#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/05/2011 12:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Είμαστε Έλληνες! Είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει!

s:65534:"

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά

«Πρόταση εξόδου από την κρίση – Ζάππειο-ΙΙ»Φίλες και φίλοι,

 

Βρίσκομαι στο χώρο όπου πριν 32 χρόνια ως νέος βουλευτής παρακολούθησα τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να υπογράφει την «εκκίνηση» της Ευρωπαϊκής Πορείας της χώρας. Σας κοιτώ στα μάτια και σας μιλώ με τη γλώσσα της Αλήθειας, όπως τη νιώθω. Και του Χρέους, όπως το αντιλαμβάνομαι.Ο λαός μας απαιτεί να δούμε την Ελλάδα από την αρχή. Απαιτεί τομές ριζοσπαστικές. Με νέο Σύνταγμα και νέους θεσμούς. Με νέο πολιτικό και δημόσιο ήθος. Απαιτεί να ξεκολλήσουμε, επιτέλους, απ’ αυτήν την εικόνα μιας τραυματισμένης Ελλάδας, μιας Ελλάδας της ανασφάλειας και του πανικού.

Ποιός Έλληνας δεν ζητάει μηδενική πια ανοχή σε αποτρόπαια φαινόμενα, όπως η προχθεσινή δολοφονία στο κέντρο της Αθήνας; Το παιδί του Μανώλη Καντάρη δεν θα γιορτάσει ποτέ τα γενέθλιά του.

Όμως, η Ασφάλεια του Πολίτη και η προστασία και της ζωής και της περιουσίας του, προηγείται της Οικονομίας.

Κι αυτή η κατάσταση έχει πια ξεπεράσει κάθε όριο!

Αλλά κι όσα θα πω για τα οικονομικά, είναι για να ανακτήσουμε και πάλι την ασφάλεια και τον έλεγχο στη χώρα μας.

Εκατομμύρια Έλληνες έχουν υποστεί απίστευτες ζημιές. Και ο καθένας αυτή τη στιγμή αισθάνεται το αδιέξοδο. Που έχει γίνει παραλυτικό και επικίνδυνο. Τόσο για την Οικονομία, όσο και για την Κοινωνία μας.

Δεν σας μιλάω, λοιπόν, με τη γλώσσα του χθες.

Γιατί νιώθω την αγωνία ενός κόσμου και την απαίτησή του να ακούσει σήμερα από μένα καθαρές κουβέντες.

 

Έχουμε μια κυβέρνηση που η ίδια ενοχοποιεί τον εαυτό της!

Γνωρίζουμε ότι η προετοιμασία προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ξεκινήσει από καιρό, όταν οι διεθνείς αγορές δάνειζαν ακόμα άνετα την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε τότε ό,τι άλλες χώρες προσπάθησαν να αποφύγουν. Και δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε. Έτσι, άλλες χώρες τονίζουν σήμερα ότι πέτυχαν «Μνημόνια» με καλύτερους όρους από μας.

Αλλά δεν θα μιλήσουμε σήμερα για το παρελθόν.

Δεν το έχουμε ανάγκη. Γιατί ήλθαν στα λόγια μας, ακόμα και έγκριτες φωνές από το εξωτερικό που πέρσι μας επέκριναν.

Δίνω ένα μόνο παράδειγμα: Το περιοδικό Economist πέρσι μας είχε αποδοκιμάσει σκληρά όταν καταψηφίσαμε την ακραία λιτότητα του Μνημονίου. Σήμερα ομολογεί ότι αυτά που λέγαμε ήταν ακριβώς η αιτία που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Δείτε τη διαφάνεια 1:

Τίτλος: «Τα όρια της λιτότητας»

Και:

-- «Ο στόχος (για το έλλειμμα) δεν πιάστηκε κυρίως «λόγω της βαθύτερης ύφεσης απ’ αυτήν που αναμενόταν».

-- Και: «υπάρχουν φόβοι ότι περισσότερες περικοπές (σήμερα) θα βαθύνουν κι άλλο την ελληνική ύφεση».

Αυτά από το συντηρητικό και φιλελεύθερο Economist.

 

Εμένα, όμως, με ενδιαφέρει η γλώσσα της Ελλάδας. Η διέξοδος που θα προτείνουμε σήμερα, αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα, που θέλουν από κάπου να πιαστούν και να ελπίσουν.

Όσο απλά γίνεται, θα αποδείξω δύο πράγματα:

-ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση,

-κι ότι μπορούμε να γίνουμε πολύ καλύτεροι από πριν, χωρίς όμως επιστροφή στην εξαρτημένη ευημερία και στις ψευδαισθήσεις που είχαμε παλαιότερα.

Για να σταθούμε ξανά περήφανοι στα πόδια μας. Για να γίνουμε ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς, όπως αρμόζει στους Έλληνες. Και για να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά, σε κανένα ξένο, να μας θεωρήσει «παράδειγμα προς αποφυγήν».

Σας καλώ όλους πρώτα να κατεδαφίσουμε μαζί τα φαντάσματα που επί δεκαετίες μας στοιχειώνουν: τα φαντάσματα του λαϊκισμού, του κρατισμού, της μοιρολατρίας, της ηττοπάθειας, της φαυλότητας, της μισαλλοδοξίας και της εύκολης… «τακτοποίησης» των εθνικών μας προβλημάτων. Άλλωστε, εκεί που μας έφτασε το ΠΑΣΟΚ, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν πια.

Γι’ αυτό κι εμείς σήμερα προτείνουμε, όχι απλώς έναν άλλο δρόμο για την Οικονομία. Αλλά μια άλλη λογική για τη χώρα. Μια λογική που, αν την ασπασθούμε όλοι, θα απελευθερώσει τη δύναμη του Ελληνικού λαού. Που ζητάει από μας ένα Συμβόλαιο Αυτοπεποίθησης και Αξιοπρέπειας.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Σε Παραρτήματα που ετοιμάσαμε, θα βρείτε αναλυτικά, όλα όσα έχουν συμβεί στο χθες.

Ένα μόνο θα πω εδώ: ότι στο πρώτο τετράμηνο φέτος, στον κυριότερο στόχο που λέγεται δημόσια έσοδα, η κυβέρνηση υπολόγιζε αύξηση 8,5% κι είχε τελικά μείωση 9,2%! Ενώ το έλλειμμα αυξήθηκε από πέρσι κατά 14%, παρά τις πρωτοφανείς θυσίες του Ελληνικού λαού.

 

Σας λέω λοιπόν: έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες αποφάσεις!

Μιλάω για αποφάσεις που προκαλούν την  Επανεκκίνηση της Οικονομίας, την Επανεκκίνηση της αγοράς, των προσδοκιών, του ηθικού της Κοινωνίας. Την Επανεκκίνηση της Ελλάδας! Προτεραιότητα να σωθεί η χώρα!

Τι σημαίνει «Επανεκκίνηση»; Σημαίνει ότι η Ανάκαμψη δεν μπορεί να γίνει μόνη της, αυτόματα. Χρειάζεται ένα σοκ.

Αυτό είναι η Επανεκκίνηση: Ένα δημιουργικό σοκ!

Πρόταση κοστολογημένη, σύγχρονη και ρεαλιστική.

Γιατί εκείνο που έχει υποστεί η χώρα από την ολέθρια πολιτική που ακολουθήθηκε, ήταν ένα παραλυτικό σοκ.

 

Βέβαια, οι εξελίξεις τρέχουν. Το Λουξεμβούργο αποτύπωσε τους πιο μύχιους φόβους μας. Ότι από ισότιμοι εταίροι, κοντεύουμε να γίνουμε απλοί «δανειολήπτες». Κι εκεί που θα βγαίναμε στα τέλη του 2011 στις αγορές, η Κυβέρνηση συζητάει τώρα για νέα δάνεια, ακριβώς γιατί οι αγορές φαίνεται να μας αποκλείουν για καιρό ακόμα.

Πάμε, λοιπόν, στο Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας με δημιουργικό σοκ.

 

Πρώτον, μείωση των φορολογικών συντελεστών!

* Τολμηρή και αποφασιστική...

Άμεση, ώστε να τη νιώσει η Οικονομία από την πρώτη μέρα. Αλλά και μεσοπρόθεσμη, ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται η ψυχολογία και οι προσδοκίες της αγοράς. [διαφάνεια 2]

-- Προτείνουμε συντελεστή κερδών 15%. Ίδιο για όλες τις εταιρίες! Flat rate, όπως λέγεται διεθνώς. Και φορολόγηση στα μερίσματα 15% από το σημερινό 25.

-- Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος θα υποχωρήσει, σε πρώτη φάση, από το 45 στο 40%. Με λιγότερα κλιμάκια. Σε τρία χρόνια δεν θα ξεπερνά το 30%.

-- Το ΦΠΑ: Από το 23% που είναι σήμερα στο 19% για την υψηλή κατηγορία, και από το 13% στο 9% για τη μεσαία. Επίσης θα πέσει στο 4,5% για κλάδους όπως ο Τουρισμός. Σύντομα θα δούμε τη θετική επίπτωση και στον πληθωρισμό.

-- Για τα καύσιμα, θα αφαιρεθεί σε δύο χρόνια ο επί πλέον ειδικός φόρος που μπήκε επί ΠΑΣΟΚ. Έχουμε γίνει η ακριβότερη χώρα σε καύσιμα σε όλη την Ευρώπη.

-- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%. Η Ιρλανδία ήδη έπεισε τη δική της Τρόϊκα και κατέβασε τις δικές της εργοδοτικές εισφορές. Έτσι θα μειωθεί αισθητά το μη μισθολογικό εργοδοτικό κόστος. Με δρακόντειες ποινές για τη μαύρη εργασία. Έτσι η αύξηση των εισφορών από μείωση της αδήλωτης εργασίας, θα εξισορροπήσει τις απώλειες για τα ταμεία.

-- Και σταδιακή κατάργηση των λεγόμενων «φόρων υπέρ τρίτων». Μέχρι τη σχεδόν οριστική τους εξάλειψη σε τρία-τέσσερα χρόνια.

Όλα αυτά βάζουν μπροστά και μια άλλη δική μας μεγάλη δέσμευση: Την απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας! Που βρίσκεται υπό διωγμό. Όπως βρέθηκε υπό διωγμό πολλές δεκαετίες πλήρους κυριαρχίας του κρατισμού στην Ελλάδα. Διωγμός που χτύπησε και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά κυρίως το σύνολο της μεσαίας τάξης! Που αποτελείται κατά μέγα μέρος, από μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Ξέρω ότι πολλοί αναρωτιέστε τι θα στοιχίσουν όλα αυτά. Θα απαντήσω σε λίγο…

Για την ώρα να θυμάστε ότι όλοι οι γείτονές μας έχουν τέτοιους φορολογικούς συντελεστές. Ή και χαμηλότερους. Και για να επιβιώσουμε, πρέπει κάποτε να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα. Ε λοιπόν, η ώρα είναι τώρα!

 

* Δεύτερο βήμα Επανεκκίνησης,  η τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν. Και η αυστηρή «κόκκινη γραμμή» που θα χαράξουμε από ’δω και στο εξής. Κυρίως τρία πράγματα:

-- Κατάργηση του «πόθεν έσχες» κατοικίας – οποιασδήποτε, πρώτης, δεύτερης, εξοχικής κλπ. Για τρία χρόνια! Αυτή τη στιγμή το «πόθεν έσχες» για κατοικία, δεν τιμωρεί αυτούς που έβγαλαν χρήματα με αθέμιτους τρόπους. Τιμωρεί μόνο την ελληνική οικονομία γιατί νεκρώνει την οικοδομή. Που αποτέλεσε παραδοσιακά την «ατμομηχανή» της Ελληνικής Οικονομίας.

-- Όχι άλλη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες. Γιατί δεν φέρνουν έσοδα. Απλά νεκρώνουν κάθε δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο.

-- Κατάργηση του «πόθεν έσχες», ώστε να επιστρέψουν κεφάλαια στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα. Για να δηλωθούν πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία, ρευστά και ακίνητα, Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό. Θα καταργήσουμε κάθε φορολογική ποινή σήμερα. Αλλά μόνο για ένα χρόνο. Σε αυτό το διάστημα όλοι – εκτός βέβαια από όσους ξεπλένουν «μαύρο χρήμα» - θα έχουν τη δυνατότητα είτε να δηλώσουν αυτά που έχουν εδώ, είτε να φέρουν στην Ελλάδα τα χρήματα που απέσυραν. Μετά θα λειτουργήσουν οι πιο αυστηροί κανόνες προς κάθε κατεύθυνση.

Μια μόνο εξαίρεση: Για τους πολιτικούς! Θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή η πρότασή μου να εξεταστεί το «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν Υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.

Επίσης – επί τέλους - περιουσιολόγιο για κάθε Έλληνα. Στο Παράρτημα 6 θα δείτε τους βασικούς άξονες για τη διαμόρφωση του περιουσιολογίου.

 

* Τρίτο βήμα Επανεκκίνησης, η γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Ο επενδυτές – ξένοι ή εγχώριοι – πρέπει να πειστούν ότι αυτά τα τολμηρά βήματα θα διαρκέσουν. Δεν θα αντιστραφούν αργότερα...

Πρέπει, επομένως, να εξασφαλίσουμε σταθερό σύστημα που χτυπάει τη φοροδιαφυγή. Αυτό πολλές φορές εξαγγέλθηκε ως τώρα. Και τα αποτελέσματα υπήρξαν από φτωχά μέχρι και αντίθετα από τα προσδοκώμενα.

Η διαφάνεια 3 δείχνει ότι το 2010, παρά τις προσδοκίες του Μνημονίου, η φοροδιαφυγή αυξήθηκε!

Χρειάζεται, λοιπόν, συνολική αλλαγή με τις τέσσερις αρχές, που βλέπετε στη διαφάνεια 4:

-- Είπαμε για τη μείωση των συντελεστών: Όταν σε συνθήκες μαρασμού αυξάνεις τους φόρους, τότε σπρώχνεις τους πάντες στη φοροδιαφυγή.

-- Δεύτερον, με πιο απλό φορολογικό σύστημα. Μόνο την τελευταία χρονιά έχουν ψηφιστεί δέκα φορολογικοί νόμοι! 1718 σελίδες. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο…

Θα προχωρήσουμε σε κωδικοποίηση όλων των φορολογικών διατάξεων σε λίγες σελίδες. Ένας ενιαίος νόμος για τα φυσικά πρόσωπα. Ένας για τις επιχειρήσεις. Ένας για την ακίνητη περιουσία. Κι ένας για τις συναλλαγές, κυρίως το ΦΠΑ. Φανταστείτε, λοιπόν, ένα μόνο νόμο για τον Έλληνα επιχειρηματία σε πενήντα σελίδες! Κι όχι χιλιάδες διάσπαρτα άρθρα από νόμους, από τα προπολεμικά χρόνια μέχρι και σήμερα…

Αυτό, από μόνο του, θα είναι όχι μεταρρύθμιση, αλλά επανάσταση σε ένα φορολογικό καθεστώς δεκαετιών!

-- Τρίτον, εφαρμόζοντας επιτέλους αυστηρές ποινές για όσους πιάνονται να φοροδιαφεύγουν ή να εισφοροδιαφεύγουν. Γιατί αν εξακολουθούν να κλέβουν το κράτος παρά την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, τότε θα αξίζουν την πιο αυστηρή αντιμετώπιση! Κι όχι όπως η Κυβέρνηση που θεωρεί το φορολογούμενο εξ αρχής φοροφυγά και ανειλικρινή μέχρις αποδείξεως του εναντίου.

-- Τέταρτον, περιορίζοντας την επαφή φορολογούμενου-εφόρου. Ώστε να μειωθεί η συνδιαλλαγή μεταξύ τους. Με δύο βασικές καινοτομίες:

- Για τους Μικρομεσαίους επιχειρηματίες, δυνατότητα να επιλέγουν, αν θα φορολογούνται με τεκμαρτό τρόπο ή όπως σήμερα. Ο τεκμαρτός υπολογισμός του φόρου για τους μικρομεσαίους θα γίνεται απρόσωπα, με βάση τις γενικές τάσεις του κλάδου και της περιοχής.

Για παράδειγμα, για ένα κατάστημα 100 τετραγωνικών, θα υπολογίζεται άλλο τεκμαρτό κέρδος στο Κολωνάκι κι άλλο στην Κοκκινιά…

Αν ο φορολογούμενος δεν το δεχθεί, τότε, ναι, θα υπόκειται σε πλήρη έλεγχο των στοιχείων του.

- Και «εξωτερική βοήθεια» στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω τρίτων, δηλαδή μέσω ελεγκτικών εταιριών ή λογιστικών γραφείων, που θα είναι κι αυτά υπεύθυνα για την ακρίβεια των στοιχείων που υποβάλλονται.

Οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν και τα ελεγκτικά γραφεία και τον φορολογούμενο, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα συνδιαλλαγής μεταξύ τους.

Και οι ελέγχοντες θα ελέγχονται.

-- Τέλος, θα υπάρξει η από καιρό αναγκαία κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Προτείνουμε, λοιπόν, μια επαναστατική αναμόρφωση του συστήματος. Που θα είναι πιο απλό, λιγότερο γραφειοκρατικό, φιλικό για τον έντιμο φορολογούμενο και αμείλικτο για το φοροφυγάδα.

 

Στη διαφάνεια 5 φαίνεται πόσο μπορεί να αυξηθούν τα έσοδα από μείωση της φοροδιαφυγής στα τέσσερα επόμενα χρόνια, με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς.

 

* Τέταρτο βήμα Επανεκκίνησης, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Μιλάω για τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα των προηγούμενων δεκαετιών. Με ταυτόχρονη αεροφωτογράφιση όλης της Ελλάδας θα απαγορευτεί στο εξής δια ροπάλου η αυθαίρετη δόμηση. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από ένα εκατομμύριο αυθαίρετα χτίσματα σε όλη την Ελλάδα.

Πρέπει ασφαλώς να εξαιρεθούν όσα είναι μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, πάνω στον αιγιαλό κι όσα είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον (δάση, μπαζωμένα ρέματα κλπ.). Τα υπόλοιπα, που υπολογίζονται στο 70% τουλάχιστον, μπορούν άμεσα να αποκτήσουν κανονικούς τίτλους ιδιοκτησίας, με αντίτιμο ανάλογο με την περιοχή, το οποίο θα μπορεί να εξοφληθεί στο Δημόσιο μέσα σε τρία χρόνια. Η νομιμοποίηση και το τίμημα για απόκτηση τίτλων, θα είναι αντίστοιχα με την περιοχή, την έκταση και τη βαρύτητα των παραβάσεων.

Στη διαφάνεια 6 φαίνονται τα προσδοκώμενα δημόσια έσοδα τριετίας από την πλήρη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Υπολογίζεται ότι θα φτάσουν την πρώτη χρονιά σε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο. Γιατί σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που αναφέρεται σε πρόσκαιρη τακτοποίηση, εμείς σχεδιάζουμε συνολική πολιτική γης και νομιμοποίηση.

Άλλωστε σήμερα το ίδιο το κράτος ομολογεί ότι δεν μπορεί να κατεδαφίσει. Άρα δίνει το «πράσινο φώς» σε νέα αυθαίρετα κτίσματα παντού.

Καιρός να μετατρέψουμε το «πράσινο φώς» σε «κόκκινη γραμμή». Νομιμοποιούμε τα περισσότερα από εκείνα που ήδη υπάρχουν και θέτουμε δρακόντειες απαγορευτικές διατάξεις από δω και μπρός.

Στο εξής, σε όσους φτιάχνουν αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται άμεσα με χρέωση του παραβάτη που θα πληρώνει και ακριβό πρόστιμο..

Έτσι θα ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι». Και έτσι θα πείσουμε την κοινωνία και θα σταματήσουμε την αυθαίρετη δόμηση.

 

* Πέμπτο βήμα Επανεκκίνησης: θα εξοφληθούν οι εκκρεμότητες του κράτους προς τους ιδιώτες. Δηλαδή το τρέχον «εσωτερικό χρέος», οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Μιλάμε για οφειλές από επιστροφή ΦΠΑ, επιδοτήσεις, εφάπαξ συνταξιούχων, πληρωμές σε συμβάσεις έργου και εργασίας, μέχρι και αμοιβές κατασκευαστικών έργων. Όλα αυτά μπορούν να τακτοποιηθούν με άμεση επιστροφή οφειλών σε ρευστό, από ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, και με διαδικασία συμψηφισμού, έναντι οφειλών του φορολογούμενου. Υπολογίζεται έτσι, ότι θα πέσουν στην αγορά γύρω στα 5 δισεκατομμύρια ρευστότητα.

Δεν μπορεί το ίδιο το κράτος να  πρωτοστατεί σήμερα στο  «κίνημα» του δεν πληρώνω! Ούτε μπορεί το κράτος να παίζει το ρόλο του «αυστηρού», όταν το ίδιο είναι άδικο.

 

* Έκτο βήμα Επανεκκίνησης: Η δέσμευση των τραπεζών να προσφέρουν στο εξής στην πραγματική οικονομία, ένα μέρος, 20-30%, των εγγυήσεων που παίρνουν. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει 63 δισεκατομμύρια σε τρία χρόνια. Και προχθές ψηφίσαμε καινούργια ρύθμιση ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα χρησιμοποιούν, η καθεμία, για να καλύψουν την εκροή καταθέσεων, την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τον αποκλεισμό τους από τη διατραπεζική αγορά. Μόνο που αυτό έχει δημιουργήσει αληθινή ασφυξία ρευστότητας στην αγορά.

Κάθε τράπεζα, από μόνη της, δεν μπορεί να αντιστρέψει την τάση. Αλλά αν  δώσουν όλες ρευστότητα στην αγορά, τότε και η αγορά θα ανασάνει και το ενεργητικό των τραπεζών θα επωφεληθεί και η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα διορθωθεί. Και η διαρροή καταθέσεων θα σταματήσει.

Από την καινούργια δόση εγγυήσεων, λοιπόν, θα δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός λογαριασμός, που θα πάει αποκλειστικά στην πραγματική οικονομία. Κυρίως σε επιχειρήσεις εξαγωγικές, τουριστικές και στεγαστικά δάνεια. Το ένα τέταρτο απ’ αυτά, θα γυρίσουν αμέσως στο ταμείο του κράτους ως υγιή φορολογικά έσοδα.

Από την άλλη, όπως ζήτησα ο ίδιος από τον κ. Τρισέ, πρέπει να παραταθούν τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, πέρα από το 2011, για όλο το 2012. Κι αυτό είναι από τα πρώτα που θα διαπραγματευθώ με τους δανειστές μας. Ρευστότητα και πάλι ρευστότητα!

Γιατί αυτή τη στιγμή η αγορά είναι γεμάτη από μετα-χρονολογημένες επιταγές που όσο πάνε και επεκτείνονται σε βάθος χρόνου. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν, όχι γιατί δεν δουλεύουν, αλλά γιατί δεν εισπράττουν παρ’ ό,τι δουλεύουν!

Ενώ την ίδια ώρα, για χιλιάδες άλλα μαγαζιά, περνάει ολόκληρη μέρα χωρίς να κάνουν ούτε «σεφτέ»…

 

 

 

Έβδομο βήμα: Με όλα τα προηγούμενα βελτιώνεται άμεσα η ψυχολογία της Αγοράς και αυξάνεται και η ωφέλεια από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους, από τις «ανάσες» που έχω προτείνει εδώ και ενάμιση χρόνο.

Στη διαφάνεια  7 φαίνονται πέντε από τις πιο σημαντικές «ανάσες»:

-- Η επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες,  μπορεί να φέρει στα ταμεία του κράτους μέχρι δυόμιση δισεκατομμύρια τα δύο πρώτα χρόνια. Η οικοδομή παραμένει η ατμομηχανή της Οικονομίας!

-- Το πρόγραμμα βελτίωσης του ενεργειακού δυναμικού των σπιτιών, αν γίνει σωστά κι όχι με ημίμετρα όπως σήμερα, επίσης θα φέρει σημαντικά έσοδα στο δημόσιο την πρώτη διετία.

-- Και αν αξιοποιηθούν τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια, μπορούμε πάλι να βρεθούμε σύντομα στην πέμπτη θέση απορροφητικότητας, όπως βρισκόμασταν το 2009, ή και πιο πάνω. Κι όχι στην 17η ή ακόμα χαμηλότερα, όπως βρισκόμαστε σήμερα.

-- Η Κυβέρνηση περιόρισε αφόρητα και τις δημόσιες επενδύσεις. Κάθε φορά που ο κ. Παπακωνσταντίνου βλέπει ότι του λείπουν έσοδα – και του λείπουν συνέχεια - κόβει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Που, προσέξτε, έχει τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή, που φτάνει στο 5. Άρα, είναι το ισχυρότερο όπλο που έχει στα χέρια της η κάθε Ελληνική κυβέρνηση για να πολεμήσει την ύφεση!

-- Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για μόνιμη παραθεριστική κατοικία. Όπου το δημόσιο μπορεί να βρει τέτοιες περιοχές, να τις καθαρίσει από τίτλους κι ύστερα να τις δημοπρατήσει, για εγκαταστάσεις παραθεριστικής ή μόνιμης κατοικίας. Αυτό είναι απολύτως ρεαλιστικό κι έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες μεσογειακές χώρες. Και δεν είναι ανταγωνιστικό με τα ξενοδοχεία. Αντίθετα, συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Και το σπουδαιότερο: τέτοια προγράμματα μπορούν να φέρουν μόνιμα έσοδα στον κράτος πριν ακόμα ολοκληρωθούν. Με προχρηματοδότηση και άλλους τρόπους.

Όλες αυτές οι «ανάσες» μπορούν να φέρουν άμεσα στο δημόσιο ταμείο πάνω από 8 δισεκατομμύρια μέσα στα πρώτα δύο χρόνια.

Στο Παράρτημα 7 μπορείτε να βρείτε μια σειρά από σημαντικά παραδείγματα μέτρων που μπορούν να φέρουν καινούργια έσοδα στο Δημόσιο Ταμείο, χωρίς να απαιτήσουν δαπάνες: Όπως η αξιοποίηση της Εγνατίας, όπως η προώθηση των «δρόμων της Ανάπτυξης», των πέντε μεγάλων αυτοκινητόδρομων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της χώρας και που καρκινοβατούν.

Όπως η επέκταση του μοντέλου παραχώρησης του ΟΛΠ σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια όλης της χώρας.

Όπως, η διαχείριση των απορριμμάτων, ή η επέκταση του Προαστιακού.

Έργα, δηλαδή, που θα φέρουν άμεσα έσοδα και Ανάπτυξη.

Αλλά αυτή η κυβέρνηση σταμάτησε τα πάντα.

Στη διαφάνεια 8, βλέπετε συνολικά τις δυνατότητες αυτού του πακέτου

 

Πέραν όμως από την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, υπάρχει και μια άμεση προτεραιότητα: ότι η Κοινωνία πρέπει να αντέξει! Και για να αντέξει οφείλουμε να θεραπεύσουμε τις αδικίες που έγιναν:

Υπάρχει μία που η αποκατάστασή της δεν παίρνει αναβολή: Οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων! Αυτών που έπαιρναν μέχρι 700 ευρώ. Και που τώρα έχουν χάσει το ένα τέταρτο των πενιχρών εισοδημάτων τους. Αυτές θα τις αποκαταστήσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση. Γιατί και δίκαιο είναι και το δικό τους εισόδημα το  ξοδεύουν στην αγορά!

Επίσης, θα αποκαταστήσουμε τις ενισχύσεις στους πολύτεκνους που η κυβέρνηση έκοψε. Θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα, από τον πρώτο κι όλας δικό μας Προϋπολογισμό.

Το συνολικό κόστος και για τα δύο δεν ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια το χρόνο.

 

Τώρα μπορώ να σας δώσω μια συνολική απάντηση στο ερώτημα τι θα κοστίσει η Επανεκκίνηση της Οικονομίας και από πού θα βρεθούν τα χρήματα αυτά.

Σημειώστε, όμως, πρώτα το κυριότερο: ότι τα μέτρα Επανεκκίνησης δεν έχουν μόνο ταμειακό κόστος για τον Προϋπολογισμό. Έχουν και όφελος για το δημόσιο ταμείο.

Κοστίζουν κάποια χρήματα, αλλά και φέρνουν χρήματα, από τα έσοδα και τους τζίρους στην αγορά, που δημιουργεί η Ανάπτυξη. Πολύ περισσότερα μάλιστα. Το πρώτο «μαξιλάρι ασφαλείας» στο Πρόγραμμά μας είναι αυτά τα χρήματα που θα φέρουν. Τα οποία είναι περισσότερα απ’ ό,τι θα στοιχίσουν.

Στην διαφάνεια 9 φαίνεται το κόστος και το όφελος από το σύνολο των μέτρων Επανεκκίνησης και αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Φαίνεται καθαρά ότι ακόμα και στην πιο μετριοπαθή περίπτωση, ήδη από την πρώτη χρονιά, αυτά που κερδίζει το δημόσιο ταμείο στα πρώτα στάδια είναι περισσότερα από όσα θα του κοστίσουν. Επομένως, θα υπάρξει, έτσι κι αλλιώς, κέρδος εξ αρχής. Κέρδος μείωσης του ελλείμματος περίπου 2% του ΑΕΠ από τον πρώτο χρόνο. Με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις.

Κι αυτό το καθαρό όφελος είναι το πρώτο «μαξιλάρι ασφαλείας» μας.

 

Αλλά δεν είναι το μόνο. Διότι θα προχωρήσουμε σε πρόσθετες περικοπές δημόσιας σπατάλης. Αλλά αληθινής σπατάλης. Αναφέρω μερικά πολύ συνοπτικά:

-- Κοστολόγηση των νοσοκομείων με βάση τα αποτελέσματα των επιτυχημένων δημόσιων νοσοκομείων διεθνώς. Ώστε να έχουμε έναν οδηγό για το πού υπάρχουν δικές μας σπατάλες.

-- Ηλεκτρονική διαχείριση, σύγχρονη, που εντοπίζει αυτόματα, στην πηγή, κάθε απόπειρα των τρωκτικών να λεηλατήσουν τη Δημόσια Υγεία.

-- Ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Η καθυστέρησή της κοστίζει μισό δισεκατομμύριο το χρόνο!

-- Πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμακείων, ανάλογα με την περιοχή. Δεν μπορεί κάποιους μήνες να υπάρχουν αποκλίσεις ακραίες χιλιάδων ευρώ από το μέσο όρο του έτους…

-- Πριμ εξοικονόμησης για προμήθειες του Δημοσίου, σε όποιες εταιρίες προσφέρουν τιμές σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που καταβάλαμε ως τώρα.

-- Πάγωμα των προσλήψεων για τρία χρόνια. Με εξαίρεση υπέρ-επείγουσες ανάγκες όπου χρειάζεται. Μετά τα τρία χρόνια, να εφαρμοστεί ο κανόνας: ένας προσλαμβάνεται για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται. Όχι απολύσεις!

Αλλά εφαρμογή του θεσμού της «εργασιακής εφεδρείας» για τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

-- Περικοπή των επιδομάτων στα ρετιρέ, ιδιαίτερα των ΔΕΚΟ.

Αναλυτικότερα θα τα βρείτε στο Παράρτημα 8

 

Η κυβέρνηση σήμερα εμφανίζεται να επιδιώκει πραγματικές οικονομίες από την εκτεταμένη σπατάλη. Είναι αλήθεια αυτό;

Όχι, δεν είναι!

Όπως φαίνεται στο Παράρτημα 9, το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε νέο κύκλο σπατάλης: Μεγαλώνει και πάλι το κράτος του κόμματος…

 

Στη διαφάνεια 10 βλέπετε συνολικά τις οικονομίες που μπορούν να γίνουν. Σε αρκετά σημεία τα μέτρα συμπίπτουν με εκείνα που προτείνει η κυβέρνηση στο δικό της Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Πάντως σε αυτά που προτείνουμε εμείς, «οριζόντιες» περικοπές δεν υπάρχουν. Αντίθετα, υπάρχουν λειτουργικές οικονομίες και χτύπημα σε προνόμια των «ρετιρέ».

Αυτό είναι το δεύτερο «μαξιλάρι» της πολιτικής μας – οι πρόσθετες οικονομίες: Μέσα σε ένα χρόνο μπορούν να εξοικονομηθούν 4,2 πρόσθετα δισεκατομμύρια από στοχευμένες περικοπές δαπανών κι αυξήσεις εσόδων, μέσα σε δύο χρόνια 9-10, και μέσα σε τέσσερα χρόνια 18 δισεκατομμύρια σωρευτικά, χωρίς ύφεση. Πάντοτε, όμως, εφ’ όσον έχει αρχίσει το πρόγραμμα Επανεκκίνησης...

 

Στη διαφάνεια 11 βλέπετε το Πρόγραμμά Επανεκκίνησης στο σύνολό του σε σύγκριση με το Πρόγραμμα της Κυβέρνησης.

Η Ανάκαμψη που θα προκύψει αρχικά και η Ανάπτυξη αργότερα, μαζί με τα δύο «μαξιλάρια ασφαλείας», θα μειώσουν ουσιαστικά το έλλειμμα κατά:

2% τον πρώτο χρόνο από το πρώτο μαξιλάρι ασφαλείας και κατά 1,9% ακόμα από το δεύτερο. Σύνολο 3,9% του ΑΕΠ μείωση του ελλείμματος.

Τα δύο επόμενα χρόνια, η Οικονομία θα μπει σε φάση Ανάκαμψης και θα αρχίσει να παράγει αυξημένα έσοδα για το δημόσιο ταμείο. Έτσι το έλλειμμα θα μειωθεί πάνω από 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέσα σε δύο χρόνια.

Κι από την ώρα που η Οικονομία θα περάσει από την Ανάκαμψη στην Ανάπτυξη, το έλλειμμα θα μειωθεί κι άλλο. Πολύ περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της Κυβέρνησης. Μέχρι και 11 μονάδες στην τριετία.

Δηλαδή, σε τρία χρόνια από την εφαρμογή του, το Πρόγραμμά μας μειώνει το έλλειμμα στο 1% και την επομένη χρονιά βγάζει πλεόνασμα.

Έτσι μπορεί να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός. Σε λίγο παραπάνω από τρία χρόνια πλέον, γιατί τα πράγματα άλλαξαν από πέρσι, η ύφεση βάθυνε πολύ, και η παράλυση της Οικονομίας έχει επιδεινωθεί.

Δεν θα συμβεί κανένα «θαύμα»: Απλούστατα η λιτότητα που επέβαλε το Μνημόνιο μέχρι τώρα είναι παραπάνω – φανταστείτε - από το συνολικό έλλειμμα που καταγράφηκε το 2009! Με την Ανάκαμψη που θα υποκινήσουμε, αυτές οι περικοπές θα «φανούν». Γιατί μέχρι σήμερα τις «τρώει» η ύφεση, όπως ομολογεί πια κι η ίδια η κυβέρνηση.

 

Η Επανεκκίνηση της Οικονομίας είναι άμεσος στόχος, αλλά για να τον επιτύχουμε χρειάζονται και πρόσθετα μέτρα, θεσμικά, όχι μόνον οικονομικά.

Η διαφάνεια 12 παρουσιάζει μερικά απ’ αυτά που βρίσκονται στην άμεση προτεραιότητά μας, πέρα από το συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο.

-- Ενδεικτικά, αναφέρομαι στην υποχρέωση του κράτους να βρίσκει ηλεκτρονικά όλα τα πιστοποιητικά που απαιτεί. Όχι να τρέχουν οι ενδιαφερόμενοι από υπηρεσία σε υπηρεσία.

-- «Φαστ τρακ» που πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις, όχι μόνο στις πολύ μεγάλες κι όχι μόνο στις ξένες.

-- Επίλυση των δικαστικών διαφορών σε ένα χρόνο το πολύ. Μιλάω για νομικό «φαστ τρακ» που προϋποθέτει και θεσμική μεταρρύθμιση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

-- «Προϋπολογισμός Μηδενικής βάσης». Θα εξετάσουμε από τη γέννησή του κάθε κωδικό του Προϋπολογισμού.

Αυτά όλα πιο αναλυτικά μπορείτε να τα βρείτε στο Παράρτημα 10

Εδώ θα επισημάνω μόνο δύο πολύ σημαντικά:

-- Την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Που σημαίνει, μεταξύ άλλων, κατάργηση των έκτακτων εισφορών στα κέρδη. Αποθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα κι αποδίδουν πλέον ελάχιστα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της διωγμού που υφίσταται σήμερα η επιχειρηματικότητα από τη μονιμοποίηση των έκτακτων εισφορών. Αυτό θα σταματήσει.

- Ακόμα, επιτέλους, πολιτική βούληση για αποφασιστικό χτύπημα στο παραεμπόριο. Που σκοτώνει το πραγματικό εμπόριο. Το τέλος του παραεμπορίου, θα φτιάξει άμεσα το κλίμα στην αγορά και θα αποφέρει άμεσα έσοδα και στους επιχειρηματίες και στο κράτος.

 

 

Μια απαραίτητη διευκρίνιση:

Και τα εφτά βήματα Επανεκκίνησης που παρουσιάσαμε, πρέπει να γίνουν όλα μαζί! Όχι μόνο μερικά αποσπασματικά.

Και άμεσα! Όχι σταδιακά σε βάθος χρόνου.

Αλλιώς δεν θα υπάρξει το δημιουργικό σοκ που έχουμε ανάγκη…

Επανεκκίνηση λοιπόν!

Κι όλα όσα πρέπει να κάνουμε, ώστε η Ανάκαμψη να μην είναι ένα βραχύβιο πυροτέχνημα μέσα στην νύχτα. Αλλά να οδηγήσει ομαλά σε βιώσιμη Ανάπτυξη μετά.

 

Υπάρχει και τρίτη προτεραιότητα: η αλλαγή του Αναπτυξιακού Μοντέλου. Ώστε να προχωρήσουμε στην ανταγωνιστική αναγέννηση του τόπου, με εξωστρέφεια. Δηλαδή με έμφαση στις Εξαγωγές.

Έχουμε, λοιπόν, Επανεκκίνηση-Ανάκαμψη, κι ύστερα έχουμε Ανάπτυξη και αλλαγή Αναπτυξιακού μοντέλου. Κι όλα αυτά επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Στη διαφάνεια 13 βλέπετε κάποια σημαντικά βήματα για την αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου.

--Όπως η δραστική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, για την οποία μιλήσαμε ήδη.

--Η Ναυτιλία και ο Τουρισμός, όπου θα ανασυστήσω τα υπουργεία τους με πλήρη αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων τους. Και θα τα φέρω δίπλα στον Πρωθυπουργό.

--Η Γεωργία, η Κτηνοτροφία και η Αλιεία. Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζετε, αλλά η Ελλάδα σήμερα εισάγει από το εξωτερικό 65% του χοιρινού και 90% του μοσχαρίσιου κρέατος που καταναλώνει! Αυτό είναι αδιανόητο και δεν έχει καμία οικονομική λογική. Και πρέπει να αλλάξει.

--Η Μεταποίηση και η τυποποίηση πάνω σε προϊόντα ποιότητας. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Αλλά πολύ χαμηλές επιδόσεις.

--Η ανακήρυξη της ΑΟΖ, που κάκιστα φοβάται το ΠΑΣΟΚ. Και, επιτέλους, η εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου. Για τον οποίο περιέργως τόσα χρόνια δεν γίνεται τίποτε…

--Έρευνα-Τεχνολογία-Καινοτομία. Δεν είναι αυτά μόνο «για άλλους». Μπορούμε κι εμείς!

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο Παράρτημα 11

Κάτι τελευταίο, άυλο μεν αλλά σημαντικό για την πνευματική Ελλάδα και ικανό να συμβάλει στην αλλαγή του ψυχολογικού κλίματος:

Στο νέο εθνικό στόχο που είναι η διάσωση του τόπου μας, θα κινητοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και τον παντοδύναμο Απόδημο Ελληνισμό. Ιδρύματα, χορηγίες, εθελοντισμός. Όλα αυτά μπορούν να έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία και είναι απολύτως μέσα στην παράδοση της Ελλάδας. Την παράδοση των μεγάλων εθνικών ευεργετών.

Απαιτείται οργάνωση τύπου Ολυμπιάδας. Να κληθούν οι ισχυροί – οργανωμένα – να συνεισφέρουν σε ειδικά έργα, για παράδειγμα, σε σημαντικά μουσεία μας που χωρίς βοήθεια απαξιώνονται και δεν συμβάλλουν στην πνευματική, αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη του Τόπου. Σημαντικός σε μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

 

Για όλες τις Κλαδικές στρατηγικές Ανάπτυξης, θα μιλήσουμε αναλυτικά σε επόμενες ευκαιρίες. Η σκυτάλη τότε θα περάσει σε επόμενες εξειδικευμένες τοποθετήσεις μας, όπου θα παρουσιάσουμε με τους αρμόδιους τομεάρχες αναλυτικά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, για Ναυτιλία, Τουρισμό, Ενέργεια,  Μεταποίηση, Γεωργία, Εμπόριο, Περιβάλλον, σύγχρονες τεχνολογίες, Έρευνα, καθώς και για το πρόγραμμα 1Χ13, δηλαδή τις εξειδικευμένες αναπτυξιακές προτεραιότητες για κάθε μία από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Για την ώρα, όμως, επιμένω στην προτεραιότητα της Επανεκκίνησης. Χωρίς την οποία δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να συζητάμε τίποτε άλλο.

 

Όμως, υπάρχει κάτι που οφείλουμε να το ξεκαθαρίσουμε, πέρα από την Επανεκκίνηση. Γιατί, συνδέεται άμεσα με την αλλαγή κλίματος μέσα στην Ελλάδα και την αλλαγή της εικόνας στο Εξωτερικό για την Ελλάδα: Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για την απευθείας μείωση του χρέους. Τα 50 δισ.

Αυτός ήταν ο λόγος που το θέσαμε πέρσι. Γιατί ξέραμε ότι με τα αδιέξοδα του Μνημονίου, το χρέος της Ελλάδας θα ξέφευγε. Κι αυτό θα έβαζε πρόβλημα χρεοκοπίας, ή «αναδιάρθρωσης με κούρεμα», που ισοδυναμεί με ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Όταν το προτείναμε πέρσι στην κυβέρνηση, μας χλεύασε. Σήμερα η Τρόϊκα τους το έχει βάλει και ως όρο δανεισμού...

Γι’ αυτό και το προτείναμε από πέρσι. Για να τα αποφύγουμε όλα αυτά.

Μόνο που το θέμα απαιτεί χρόνο. Γιατί το κράτος, οφείλει να νομοθετήσει προηγουμένως: Να καθαρίσει τους τίτλους των ακινήτων του. Να τους δώσει αξία.

Να προσδιορίσει χρήσεις γης. Και συντελεστές εκμετάλλευσης. Για να τους δώσει και υπεραξία.

Κι ύστερα να δει πως θα τα αξιοποιήσει. Ώστε να πείσει τον κάθε ενδιαφερόμενο, ότι δεν θα προκύψουν μεταγενέστερα προβλήματα. Όχι άλλες ανοησίες και φιάσκα, τύπου Αστακού, που μας χαλάνε την εικόνα και το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Αφού γίνουν όλα αυτά, οι μορφές αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας είναι πολλές: Από απλές και παραδοσιακές, όπως ενοικίαση και ΣΔΙΤ, μέχρι πιο εξειδικευμένες, όπως Αμοιβαία Κτηματομεσιτικά Κεφάλαια, Εταιρίες Συμμετοχών, δημιουργία SPV, δηλαδή ειδικών επενδυτικών «Οχημάτων» για εκμετάλλευση ακόμα και πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Με τέτοιους τρόπους, μπορεί το κράτος να προεισπράξει μέρος της αξίας τους, έναντι μελλοντικής εκμετάλλευσης. Κι έτσι να γεφυρώσει με «προείσπραξη» (bridge financing) το κενό ανάμεσα στη ρευστότητα που έχει ανάγκη σήμερα και τα επενδυτικά έσοδα που προσδοκά στο μέλλον.

Και να πάρει ρευστό στα χέρια του χωρίς αναγκαστικά να χάσει την κυριότητα των ακινήτων του.

Βέβαια, κάθε ιδεοληψία κάνει κακό. Για παράδειγμα, μεμονωμένα ακίνητα μπορούμε να τα πουλήσουμε. Αλλά υπεραξίες δεν χαρίζουμε. Και πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, θα κυρώνεται από τη Βουλή.

Κι ακόμα, αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Με διαφάνεια και σεβασμό στο ρόλο της Εκκλησίας και το Προνοιακό της έργο. Μια Εκκλησία που έχει δικούς της πόρους είναι ισχυρή. Και η Ελληνική Εκκλησία έχει περιουσία, αλλά δεν έχει πόρους.

 

Κάποιοι περιμένουν να σας πω σήμερα ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε εκείνο ή το άλλο οικόπεδο, εκείνο ή το άλλο «φιλέτο». Με εκείνο ή τον άλλο τρόπο.

Δεν θα κάνω αυτό. Δεν υπάρχει λόγος. Και δεν είμαι ατζέντης ακινήτων...

Αξιοποιώ την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, σημαίνει πείθω κάποιους να επενδύσουν. Κανείς δεν επενδύει σε μια Οικονομία που έχει παραλύσει, σε μια κοινωνία που κοχλάζει, σε μια χώρα που τη χτυπούν καθημερινά οι κερδοσκόποι και προεξοφλούν τη χρεοκοπία της. Να λοιπόν, που ξαναγυρνάμε στην ανάγκη Επανεκκίνησης...

Αν πετύχουμε την Επανεκκίνηση, τα 50 δισεκατομμύρια μπορούν να βρεθούν σχετικά σύντομα.

Αν δεν υπάρξει Επανεκκίνηση, τότε η αξιοποίηση της περιουσίας είναι μάταιη υπόθεση. Μόνο για «ξεπούλημα» θα μπορεί να γίνεται λόγος. Σε ευτελείς τιμές. Και περιμένοντας να γονατίσουμε για να μας τα πάρουν κοψοχρονιά.

 

 

Αντίστοιχα ισχύουν και με τις αποκρατικοποιήσεις. Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Και μάλιστα έχουμε ελέγξει επανειλημμένως την κυβέρνηση για ατολμία. Μέχρι σήμερα όλο λόγια είναι και δεν έχει κάνει ούτε μια.

Τώρα, όλες μαζί οι ΔΕΚΟ στο Χρηματιστήριο για το κράτος, δεν φτάνουν ούτε τα 6 δισεκατομμύρια. Έναντι 8 δισεκατομμυρίων που αποτιμούνταν το Σεπτέμβριο του 2009, χρονιά κι όλας της διεθνούς κρίσης…

Όμως, σε μια διαλυμένη χρηματιστηριακή αγορά, αν εξαγγείλεις μαζικές πωλήσεις μετοχικών πακέτων, τότε θα ρίξεις τις τιμές ακόμα χαμηλότερα. Και θα ζημιώσεις τον ίδιο τον εαυτό σου.

Κι εδώ χρειάζεται να δούμε σε κάθε περίπτωση τι πουλάμε, σε τι τιμή πουλάμε, με ποιες προοπτικές πουλάμε, πότε πουλάμε. Τι Στρατηγική έχουμε;

Για παράδειγμα, το κυβερνητικό σχέδιο για πώληση του 17% της ΔΕΗ είναι πέρα για πέρα λάθος. Δείχνει μόνο ταμειακό πανικό. Και δεν έχει καμία σχέση με το τι σημαίνει αποκρατικοποίηση υποδομών Ενέργειας και το πώς γίνεται διεθνώς…

Εμείς λοιπόν, θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο σύγχρονο, υγιή, διαφανή και αναπτυξιακό τρόπο.

Η σύγχρονη αντίληψη των αποκρατικοποιήσεων παντού ξεκινά από την απελευθέρωση της ενέργειας:

-- Απελευθέρωση της Ενέργειας σημαίνει, πριν απ’ όλα, σπάω το κρατικό μονοπώλιο σε διαφορετικές εταιρίες και ύστερα διαλέγω τι πουλάω.

Η ΔΕΗ, ας το καταλάβουμε, δεν είναι πια ένα πράγμα. Πρέπει να εξεταστεί ως σύνολο διαφορετικών εταιρικών κλάδων.

Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς, για παράδειγμα,  πρέπει να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο. Τα υπόλοιπα μπορούν να αποκρατικοποιηθούν.

-- Απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς σημαίνει, επίσης, ότι θα πρέπει να διαλέξουμε το ενεργειακό μείγμα που θα παράγει η χώρα στο μέλλον. Και το ρυθμιστικό του πλαίσιο.

Αυτά θέλουν να γνωρίζουν οι επενδυτές για τέτοιου είδους υποδομές.

Γιατί δεν με ενδιαφέρει μόνο η Ταμειακή διάσταση, αλλά και η Αναπτυξιακή.

Όχι μόνο να εισπράξω κάποια χρήματα τώρα, αλλά και να παράγω φθηνή ενέργεια στο μέλλον και να διασώσω υγιείς θέσεις εργασίας.

 

Θα αναζητήσουμε στρατηγικό Επενδυτή, για τα κομμάτια που θα προτείνουμε προς αποκρατικοποίηση. Μόνο έτσι θα έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα…

Και θα φροντίσουμε με το ρυθμιστικό πλαίσιο να εξασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος πάνω σε κοινωνικούς πόρους, όπως είναι τα υδάτινα αποθέματα. Που έχουν και τεράστια σημασία για τους αγρότες μας.

Πρέπει, επίσης, να ξεκαθαριστούν από πριν οι οφειλές προς τους ιδιώτες, τα υφιστάμενα δάνεια, οι υποχρεώσεις αποκατάστασης του περιβάλλοντος και η νομική υποχρέωση απόδοσης εκτάσεων στις τοπικές κοινωνίες, που έχει αναλάβει η ΔΕΗ και το κράτος. Να δούμε τι απ’ όλα αυτά μπορεί να αναλάβει ο νέος επενδυτής και τι πρέπει να εκπληρωθούν πριν την αποκρατικοποίηση.

Το σχέδιο που πρ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Sardax avatar
  Sardax 12/05/2011 12:18:55

  Μεστός νοήματος, μετρημένος, ουσιαστικός, περιεκτικός. Αναλυτικός εκεί που χρειαζόταν, λακωνικός εκεί που απαιτείτο. Εξαιρετική παρουσίαση θέσεων.

 2. siakkas avatar
  siakkas 12/05/2011 12:21:59

  4.5-9-19% ΦΠΑ!! Τί άλλο θές!!
  να πάρουμε τα όπλα;

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ siakkas 12/05/2011 12:45:01

   Θα ήθελα, 5 - 10 - 15% ΦΠΑ. Εισπράξιμο με την εισαγωγή ή την πραγωγή και όχι την εμπορική πώληση.

   Μετά την εμπορική πώληση τα υπόλοιπα του ΦΠΑ τα "βρίσκουμε".

   Είναι το λεγόμενο " εν τη παλάμη" στη πιάτσα!

   • siakkas avatar
    siakkas @ ΑΡΚΑΣ 12/05/2011 16:32:39

    Τεχνικό το θέμα, με καλή διάθεση και ΙΣΧΥΡΗ θέληση και ψήφο δική μας σε "κατάλληλα" πρόσωπα όλα γίνονται.

    • siakkas avatar
     siakkas @ siakkas 12/05/2011 16:39:07

     υγ.
     σαφώς και δεν υπονοώ κανέναν αλλά θυμάμαι τον πρώτο που τον εμπιστεύθηκε ο Κ.Κ. ο νεώτερος τη θέση υφυπουργού στο οικονομικών και έφυγε νύχτα γιατί ......

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 12/05/2011 12:22:58

  Αυτά είναι....

  ΥΓ

  χεχεχε τα αντινέα διάβαζε;

  Μείωση φορολογίας (έμπαινε αρχαιοπτέρυγα), μείωση εργοδοτικών εισφορών στο 25% , ηλεκτρονική διαχείριση στην Υγεία (το γράφω από το 2009) κ.α

  Έτσι πρέπει απλά κατανοητά με χρονοδιάγραμμα και στόχο για να μιλήσει στην καρδιά και στο μυαλό της κοινωνίας...

 4. Sardax avatar
  Sardax 12/05/2011 12:25:20

  Εντάξει, η αλήθεια είναι πως κι εγώ θα φτιαχνόμουν να ακούσω ατάκες τύπου «έξω οι παράνομοι από την Ελλάδα», «κατάργηση του ασύλου εδώ και τώρα» και διάφορα παρεμφερή αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, αν τα έλεγε αυτά θα κατηγορούνταν ως ακραίος. Νομίζω οτι σήμερα υπονόησε πολύ περισσότερα από όσα είπε.

  • chrisss avatar
   chrisss @ Sardax 12/05/2011 12:33:23

   Ήταν η παρουσίαση της οικονομικής πρότασης και όχι της ενδεχόμενης κυβερνητικής πρότασης..ακόμα και η αναφορά στην ΑΟΖ έγινε για να αναφερθεί στο οικονομικό όφελος της και όχι στην διεκδίκηση των εθνικών μας δικαίων

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ Sardax 12/05/2011 12:46:05

   Το άσυλο με το νόμο Γιαννάκου έχει ήδη καταργηθεί. Η κυβέρνηση του ΓΑΠ δεν εφαρμόζει το νόμο. Για τους λαθρομετανάστες θα δεις.

   • periergos avatar
    periergos @ ΑΡΚΑΣ 12/05/2011 13:11:20

    ΄Δεν έχει καταργηθεί. Απλά άλλαξε το όργανο το οποίο αποφασίσει και έχουμε μια από τα ίδια.

  • ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
   ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ @ Sardax 12/05/2011 13:14:17

   Η λαθρομετανάστευση κοστίζει ακριβά στον ελληνικό λαό συνδέεται με την οικονομία δεν είναι θέμα ακραίου η μη. Επίσης ανάπτυξη δεν μπορείς να πετύχεις όταν ο ανθός της νεολαίας μεταναστεύει ενώ στην χώρα εισρέουν οι ανειδίκευτοι λάθρο. Δεν ξέρω μου ακούστηκε λίγο σαν εκπρόσωπος των αγορών. Η επιχειρηματικότητα που θα νικήσει τον κρατισμό κλπ. Όσο για τα αυθαίρετα χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση δεν περνάει στα δικαστήρια τέτοια μαζική νομιμοποίηση. Λογικά πάντως μίλησε.

 5. A.M. avatar
  A.M. 12/05/2011 12:25:21

  «Ενότητα στο λάθος απαγορεύεται.
  Δεν θα ήταν ενότητα, θα ήταν συνενοχή.»

  «Είμαστε Έλληνες!
  Είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει! »

  Με αυτά τα είπε όλα ο Αντώνης!


  Δεν ακούσαμε βέβαια σχεδόν τίποτε περί λαθρομετανάστευσης και εθνικών θεμάτων.
  Αναμένουμε....

  • siakkas avatar
   siakkas @ A.M. 12/05/2011 12:33:04

   Για καθορισμό ΑΟΖ δεν άκουσες;;

  • Green St avatar
   Green St @ A.M. 12/05/2011 12:33:46

   –Η ανακήρυξη της ΑΟΖ, που κάκιστα φοβάται το ΠΑΣΟΚ.
   - Ακόμα, επιτέλους, πολιτική βούληση για αποφασιστικό χτύπημα στο παραεμπόριο.

   Εκανε και στα δύο αναφορά έστω και επιγραμματική αφού η ουσία του Ζαππείου 2 ήταν κυρίως η οικονομία. Μέσα σε 1:30 ώρα δεν ήταν δυνατόν να αναπτύξει όλα τα θέματα.

  • kostis avatar
   kostis @ A.M. 12/05/2011 12:54:37

   ομιλία για την Οικονομία ήταν, όχι για θέματα μετανάστευσης, εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας!

  • A.M. avatar
   A.M. @ A.M. 12/05/2011 14:04:05

   ...«σχεδόν τίποτε...» έγραψα.

 6. maria aqua avatar
  maria aqua 12/05/2011 12:26:17

  Τι άλλο θέλω???? Την πατρίδα μου ΠΙΣΩ.
  ΤΩΡΑ. ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ.

 7. chrisss avatar
  chrisss 12/05/2011 12:26:42

  Σαφής οικονομικός προσανατολισμός, σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας...ρεαλιστής και μετρημένος

 8. ΣΩΤΗΡΗΣ avatar
  ΣΩΤΗΡΗΣ 12/05/2011 12:28:31

  μπραβο του και παλι μπραβο του πολυ ωραιος

 9. sirof avatar
  sirof 12/05/2011 12:29:02

  Δεν πρόκειται να ορθοποδήσει η Ελλάδα, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία σκέψης και τρόπου ζωής. Θεμελιώδες ζήτημα είναι η τήρηση των νόμων. Τι να κάνω το τελειότερο κυβερνητικό πρόγραμμα, αν οι πολίτες δεν τηρούν τους νόμους. Κάτι τέτοιο ξεκινάει από την αναμόρφωση της παιδείας. Και για την παιδεία δεν άκουσα τίποτα..

  • Greece Pleading avatar
   Greece Pleading @ sirof 12/05/2011 12:31:08

   +1 για παιδεια.

 10. KRIOS avatar
  KRIOS 12/05/2011 12:29:06

  Όποιος δεν πείστηκε και σήμερα, δεν πρόκειται να πειστεί ΠΟΤΕ.
  Εξαιρετικά δομημένη Ομιλία.
  Μαγικές Λύσεις Δεν Υπάρχουν.
  Η λύση είναι μία: δουλειά και όραμα. Και σήμερα το όραμα δόθηκε.

  Venceremos

 11. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 12/05/2011 12:29:33

  Από τα λινκ της ΝΔ δεν καταφέρνω. Στο Youtube θα βγεί;

 12. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 12/05/2011 12:29:58

  Ωραια ομιλία.
  Ακουστηκε επιτελους κατι διαφορετικο απο τη συνεχη κλαψα των καναλιων και τη στημενη και κακογουστη φαρσα του ΓΑΠ.
  Ενοιωσα λιγο καλυτερα ακουγωντας το και μου αρεσαν οι προτασεις.
  Τελειώνοντας μπηκαν οι ειδησεις και ειδα τη παρουσιαστρια ξαναμενη να μας λεει για την υγεια του 31 ετων αριστεριστη στο νοσοκομειο.

  Βασικα καταλαβα οτι ειναι στημενο και ηθελαν εκτος απο το να περασουν μυνηματα στη χτεσινη πορεια αλλα ΚΑΙ να επισκιασουν την ομιλια σαμαρα στο Ζάππειο.

  ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙ!
  ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ.

  • GEODETIS avatar
   GEODETIS @ Greece Pleading 12/05/2011 13:04:38

   ναι και στο τελευταίο που αναφέρεις ... ακόμη και αν ακούγεται συνωμοσιολογιακό το πιστεύω, όπως επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργείτε, με την συμμετοχή Ελληνόφωνων (για εμένα ) ανδρείκελων της πολιτικής ...

 13. victoria (true) avatar
  victoria (true) 12/05/2011 12:30:19

  Οι Έλληνες προ των ευθυνών τους.

  Κάθε λέξη ήταν μαστίγιο. Όποιος δεν κατάλαβε και τώρα, έχει πάντα τις εναλλακτικές του, του λαϊκισμού, της κωλοτούμπας, της νιρβάνας.
  Εμείς δεν θα πάρουμε άλλο και ελπίζω να είμαστε οι περισσότεροι. Τέλος.

 14. siakkas avatar
  siakkas 12/05/2011 12:30:21

  «Ενότητα στο λάθος απαγορεύεται.
  Δεν θα ήταν ενότητα, θα ήταν συνενοχή.»

  «Είμαστε Έλληνες!
  Είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει! »

  Να δω τα "αρνιά" αν την κάνουν "κατσίκα" τώρα !!

 15. GSV avatar
  GSV 12/05/2011 12:34:41

  Τωρα φαινεται ποσο μεγαλο κακο εχει κανει ο σοσιαλισμος του ΠΑΣΟΚ στην Ελλαδα.

  Απο το Τσοβολα δωστα ολα!! στο Λεφτα υπαρχουν του ΓΑΠ, ανεβηκε επικινδυνα ο πηχης των προγραμματικων δηλωσεων που αναμενει ο ακροατης απο τους πολιτικους αρχηγους!! Μαζοχοποιουμαστε και γουσταρουμε παχιες κουβεντες και φανφαρες και απλα μας φαινονται χλιαρες οποιες αλλες αναγγελιες!!!

  Μπραβο στο κυριο Σαμαρα γιατι ακριβως δεν μας φουσκωσε τα μυαλα με ονειρα θερινης νυκτος αλλα εδωσε τη ρεαλιστικη εικονα των πραγματων!! Το λακωνιζειν εστι φιλοσοφειν!! Σαν γνησιος Λακωνας ο κ. Σαμαρας αυτο εξεφρασε!!

  Ας αποφασισουμε επιτελους τι θελουμε! Να ζουμε σε ενα ονειρο η να δουμε τη ρεαλιστικη εικονα των πραγματων!!!

  Σαν την αλληγορια του σπηλαιου του Πλατωνα μου φαινεται η κατασταση που εχει περιελθει ο ελληνικος λαος!!

  Ενας ολοκληρος λαος ζει σε ένα σπήλαιο όλη του τη ζωή, αλυσοδεμένος σε έναν τοίχο, χωρίς να μπορει να δει την επιφάνεια ούτε να δει πίσω του , όπου βρίσκεται μια φλόγα, η οποία φωτίζει αντικείμενα που κινούνται και ρίχνει σκιές στα τοιχώματα του σπηλαίου. Οι φυλακισμένοι αρχίζουν να αποδίδουν αυτά τα σχήματα με όρους και έννοιες, ενώ πιστεύουν ότι οι σκιές αυτές (Τσοβολα δωστα ολα!!!, Λεφτα Υπαρχουν!, Σοσιαλισμος η χαος!!!) είναι η πραγματικότητα.

  Το ότι οι φυλακισμένοι, ωστόσο, μπορούν να δουν μόνο τις σκιές αυτές, δε σημαίνει ότι ο υπαρκτός κόσμος περιορίζεται μόνο μες στο σπήλαιο. Αν κάποιο καταφέρουν να λυθούν από τις αλυσίδες και βγουν από το σπήλαιο, θα τυφλωθούν από τη λάμψη του Ήλιου (πραγματικοτητα) και θα επιστρέψουν πίσω. Αν, ωστόσο, συνηθίσουν το φως, θα δουν καθαρά τον Ήλιο (πραγματικοτητα), , και θα καταλάβουν ότι όσα έβλεπαν μες στο σπήλαιο ήταν απλά αντίγραφα των αληθινών. Ίσως σκεφτούν να επιστρέψουν πίσω, λυπούμενοι τους φυλακισμένους συντρόφους τους. Πίσω, όμως, στο σπήλαιο, δε θα μπορούν να συνηθίσουν στο σκοτάδι (ψεματα, τα λογια τα μεγαλα τα παχια) , και, προσπαθώντας να διδάξουν στους υπόλοιπους την αλήθεια, ίσως δεχτούν το μίσος και την αντίδρασή τους.

  Ηγετικη παρουσιαση η σημερινη!!! Αρκει να δουμε ολοι μας την αληθεια!!! Να σπασουμε τις αλυσιδες μας!!!

  • EtsiMareSei avatar
   EtsiMareSei @ GSV 12/05/2011 15:18:56

   Να'σαι καλά φίλε μου που μας θυμίζεις την εμπνευσμένη πραγματικά αλληγορία του δικού μας Πλάτωνα.
   Έτσι ακριβώς όμως είναι .
   Ο ήλιος του πασοκ ήταν κίβδηλος και μόνο να χαρίσει απλόχερα τις παραισθήσεις στους δουλικούς (όπως αποδείχτηκε) πολίτες ήταν ο σκοπός του.
   Ας ξυπνήσουν και οι πιο δύσπιστοι πλέον..
   Για το κοινό καλό και το μέλλον μας.

 16. giorgos avatar
  giorgos 12/05/2011 12:37:43

  πρωτη φορα κομμα της αντιπολιτευσης παρουσιαζει τοσο ολοκληρωμενο οικονομικο προγραμμα 1,5 χρονο μετα τη συντριβη του στις εκλογες.τωρα χρειαζεται ολα τα στελεχη να επικοινωνησουν σωστα τις βασικοτες απο τις εξαγγελιες ωστε να γινουν γνωστες και κατανοητες απο την πλατεια λαικη μαζα .πρεπει να γινουν πυξιδα ελπιδας ολων μας για να αναστραφει η πορεια προς τη καταστροφη.

  • tampakiotis avatar
   tampakiotis @ giorgos 12/05/2011 14:08:37

   τωρα δεσαμε με την ποιοτητα των περισοτερων στελεχων.πιασε απο παναγιωτοπουλο,πακη,γιακουματο.....αν δεν δωσει την δυνατοτητα σε νεα στελεχη τυπου μιχελακη....δεν βλεπω φως.θελει στελεχη σαν τον καμμενο....να μπαινουν και να τα σερνουν....να τους παιρνουν ολους σβαρνα,να χτυπανε το χερι στο τραπεζι,και να φωναζουν.....ΟΧΙ ΡΕ .ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ,ΕΔΩ ΜΕΣΑ!!!!!ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ!!!!!! ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΠΟΤΕ!!!!!!!!!!

 17. GSV avatar
  GSV 12/05/2011 12:37:44

  Τι θα ηθελες να ακουσεις ?

  Λεφτα υπαρχουν?

 18. STAM avatar
  STAM 12/05/2011 12:38:59

  Το κύριο πρόβλημα είναι πως θα γίνει σωστή και αποτελεσματική διάχυση και επικοινωνία των συγκεκριμένων μηνυμάτων και μέτρων σε όλο τον Ελληνικό λαό.

 19. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 12/05/2011 12:43:01

  Εγώ περίμενα πολύ πιο δυναμική παρέμβαση. Ο Σαμαράς όμως θα κινδύνευε να "χαρακτηρισθεί" γραφικός και λαϊκιστής. Οπότε πολύ καλά έπραξε.

  Απευθύνθηκε στον απλό άνθρωπο, με απλά λόγια. ελπίζχω να άγγιξε τις καρδιές αυτών που τον άκουσαν.

  Ας αφυπνηστούμε όλοι μας και να κοιτάξουμε μπροστά.

 20. αυτόκλητος avatar
  αυτόκλητος 12/05/2011 12:46:03

  Ο λόγος του ήταν συγκλονιστικός!!!!
  Απέδειξε περίτρανα ότι έχει τη στόφα μεγάλου ηγέτη.-

 21. Έκτωρ avatar
  Έκτωρ 12/05/2011 12:46:04

  Εξαιρετική και ρεαλιστική ομιλία σε οικονομικό επίπεδο.
  Θα ήθελα λεπτομερέστερη ανάλυση (και φαντάζομαι όλοι) για τα ζητήματα
  αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και για τον τρόπο και τη
  μορφή των ιδιωτικοποιήσεων.

 22. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 12/05/2011 12:48:04

  Μεσσήνιος....

 23. Πητ avatar
  Πητ 12/05/2011 12:49:24

  Πιστεύει κανείς ότι αν μειωθεί ο ΦΠΑ θα μειωθούν κι οι τιμές; Δεν υπάρχει περίπτωση. Απλώς το ποσοστό που θα μειωθεί ο ΦΠΑ θα το βάζει στην τσέπη του ο έμπορας. Ο ΦΠΑ πρέπει να μείνει εκεί που είναι και να μειωθούν οι άμεσοι φόροι. Και γιατί εγώ να πληρώνω 19% κι ο νησιώτης που πίνει το αίμα του τουρίστα (και το δικό μου) να πληρώνει μόνο 4.5%;
  Κι αυτό το πράγμα για την οικοδομή τι το ήθελε; Μετά από 60 χρόνια υπάρχουν οι συνθήκες να πέσουν τα ακίνητα και θα πάμε να βοηθήσουμε τους μπετατζήδες να κονομήσουν κι άλλο;
  Αυτό για την δήλωση περιουσιακών στοιχείων δεν ακούγεται άσχημο αλλά είναι άσχετο με την επιστροφή των χρημάτων στην Ελλάδα. Ο κόσμος δεν έδιωξε τα χρήματα του επειδή ήταν μαύρα (οι περισσότεροι τουλάχιστον). Τα έδιωξε γιατί περιμένει να βάλουν οι τράπεζες λουκέτο.
  Λογικά θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες.

  • AWACS avatar
   AWACS @ Πητ 12/05/2011 13:01:59

   Μη βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο, μπορείς να το δεις και διαφορετικά ότι τα λεφτά που θα βάλει ο μέσος έμπορος στην τσέπη θα γυρίσουν στην κατανάλωση και θα έχουν πολλαπλασιαστικό κέρδος για την εθνική οικονομία συνολικά!

 24. Sofie avatar
  Sofie 12/05/2011 12:49:54

  Εμένα η ομιλία του μου άρεσε. Οι απόψεις του είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες.

 25. Enjoy Capitalism avatar
  Enjoy Capitalism 12/05/2011 12:50:47

  Με άρση μονιμότητας της κομματικής νομενκλατούρας του σπάταλου Δημοσίου να δέις τι επανεκίνηση θα είχες!
  Αλλά , τολμάει να το πεί ;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Enjoy Capitalism 12/05/2011 15:38:42

   Εκεί εσείς οι νεοφιλελεύθεροι του Μάνου και της Ξαφά... μονίμως αίμα θέλετε να δείτε!

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ Enjoy Capitalism 12/05/2011 18:53:19

   Δεν φταίει η μονιμότητα ο άθλιος δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας φταίει που δεν εφαρμόζεται.

   Αν τον διαβάσεις για όλα προβλέπει μέσα στις σελίδες του. Από φυλακή μέχρι και κρεμάλα που λέει ο λόγος....

  • Κώστας avatar
   Κώστας @ Enjoy Capitalism 12/05/2011 19:02:48

   Eίναι θέμα συνταγματικό και δεν ρυθμίζεται δια απλού νόμου η μονιμότητα. Την προβλέπει το Σύνταγμα.
   Μια ζωή άσχετοι και ημιμαθείς οι νεοφιλελεύθεροι...

 26. kostis avatar
  kostis 12/05/2011 12:50:52

  εξαιρετική ήταν. μεστή, χωρίς ΠΑΣΟΚικές φανφάρες κι υποσχέσεις που μόνο αυτοί ξέρουν να κάνουν οποτεδήποτε βρίσκονται στην αντιπολίτευση.
  Εγώ απλώς ονειρεύομαι την ημέρα που θα 'δώ την ορκομωσία του, ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος.

 27. nick avatar
  nick 12/05/2011 12:52:33

  Φοβερός ο Σαμαράς σήμερα. Ηγέτης...

 28. nick avatar
  nick 12/05/2011 12:53:11

  Φοβερός ο Πρόεδρος σήμερα. Ηγέτης...

 29. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 12/05/2011 12:55:35

  Εξαιρετική ομιλία μεστή και τεκμηριωμένη. Το θέμα είναι οι άνθρωποι που θα θα εφαρμόσουν μια τέτοια πολιτική όσο το δυνατόν γρήγορότερα. Η ευθυνοφοβία, η αναποφαστιστικότητα, η ανικανότητα και το πολιτικό κόστος είναι που μας φέραν ως εδώ. Όλα τα άλλα διορθώνονται, αν έχεις δίπλα σου τους σωστούς ανθρώπους.

 30. GEODETIS avatar
  GEODETIS 12/05/2011 12:56:00

  Ήταν καλή όχι χλιαρή αλλά ψύχραιμη ... σταθερή και κατανοητή χωρείς παπαροφιλολογίες και κουραστικές επεξηγήσεις ... ουσιώδης γενικά, χωρείς κορόνες και υπερεθνικησμούς ... κατά την ταπεινή μου γνώμη μίλησε για Εθνικό στόχο, δίνοντας ωστόσο και τους λόγους (σε γενικές γραμμές) των σοβαρών προβλημάτων της λειτουργίας της κοινωνίας μας ... διαφωνώ στο σημείο που αναφέρει ότι ¨δανειακές συμβάσεις¨ ή ¨μνημόνια¨ θα τα αποφασίζει η Βουλή (κάπως έτσι) έχω την γνώμη ότι θα έπρεπε να προτείνει την ιδέα του δημοψηφίσματος αρχικά ... και ναι δεν λέει ψέματα είμαστε ο σπόρος που έχει πραγματικές αντοχές ... ας ακούσει στην τελική ο Έλληνας και μια αλήθεια για ανύψωση φρονήματος .... τα οικονομοτεχνικά που αναφέρει (αν και δεν είναι η τέχνη μου απλά σκεπτόμενος πρακτικά μπακάλικα) πιστεύω ότι δίνει μια δυναμική στην μικρομεσαία ομάδα επιχειρηματιών, απλά φοβάμαι ότι το γενικότερο θέμα εξωτερικού χρέους είναι ποιο δύσκολο απο ότι περιγράφει ... πρέπει να ομολογήσω ότι κρατούσα μικρό καλάθι ... για να δούμε τι θα δούμε ...

 31. Πέτρος avatar
  Πέτρος 12/05/2011 13:00:26

  Σοβαρός λόγος που σέβεται αυτούς που τον ακούν. Οι προτάσεις ρεαλιστικές φιλόδοξες και ουσίας με στόχο την μεθοδευμένη αλλαγή οικονομικής νοοτροπίας για μια Ελλάδα αξιοπρεπή και ανταγωνιστική.

  Για τους παραπάνω φίλους που αναφέρουν πως δεν άκουσαν για την παιδεία να έχουν στον νού τους ότι αυτή η ομιλία ήταν προτίστως για το ΠΩΣ θα βγούμε πιο γρήγορα απο το μνημόνιο.
  Επίσης η αποενοχοποίηση του επιχειρείν που ανέφερε είναι και αυτό μέσα στην σφαίρα της παιδείας!
  'Οποιος δεν βλέπει ότι ο Σαμαράς αξίζει απλά κοιτάζει ή έχει παρακμάση η αντιληπτική του ικανότητα.

  Μακάρι να τον στηρίξουν και περισσότεροι άξιοι άνθρωποι. Ωραία εμφάνιση χωρίς τις συνηθισμένες υπερβολικές και γελοίες εμφανίσεις ελλήνων πολιτικών.

  • siakkas avatar
   siakkas @ Πέτρος 12/05/2011 13:14:11

   Μακάρι να "εμπεδώσουν" την ομιλία του και τις θέσεις οι βουλευτές και τα στελέχη και να τις προβάλουν "ορθά" στην κοινωνία και στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ.
   Ήδη τα παπαγαλάκια άρχισαν να λένε για αύξηση της παραοικονομίας με τα μέτρα που εξήγγειλε για την οικοδομή, θαρρείς και δε βλέπουν ότι η ζήτηση σε τσιμέντο έπεσε στα επίπεδα του 1960.
   Αυτό δείχνει πόσο φοβούνται την επερχόμενη αλλαγή
   Ένα θα πω.
   Ωραίος ο Αντώνης και ωραίος είναι αυτός που είναι συνεπείς, στην ώρα του!!

 32. Πέτρος avatar
  Πέτρος 12/05/2011 13:02:33

  διορθώνω : παρακμάσει

 33. jkr avatar
  jkr 12/05/2011 13:04:18

  Αρκετά αναλυτικό πρόγραμμα με ουσιαστικές προτάσεις.
  Όμως ελλείπει η σύστοιχη αναφορά στους όρους του Μνημονίου που χρήζουν ακύρωσης ή επαναδιατύπωσης.
  Επίσης επί του αμιγώς πολιτικού, δεν ζήτησε προσφυγή στις κάλπες, ήταν πάλι ευγενής για μια κυβέρνηση που παραβιάζει το Σύνταγμα.

 34. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 12/05/2011 13:05:28

  Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ

 35. Μπαμπης avatar
  Μπαμπης 12/05/2011 13:06:38

  Το μόνο που δεν μας είπε... το μνημόνιο 2 θα το ψηφίσει;;;

  • GSV avatar
   GSV @ Μπαμπης 12/05/2011 13:11:52

   Το ειπε ξεκαθαρα! Συναινεση στο λαθος αποκλειεται!

 36. AWACS avatar
  AWACS 12/05/2011 13:07:02

  Ο Σαμαράς έχει τη στόφα μεγάλου ηγέτη που αγαπά τον τόπο του και πονά γι αυτόν! Η αγάπη του για την πατρίδα ξεχυλίζει ακόμα και μέσα από μια οικονομικού περιεχομένου ομιλία.

  Αν δεν αγαπάς την πατρίδα, αν δεν αγαπάς τούτο τον λαό πως κανείς να ηγηθεί και να κάνει καλό; Δεν υπάρχει περίπτωση...

  • GSV avatar
   GSV @ AWACS 12/05/2011 13:14:19

   Εχει ποτιστει τοσο πολυ το αιμα του ελληνικου λαου απο τον υπερμετρο λαικισμο με αποτελεσμα να θεωρουν πολλοι οτι πολιτικος που δεν εκτοξευει μεγαλες κουβεντες και φανφαρες, ειναι μετριοπαθης!

   • Kostas D avatar
    Kostas D @ GSV 12/05/2011 13:25:55

    Κανεις ΤΡΑΓΙΚΟ λαθος..... ειδα και σχολια σου πιο επανω
    Λαικισμος ειναι το να ΛΕΣ αυτο που θελει ο λαος και να κανεις το αντιθετο..!!!! (πχ πασοκ..)
    Ενω το να ΛΕΣ αλλα και ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ πραξη αυτο που θελει ο λαος που τωρα υποφερει.... ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!!!!!!!

 37. Μήτσος avatar
  Μήτσος 12/05/2011 13:07:33

  Μπορεί και να τα εννοεί όλα λέει ο Αντώνης!

  Το θέμα είναι με τι "πάγκο" θα παίξει μπάλα; Δεν έχει ξεφορτωθεί ακόμα πολλούς από τους κλέφτες, φαύλους και κατσαπλιάδες της ΝΔ...

  Αν καθαρίσει πρώτα το δικό του κόπρο, τότε υπάρχει ελπίδα. Αλλιώς χέσε ψηλά...

 38. GSV avatar
  GSV 12/05/2011 13:09:58

  Δεν καταλαβες φιλε μου τι ειπα! Σαν γνησιος Λακωνας οσο αναφορα το τροπο ομιλιας του και οχι το τοπο καταγωγης!

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ GSV 12/05/2011 18:51:35

   Δεν μιλάνε μόνο οι Λάκωνες έτσι. Μιλάνε και οι Αρκάδες, οι Δραμινοί, οι Σερραίοι, οι Θεσσαλονικείς και όσοι έχουν παντελόνια και μπέσα.

 39. AWACS avatar
  AWACS 12/05/2011 13:10:05

  Ίσως είναι ακόμα νωπός ο στυγνός εκβιασμός του ΓΑΠ με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και καλά κάνει.
  Αυτοί δεν έχουν (κυβερνητικό) μέλλον ούτως ή άλλως.

 40. Φ.K ΓΑΠ avatar
  Φ.K ΓΑΠ 12/05/2011 13:14:08

  Ωραίο ακούγεται. Θα το δούμε στην πράξη όμως και θα το κρίνουμε.

 41. Anna avatar
  Anna 12/05/2011 13:18:30

  ωραια τα ειπε δεν λέω, αν μπορουσε όμως και κάποιος να μου εγγυηθεί ότι θα τολμήσει ή αν θέλετε, θα του επιτραπεί να εφαρμόσει όσα είπε, τότε ακόμη κι εγώ η πρώην αμετανόητη κι αιώνια ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ θα τον ψήφιζα με τα μάτια κλειστά!!!!!

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Anna 12/05/2011 16:52:47

   υποθέτω πως το ίδιο σκεπτώσουνα όταν ενδεχομένως ψήφιζες το "λεφτά υπάρχουν" ....

   Τέλος πάντων να με συμπαθάς, δεν θάπρεπε να σου επιτεθώ, αλλά δεν αντέχω άλλους Θωμάδες, μετά από όσα ζήσαμε ! Σε τιμάει που εκμυστηρεύεσαι τον καημό σου, αλλά δες το λίγο πιό θετικά, κι ας είναι μόνο για να πάρεις δύναμη!

 42. euridiki avatar
  euridiki 12/05/2011 13:22:11

  Γνωρίζει κανείς που μπορεί να βρεί το έντυπο με το σύνολο των πρωτάσεων?

  • Y. avatar
   Y. @ euridiki 12/05/2011 15:08:13

   Κάνε μια γύρα στο αντί, και θα το βρεις

 43. ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ 12/05/2011 13:24:34

  Ολοι-και αν οχι ολοι, πολλοι-απο οσους το ριξαμε λαθος στις τελευταιες Βουλευτικες εκλογες, θα ψηφισουμε Σαμαρα.Μηπως και ποια αλλη επιλογη εχουμε??Απ' τον Αννα στον Καιφα και ο Θεος Βοηθος!!!Δεν υπαρχει και τιποτα αλλο.

  • KillTheKing avatar
   KillTheKing @ ΧΡΗΣΤΟΣ 12/05/2011 15:34:26

   η ψηφος στο παΣΟΚ δεν συνιστα λαθος. συνιστα εγκλημα
   TheKing

 44. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 12/05/2011 13:24:44

  Πλήρης αντιστοιχία λόγων και έκφρασης προσώπου και σώματος! Ο Σαμαράς φαίνεται από την έκφραση οτι αυτά που λέει τα πιστεύει!
  Η διαφορά με τον ΓΑΠ, που του δίνουν ένα χαρτί και δεν ξέρει ούτε να το διαβάζει,
  ποτέ δεν καταλαβαίνεις αν πιστεύει τίποτα απο αυτά που εκφωνεί!

  • φωνη avatar
   φωνη @ Απλή σκέψη 12/05/2011 13:49:50

   +1000 Μια ώρα μίλησε ο άνθρωπος και άλλαξε ψυχολογία ο κόσμος. Οι άλλοι μιλάνε κάθε μέρα, κάθε ώρα και έχουν βυθίσει τη χώρα στην κατάθλιψη. Ας ξυπνήσει ο κόσμος να δώσει μια μούτζα στα κανάλια που τον θάβουν, να τον στηρίξει ο κόσμος να βγει για να αλλάξει την πορεία της χώρας.

 45. gloup avatar
  gloup 12/05/2011 13:27:49

  Αποφασισμένος, σταθερός, σταθμισμένος, ακριβής, στοχευμένος, συνολικός. Κινήθηκε σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Απευθύνθηκε στις θετικές σταθερές του συλλογικού υποσυνείδητου και θυμικού. Απόφυγε κάθε λαϊκισμό και συγκυριακή πίεση. Με πολύ λίγες λέξεις μας τοποθέτησε στο παρόν σε σχέση με το παρελθόν και το μέλλον. Πήρε θέση σε όλα τα θέματα του κράτους και της κοινωνίας επί της ουσίας, χωρίς συνθήματα.
  Ξέρει που πάει. Μας έδειξε τον τρόπο να καταλάβουμε και μεις καθένας μας ατομικά και συλλογικά που πήγαμε και που θα πάμε, προς το καλύτερο με το σχέδιό του, προς το χειρότερο με τον επίκτητο σημερινό κατήφορο.
  Στο χέρι μας είναι. Ας αδράξουμε την ευκαιρεία.

 46. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 12/05/2011 13:29:35

  Και μόνο από κωδικοποίηση και αντικεμενικοποίηση φορολογίας ,μπορεί να έχει τεράστιες οικονομίες από περιορισμό γραφειοκρατίας και τόνωση επιχειρηματικότητας.
  Αν πετύχει και ο δυσκολότατος στόχος της επιτάχυνσης των δικών,θα είναι τεράστιο βήμα προόδου με αποτελέσματα σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου.
  Οι πολιτικοί που θα κατορθώσουν να υλοποιήσουν τέτοια έργα θα μείνουν με χρυσά γράμματα στην Ελληνική Ιστορία.

 47. Kαθιστός Ταύρος avatar
  Kαθιστός Ταύρος 12/05/2011 13:42:26

  Ψάχνω να βρώ κάποια τεκμηριωμένο αντίλογο για το εφικτό των "επανεκινησεων" που προτείνει αλλά πουθενά και κανένας.
  Ολοι νομίζουν ότι το ¨οραμα" του ενός (Σαμαρά) είναι σίγουρα και η λύση στα προβλήματα όλων!!!???

  Ισως κάποια άλλη στιγμή να προσπαθήσει να ψελίσει κάποιος ότι η οικονομική καταστροφή που έχει επελθει στον παραγωγικό ιστο της οικονομίας απο το 1977 και εντευθεν και όχι απο το 1981!! (Αναρωτηθείτε γιατί οι πρωτες ευρείες καρτικοποιήσεις έγιναν επι Καραμανλή(Μακαρίτη).
  Το πρόβλημα δημοσίων ελλειμάτων δεν οφείλεται στις δαπανες αλλά στην βυθιση των φορολογικών εσόδων της φοροδιαφυγής η οποία εκτιμάται στο 40% της οικονομικής δραστηριότητας όταν στις άλλες ευρωπαικές χώρες η φοροδιαφυγή είναι κοντά στο 20%!! (είναι χρήσιμο να αναζητήσετε τα στατιστικά στοιχεία για το 2005 και μετά που ενώ το ΑΕΠ αυξάνονταν 4-5 % κάθε έτος τα δημόσια έσοδα βούλιαζαν σε διπλάσιο ποσοστό κάθε έτος!!!
  Το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές (που έτσι και αλλιώς υπάρχουν ) αλλά για τους υποψηφιους επενδυτές το "υψηλό" εργατικό κόστος και έτσι προτιμούν τα Σκόπια και την ...Κίνα.
  Ενα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι με ποιούς θα εφαρμόσει τις "επανεκινήσεις" με τον αλησμόνητο Θανάση Μπουρα ή με τον αλησμόνητο υπουργό Παπαθανασίου που δήλωνε ότι έχουμε θωρακισμένη οικονομία και έσπευε να μειώσει τον φορο πολυτελειας των ...αυτοκινήτων για να επανακινήσει την οικονομία !!!

  • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
   ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ Kαθιστός Ταύρος 12/05/2011 14:06:10

   Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕ
   ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΑΝ
   30.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.

   • Kαθιστός Ταύρος avatar
    Kαθιστός Ταύρος @ ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 12/05/2011 16:06:17

    Mε αυτή την λογική γιατί δεν εξάγγειλε μέτρα για τον τουρισμό που απασχολούνται εκατονταδες χιλιάδες άτομα ή για τον αγροτικό τομέα που απασχολεί το 15% του πλυθυσμού??
    Φαντάζομαι ότι κάποια επιχειρηση εμπορίας αυτοκινήτου θα έχεις για να αντιδράς έτσι!!!!
    Το παράδειγμα που χρησιμοποίησα (με την μείωση των δασμών) το επικαλέστηκα για να δείξω την απουσία οποιαδήποτε στοιχειώδους στρατιγικής για την Οικονομία.

 48. gynner avatar
  gynner 12/05/2011 13:45:27

  Ενας θα βρεθεί να εφαρμόσει επιτέλους τους νόμους σε αυτή την έρμη χώρα???Απο τη μία έχουμε μια κυβέρνηση που έχει βγάλει στο σφυρί τα πάντα και απο την άλλη έναν εν δυνάμει πρωθυπουργό που εξαγγέλει νομιμοποίηση αυθαιρέτων,κατάργηση πόθεν έσχες και έλεγχο λέει όσων διατέλεσαν υπουργοί απο το 1974,λες και υπάρχει νόμος που τον εμποδίζει να υποχρεώσει τους δικούς του να δώσουν τα στοιχεία αύριο το πρωί!Τέλος κύριοι το μεταπολιτευτικό μοντέλο.Τώρα ποιοί θα βγούν μπροστά είναι άλλο θέμα.Οι υπάρχοντες τελείωσαν!!!

 49. kouklos avatar
  kouklos 12/05/2011 13:46:34

  Πολύ καλό πρόγραμμα για επανεκκίνηση, ρεαλιστικό και δίκαιο. Έχει κάποια στοιχεία που θυμίζουν το πρόγραμμα του 2004 για επανίδρυση του κράτους.
  Συμπέρασμα έπρεπε για να αποφύγουμε τους συνειρμούς να βάλει στην κουβέντα με ποιούς συνεργάτες θα γίνουν όλα αυτά. Καραδοκούν τα τρωκτικά που ήδη άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις... Φυσικά για την "Ελλάδα ρε γαμώτο "

 50. GDM avatar
  GDM 12/05/2011 13:58:02

  Το μεγαλύτερο κέρδος της σημερινής εμφάνισης - ομιλίας του Αντώνη είναι κυρίως η ψυχολογική επίδραση του περιεχομένου της!!!
  Ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης πρέπει να διαπίστωσε σήμερα ότι υπάρχει ένας ηγέτης που έχει: α) συγκεκριμένες προτάσεις, που τις πιστεύει πρώτα ο ίδιος και θέλει να τις εφαρμόσει, β) αξιποπρέπεια και υπερηφάνεια για να διαπραγματευτεί κάθε λανθασμένο όρο του μνηνμονίου, γ) αληθινή αγάπη για την πατρίδα μας, που τον κάνει να συγκινείται όταν μιλά γι' αυτήν. Αποτέλεσμα αυτών είναι η δημιουργία ενός αισιόδοξου μηνύματος για μία πατρίδα που δυστυχώς μαστίζεται από παρατεταμένη εθνική κατάθλιψη. Παρά την δίκαιη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των ηγετών μας, σήμερα ο πρόεδρος κατέδειξε ότι υπάρχει ακόμη φώς και ελπίδα... ότι αξίζει να τον εμπιστευτούμε, γιατί είναι κάτι απο εμάς και κυρίως σκέφτεται όπως όλοι εμείς!!! Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια και τον πατριωτισμό του. Εξάλλου αυτό το πρώτυπο ηγέτη δεν έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος ?

  Το μεγάλο πλέον στοίχημα είναι το πολιτικό προσωπικό που θα κληθεί να υπηρετήσει το σημερινό καθαρό και πατριωτικό μήνυμα του προέδρου. Και αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του Σαμαρά, ο οποίος σήμερα ήταν κάτι από το παλιά ....!

 51. GSV avatar
  GSV 12/05/2011 14:07:18

  Γιατι εγω φιλε μου τι ειπα? Λαικισμο παραγει το ΠΑΣΟΚ τοσα χρονια και εχει ποτισει τον ελληνικο λαο που ακομα και οταν βλεπει οτι αλλα λενε και αλλα κανουν, με το που του πεταξουν καποια προεκλογικη φανφαρα, τρεχει απο πισω!!

  Εαν ισχυε το γεγονος οτι ο ελληνικος λαος εχει ξυπνησει πληρως, τα ποσοστα του ΠΑΣΟΚ δεν θα επρεπε να ξεπερνουν το 5% εαν κρινουμε απο τα εργα τους !

 52. sawas avatar
  sawas 12/05/2011 14:14:11

  Πρώτον, μείωση των φορολογικών συντελεστών!
  Απάντηση: Read My Lips, Raise My Taxes (h**p://www.youtube.com/watch?v=tubgMAh5s74&feature=related)

  Κατάργηση του «πόθεν έσχες» κατοικίας
  Απάντηση: η χαρά του μαύρου χρήματος……

  Που αποτέλεσε (οικοδομή) παραδοσιακά την «ατμομηχανή» της Ελληνικής Οικονομίας.
  Απάντηση/ερώτηση: Αυτό είναι εξωστρέφεια? Εκτός αν εννοεί πως τα νέα δάνεια θα εγγράφουν στα ενεργητικά. 360° στροφή και μια από τα ίδια

  Κατάργηση του «πόθεν έσχες»
  Απάντηση: ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ

  Για τους πολιτικούς! Θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή η πρότασή μου να εξεταστεί το «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν Υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.
  Απάντηση/συμπλήρωση: ΣΩΣΤΟ, με επέκταση σε «γραμματείς και φαρισαίους» καθώς και συγγενείς εως 3ου βαθμού.

  Τρίτον, εφαρμόζοντας επιτέλους αυστηρές ποινές για όσους πιάνονται να φοροδιαφεύγουν ή να εισφοροδιαφεύγουν.
  Απάντηση: Μια από τα ίδια. Ας ξεκινήσει με τον «Νόμιμο και Ηθικό»

  Και οι ελέγχοντες θα ελέγχονται.
  Απάντηση/συμπλήρωση: ΣΩΣΤΟ, θα πρόσθετα, έλεγχο στον ελεγκτή του ελεγκτή.

  …η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων.
  Απάντηση: Πλάκα κάνεις!!!! ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ. Δεν πιστεύω τίποτα. Υπάρχει ΝΟΜΟΣ εφάρμοσε τον!!!!!!

  Η δέσμευση των τραπεζών……
  Απάντηση: Κρατικοποίηση, αλλιώς είναι σαν να πηγαίνεις με μαχαίρι σε μια συμπλοκή με όπλα!!!!!

  Η επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας….
  Απάντηση: Επί της αρχής σωστό. Αλλά αν ατμομηχανή της οικονομίας θεωρείτε η οικοδομή ………………χαθήκαμε!!!!!!

  Μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για μόνιμη παραθεριστική κατοικία.
  Απάντηση: Η χαρά του ΜΠΟΜΠ του μάστορα!!!!!!

  Όπως η επέκταση του μοντέλου παραχώρησης του ΟΛΠ σε περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια όλης της χώρας
  Απάντηση/ερώτηση: Αυτά δεν έχουν κέρδος? Γιατί η παραχώρηση?

  Οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων!
  Απάντηση: Έχω ακούσει πολλά…………άιντε ακόμη ένα!!!!!!!

  …..η αλλαγή του Αναπτυξιακού Μοντέλου. …..εξωστρέφεια….
  Απάντηση/ερώτηση: Η Παιδεία χωραει κάπου στο αναπτυξιακό μοντέλο??

  Η Ναυτιλία και ο Τουρισμός, όπου θα ανασυστήσω τα υπουργεία τους με πλήρη αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων τους.
  Απάντηση: ????????????

  –Η Μεταποίηση και η τυποποίηση πάνω σε προϊόντα ποιότητας. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Αλλά πολύ χαμηλές επιδόσεις.
  Απάντηση: Μακάρι να αλλάξει!!!!!

  Η ανακήρυξη της ΑΟΖ….
  Απάντηση: Εδώ είμαι μαζί σου!

  Έρευνα-Τεχνολογία-Καινοτομία.
  Απάντηση: Φασκω/αντιφάσκω, Με πάγωμα διορισμών (τριετία) δεν υποστηρίζεις την έρευνα.

  Να κληθούν οι ισχυροί – οργανωμένα – να συνεισφέρουν σε ειδικά έργα,….
  Απάντηση: Η ανιδιοτέλεια πέθανε!!!!

  Εμείς λοιπόν, θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με τον πιο σύγχρονο, υγιή, διαφανή και αναπτυξιακό τρόπο.
  Απάντηση: Κάτω τα χέρια από την ΔΕΗ (προέκταση: από ενέργεια, παιδεία, ασφάλεια, υγεία) !!!

  (Το πιο σημαντικό.)
  ….για να πετύχουμε όλα αυτά, πρέπει να αλλάξουμε τους όρους του Μνημονίου!
  Απάντηση/ερώτηση: Το Μνημόνιο ΕΙΝΑΙ η ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αντισυνταγματικό????? Μάλλον ψιλά γράμματα είναι!

  • Α.Κ. avatar
   Α.Κ. @ sawas 12/05/2011 15:31:14

   +1000000000000000000000

  • KillTheKing avatar
   KillTheKing @ sawas 12/05/2011 15:43:15

   σε πολλα δεν θα διαφωνισω μαζι σου. θελω διευκρινησεις
   για το αντισυνταγματικο μηνμονιο, φανταζομαι οτι συμφωνεις πως οι οροι του το καθιστουν αντισυνταγματικο. εννοω οτι θα μπορουσε να υπαρχει μια αξιοπρεπης δανειακη συμβαση. ή οχι?

   • sawas avatar
    sawas @ KillTheKing 12/05/2011 16:23:54

    Δες και εδώ
    Ο Κασιμάτης έχει την απάντηση που ψάχνεις
    h**p://www.youtube.com/watch?v=7MhlSXZs_eU&feature=related

 53. Kostas avatar
  Kostas 12/05/2011 14:20:54

  Μονο με ΦΠΑ στο 15 % εχουμε ελπιδα για να μην πω 10 % με την καταβολή του αμμεσα με την τιμολογηση

 54. Aeroporos avatar
  Aeroporos 12/05/2011 14:23:08

  Ο Σαμαράς πράγματι αγαπά την πατρίδα του γιατι είναι Ελληνάρας πάνω απο όλα....
  Σε αντίθεση με κάποιους άλλους που πάντα αισθάνονται αυτόν τον τοπο ξένο. Και κάτι άλλο, διαθέτει απλά μυαλό, ξέρει πως θα χειριστεί το θέμα της οικονομίας για να ξεπεράσουν οι Έλληνες τα συμπτώματα κατάθλιψης που τους έχει επιβάλει το ΠΑΣΟΚ......

 55. ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ 12/05/2011 14:23:37

  Η απολυτη ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ-ειναι-οτι εμψυχωνει και δεν σου δημιουργει ΕΠΙΠΛΑΣΤΕΣ ΦΟΒΙΕΣ οπως ο γνωστος αρχιψευταρος (ο ¨λεφτα υπαρχουν").Αιντε να δουμε.

 56. Πάνος avatar
  Πάνος 12/05/2011 14:41:05

  καλος ο Σαμαρας, ειδικα η παροιμια με το "αρνι και το πασχα" ηταν ολα τα λεφτα...οπως και ο ελεγχος του "ποθεν εσχες" για τους υπουργούς.
  Εμεινε μακρυα απο την ρητορικη των ακρων και μπράβο του, δειχνει οτι μπορει να κυβερνήσει ολους τους Ελληνες.

  Το θεωρω θετικο οτι προσπερνάει τον κωλοτούμπα-Καρατζαφερη και τους "κου-κουξ-κλαν" χρυσαυγητες. Η απαξία και η αδιαφορία ειναι η καλυτερη απάντηση.

 57. Moriarty avatar
  Moriarty 12/05/2011 14:46:17

  Ποιός κρατικός μηχανισμός θα εφαρμόσει την εξαγγελθείσα πολιτική; Και ποιά στελέχη θα πλαισιώσουν το κυβερνητικό σχήμα και θα καθοδηγήσουν την προσπάθεια; «Πολεμικό Συμβούλιο» υπάρχει;

 58. monte avatar
  monte 12/05/2011 14:55:05

  αρχισε να μας πειθη οτι πραγματικα θελει να αλλαξει κατι ... περιμενουμε και συνεχεια πιο ΔΥΝΑΜΙΚΗ...

 59. Panais avatar
  Panais 12/05/2011 15:00:50

  Ένα μόνο πράγμα δε μας είπε: πού θα βρει τα λεφτά για να πληρώσει τα δάνεια που λήγουν μέσα στο 2012. Με νέο δάνειο μήπως?

 60. ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 12/05/2011 15:02:13

  Σοβαρός ο λόγος του και πειστική η παρουσία του. Είναι σαφές ότι "το έχει" , και μπορεί ως οικονομολόγος να φέρει την ποθούμενη ανατροπή.

 61. jkr avatar
  jkr 12/05/2011 15:05:10

  Ατυχείς οι συγκρίσεις κι ο Ταμτάκος καλύτερος θα ήταν, άλλα πράγματα πρέπει να μας ενδιαφέρουν.
  Μνημόνιο, Σύμφωνο Σταθερότητας-Ελεγχόμενη πτώχευση και πολλά άλλα εκτός Ζαππείου ΙΙ, λαθρο, εθνικά, ορυκτός πλούτος (πολύ επιδερμική αναφορά).

  • jkr avatar
   jkr @ jkr 12/05/2011 15:05:26

   καλύτερος του ΓΑΠ εννοώ

 62. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ avatar
  ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ 12/05/2011 15:18:30

  Το Πάσχα τι είναι;

 63. Α.Κ. avatar
  Α.Κ. 12/05/2011 15:27:17

  Αγροτιά και κτηνοτροφία. Εισαγωγές εκεί που είμασταν αυτάρκεις. Το επισημάνατε.

  Καμιά λέξη όμως για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης κε Σαμαρά θα μας πείτε, ή νομίζετε ότι δεν ξέρουμε τι έγινε τα τελευταία 30 χρόνια !

  Τόσος φόβος πια μην θίξουμε τα "ιερά και τα όσια" της Ενιαίας Αγοράς ;

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Α.Κ. 12/05/2011 17:05:27

   Ο Α.Σ. έχει αποδείξει ότι πιστεύει στην Ενωμένη Ευρώπη, χωρίς όμως να διστάζει να υποδεικνύει τα λάθη στις επιλογές και τις πολιτικές της.

 64. thanosv avatar
  thanosv 12/05/2011 15:28:14

  Πολύ καλός ο λόγος του αλλα για τον μέσο (αδαη ή αδιάφορο) Ελληνα,καλός ακουγόταν και ο γελοίος προεκλογικός λόγος του ΓΑΠ.

  Μακάρι ο κόσμος να τον εμπιστευτεί αλλα και να κάνει πραξη όσα είπε.
  Πάντως και να εκλεγεί πρωθηπουργος,ο πόλεμος που θα φάει θα είναι μεγάλος και δεν ξέρω κατα πόσο θα τον αφήσει η (νταβατζο)τρόικα να κάνει αυτα που έχει στο μυαλό του.
  Σίγουρα πάντως τα μέτρα που πρότεινε είναι ανάσα. Η κατάργηση του πόθεν εσχες για παράδειγμα είναι τεράστιο βήμα και θα μπορέσει ξανα να κινηθεί η αγορά και να εκμεταλλευούμε οσο μπορούμε το μαύρο χρημα.

 65. nestor avatar
  nestor 12/05/2011 15:28:54

  που μπορούμε να βρούμε όλη την ομιλία σε βίντεο?

  • ΘΡΑΞ ΒΛΑΞ avatar
   ΘΡΑΞ ΒΛΑΞ @ nestor 12/05/2011 20:53:17

   www.youtube.com/user/NDWebTV#p/u/0/aEsUnOEs1hk

 66. ΘΡΑΞ ΒΛΑΞ avatar
  ΘΡΑΞ ΒΛΑΞ 12/05/2011 15:30:54

  Τον άνθρωπο αυτόν πάντα τον πίστευα, ακόμα και όταν είχε φύγει και είχε δαιμονοποιηθεί από το 90% των ΝΔτων, ακριβώς για τον τρόπο σκέψης του, τον λόγο του και το ανάστημα του (αν και ποτέ δε ψήφισα Άνοιξη!).

  Γι' αυτό άλλωστε είχα στηθεί στην ουρά το '09 τρεις ώρες με το μωρό στην αγκαλιά - για να του καταθέσω την ελπίδα μου και να του δώσω την ευκαιρία που του αξίζει.

  Από τη σημερινή του ομιλία σε γενικές γραμμές έμεινα ικανοποιημένος, όπως και οι περισσότεροι από εσας αν και περίμενα κάποιες πιο δυναμικές τοποθετήσεις σε ορισμένα θέματα. Θα περιμένω και τις εξειδικευμένες τοποθετήσεις με τους τομεάρχες.

  Όμως σκέφτομαι την ώρα που θα κληθεί να κυβερνήσει και με πιάνει κρύος ιδρώτας. Σκέφτομαι το ποιοί θα γίνουν υπουργοί και τρέμω. Σκέφτομαι και τον κρατικό μηχανισμό που θα κληθεί να υλοποιήσει προγράμματα σα κι'αυτό και απογοητεύομαι......

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ ΘΡΑΞ ΒΛΑΞ 12/05/2011 17:08:59

   όπως βρωμάει το ψάρι από το κεφάλι, το ίδιο μοσχοβολάει κιόλας από εκεί ... ένας ψυχωμένος ηγέτης μπορεί να μεταλαμπαδεύσει την πίστη στο όραμά του και να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανόρθωσης φρονημάτων και ψυχών ...

   • ΘΡΑΞ ΒΛΑΞ avatar
    ΘΡΑΞ ΒΛΑΞ @ δρόμος 12/05/2011 17:43:31

    για τους βουλευτές της ΝΔ, την Ελλάδα και τον κρατικό της μηχανισμό μιλάμε πάντα ε??

 67. Νίκος avatar
  Νίκος 12/05/2011 15:36:25

  σχέδιο για την παραγωγή; για την παιδεία;ξένες επενδύσεις;για τους δικαιωμένους δικαστικών αποφάσεων; οι άνεργοι; αν θέλει ο Σαμαράς να προσφέρει στην Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από το 20% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις! Ξέρει ποιούς πρέπει να χρησιμοποιήσει;

 68. Κρης avatar
  Κρης 12/05/2011 16:10:27

  Ισως δεν το γνωρίζουν ή δεν το θυμούνται κάποιοι.
  Ο Σαμαράς στα 38 του ήταν Υπουργός Οικονομικών στο τρίμηνο της κυβέρνησης Τζανετάκη το καλοκαίρι του 1989, πριν 22 χρόνια δηλαδη .
  Και ηταν ''άτεγκτος'' , από όσο θυμαμαι από κατι εγκυκλιους που έβγαζε τότε.
  ''είχε ψήσει το ψάρι στα χείλη'' σε οσους ασχολουνταν με τα φοροτεχνικά :-)

 69. Μανώλης Μενεγάκης avatar
  Μανώλης Μενεγάκης 12/05/2011 16:23:53

  Περιεκτική και δυνατή ομιλία του προέδρου Αντώνη Σαμαρά.

  Ξεπερνά το κομματικό συμφέρον.

  Αγγίζει και ανθρώπους που δεν ξέρουν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Αριστερά και λοιπές διαιρέσεις. Τον καλοπροαίρετο πολίτη που αγωνιά για το μέλλον της Ελλάδας ανεξάρτητα από κομματικές και άλλες ταμπέλες.

  Κατά τη γνώμη μου, το κρυφό μήνυμα που καθιστά αυτή την ομιλία βαρυσήμαντη είναι ότι για να γίνει πράξη το οικονομικό πρόγραμμα επανεκκίνησης της χώρας, και να πιάσει τόπο, χρειάζεται να προσληφθεί από τους ίδιους τους πολίτες ως "συμβόλαιο" αυτοπεποίθησης και ελπίδας.

  Σε αντίθεση με τους τωρινούς "κυβερνώντες" οι οποίοι για να περάσουν τους σχεδιασμούς τους ποντάρουν στο φόβο για το μέλλον, στη μαυρίλα και τελικά στην καταπάτηση της δημοκρατίας ...

  Ναι, καταπάτηση της δημοκρατίας. Αφού οι δήθεν κυβερνώντες της τροϊκανής επιρροής ζητούν "συναίνεση" άνευ όρων σε οποιαδήποτε καταστροφική για την οικονομία απόφασή τους.

  Ένας αυτοπροσδιοριζόμενος αριστερός ή μη δεξιός, μπορεί κάλλιστα να ψηφίσει έναν τέτοιο ηγέτη, όχι για το κόμμα του, ούτε για όλο το περιεχόμενο του προγράμματός του (εκεί ίσως να έχει διαφωνίες σε διάφορα, όπως π.χ. σε κάποιες αποκρατικοποιήσεις), αλλά για την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ που το διέπει.

  Το μείζον είναι η εθνική αξιοπρέπεια. Το αποτέλεσμα αυτής είναι η προσωπική αξιοπρέπεια, η αυτοπεποίθηση και ελπίδα του κάθε πολίτη αυτού του έθνους, αυτής της Χώρας.

  Για να σφυρηλατηθεί και η κοινωνική ενότητα. Για να συγκολληθεί και πάλι ο διαρρηγμένος κοινωνικός ιστός.

  Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε σε όλα. Οι Έλληνες μπορούμε να αποκτήσουμε ενότητα και να βγούμε από την πολιτιστική (πρωτίστως) κρίση που βρισκόμαστε μόνο αν αποκτήσουμε κοινή ελπίδα.

  Και αυτή, μόνο με εθνική αξιοπρέπεια αποκτάται. Για να έχουμε "πρόσωπο" και όχι κόμπλεξ έναντι των εταίρων μας, των ξένων και γενικά απέναντι στην ίδια την Ιστορία.

  Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

 70. christof avatar
  christof 12/05/2011 17:50:14

  Επιτελους λογος ΗΓΕΤΗ.Ν'ασε καλα Αντωνη.Επιτελους η ΝΔ εγκαταλειπει τη σοσιαλομανια των προηγουμενων αρχηγων.

 71. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 12/05/2011 18:57:30

  Ότι πεις, πάσο.

 72. Κάποιος avatar
  Κάποιος 12/05/2011 19:56:07

  Αντί να ακούσουμε πολιτικές θέσεις απέναντι στην συνολική πολιτική της ΕΕ, το ΔΝΤ, το εξωτερικό χρέος, την εκχώρηση της εθνικής ανεξαρτησίας στην τρόικα, το δικαίωμα σε ποιοτική δημόσια υγεία και παιδεία που θα ανταποδίδουν τίμια τις εισφορές των φορολογουμένων, ακούσαμε λογιστική έκθεση, για τον ΦΠΑ, τις αντικειμενικές αξίες, το αποδοτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, συνταγές ιδιωτικοποιήσεων, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και κατάργηση του Πόθεν Εσχες υπό όρους και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
  Αν δεν κάνω λάθος ο κ.Σαμαράς διεκδικεί την πρωθυπουργία και όχι το υπουργείο Οικονομικών.
  Όποιος νομίζει, ότι υπό καθεστώς επιτήρησης και με πάνω από 300 δις εξωτερικό χρέος θα καταφέρουμε να σωθούμε με λογιστικούς υπολογισμούς, είναι γελασμένος.
  Ήδη οι Τροικανοί δηλώνουν:
  «Βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο», ζητώντας συναίνεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ολόκληρο δάνειο 110 δισ. ευρώ μας φέσωσαν, πιστεύει κανείς ότι δεν σκοπεύουν να μας κάτσουν το σβέρκο και να καθορίζουν την οικονομική και κοινωνική πολιτική μας μέχρι να τα πάρουν όλα πίσω μέχρι τελευταίου ευρώ ;
  Από το "οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες" περάσαμε στο "οι Έλληνες πληρώνουν σαν ήρωες" ;

 73. vardarskian avatar
  vardarskian 12/05/2011 22:36:57

  Φίλε μας, τι ώρα κλείνει το λογιστήριο στην Ιπποκράτους;

 74. m.s avatar
  m.s 13/05/2011 09:50:50

  και ξαφνικά άρχισα να ελπίζω ότι κάτι θα αλλάξει

 75. of8almos avatar
  of8almos 14/05/2011 10:18:35

  Δεν πεθαίνει αλλά είναι στο νοσοκομείο με καταστολή ενώ όλοι οι άλλοι είναι στις πλατείες και πίνουν τον καφέ και χαίρονται την ζωή τους. Και μπορεί ο γιατρός να μην μας αφήνει να πεθάνουμε αλλά με τέτοια ζωή η ευθανασία φαντάζει ως λύση... και απενεργοποιεί και τον γιατρό!!

  • of8almos avatar
   of8almos @ of8almos 14/05/2011 10:19:55

   Δεν πεθαίνει αλλά είναι στο νοσοκομείο με καταστολή ενώ όλοι οι άλλοι είναι στις πλατείες και πίνουν τον καφέ και χαίρονται την ζωή τους. Και μπορεί ο γιατρός να μην μας αφήνει να πεθάνουμε αλλά με τέτοια ζωή η ευθανασία φαντάζει ως λύση… και απενεχοποιεί και τον γιατρό!!

 76. venizelos avatar
  venizelos 18/05/2011 17:32:01

  αν δεν βαλει φυλακη οσους τα εχουν αρπαξει δεν μου λεει τιποτα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.