Σαμαράς: Δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού
06/12/2014 16:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού

Την ανάγκη δημιουργίας σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έπειτα το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας.

Στην δήλωσή του ανέφερε: «Κάναμε μία ευρύτατη ανασκόπηση του έργου που έχει γίνει τα τέσσερα χρόνια. Έχουν υπογραφεί 47 κείμενα συνεργασίας και συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την υλοποίηση των συμφωνιών. Η υλοποίηση απαιτεί έλεγχο που κάναμε σήμερα. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας σε τομείς χαμηλής πολιτικής που όμως αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα που έχουμε σημαντικές διαφωνίες. Το αναγνωρίζουμε και δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Για το Κυπριακό η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων. Κατανοούμε την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να διακόψει τις συνομιλίες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Πιστεύω ότι θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα για να επανεκκινήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι χρήσιμο ο γείτονάς μας να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια εκπληρώνοντας βέβαια τα προαπαιτούμενα. Ας είναι σίγουρη η Τουρκία ότι με την ένταξη θα πετύχει τεράστια οφέλη».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ που γινόταν παράλληλα, λέγοντας ότι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν την μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών που είναι επ΄ωφελεία της οικονομίας. «Σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι αυτά δουλεύουμε» έκλεισε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Όταν είχαμε στην Αθήνα ξεκινήσει την πρώτη σύνοδο αυτό είχε δημιουργήσει εντύπωση. Είναι όμως εξαιρετικός ο απόηχος που έχουν αυτά τα κοινά υπουργικά συμβούλια τα οποία θα συνεχίσουμε. Έχει εγκατασταθεί ένα κλίμα κατανόησης που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες συνεργασίας. Μιλήσαμε για τις μεταφορές και είδαμε πόσο αλληλοσυμπληρωματικοί είμαστε. Επίσης οι αερομεταφορές και οι χερσαίες μεταφορές είναι τομείς που συμπληρωνόμαστε. Είμαστε η πύλη προς την Ασία και η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το κυπριακό για να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας: «Στηρίζουμε την Ελλάδα για την προσπάθεια επιστροφής του θεού Ιλισσού στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για να συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων και πρόσθεσε: «Προσέγγιση των δύο πλευρών θα συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου».

Ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που προσφέρει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στις μειονότητες λέγοντας ότι οι μειονοτικοί πολίτες είναι γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών.

Στο Συμβούλιο πήραν μέρος από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, Υγείας Μάκης Βορίδης, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 06/12/2014 17:30:35

  "Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι χρήσιμο ο γείτονάς μας να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια εκπληρώνοντας βέβαια τα προαπαιτούμενα. Ας είναι σίγουρη η Τουρκία ότι με την ένταξη θα πετύχει τεράστια οφέλη» Δυστυχώς κ. Σαμαρά αυτή η στρατηγική είναι αποτυχημένη. Όσο πιο πολύ πλησιάζει την Ευρώπη η τουρκία τόσο πιο δυσμενείς θα είναι οι επιπτώσεις επί των Ελληνικών συμφερόντων. Αυτή η απλοϊκή εξίσωση "όταν η τουρκία γίνει μέλος θα γίνει αρνάκι" είναι πολύ-πολύ επικίνδυνη.

  • Δαμασκηνός avatar
   Δαμασκηνός @ Νίκος Αργεάδης 06/12/2014 18:27:31

   Συμφωνώ με το σχόλιό σου, Νίκο, αλλά αυτά είναι λόγια τυπικά, διότι τόσον ο Νταβούτογλου, όσο και ο Σαμαράς (ελπίζω) γνωρίζουν ότι για πολλούς και διάφορους λόγους, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ πλήρες μέλος της ΕΕ. ΠΟΤΕ! ΥΓ: Θερμές ευχές για την ονομαστική σου εορτή.

  • airman avatar
   airman @ Νίκος Αργεάδης 07/12/2014 12:26:44

   Όποια περαιτέρω προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεπάγεται και την υποχρέωση να ασκεί συγκεκριμένη πολιτική επί μιας σειράς θεμάτων, περιλαμβανόμενης και της εξωτερικής πολιτικής. Ο πληθωρικός εθνικισμός, το διογκωμένο “εθνικό εγώ” αλλά και οι αυτοτελείς στοχεύσεις της Τουρκίας, την καθιστούν αρνητική σε οτιδήποτε περιορίζει την εθνική κυριαρχία της. Γι' αυτό και η Άγκυρα επιδιώκει να παγιώσει στην πράξη για τον εαυτό της ένα ειδικό καθεστώς "υπό ένταξη" χώρας, διότι όσο καθαρίζει το τοπίο τόσο γίνεται φανερό ότι ο πραγματικός εξευρωπαϊσμός έρχεται σε αντίθεση με τα κυρίαρχα στερεότυπα της Τουρκίας.

   • Δαμασκηνός avatar
    Δαμασκηνός @ airman 08/12/2014 10:36:49

    Να το πω απλούστερα. Νεοοθωμανικές, αυτοκρατορικές ονειρώξεις και ΕΕ δεν παντρεύονται! Η Τουρκία έχει αποβάλει τις ονειρώξεις αυτές; Είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει de jure και de facto την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της ΕΕ, του ΟΗΕ και όχι μόνο; Δεν θα έπρεπε τα ανωτέρω να έχουν ληφθεί υπ' όψιν και απαιτηθούν από την Τουρκία ευθέως, πριν καν δοθεί το 2004 ημερομηνία ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

 2. Άγγελος Εξάγγελος avatar
  Άγγελος Εξάγγελος 06/12/2014 20:16:38

  Οι σχέσεις αμοιβαίου ...σεβασμού, χρειάζονται δύο καλόπιστους και ειλικρινείς. Οι Τούρκοι είναι άπληστοι, ύπουλοι και άτιμοι. Δυστυχώς, δεν μας επιτρέπεται ούτε να αισιοδοξήσουμε ούτε να επαναπαυθούμε.

 3. Αφροδίτη avatar
  Αφροδίτη 07/12/2014 13:38:42

  Αμοιβαιότητα σεβασμού με την Τουρκία; Γίνεται; Ίσως, άμα γυρίσει ο ήλιος και βγαίνει από τη δύση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.