#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/03/2011 14:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Δεν μας αρκεί η ψήφος διαμαρτυρίαςΗ δραστική αλλαγή των κρίσιμων όρων του Μνημονίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για να απαλλαγούμε απ’ αυτό μια ώρα αρχύτερα, δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στον Τύπο της ΚυριακήςΣτην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαμαράς τάσσεται κατά της πώλησης δημόσιας περιουσίας όχι με ιδεολογικά αλλά με αυστηρά οικονομικά κριτήρια, δηλώνει ότι μόνο η Ν.Δ. εκφράζει την Κεντροδεξιά και επισημαίνει ότι δεν επιθυμεί να φτάσει στη διακυβέρνηση του τόπου με ψήφο διαμαρτυρίας αλλά με ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα εγγυάται ευρύτερη κοινωνική στήριξη.

 

Δημοσιεύουμε επιλεγμένα αποσπάσματα από την συνέντευξη:

 Για την Σύνοδο Κορυφής και τους πανηγυρισμούς Παπανδρέου: Η διόρθωση ενός λάθους από τα πολλά δεν μπορεί σήμερα να είναι λόγος πανηγυρισμών. Το Μνημόνιο δεν έβγαινε. Και -παρά τη διόρθωση που επιτεύχθηκε- και τώρα δεν βγαίνει. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι όροι αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων που πήραμε πέρσι. Το πρόβλημα είναι ότι η ίδια η οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από πέρσι, βυθίζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, λουκέτων, ανεργίας και επίμονων ελλειμμάτων. Και η λύση στο πρόβλημα είναι να αλλάξει η πολιτική αυτή και να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να αλλάξουν δραστικά οι όροι του Μνημονίου. Όχι απλώς οι όροι αποπληρωμής του δανείου. Αυτό τους λέμε συνεχώς…

 

ΕΡ.: Πόσο εφικτό είναι αυτό;Απάντηση: Είναι εφικτό, αν έχεις διάθεση να διαπραγματευθείς. Η Ιρλανδία διαπραγματεύθηκε σκληρά το αρχικό της Μνημόνιο. Και διέσωσε την αναπτυξιακή της δυναμική. Σύντομα, θα δείτε ότι η νέα ιρλανδική κυβέρνηση θα επιτύχει ευνοϊκές
ΕΡ.: Μιλάτε διαρκώς για ένα νέο μίγμα πολιτικής. Μπορεί να υπάρξει αυτό
εντός του Μνημονίου;Απάντηση: Πολλά απ’ αυτά που εμείς προτείνουμε μπορούν να γίνουν και μέσα στα πλαίσια του Μνημονίου. Κάποια άλλα χρειάζονται αλλαγή των όρων του Μνημονίου. Όμως, πρέπει να τα κάνουμε όλα μαζί για να έχουν τη μέγιστη απόδοση.

Μ’ άλλα λόγια, για να δουλέψει το πρόγραμμά μας πρέπει να εφαρμοστεί στο σύνολό του. Χωρίς «εκπτώσεις». Και για να εφαρμοστεί στο σύνολό του πρέπει να αλλάξουν κάποιοι κρίσιμοι όροι του Μνημονίου. Προσέξτε: Να αλλάξει η πολιτική που μας επιβάλλει. Οχι οι μακροχρόνιοι στόχοι που θέτει.

-- Κι εμείς θέλουμε να μειωθεί η δημόσια σπατάλη. Μόνο που η πολιτική του Μνημονίου δεν τη μειώνει δραστικά. Χτυπά με «οριζόντιες» περικοπές τα πιο αδύναμα στρώματα, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Που δεν είναι εκείνοι που «σπαταλούσαν»…

-- Κι εμείς θέλουμε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Μόνο που η πολιτική που εφαρμόζεται δεν χτυπά τη φοροδιαφυγή. Φέρνει όλους σε αδυναμία να πληρώσουν φόρους.

-- Κι εμείς θέλουμε να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος. Αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται δεν μειώνει επαρκώς το έλλειμμα, ενώ αυξάνει το χρέος με πρωτοφανή τρόπο (από το 127% στο 160% μέσα σε τέσσερα χρόνια!)

Εμείς, λοιπόν, θέλουμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη, θα επανορθώσει κάποιες αδικίες και θα επιτύχει εκεί που αποτυγχάνει η πολιτική του Μνημονίου.

Κι αυτό απαιτεί δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

 

 

ΕΡ.: Ποια είναι τελικά η πρόταση της Ν.Δ.: Εξοδος από το Μνημόνιο ή
επαναδιαπραγμάτευση των όρων του;Απάντηση: Και τα δύο!

Δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου, για να βγούμε μιαν ώρα αρχύτερα. Αυτό λέμε εδώ και ένα χρόνο περίπου… Το Μνημόνιο δεν είναι μόνο «δανειακή σύμβαση» Είναι και μακροχρόνια δέσμευση πολιτικής. Μας βάζει σε μια τροχιά από την οποία δεν μπορούμε να βγούμε. Χρειάζεται να αλλάξουμε πολιτική, για να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά και να μπορέσουμε να βγούμε. Οπότε θα απαλλαγούμε κι από την ανάγκη του Μνημονίου. Κι από τις δεσμεύσεις του.

 

ΕΡ.: Δηλαδή;Απάντηση: Για να μπορέσω να υποκινήσω ανάπτυξη, πρέπει να απαλλαγώ από κάποιες σοβαρές δεσμεύσεις. Και πρέπει να αλλάξω κάποιες προτεραιότητες. Θέλω, για παράδειγμα, χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Το κράτος να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, πριν ζητήσει από τους πολίτες να είναι συνεπείς με τις δικές τους. Το χτύπημα της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές με το κράτος, άρα και το συμψηφισμό πληρωμών από και προς το κράτος. Την τόνωση της οικονομίας με συντονισμένα μέτρα ανάκαμψης. Να αλλάξει η αρνητική ψυχολογία της αγοράς. Θέλω ένα σοκ ανάκαμψης στην οικονομία. Θέλω κατά προτεραιότητα να σηκωθεί η οικοδομή και οι κατασκευές. Και θέλω κλαδικά προγράμματα ανάκαμψης σε τομείς με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ώστε η αναπτυξιακή ώθηση να αλλάξει και το οικονομικό μοντέλο. Οχι να επανέλθουμε στην ίδια ψευδαίσθηση υπερκατανάλωσης που νομίσαμε ότι ήταν «ανάπτυξη»…

 

 

ΕΡ.: Τελικά, αυτά γίνονται με αλλαγή των όρων του Μνημονίου ή με έξοδο από το Μνημόνιο;Απάντηση: Δεν τίθενται ως «δίλημμα»: ή το ένα ή το άλλο. Χρειαζόμαστε το ένα για να επιτύχουμε το άλλο! 

 

ΕΡ.: Η Ν.Δ. αποφεύγει να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών, θέτει όμως θέμα
αλλαγής πολιτικής. Αλλα κόμματα, όπως ο ΛΑ.Ο.Σ., θέτουν ζήτημα άμεσου
ανασχηματισμού. Μπορεί κατά την άποψή σας μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με
πρωθυπουργό Παπανδρέου να δώσει λύση στα προβλήματα του τόπου; Γιατί,
αν δεν μπορεί, μήπως θα πρέπει να πιέσετε για εκλογές; Γιατί δεν το
κάνετε; Κάποιοι θεωρούν ότι δεν θέλετε να αναλάβετε το καράβι αυτή την
ώρα που κινδυνεύει ακόμη με ναυάγιο...Απάντηση: Ολες οι ενδείξεις συμφωνούν πλέον ότι το ΠΑΣΟΚ καταρρέει πολιτικά. Αλλά ο κόσμος που το εγκαταλείπει μαζικά, κοντοστέκεται πριν κάνει το επόμενο βήμα. Κι είναι φυσικό να κοντοστέκεται. Γιατί μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, έγιναν τόσα πολλά… Εμείς με τις θέσεις μας και τον αγώνα μας τον κερδίζουμε βήμα βήμα. Χτίζουμε το μεγάλο πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα που αύριο θα μας είναι απαραίτητο για να αλλάξουμε τον τόπο. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε! Αλλά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε και τις ακόμα πιο δύσκολες που έρχονται, για να μπορέσεις να κυβερνήσεις τη χώρα, δεν σου αρκεί η ψήφος της διαμαρτυρίας. Χρειάζεται απαραίτητα ισχυρή κοινωνική στήριξη. Σήμερα χτίζουμε το πλειοψηφικό ρεύμα που θα μας δώσει αυτή την εντολή. Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το στόχο…

 Κεντροδεξιά δεν είναι αυτοί που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚΕΡ.: Γίνεται πολύς λόγος για την ανάγκη ενοποίησης της Κεντροδεξιάς.
Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τα άλλα, μικρότερα, κόμματα του χώρου,
με τον Καρατζαφέρη και την Μπακογιάννη; Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης
και μελλοντικής συνεργασίας, αν το αποτέλεσμα των εκλογών οδηγήσει σε
τέτοια σενάρια; Γενικότερα, πώς τοποθετείστε απέναντι στα σενάρια της
συγκυβέρνησης;


Απάντηση: Εμείς είμαστε η Κεντροδεξιά! Δεν είναι Κεντροδεξιά αυτοί που μονίμως στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, τα τεχνάσματά του και την αδιέξοδη πολιτική του. Εχουν χάσει κάθε αξιοπιστία! Και κυρίως δεν τους εμπιστεύεται ο κόσμος της Κεντροδεξιάς…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. loretta avatar
  loretta 19/03/2011 15:34:56

  ....γιαυτο χτυπιοταν η θυγατερα στην ομιλια της σημερα...!! διαβασε τον αντωνη!!

  • aris. A avatar
   aris. A @ loretta 19/03/2011 16:37:55

   lorreta

   Τι φαντάζεσαι στην συζήτηση στην βουλή να την παρακολουθεί ως απλός βουλευτής και αποτυχημένος αρχηγός ενός μάτσου βουλευτών.

   Και να είναι αρχηγός κόμματος ο Καρατζαφέρης που τον στέλνανε να αγοράσει τα φάρμακα της Μαρίκας.

   Τελικά τι σου φυλάει αυτή η κακούργα η ζωή ποτέ δεν ξέρεις.

   Κοίταγα την πρώτη σειρά σήμερα στο ΣΕΦ με Καλό, Τσιπλάκο, Κοτσώνη σκέτη δυστυχία.

   Πως αντέχει η κακομοίρα και δεν τα έχει παρατήσει μπράβο της.


   Το ματιάσαμε το κορίστσι και πάει από το κακό στο χειρότερο.

  • popolaros avatar
   popolaros @ loretta 19/03/2011 21:05:27

   ..και την έπαιξε αμέσως το megaλο κανάλι.

   • sofia or8h avatar
    sofia or8h @ popolaros 20/03/2011 00:32:19

    και ολα τα κρατικα κανάλια!
    Για την ΝΔ δεν εχουν χρόνο για την κόρη έχουν !Αίσχος

 2. skeptomenos avatar
  skeptomenos 19/03/2011 16:00:52

  Εάν πέρναγε το μήνυμα του Σαμαρά στην κοινωνία, και ο κόσμος είχε την απαιτούμενη κρίση για να το κατανοήσει, ο Σαμαράς σήμερα θα είχε 90%.
  Καλό, και κακό ταυτόχρονα για αυτόν, είναι ότι δεν είναι λαϊκιστής, δεδομένου ότι οι έλληνες είναι επιρρεπείς στον λαϊκισμό.
  Ας ελπίσουμε ότι ο κόσμος «χόρτασε λαϊκισμό» τα τελευταία 30 χρόνια.

 3. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 19/03/2011 18:03:21

  Και τι απέγινε το αλαζονικό και υπερφίαλο "θα μας παρακαλάει ο λαός να κυβερνήσουμε";

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Marvin G. avatar
   Marvin G. @ Θραξ Αναρμόδιος 19/03/2011 18:52:28

   περιμενε και θα δεις!!

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Marvin G. 19/03/2011 19:44:34

    Κάνω μήπως και τίποτε άλλο. Περιμένω και βλέπω. Δηλαδή... δεν βλέπω

    • NZ avatar
     NZ @ Θραξ Αναρμόδιος 20/03/2011 11:53:48

     Ποτέ δεν είπε ο Σαμαράς: "θα μας παρακαλά ο λαός να κυβερνήσουμε".
     Είπε κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό: "θα φτάσει η στιγμή που οι άλλοι θα βιάζονται περισσότερο να έλθουμε να κυβερνήσουμε από εμας τους ίδιους".
     Δηλαδή θα έλθει η στιγμή που το ΠΑΣΟΚ (ή ένα σημαντικό μέρος του) θα βιάζεται πολύ περισσότερο να απαλλαγεί από το μαρτύριο της (τέτοιας) διακυβέρνησης και από τα αδιέξοδά που το ίδιο δημιούργησε απ' ό,τι η Νέα Δημοκρατία θα βιάζεται να αναλάβει.
     Αυτό ΔΕΝ είναι "αλαζονεία". Το αντίθετο: είναι υπογράμμιση ότι η νέα Νέα Δημοκρατία δεν έχει το άγχος να έλθει να κυβερνήσει απλώς "για να πάρει το γκουβέρνο". Αλλά για να κάνει κάτι ουσιαστικό για τον τόπο.
     Μπορεί να το πιστεύει κανείς αυτό ή να μη το πιστεύει.
     Αλλά αλαζονεία ΔΕΝ είναι...

     • Θραξ Αναρμόδιος avatar
      Θραξ Αναρμόδιος @ NZ 20/03/2011 12:52:04

      @NZ: "Αλλά αλαζονεία ΔΕΝ είναι…"

      Συμφωνώ.

      Και σε ευχαριστώ για την διόρθωση.

      Θραξ Αναρμόδιος

 4. zackii avatar
  zackii 19/03/2011 19:40:38

  Γιατί ρε παιδιά όλοι χαιδεύουν τους χαμηλοσυνταξιούχους? Αυτοί δηλαδή που παίρνουν 1000-1200 θα πρέπει να είναι χαρούμενοι? Αμαν πιά μαυτό το λαικισμό. Στο κάτω κάτω οι συνταξιούχοι πρέπει να έχουν λιγότερες ανάγκες. Τι να πουν οι άλλοι που έχουν παιδιά με σπουδές σε άλλες πόλεις η φροντιστήρια και τα 1000 δεν φτάνουν ούτε γιά πέντε μέρες?

  • popolaros avatar
   popolaros @ zackii 19/03/2011 21:08:46

   Κάνε λίγο υπομονή.
   Με τον Jeffrey θα σταματήσουν να υπάρχουν χαμηλοσυνταξιούχοι.
   Ούτε καν συνταξιούχοι.

 5. Ηλίας Πιερίδης avatar
  Ηλίας Πιερίδης 21/03/2011 05:58:20

  Τι έγινε, από πότε μιλάμε για "αλλαγή των όρων" και όχι για κατάργηση και έξοδο?

  • ΙΩΝΑΣ avatar
   ΙΩΝΑΣ @ Ηλίας Πιερίδης 21/03/2011 08:49:08

   Αν διάβαζες προσεκτικότερα θα έβλεπες ότι λέει πως για να βγούμε μια ώρα αρχίτερα από το μνημόνιο, πρέπει να αλλάξουν άμεσα οι όροι του.

 6. ANNITA avatar
  ANNITA 21/03/2011 09:36:02

  Τα μνμ/τα και τις τοποθετήσεις του Σαμαρά τα καταλαβαίνουν μόνο σκεπτόμενα άτομα. Δυστυχώς οι έλληνες δεν έχουν μάθει να σκέπτονται. Αν υπάρχει τώρα μια τέτοια πιθανότητα τότε το σίγουρο είναι ότι θα κατανοήσουν πολύ περισσότεροι από όσους τον ψήφισαν ότι οι προτάσεις του περί αλλαγής όρων του μνμονίου είναι μια σίγουρη μέθοδος να απαλλαγούμε από το ζυγό αλλά και να πάρουμε πίσω έστω μερικά από τα κεκτημένα που χάσαμε. Είναι σαφέστατος σε αυτά που προτείνει.Αλλωστε είναι ο μόνος που μάχεται και με πράξεις για την αλλαγή των όρων.Το μαρτυρούν οι κινήσεις του,το ταξίδι στο Ελσίνκι, το ταξίδι του στις Βρυξέλλες τρέχει και δεν φτάνει από τώρα να διορθώσει τα κακώς κείμενα της τωρινής κυβέρνησης. Δεν είναι ταξιδάκια αναψυχής. Είναι προσπάθειες διάσωσης και ας μην έχει γίνει ακόμα πρωθυπουργός. Παλεύει από τώρα να ανοίξει τους δρόμους για σωτηρία.Οποιος δεν το βλέπει είναι τυφλός.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.