#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/06/2013 12:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Δεν θα μας εγκλωβίσουν σε έκτακτες εκλογές - Δεν κάνουμε πίσωΕμείς δεν πρόκειται να χρεωθούμε τις έκτακτες εκλογές άλλοι να προσέχουν. Αν τώρα κάναμε πίσω, ο τόπος θα έμπλεκε σε μεγάλες περιπέτειες. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους βολεμένους και τα προνόμιά τους, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εμμένοντας στην απόφασή του για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Μιλώντας στο προσυνέδριο της Ν.Δ. στο Ναύπλιο, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η ΕΡΤ δεν είναι η αιτία, ούτε καν η αφορμή, αλλά το πρόσχημα για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις. «Πρόσχημα αδύναμο και υποκρισία απροκάλυπτη», τόνισε.

«Με την ΕΡΤ ανοίγουμε την πόρτα μιας μεγάλης αλλαγής και αυτό που ξεκίνησε δεν μπορεί να πάει πίσω, το καταλαβαίνουν όλοι σιγά-σιγά» δήλωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση που «εδώ και ενάμισι χρόνο βρίσκεται σε απεργία» χαρακτηρίζοντας «απίστευτη υποκρισία» το να ισχυρίζεται κανείς ότι προσέφερε ενημέρωση, αφού «όλα τα μεγάλα γεγονότα που άλλαζαν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό» δεν μεταδίδονταν.

Αναφερόμενος στην κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση, για το λουκέτο στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι είναι υποκρισία να αναρωτιέται κανείς γιατί δεν έγινε αναδιάρθρωση με την ΕΡΤ να συνεχίζει να λειτουργεί, επεσημαίνοντας ότι πολλές φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε να αλλάξει η ΕΡΤ εν λειτουργία χωρίς να ωστόσο να προχωρήσει τίποτα, γιατί ήταν όλα τα προνόμια «καλά προστατευμένα», «το κάστρο των βολεμένων παρέμενε άθικτο», όπως υπογράμμισε.

«Αυτό θα το ανατρέψουμε γιατί είναι σωστό και δίκαιο και έπρεπε να γίνει από χρόνια...Δεν χρειάστηκε να μας το ζητήσει κανένας, ούτε μας το ζήτησε» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε θυσίες σε όλους και να μην πειράζουμε τους βολεμένους. Εμείς το τολμήσαμε» και υποσχέθηκε ότι σύντομα «θα αποκαλυφθούν όσα ήταν κουκουλωμένα».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί μια «μεταβατική λύση» για να μην υπάρχει κενό και να αρχίσει ακόμη και σε μια εβδομάδα η λειτουργία της ΕΡΤ.

«Η υπόθεση της ΕΡΤ έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα για το αν θα κάνουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις ή θα σερνόμαστε με μεταρρυθμίσεις που μας επιβάλλονται από έξω...Σας ζητώ να αγκαλιάσετε αυτό το κύμα των μεταρρυθμίσεων...Αν τώρα κάναμε πίσω θα ξέσπαγαν όλα τα δεινά».

«Η ΕΡΤ άλλωστε δεν είναι η αιτία, ούτε η αφορμή, αλλά το πρόσχημα για μπλοκαριστούν οι μεταρρυθμίσεις» επέμεινε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Μέσα σε ένα χώρο καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, να την κρατήσουμε στην Ευρώπη, να αποκαταστήσουμε την χρηματοδότηση της χώρας...Όσο μένουμε σε αυτό τον δρόμο δεν θα αργήσει η ανάπτυξη....Οι οφειλές στους ιδιώτες εξοφλούνται, η ρευστότητα επανέρχεται, η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, αυξάνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ένα χρόνο πριν την θεωρούσαν εκτός συστήματος επενδύσεων ...Η μοίρα αυτου του τόπου αλλάζει και φυσικά αυτό δεν γίνεται μόνο εξαιτίας της ΕΡΤ την οποία μέχρι χθες όλοι εξύβριζαν» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:

Φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ πολύ για αυτό το συγκινητικό καλωσόρισμα.

Σε ευχαριστώ πολύ, Πρόεδρε, για τα λόγια σου.

Ευχαριστώ το Ναύπλιο που μας δίνει την ευκαιρία να βρισκόμαστε εδώ, στην πόλη των πολύ μεγάλων μεταρρυθμίσεων που μας έβγαλαν, κάποτε, από τα σκοτάδια της Τουρκοκρατίας.

Η Παράταξή μας, η παράταξη του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, η παράταξη της μετριοπάθειας, αλλά και της αποφασιστικότητας εκεί που χρειάζεται, η παράταξη της Δημοκρατίας και της Ευρώπης, έχει περάσει πολλά. Αλλά έχει αντέξει στην κρίση. Και τώρα δυναμώνει. Και δυναμώνει, και η παρουσία σας σήμερα εδώ και η υποδοχή που μας επιφυλάξατε, γεμίζει τις μπαταρίες μας για νέους αγώνες. Και σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Γιατί, όμως, η Παράταξη αυτή άντεξε όταν όλα τα άλλα κατέρρεαν; Γιατί τώρα δυναμώνει; Γιατί είπε την αλήθεια! Και γιατί τολμάει άλματα, ανατροπές και τομές. Ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες για την Πατρίδα. Τολμάει.

Και σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη καμπή: Και για να το πω απλά, δύο δρόμους έχουμε μπροστά μας να διαλέξουμε.

-- Είτε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να φτιάξουμε την Ελλάδα της Ανάπτυξης που δεν θα εξαρτάται από δανειστές και δανεικά.

-- Είτε να συμβιβαστούμε με εκείνους που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε σε αυτόν τον τόπο!

Εμείς λοιπόν, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τους βολεμένους και τα προνόμιά τους. Τόσο απλά…

Η Παράταξη μας, η Παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στερέωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα το 1974. Μη το ξεχνάμε αυτό! Η Παράταξή μας έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Μη το ξεχνάμε ούτε αυτό…

Και πριν ένα χρόνο, η Παράταξή μας σταμάτησε την πορεία της χώρας στην καταστροφή. Και στην έξοδο από την Ευρώπη.

Μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, να σταθεροποιήσουμε τη χώρα εσωτερικά. Να αποκαταστήσουμε την ομαλή χρηματοδότησή μας, να θέσουμε τα θεμέλια, δηλαδή, της Ανάκαμψης που όσο μένουμε στο δρόμο της σταθερότητας δεν θα αργήσει να έλθει.

Ήδη, το τραπεζικό μας σύστημα ανακεφαλαιώθηκε πλήρως. Ήδη, οι οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες εξοφλούνται και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν εξοφληθεί πλήρως. Ήδη, η ρευστότητα αρχίζει να επιστρέφει, σε μιαν οικονομία τελείως άνυδρη. Ήδη, εξασφαλίζουμε να υπάρξει πρόσθετη ρευστότητα, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δοκιμάστηκαν περισσότερο από όλους.

Ήδη, η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Ήδη, αυξάνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών απ’ όλο τον κόσμο για να επενδύσουν στη χώρα μας, την οποία ένα χρόνο πριν τη θεωρούσαν εκτός συστήματος επενδύσεων. Και αυτές οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ιδιαίτερα για τα νέα τα παιδιά…

Ήδη, λοιπόν, η μοίρα αυτού του Τόπου, της Πατρίδας μας αλλάζει και το ξέρουν όλοι.

Αυτά όλα δεν μπορούν να αλλάξουν, ασφαλώς, λόγω ΕΡΤ, την οποία ως προχθές οι πάντες καθύβριζαν, με πρώτους εκείνους που σήμερα θρηνούν για την κατάργησή της! Γιατί η ΕΡΤ δεν είναι η αιτία αυτού που γίνεται σήμερα. Δεν είναι καν η αφορμή. Δεν είναι το πρόβλημα. Είναι το πρόσχημα για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Αλλά ήταν το πιο αδύναμο πρόσχημα… Κι η πιο απροκάλυπτη υποκρισία!

Φίλες και φίλοι,

Πριν ένα μόλις χρόνο πολλοί είχαν την Ελλάδα τελειωμένη… Και πετύχαμε να σταματήσουμε την πορεία της χώρας στην καταστροφή, όχι μόνοι μας. Με άλλους μαζί. Γιατί;

Για δύο λόγους κυρίως:

--Γιατί η σωτηρία του τόπου δεν είναι έργο μιας μόνο παράταξης. Είναι υπόθεση όλου του λαού.

--Κι ακόμα, γιατί η δική μας παράταξη ενώνει τους Έλληνες δεν τους διχάζει. Και μπορεί να συνεργαστεί, δίχως συμπλέγματα, δίχως ιδεολογικές εμμονές, δίχως ιδεοληψίες, με όποιον θέλει το καλό του τόπου και παίρνει τις ευθύνες του.

Και πως πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο, να διαψεύσουμε όλες τις «Κασσάνδρες»; Αποκαθιστώντας, πάνω από όλα, την αξιοπιστία της χώρας μας στο εξωτερικό! Τώρα πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα: Να αποκαταστήσουμε και την εμπιστοσύνη μέσα στη χώρα μας: Αυτό είναι το σπουδαιότερο!

Να δείξουμε στον Έλληνα πολίτη που δοκιμάστηκε και υπέστη τόσες θυσίες, ότι δεν υπάρχουν «στεγανά» για βολεμένους. Ότι σ’ αυτή την κοινωνία δεν υπάρχουν πια πολίτες «πρώτης» και «δεύτερης» κατηγορίας. Δεν υπάρχουν πολίτες «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Κι όσο πιο δίκαια μοιραστούν οι θυσίες σε όλους τους Έλληνες πολίτες, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουν οι θυσίες για όλους τους Έλληνες!

Δεν μπορούμε να ζούμε συνέχεια με δανεικά. Δεν μπορούμε να ζούμε συνέχεια με μνημόνια. Σύντομα πρέπει να τελειώσουν όλα αυτά. Αλλά και δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια, όταν κάποιοι πληρώνουν τα πάντα και κάποιοι τη γλιτώνουν για πάντα!

Τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξαν πάνω από 1 εκατομμύριο νέοι άνεργοι! Πάνω από 300 χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Και την ίδια στιγμή ένας ιδιωτικός τομέας που όλο και συρρικνώνεται έπρεπε να συντηρεί – αυτός που χτυπήθηκε περισσότερο από τα πάντα - ένα Δημόσιο υπερβολικά μεγάλο που παρέμενε άθικτο. Προσοχή εδώ, να είμαστε καθαροί: δεν υποστηρίζουμε μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο. Δεν πιστεύουμε ότι σε μια περίοδο τεράστιας ανεργίας πρέπει να προστεθούν κι άλλοι άνεργοι από το Δημόσιο. Αλλά κάποιες, έστω και συμβολικές, αποχωρήσεις πρέπει να υπάρξουν και από το Δημόσιο.

Και εδώ η περίπτωση της ΕΡΤ ξεχώριζε από μακριά:

* Ήταν η πιο απαξιωμένη. Όχι με τα λόγια τα δικά μας… Όλοι το έλεγαν: Όσοι συμμετέχουν στη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση το έλεγαν. Αλλά και όσοι είναι απέναντί της: Ο κ. Τσίπρας, που έχει τελικά πολύ κοντή μνήμη, τη χαρακτήριζε «εργαλείο προπαγάνδας», «χειραγωγούμενη» ,«παντελώς απαξιωμένη». «Θυμίζει τη χειρότερη, παλιά ΥΕΝΕΔ», έλεγε. Και τώρα θρηνεί για την κατάργηση της… «παντελώς απαξιωμένης»!

* Η ΕΡΤ ήταν ακόμα η πιο παραλυμένη. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο βρίσκεται συνεχώς σε απεργία. Χρειάζεται απίστευτη υποκρισία για να υποστηρίζει κανείς ότι «προσέφερε δημόσια ενημέρωση η ΕΡΤ» το τελευταίο διάστημα.

Τα μεγάλα γεγονότα που άλλαζαν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, μήπως τα κάλυπτε; Δεν τα κάλυπτε! Μονίμως απεργούσε. Κι αυτό άρχισε πολύ πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση. Ήδη από τις αρχές του 2012  - ας ανατρέξουν και να βρουν - υπάρχουν επιστολές διαμαρτυρίες δεκάδων δημοσιογράφων της ΕΡΤ για τις αλλεπάλληλες απεργίες της.

* Ή ΕΡΤ ήταν ακόμα η πιο αδιαφανής. Δεν θέλω να πω περισσότερα – κι από πού να αρχίσει κανείς;

-Από τα έξι λογιστήρια που υπήρχαν και δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να υπήρχαν τιμολόγια που πληρώνονταν δύο και τρείς φορές;

-Από το γεγονός ότι σε όλες τις αλλεπάλληλες απεργίες, όλοι σχεδόν πληρώνονταν κανονικά, γιατί δήλωναν «προσωπικό ασφαλείας»;

-Από το γεγονός ότι κανείς δεν ήξερε ποιοι και πόσοι ακριβώς δουλεύουν στην ΕΡΤ, γιατί οι συμβάσεις δεν βρίσκονταν πουθενά συγκεντρωμένες και δεν μπορούσαν ελεγχθούν;

-Από το γεγονός ότι υπήρχαν άνθρωποι που δούλευαν στην ΕΡΤ αλλά είχαν να πατήσουν χρόνια;

-Από το γεγονός ότι δίνονταν απίστευτα ποσά για «εξωτερικές παραγωγές», που μπορούσαν να ετοιμαστούν μέσα στην ΕΡΤ, με πολύ μικρότερο κόστος;

-Από το γεγονός ότι πληρώνονταν απίστευτα ποσά σε υπερωρίες;

Δεν θα ασχοληθώ με αυτά. Γιατί πολύ απλά ο αρμόδιος Εισαγγελέας Διαφθοράς διέταξε ήδη δικαστική έρευνα για το τι ακριβώς συνέβαινε στην ΕΡΤ επί χρόνια.

Κι έπρεπε να καταργήσουμε μια τέτοια ΕΡΤ για να μπορέσει – επιτέλους – να αρχίσει τέτοια δικαστική έρευνα.

Αλλά όλοι όσοι έσπευσαν να υπερασπιστούν τώρα την ΕΡΤ, πολύ σύντομα θα μετανιώσουν. Γιατί; Γιατί απλούστατα θα μαθευτούν όλα όσα δεν μαθεύονταν ως τώρα. Θα αποκαλυφθούν, όλα όσα έμεναν κουκουλωμένα μέχρι χθες. Κι όταν, τις επόμενες μέρες, τελειώσει αυτό το «εμπάργκο» στην ενημέρωση, κι αρχίσουν να αποκαλύπτονται τα πραγματικά «κατορθώματα» της ΕΡΤ, κάποιοι θα αρχίσουν να ντρέπονται για τη στάση που κράτησαν τις τελευταίες μέρες.

* Η ΕΡΤ ήταν ακόμα, η πιο σπάταλη. Με τεράστιο προσωπικό, εξαπλάσιο ως οκταπλάσιο από άλλα κανάλια, είχε τηλεθέαση πολύ μικρότερη, κάτω από τη μισή, πολλές φορές και πολύ χαμηλότερη. Κανείς δεν λέει ότι η δημόσια τηλεόραση πρέπει να κρίνεται αποκλειστικά με «εμπορικά κριτήρια τηλεθέασης». Όχι. Αλλά τα μεγάλα και επιτυχημένα δημόσια κανάλια στην Ευρώπη έχουν πολύ υψηλότερη τηλεθέαση και πολύ καλύτερη ποιότητα ταυτόχρονα! Και με μικρότερο προσωπικό, αναλογικά με το έργο που παράγουν.

Ασφαλώς μέσα στην ΕΡΤ υπήρχαν και αξιόλογα προγράμματα και πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που χάνονταν μέσα στη γενικότερη παράλυση. Γιατί; Γιατί κυριαρχούσαν τα κυκλώματα, που απομυζούσαν τους πόρους της ΕΡΤ και έλεγχαν τα πάντα.

Σήμερα λοιπόν, απαλλάσσουμε την δημόσια ενημέρωση απ’ αυτά τα κυκλώματα. Καταργούμε την ΕΡΤ και στη θέση της δημιουργούμε μιαν αληθινά αδέσμευτη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δημοκρατική, ανεξάρτητη, σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα. Κι αυτό θα ξεκινήσει αμέσως, ελπίζω να ολοκληρωθεί σύντομα και στο μεταξύ πρέπει να δοθεί μεταβατική λύση, ώστε να μη υπάρξει κενό. Η μεταβατική λύση, την οποία ήδη πρότεινα, μπορεί να αρχίσει μέσα σε μια εβδομάδα. Αμέσως, με την ψήφιση του νέου νόμου στη Βουλή. Αλλά να εξηγούμαστε: Τόσον καιρό ΕΡΤ είχαμε, αλλά δημόσια ενημέρωση δεν είχαμε! Κυκλώματα είχαμε, οσμές σκανδάλων είχαμε, σπατάλη και αδιαφάνεια είχαμε, αλλά δημόσια ενημέρωση δεν είχαμε!

Κάποιοι βέβαια αναρωτιούνται σήμερα: Γιατί, τάχα, δεν εξυγιάνατε την ΕΡΤ χωρίς να την καταργήσετε και να βάλετε κάτι άλλο στη θέση της; Αυτή η ερώτηση δείχνει και άγνοια ή τουλάχιστον υποκρισία:

Γιατί απλούστατα πολλές φορές επιχειρήθηκε να αλλάξει «εν λειτουργία». Και ποτέ δεν έγινε το παραμικρό! Γιατί; Διότι όλα ήταν καλά «προστατευμένα», θωρακισμένα και πολύ προσεκτικά σκεπασμένα. Κι όποιος επιχειρούσε να αλλάξει κάτι, έπεφτε σε «τοίχο». Πολλοί το προσπάθησαν. Κανείς δεν το πέτυχε… Το «κάστρο των βολεμένων» έμενε άθικτο, να θυμίζει στον κόσμο δηλαδή ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι, ότι οι θυσίες δεν είναι για όλους. Αυτό ερχόμαστε εμείς να το ανατρέψουμε. Γιατί είναι σωστό. Γιατί είναι δίκαιο και γιατί έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια. Γιατί δεν χρειαζόταν να μας το ζητήσει κανείς για να το κάνουμε. Ούτε και μας το ζήτησε κανείς. Το επιλέξαμε γιατί θα ήταν κραυγαλέα αδικία να κάνουμε ο,τιδήποτε άλλο. Και επί πλέον, δεν είχαμε κι άλλη επιλογή! Δεν μπορούμε να επιβάλουμε θυσίες σε όλους, όταν καταφανώς δεν τολμάμε να αγγίξουμε τους βολεμένους. Ε λοιπόν, αυτή είναι η διαφορά με το χθες, το τολμήσαμε !

Και ξέρετε και κάτι ακόμα; Είναι υποκρισία να μας λένε να «κάνουμε πίσω». Διότι την κατάργησή της κανείς δεν μας τη ζήτησε, αλλά να περικοπούν δύο χιλιάδες από το δημόσιο ως τις αρχές του Ιουνίου, όλοι μαζί ,οι πολιτικοί αρχηγοί, το υπογράψαμε, το ψηφίσαμε στη Βουλή και το αναλάβαμε ως υποχρέωση. Να τους κόβαμε από κάπου αλλού, κι όχι από την αμαρτωλή ΕΡΤ; Από πού; Κι αν σήμερα κάναμε πίσω, τι ακριβώς θα πούμε; Ότι τους βολεμένους δεν τους «αγγίζουμε» και θυσιάζουμε κάποιους άλλους; Αυτό θα ήταν και άδικο και θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα προβλήματα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Και το ξέρουν όλοι.

Το μεγάλο ζητούμενο για όλα είναι ,φίλες και φίλοι, οι μεταρρυθμίσεις. Αλλά για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται τη στήριξη του λαού. Και για να έχουν τη στήριξη του λαού, πρέπει να υπάρχει αίσθημα δικαίου. Πρέπει να πέσουν τα κάστρα των βολεμένων. Μόνο τότε θα πιστέψει πραγματικά ο λαός στις μεταρρυθμίσεις.

Και οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν ευκαιριακά. Χρειάζεται και σχέδιο και όραμα. Κι αυτό κορυφώνεται στη μεγάλη μεταρρύθμιση των θεσμών την οποία σχεδιάζουμε. Και τελικά στη Συνταγματική Μεταρρύθμιση.

Για όλα αυτά το κόμμα μας, όπως σωστά είπε ο Φίλιππος ο Ταυρής, έχει κάνει προτάσεις εδώ και χρόνια. Κι από το 2011 τις παρουσιάσαμε σε ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα 31 τέτοιων προτάσεων. Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, αλλά όχι τελειωτικό. Διότι θέλουμε να γίνει συζήτηση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Πιο αναλυτικά θα σας μιλήσουν εκλεκτοί ομιλητές: Εγώ θα αναφέρω μόνο μερικά από τα πιο σημαντικά, απολύτως ενδεικτικά για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα:

Απλώς ανοίγουμε τη συζήτηση για πολλά:

* Όπως για το αν θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό και στην περίπτωση αυτή, τι εξουσίες θα έχει. Γιατί δεν μπορεί να εκλέγεται με λαϊκή ψήφο από τη μια και να μην έχει καθόλου εξουσίες από την άλλη.

* Όπως το ποιες μπορεί να είναι οι «δικλείδες ασφαλείας», ώστε να μην γίνονται έκτακτες εκλογές κάθε τόσο.

* Όπως το αν θα υπάρξει πρόσθετο Νομοθετικό Σώμα, η Γερουσία για παράδειγμα, και με ποιες αρμοδιότητες.

* Και το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι λεγόμενες «Ανεξάρτητες αρχές» που υπάρχουν πια παντού δεν θα είναι και ανεξέλεγκτες. Για να παράγουν πραγματικό έργο…

Υπάρχουν και κάποιες άλλες προτάσεις τις οποίες καταθέτουμε, και για πολλές από τις οποίες υποστηρίζουμε σθεναρά αυτή τη θέση:

--Το να υπάρχει για παράδειγμα ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, για να περιφρουρηθεί η διάκριση των δύο εξουσιών. Και για να αναβαθμιστεί ο ρόλος του βουλευτή. Ώστε να είναι αυτό που πρέπει:  Ένας αληθινός Νομοθέτης.

- Και επίσης θα έχουμε ή όχι έναν μόνιμο εκλογικό νόμο που να έχει θεσπιστεί στο Σύνταγμα.

--Θα αναθεωρηθεί ή όχι το περίφημο άρθρο 16, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση και η λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων, με παράλληλη ουσιώδη αναβάθμιση της Δημόσιας  Εκπαίδευσης.

-- Να αναθεωρηθεί το περίφημο άρθρο 24, ώστε να περιφρουρηθεί καλύτερα το περιβάλλον και να αντιμετωπιστούν ακραίες καταστάσεις που εμποδίζουν σήμερα την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας ενός απλού ανθρώπου, όσο και της περιουσίας του Δημοσίου. Και να ενισχυθεί έτσι και η Γεωργία και η Κτηνοτροφία, αλλά και να ενισχυθεί και η ίδια η δασική προστασία.

--Επίσης την ίδρυση Ειδικού Τμήματος στο Συμβούλιο Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση μεγάλων δημοσίων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων. Δεν πρέπει να την κάνουμε; Αν θέλουμε Ανάπτυξη και επενδύσεις δεν μπορεί να αφήνουμε ανέγγιχτη  τη σημερινή κατάσταση. Να έρχεται ένας ξένος να επενδύσει και μετά από τέσσερα χρόνια να του λες ότι το κτήμα που αγόρασε, με όλα τα χαρτιά εγκεκριμένα μετά από καιρό και πολύ γραφειοκρατία, τελικά δεν μετράνε και τελικά δεν μπορείς να κάνεις την επένδυσή σου.

-- Σαφείς προβλέψεις για την δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων και την διαφάνεια των οικονομικών τους πόρων, για το «πόθεν έσχες» βουλευτών και υπουργών, όλα αυτά πρέπει να ελέγχονται τακτικά και από τη δικαστική εξουσία. Όχι να «ελέγχονται» οι πολιτικοί μεταξύ τους, να «αλληλοελέγχονται».

--Και τέλος η παραγραφή αδικημάτων των υπουργών να γίνεται με τους ίδιους όρους που ισχύει και η παραγραφή για τον απλό πολίτη. Αλλά και αναθεώρηση της ασυλίας των βουλευτών, ώστε να αφορά μόνο αυστηρές υποθέσεις, συγκεκριμένες υποθέσεις που να σχετίζονται με την εκτέλεση των καθηκόντων του βουλευτή.

Πρέπει ο Πολίτης να αντιληφθεί ότι αυτό για το οποίο συζητάμε δεν είναι μια απλή εξέλιξη. Είναι ένα μεταρρυθμιστικό κίνημα, είναι ένα τεράστιο κύμα αλλαγών που θα αγκαλιάσει τα πάντα, που θα φτάσει παντού. Και που πιστεύω θα κάνει την Ελλάδα σε λίγα χρόνια αγνώριστη. Πολύ πιο υγιή, δυναμική, αναπτυξιακή, δίκαιη. Πιο υπερήφανη από ποτέ…

Η Δύναμή μας αυτή τη στιγμή, φίλες και φίλοι, συμμαχητές και συμμαχήτριες σε αυτή τη μάχη για την πατρίδα μας, είναι ότι αυτή τη στιγμή γύρω μας συσπειρώνουμε τις δυνάμεις που θέλουν πραγματικά να προχωρήσουν αυτές οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Προκαλούμε την αντίδραση –αυτό να το θυμάστε- όλων εκείνων που προτιμούν να μην αλλάξει τίποτε. Είπαμε: η κατάργηση της ΕΡΤ δεν ήταν η αιτία ούτε η αφορμή, ούτε πρόβλημα… Πρόσχημα ήταν! Αλλά έτσι ανοίγουμε την πόρτα μιας μεγάλης αλλαγής. Τώρα αυτό που άργησε να γίνει αλλά επιτέλους άρχισε, δεν σταματά. Αυτό που ξεκίνησε, δεν μπορεί να πάει πίσω. Και το καταλαβαίνουν όλοι σιγά-σιγά.

Η υπόθεση της ΕΡΤ έθεσε ένα μείζον θέμα:

--Αν θα τολμήσουμε μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Ή αν απλώς θα σερνόμαστε στις μεταρρυθμίσεις που μας επιβάλλονται απ’ έξω.

--Αν θα κάνουμε αυτό που πρέπει ή αν θα το αναβάλουμε από ατολμία.

--Αν θα τα κάνουμε με Δικαιοσύνη, ή θα επιβάλουμε θυσίες μόνο στον αδύναμο πολίτη. Αυτά τα ζητήματα τέθηκαν. Η κοινωνία τα κατάλαβε. Και βγάζει τα συμπεράσματά της. Εγώ σας ζητώ να αγκαλιάσετε αυτό το κίνημα των μεταρρυθμίσεων.

Περιθώρια για συμβιβασμούς με τους «βολεμένους» δεν υπάρχουν. Σε όλα τα άλλα ζητήματα μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Αλλά συμβιβασμό με τους «βολεμένους» δεν μπορούμε να κάνουμε. Αν τώρα κάναμε πίσω, θα ξέσπαγαν όλα τα δεινά που ως τώρα αποφύγαμε. Και ο τόπος θα έμπλεκε σε μεγάλες περιπέτειες.

Όποιος πιστεύει ότι πρέπει να ανακοπεί, να σταματήσει το κύμα των μεταρρυθμίσεων, ας το πει! Αλλά πώς να δεχθώ, «η συμμαχία των βολεμένων» να επιβάλει στην χώρα ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και ποιες όχι;

Η παράταξή μας έχει αποδείξει σε αυτήν την τεράστια ιστορική διαδρομή ότι αντέχει στα δύσκολα. Και ότι κρατά και τον τόπο όρθιο σε δύσκολες στιγμές. Και μόνη και μετά πολλών. Πολύ περισσότερο που τώρα δεν είμαστε μόνοι. Συσπειρώνονται γύρω μας και πολλοί που δεν ανήκουν στην παράταξή μας, επειδή ακριβώς δείξαμε ότι διαθέτουμε τόλμη για αυτές τις μεγάλες αλλαγές.

Κι εγώ έχω αποδείξει στη δική μου ιστορική διαδρομή ότι αντέχω στα δύσκολα. Γιατί αν αγαπάς τον τόπο σου, κι αν έχεις «πυξίδα» το καλό του, καμία συμμαχία των βολεμένων δεν σε σταματά.

Ορισμένοι, βέβαια, που έχουν το «μονοπώλιο του θράσους», μιλούν για δημοκρατία, μιλούν για «ελεύθερη ενημέρωση». Αυτοί που έχουν επιβάλει μέρες τώρα εμπάργκο ενημέρωσης σε όλους. Αυτοί που έχουν επιβάλει σιωπή σε κάθε αντίθετη άποψη. Αλλά δεν μας ξέρουν καλά. Δεν καταλαβαίνουν ότι αντίθετα με αυτούς, εμείς έχουμε εμπιστοσύνη και πίστη στην άποψή μας, έχουμε εμπιστοσύνη και πίστη στον κόσμο που μας ακούει, έχουμε εμπιστοσύνη και πίστη στον Ελληνικό λαό. Δεν μας τρομάζουν οι κραυγές τους. Πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί τι ακριβώς προσπαθούν να διασώσουν και γιατί το υπερασπίζονται.

Και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό. Κάποιοι πιστεύουν αφελώς ότι θα μας εγκλωβίσουν σε διλήμματα εκλογών. Ας μη κουράζονται. Δεν πρόκειται να μας εγκλωβίσουν σε τέτοια διλήμματα. Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει έκτακτες εκλογές. Γιατί κανείς δεν τις θέλει. Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων. Εμείς πάντως σίγουρα δεν θα το χρεωθούμε. Κι όποιος το χρεωθεί θα το μετανιώσει. Γιατί ο Ελληνικός λαός θέλει τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Γιατί ο λαός είναι πάντα πιο μπροστά από τους πολιτικούς. Και τώρα που, επιτέλους, θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτόν το πιο γρήγορο ρυθμό αλλαγών, κανείς δεν έχει δικαίωμα αυτές τις αλλαγές να τις μπλοκάρει.

Το πρόβλημα είναι, επίσης, ποιος θα χρεωθεί τυχόν αστάθεια; Και ποιος θα πάρει στις πλάτες του το τεράστιο βάρος για τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας; Εμείς πάντως δεν θα τη χρεωθούμε. Διότι εμείς κάνουμε προτάσεις απεμπλοκής. Άλλοι να προσέχουν μήπως τη χρεωθούν. Κι αυτό βέβαια δεν θα τους βγει σε καλό. Διότι ο Ελληνικός λαός δεν θέλει αστάθεια. Και δεν θα αφήσουμε να υπάρξει αστάθεια…

Η Δημοκρατία έχει υπομονή. Η Δημοκρατία δεν κραυγάζει. Αλλά και η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Το κύμα των μεταρρυθμίσεων δεν ανακόπτεται.

Εμείς ξέρουμε ακριβώς που πατάμε: Πάνω στο αίτημα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων. Πάνω στη λαϊκή εντολή να τα αλλάξουμε όλα! Και τώρα πατάμε ακόμα πιο στέρεα γιατί αποδείξαμε ότι τολμάμε εκεί που δεν τόλμησε κανείς

Αυτό είναι το μεγάλο μας κέρδος μας απ’ αυτή την ιστορία: Αποδείξαμε ότι τολμάμε εκεί που δεν τόλμησε κανείς! Αφουγκραστείτε τον κόσμο γύρω σας. Άλλοι συσπειρώθηκαν γύρω μας με ενθουσιασμό. Κάποιοι μπορεί λένε το ένα ή το άλλο παράπονο για τον «τρόπο» που διαλέξαμε. Αλλά όλοι παραδέχονται ότι τολμήσαμε αυτό που δεν τόλμησε ποτέ κανείς. Και που θα έπρεπε να είχε γίνει από πολλά χρόνια.

Αυτό είναι το σοκ που δεν μπορούν να ξεπεράσουν κάποιοι. Κι αυτή είναι η πραγματική βάση της δύναμής μας: Δεν τα λέμε και τα ξεχνάμε! Δεν τα υποσχόμαστε κι ύστερα δειλιάζουμε. Τα τολμάμε κιόλας! Αυτή είναι η διαφορά μας!

Θέλω να σας ευχαριστήσω και θέλω να είσαστε περήφανοι για τις θέσεις μας, για τις ριζοσπαστικές ιδέες μας, τις τολμηρές, τις πατριωτικές, τις αισιόδοξες για την Ελλάδα. Για να ανοίξει αισιόδοξα, με μεγάλες μεταρρυθμίσεις ο δρόμος για το μέλλον των παιδιών μας. Γιατί αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Σας ευχαριστώ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Heaven avatar
  Heaven 16/06/2013 12:37:41

  Λόγος καθαρός, ειλικρινής, στέρεος!!!
  Εξαιρετικός ο Σαμαράς για μια ακόμη φορά!

 2. new.fe avatar
  new.fe 16/06/2013 12:40:33

  Περιμενουμε και την αντιδραση των πασοκοδημαρ που δεν νομιζω να αλλαξουν σταση.Παμε για μετωπικη....η αλλη εβδομαδα θα ειναι ενδιαφερουσα.

  • ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ avatar
   ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ @ new.fe 16/06/2013 16:13:10

   Παρουσα! ειδα οτι με φωναξες!μονο που δεν εχω καμια σχεση με Πασοκορημαδ...
   Ερχεται τσουναμι....αυτο!

   • Ο απλός κοσμάκης avatar
    Ο απλός κοσμάκης @ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 16/06/2013 16:15:43

    Συμφωνώ. Έρχεται τσουνάμι. Ακούω ήδη τη βουή...

 3. Σωτήρης avatar
  Σωτήρης 16/06/2013 12:41:07

  Άρα πάμε σε εκλογές; Ο στόχος της ΝΔ ειναι αυτοδυναμία; Εάν όχι με ποιόν θα μπορούσε να συνεργαστεί; Εάν είναι η αυτοδυναμία και δεν τα καταφέρει θα πηγαίνει σε εκλογές μέχρι να βγεί κάποιο κόμμα αυτοδύναμο; Εάν όχι τότε με ποιόν θα συνεργαστεί σε αυτήν την περίπτωση;

  Κάποιοι δυστυχώς συμπεριφέρεστε στην ΝΔ σαν να έχει η ΝΔ την πραγματική πλειοψηφία του ελληνικού λαού με το μέρος της κατι που ΔΕΝ ισχύει. Κάτι που δεν ισχυε ουτε οταν επαιρνε κοντα στο 40%.
  Ξεπεζεψτε! κανεις δεν ειναι τοσο μαγκας.
  Εαν πάτε σε εκλογες θα χασατε και σαν αποτελεσμα θα διαλυθει η ΝΔ και θα φτιαχτουν νεα δεξια κομματα

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Σωτήρης 16/06/2013 13:46:22

   1) Πάλι με το αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ και την αποδυναμωμένη ΔΗΜΑΡ, αν έχουν καταφέρει να μπουν στη Βουλή. Ο λόγος απλός, αν δε συμπράξουν και οδηγηθούμε σε νέες δεύτερες εκλογές θα εξαφανισθούν από τον πολιτικό χάρτη.
   2) ΝΔ-ΑΝΕΛ. Ο Πάνος ήταν έτοιμος από τις περσινές εκλογές του Μαιου για γενικότερη κυβερνητική σύμπραξη (non-paper) και μάλιστα με εκλογικό ποσοστό που έφτανε στο 10.5%. Αν δε συμπράξει τώρα (που θα κυμανθεί εκλογικά μεταξύ 3-5% λόγω ισχυρής πόλωσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) θα κινδυνεύει και αυτός με πολιτικό αφανισμό.
   3) Υπό την οξύτατη πίεση της Ευρώπης μια συγκυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Και να σας πω την αλήθεια Σωτήρη, εδώ που φτάσαμε καλύτερα συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, και Υπουργό Διοικ. Μεταρρύθμισης Λαφαζάνη, παρά με Μανιτάκη. Βάζω και στοίχημα περισσότερες απολύσεις ΔΥ θα κάνει ο Λαφαζάνης παρά ένας πασοκοδημαραίος Υπουργός.

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ Συριζαλβανία του Χότζα 16/06/2013 16:26:28

    Του κασιδη το κεφαλι που πανω του θα μαθουν ολοι αυτοι το ξεχασες;

 4. panas avatar
  panas 16/06/2013 13:07:03

  Τους χειροκροτητές για βολεμένους τους "έκοψα". Γιατί χειροκροτούν και δεν φοβούνται... Μήπως είναι θύματα της κρίσης και δεν τους φαίνεται.... :)

  Τέλοσπάντων. Αν η πράξη του πρωθυπουργού έχει σαν στόχο μια ηρωική έξοδο τώρα και μια ηρωική επάνοδο μετά την αποτυχία των "θολών" όλα είναι κατανοητά... Δεν μπορεί ο ΑΣ να διαχειριστεί τις επερχόμενες περικοπές των συντάξεων. Δεν θα μπορεί να επιβιώσει μετά πολιτικά... Είναι και το θέμα με τις λίστες και το σταυρό. Πάντα ένας ηγέτης αποφασίζει με πολύ περισσότερες παραμέτρους απ' ότι μπορούμε να φανταστούμε. Γι' αυτό και η πολιτική έχει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας και προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον ..

 5. Βασίλης avatar
  Βασίλης 16/06/2013 13:35:57

  Δυστυχώς αν γίνουν εκλογές και η ΝΔ είναι γύρω στο 22%, που εκεί θα είναι, πολλοί θα κλαίνε άλλα θα είναι πολύ αργά για δάκρυα.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ Βασίλης 16/06/2013 14:34:30

   22% με 15 έως 22% αναποφάσιστους που με αναγωγή η ΝΔ φτάνει στο 27-29% και σε μια περίοδο μη οξείας προεκλογικής πόλωσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ!

   • Ἑκηβόλος avatar
    Ἑκηβόλος @ Συριζαλβανία του Χότζα 16/06/2013 18:23:11

    Στὶς ἐκλογὲς τοῦ Μαΐου 2012 τόσο ἡ Ν.Δ. ὅσο καὶ τὸ ΠαΣοΚ πῆραν ἀκριβῶς ὅσο τὰ ἔδειχνε ἡ πρόθεση ψήφου. Κάτι τέτοιο θὰ γίνει καὶ τώρα. Μόνο ἡ Χρυσῆ Αὐγὴ θὰ εὐνοηθεῖ ἀπὸ τοὺς ἀναποφάσιστους.

 6. Βασίλης Παπαχρήστος avatar
  Βασίλης Παπαχρήστος 16/06/2013 13:36:26

  Στη Συγγρού,κατόπιν όλων αυτών,δε βλέπουν εκλογές δηλαδή;

 7. ilias avatar
  ilias 16/06/2013 14:06:03

  Aν πιεσουν πολυ εξωγενεις παραγοντες ουτε εκλογες ουτε τιποτα.....αλλαγη πρωθυπουργου θα εχουμε

 8. AM Παπαιωάννου avatar
  AM Παπαιωάννου 16/06/2013 14:17:23

  Φίλε Φακτορα επειδή εκτιμώ ότι υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση από μέρους σας, θέλω να σας ρωτήσω το από ερώτημα:

  Οι δανειστές ρωτήθηκαν για όλα αυτά;
  Αν ναι
  Τι άποψη έχουν;
  Αν όχι
  Τι θα γίνει τελικά αν "διατάξουν" εκλογές;

 9. H pena tis orghs avatar
  H pena tis orghs 16/06/2013 14:55:28

  Η δική μου οπτική και άποψη για την κατάσταση είναι η εξής: Ήρθε αυτή η κρίσιμη ώρα των σκληρών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που κοστίζουν πολιτικά αλλά πρέπει να γίνουν. Ο κ.Σαμάρας θέλει να προχωρήσει αλλά δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να τρέχει να δίνει αναφορά στον κ.Κουβέλη και τον κ.Βενιζέλο κι όλο να έχουμε διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς για το ένα και το άλλο θέμα. Οπότε πετάει το γάντι και τους λέει: Ή κάνετε στην άκρη και με αφήνετε να προχωρήσω σε ότι χρειάζεται ή ρίξτε με! Άποψη μου; Θα τον ρίξουν! Το κράτος ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να σωθεί η χώρα. Μόνο τα προνόμια τους...

 10. νεφέλη avatar
  νεφέλη 16/06/2013 15:00:13

  Αληθεύει ότι χθες συναντήθηκε ο κύριος Φώτς με την εν αναμονή κόρη,
  με θέμα την ανάληψη της πρωτοκαθεδρίας....;

  • Βασίλης Παπαχρήστος avatar
   Βασίλης Παπαχρήστος @ νεφέλη 16/06/2013 15:32:53

   Θα έλεγα να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί.Οι μέρες είναι πονηρές..

  • airman avatar
   airman @ νεφέλη 16/06/2013 20:02:28

   Μπα! Άλλος είναι που ξερογλύφεται! Το ίδιο έκανε και πέρυσι, πάλι ως ''λύση εν αναμονή''! Αλλά .... τίποτα!

  • Χαιρετώ! avatar
   Χαιρετώ! @ νεφέλη 16/06/2013 22:05:44

   Ο Βενιζέλος ήταν Παρίσι.

   Ήταν και ο Κουβέλης;

 11. Στέργιος avatar
  Στέργιος 16/06/2013 16:42:15

  "Εμείς δεν πρόκειται να χρεωθούμε τις έκτακτες εκλογές άλλοι να προσέχουν. Αν τώρα κάναμε πίσω, ο τόπος θα έμπλεκε σε μεγάλες περιπέτειες".

  Κατάλαβα... ζήτω η Ντόρα!

 12. new.fe avatar
  new.fe 16/06/2013 17:53:01

  Ο βενιζελος απαντησε απο το παρισι.Τελος!!!!! παμε για μετωπικη.

  • Αναμνήσεις απ΄το μέλλον avatar
   Αναμνήσεις απ΄το μέλλον @ new.fe 16/06/2013 21:38:09

   Καθήστε να ακούσουμε και την απόφαση του ΣΤΕ. Μπορεί να ...τύχει και να δώσει εκείνη τη λύση, που όλοι κατά βάθος εύχονται.

   • new.fe avatar
    new.fe @ Αναμνήσεις απ΄το μέλλον 17/06/2013 00:25:49

    Ετσι πιστευα και γω αλλα δεν θα δωσει λυσεις.Την τριτη θα συζητηθει η ΠΝΠ στην βουλη και εκει θα φανει ποιος ειναι/μαγκας

  • Χαιρετώ! avatar
   Χαιρετώ! @ new.fe 16/06/2013 22:01:43

   Πολύ καλή σημειολογική παρατήρηση!
   Μπράβο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.