15/12/2009 14:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα, ΑνάπτυξηΓια την «παρθενική» ομιλία του νέου προέδρου της ΝΔ στην ΚΟ γράφουμε εδώ: Επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση

 Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΒ που επεσήμαναν κατά σειρά:  «Το πολιτικό σύστημα οφείλει να δώσει απάντηση στα προβλήματα», « κανείς δεν πρέπει να αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που προκάλεσαν την κρίση», «το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις», «η δημοσιονομική εξυγίανση δεν επιτυγχάνεται με ήπιες προσαρμογές».

 Απαντώντας στις παρατηρήσεις τους κατά την δευτερολογία του, ο Αντώνης Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων:

 Υπάρχει σαφής ευθύνη από την αβουλία της σημερινής κυβέρνησης που ούτε σχέδιο διεξόδου δείχνει να διαθέτει, ούτε καν ετοιμότητα να κυβερνήσει, αφού ακόμα μένουν σε εκκρεμότητα διορισμοί Γενικών Γραμματέων και αρμοδιότητες Υφυπουργών. Δύο μήνες και πλέον μετά την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας!

 Αυτήν ακριβώς τη διάχυτη, πλέον, αίσθηση αβεβαιότητας καθρεφτίζουν και οι διεθνείς αγορές, τόσο με τις υποβαθμίσεις του Ελληνικού χρέους από τους Οίκους αξιολόγησης, όσο κι από τις κερδοσκοπικές πιέσεις που ασκούνται.

 Η αναβλητικότητα της κυβέρνησης τιμωρείται πλέον. Και τιμωρείται σκληρά από τις αγορές. 

Αρκεί να θυμόμαστε ότι κάθε φορά που ανεβαίνει το λεγόμενο spread - δηλαδή το «διαφορικό επιτόκιο» του ελληνικού χρέους - κατά 100 μονάδες βάσης, δηλαδή κατά 1%, αν παραμείνει στα επίπεδα αυτά αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για την επόμενη χρονιά κατά 550 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Για την ώρα θέλω μόνο να σας επισημάνω τα «τρία άλφα» της στρατηγικής μας για το διέξοδο από την κρίση: Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη!

 -- Να μη γελιόμαστε με αύξηση της ανεργίας, δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση. Θα χειροτερέψουν τα ελλείμματα, δεν θα συρρικνωθούν. Χρειαζόμαστε, αντίθετα, αύξηση της απασχόλησης και μάλιστα με δημιουργία μακροπρόθεσμων και διατηρήσιμων θέσεων εργασίας.

 -- Δεύτερον, Ανταγωνιστικότητα: Χωρίς βελτίωσή της – κι εδώ το κράτος παίζει σημαντικό ρόλο – δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε την κρίση. Δεν πρόκειται καν να βγούμε από την κρίση. Και λέω ότι το κράτος παίζει σπουδαίο ρόλο, διότι το κράτος επιβαρύνει το «εξωγενές κόστος» των επιχειρήσεων. Κι αν θέλει να διαφυλάξει θέσεις εργασίας και να αποτρέψει μαζικά «λουκέτα» επιχειρήσεων, πρέπει να μειώσει τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις τους. Να τους δώσει την ευκαιρία να αντέξουν την κρίση και να βγουν με αναπτυξιακά άλματα μετά την κρίση. Αναφέρθηκα σχετικά με το ζήτημα αυτό σε πρόσφατη ομιλία μου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

 -- Και τρίτον, Ανάπτυξη και διάχυση των ευκαιριών που προκύπτουν από την ανάπτυξη. Που σημαίνει, εξάλειψη των στρεβλώσεων παντού. Διότι δεν πρόκειται να εξαλείψουμε το γιγαντιαίο χρέος από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά με την ανάπτυξη μπορούμε να δημιουργήσουμε υγιείς πόρους για την εξυπηρέτησή του άμεσα, για την εξισορρόπηση των ελλειμμάτων βραχυπρόθεσμα, για το μηδενισμό των ελλειμμάτων μεσοπρόθεσμα. Αυτό δεν είναι ευχές, όπως ίσως σκεφθούν κάποιοι.

Είναι στρατηγική διεξόδου που δοκιμάστηκε σε πολλές περιπτώσεις και πέτυχε. Δεν βγήκαν οι οικονομίες από την κρίση με ασφυξία και φόρο-επιδρομές, αλλά πρωτίστως με Ανάπτυξη. 

Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχουν τρία πεδία που πρέπει να διερευνήσουμε για άμεσα μέτρα. Γιατί δεν μπορείς να λες μόνο τι δεν πρέπει να γίνει, χωρίς να υπονοείς τι πρέπει να γίνει.

Το ένα είναι ο τομέας των μη φορολογικών δημοσίων εσόδων…

Το άλλο είναι η δραστική περικοπή δαπανών από το μη μισθολογικό κόστος του δημοσίου τομέα.

Και το τρίτο είναι η έμφαση στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Που μόνο το ένα σκέλος της είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής…

Εν πάση περιπτώσει, από τα «τρία άλφα» που ανέφερα – Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη – από εσάς, κάθε διαφορετική κοινωνική ομάδα απ’ αυτές που εκπροσωπείται, δίνει έμφαση σε διαφορετικό.

Αλλά εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, οφείλουμε να προωθήσουμε και τα τρία με τρόπο συμπληρωματικό.

Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να περάσουμε από διαφορετικά κοινωνικά αιτήματα σε ενιαία, ρεαλιστική και συνολική στρατηγική.

Γιατί ο κοινωνικός φιλελευθερισμός συνδυάζει την ανταγωνιστικότητα των αγορών με τη διάχυση των ευκαιριών και την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας. Που είναι κυρίως ευημερία συμμετοχής σε παραγόμενο πλούτο κι όχι αναδιανομή δανεικών σε βάρος των μελλοντικών γενεών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 15/12/2009 15:13:15

  Δυστυχώς οι πολιτικές για την ανταγωνιστικότητα που ακολουθούνται συνήθως (ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας) δύσκολα συμβαδίζουν με τις πολιτικές για την απασχόληση. Έχουν γίνει λάθος επιλογές από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για πολλά χρόνια (κορυφαίο λάθος η είσοδος στην ΟΝΕ χωρίς η χώρα να είναι έτοιμη) και πολύ δύσκολα αναστρέφεται πια η κατάσταση. Φοβάμαι ότι έρχεται πείνα.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Δημήτρης 16/12/2009 01:14:36

   αν είναι να μαζευτούν τα ψώνια με τα ντόλτσε καμπάνα, καλώς να μας έρθει η πείνα. πολύ φοβούμαι όμως πως δεν θα μαζευτούν, και πως περιμέναν έξι χρόνια για να αρχίσουν να ξεσαλώνουν πάλι....

 2. Vemvix avatar
  Vemvix 16/12/2009 10:38:59

  Συγχωρέστε με ω «Αθηναίοι», που θα γίνω λίγο δυσάρεστος
  αλλά τα περίφημα 3 Α (Απασχόληση, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη)
  ήταν η βασικές οικονομικές αρχές του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ.
  ( Δείτε εδώ και εδώ )
  Με τέτοια φθαρμένα μπάζα θα γίνει η «ανάταξη» ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.