Σαμαράς: Όχι στις παράλογες απαιτήσεις
02/12/2014 21:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Όχι στις παράλογες απαιτήσεις

Αυστηρή προειδοποίηση προς την τρόικα, αλλά και μήνυμα να μην παίζουν με τις αντοχές της χώρας και να μην επιμένουν σε παράλογες απαιτήσεις, έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Αυστηρή προειδοποίηση προς την τρόικα, αλλά και μήνυμα να μην παίζουν με τις αντοχές της χώρας και να μην επιμένουν σε παράλογες απαιτήσεις, έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδρίου στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Όπως τόνισε η κατάσταση είναι οριακή και η πίεση ασφυκτική επειδή βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, εν αναμονή της απάντησης της Τρόικας αλλά και την αγωνία για την τελική έκβαση.

Η προειδοποίηση του κ. Σαμαρά ήταν ωστόσο ξεκάθαρη: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας φέρεται όπως φέρονταν σε κάποιους άλλους 2,5 ή 4 χρόνια πριν, όταν τα πάντα κατέρρεαν» είπε.

«Η Ελλάδα, για δεύτερη χρονιά, θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και το 2015 θα έχει μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, επιτυγχάνοντας δημοσιονομική ισορροπία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν θα βγούμε από την κρίση και θα χαράξουμε την επόμενη ημέρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι το μείζον θέμα στην πλέον κρίσιμη στιγμή που θα κρίνει την έκβαση τις προσπάθειας, είναι η πολιτική σταθερότητα. Και επεσήμανε: «Αυτή τη σταθερότητα κανείς δεν μπορεί να την υπονομεύσει στο εσωτερικό της χώρας. Αλλά και κανείς δε δικαιούται στο εξωτερικό να την υπονομεύσει, επικαλούμενος την προοπτική αστάθειας». Προειδοποίησε μάλιστα σε δραματικούς τόνους τους πιστωτές πως «οι αυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες, γίνονται συχνά επικίνδυνες».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, παραδέχθηκε ότι «τώρα η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί είναι η τελευταία αξιολόγηση». Όπως αποκάλυψε «ξεκαθαρίσαμε στους πάντες ότι αυτά δεν πρόκειται να τα δεχθούμε. Αν εμείς κάνουμε λάθος θα πάρουμε μέτρα διόρθωσης του δημοσιονομικού μας κενού. Αλλά ούτε πέρσι ούτε πρόπερσι κάναμε λάθος».

«Ορισμένες απαιτήσεις τις δεχθήκαμε. Άλλες γιατί είναι λογικές, άλλες γιατί τις αντέχει η οικονομία μας. Αλλά το να αναθεωρήσουμε τις 100 δόσεις ή να αυξήσουμε τον ΦΠΑ φάρμακα ή να μειώσουμε τις συντάξεις, όλα αυτά θα ήταν καταστροφή για την οικονομία» επεσήμανε.

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε την αγωνία για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Αφού υποστήριξε ότι όλοι παραδέχονται πως η χώρα είναι καλύτερα από κάθε άλλη φάση, ότι όλοι μιλούν για μεγάλες ανατροπές, μεγάλες επιτυχίες στα δημοσιονομικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημείωσε:

«Αλλά και όλοι αναρωτιούνται: Θα συνεχίσουμε το δρόμο σταθεροποίησης ή θα κατρακυλήσουμε πίσω στα ελλείμματα; Όλοι αγωνιούν αν θα καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους επόμενους μήνες. Αν όχι, θα πάμε σε εκλογές και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες επιστροφής στα ελλείμματα» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά αυτό είναι που ανησυχεί, η συνέχιση ή όχι της πολιτικής σταθερότητας και επικαλέστηκε την συμπεριφορά αγορών και επενδυτών. «που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σε μια χώρα που έχει όλα τα προσόντα να κάνει την μεγάλη άνοδο στην ανάπτυξη» όπως σημείωσε.

Επιτέθηκε ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με το να διώχνεις τους επενδυτές και να ακυρώνεις τις ιδιωτικοποιήσεις και επανέλαβε δύο φορές στην ομιλία του ότι η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα μας ευθύνεται για την κατάσταση στις αγορές.

Έδωσε μάλιστα έμφαση στην επερχόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως «αν καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Αν όχι, θα αυξηθούν οι πιθανότητες εκτροχιασμού».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 02/12/2014 22:04:49

  Μας τρέλανε ο Σαμαράς απόψε! Γούσταρα πολύ την χυλόπιτα στις απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα. Είχα πολύν καιρό να νιώσω τέτοια περηφάνεια. Μπράβο του! Και όποιος σχολιάσει χωρίς να ακούσει όσα είπε, χάνει...

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Γεώργιος Τ. 02/12/2014 22:12:10

   Πράγματι @Γεώργιε ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα του Σαμαρά ότι δεν θα γίνουν δεκτά, όποια παράλογα μέτρα , που με πολύ υπερηφάνεια ακούσαμε !

   • ΙΚΟ avatar
    ΙΚΟ @ roadrunner 02/12/2014 22:20:56

    Και τα 980 εκατομμύρια του e-mail, τι είναι Γεώργιε Τ. και roadrunner, στραγάλια; Με συγχωρείτε αλλά γίνεστε υπερβολικοί.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ ΙΚΟ 02/12/2014 22:39:35

     Είναι μέτρα που θα εφαρμοστούν ΜΟΝΟ αν δεν πάει καλά η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Και πέρυσι ζήτησε 3 δις ευρώ μέτρα η τρόικα και δεν τα λάβαμε και πήγαμε καλύτερα των στόχων σε ύφεση. Του χρόνου για ποιο λόγο να πάρουμε μέτρα σε έστω μικρή (3%) ανάπτυξη;

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Γεώργιος Τ. 02/12/2014 22:43:14

      http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_49383/epistoli.pdf Επιτέλους, προσγειωθείτε, Γεώργιε Τ.

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ ΙΚΟ 02/12/2014 22:45:37

      Περίμενε λίγες μέρες και θα δούμε λοιπόν...

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Γεώργιος Τ. 02/12/2014 22:47:39

      Το e-mail στάλθηκε χθες, τα 980 τα έχουμε ήδη δώσει, τι να περιμένω, τα χειρότερα;

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ ΙΚΟ 02/12/2014 23:00:05

      Δες τι αφορούν τα μέτρα και μετά λέγε. Αφού δεν είναι άμεση η εφαρμογή τους. Νόμοι είναι που δεν έχουν καν ψηφιστεί και που αναιρούνται αν πιάσεις και ξεπεράσεις τους στόχους. Και κάτι μου λέει ότι πάμε σε σύγκρουση με την τρόικα και δε θα πάρουμε κανένα μέτρο τελικά. Δεν είδες καλά το ύφος του Σαμαρά όταν τα έλεγε απόψε...

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Γεώργιος Τ. 02/12/2014 23:05:46

      Καλά, σε χάπατα νομίζεις ότι απευθύνεσαι; Διάβασε ξανά το Part A και επικεντρώσου στην τελευταία -δύο σειρών- παράγραφο.

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ ΙΚΟ 02/12/2014 23:17:29

      :-) Ρητορικό το ερώτημα, ε; Μα δεν αφήνετε τους ανθρώπους να γιορτάσουνε κι εσείς..... Έστω για μία νύχτα! Για μιάν ώρα. Τι επίμονος!

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Άλυτη Εξίσωση 02/12/2014 23:26:44

      Ούτε εσύ είδες την ομιλία λοιπόν, επομένως γράφε ελεύθερα τα άκυρα που συνηθίζεις...

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Γεώργιος Τ. 03/12/2014 01:42:46

      Εμένα αγαπητέ, με ενδιαφέρουν πλέον ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ. Δεν πανηγυρίζω αφελώς σαν επτάχρονο, συγκινημένο από όμοργα παραμύθια. Ωριμάστε επί τέλους! Και αν δεν θέλετε, μην απαιτείτε κι από τους άλλους, να μη μαθαίνουν από τα λάθη τους :-)

     • Μεγάλες στιγμές avatar
      Μεγάλες στιγμές @ Άλυτη Εξίσωση 03/12/2014 03:11:21

      Δεν σε κάλεσε κανένας.Ασε να γιορτάσουμε όσοι,όπως και όπου θέλουμε

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ Μεγάλες στιγμές 03/12/2014 09:31:20

      :-) Δικαίωμά μου να παρατηρώ χαμογελώνταςτο ...χορό σαςστακάρβουνα (υπαίθρια είναι η εκδήλωση) και να βρίσκω παράλογο που καλείτε και άλλους να παραστήσουνε μαζί σας,τους αναστενάρηδες..... Υ.Γ Την άλλη φορά, εφόσον δεν επιθυμείτε θεατές, η εκδήλωση στη GrandeBretagne και πάντα με …προσκλήσεις περικαλώ.

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ ΙΚΟ 02/12/2014 23:19:13

      Έχει ψηφιστεί κάτι από αυτά; Συμφώνησε η τρόικα; Σου έγραψα να περιμένεις παραπάνω και δεν το κάνεις. Κάνει μπαμ το τι επιδιώκεις με το συνεχή αρνητισμό των σχολίων σου. Κουραστήκαμε λοιπόν...

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Γεώργιος Τ. 02/12/2014 23:23:11

      Τι επιδιώκω; Να είμαι όσο το δυνατόν αντικειμενικός. Μπαααμ!

     • Άλυτη Εξίσωση avatar
      Άλυτη Εξίσωση @ ΙΚΟ 03/12/2014 01:43:55

      :-) :-)

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ ΙΚΟ 02/12/2014 22:42:18

     Τα 980 εκατομμύρια ΔΕΝ είναι οριζόντια μέτρα και δεν πλήττουν τα λαϊκά στρώματα και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, από το 2010 ως σήμερα .... Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι μάλλον μεσοπρόθεσμες (για να μην πω μακροπρόθεσμες)... που σημαίνει ότι όσο θα εξυγιαίνεται η οικονομία θα μεγαλώνουν και τα περιθώρια πιθανών μελλοντικών διορθώσεων... Το να μαζέψει η κυβέρνηση περίπου 1 δις επιπλέον είναι μεν εισπρακτική πολιτική, αλλά πώς αλλιώς μπορούν να πορεύονται τα κράτη, αν δεν εισπράττουν ;

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ roadrunner 02/12/2014 22:45:33

      Το θέμα είναι πόσα και από ποιους!!!

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ ΙΚΟ 02/12/2014 22:49:04

      Θα ήταν προτιμότερο δηλαδή να πάει σε οριζόντιες περικοπές εισοδημάτων ή οριζόντια φορολόγηση ;

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ roadrunner 02/12/2014 22:52:43

      Θα ήταν προτιμότερο να τους πείσει ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα. Έτσι δεν το είχε σχεδιάσει; Ετσι δεν μας το έλεγε από την ΔΕΘ, μέχρι πρόσφατα;

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Γεώργιος Τ. 02/12/2014 22:19:16

   Σωστός Γεώργιε! Όπως εγώ άκουσα επίσης με υπερηφάνεια τον κ.Αθανασίου να δηλώνει ότι όσο είναι εκείνος είναι εκείνος Υπουργός Δικαιοσύνης και η Ν.Δ. κυβέρνηση,δεν πρόκειται να αναγνωριστεί ο γάμος των ομοφύλων. Βέβαια μετά από αυτό θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τους πάσης φύσεως ροζούληδες φεμέν...

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Κυθήριος 02/12/2014 22:26:13

    Αυτό είναι σοβαρό νέο αδελφέ που με χαροποιεί πάρα πολύ έστω κι αν δε το δημοσίευσαν ακόμη. Μακάρι να κρατήσει αντίσταση η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα μέχρι τέλους.

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/12/2014 15:16:53

  Αυτό το "μην παίζετε με τις αντοχές της χώρας" ακούγεται κωμικό σε ένα κόσμο και διεθνές σύστημα όπου κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας. Είναι σαν να λέει η αντιλόπη στην τίγρη που την έχει από το λαιμό "δεν μπορώ να αναπνέυσω". Η τίγρη θέλει να φάει, και θα φάει, η δέ αντιλόπη ξεχνάει πως το πρόβλημα δεν είναι η αναπνοή της αλλά το ότι είναι ήδη στα νύχια της τίγρης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.