Σαμαράς: Έσοδα 150 δισ. από τα ελληνικά κοιτάσματα
26/02/2014 14:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς: Έσοδα 150 δισ. από τα ελληνικά κοιτάσματα

Για ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ με αντικείμενο ενεργειακά θέματα.

Επίσης, εκτίμησε ότι σε βάθος 25 - 30 ετών τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα φθάσουν έως και τα 150 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη έγινε παρουσίαση των δεδομένων που προκύπτουν μέχρι στιγμής από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Οι έρευνες έγιναν από τη νορβηγική εταιρεία PGS και αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η ερμηνεία των δεδομένων που προέκυψαν. Εκτιμάται πάντως ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Εντός του 2014 θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για παραχώρηση 10 - 15 περιοχών για έρευνες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Θέλω πρώτα από όλα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Γιάννη Μανιάτη, τον Σταύρο Καλαφάτη και τον Μάκη Παπαγεωργίου για τη συνάντηση αυτή και για τα καλά λόγια, κ. Υπουργέ.

Στο θέμα της Ενέργειας είχαμε χθες, πράγματι, μια πολύ καλή είδηση: Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την ρωσική Gazprom, η οποία προμηθεύει την Ελλάδα σε φυσικό αέριο, πετύχαμε μείωση κατά 15%! Η νέα αυτή τιμή είναι πια πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Και θα οδηγήσει σε αυτό το οποίο αποζητούσαμε πολύ καιρό. Δηλαδή, στην αποκλιμάκωση της ενεργειακού κόστους της χώρας: και για την παραγωγή, αλλά και για την κατανάλωση! Και για τον επιχειρηματία, αλλά και για τα νοικοκυριά που όλοι τους σήμερα πνίγονται με το ενεργειακό κόστος! Και η μείωση, μάλιστα αυτή, θα είναι αναδρομική από τον Ιούλιο του 2013. Έτσι δίνεται μια πολύ ισχυρή ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, σε ένα από τα σημεία στα οποία έπασχε η ελληνική ανταγωνιστικότητα, που ήταν το κόστος ενέργειας. Αλλά δίνουμε και μια πρόσθετη ανακούφιση στα νοικοκυριά. Η Ελλάδα είχε ως πρόσφατα την υψηλότερη τιμή φυσικού αερίουστην περιοχή της και στην Ευρώπη. Από τώρα θα έχει τη χαμηλότερη στην περιοχή της και θα βρίσκεται, όπως σας είπα και στον μέσον όρο της Ευρώπης.

Σήμερα, όμως, έχουμε μια άλλη καλή είδηση στα ενεργειακά. Ή μάλλον, όπως το είπε ο Υπουργός, μια νέα αφετηρία καλών ειδήσεων και για το μέλλον: Υπάρχουν πια ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα: σε χερσαίες περιοχές της Ηπείρου και στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο του Ιονίου. Ενώ, ασφαλώς, συνεχίζεται η επεξεργασία των στοιχείων από τις έρευνες στο θαλάσσιο χώρο Νότια της Κρήτης.

Από τα κοιτάσματα για τα οποία, έχουμε, αυτή τη στιγμή, πολύ ισχυρές ενδείξεις – τις ανέφερε ο Υπουργός – μπορεί κανένας, χωρίς να είναι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, να πει ότι σε βάθος 25-30 ετών μπορεί τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου από αυτά τα στοιχεία τα οποία αναφέραμε, να ακουμπήσουν ακόμα και 150 δισεκατομμύρια ευρώ. Και βέβαια, χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτά, έρευνες οι οποίες ακόμα συνεχίζονται και δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων τους. Πιο αναλυτικά δεν θέλω τώρα να μιλήσω εγώ, αλλά θέλω να πω ότι επισκέφθηκα τον χώρο των γεωλογικών δεδομένων, όπου έχουμε μία πλήρη Εθνική Καταγραφή – θα το έλεγα μία Εθνική, πλέον, Βιβλιοθήκη – όλων των στοιχείων των οποίων υπάρχουν και τα οποία τα μαζέψαμε όλα μαζί, για τα κοιτάσματά μας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και μόνο συγχαρητήρια αξίζουν σε αυτούς τους Δημοσίους Υπαλλήλους, οι οποίοι πραγματικά με αυταπάρνηση εργάζονται για αυτό το οποίο είναι το μέλλον του Τόπου. Και γιατί όχι; Και μία οικονομική ανεξαρτησία δικιά μας, πολύ πιο μεγάλη από αυτή που είχαμε εμείς παλαιότερα ονειρευτεί.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνουμε τις συμβάσεις παραχώρησης για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων, για τις οποίες έχουμε και τις πιο ισχυρές ενδείξεις, ενώ αμέσως μετά θα κατατεθούν και για κύρωση στο Κοινοβούλιό μας.

Επίσης και ευρύτερα, θέλω να πω ότι ξέρουμε πια ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μια νέα, πολύ σημαντική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, γεγονός που αναβαθμίζει γεωστρατηγικά τη χώρα μας. Αυτό, λοιπόν, απαιτεί να αποκτήσει η Ελλάδα επιτέλους μια συνολική στρατηγική για την Ενέργεια. Και αυτό έχουμε ξεκινήσει και κάνουμε.

Συνεργαζόμαστε με τις καλύτερες διεθνείς εταιρείες, για να διασφαλίσουμε την πλήρη, τη σωστή, επιστημονική διερεύνηση, καθώς και την ανάπτυξη των υπόγειων και υποθαλάσσιων θησαυρών που έχει η πατρίδα μας. Αυτό – η έρευνα και η Ανάπτυξη – είναι το πρώτο σκέλος μιας συνολικής στρατηγικής για την Ενέργεια.

Άλλωστε, η αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων θα δημιουργήσει και άμεσες εκατοντάδες θέσεις εργασίας, για να μην πω χιλιάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.

Έτσι η Ελλάδα θα αποκτήσει σημαντική θέση στο ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Και θα γίνει και ένας βασικός πυλώνας σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας στην ευρύτερη ταραγμένη αυτή περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα, η Πατρίδα μας μπορεί και θα αποκτήσει σημαντικούς ενεργειακούς πόρους και για την εσωτερική της αγορά, αλλά και για τον ευρύτερο εφοδιασμό της Ευρώπης. Ενώ λόγω της θέσης που έχουμε, θα παίξει ρόλο και στη διακίνηση ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη – ο χάρτης που έδειξες πριν (απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Μανιάτη). Αυτό θα οδηγήσει σε μία πρόσθετη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας. Και αυτή, επομένως, να την πω η γεωστρατηγική σημασία του ενεργειακού μας πλούτου αποτελεί το δεύτερο σκέλος αυτής της στρατηγικής που χαράσσουμε για την Ενέργεια.

Έχουμε θέσει το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς και τη δημιουργία νέων ενεργειακών επενδύσεων σε αγωγούς, και το έχουμε θέσει ως βασική τοποθέτηση της Ευρώπης πλέον, μια που το έχει βάλει στην ατζέντα της Ευρώπης η Ελληνική Προεδρία αυτού του εξαμήνου.

Εννοείται, ότι η αξιοποίηση του θαλάσσιου και χερσαίου ορυκτού μας πλούτου θα γίνει με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και με πλήρη εφαρμογή των αυστηρότερων διεθνών περιβαλλοντικών προδιαγραφών.

Να τονίσω ακόμα ότι διασφαλίζουμε την μεγιστοποίηση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες. Αλλά και τον πλήρη έλεγχο του Ελληνικού λαού μέσα από την κύρωση όλων των συμβάσεων από την Ελληνική Βουλή.

Και οι τοπικές κοινωνίες εκεί που βρίσκεται το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, οτιδήποτε, θα έχουν το δικό τους «μέρισμα ανάπτυξης», δηλαδή από τον ορυκτό πλούτο που υπάρχει σε κάθε περιοχή. Διασφαλίζουμε έτσι ανταποδοτικά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά κονδύλια για αυτές τις περιοχές.

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα γίνει με απόλυτη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, με τελικό στόχο-θα το πω με αυτή τη λέξη- τη μέγιστη δυνατή «ελληνοποίηση» σε επιστημονικό και τεχνικό πεδίο..

Ακόμα θα επανασχεδιάσουμε, και έχω ήδη δώσει εντολή στο Υπουργείο Παιδείας, τα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμιά μας, που έχουν σχέση με τον ορυκτό πλούτο. Υπάρχει μέλλον σε κάποιο νέο παιδί που ψάχνει σήμερα την ειδικότητά του. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι εκεί πέρα προκύπτει προοπτική μεγάλης ανάπτυξης.

Τα δημόσια έσοδα από την αξιοποίηση του εθνικού πλούτου, με νόμο της Κυβέρνησής μας, θα διατεθούν επίσης, όπως το είπε προηγουμένως ο Υπουργός, για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, μέσα από τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών που έχουμε θεσμοθετήσει, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας. Αυτό – δηλαδή η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου για την ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής - αποτελεί το τρίτο σκέλος, το κοινωνικό αν θέλετε σκέλος, μιας συνολικής Ενεργειακής στρατηγικής που ανέφερα προηγουμένως.

Ακόμα τα έσοδα από τον πλούτο αυτό, θα πάνε και στη δημιουργία υποδομών, σε χρηματοδότηση της έρευνας, σε μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα σε όλους τους τομείς όπου η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο ορυκτός μας πλούτος, από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να υποκαταστήσει το στόχο μας για μια ανταγωνιστική Ελλάδα. Αντίθετα, θα είναι ένα εφαλτήριο για ακόμα περισσότερη ανταγωνιστικότητα σε άλλους κλάδους.

Αυτό – δηλαδή η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου για την ενίσχυση όλων των ανταγωνιστικών κλάδων της Εθνικής Οικονομίας –είναι το τέταρτο σκέλος, της Εθνικής μας στρατηγικής για την Ενέργεια, το κατεξοχήν αναπτυξιακό .

Επίσης, η έρευνα και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων δεν θα ανακόψει τις προσπάθειες για ανάπτυξη ανταγωνιστικών μορφών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Στόχος παραμένει το ενεργειακό μείγμα που θα εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια, βιώσιμη, περιβαλλοντολογικά ασφαλή και ανταγωνιστική από κάθε άποψη.

Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί στο ορατό μέλλον ,διεθνώς, σε μείζονα ενεργειακό κόμβο διεθνώς: και στην παραγωγή και στη διακίνηση και στην επεξεργασία και στην έρευνα. Και σε όλη την έκταση: από παραδοσιακούς υδρογονάνθρακες μέχρι τις πιο σύγχρονες εφαρμογές στις ανανεώσιμες πηγές. Αυτό επομένως– το να αναδειχθεί η πατρίδα μας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, σε όλες τις μορφές ενέργειας, και σε όλους τους τομείς, από την έρευνα ως την παραγωγή, τη μεταφορά μέχρι τη διεθνή διακίνηση – αποτελεί το πέμπτο σκέλος της Ενεργειακής μας στρατηγικής.

Εξασφαλίζουμε στους επενδυτές σταθερότητα και διαφάνεια του φορολογικού συστήματος και στον ενεργειακό τομέα φιλοδοξούμε να είμαστε ένας από τους ελκυστικότερους διεθνείς τόπους επενδύσεων.

Εδώ λοιπόν δημιουργείται ένα νέο πεδίο συνολικής Εθνικής Στρατηγικής: Για την Ενέργεια:

Με πέντε επί μέρους τομείς:

--Την έρευνα και την Ανάπτυξη των κοιτασμάτων.

--Την αξιοποίηση των γεωπολιτικών συνεπειών που θα υπάρχουν υπέρ της χώρας μας.

--Την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

--Τις οικονομικές συνέργειες με την υπόλοιπη οικονομία, για Ανταγωνιστικότητα και βιώσιμη Ανάπτυξη και τη μετατροπή της χώρας μας σε κόμβο ενεργειακό.

Όλα αυτά, βέβαια, απαιτούν τόλμη, απαιτούν σχέδιο, απαιτούν συστηματική σκληρή δουλειά και διεθνείς συμμαχίες. Η Ελλάδα χτίζει σήμερα βήμα-βήμα τη θέση που μας αξίζει να έχουμε στον κόσμο. Και ανοίγει νέους δρόμους για την μακροχρόνια ανάπτυξή της, για την ευημερία και για την ασφάλεια του Ελληνικού λαού.

Και θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω για αυτό το έργο, το οποίο τόσο συστηματικά, επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα συντελείται εδώ πέρα στο Υπουργείο και να ευχαριστήσω κυρίως τους υπαλλήλους του Υπουργείο για την τόσο γόνιμη και παραγωγική υπέρ της Πατρίδας μας δουλειά που κάνουνε και θα συνεχίσουν να κάνουν.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 26/02/2014 15:03:39

  Βιάστηκε να τα ονομάσει "ευρωπαϊκά" όμως, κάτι που μάλλον αποκαλύπτει το βάθος της εθνικής μας ανασφάλειας. Κανένας, καμμία ευρώπη, κανένας δεν εξασφαλίζει τιποτα αν δεν έχουμε εθνικό σθένος και ισχύ, 2 πράγματα που συτηματικά διέβρωσε η ελεεϊνή κομματικοκρατία της μεταπολίτευσης. Δυστυχώς....

  • Κυνας avatar
   Κυνας @ Νίκος Αργεάδης 26/02/2014 16:01:02

   Πολλα ++++++ (πιανονται και για ταφακια) "Ελληνικα" κοιτασματα last year πριν υπογραψουν μνημονια,μεσοπροθεσμα κλπ. και προσδεση στο αρμα της Ενωμενης -λεμε τωρα-Ευρωπης , τωρα ειναι αλλουνου και αν δει ο ελληνικος λαος εστω και σεντ απο αυτα που ΘΑ βγαλουν αλλοι απο την γη του σφυριξτε κλεφτικα.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Κυνας 26/02/2014 17:49:49

    Στο σφυρίζω από τώρα μάγκα μου. Και εύχομαι να ζήσεις να το δεις και να αποδεχθείς το λάθος σου. Σας έχει φάει η προκατάληψη και δε βλέπετε μπροστά σας.

    • Κυνας avatar
     Κυνας @ Γεώργιος Τ. 26/02/2014 18:17:02

     Σε βλεπω να το γυρνας στο "σφυριζω αδιαφορα" εσυ πρωτα....

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Κυνας 26/02/2014 22:25:20

      Επειδή Κυριακή κοντή γιορτή, το καλοκαίρι αν δεν μπούμε σε νέο πρόγραμμα με επαχθείς όρους παύουν τα μνημόνια, απλά θα έχει τελειώσει το θέμα. Λίγοι μήνες μένουν.

  • Θρίαμβος avatar
   Θρίαμβος @ Νίκος Αργεάδης 26/02/2014 18:55:50

   Ευρωπαϊκά ρε παιδιά. Αν ήταν Ελληνικά, θα έλεγε "Ελληνικά". Γιατί να λέει Ευρωπαϊκά? Απλά πράματα...

   • Άλυτη εξίσωση avatar
    Άλυτη εξίσωση @ Θρίαμβος 26/02/2014 20:03:17

    Τα λέει ''Ευρωπαϊκά'' τα κοιτάσματα, προσπαθώντας να θωρακίσει τις επόμενες κινήσεις μας για ανακήρυξη ΑΟΖ, έναντι των γνωστών γειτονικών επιβουλών. Ελληνικά είναι έτσι κι αλλιώς.Εφόσον η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή ένωση, έχουν κίνητρο οι ''εταίροι'' , να υπερασπιστούν το ...κοινό συμφέρον. Τους το υπενθυμίζει λοιπόν.... Γιατί σας ενοχλεί;

    • Θρίαμβος avatar
     Θρίαμβος @ Άλυτη εξίσωση 27/02/2014 10:53:23

     Εμένα με αφήνει αδιάφορο τόσο το ελληνικά , όσο και το ευρωπαϊκά ή το αμερικάνικα ή το ρώσικα δεδομένου ότι δεν πρόκειται να δω ούτε σέντσι από αυτά ως μέλος ενός λαού που επιμένει να είναι οικειοθελώς παραιτημένος από τα συμφέροντά του και περιμένει να τον σώσουν "οι άλλοι". Αυτοί που ελπίζουν να φαν καλά από τα πετρέλαια όμως, (αν και όταν βγουν) αυτοί έχουν λόγους να ανησυχούν και να "σκέφτονται" είτε "εθνικά" είτε "ευρωπαϊκά" είτε "αμερικάνικα", αναλόγως το που φυσάει ο άνεμος.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Θρίαμβος 26/02/2014 22:27:16

    Αν ήσουν ασιάτης να σε πείραζε. Αυτή τη στιγμή -καλώς ή κακώς- είσαι εντίς της ΕΕ η οποία χρειάζεται ενέργεια. Άρα θα τους τροφοδοτείς με φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Επομένως θα έχουν συμφέρον να σε βοηθήσουν για να τους κάνεις καλή τιμή. Αλλιώς θα αναγκαστούν να πληρώνουν τιμές Πούτιν. Και με τα κόλπα που του κάνουν, θα τσούξει...

    • Θρίαμβος avatar
     Θρίαμβος @ Γεώργιος Τ. 27/02/2014 12:21:39

     Εκτός κι αν την τιμή την καθορίζει ο... κ. Σόιμπλε.

 2. Aplos Politis avatar
  Aplos Politis 26/02/2014 15:44:41

  Και στο ΥΠΕΚΑ έχουμε ένα ΠΑΣΟΚΟ υπουργό, ωχ Παναγία μου.

 3. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 26/02/2014 17:22:52

  Γιατί μιλάμε για φορολογικά έσοδα ? Δέν θά έχουμε έσοδα ως Μέτοχοι ??? Ακόμη καί σήμερα, μέ τήν οργιώδη δράση τών μεγάλων πολυεθνικών, τήν πλειοψηφία τών κοιτασμάτων εκμεταλλεύονται Κοινοπραξίες όπου η εκάστοτε υπάρχουσα Κρατική εταιρεία έχει είτε την πλειοψηφία 50 % + 1 είτε ακόμη καί τήν καταστατική πλειοψηφία 66,67 %.

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 27/02/2014 09:51:23

   Την ίδια απορία έχω... "φορολογικά έσοδα"; από ποιους;

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 26/02/2014 17:51:44

  "Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα γίνει με απόλυτη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, με τελικό στόχο-θα το πω με αυτή τη λέξη- τη μέγιστη δυνατή «ελληνοποίηση» σε επιστημονικό και τεχνικό πεδίο.." Προς Έλληνες: Προσέξτε το τονισμένο. Ποιος πρωθυπουργός έχει μιλήσει τόσο εθνικά τα τελευταία 40 χρόνια;

 5. παπαδόπουλος ηλίας avatar
  παπαδόπουλος ηλίας 26/02/2014 18:00:54

  Όταν την δεκαετία 80-90 ο Πλεύρης και ο Σωφιανόπουλος έλεγαν στο τότε Τελεσίτι για πετρέλαια στην Ελλάδα, το πολιτικό,επιστημονικό και δημοσιογραφικό "κατεστημένο", τους αποκαλούσαν "Ελληναράδες", "φαντασμένους", "γραφικούς" και φυσικά "φασίστες"!! Ξαφνικά μετά το ...διάγγελμα ΓΑΠ, όλοι άρχισαν να βρίσκουν παντού πετρέλαιο!! με το οποίο, φυσικά, θα ..ξεχρεώσουμε !!!( σε πρώτη φάση, γιατί μετά θα ..καθωωωωώμαστε, όπως οι Σαουδάραβες).

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ παπαδόπουλος ηλίας 26/02/2014 22:28:26

   Που είδες να λέει ο Σαμαράς ότι τα έσοδα θα πάνε στα χρέη; Αντίθετα είπε για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τοπικές κοινωνίες. Δε σας πάει το παιχνίδι της προπαγάνδας, αφήστε το καλύτερα.

 6. η Dimi avatar
  η Dimi 26/02/2014 19:55:15

  "Tα σύνορα της Ελλάδας, ΔΕΝ είναι σύνορα της Ελλάδας. Είναι τελικά σύνορα της Ευρώπης"! 12 Απριλίου, 2011: H τρομακτική δήλωση του Πρωθυπουργού Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα, ενώπιον του Προέδρου της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάϊ. Για πρώτη φορά 'Ελληνας Πρωθυπουργός αρνείται τα σύνορα της πατρίδας ότι αποτελούν εθνικά σύνορα κυρίαρχης χώρας και τα εκχωρεί σε υπερεθνικό κέντρο όπως η Ε.Ε.! Και αυτή η δήλωση γίνεται στον ανώτερο αξιωματούχο της Ε.Ε., στον ίδιο τον Πρόεδρό της!!! Και ενώ έχει υπογράψει το Μνημόνιο, εκχωρώντας την Εθνική Ασυλία! Αθήνα, 12/4/2011" ~ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

 7. George N avatar
  George N 27/02/2014 06:13:49

  Πρέπει να γίνουν εστιασμένες σεισμικές, να είναι ενθαρρυντικές, να μπει τρυπάνι , να βρει, να είναι αξιοποιήσιμο, να φτιαχτεί πλατφόρμα και το τι θα πάρουμε εξαρτάται και από την τιμή του φυσικού αερίου τις επόμενες δεκαετίες που μπορεί να είναι μικρή λόγω σχιστολιθικού. Ακόμα και το αισιόδοξο 150 δις σε 30 χρόνια είναι 5 δις τον χρόνο σε δημόσιες ετήσιες δαπάνες 80-110 δις. Οπότε back to basics: Πως μπορεί η Ελλάδα να παράξει (αντί να βρει) πλούτο?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ George N 27/02/2014 08:32:55

   Αυτές οι εκτιμήσεις αφορούν μόνο τα κοιτάσματα Ιονίου και Δυτ. Ελλάδας. Από νότια Κρήτη και Αιγαίο έχουμε πολλαπλάσια. Πάψτε τη μιζέρια. Σας λιώνει την ψυχή. Ανοίξτε τα μάτια σε κάτι θετικό.

  • Άλυτη εξίσωση avatar
   Άλυτη εξίσωση @ George N 27/02/2014 09:09:25

   Δεν είναι κακό να προγραμματίζουμε το αύριο και να κινούμαστε μεθοδικά ώστε να εξασφαλίσουμε κάποιες πηγές εσόδων. Δεν είπε κανείς οτι θ΄αλλάξει άρδην προς το καλύτερο η καθημερινότητα, εξ αιτίας των υδρογονανθράκων. Εδώ χρειάζεται επανάσταση, συμπόρευση κι ανατροπή για να υπάρξει φως.... Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Ούτε ...ξεχνιόμαστε επειδή διακρίνουμε κάποια αισιόδοξη προοπτική, ούτε όμως κάνουμε κι οτι καθόλου δεν τη βλέπουμε.

   • George N avatar
    George N @ Άλυτη εξίσωση 27/02/2014 21:54:07

    Όχι μόνο δεν είναι κακό αλλά είναι πολύ καλό. Θα ήθελα όμως πέρα από το τι θα πάρουμε μετά το 2020 να υπάρξουν ανάλογες δηλώσεις αλλά και πράξεις για έναν άλλο θησαυρό που μπορεί να αποδώσει άμεσα. 10 δις τον χρόνο το κόστος της γραφειοκρατίας για την χώρα. Δλδ διπλάσιο όφελος από αυτό που προσδοκά ο Σαμαράς από την εξεύρεση κοιτασμάτων. Και σίγουρα, Και τώρα. Μπορεί να ζητάω πολλά. Άμα ζήταγα λίγα όμως δεν θα ήμουν εδώ.

 8. sender avatar
  sender 27/02/2014 14:49:14

  Αγαπητέ κ.Σαμαρά,έχουμε εμπιστοσύνη στην φιλοπατρία σας και στην εντιμότητά σας.Η μοίρα της χώρας βρίσκεται στα χέρια του μοναδικού ηγέτη σήμερα,που αγωνίζεται για την επιβίωση του Ελληνικού Εθνους,στα περίεργα χρόνια που έρχονται.Μην αφήνετε λοιπόν σκιές στις δηλώσεις σας,κάντε ξεκάθαρο,σε ποιόν ανήκει ο φυσικός μας πλούτος.Ολοι αναρωτηθήκαμε,τι σημαίνουν τα φορολογικά έσοδα.Ομολογώ,αν και το κορόιδευα,ότι ναι,ο Ελληνικός λαός χρειάζεται μια πατρική φιγούρα.Ελπιζα ότι δεν ήταν τόσο ανώριμος και επιρρεπής στις ευτελείς λύσεις.Οταν στον δύσκολο πόλεμο με την διαφθορά τολμάτε,η υπερηφάνεια που αισθάνομαι για την επιλογή μου είναι μεγάλη.Πιστεύω ότι έχετε τον υπέροχο συνδυασμό,να είστε Πολιτικός και Πατριώτης.Και είναι η τελευταία φορά που έχω προσδοκίες για πολιτικό αρχηγό.Πείτε τις αλήθειες,που μας αφορούν.Να νοιώσουμε ότι και εμείς οι πολίτες,συμμετέχουμε στην υπόθεση που αφορά εμάς και τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.Καλή δύναμη!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.