#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/11/2012 12:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαμαράς:Έκκληση προς όλους για έφοδο στο μέλλον«Σε κρίσιμες στιγμές υπάρχουν εκείνοι που αντέχουν να πάρουν αποφάσεις και εκείνοι που λιποψυχούν, υπάρχουν εκείνοι που κάνουν το άλμα προς τα εμπρός και εκείνοι που μένουν κολλημένοι στις λάσπες του παλιού».

Μ’ αυτή του την αναφορά ο Αντώνης Σαμαράς, στην πιο δραματική ομιλία που έχει κάνει ποτέ από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα σε όλους τους βουλευτές να αντέξουν την πίεση και να ψηφίσουν τα μέτρα στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα της οικονομίας σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πάρει τη δόση, ωστόσο, είπε ότι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα είναι οι τελευταίες.

«Πιθανή έξοδος από το ευρώ θα τίναζε στον αέρα τη Δημοκρατία μας και θα κυοφορούσε τεράστιους κινδύνους σε όλα τα ανοιχτά εθνικά θέματα της χώρα μας», πρόσθεσε ο Αντ. Σαμαράς και συνέχισε: «Μισθοί και συντάξεις  δεν πρόκειται να ξανακοπούν, η  μείωση του ελλείμματος  κατά 13,5 δις ευρώ που είναι συμβατική  υποχρέωση θα είναι η τελευταία… Η ψήφιση των μέτρων θα πρέπει να γίνει άμεσα για να πάρουμε την δόση που μόνο 10% θα πάει στους δανειστές. Παλεύω προσωπικά για να πάρουμε περισσότερα χρήματα ώστε να καλυφθούν οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες και να τονωθεί η ρευστότητα. Τα χρήματα που θα μπουν στην αγορά θα είναι περισσότερα από τις περικοπές που θα γίνουν. Μόλις ψηφιστούν τα μέτρα και πάρουμε την δόση θα αρχίσει η ρευστότητα να τροφοδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η δραχμοφοβία θα υποχωρήσει ενώ θα αρχίσουν να έρχονται επενδύσεις... Το πρόβλημα δεν είναι αν θα περάσει το ένα ή το άλλο μέτρο σκεφτείτε τι θα γινόταν αν δεν περνούσαν τα μέτρα».

Σε μια εμφανή προσπάθεια να κρατήσει αρραγή την Κ.Ο. του κόμματός εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, ο κ. Σαμαράς έστειλε μήνυμα σε όλους.

«Μαζί μας είναι και άλλες πολιτικές δυνάμεις που παρά τις διαφορές και τις τριβές του παρελθόντος, παλεύουν και εκείνες για να γίνει η μεγάλη ανατροπή. Ψηφίζοντας τις επόμενες ημέρες αφήνουμε πίσω το παρελθόν. Και μαζί αφήνουμε πίσω όλους εκείνους που πρέπει να την κρατήσουν πίσω. Δημιουργούμε την αναγκαία ευρωπαϊκή συνείδηση».

Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όσους απεργάζονται την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή. «Ο αγώνας που δίνουμε είναι για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τα δεσμά του παρελθόντος. Τις επόμενες ημέρες θα δείξουμε ότι και ενότητα και πείσμα έχουμε».

«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι από αυτούς που προχωράμε μαζί διστάζουν. Καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλα και κρίσιμα τα βήματα. Κάνω έκκληση να προχωρήσουν μαζί μας. Εμείς κάνουμε έφοδο στο μέλλον κι απελευθερώνουμε τις δυνάμεις της Ελλάδας. Είναι ο αγώνας τους έθνους μας κατά των άκρων και υπέρ των δικαιωμάτων. Κατά της δημαγωγίας και υπέρ της ευθύνης».

Ο πρωθυπουργός έδωσε μήνυμα αισιοδοξίας ότι η εικόνα αλλάζει και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό ενώ χρησιμοποίησε δραματικές εκφράσεις για να πει: «Από την δοκιμασία των επομένων μηνών θα βγούμε πιο δυνατοί. Όσοι μας είχαν γονατισμένους βλέπουν την Ελλάδα να σηκώνεται. Σήμερα ποντάρουν στην επιτυχία μας». Και σε όσους στοιχηματίζουν στην αποτυχία τόνισε:

«Είμαστε ανάμεσα στην Σκύλα και την Χάρυβδη των δυο άκρων. Οι αντίπαλοί μας υπερασπίζονται οχυρά, φέουδα. Φωνάζουν πολύ αλλά δεν προσφέρουν τίποτα απολύτως. Σε κάθε μεγάλη στιγμή μιας χώρας υπάρχουν δύσκολα διλήμματα. Υπάρχουν εκείνοι που αντέχουν κι εκείνοι που λιγοψυχούν. Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν το άλμα προς τα εμπρός. Όπως κι εκείνοι που βουλιάζουν στις λάσπες».

Τέλος, επιτέθηκε στους συνδικαλιστές και σε όσους αντιδρούν επειδή χάνουν τα προνόμια. «Κάποιοι συνδικαλιστές ονόμασαν τα προνόμια κατακτήσεις. Ήταν προνόμια που τα απολάμβαναν λίγοι και τα πλήρωνε ο λαός. Απέναντι στις δύσκολες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε υπάρχουν 2 αντιδράσεις: αυτών που θίγονται άδικα και έχουν φτάσει στα όριά τους. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που θίγονται γιατί χάνουν προνόμια. Συντεχνίες και επιχειρηματικά συμφέροντα. Τους έχουμε απέναντι και δεν κάνουμε πίσω χιλιοστό. Δεν γίνεται να χαριζόμαστε στα τρωκτικά».

Ο πρωθυπουργός είναι εμφανώς ανήσυχος για την κατάσταση που επικρατεί στα άλλα δύο κόμματα της κυβέρνησης, ωστόσο, φαίνεται ότι σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, έχει κερδίσει το στοίχημα της ενιαίας γραμμής. Όχι με εντολή για κομματική πειθαρχία αλλά με περιγραφή της κατάστασης που βρίσκεται η Ελλάδα και που θα βρεθεί να δεν περάσουν τα μέτρα.

 

Αναλυτικά, η ομιλία του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ:

Το ότι σήμερα διερχόμαστε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την Πατρίδα μας, το αναγνωρίζουν οι πάντες. Δεν το αμφισβητεί κανείς…

Σε τέτοιες ώρες, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμαστε ως βουλευτές της Εθνικής Αντιπροσωπείας να υπηρετήσουμε τα ύψιστα συμφέροντα του Έθνους και μόνον αυτά!

Δεν είναι ώρα, λοιπόν, να μιλήσουμε για όσα έγιναν χθες και μας έφεραν στη σημερινή δεινή κατάσταση. Είναι γνωστά άλλωστε. Όμως πέρα από όλα αυτά, υπάρχει η αγωνία για τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας. Αυτό είναι το θέμα σήμερα. Το μόνο θέμα…

Και κορυφαίο στοιχείο που υπαγορεύει τις υποχρεώσεις των πολιτικών σε ώρες κρίσης όπως οι σημερινές είναι μιλήσουμε με ειλικρίνεια στο λαό και να δείξουμε αποφασιστικότητα στην επιτέλεση του εθνικού μας καθήκοντος…

Με αυτό το πνεύμα θα σας μιλήσω σήμερα…

Γνωρίζετε καλά ότι η κυβέρνηση αυτή δεν είχε την παραμικρή περίοδο χάριτος.

Από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε τον άμεσο κίνδυνο να μας βγάλουν από το ευρώ. Το προηγούμενο διάστημα δημιουργήθηκε στο εξωτερικό ένα μέτωπο δυνάμεων που ήθελαν να μεταχειριστούν την Ελλάδα ως «Ιφιγένεια»! Ήθελαν να θυσιάσουν την Ελλάδα, να την απομακρύνουν από την ευρωζώνη, για να επιβάλουν πειθαρχία στα υπόλοιπα μέλη.

Αυτό θα ήταν σίγουρα η καταστροφή της Ελλάδας. Ασφαλώς θα είχε και πολύ αρνητικές συνέπειες στην ίδια την ευρωζώνη. Αλλά η Ελλάδα θα είχε ήδη καταστραφεί…

Κι επειδή δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους αβασάνιστα, επιτρέψτε μου να πω δύο μόνο λόγια τι εννοώ «θα είχε καταστραφεί» η χώρα μας:

Χάσαμε, ως Έλληνες, τα τελευταία δύο χρόνια έχασε από μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, από μειώσεις δαπανών του δημοσίου, από αύξηση των φόρων, από την ύφεση και την ανεργία, το 35% του βιοτικού της επιπέδου. Πρόκειται για τεράστια καθίζηση ευημερίας μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στην μεταπολεμική Ευρώπη...

Αν μας υποχρέωναν τώρα να βγαίναμε από το ευρώ, θα χάναμε – από την υποτίμηση και τον πληθωρισμό - τουλάχιστον διπλάσιο ποσοστό σε λίγους μόνο μήνες! Θα είχαμε χάσει το 80% του επιπέδου ζωής που είχαμε το 2009. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί πουθενά σε ολόκληρο τον κόσμο σε περίοδο Ειρήνης.

Θα διέλυε την κοινωνία μας. Θα ισοπέδωνε την οικονομία μας. Θα τίναζε στον αέρα τη δημοκρατία μας. Και θα κυοφορούσε τεράστιους εθνικούς κινδύνους σε όλα τα ανοικτά εθνικά μέτωπα της χώρας.

Αυτό ακριβώς είχαμε επισημάνει ως κίνδυνο σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής μας εκστρατείας.

Αυτό ακριβώς είχαμε αναδείξει σε υψίστη προτεραιότητα να αποφύγει η χώρα, πάση θυσία.

 

Σε αυτή την προτεραιότητα πρώτα και κύρια συγκλίναμε με τα άλλα δύο κόμματα – το ΠΑΣΟΚ κα τη ΔΗΜΑΡ - και σχηματίσαμε αυτή την τρι-κομματική κυβέρνηση Εθνικής ευθύνης και Εθνικής σωτηρίας.

Γιατί αυτό ακριβώς είχαμε βρει μπροστά μας όταν αναλάβαμε.

Κι αυτό ακριβώς καταφέραμε σε πρώτη φάση να αποτρέψουμε.

 

Τους δύο πρώτους μήνες αφότου αναλάβαμε, κάθε μέρα, δεκάδες δηλώσεις ξένων αξιωματούχων πιθανολογούσαν ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του ξένου τύπου το προεξοφλούσαν.

Η Ελλάδα έμοιαζε να έχει μπει σε μια «καραντίνα αναξιοπιστίας» και να την σκεπάζει ένα βαρύ σύννεφο αβεβαιότητας.

Τώρα όλα αυτά σχεδόν τελείωσαν. Και μετά από τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες των επομένων ημερών τελειώνουν οριστικά! Και αμετάκλητα…

 

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Τους τελευταίους δύο μήνες η Ελλάδα κέρδισε κρίσιμες μάχες σε δύο μέτωπα:

·           Στο εξωτερικό αλλάξαμε την εικόνα – ειδικά σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία της χώρας μας και την ικανότητά μας να παραμείνουμε στο ευρώ. Μένουν ακόμα να γίνουν πολλά. Παρά πολλά. Ίσως μένουν και τα πιο κρίσιμα. Αλλά τουλάχιστον έχει αλλάξει ο τρόπος που μας βλέπουν. Και η πρώτη ενίσχυση της αξιοπιστίας μας, βελτίωσε και τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Γιατί χωρίς αξιοπιστία δεν υπάρχει καμιά διαπραγμάτευση.

·           Στο εσωτερικό, άλλαξε επίσης η αίσθηση της κοινωνίας. Χτυπήσαμε κακοδαιμονίες που κανείς δεν είχε τολμήσει να αγγίξει με σοβαρότητα, συνέπεια και συνέχεια μέχρι σήμερα:

--Σταματήσαμε μια παράνομη απεργία διαρκείας που είχε παραλύσει μιαν ακόμα παραγωγική μονάδα της χώρας και απειλούσε να της βάλει λουκέτο οριστικά. Όπως συνέβη με εκατοντάδες εργοστάσια επί δεκαετίες…

Μόνο που αυτή τη φορά, έκλειναν εργοστάσια μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς ανεργίας! Εμπόδιζαν εκατοντάδες απελπισμένους εργαζόμενους κάθε μέρα να πάνε στη δουλειά τους. Και τους οδηγούσαν κι αυτούς στην ανεργία...

Αυτό το έγκλημα πια, τελειώνει εδώ.

-- Αρχίσαμε μιαν αληθινή εκστρατεία για το χτύπημα της λαθρομετανάστευσης. Συστηματική και σε όλα τα επίπεδα.

Μόνο τα πρώτα βήματα έχουμε προλάβει να κάνουμε μέχρι σήμερα. Και η εικόνα αλλάζει παντού. Κυρίως, στα κέντρα των πόλεων που είχαν καταληφθεί από λαθρομετανάστες και είχαν παραδοθεί στις παράνομες δραστηριότητές τους. Η «ανακατάληψη» των πόλεων μας, που είχαμε υποσχεθεί, άρχισε.

Όταν αναλάβαμε η Ελλάδα ήταν μια χώρα χωρίς πρωτεύουσα! Σήμερα ο νόμος υπάρχει και εφαρμόζεται σε κάθε τετράγωνο του κέντρου της Αθήνας.

-- Κι αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό: Κάναμε το αυτονόητο σε κάθε δημοκρατία. Που εδώ, όμως, ήταν για χρόνια αδιανόητο: Δηλαδή, αρχίσαμε να εφαρμόζουμε το Νόμο κανονικά!

Τον εφαρμόσαμε κι απέναντι στις παρακρατικές ομάδες των ακραίων που θέλησαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Τον εφαρμόσαμε και μέσα στα πανεπιστήμια γκρεμίζοντας τις γιάφκες που είχαν στήσει οι αναρχικοί με πολυετείς καταλήψεις, όπως έγινε στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Έχουν να γίνουν πολλά. Αλλά τα πρώτα βήματα έγιναν και η διαφορά άρχισε να φαίνεται. Κι αυτό μας το «πιστώνει» η ελληνική κοινωνία.

-- Και πάνω απ’ όλα εφαρμόσαμε το νόμο, εμείς οι πολιτικοί στους εαυτούς μας. Γιατί ο καλύτερος τρόπος να ηγείται κάποιος είναι, να δίνει εκείνος πρώτος το παράδειγμα. Με τον περιορισμό προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων στο Κοινοβούλιο. Με τη διερεύνηση εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων σε βάρος μελών του κοινοβουλίου. Με την περικοπή αποδοχών για όλους, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς, τους βουλευτές και τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος.

Ο καλύτερος τρόπος να ανακτήσει το κύρος του ο πολιτικός κόσμος είναι εκείνος πρώτα να συμμετέχει σε θυσίες του Ελληνικού Λαού.

Ξέρω ότι όλα αυτά δυσκολεύουν πολλούς συναδέλφους, ιδιαίτερα από την επαρχία. Αλλά ήταν απαραίτητα και δούλεψαν. Έπρεπε να δώσουμε το παράδειγμα. Το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας άρχισε να αλλάζει…

Όμως η μεγάλη μάχη της αξιοπιστίας είναι προς τα έξω και πρέπει να κερδηθεί τελειωτικά τις επόμενες μέρες:

Διαμηνύσαμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τα συμφωνημένα θα τηρηθούν. Να κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια. Να προχωρήσουμε στις αποκρατικοποιήσεις που έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό. Και θα τα κάνουμε όλα αυτά, όχι γιατί μας το ζητάνε. Αλλά γιατί είναι προς το συμφέρον του χώρας μας να γίνουν.

Ακόμα θα εφαρμόσουμε τις περικοπές δαπανών που θα μειώσουν το έλλειμμα κατά 13,5 δισεκατομμύρια. Κι αυτό είναι συμβατική υποχρέωση της χώρας. Αλλά θα είναι οι τελευταίες τέτοιες περικοπές, γιατί άλλο δεν αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία. Μισθοί και συντάξεις δεν πρόκειται να ξανακοπούν!

Το πιο σημαντικό: επιμείναμε ότι δεν αρκούν οι νέες περικοπές του ελλείμματος και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Η Ελλάδα χρειάζεται πρωτίστως άμεση Ανάκαμψη. Για να πάρει μπροστά η Οικονομία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αντέξουμε τις δοκιμασίες.

Σε αυτό – δηλαδή στην αναγκαιότητα της Ανάκαμψης - επιμέναμε από την αρχή. Σε αυτό επιμένουμε και τώρα.

Κι έτσι σήμερα, για πρώτη φορά, μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος θα συνοδεύονται με άμεσες προϋποθέσεις Ανάκαμψης.

Η ψήφιση των νέων περικοπών πρέπει να γίνει άμεσα, για να πάρουμε την επόμενη δόση, από την οποία – προσέξτε - μόνο το 10% θα πάει στους δανειστές μας! Κι αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά.

Αυτή τη στιγμή δεν παλεύουμε μόνο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων. Παλεύω προσωπικά για να πάρουμε ποσό μεγαλύτερο των 31 δισεκατομμυρίων. Ώστε εκτός από την επανεκεφαλαιοποίηση και το έλλειμμα να επιστραφούν και οι οφειλές του κράτους στους ιδιώτες και να υπάρξει ξανά ρευστότητα στην Οικονομία. Είναι το αίμα της Οικονομίας η ρευστότητα.

Έτσι τα χρήματα που θα μπούνε μέσα στην Ελληνική Οικονομία, όλη την επόμενη χρονιά, θα είναι περισσότερα από τις νέες περικοπές. Κι έτσι η ύφεση θα ανακοπεί. Για πρώτη φορά αυτό θα γίνει εδώ και χρόνια…

Γιατί, μέχρι στιγμής την οικονομία μας την παραλύει η έλλειψη ρευστότητας, οι οφειλές του κράτους στους πολίτες, οι αλλεπάλληλες περικοπές δαπανών, οι αυξήσεις των φόρων που είχαν γίνει και η αβεβαιότητα που καλλιεργείται απ’ έξω.

Μόλις ψηφιστούν τα νέα μέτρα και πάρουμε την επόμενη κρίσιμη δόση, η ρευστότητα θα αρχίσει πάλι να χρηματοδοτεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η αβεβαιότητα που καλλιεργείται απ’ έξω θα σταματήσει, η ψυχολογία θα αλλάξει, ο φόβος επιστροφής στη δραχμή – η δραχμοφοβία των ξένων - θα εξαφανιστεί, η Ελλάδα θα βγει από την επενδυτική «καραντίνα» όπου είχε μπει εδώ και χρόνια. Οι περικοπές θα είναι για πρώτη φορά λιγότερες από το χρήμα που θα εισρεύσει στην ελληνική οικονομία, ενώ θα αρχίσουν να υπάρχουν και επενδύσεις απ’ έξω.

Για πρώτη φορά, εκείνοι που στοιχημάτιζαν ότι θα αποτύχουμε, αυτοί που στοιχηματίζουν στη δραχμή, βλέπουν ότι χάνουν το στοίχημα.

Βέβαια, η κύρια μάχη τώρα πρέπει να δοθεί στο εσωτερικό της χώρας. Εδώ πρέπει να απομονώσουμε όσους επιχειρούν να μπλοκάρουν την κυβέρνηση και να ματαιώσουν την ψήφιση των μέτρων.

Μας λένε ότι είμαστε τάχα «ασυνεπείς»! Κάνουν μεγάλο λάθος.

Όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις μας ισχύουν απολύτως. Όλες σχεδόν τις περιλάβαμε στο κείμενο προγραμματικής σύγκλισης και αποτελούν πρόγραμμα της νέας τρι-κομματικής κυβέρνησης. Αλλά έχουν, όπως υπογραμμίζεται σαφώς και στο κυβερνητικό πρόγραμμα, ορίζοντα τετραετίας!

Μερικά, όσο μπορούσαμε, τα προωθούμε από τώρα: Δεν λέω μόνο για την εξισωτική επιδότηση για τους κτηνοτρόφους, λέω για τα επιδόματα επικινδυνότητας για τους ένστολους, που μετά από μάχη τα διασώζουμε.

Όπως και τα επιδόματα που εισάγονται για πρώτη φορά για τους μακροχρόνια ανέργους και θα αρχίσουν να δίδονται από την 1/1 του 2014.

Άλλα, όπως η ανακούφιση για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους κλπ. θα τα πραγματοποιήσουμε μόλις η οικονομία μπει σε αναπτυξιακή τροχιά. Πρώτα, όμως, πρέπει να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή...

--Υποσχεθήκαμε, πάνω απ’ όλα, να αποτρέψουμε την έξοδό μας από το ευρώ. Κι αυτό κάνουμε. Σε αυτό έχουμε δώσει την απόλυτη προτεραιότητα. Γιατί αν δεν το καταφέρουμε αυτό, όλα τα άλλα δεν έχουν κανένα νόημα.

--Υποσχεθήκαμε, ακόμα, να επιμείνουμε σε ταυτόχρονα μέτρα Ανάκαμψης και Ανάπτυξης. Γιατί χωρίς αυτά δεν μπορεί να ορθοποδήσει η Οικονομία.

Έτσι βελτιώσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ήδη η Ελλάδα, έχει βελτιώσει το τελευταίο διάστημα τη θέση της στη διεθνή κατάσταση ανταγωνιστικότητας κατά 11 θέσεις!

Το κόστος έναρξης επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 50%!

Τα οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 25 χιλιάδες ευρώ θα πληρώσουν λιγότερους φόρους.

Και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα τους τελευταίους μήνες είναι όλα μέσα στους στόχους ή τους ξεπερνούν. Για πρώτη φορά… Και μάλιστα χωρίς να πάρουμε οποιαδήποτε δάση στην διάρκεια των τεσσάρων μηνών της διακυβέρνησής μας.

-- Υπάρχουν κάποιοι που υποστήριζαν ότι έπρεπε να βγούμε και να... κάνουμε τσαμπουκά, να «εκβιάσουμε» την Ευρώπη! Αυτό θα οδηγούσε στην άμεση απομάκρυνσή μας από το ευρώ. Δεν θα πηγαίναμε σε άμεση επαναδιαπραγμάτευση. Θα πηγαίναμε σε πλήρη ρήξη. Και μάλιστα από θέση αδυναμίας...

-- Προσπαθούν ακόμα, τα συμφέροντα αυτά, να δηλητηριάσουν κάθε θετικό που πάει να γίνει. Λένε κάθε τόσο, ότι η «επανακεφαλαιοποίηση» του τραπεζικού συστήματος, για παράδειγμα, αποτελεί πριμοδότηση των τραπεζιτών, σωτηρία των τραπεζιτών. Λένε ψέματα!

Τραπεζικό σύστημα δεν είναι οι «τραπεζίτες». Δεν είναι καν μόνον οι τράπεζες, ως επιχειρήσεις. Είναι και τα εκατομμύρια των καταθετών. Και οι εκατοντάδες χιλιάδες των μικρομετόχων. Και τα εκατομμύρια των δανειοληπτών.

Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα σώσει τις καταθέσεις. Θα επιτρέψει να δοθούν δάνεια σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα σώσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν σήμερα.

Μην ξεχνάμε ας μας δείξουν μία σύγχρονη οικονομία, παγκοσμίως που να μην στηρίζεται στο τραπεζικό σύστημα. Χωρίς τράπεζες, ή με κατεστραμμένες τράπεζες, δεν υπάρχει σύγχρονη οικονομία, επιστρέφουμε στην εποχή του λίθου. Κάποιοι αυτό ακριβώς θέλουν για να λεηλατήσουν τη χώρα! Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι!

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ως τώρα τηρήσαμε τις δύο βασικές δεσμεύσεις μας:

-- Αποτρέψαμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

-- Και θέσαμε τις προϋποθέσεις για την Ανάκαμψη της Οικονομίας.

Από τη θέση αυτή σας λέω, ότι μόλις καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τα ελλείμματα, θα αρχίσουμε να αποκαθιστούμε τις αδικίες που έγιναν και παλαιότερα και τώρα. Αυτό μάλιστα θα προβλέπεται ρητά στη συμφωνία που ψηφίζουμε μεθαύριο: Όταν θα ξεπερνάμε το στόχο μας, θα μπορούμε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της «υπέρβασης» να το χρησιμοποιούμε για να αποκαταστήσουμε τέτοιες αδικίες που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή. Και πρέπει να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που περιλήφθηκε τέτοιος όρος ρητά στη συμφωνία.

Κι αυτό αφορά πρωτίστως τις πολύ χαμηλές συντάξεις – ιδιαίτερα του ΟΓΑ – και τα πολυτεκνικά επιδόματα.

Όμως, για να υπερκαλύψουμε τους στόχους μας, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε ανακούφιση κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης, θα πρέπει να χτυπήσουμε δύο εχθρούς: τη δημόσια σπατάλη και τη φοροδιαφυγή.

Γιατί κακά τα ψέματα: και τα δύο συνεχίζουν να οργιάζουν.

Κι εδώ έρχονται οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζουμε για να αλλάξει συνολικά το σκηνικό της οικονομίας.

-- Το πάρτι στα δημόσια νοσοκομεία – και γενικότερα στις δαπάνες Υγείας – που είναι απίστευτο, τελειώνει!

-- Το πάρτι σε άλλους χώρους του ευρύτερου δημοσίου, όπως οι ΔΕΚΟ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης τελειώνει επίσης...

-- Η ασυδοσία του δημόσιου τομέα, τελειώνει! Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι δήλωναν οι ίδιοι «ακατάλληλοι» για το έργο που τους ανατέθηκε και όμως εξακολουθούσαν να πληρώνονται κανονικά χωρίς να δουλεύουν. Σε βάρος του συνόλου. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι εξετάστηκαν για πειθαρχικά παραπτώματα, βρέθηκαν ένοχοι, η υπόθεση τελεσιδίκησε, κι όμως έπεσαν «στα μαλακά». Το ξέρει ο καθένας το πώς. Κι έμειναν στις θέσεις τους ή επέστρεψαν μετά από σύντομη «αργία» και πληρώνονται κανονικά, επίσης σε βάρος του συνόλου. Κι ακόμα εκατοντάδες οργανισμοί λειτουργούσαν χωρίς να έχουν αντικείμενο ή με αλληλοεπικαλυπτόμενα αντικείμενα. Όλα αυτά τελειώνουν. Οριστικά!

Εμείς τα τελειώνουμε όλα αυτά…

Ενώ κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τα κρατήσουν!

-- Ένα μπερδεμένο φορολογικό σύστημα γεμάτο εξαιρέσεις και στρεβλώσεις, κι ένας διάτρητος φοροσυλλεκτικός μηχανισμός απόλυτης αδιαφάνειας επέτρεπε σε όσους μπορούσαν – τους ισχυρότερους - να γλιτώνουν κάθε επιβάρυνση ατιμώρητα. Και έριχνε όλα τα βάρη στους υπόλοιπους, τους ασθενέστερους.

Τώρα κι αυτό τελειώνει.

Δεν μπορούμε να κόβουμε μισθούς και συντάξεις, και κάποιοι να απολαμβάνουν σκανδαλώδη προνόμια, όπως η μοναδική ελληνική «πατέντα», να παίρνουν τεράστια σύνταξη οι εργατοπατέρες. Αυτό κόπηκε.

Δεν μπορεί χιλιάδες άνθρωποι να παίρνουν παράνομα τις συντάξεις των γονιών τους που έχουν πεθάνει από χρόνια.

Δεν μπορεί χιλιάδες δήθεν «ανάπηροι» να παίρνουν επιδόματα αναπηρίας που δεν δικαιούνται. Κι ύστερα να αναγκαζόμαστε να κόψουμε συντάξεις και επιδόματα σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, επειδή δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε αυτήν την απαράδεκτη λεηλασία του δημοσίου χρήματος.

Δεν είναι δυνατό να ψάχνουμε να βρούμε χρήματα για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία και τη θέρμανσή τους, όταν συνεχίζονται οι επιδοτήσεις του κράτους σε εκατοντάδες ΜΚΟ. Γι’ αυτό κι παγώσαμε αυτές τις επιχορηγήσεις ενώ αρκετές τις κόψαμε τελείως…

Δεν μπορεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να έχουν μείνει άνεργοι και κάποιοι να διατηρούν τις θέσεις και τις αποδοχές τους στο δημόσιο, χωρίς να κάνουν τίποτε, ή όντας καταδικασμένοι.

Δεν μπορεί να φορολογούνται οι πάντες και κάποιοι να παραμένουν στο απυρόβλητο.

Όλα αυτά να τα ξεχάσουν! Τελειώσανε!

Απέναντι στις δύσκολες αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε υπάρχουν δύο ειδών αντιδράσεις:

-- Εκείνων που θίγονται άδικα και έχουν φτάσει στα όριά τους. Σε αυτούς δείχνουμε σεβασμό και υποσχόμαστε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες. Αλλά για να τις αποκαταστήσουμε, λέμε την αλήθεια, πρέπει η χώρα να ορθοποδήσει, η Ανάκαμψη να ξεκινήσει, να πιάσουμε τους στόχους, να βγούμε από τα ελλείμματα και να απαλλαγούμε από όρους και μνημόνια.

-- Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που «θίγονται» γιατί χάνουν προνόμια, γιατί χάνουν ευκαιρίες να βγάζουν χρήματα με αθέμιτους τρόπους, να αποφεύγουν υποχρεώσεις ή να πλουτίζουν σε βάρος του συνόλου. Ποικίλες συντεχνίες και επιχειρηματικά συμφέροντα που βλέπουν ότι τελειώνει το πάρτι. Αυτούς τους έχουμε απέναντι. Και δεν κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό. Δεν μπορεί η χώρα να ορθοποδήσει αν δεν πάψουν να την απομυζούν τα τρωκτικά.

Αν απέτυχε το προηγούμενο πολιτικό σύστημα, ήταν γιατί χαριζόταν στις συντεχνίες και τους ισχυρούς, ενώ ήταν ανάλγητο πολλές φορές απέναντι στους απλούς, ανυπεράσπιστους. Εκείνους που δεν είχαν τη δύναμη να κατεβάσουν τους διακόπτες ή να παραλύσουν τη χώρα, ή να προκαλέσουν αναταραχή.

Κι έτσι η Ελλάδα βρέθηκε στο σημείο μηδέν…

Για να ορθοποδήσει η χώρα πρέπει να αντιστρέψουμε την πορεία – να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο απ’ ό,τι γινόταν τις προηγούμενες δεκαετίες: Να σταθούμε στο πλευρό το απλού πολίτη, να αποκαταστήσουμε τις αδικίες των αδυνάτων ή αυτών που μονίμως πληρώνουν την αποτυχία του συστήματος ή αυτών που πληρώνουν για τις αμαρτίες των υπολοίπων.

Και να είμαστε ανυποχώρητοι απέναντι σε όσους φωνάζουν, όχι γιατί αδικούνται, αλλά γιατί τους κόβουμε πια τη δυνατότητα να αδικούν εκείνοι όλους τους άλλους.

Είναι ολοφάνερο, ότι μέσα στα μέτρα που ψηφίζουμε είναι και πολλά που αναγκαζόμαστε να τα πάρουμε. Και τα οποία αδικούν κόσμο.

Εμείς πρώτοι θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες μόλις βγούμε από τα ελλείμματα.

Αλλά είναι επίσης φανερό, ότι υπάρχουν και μέτρα που έπρεπε να είχαν παρθεί από χρόνια. Και που έπρεπε να τα πάρουμε μόνοι μας, χωρίς να μας τα ζητήσει κανένας. Γιατί καταργούν στρεβλώσεις που υπήρχαν, όχι για να προστατεύουν δικαιώματα των πολλών, αλλά για να κατοχυρώσουν σκανδαλώδη προνόμια των λίγων. Και σε αυτά – το τονίζουμε – θα επιμείνουμε. Το θάρρος που δεν είχε το πολιτικό μας σύστημα ως τώρα, σήμερα το έχει απολύτως.

Κάποιοι συνδικαλιστές ονόμασαν τα προνόμια που κέρδισαν «κατακτήσεις». Δεν ήταν, όμως, λαϊκές κατακτήσεις! Σκανδαλώδη προνόμια ήταν που τα απολάμβαναν λίγοι και τα πλήρωνε ο λαός. Σε αυτό ευθύνη έχει όλος ο πολιτικός κόσμος μέχρι σήμερα. Αλλά αυτό αλλάζει πια. Και οριστικά…

Είμαι υπερήφανος που κορμός αυτής της πλειοψηφίας η οποία τολμά τη μεγάλη τομή, είστε όλοι εσείς, η παράταξή μας, η παράταξη που πρωτοστάτησε σε όλες τις μεγάλες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας μας: Από τον καιρό που έβαζε τη χώρα στην Ευρώπη, μέχρι τώρα που πρωτοστατεί στον αγώνα για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη. Και για να ανατραπούν οι απίστευτες στρεβλώσεις, τα σκανδαλώδη προνόμια και όλα τα εμπόδια που κρατάνε πίσω την κοινωνία και την Οικονομία μας.

Είμαι υπερήφανος για σας. Και να είστε υπερήφανοι για την παράταξή μας.

Αλλά μαζί μας, τώρα πια, είναι και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Που παρά τις μεγάλες διαφορές μας στο παρελθόν – και παρά τις τριβές που υπάρχουν πότε-πότε ανάμεσά μας, όπως είναι απολύτως φυσικό – παλεύουν κι αυτοί για να γίνει η μεγάλη Ανατροπή. Και να αρχίσει η Αναγέννηση αυτού του τόπου.

Ψηφίζοντας τις επόμενες μέρες αφήνουμε πίσω το παρελθόν. Κι αφήνουμε μαζί, όσους προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα πίσω. Ή να τη σύρουν ακόμα πιο πίσω…

Και δημιουργούμε ταυτόχρονα την αναγκαία για την Ελλάδα πολιτική ευρωπαϊκής συνείδησης. Που δεν είναι μόνο σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη. Είναι και εισιτήριο συμμετοχής μας σε αυτά που μέλλουν να συμβούν και θα συμβούν στο κοινό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι που είναι πολλά και πολύ συμφέροντα για την Ελλάδα…

Γι’ αυτό και τώρα πια έχει ξεκαθαρίσει σε όλους, ότι το πρόβλημα δεν είναι αν θα περάσει εκείνο ή το άλλο μέτρο. Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα συνέβαινε, αν δεν περνούσαν καθόλου τα μέτρα, αν δεν έκλεινε η συμφωνία.

Σκεφτείτε τι θα γινόταν: Θα ξαναγύριζε η Ελλάδα στη διεθνή απομόνωση, θα αποχαιρετούσαμε το ευρώ, θα λεηλατούσε τα πάντα στον τόπο μας το λόμπυ της δραχμής. Η κατάσταση θα ήταν χειρότερη, πολύ χειρότερη, από οποιοδήποτε μέτρο περνάει σήμερα…

Σκεφτείτε ακόμα, και τις πολιτικές επιπτώσεις και εδώ πρέπει να τις σκεφτόμαστε πολιτικά: Πρωτοφανείς συνθήκες πόλωσης της κοινωνίας. Κοινωνικές εκρήξεις με πρωταγωνιστές τους εξτρεμιστές και των δύο άκρων. Και συγκρούσεις μέσα σε μια κοινωνία που διαλύεται και μπροστά σε ένα κράτος που καταρρέει.

Φανταστείτε του ακραίους όλων των αποχρώσεων, να συγκρούονται μεταξύ τους και να τρομοκρατούν τους πάντες. Θολωμένοι από εμμονές, διψασμένοι για δύναμη να εξυπηρετούν - όπως κάνουν πάντα οι φανατικοί - τα συμφέροντα θα ήταν για εκείνους να καταστρέψουν τη χώρα.

Αυτόν τον εφιάλτη δεν θα τον επιτρέψουμε ποτέ. Από αυτόν τον εφιάλτη προασπιζόμαστε την Ελλάδα σήμερα. Δεν είμαστε μόνο η εγγύηση ότι η χώρα θα μείνει στο ευρώ, όταν κάποιοι άλλοι προσπαθούν να την σπρώξουν στη δραχμή…

Είμαστε η εγγύηση της ενότητας του Ελληνικού Λαού. Όταν κάποιοι άλλοι ποντάρουν στον σπαραγμό της χώρας.

Είμαστε η εγγύηση της Αναγέννησης αυτού του Τόπου. Όταν κάποιοι άλλοι προσπαθούν, με νύχια και με δόντια να κρατήσουν όρθιο το παλιό.

Είμαστε η εγγύηση της σταθερότητας. Όταν κάποιοι άλλοι απεργάζονται ανοικτά την αποσταθεροποίηση.

Είμαστε η εγγύηση ότι η Ελλάδα θα μείνει όρθια και θα προχωρήσει. Ενώ κάποιοι άλλοι απεργάζονται την άμεση και βέβαιη καταστροφή της.

Κι αυτή τη φορά δεν είμαστε μόνοι μας. Μαζί μας είναι και πολλοί άλλοι. Μέσα στο Κοινοβούλιο και, μην κάνετε λάθος, οι περισσότεροι είναι έξω από το Κοινοβούλιο.

Μαζί μας είναι και η αγωνία της μεσαίας τάξης, που έχει πληρώσει πολλά, έχει υποφέρει πολύ, θέλει οι θυσίες της να πιάσουν τόπο και – επιτέλους - να τελειώσουν!

Μαζί μας είναι και η νεολαία, που θέλει να έχει μέλλον της εδώ στην Πατρίδα μας, στον Τόπο της.

Μαζί μας είναι και όλοι οι Έλληνες, που θέλουν να τελειώνει το κακό όνειρο της λιτότητας. Όχι να μετατραπεί σε έναν απέραντο εφιάλτη.

 

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Φίλες και φίλοι,

Σε κάθε μεγάλη στιγμή κάθε χώρας, υπάρχουν δύσκολα διλήμματα και πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Υπάρχουν εκείνοι που αντέχουν να τις πάρουν, όπως υπάρχουν κι εκείνοι που λιποψυχούν.

Υπάρχουν εκείνοι που παίρνουν στα χέρια τους το συμφέρον της χώρας, όπως υπάρχουν εκείνοι που σκέπτονται μόνο το ιδιοτελές τους συμφέρον.

Υπάρχουν εκείνοι που κάνουν το άλμα προς τα μπρος, όπως υπάρχουν κι εκείνοι που μένουν κολλημένοι στις λάσπες του παλιού.

Υπάρχουν αυτοί που ακούν και υποκύπτουν στις Σειρήνες του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού. Όπως υπάρχουν κι εκείνοι που κλείνουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και κωπηλατούν με δύναμη για να περάσουν τα στενά, όπου στο ένα άκρο παραφυλάει η Σκύλλα και στο άλλο η Χάρυβδη.

Εκεί βρισκόμαστε τώρα: Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη των δύο άκρων.

Που σε ένα πράγμα συμφωνούν μεταξύ τους! Μόνο σε ένα: να μην περάσει η πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Σε όλα τα άλλα σκοτώνονται μεταξύ τους. Συμφωνούν, μόνον, στο να σκοτώσουν το μέλλον αυτής της Κυβέρνησης, μαζί με το μέλλον του Ελληνικού Λαού.

Σας καλώ να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί. Αποφασιστικά. Χωρίς μεμψιμοιρίες. Με πνεύμα ενότητας –μεταξύ μας και με όλους τους άλλους που συστρατεύονται μεταξύ μας.

Οι αντίπαλοί μας υπερασπίζονται «οχυρά», προνόμια, τιμάρια και φέουδα του παρελθόντος. Εμείς κάνουμε έφοδο στο μέλλον κι απελευθερώνουμε τις δυνάμεις της Ελλάδας.

Οι αντίπαλοί μας φωνάζουν πολύ, αλλά δεν προτείνουν τίποτε απολύτως, δεν προσφέρουν καμία εναλλακτική λύση.

Εμείς προχωράμε το δύσκολο δρόμο που θα δώσει ξανά στην Ελλάδα μέλλον, στην Οικονομία Ανάπτυξη, στην κοινωνία Προκοπή και στον Έλληνα Αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια. Όπως του αξίζει.

Από τη δοκιμασία των επομένων ημερών θα βγούμε πιο δυνατοί: και ως παράταξη και ως κυβέρνηση.

Από την δοκιμασία των επομένων μηνών θα βγούμε πιο δυνατοί: και ως Κοινωνία και ως Οικονομία και ως Έθνος.

Όσοι μας είχαν «γονατισμένους», τώρα βλέπουν την Ελλάδα να σηκώνεται.

Όσοι μας είχαν «τελειωμένους», τώρα βλέπουν την Ελλάδα να κάνει νέα αρχή, να ανακτά την αξιοπιστία της και σήμερα ποντάρουν στην επιτυχία μας.

Αναλογιστείτε τι έλεγαν όλοι σε βάρος της χώρας μας μέχρι πριν λίγους μήνες. Και συγκρίνετέ το με σήμερα, όταν επισκέπτονται την Ελλάδα ο ένας μετά τον άλλο κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι…

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ως προχθές προετοίμαζαν να βγάλουν την Ελλάδα από την Ευρώπη μήπως και σωθούν τα άλλα κράτη από την ελληνική κρίση.

Τώρα – το ξαναλέω - είναι πολλοί, πολλοί περισσότεροι εκείνοι που ποντάρουν στην Ελληνική επιτυχία για να ξεπεράσει και η Ευρώπη την κρίση της.

Καταλαβαίνω βέβαια, ότι κάποιοι απ’ αυτούς που προχωράμε μαζί, διστάζουν. Καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλα και δύσκολα τα επόμενα κρίσιμα βήματα. Όμως αξίζουν τον κόπο! Και κάνω έκκληση να προχωρήσουνε μαζί μας και να προχωρήσουμε όλοι μαζί ως το τέλος.

Άλλωστε, πως θα μπορούσαμε να κάνουμε πίσω, τώρα που αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη;

Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε πίσω τώρα που όλος ο κόσμος καταλαβαίνει αυτό που εξ αρχής υποστηρίζαμε εμείς: ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην Ανάπτυξη;

Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε πίσω, τώρα που αρχίζουν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση;

Τώρα που ανατρέψαμε όλα τα προγνωστικά. Δεν μπορούμε τώρα πια να κάνουμε πίσω. Είναι η δύναμη του Ελληνικού λαού και η δύναμη της Δημοκρατίας που έκαναν αυτό το «θαύμα».

Κι εσείς σηκώνετε το κύριο βάρος αυτής της προσπάθειας, είστε οι μπροστάρηδες αυτού του αγώνα. Που θα καταγραφεί στην ιστορία ως αγώνας του Έθνους μας κατά των άκρων και υπέρ της Ευρώπης. Κατά του λαϊκισμού και υπέρ της Δημοκρατίας. Κατά των προνομίων και υπέρ των δικαιωμάτων. Κατά της δημαγωγίας και υπέρ της Ευθύνης. Κατά του φόβου και υπέρ της Ελπίδας.

Με δύο λόγια, αγώνας για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τα δεσμά του παρελθόντος. Γι’ αυτό και πάνω απ’ όλα χρειαζόμαστε Ενότητα. Και Πείσμα. Και Πίστη στη Νίκη πίστη στις δυνάμεις του Ελληνικού Λαού μας.

Τις επόμενες μέρες θα αποδείξουμε όλοι μαζί -το τονίζω όλοι μαζί! - ότι και άρρηκτη ενότητα έχουμε και πείσμα διαθέτουμε και ότι είμαστε γεμάτοι από πίστη στις δυνάμεις του λαού μας και στην τελική Νίκη. Που τώρα πια να το ξέρετε και να έχετε εμπιστοσύνη, δεν είναι μακριά…

Σας ευχαριστώ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γλαυξ avatar
  Γλαυξ 04/11/2012 13:10:41

  Στοχευμένη ομιλία με πολλούς αποδέκτες μέσα και έξω.
  Θέλω να ελπίζω ότι είναι ειλικρινής για το μακροπρόθεσμο καλό της πατρίδας και των πολιτών της που είναι το ύψιστο διακύβευμα.

 2. Γλαυξ avatar
  Γλαυξ 04/11/2012 13:14:37

  Επιτέλους μια ομιλία που δεν αναλώνεται σε αριθμούς και μέτρα.

 3. GreekInLux avatar
  GreekInLux 04/11/2012 13:38:09

  Τα σόσιαλ μίντια, που ποτέ μα ποτέ δεν τρολάρονται από μισθοφόρους του διαδικτύου, δίνουν την εντύπωση ότι γουστάρουν τρελά ν' ακούν σενάρια καταστροφολογίας και πλήρους αποτυχίας. Ρουφούν διψασμένα την οποιαδήποτε πρόβλεψη ολοκληρωτικής καταστροφής και την αποδέχονται σχεδόν ως τη μόνη αλήθεια. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι ψέμα, δούλεμα, ξεπούλημα και δοσιλογισμός εκτός κι αν προέρχεται από την αριστερά και δη το ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα από τον Αλέξη γιατί από κανέναν άλλο, π.χ. Λαφαζάνη, κάνει "τζιζ".

  • Lamproukos avatar
   Lamproukos @ GreekInLux 05/11/2012 06:04:01

   Τα σόσιαλ μίντια, που ποτέ μα ποτέ δεν τρολάρονται από μισθοφόρους του διαδικτύου, δίνουν την εντύπωση ότι γουστάρουν τρελά ν’ ακούν σενάρια καταστροφολογίας και πλήρους αποτυχίας.

   Βέεεεεεεβαια. Γιατί «μισθοφόρους του διαδικτύου» δεν έχει η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χ.Α.

   Και η Ε.Ε και η Τρόικα δεν δίνει εκατομμύρια μυστικά κονδύλια ―όπως στο σχέδιο Αναν― για να προωθήσει τα μνημόνια....

 4. GreekInLux avatar
  GreekInLux 04/11/2012 13:40:36

  για τ' αποτελέσματα στο ενδεχόμενο να μην παρθούν τα μέτρα ο πρωτοετής φοιτητής του οικονομικού τι λέει δέσποτα;

 5. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 04/11/2012 13:42:57

  ενώ αν γυρίσουμε στη Δραχμούλα και με μιά (ακρο)αριστερή διακυβέρνηση, θα "ανθίσουμε" και θα βγάλουμε μπουμπούκια...

  Ρε τί άλλο θα ακούσουμε...

 6. Karenin avatar
  Karenin 04/11/2012 13:45:39

  Oταν με παρόμοιες ομιλίες ο ΓΑΠ περνουσε μέτρα, οι βουλευτές της ΝΔ και ο Σαμαράς τον λοιδορούσανε, και ειχαν επιχειρήματα για άλλο δρόμο. Τι άλλαξε απο τότε; Με αυτά τα μέτρα οι κολλημένοι στην λάσπη θα αυξηθούν.

  • dim avatar
   dim @ Karenin 04/11/2012 17:37:42

   Όποιος δεν βλέπει τι άλλαξε από τοτε μάλλον εθελοτυφλεί... Τα έχουμε απαριθμήσει 100 φορές τι άλλαξε, και τι αλλάζει... Οι κολλημένοι στη λάσπη όπως λες μπορεί να αυξηθούν για λίγο καιρό ακόμα, αλλά θα είναι σύντομο και παροδικό.... Και τι επιθυμείτε επιτέλους πειτε μας? Από 25 στους 100 κολλημένους, να πάμε στους 30 για λίγο, και μετά να μειώνονται? Ή να πάμε μέσα σε ένα βράδυ στους 75, και να κάνουμε μετά δεκαετίες για να ξεκολλήσουμε, και στο μεσοδιάστημα να έχουμε ζήσει και εμφύλιο και εθνικές καταστροφές? Όλοι θα θέλαμε να έχουμε μόνο 5 κολλημένους ή και κανέναν, αλλα το διακύβευμα μετά από τον αποκλεισμό μας από τις αγορές και την εκτόξευση των ελλειμμάτων και του χρέους, δεν ήταν αν θα πάμε από τους 25 στους 5, αλλά αν θα συγκρατήσουμε τη καταστροφή στους 25 με 30 ή αν θα περιέλθει το 75% στην εξαθλίωση με την επιστροφή στη δραχμή....

   • Σκεπτομενος προλεταριος avatar
    Σκεπτομενος προλεταριος @ dim 05/11/2012 09:53:51

    Για να γινει αυτο που λετε, πρεπει το προγραμμα να ειναι ρεαλιστικο και να βγαινει.Ολοι οι οικονομολογοι ομως,λενε το αντιθετο.Τα ιδεολογιματα λειτουργουν σε ευνοικες συνθηκες.Ερωτηματα οπως σε ποσο χρονο θα μπει μπροστα η παραγωγικη μηχανη σε συνθηκες υφεσης παγκοσμια δεν απαντωνται απο αυτο το προγραμμα.Αρα πηγενουμε σε ποσοστα ανεργιας της ταξεως 50% και πανω που σημαινει διχασμος της κοινωνιας και δυστυχως στην εξαθλιωση που απευχεστε

  • Panagiotis avatar
   Panagiotis @ Karenin 04/11/2012 20:02:27

   Ακριβώς .
   Δυστυχώς οι έλληνες αποδεικνύουμε για άλλη μια φορά πόσο αδύναμη μνήμη έχουμε .

   Θα πρέπει κάποιος να ειναι τουλάχιστον αφελής να πιστέψει ότι αυτά τα υφεσιακα μέτρα δεν θα φέρουν αλλά μετρασε λίγους μήνες .

 7. Κώστας Ν. avatar
  Κώστας Ν. 04/11/2012 13:50:43

  Εσύ σίγουρα δεν είσαι πρωτοετής οικονομικών! Σωστά?

 8. Α avatar
  Α 04/11/2012 13:55:53

  Στις μαθηματικές εξισώσεις υπάρχουν ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ, που ανάλογα δίνουν και την διαφοροποιημένη λύση.
  Δεν υπάρχουν μόνο τα απλά μαθηματικά - αριθμητική, υπάρχουν και οι παραμετρικές εξισώσεις.
  Τα μέτρα νέτα - σκέτα δεν βγάζουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αν όμως μπουν μέσα οι παράμετροι όπως:
  1. Μένω στο ευρώ
  2. έχω τη στήριξη της ΕΕ
  3. Προσελκύω επενδύσεις
  τότε η εξίσωση λύνεται και μάλιστα κατά τον καλύτερο τρόπο.

  • Kimon avatar
   Kimon @ Α 04/11/2012 14:39:18

   Επειδή όμως στην φύση και στην οικονομία οι εξίσωσεις δεν είναι ποτέ γραμμικές παραμετρικές, μικρές διαταραχές τρίτης, η ακόμη δεκάτης τάξεως μπορούν να οδηγήσουν σε χαοτικές λύσεις.

   • Α avatar
    Α @ Kimon 04/11/2012 16:22:46

    Δεν θα διαφωνήσω, γι αυτό ακριβώς λέμε ότι οι παράμετροι πρέπει να έχουν συγκεκριμένη τιμή.

  • giorgos avatar
   giorgos @ Α 04/11/2012 17:57:44

   Και μετα ηρθε η ανοιξη.

  • Σκεπτομενος προλεταριος avatar
   Σκεπτομενος προλεταριος @ Α 05/11/2012 10:02:21

   Ποια επιχειρηση θα ερθει να επενδυσει αν δεν εχει την ελπιδα τουλαχιστον να διαθετει το προιον σε 70% στην εγχωρια αγορα?Με την εσωτερικη υποτιμηση που επιλεξαμε δεν εχουμε την αγοραστικη δυναμη να υποστιριξουμε κατι τετοιο.Ο Σαμαρας ειχε δικαιο οταν μιλαγε πως για βγουμε απο την κριση χρειαζοταν αναπτυξη κι οχι υφεσιακα μετρα.Αλλα τοτε ηταν στην αντιπολιτευση και δεν χρειαζοταν να λογαριαζει και τα λεφτα των δανειστων και τα προγραμματα αποπληρομης του χρεους σε συντομο χρονικο διαστημα.Τωρα αλλαξε ροτα και χορευει στον ιδιο ρυθμο με τον ΓΑΠ

   • Α avatar
    Α @ Σκεπτομενος προλεταριος 05/11/2012 10:36:07

    Κατ΄αρχήν όλες οι επιχειρήσεις εξαγωγικού χαρακτήρα, άλλες χρήσης των υποδομών, επενδύσεων στον τουριστικό τομέα (αγορά οικοπέδων - εξοχικές κατοικίες), που απευθύνονται σε όλη την αγορά εντός - εκτός συνόρων, επενδύσεις στην ενέργεια κλπ.

    • Σκεπτομενος προλεταριος avatar
     Σκεπτομενος προλεταριος @ Α 05/11/2012 13:09:34

     1) Επενδυσεις στην ενεργεια?Για ποιους?Που θα πανε οι ποροι?Αν ειναι στο ιδιο στυλ οπως με το φοτοβολταικο παρκο στην Πτολεμαιδα δωρον αδωρον
     2)Επιχειρησεις εξαγωγικου χαρακτηρα οπως ακριβως στην Βουλγαρια που ειναι παραδεισος και γεματο απο αυτες ωστε εμεινε το 50% του πληθυσμου στη χωρα αυτη.
     3)Τα οικοπεδα και οι κατοικιες ειναι αναδιανομη ηδη παραχθεντος πλουτου.Εκτος αν εννοειτε να πουλησουμε οτι εχουμε φιαξει στους ξενους, να γινουμε σαν την τουριστικη Ισπανια με τ ατελιωτα σπιτια στις ακτογραμμες που ψαχνουν να βρουν τροπο ν αποκαταστησουν την ζημια

     • Α avatar
      Α @ Σκεπτομενος προλεταριος 05/11/2012 17:20:24

      Kαλά ότι πεις. Να μη γίνει δηλ. τίποτα, καμμιά επένδυση, να μην βρούνε δουλειά οι άνεργοι, να μην αυξηθεί ο τουρισμός, η ναυτιλία, τίποτα. Να μπούμε όλοι στο Δημόσιο να κοιτάμε ο ένας τον άλλον και να ξύνουμε τις κοιλιές μας. Κανένας για δουλειά βρε παιδιά;

  • Κριτική Σκέψη avatar
   Κριτική Σκέψη @ Α 06/11/2012 15:50:01

   Μένω στο ΕΥΡΩ?
   Η καγκελάριος δεν το έχει και σίγουρο!!!
   Έχω στήριξη της ΕΕ?
   Από πότε?
   Επενδύσεις?
   3 χρόνια τώρα τι γίνεται? Με το πρόγραμμα ήλιος?

 9. Κατερίνα avatar
  Κατερίνα 04/11/2012 13:57:39

  Για αυτούς που είναι ...πεταμένοι ....στη λάσπη, ποιός θα νιαστεί;;;;

  • dim avatar
   dim @ Κατερίνα 04/11/2012 17:42:57

   Όταν βιώνεις τέτοια κρίση, το πρώτο πράγμα που κοιτάς είναι να μη σου ξεφύγει η κατάσταση και βρεθείς σε μια νύχτα εκτός ευρώ, και από 25 κολλημένους στη λάσπη, βρεθείς με 75... και τότε ο εμφύλιος, η έθνική καταστροφή και η εξαθλίωση δεκαετιών θα είναι γεγονός...

   Θαύματα δεν υπάρχουν από τη μια μέρα στην αλλη... Ο καλύτερος τρόπος να νοιαστείς για τους 25, ειναι καταρχήν να μην τους προσθέσεις κι αλλους 50, γιατί πρώτον αυτοί οι 25 μπορεί να βρίσκουν μια βοήθεια και στους άλλους 75 που στέκονται, και δεύτερον αν η χώρα βρεθεί με 75 κολλημένους, θα επέλθει το πλήρες χάος και η καταστροφή...

   • θρακομακεδονας avatar
    θρακομακεδονας @ dim 04/11/2012 23:27:19

    Τι πινεις;;;;;;

 10. NONOS avatar
  NONOS 04/11/2012 13:59:14

  Ξαναζεσταμενο φαι Αντωνη!!!!!!!!!!!με αυτα τα μετρα "το μαγαζι" απο "κλειστό" που ειναι τωρα κινδυνευει και με "κατασχεση" με οτι αυτο συνεπαγεται...δε λεω στα πιο πολλά εχεις δικιο, αλλα και κανα οχι στους τροικανους ετσι για να μετρησουμε και αντιδρασεις δε θα εβλαπτε.............

 11. Κατερίνα avatar
  Κατερίνα 04/11/2012 14:07:36

  Οχι άλλα βραχιόλια..... στους ιθαγενείς......

  Τον θυμάστε τον προηγούμενο πρωθυπουργό με το ενεργειακό βραχιολάκι του???
  Είδηση σημερινή.
  "Πρόστιμα συνολικού ύψους 350.000 ευρώ σε πέντε εταιρείες για προώθηση και διάθεση προς πώληση ενεργειακών βραχιολιών με αναληθείς ισχυρισμούς, επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
  Πρόκειται για βραχιόλια με διάφορες εμπορικές επωνυμίες ...........τα οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εταιρειών, είναι προϊόντα ειδικής τεχνολογίας που χαρίζουν ισορροπία, ενέργεια, δύναμη κ.τ.λ.

  Διάφορες εμπορικές επωνυμίες......
  όμως δυστυχώς το προιόν παραμένει το ίδιο.....
  βραχιολάκια και χάντρες.......

 12. Tassos avatar
  Tassos 04/11/2012 14:08:05

  O Ελληνικός Λαός το 2016 θα διαλέξει: από τη μία οι δυνάμεις της προόδου με Ηγέτη τον Αντώνη Σαμαρά και από την άλλη οι Φωτόπουλοι και το πασοκικό παρακράτος χέρι χέρι με τους απογόνους των ταγματασφαλητών και χουντικών με ηγέτες τον Τσίπρα και τον απόγονο του Ιμπραϊμ (εσείς πείτε ότι είναι ...Αρειος σην φάτσα).

  • opa avatar
   opa @ Tassos 04/11/2012 15:56:37

   είσαι σίγουρος για το 2016;

   • Tassos avatar
    Tassos @ opa 04/11/2012 16:37:26

    Ετσι λέω.

    • klik avatar
     klik @ Tassos 05/11/2012 00:13:58

     άμα το λες έτσι θα είναι.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Tassos 05/11/2012 13:01:21

   Αν βάλει εσένα η ΝουΔου υπεύθυνο επικοινωνίας, να μην είσαι σίγουρος ούτε για τη μαμά σου, που σου φτιάχνει το τοστάκι και σου στίβει το πορτοκαλάκι κάθε "πρωί" στις 12 το μεσημέρι (...), ότι θα την ψηφίσει....

 13. panas avatar
  panas 04/11/2012 14:10:25

  Εύστοχος ο διαχωρισμός ανάμεσα στα προνόμια και τις κατακτήσεις. Προνόμια έχουν οι υπάλληλοι της βουλής και των ΔΕΚΟ και όχι κατακτήσεις.

  Μια απορία: Η "σκύλα" και η "χάρυβδη" είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΧΑ φαντάζομαι.
  Γνωρίζουμε πως ο συριζα υπερασπίζεται φέουδα και οχυρά στον δημόσιο τομέα.
  Τα οχυρά στον ιδιωτικό τομέα είχαν πέσει πολύ πριν από την κρίση...
  Η ΧΑ ποια φέουδα και οχυρά υπερασπίζεται; Γιατί κάποια φέουδα υπερασπίζεται κι' αυτή, διαφορετικά θα αγνοούσε η πλειοψηφία των Ελλήνων την ύπαρξή της... Αυτή η συζήτηση πότε θα ανοίξει...

  Μακάρι η μνημονιακή ευθυγράμμιση του πρωθυπουργού να έχει γίνει με ειλικρινείς εγγυήσεις από τους ευρωπαίους. Αν όχι, η επιλογή είναι λάθος...

 14. panos avatar
  panos 04/11/2012 14:23:10

  Για ποια χρηματα που θα μπουν στη πραγματικη οικονομια μας λεει ο Αντωνης? Ο υγιης ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ και οτι απεμεινε με τα νεα μετρα θα καταρευσει(εκτος απο τους κρατικοδιαιτους επιχ/τιες και νταβαντζηδες των ΜΜΕ) και θα προσθεσει και αλλες στρατιες ανεργων στο βωμο των μονιμων πελατων του συστηματος. Για ποια χρηματα μιλαμε οταν τα ποιο πολλα πανε στις τραπεζες που στο μελλον θα ειναι υπο ξενη κυριαρχια,με οτι αυτο συνεπαγετε. Δυστυχως για αυτους που δεν το ξερουν οι προτασεις των ξενων για να βγουμε απο την κριση ηταν 3 και εμεις διαλεξαμε την χειροτερη με το μικροτερο πολιτικο κοστος για τη κυβερνηση. Οσοι το γνωριζουν ξερουν πολυ καλα τι εννοω. ΤΩΡΑ ΑΣ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ που θαναι για καμποσα χρονια οδυνηρες.

 15. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/11/2012 14:33:29

  Μιά άλλη φωνή που ίσως τοποθετεί τον πήχυ στο ύψος που αρμόζει στην στιγμή. Εκεί που συγκλίνει η οικονομική κρίση με την κρίση της δημοκτρατίας:

  Η λίστα λαβώνει τη δημοκρατία
  (Του Νικου Γ. Ξυδακη, "Καθημερινή")

  "Η λίστα Λαγκάρντ λειτούργησε σαν λυδία λίθος για το εγχώριο πολιτικό σύστημα. Το έδειξε γυμνό και αναξιόπιστο, στα μάτια των Ελλήνων πολιτών και των ξένων εταίρων - δανειστών.
  Οι επανειλημμένες υποδείξεις ξένων ηγετών προς τους Ελληνες ομολόγους τους περί επείγουσας απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης οδηγούν επίσης στο ίδιο συμπέρασμα: Ότι η τάξη που κυβερνά την Ελλάδα είναι απρόθυμη να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και να αναλάβει ιστορικές ευθύνες. Απρόθυμη και ανίκανη.
  Το σκάνδαλο της λίστας ξεπερνάει κάθε άλλο προηγούμενο, όχι μόνο διότι είναι αδύνατον πια να συγκαλυφθεί, όχι διότι έχει κοστίσει πολλά χρήματα, αλλά διότι συνέβη με τόσο ωμό τρόπο στην απολύτως κρισιμότερη περίοδο. Οι χειρισμοί των κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου θα διδάσκονται στους πρωτοετείς Πολιτικής Ιστορίας του εγγύς μέλλοντος ― στο Χάρβαρντ ίσως, μετά τις διαλεξεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου.
  Δεν έχει πια σημασία πόσα έσοδα θα μπορούσε να αποφέρει η χρήση της λίστας. Η σκανδαλώδης απόκρυψή της και οι ιταμές δικαιολογίες των κατόχων της, πρώην κορυφαίων υπουργών, για τη μη χρήση της καταρρακώνουν το κοινωνικό συμβόλαιο και αφαιρούν τα τελευταία εναπομείναντα ίχνη εμπιστοσύνης του λαού προς την ηγεσία του. Σε συνθήκες δεινής κρίσης, ο αχρείος πολιτικός ταυτίζεται δυστυχώς με τον θεσμό που υπηρετεί ― μάλλον: που προδίδει. Ο απεγνωσμένος και τυφλωμένος νεοπληβείος στρέφεται εναντίον του θεσμού και εναντίον της δημοκρατίας.
  Για να ανακοπεί η γιγάντωση των αντιδημοκρατικών αισθημάτων, μόνος δρόμος είναι η παραδειγματική τιμωρία των αντιδημοκρατικών πράξεων, της έργω περιφρόνησης της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία έχουν από κοινού αυτό το ιστορικό καθήκον, της υπεράσπισης της δημοκρατίας. Η δημοκρατία οφείλει να είναι δίκαιη και ανοιχτή, αλλά και αυστηρή και σκληρή προς κάθε κατεύθυνση. Πόσω μάλλον όταν οι ύαινες του νεοναζισμού δοκιμάζουν ήδη τις σιδερογροθιές τους επί των κεφαλών αδυνάμων".
  Θα ήταν καλό, να το δεί ο κ. Σαμαράς συμπληρωματικά με όσα είπε. ¨Οχι ανταγωνιστικά.

 16. Tsol avatar
  Tsol 04/11/2012 14:55:24

  Εγώ πάντως αποθήκευσα την ομιλία του προέδρου για να μας την υπενθυμίσω μετά από κανένα εξάμηνο, όταν εκ νέουν θα μας ζητάει να βάλουμε πλάτη οι ίδιοι και οι ίδιοι για να σώσουμε τάχα μου δήθεν την πατρίδα. Πάντως εγώ νομίζω ότι όλα αυτά τα μέτρα σώζουν αυτους με τους οποίους ήταν λάβρος σήμερα ο Α.Σ. Σώζει τους τραπεζίτες που αφού δεν έχουν εμπορευμα να πουλήσουν δηλαδή λεφτά, τους το προσφέρει δωρεάν φορτώνοντας τον λογαριασμό στην πλάτη του λαού. Σώζει τους τεράστιους μισθούς των βουλευτών και των συνεργατών τους που προσλαμβάνονται κατά εκατοντάδες σαν μετακλητοί, σώζει τους κρατικοδίαιτους μεγαλοεργολάβους καναλάρχες και διαπλεκόμενους δημοσιογράφους που θα συνεχίζουν να κάνουν δουλειές με τα νέα δανεικά που θα έρθουν. Εμένα που το εισόδημά μου την προηγούμενη διετία μειώθηκε 25% και θα μειωθεί άλλα 10% τώρα με πατάει για σώσει αυτους που προανέφερα.
  Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω τον πατριωτισμό του που με δεδηλομένο και γνωστό τοις πασι δημογραφικό πρόβλημα της ελλάδας καταργεί τις φοροαπαλλαγές στους πολύτεκνους, καταργει τις φοροαπαλαγές για όσους κάνουν ή έχουν παιδιά. Ήταν δηλαδή προνόμιο σε μια χώρα που σβήνει δημογραφικά όσοι ήταν πολύτεκνοι ή κάνουν παιδιά να έχουν φοροελαφρύνσεις?? Δηλαδή αν δεν ήταν πατριώτες τι θα έκαναν?? Θα μας έβαζαν σε ένα καράβι και θα μας έδιωχναν από την ελλάδα για να την σώσουν?? Έτσι την έσωνα και γω την ελλάδα. Και μια συμβουλή προς τον πρόεδρο από έναν μικρότερο του. Πρόεδρε μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μην λές.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Tsol 04/11/2012 22:08:43

   Λαϊκισμός είναι αυτό που λες. Οι τραπεζίτες δεν σώζονται. Με την ανακεφαλαιοποίηση το κράτος αποκτά τον έλεγχο των τραπεζών. Τον παίρνει από τα χέρια των τραπεζιτών δηλ. θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο από αυτό που λες. Μάλλον δεν τα έχεις καταλάβει καλά τα πράγματα.

   • Αιρετικός avatar
    Αιρετικός @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 04/11/2012 22:47:33

    Με τι μετοχές θα τον πάρει τον έλεγχο? Πως θα αναγκασθούν να δανειοδοτήσουν, όταν "τσινούν" να αποδώσουν υποχρεώσεις τους 500 εκατ. ? Ποια εγγύηση υπάρχει ότι θα λειτουργήσουν οι Τράπεζες υπερ της κοινωνίας? Δεν είδαμε τίποτα χειροπιαστό...

   • Σκεπτομενος προλεταριος avatar
    Σκεπτομενος προλεταριος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 05/11/2012 10:05:16

    Μαλλον δεν γνωριζετε το καθεστως που απαιτουν οι δανειστες για τις τραπεζες και τις καντιλες που βγαζουν σε δημοσιο ελεγχο τους

 17. μχ avatar
  μχ 04/11/2012 15:37:48

  Διάφορα μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αποφύγουν το κούρεμα αναζητούν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Spiegel. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μείωση των επιτοκίων αλλά και η ΕΚΤ να καταβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη της, τα οποία αποκομίζει με την αγορά φθηνά αγορασθέντων κρατικών ομολόγων μέχρι την ημερομηνία αποπληρωμής τους.
  Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το «Spiegel» θέλουν να αποφύγουν νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, υιοθετώντας διάφορα μέτρα έκτακτης ανάγκης: Τα επιτόκια, που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα για τη δανειακή βοήθεια που της δόθηκε, θα μειωθούν εκ νέου. Αυτό θα γίνει και με τα τέλη διαχείρισης. Εκτός αυτού, η ΕΚΤ θα λαμβάνει για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί βραχυπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μεριμνώντας έτσι για ένα δάνειο-γέφυρα. Επίσης, η ΕΚΤ θα καταβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη της, τα οποία αποκομίζει με την αγορά φθηνά αγορασθέντων κρατικών ομολόγων μέχρι την ημερομηνία αποπληρωμής τους.
  Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν από καιρό ελληνικά χρεώγραφα στο χαρτοφυλάκιό τους, θα εμβάζουν τα κέρδη τους νωρίτερα στην Αθήνα. Η δημόσια περιουσία, η οποία προς το παρόν δύσκολα μπορεί να πωληθεί, αναμένεται να μετατραπεί σε χρήμα με τη βοήθεια των λεγόμενων τιτλοποιήσεων, με τις οποίες η περιουσία διασφαλίζει αυτά τα ειδικά αξιόγραφα, τα οποία μπορούν να πωληθούν.
  Για να μην αυξηθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν πληγεί θα λάβουν απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση από τον ΕΜΣ, ο οποίος θα διαθέσει επίσης χρήματα και για ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα καταστεί αναγκαία και για τον πρόσθετο λόγο ότι η Ελλάδα θα λάβει δύο χρόνια επιμήκυνση, για να μπορέσει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ μχ 04/11/2012 15:47:55

   ¨Ολα αυτά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Με 2 προυποθέσεις - εσωτερικές Ελληνικές αμφότερες:
   1. Διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αύξηση του στοιχείου της "ανταγωνιστικής συνεργασίας" εις βάρος της πόλωσης, σε όλο το συνταγματικό πολιτικό τόξο: Η μέθοδος περιέχει οικονομικά και πολιτικά εργαλεία, είναι δοκιμασμένη και λέγεται "Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο".
   2. Σταθεροποίηση του πιό επικίνδυνου για "ατύχημα" στοιχείου, του εμπορικού τραπεζικού συστήματος που λειτουργεί στον Ελλαδικό χώρο. Η μέθοδος λέγεται ανακεφαλαιοποίηση έναντι κοινών μετοχών (σε ποσοστό άνω του 80 %), με εγγυήσεις απευθείας από τον ESM.

 18. μχ avatar
  μχ 04/11/2012 15:45:17

  "Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το «Spiegel» θέλουν να αποφύγουν νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, υιοθετώντας διάφορα μέτρα έκτακτης ανάγκης"

  Έως πότε ???

  Η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε σήμερα(χθες) τους Ευρωπαίους εταίρους της να δείξουν επιμονή και υπομονή για άλλα πέντε χρόνια προκειμένου να ξεπεραστεί η νομισματική και οικονομική κρίση στην ευρωζώνη.

  ...τόνισε ότι οι επενδυτές προκειμένου να πειστούν ότι αξίζουν να επενδύσουν στην Ευρώπη χρειάζεται να επιβάλλουμε μέτρα λιτότητας...


  Όσο κερδίζει η Γερμανία με την λιτότητα που επιβάλλει στο Νότο, τίποτα δεν αλλάζει...

 19. μχ avatar
  μχ 04/11/2012 16:04:42

  τάδε έφη ...2/11/12 ο επικεφαλής οικονομολόγος της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ, σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle...

  "Κανονικά δεν θα έπρεπε η ΕΕ και το ΔΝΤ να εγκρίνουν την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα καθώς η τελευταία δεν εκπληρώνει τους όρους που της έχουν τεθεί. Ωστόσο, οι διεθνείς δανειστές δεν θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι το τελευταίο», διευκρίνισε ο Κρέμερ.Οπως επεσήμανε οι δανειστές θέλουν να αποκλείσουν οποιοδήποτε ρίσκο στην ελληνική υπόθεση. Ένας από τους παράγοντες που συνηγορούν υπέρ της έγκρισης ενός νέους πακέτου είναι οι εκλογές στη Γερμανία. «Η γερμανική στάση χαλάρωσε το προηγούμενο διάστημα έναντι της Ελλάδας. Σε έναν χρόνο έχουμε εκλογές στη Γερμανία και χωρίς ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξηγήσει στους ψηφοφόρους πώς και γιατί χάθηκαν τα χρήματα από τα προηγούμενα δάνεια. Και επειδή ακριβώς αυτό θέλει να αποφύγει το Βερολίνο προτιμά τη λύση ενός τρίτου πακέτου», πρόσθεσε.

 20. camel avatar
  camel 04/11/2012 16:27:29

  Διορθωση παντελη ελλειψη γνωσης κλπ

 21. Evro-skeptikos avatar
  Evro-skeptikos 04/11/2012 17:09:55

  Τόσο εμπνευσμένες ομιλίες όσο και του αλιστου μνήμης ΓΑΠ... Μέλλον αντάξιο προτεκτορατου με κοινονικη υποδομή μεταξύ Βουλγαρίας και Ταιλανδης αλλά με τις τράπεζες και τη διαπλοκή να ευημερούν... Την επόμενη δόση παρακαλούμε να διαπραγματευθεί ο κυπουρος του Μαξίμου!

 22. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 04/11/2012 17:41:05

  Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck διέκοψε την διάθεση του αντικαρκινικού φαρμάκου Erbitux στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της μη πληρωμής παλαιότερων οφειλών. Αυτό δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Matthias Zachert χτές σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. Μια άλλη γερμανική φαραμακοβιομηχανία, η Biotest, έχει διακόψει τη διέθεση κάποιων προϊόντων της στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία από τον Ιούνιο λόγω ανεξόφλητων οφειλών.
  Άλλο ένα δείγμα της εθνικής μας "ανεξαρτησίας".

  • tas avatar
   tas @ Γιάννης Φαίλτωρ 04/11/2012 19:04:29

   ειναι που χωρίς ευρώ δεν θα είχαμε φάρμακα και πετρέλαιο ενώ τώρα έχουμε σε αφθονία

 23. Hans avatar
  Hans 04/11/2012 17:48:56

  Κάπως έτσι, ο Σύριζα θα πάει στο 30% και η ΧΑ στο 15%.

  • Σκεπτομενος προλεταριος avatar
   Σκεπτομενος προλεταριος @ Hans 05/11/2012 10:07:38

   Εχουν παει ηδη.Παμε γι αλλα αλματα τωρα

 24. ρωμανος αργυρος avatar
  ρωμανος αργυρος 04/11/2012 17:52:09

  Kαλός καί εμψυχωτικός λόγος για στρατιώτες πρίν τημάχη...αλλά και για μας τους αμάχους περιέχει ελπίδα νίκης...μακάρι.

 25. partyman avatar
  partyman 04/11/2012 19:09:47

  "Μόνο τα πρώτα βήματα έχουμε προλάβει να κάνουμε μέχρι σήμερα"

  ΩΧ αμάν!

 26. Οικονομολόγος avatar
  Οικονομολόγος 04/11/2012 19:55:58

  «Πιθανή έξοδος από το ευρώ θα τίναζε στον αέρα τη Δημοκρατία μας ...>>
  Η Δημοκρατία δεν απειλείται από τη μία νομισματική μονάδα ή την άλλη αλλά από ψεύτες πολιτικούς που προεκλογικά λένε "θα αποκαταστήσουμε άμεσα τις χαμηλές συντάξεις και αυτό είναιπροσωπική δέσμευση" και μόλις βγαίνει κόβει όλες τις συντάξεις, από ψεύτες που λένε "όχι σε ορίζόντια μέτρα" και κόβουν ισόποσα τα δώρα των συντάξεων των 500 ευρώ και των 3000 ευρώ, που λένε ότι θα κάνουν εξεταστική επιτροπή (αυτή τουλάχιστον είναι ανέξοδη) και μετά τις εκλογές τα κάνουν πλακάκια με εκείνους που έκρυβαν τη λίστα Λαγκάρντ για να παραμείνουν πάση θυσία στην εξουσία. Από ψεύτες που λένε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές ενώ γνωρίζουν (οι ίδιοι το υπέγραψαν άλλωστε) πως υπάρχει ρήτρα και εξαιτίας της απολύτως βέβαιης ύφεσης το 2013 θα υπάρξουν αυτόματες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  Όσο για εκείνους που υποστηρίζουν ακόμα το θάνατο της Ελλάδας και των παιδιών τους, δηλαδή υποστηρίζουν ακόμα το μνημόνιο και το δντ, ας ετοιμάζοντια να υποδεχτούν τον αδιάβαστο Χρυσοχοίδη και να κάνουν λυκοφιλίες με τους χθεσινούς τους εχθρούς. Εγώ προσωπικά εκεί που έφτυνα δεν γλύφω. Επίσης ας χειροκροτούν τον μνημονιακό αριστερό Στουρνάρα.
  ΜΝΗΜΟΝΙΟ=ΘΑΝΑΤΟΣ

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Οικονομολόγος 04/11/2012 22:11:57

   Κι όμως απειλούμαστε με καταστροφή από μια επιστροφή στη δρχ. Από τη στιγμή που δεν έχουμε ουσιαστικά παραγωγικό ιστό σε μια τέτοια περίπτωση για να τρόφιμα και να βάλουμε καύσιμα ως χώρα θα έχουμε ανάγκη πάνω από 10 δις δολάρια δανεισμό το χρόνο. Ποιός και με ποιούς όρους θα μας δανείζει κάθε χρόνο 10 δις; Άστο

   • Σκεπτομενος προλεταριος avatar
    Σκεπτομενος προλεταριος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 05/11/2012 10:10:02

    Τι αλλαζει δηλαδη με το ευρω.Ο παραγωγικος ιστος θα παραγει τα δανεικα?

 27. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 04/11/2012 20:09:45

  " θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες " ποιος ? ποιοι? - και πότε ? σίγουρα οχι αυτοί που θα ψηφίσουν .....

 28. GeorgeK avatar
  GeorgeK 04/11/2012 21:19:50

  Euro και τα μυαλά στα κάγκελα!!Η παντελής έλλειψη λογικής έχει φτάσει σε επίπεδα ηλιθιότητας...Η μόνη λογική που εφαρμόζεται είναι αυτή του ότι υποχωρούμε πανικόβλητοι συνεχώς για να μην μας βρουν τα χειρότερα...Τα οποία μας βρίσκουν και φυσικά τον ξανατρώμε για να αποφύγουμε τα τρεις χειρότερα!!!
  ΜΑ ΠΟΣΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΑΚΟΜΗ Ο ΗΡΩΪΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ?

 29. Tasos avatar
  Tasos 05/11/2012 00:14:15

  Αν τα μέτρα ήταν βάναυσα σε βαθμό βιασμού αλλά είχαμε επαρκείς ενδείξεις για καλό αποτέλεσμα (δηλαδή να "βγαίνουν"), ελάχιστοι θα λέγανε να μην ψηφιστούν (εκτός από πραγματικά ανθέλληνες). Όμως οι ίδιοι λένε ότι θα ψηφίσουν μέτρα που γνωρίζουν ότι δεν θα φέρουν αποτέλεσμα αλλά θα τα ψηφίσουν ελπίζοντας μετά σε λύση απ' έξω. Ε, είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουν ορισμένοι ότι αυτό δεν χωνεύεται?
  Γιατί σου λέει ο άλλος, εντάξει ρε φίλε να πληρώσω πάλι, αλλά πού το ξέρεις ότι θα σου φέρει λύση το ΔΝΤ και η ΕΕ? και γρήγορα μάλιστα πριν χρεωκοπήσεις? Δεν το ξέρεις!
  Οπότε ζητάτε εθνική συνείδηση και ομοψυχία την ώρα που οι ίδιοι βάζετε δηλητήριο στη σκέψη διαρρέοντας ότι τα μέτρα θα φέρουν κι άλλη ύφεση κι όλη η φασαρία γίνεται μόνο για να κερδιθεί χρόνος ελπίζοντας για τη σωτηρία κι όχι για τη σωτηρία καθεαυτή.

 30. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 05/11/2012 00:44:20

  Αγαπητε Προεδρε της ΝΔ, περιμενουμε και ενα δικαιο φορολογικο καθεστως για μισθους, συνταξεις, μερισματα, εσοδα απο ακινητα, εσοδα απο αγροτικες περιουσιες, για τη φορολογηση ακινητων, αγροτεμαχιων, μικρο-μεσαιων επιχειρησεων, για να δουμε αν νοιαζεσαι πραγματικα για την Ελληνικη μεσαια ταξη, ή ΕΑΝ πρεπει να εξαφανιστουμε απο προσωπου γης, και να παμε σε μια κοινωνια 2 ταχυτητων!

 31. vildanden avatar
  vildanden 05/11/2012 01:17:38

  Ο Ηγέτης όμως λέει ότι σε ένα χρόνο θα είμαστε "success story", οπότε το έχει σιγουράτζα.

 32. Kostas K avatar
  Kostas K 05/11/2012 02:45:29

  11,5 δις έξω απο την αγορά για να σωθούμε, να πάρουμε τη "δόση" μας, μπας και πάθουμε σύνδρομο απεξάρτησης. Τον Σαμαρά γι' αυτό τον ψήφισα στις 29/11;
  Αυτά που γράφετε για τη σωτηρία της Ελλάδος απο την "δόση", τα θέλετε και τα γράφετε;

 33. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 05/11/2012 07:57:39

  μεστή ομιλία,το μήνυμα ότι ανήκωμεν εις τας Ευρώπας το έλαβαν άπαντες.
  Ελπίζω να επικρατήσει η κοινή λογική.

  • Σκεπτομενος προλεταριος avatar
   Σκεπτομενος προλεταριος @ ΝΙΚΟΣ 05/11/2012 10:13:12

   Ποια ειναι η κοινη λογικη?Τις ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ κλπ

 34. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 05/11/2012 14:56:02

  Μικρές λεπτομέρειες με σημασία από την χθεσινή ομιλία Σαμαρά: 1. Αντί για την προγραμματισμένη συνάντηση στην Βουλή, έγινε στα γραφεία της ΝΔ, 2. Αντί για την προγραμματισμένη ώρα 13.00' έγινε ξαφνικά ώρα 11.30', 3. Έξωθεν της Συγγρού αυθορμήτως είχαν μαζευθεί ΟΝΝΕΔίτες για να περιφρουρήσουν την συνεδρίαση, 4. Παρών ήταν αιφνιδιαστικά ο Στουρνάρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.