#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/10/2009 11:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σήμερα το deadline για τη στελέχωση των θέσεων γενικών και των ειδικών γραμματέων. Προλαβαίνετε…

 

«Δεσμεύομαι για τη δημιουργία ενός πρωτοφανούς επιπέδου ‘ανοιχτής’ διακυβέρνησης. Θα εργαστούμε από κοινού για να εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα διαφάνειας, συμμετοχής του κοινού και συνεργασίας. Οι ‘ανοιχτές’-διαφανείς διαδικασίες, θα ενισχύσουν τη δημοκρατία μας, την προώθηση της αποδοτικότητας και την αποτελεσματικότητα στην κυβέρνηση». (Μπαράκ Ομπάμα 21/1/09)

Η παραπάνω πρόταση, αποτελεί μέρος ενός μνημονίου «Διαφάνειας και Ανοιχτής Διακυβέρνησης» που δημοσίευσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Περίπου δέκα μήνες αργότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θέτοντας τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης μίλησε, μεταξύ άλλων, για διαφάνεια παντού, διαβούλευση, συμμετοχή, αξιοκρατία στο Δημόσιο, αξιολόγηση και λογοδοσία, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για «ανοιχτή διακυβέρνηση».

Τάχιστα μάλιστα, προχώρησε στο πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Την αλλαγή του τρόπου στελέχωσης των θέσεων των γενικών και των ειδικών γραμματέων των υπουργείων και των γενικών γραμματέων των Περιφερειών. Η ανάρτηση των σχετικών διαδικασιών για την πλήρωση των θέσεων στο site www.opengov.gr ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου και η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται σήμερα 13 του μηνός. Υπάρχει πιθανότητα οι αιτήσεις για την κάλυψη των 85 θέσεων να ξεπεράσουν τις 7.000. Από αυτές οι 66 αφορούν στη θέση γενικού και οι 19 τη θέση ειδικού γραμματέα

Σε σχέση τώρα με την κατανομή των θέσεων αυτών, παρατηρεί κανείς πως οι περισσότερες (22) υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης υπό τον κ. Ραγκούση. Αυτό συμβαίνει διότι στο υπουργείο αυτό, ανήκουν διοικητικά και οι θέσεις των δεκατριών «Περιφερειαρχών».

Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται οι γενικές γραμματείες: υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας, Ενημέρωσης, Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και οι Ειδικές Γραμματείες: Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικού Τυπογραφείου, Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Στο υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, στο οποίο προΐσταται η κα Κατσέλη, ανήκουν εννέα γραμματείες. Πέντε γενικές (Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Υπουργείου Ανάπτυξης, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Καταναλωτή) και τέσσερις ειδικές (Ψηφιακού Σχεδιασμού, Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, Ανταγωνιστικότητας και υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης).

Ακολουθεί το υπουργείο Οικονομικών με πολιτικό προϊστάμενο των Γ. Παπακωνσταντίνου. Περιλαμβάνει συνολικά οχτώ γραμματείες: υπουργείου Οικονομικών, Δημοσιονομικής Πολιτικής, Πληροφοριακών Συστημάτων, Φορολογικών- Τελωνειακών Θεμάτων και Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας καθώς και τις ειδικές γραμματείες Αποκρατικοποιήσεων, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων.

 Επτά γραμματείς θα διευθύνει η κα Διαμαντοπούλου, στο υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Πρόκειται για τους γενικούς γραμματείς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νέας Γενιάς, Δια Βίου Μάθησης, Ερευνας και Τεχνολογίας, καθώς και τους ειδικούς γραμματείς Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού- Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού - Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Αποκέντρωσης, Διαχείρισης Προγραμμάτων Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στον αντίποδα μόλις τρεις γραμματείες περιλαμβάνουν τα υπουργεία Υγείας - Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο πρώτο υπάγονται οι γραμματείες: Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας ενώ στο δεύτερο ανήκουν οι γραμματείες υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων καθώς και η ειδική γραμματεία Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών.

Στόχος της πρόσκλησης είναι να δοθεί η δυνατότητα στον κάθε πολίτη να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, ενώ σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν σταδιακά ανάλογες διαδικασίες και για τις υπόλοιπες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου αυτό είναι δυνατό. «Να φέρουμε ξανά κύρος στους δημοκρατικούς μας θεσμούς, να τους αναβαθμίσουμε ουσιαστικά. Να τους δώσουμε... οξυγόνο». τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. panais avatar
  panais 13/10/2009 13:18:59

  Πλακα έχεις!
  στην Τρίτη μέρα της διακυβέρνησής του ο Παπανδρέου αποφάσισε να ανοίξει μια διαδικασία που αν μη τι άλλο δείνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όποιον νομίζει οτι έχει τα προσόντα να αναλάβει σημαντικό πολιτικό πόστο για τη διακυβέρνηση του κράτους. Βρέθηκαν και τύποι που όπως και το X-factor αποφάσισαν να γελοιοποιήσουν τον εαυτό τους. Ακολουθεί και διαδικασία ανοιχτής προκήρυξης για τους διοικητές των ΔΕΚΟ. Που τα είδες αυτά στο παρελθόν και ξαφνικά συμπεριφέρεσαι οσάν η αξιοκρατία να ήταν κάτι το δεδομένο, ξεχνόντας τους κουμπάρους, τους ζαχόπουλους ,τους διοικητές των ταμείων με τα ομόλογα, τις συνεντεύξεις και πολλά άλλα.
  Καλή η κριτική αλλά να έχει και κάποια βάση

  • maquis avatar
   maquis @ panais 13/10/2009 13:29:36

   Θα δείξει ποσο "ανοιχτή" είναι η διαδικασία, αν δημοσιευτούν/αναρτηθουν ολα τα βιογραφικά των συμμετεχόντων, ποιά θα είναι η επιτροπή-ές επιλογής καθώς και η τελική αξιολόγηση/βαθμολόγηση. Υπάρχει κανείς που πιστεύει οτι θα γίνει κάτι τέτοιο;

 2. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 13/10/2009 13:35:19

  Φίλε Τιραμόλα, προτού στείλω τα δικαιολογητικά, ένα φιλικό σχόλιο απο σένα θα το εκτιμούσα πολύ. Οτι με εκτιμάς απεριόριστα κ.λ.π.

  Καλά τα διδακτορικά αλλά άν αναφέρω στις "δραστηριότητες" : αδελφικός φίλος Τιραμόλα, θα μετρήσει κομμάτι - τί λές ;

  Εκτός άν σ'έχει στη μπούκα κανένας Παμπούκης μ'εκείνο το "θά'χουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα", οπότε μ'έκαψες !

 3. Helmut avatar
  Helmut 13/10/2009 14:07:59

  Μέχρι τώρα πως επιλέγονταν οι γεν. γραμματείς υπουργείων; Με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες...

  Οπότε η "ανοιχτή διακυβέρνηση" είναι ένα θετικό βήμα... Σαφώς και πρέπει να περιμένουμε το πέρας της διαδικασίας για να κρίνουμε αν ήταν πραγματική καινοτομία η απλά ένα επικοινωνιακό τρυκ, αλλά όπως και να έχει ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν σαφώς χειρότερα οπότε ως πολίτες αυτής της χώρας δεν χάνουμε απολύτως τίποτα και ποιός ξέρει, ίσως κερδίσουμε και κάτι.

 4. ti na pei kaneis avatar
  ti na pei kaneis 13/10/2009 14:38:44

  panais: συμφωνω οτι ποτέ δεν ήταν ,,,,,,, αλλά μπορουμε να πουμε ότι τώρα θα είναι? επειδη επικοινωνιακα τεθηκε το θέμα της ανοιχτής προκυρηξης?
  τεθηκαν τα τυπικα προσοντα των υποψηφείων? οι ειδικές γνώσεις που απαιτειται να έχουν αυτοι? κλπ κλπ ποιος οριζει οτι ο Παν- Καλός εχει τα προσοντα επιλογής Αριστων στελεχών της διοικησης?
  Επειδη οι εκλογες περασαν και τον επελεξε ο λαος, καλο θα ήταν να περάσει στην πραξη γιατι αρχιζει και "μασαει" απο τις 100 μερες μονο με επικοινωνιακά τρικ και τιποτα συγκεκριμενο ακομη δεν ειδαμε.... ακομη όλα "θα τα δουμε..." "θα τα επανεξετασουμε".... "θα τα επαναδιαπραγματευτουμε..." πως πια κατευθυνση και με ποιο σκοπό?...

 5. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 13/10/2009 14:56:32

  Κατ' αρχήν το μέτρο είναι θετικό. Τόσο σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, αλλά και ως προς την φιλοσοφία που το διέπει.
  Ο κύριος θετικός χαρακτήρας του θα καταγραφεί αναμφίβολα μεσοπρόθεσμα σε επίπεδο συνείδησης - και εδώ ο ΓΑΠ είναι άξιος συγχαρητηρίων - οι πρακτικές του συνέπειες όμως, στην κατεύθυνση των απτών δεδομένων, θα είναι μηδενικές.
  Η ορθότης είναι πρωτίστως θέμα συνειδήσεως. Και αυτή διαμορφώνεται τόσο από το καθεστώς, όσο και από τους αποφασισμένους ανατροπείς του. Οι οργανωτικές δομές επιτελούν τριτεύοντα ρόλο. Ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι οι δημοκρατικές δομές δεν αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό της δημοκρατίας. Από μόνες όμως δεν είναι σε θέση ούτε να εγγυηθούν, ούτε να επιφέρουν κάτι συγκεκριμένο. Διότι την βάση της Δημοκρατίας αποτελεί η δημοκρατική συνείδηση. Η οποία συνίσταται στην ισχυρή ύπαρξη προσωπικοτήτων (ανθρώπων με προσωπικότητα) που εμφορούνται από αίσθημα ευθύνης, διακατέχονται από διάθεση προσφοράς και οραματισμού για το γενικό καλό και διαθέτουν συγκεκριμένη πολιτική ωριμότητα.
  Το ορθόν δεν αποτελεί αυτομάτως μέσον όρον της κοινής, που αποκαλείται "κοινή γνώμη". Η ανάδειξις αρχόντων μέσω διαφάνειας, οι οποίοι υπόκεινται στην εντολοδότηση μιας νοσηράς κεντρικής αρχής, δεν μπορεί να λειτουργήσει δημοκρατικά.
  Αυτονόητον είναι το αίτημα της αξιοκρατίας και η κατάλυσις των πελατειακών σχέσεων. Μια αυτοψία όμως του Πασοκικού μηχανισμού από αυτήν την σκοπιά αναδύει την γνωστή δυσοσμία των παλαιοκομματικών νταβέληδων με λεσχιακή σφραγίδα. Εξαίρεση αποτελεί αναμφιβόλως ο προσωπικός μηχανισμός του ΓΑΠ, ο οποίος είναι νεωτεριστής στα κοινωνικά, ως νεωτεριστής επί των εθνικών και στο θέμα ξεπεράσματος του συντηρητισμού είναι ο Κ. Καραμανλής.
  Αυτός είναι και ο λόγος δια τον οποίον στο παρελθόν εξέφρασα κάποια συμπάθεια, όσο αφορά τα πρόσωπα αυτών των δυο πολιτικών.
  Όπως όμως καταγράφη γλαφυρά στην περίπτωση του ΚΚ. το κόμμα δεν είναι ο αρχηγός. Πρόκειται για συνοθύλευμα ομάδων, τάσεων και χαφιέδων. Οι σχέσεις εξουσίας κρίνονται πάντοτε υπέρ της εντεθνικής και αντιλαϊκής υπερεξουσίας. Σε αυτή την προοπτική χαρίσματα και νεωτεριστικές τάσεις των κυβερνητικώς προκαθημένων αποτελούν μόνο αντικείμενον εκμεταλλεύσεως δια την νομιμοποίησην του κομματικού οχετού.
  Δι' αυτό εκτίμησα ότι ο ΓΑΠ πρόκειται να είναι από κυβερνητικής πλευράς μάλλον βραχύβιος. Μια ακόμη ανάσα στον συφιλιδικό ασθενή που λέγεται καθεστώς της υποτέλειας και της σήψεως. Πλην όμως η αγάπη μένει και μετά το πέρας των κυβερνήσεων. Όπως η εκλογή προέδρου από τη βάση στην περίπτωση του Πασόκ εδημιούργησε σχολή, το αυτό θα συμβεί προφανώς και με τις νέες ρυθμίσεις.
  Επειδή όμως όλα ξεκινάνε από τον εγκέφαλο, καλό είναι να κατανοηθεί ότι όλα αυτά μπορούν να αποδώσουν μόνο ενταγμένα σε ένα άλλο κυβερνητικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, που θα στηρίζεται στην συνειδητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών, στην αποκέντρωση, στο πνεύμα της προσφοράς με ετοιμότητα αυτοθυσίας στην πατρίδα και στην κοινωνική αλληλεγγύη.

 6. Πονοκέφαλος avatar
  Πονοκέφαλος 13/10/2009 16:39:56

  Υπάρχουν και δημοσιευμένες αιτήσεις!

  http://twitter.com/Sotiropoulos/status/4807335930

 7. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 13/10/2009 17:51:00

  Θα ρίξει κι άλλα πυροτεχνήματα για την εκλογή του ο αρχηγός ;

  Νά η Ηλεία, νά η πράσινη ανάπτυξη, η Ακρόπολη, τα ολυμπιακά ακίνητα παρέα με τον Ισπανό - άντε, θα κάτσουμε κι άλλο στο μπαλκόνι ή να πάμε μέσα ;

 8. Trikala avatar
  Trikala 13/10/2009 18:04:57

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ!

 9. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 13/10/2009 20:19:52

  Έμαθα πως έκανε αίτηση και η Ιωάννα Κουταλίδου. Πάμε καλά;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.