#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/02/2011 07:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σήμερα συζητείται στη Βουλή η τροπολογία της ΝΔ για το άσυλοΣήμερα το απόγευμα  θα συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με τη σημερινή του μορφή.

Ουσιαστικά, η ΝΔ ζητά σε περίπτωση τέλεσης ποινικού αδικήματος σε πανεπιστημιακό χώρο να μπορεί η αστυνομία να παρεμβαίνει με απλή καταγγελία, χωρίς να χρειάζεται η άδεια από τις πρυτανικές αρχές (κατάργηση των άρθρων 5-9 του νόμου Γιαννάκου 3549/2007).

Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «διατηρούνται οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, προστατεύονται από θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος».

Χθες, η ΝΔ επανήλθε στο θέμα του ασύλου, με αφρομή «σημερινά θλιβερά γεγονότα στη Νομική Σχολή, όπου ακραία στοιχεία διέκοψαν βίαια τη διαδικασία των εξετάσεων, εξυβρίζοντας και απειλώντας τους φοιτητές» και τα οποία, σύμφωνα με τη ΝΔ, «καταδεικνύουν -άλλη μια φορά - τη χρεοκοπία του ευτελισμένου θεσμού του ασύλου» και την «επιτακτική ανάγκη» της κατάργησης του ασύλου.

«Για ποιο άσυλο, λοιπόν, επιμένει να μιλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Για το άσυλο που υπάρχει για να προστατεύει τις μειοψηφίες που καταπατούν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες;», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η κατάργηση του ασύλου, όπως ήδη έχει προτείνει η ΝΔ, είναι, πλέον, επιτακτική ανάγκη. Επιτέλους, φτάνει πια ο στρουθοκαμηλισμός».

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του ασύλου. Εντούτοις, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι η λύση στο πανεπιστημιακό άσυλο και τη διαχείρισή του θα δοθεί μέσα από τη συνολική αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των ΑΕΙ.

Σε συνέντευξή της στα «Νέα», η υπουργός εξήγησε ότι οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αφαιρέσουν από τους πρυτάνεις τη δυνατότητα διαχείρισης του ασύλου, καθώς το Συμβούλιο του Ιδρύματος, που θα λειτουργεί εκτός πανεπιστημίου, θα παίρνει την απόφαση για το εάν θα πρέπει ή όχι να κληθεί η Αστυνομία.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της υπουργού Παιδείας ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων θα παίρνουν τις αποφάσεις για παρέμβαση ή όχι της αστυνομία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος  Παπουτσής είπε ότι «θα τη δούμε και θα τη συζητήσουμε όταν έρθει στο υπουργικό συμβούλιο».

Στο μεταξύ, όπως γράφει η Ελευθεροτυπία «διπλό ‘όχι’" εισέπραξε απο την  πανεπιστημιακή κοινότητα η υπουργός Παιδείας .

‘’Το ακαδημαϊκό άσυλο, για λόγους τόσο ουσίας όσο και συμβολισμών, θα πρέπει να παραμείνει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ακαδημαϊκών οργάνων και όχι στα συμβούλια διοίκησης όποια σύνθεση κι αν έχουν’’, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Ν. Σταυρακάκης, που κατά τ’ άλλα έχει ταχθεί υπέρ αλλαγών αλλά και υπέρ των μέτρων για την αυστηρότερη περιφρούρηση του ασύλου. Υπέρ των αλλαγών, χθες, τάχθηκαν και 20 πανεπιστημιακοί από διάφορα ιδρύματα της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρ. Παπανδρέου, αδελφός του πρωθυπουργού. ‘’Τα πανεπιστήμια να μείνουν ανοικτά και ζωντανά’’, τονίζουν επισημαίνοντας ότι η ‘’μεταρρύθμιση είναι πιο αναγκαία από ποτέ και δεν μπορεί να είναι απλώς μεταρρύθμιση περικοπών αλλά να γίνει μεταρρύθμιση αξιών».

Διαβάστε όλη την τροπολογία της ΝΔ εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Michal.V. avatar
  Michal.V. 01/02/2011 09:52:34

  Το "άσυλο" κατάντησε εργαλείο προστασίας των πάσης φύσεως αναρχικών και εγκληματικών στοιχείων, κουκουλοφόρων και άλλων οργανωμένων μειοψηφιών, κυρίως αριστερών και αριστεριζουσών τάσεων, ώστε να διαπράττουν τα ανομήματά τους, μέχρι και το χτίσιμο της πόρτας του γραφείου του Πρύτανη και μάλιστα με αυτόν μέσα. (Θα μου πείτε, από μια άποψη, καλά του έκαναν, αφού αυτός αρνείται συστηματικά να εφαρμόσει αυτόν τον έστω και κουτσό νόμο). Τέρμα λοιπόν η καραμέλα. Όταν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ο κάθε ένας ντόπιος ή αλλοδαπός νόμιμος ή παράνομος μπορεί να λέει και να κάνει ό,τι θέλει, ποιος εμποδίζει και μάλιστα μέσα στα πανεπιστήμια, τον οποιονδήποτε να λέει ότι αρλούμπα του κατεβαίνει; Δε θα πρέπει να εμποδίζει κάποιος, τα αποβράσματα στο να μην προκαλούν καταστροφές και λεηλασίες δημόσιας περιουσίας μέσα στα πανεπιστήμια και στα εργαστήρια που κοστίζουν εκατομμύρια στον άγρια σήμερα φορολογούμενο Έλληνα; Γι αυτό λοιπόν εδώ και τώρα κατάργηση χωρίς περιστροφές και χωρίς "όρους και ναι μεν αλλά" αυτού του αίσχους, που χωρίς ντροπή αποκαλούμε πανεπιστημιακό άσυλο. Κάποτε θα πρέπει να πάψουν οι κουκουλοφόροι να βρίσκουν καταφύγιο στο Πολυτεχνείο και να κατασκευάζουν τις μολότωφ ανενόχλητοι και να λοιδορούν τους πάντες και τα πάντα θεσμικούς παράγοντες και πολίτες.

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 01/02/2011 10:36:11

  Απομεινάρια του σταλινισμού και του μαοϊσμού υπάρχουν στην Ελλάδα άραγε; Θεωρητικά μιλάμε.
  Το άσυλο θα καταργηθεί είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό είναι πλέον βέβαιο. Και σιγά σιγά η χώρα θα αποκτήσει Πανεπιστήμια, χωρίς όμως εσάς (φιλάκια, δεν θα μας λείψετε, σας λουζόμαστε σχεδόν 40 χρόνια).
  Κατοπιν, η θέση σας θα είναι σε κανένα "θεματικό πάρκο" της Ακροαριστεράς, με εισιτήριο για να σας βλέπει με τις στολές σας (καδρόνια, λοστούς, κουκούλες, ταγάρια) το φιλοθεάμον κοινό. Τα μισά λεφτά από τα εισιτήρια θα πηγαίνουν για ενίσχυση των "αγώνων" σας (εντός του πάρκου όμως....), το 1/3 για συντήρηση του πάρκου και το 1/3 στο δημόσιο ταμείο. Αυτά εκτός του 27% που θα είναι ο ΦΠΑ.
  Και να λέτε πάλι καλά για θεματικό πάρκο, γιατί υπάρχει και το zoo.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΒΙΣ 01/02/2011 10:37:19

   Mάλλον το 1/3 για τους αγώνες σας. Καλά είναι νομίζω. Διά του τρία η μοιρασιά.

 3. Σταύρος avatar
  Σταύρος 01/02/2011 12:21:01

  Σιγά μην σπρώξουμε τα έρμα τα δις, για θεματικό πάρκο 200 άπλυτων αληταράδων.
  Δεν τους σπρώχνουμε από ένα γκρεμό καλύτερα.
  Δεν θα μας λείψουν!
  Κι όσο για τους γονείς των αν τολμήσουν να εμφανιστούν, τους περιμένουν κάποια τιμολόγια από την αποκατάσταση των καταστροφών που έκαναν ανά καιρούς και πυκνά συχνά τα βλαστάρια των!!!

 4. Aggelos avatar
  Aggelos 01/02/2011 15:19:50

  αν εχουν κοτσια οι αριστεροι να παλεψουνχωρις ασυλο..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.