29/02/2012 11:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σήμερα "κληρώνει" αν θα πληρωθούν τα CDS

Μια ομάδα τραπεζιτών και επενδυτών στην αγορά παραγώγων, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα προκειμένου να καθορίσει αν η σχεδιαζόμενη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας, θα πρέπει  να οδηγήσει σε αποζημιώσεις στα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι τυχόν χρεοκοπίας της.

Η International Swaps and Derivatives Association (ISDA) αντιμετωπίζει το ερώτημα του αν η συμφωνία συνιστά πιστωτικό συμβάν, αφού δημιουργεί δυο είδη ομολογιούχων: Την ΕΚΤ, που γλιτώνει την «χασούρα», και τους ιδιώτες επενδυτές που αναγκάζονται να υποστούν απώλειες έως και 75% στα ομόλογα του ελληνικού κράτους που κατέχουν.

Αν οι 10 τράπεζες, και οι 5 επενδυτές που συμμετέχουν στην αρμόδια επιτροπή της ISDA αποφασίσουν ότι όντως είχαμε πιστωτικό συμβάν, θα χρειαστεί να πληρωθούν αποζημιώσεις για τα $3.2 δις σε εκκρεμούντα συμβόλαια παραγώγων.

Όλα αυτά έρχονται, μετά την προχθεσινή απόφαση της Standard & Poor να υποβαθμίσει την Ελλάδα σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», στέλνοντας σήμα πως η χώρα μπορεί και να χρεοκόπησε.

Η Ελλάδα θέλει τους κατόχους χρέους της ύψους €206 δις να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή ομολόγων (private sector involvement ή PSI), ώστε να μπορέσει η χώρα να εισπράξει την οικονομική βοήθεια (€130 δις) από την ΕΕ.

Οι ομολογιούχοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν, μέχρι την 12/3, σε κάτι που θα μειώσει ως και 75% τα ομόλογα που διακρατούν.

Το αναμενόμενο από καιρό «κούρεμα», οδήγησε πολλούς επενδυτές στο να αγοράσουν ασφάλιστρα κινδύνου από τράπεζες και ομίλους, για να διασφαλιστούν έναντι μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Όμως, το «εθελοντικό» κούρεμα, όπως έχει βαπτισθεί το PSI στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, έχει θολώσει τα νερά, και κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκειται για πραγματικό πιστωτικό συμβάν.

Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε στο κοινοβούλιο τη ρήτρα που θέλει όλους τους κατόχους ομολόγων της να αποδεχτούν τους όρους του PSI. Λίγο πριν, συμφώνησε να αντικαταστήσει τα ομόλογα (€55 δις) που διαθέτει η ΕΚΤ, με νέα, τα οποία δεν κινδυνεύουν από μια χρεοκοπία.

Συνήθως, η επιτροπή της ISDA ετυμηγορεί μόνο εφόσον οι πιστωτές έχουν ήδη υποστεί απώλειες. Στη προκειμένη περίπτωση συνέρχεται επειδή τίθεται θέμα λόγω της εξαίρεσης της ΕΚΤ από την «χασούρα».

Όπως και να έχει, το όλο ποσό των CDS ($3.2 δις) είναι σχετικά μικρό, και οι επενδυτές είναι σχεδόν όλοι καλυμμένοι, αλλά τίθεται ένα γενικότερο θέμα για την αξιοπιστία της αγοράς των ασφαλίστρων κινδύνου.

Για να αποφασιστεί ότι συνέβη πιστωτικό συμβάν, θα πρέπει να συμφωνήσουν 12 μέλη της επιτροπής.

http://www.ft.com/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. andy avatar
  andy 29/02/2012 11:22:37

  Πολλά βάλατε πολλά θα πάρετε όσοι πράσινοι ποντάρατε και βάλατε πλάτη εύγε !!!!

 2. franc avatar
  franc 29/02/2012 12:27:00

  Eδω θα φανει ποιός κάνει κουμάντο στην ISDA...

 3. TARAMAS avatar
  TARAMAS 29/02/2012 18:20:43

  Όλα κι όλα στα CDS είναι $ 3.2 δις ; Και όλα αυτά που έλεγαν οι συνομωσιολόγοι στο Ελλάντα για παιχνίδια με τα cds και τα μυθικά ποσά, τι ήταν φούμαρα; Άντε!!

 4. magneto avatar
  magneto 01/03/2012 00:03:44

  Τοσο ειναι το ποσο, και για την ακριβεια ακομη μικροτερο. 2,68 Δις $.
  Βεβαια, η συνολικη αξια των πονταρισμενων στην Ελλαδα CDS ειναι στο συνολο τους 54 Δις $. Το "μικρο" αυτο ποσο προκυπτει, απο το τελικο "πραγματικο" ποσο που πρεπει να "ξοδευθει" σε αποζημιωσεις, μετα το γαϊτανακι των "προσθαφαιρεσεων" δολλαριων, μεταξυ των τραπεζων που διακινουν αυτα τα "πυρηνικα αποβλητα" που τα βαφτιζουν "επενδυτικα προϊοντα".

  Κοινως, η ζημια για την "μπάνκα", ειναι ουτε, 3 ψωροδις.....βεβαια.....παντα ελλοχευει ο κινδυνος της εξαπλωσης των συνεπειων μιας αλυσιδωτης αντιδρασης τετοιας τοξικης φουσκας, αλα Lehman Brothers.....θα μπορουσε να πει και μια ψυχη...λεμε τωρα...αλλα αυτο ειναι κατι που δεν μπορει να το προβλεψει κανεις.....εκτος και ειναι στo top-10 της λιστας του Forbes...

  ΥΓ. για την ιστορια, η συνολικη αξια της αγορας των CDS ειναι.....32+ ΤΡΙΣ $

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=29411

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.