#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/10/2010 13:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σάλπισμα ξεσηκωμού στην Παιδεία

Κλιμακώνεται η ένταση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι φοιτητές, χθες, φώναξαν όχι στον επικείμενο νέο νόμο-πλαίσιο, μ' ένα ακόμα συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ θέση μάχης μαζί με πανεπιστημιακούς παίρνουν ακόμα και διοικήσεις ή κορυφαία όργανα των Ιδρυμάτων.
Η Σύγκλητος του ΕΜΠ μ' ένα ψήφισμα-καταπέλτη καταγγέλλει την κυβέρνηση για απόπειρα «απαξίωσης και ταπείνωσης του δημόσιου Πανεπιστημίου», θέτοντας παράλληλα ζήτημα αποχής από τον εξαγγελθέντα «προσχηματικό» διάλογο. Από την άλλη, το Πανεπιστήμιο Πατρών εξέδωσε το δικό του πλαίσιο, εν όψει και της Συνόδου των πρυτάνεων, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στην Κρήτη, παρουσία της υπουργού Παιδείας.

«Η Σύγκλητος του ΕΜΠ πιστεύει ότι οι μεταρρυθμιστικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, η απαξίωση και η ταπείνωση του δημόσιου Πανεπιστημίου και των λειτουργιών του έχουν ως στόχο να πλήξουν το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να συρρικνώσουν περαιτέρω την κρατική χρηματοδότηση και να προλειάνουν το έδαφος για ιδιωτικά ΑΕΙ, με ολέθριες για τον τόπο επιπτώσεις». Με αυτή τη σκληρή τοποθέτηση η Σύγκλητος του ΕΜΠ, ενός εκ των κορυφαίων Ιδρυμάτων της χώρας, παίρνει ανοιχτά θέση σύγκρουσης με την κυβέρνηση και το υπουργείο. Χαρακτηρίζοντας μάλιστα το προσκλητήριο κείμενο του διαλόγου «προκλητικό στις ισοπεδωτικές γενικεύσεις και αστήρικτες καταγγελίες του», τονίζει σαφώς ότι «αμφισβητεί τις βάσεις, τις αφετηρίες και τις προϋποθέσεις αυτού του διαλόγου που εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση».

Στο ίδιο κείμενο, αφού τονίζεται πως «καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί ούτε να σχεδιαστεί ούτε να εφαρμοστεί αν δεν στηριχτεί στις δυνάμεις του Πανεπιστημίου και στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των φοιτητών, των εργαζομένων, των διδασκόντων», τίθεται ζήτημα αποχής από τη διαβούλευση. Οπως αναφέρεται, «το ΕΜΠ θεωρεί προσχηματικό το διάλογο και επιφυλάσσεται για τη συμμετοχή του σ' αυτόν και δεσμεύεται να επαναπροσδιορίσει τη στάση του το αμέσως προσεχές διάστημα».

Το «αδιαπραγμάτευτο δημόσιο - αυτοδιοικούμενο Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος», και η «διεκδίκηση της αναγνώρισης του πενταετούς διπλώματος του ΕΜΠ» αποτελούν βασικές προϋποθέσεις διαλόγου για τη Σύγκλητο του Ιδρύματος. Ανάλογες και οι προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών, ειδικά σε ό,τι αφορά την αυτοτέλεια (οικονομική, θεσμική, διοικητική), με θέσεις που διαφοροποιούνται από τις προτάσεις του ΥΠΕΠΘ, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διοίκηση των Ιδρυμάτων.

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών καταγγέλλουν ότι οι εξαγγελίες «αγγίζουν και θίγουν όλες τις συνιστώσες της λειτουργίας και της ζωής του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου». Προειδοποιούν μάλιστα πως «η τακτική συκοφάντησης του δημόσιου Πανεπιστημίου δυναμιτίζει οποιαδήποτε δυνατότητα επικοινωνίας».

Ταραχώδης αναμένεται, ως εκ τούτων, η Σύνοδος των πρυτάνεων, στην οποία η κ. Διαμαντοπούλου θα συζητήσει για τις αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει την ανακοίνωση του τελικού κειμένου για μετά τις εκλογές, αλλά ήδη το κλίμα είναι οξυμένο. Οι φοιτητές διευρύνουν τις καταλήψεις και ετοιμάζονται για την κάθοδό τους στην Κρήτη, όπου θα συμμετάσχουν στην αντι-Σύνοδο.

Στη γωνία περιμένουν και τα ΤΕΙ, που ζητούν μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ενώ δάσκαλοι και καθηγητές συντονίζονται σε κοινό μέτωπο.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=216183

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 22/10/2010 14:14:24

  Άντε να δούμε. Θα πάρουμε επι τέλους μπροστά?

 2. Greg avatar
  Greg 22/10/2010 16:01:35

  Όσοι τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, δεν έχουν να δουν τί συμβαίνει με τα φροντιστήρια και πώς με τα χρόνια απαξίωσαν το ρόλο του σχολείου. Επειδή ουδεμία σύγκριση μπορεί να γίνει μεταξύ ελλαδιστάν και άλλων χωρών, μην παίρνετε παραδείγματα από το εξωτερικό, όπου συνυπάρχουν ιδιωτικός και δημόσιος τομέας στην Παιδεία. Στην Ελλάδα θα είναι καταστροφικό.

 3. kprotop avatar
  kprotop 22/10/2010 16:17:32

  Οι γνωστοί και μη εξαιρεταίοι ΣΥΡΙΖαιοι ξεσηκώθηκαν πάλι για να παραμείνουν τα πανεσπιστήμια τσιφλίκι τους...

  • th.pr avatar
   th.pr @ kprotop 22/10/2010 17:51:03

   Συνεπικουρουμενοι απο τους γνωστους κηφηνες-καθηγηταδες.....

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ kprotop 22/10/2010 18:05:54

   αυτό το περί οικονομικής αυτοτέλειας πώς το εννοούνε άραγε? Θα βάλουν δίδακτρα, ή θέλουν να διαχειρίζονται κατά το δοκούν την κρατική χρηματοδότηση και τις κοινοτικές επιδοτήσεις?

  • paskitis avatar
   paskitis @ kprotop 22/10/2010 18:09:19

   oti peis her fasista

 4. Misha avatar
  Misha 22/10/2010 17:50:46

  Σύντροφος Κανέλλος και ξερό ψωμί :)

  Καταλήψεις παντού, ανυπακοή και απειθαρχία στην κατοχική τρόικα.

 5. παππας avatar
  παππας 22/10/2010 21:07:56

  Από τους "μικρούς" θα το βρουν...

  "...όταν θα φθάσουν νά ξεκοιλιάσουν αυτούς που τα κυβερνούν, τότε θα βάλουν και αυτοί μυαλό"
  http://1453-2009.pblogs.gr/2010/07/otan-tha-fthasoyn-na-xekoiliasoyn-aytoys-poy-ta-kybernoyn-tote-t.html

 6. προβοκατορας avatar
  προβοκατορας 23/10/2010 18:39:07

  καμια διαμαρτυρια για την καταργηση της νεοτερης ελληνικης ιστοριας στο λυκειο θα κανουν αραγε?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.