14/11/2009 22:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ...σε αντίθετες πορείεςΣτο σημείο μηδέν βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών επανέρχεται το δίλημμα για τη φυσιογνωμία του. με τις συνιστώσες του σχήματος να βρίσκονται από τη μία πλευρά του λόφου και τον ΣΥΝ από την άλλη.

Η περιβόητη πλέον «κάρτα μέλους» αλλά και το νέο οργανωτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ «διχάζουν» όσους συμμετέχουν στο εγχείρημα, ενώ και στην Κουμουνδούρου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και τοποθετήσεις για το παρόν και το μέλλον του σχήματος.

Σχεδόν έναν μήνα μετά τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να επιστρέψει στο κλίμα προ των εκλογών -ο κίνδυνος της διάλυσης ήταν προ των πυλών- ενώ η ηχηρή επανεμφάνιση του Αλέκου Αλαβάνου προσθέτει ακόμη έναν πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου, καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν τις προθέσεις του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον άτυπο «διάλογο» που έχει ξεκινήσει στην κορυφή αλλά και στη βάση της παράταξης έχουν κατατεθεί δεκάδες κείμενα και σχέδια για το νέο οργανωτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ. Πλήρης σύγχυση. Ωστόσο, δύο προτάσεις συν ένα σχέδιο φαίνεται ότι ξεχωρίζουν: Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, για τη μετεξέλιξη του σχήματος σε ενιαίο, πολιτικό, δημοκρατικό και πολυτασικό φορέα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

Η δημοκρατική διάρθρωση του νέου φορέα από τη βάση μέχρι την κορυφή, ο δημοκρατικός δρόμος προς τον σοσιαλισμό και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός του νέου φορέα μέσα από το σχήμα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η δεύτερη πρόταση που φαίνεται να υιοθετείται από την πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ -σε αυτήν συντάσσονται στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» και της «Ανανεωτικής Πτέρυγας»- είναι να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ συμμαχικό σχήμα, καθώς δεν υπάρχουν σήμερα προϋποθέσεις για ένα τέτοιο άλμα.

Η τρίτη πρόταση
Η τρίτη πρόταση που υιοθέτησαν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ -πλην του ΣΥΝ- στην προχθεσινή Γραμματεία του σχήματος ήταν η πρόταση του Γ. Μπανιά και του Γ. Σαπουνά, η οποία προβλέπει τη συγκρότηση οργανώσεων και οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση, ενώ η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή και η Κεντρική Γραμματεία να αναδεικνύονται με ποσόστωση ή συναίνεση.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι για να υιοθετήσει το σχέδιο αυτό ο ΣΥΝ, θα γίνει μόνο από συνέδριο του κόμματος, ενώ επεσήμανε ότι «περιγράφει τη δομή ενός κόμματος νέου τύπου, δεν ξεκαθαρίζει το ζήτημα των μελών όπως και με ποιον τρόπο θα ορίζονται οι ποσοστώσεις και οι τρόποι απόφασης».

Stand by ο Αλαβάνος

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, ερωτηματικό παραμένει ποια θα είναι η στάση του Αλέκου Αλαβάνου. Η ηχηρή επανεμφάνιση του κ. Αλαβάνου την περασμένη εβδομάδα, η οποία συνοδεύτηκε με σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ και με παρατηρήσεις ότι «ο εχθρός είναι εντός των τειχών», δείχνει ότι ο ίδιος δεν έχει «αποστρατευθεί», αλλά επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει μέσα από έναν «νέο ΣΥΡΙΖΑ». Οσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Αλαβάνο λένε ότι πλέον δεν υπάρχει το νήμα που τον ενώνει με το κόμμα του, ο ίδιος είπε ότι πλέον «δίπλα στο όνομά μου θα βάζετε την ιδιότητα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ», και ότι θα κάνει πολύ πιο ηχηρή την παρουσία του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του σχήματος, στο τέλος Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. thouthou avatar
  thouthou 15/11/2009 00:13:48

  Η αποθέωση της αξιακής αριστεράς...
  Αν δεν τους κάτσει, υπάρχουν και τα πανηγύρια....

 2. αντί avatar
  αντί 15/11/2009 11:24:40

  Τελικά μπορεί κανείς να κάνει κάποια υπόθεση για τις επιδιώξεις του Αλαβάνου;

 3. Nikos avatar
  Nikos 15/11/2009 12:59:27

  Καλά ρε παιδιά πριν από 2 χρόνια δεν ήταν που ο Αλαβάνος (σε ανοδική πορεία τότε) παραιτήθηκε οικοιοθελώς "για σοβαρους προσωπικούς λόγους" και διόρισε τον Τσίπρα αντικαταστάτη? Τι κάψα τον έχει πιάσει τώρα να ξαναμπεί?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.