#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/05/2012 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: εμπρός για ένα μεγαλύτερο κράτος!!!Νέες προεκλογικές αντιπαραθέσεις πρόκειται να προκαλέσει η αυριανή, επίσημη δημοσιοποίηση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται σε αυτό –μεταξύ άλλων – δεσμεύσεις για μεγαλύτερο κράτος μέσα από το «πάγωμα» ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, κρατικοποίηση του ΟΤΕ αλλά και τραπεζών, σταδιακές αυξήσεις μισθών και συντάξεων (!) αλλά και νέο φορολογικό σύστημα.

Ειδικότερα, περιλαμβάνεται ειδικό σχέδιο με το οποίο το κράτος θα επανακτήσει τον έλεγχο στρατηγικών τομέων της οικονομίας (π.χ. ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.). Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί για τη στασιμότητα στις αποκρατικοποιήσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται ως αδιαπραγμάτευτος στόχος ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΥΔΑΠ, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, άρα και η κατάργηση του ειδικού ταμείου αποκρατικοποιήσεων που έχει συσταθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι επομένως λογικό να ζητούνται από την αυριανή παρουσίαση και τους ιθύνοντες της Κουμουνδούρου να εξηγήσουν με ποιον τρόπο θα καταφέρουν να επανακρατικοποιήσουν επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ.

Επιπλέον, στην αυριανή παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να περιμένουμε μέτρα υπέρ της αναδιανομής του πλούτου αλλά και εξειδίκευση της δέσμευσης για νέο φορολογικό πρόγραμμα, με την ελπίδα ότι θα απαντηθούν τα ερωτήματα που προέκυψαν από δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη. Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι θα γίνει λόγος για άμεση κατάργηση των «χαρατσιών» (όπως αυτό που επιβλήθηκε μέσα από το λογαριασμό της ΔΕΗ) σε μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα, όπως και για άμεση αποκατάσταση του κατώτατου μισθού μέσα από μέτρα όπως η επαναφορά της μετενέργειας, του θεσμού της διαιτησίας και των συλλογικών συμβάσεων.

Έχουν ενδιαφέρον οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διευκρινίσει ότι δεν είναι αντίθετο με το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (με κοινές μετοχές και ψήφο), καθώς αυτή η πορεία οδηγεί στην κρατικοποίηση των τραπεζών. Αγνωστο είναι πώς θα τοποθετηθούν στο επόμενο βήμα, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέπεται μετά την κρατικοποίηση και την εξυγίανση των τραπεζών και πάλι η ιδιωτικοποίησή τους.

Οπως είναι φυσικό, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί αλλεπάλληλες και επίμονες ερωτήσεις (και είναι προετοιμασμένη για αυτό) ώστε να ξεκαθαρίζουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πρόθεση αναστολής πληρωμών προς το εξωτερικό, μονομερείς ενέργειες από την επόμενη κυβέρνηση κ.λπ. Ενδιαφέρον βεβαίως παρουσιάζει και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πώς θα αντιδράσει αν το οικονομικό του πρόγραμμα δεν γίνει αποδεκτό από τους δανειστές της χώρας και πολύ περισσότερο αν κληθεί να διαχειριστεί απειλές περί διακοπής της δανειοδότησης.

(Γιάννης Καμπουράκης στον ΕΤ)

Περισσότερα εδώ: Στον παράδεισο του Α.Τσίπρα θα γράφει: “Τσοβόλα δώστα όλα”

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 31/05/2012 09:18:33

  Οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως δεν μπορούν να αντιληφθούν τα παράδοξα που προτείνει στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής με τον ίδιο τρόπο δεν μπορούν να καταννοήσουν ότι οδηγούνται σε αδιέξοδο στο πεδίο των πολιτικών ιδεολογιών. Όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί η πολιτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ απλά διότι τα δανεικά τελείωσαν. Επομένως ή θα αναγκαστεί να δημιουργήσει πλούτο, ο πλούτος ως γνωστόν δημιουργείται με δουλειά και όχι με πορείες, ή θα επιλέξει την εξαθλιωτική πολιτική της ισότητας των ζητιάνων. Σε κάθε περίπτωση οι οπαδοί του θα έχουν υποστεί ιδεολογική ήττα.

 2. Καλά Κρασιά avatar
  Καλά Κρασιά 31/05/2012 11:06:22

  Τον ΟΤΕ μπορούν να το επανακρατικοποιήσουν δίνοντας στο Γερμανικό ΔΗΜΟΣΙΟ τηλεπικοινωνιακό φορέα που τον άρπαξε, δίνοντας λοιπόν πίσω τα 400 εκατομμύρια που έδωσε για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο .
  Και επιτέλους καταλάβετε πως ναι ο Έλληνας στην πλειοψηφία του δεν συμφωνεί με το ξεπούλημα οτιδήποτε δημοσίου ,δεν αποτελεί αυτό την λύση στα προβλήματα του τόπου .
  Αν δουλεύει σωστά ο υπό δημόσιο έλεγχο φορέας μια χαρά κέρδη φέρνει στο κράτος (όπως συμβαίνει) ειδικά τα μονοπώλια ,οπότε ας κοιτάξουμε την αναδιοργάνωσή και το συμμάζεμα και όχι την εύκολη λύση που είναι το ξεπούλημα .

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Καλά Κρασιά 31/05/2012 11:15:32

   Καλά κρασιά, δεν υπάρχουν σοσιαλιστικοί παράδεισοι. Ακόμα δεν το έχεις πάρει χαμπάρι; Ο μόνος υπαρκτός σοσιαλισμός είναι στην Β. Κορέα. Ακόμα και η Κίνα προβαίνει σε ιδιωτικοποιήσεις.

   Για να χρησιμοποιήσω ένα άλλο παράδειγμα πέραν του ΟΤΕ, τι ζόρι τραβάς αν το κράτος χωρίσει τον ΟΣΕ σε δίκτυο και υπηρεσίες μεταφορών (δηλ. τα βαγόνια και τις διαδρομές) και κρατήσει τον έλεγχο των δικτύων δίνοντας τις υπηρεσίες σε ιδιώτες κερδίζοντας από τον ΦΠΑ και τους φόρους κερδών του κύκλου εργασιών των ιδιωτών;

   Αλλά αυτά παθαίνει κανείς όταν έχει μεγαλώσει σε μια χώρα με ιδεολογική ηγεμονία της ιερής αγελάδας της αριστεράς με τις σοσιαλιστικές ψευδαισθήσεις.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Καλά Κρασιά 31/05/2012 11:16:41

   Και όσον αφορά στα "μια χαρά κέρδη" των δημόσιων επιχειρήσεων, τα είδαμε στην Ολυμπιακή και αλλού. Άστο

   • Καλά Κρασιά avatar
    Καλά Κρασιά @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 31/05/2012 11:49:43

    Εγώ δεν μίλησα για σοσιαλιστικούς η κομμουνιστικούς παραδείσους ,αναφέρομαι στην απλή και μόνο λογική .
    Η θέλουμε κράτος η δεν θέλουμε ,κάποιες λειτουργίες που μας παρέχονται ως ανταποδοτικά οφέλη η με τους φόρους μας η με το ελάχιστο κόστος παραγωγής και διάθεσης αυτών των παροχών μπορούν να υπάρχουν .
    Όπως δεν μπορώ να διανοηθώ την δημόσια ασφάλεια στρατό-αστυνομία -πυροσβεστική να την παραχωρήσουμε σε ιδιωτικές εταιρίες όπως συμβαίνει αλλού που αν δεν έχεις πληρώσει την συνδρομή σου δεν έχεις παροχή, έτσι δεν συμφωνώ και για το νερό-το ηλεκτρικό -την ενέργεια- τις επικοινωνίες της χώρας-τα λιμάνια-τους δρόμους- τις μεταφορές που επιβάλετε να είναι φθηνές και πάει λέγοντας .
    Κάποια αγαθά δεν πρέπει να αποτελούν αφορμή για υπερκέρδη κάτι που συμβαίνει με τα φάρμακα και έχουν μπουχτίσει τον κόσμο σε αχρείαστα φάρμακα η τα διόδια που ενώ τα πληρώνουμε πανάκριβα δεν φτιάξαν ως όφειλαν ούτε μέτρο καινούργιου δρόμου, καταφέραμε μόνο να αποκομίζουν υπερκέρδη αδίστακτες ιδιωτικές ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΕΣ επιχειρήσεις .
    Τέλος πάντων το θέμα σηκώνει κουβέντα αν θες τουλάχιστον αποδέξου ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αντίθετη στις ασύδοτες ιδιωτικοποιήσεις,αν δεν θες να το δεις δεν πειράζει, καλή καρδιά .

  • Nikos avatar
   Nikos @ Καλά Κρασιά 31/05/2012 11:45:31

   Μήπως θυμάσαι να μας πεις πόσα χρόνια περίμενες να σου βάλει τηλέφωνο ο ΟΤΕ όταν ήταν κρατικός?

   • Καλά Κρασιά avatar
    Καλά Κρασιά @ Nikos 31/05/2012 13:21:53

    Ναι θυμάμαι , θυμάμαι το 1978 που χρειάστηκα 2 μήνες στην Αθήνα και 2 χρόνια στο χωριό .
    Και θυμάμαι επίσης το 2003 που χρειάστηκαν 2 μέρες στο εξοχικό εντός Αττικής και στις δυο περιπτώσεις κρατικός ήταν, είχε όμως αλλάξει και εξελιχθεί κατά πολύ η τεχνολογία που έκανε φθηνότερη και γρηγορότερη την εξυπηρέτηση του ΟΤΕ, αυτό εσύ μπορείς να το αντιληφθείς ;;;

 3. Στάθης avatar
  Στάθης 31/05/2012 11:15:32

  Δυστυχώς αυτό που φοβάμαι με την Αριστερά στην Ελλάδα είναι ότι όλοι αυτοί οι εγκέφαλοι που ευαγγελίζονται όλα αυτά στο πίσω μέρος του μυαλού τους πιστεύουν ότι στην "αταξική" κοινωνία τουνεοσοβιετικού κράτους που ονειρεύονται, αυτοί οι ίδιοι θα αποτελούν την καλοζωισμένη νομενκλατούρα με τις "ντάτσες" της (πολυτελείς εξοχικές κατοικίες των υψηλοβαθμων κομματικών στελεχών στην ΕΣΣΔ), όταν θα αισθάνονται ικανοποιημένοι που οι καθοδηγούμενες από τη Διαφώτιση μάζες θα έχουν δωρεάν παιδεία, υγεία, υψηλού επιπέδου αθλητισμό κλπ κλπ κλπ (ενώ θα κάνουν ουρές χιλιομέτρων για μισό κιλό ζάχαρη (αφού το νόμισμα θα είναι τύπου λεκ Αλβανίας επί Χότζα - μη μετατρέψιμο, άρα παλιόχαρτο)....

  • kas avatar
   kas @ Στάθης 31/05/2012 13:14:20

   +++++

   Ακριβώς ονειρεύονται να γίνουν οι νέοι Τσαουσέσκου, αφού πρώτα φάνε όσους δεν γουστάρουν.

   Επακριβώς ακολουθούν τις ρήσεις Λένιν περί του λέτε ψέμματα συνέχεια στον λαό.

   Δεν τους απασχολεί τίποτα άλλο παρά Η ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

   ._

   καθήστε τώρα και κάντε αναλύσεις στα υψηλού επιπέδου φληναφήματα του οικονομικού (σικ) επιτελείου του σύριζα

   από την επομένη των εκλογών θα υπάρχει ΔΙΩΓΜΟΣ σε όλους τους αντιτιθέμενους
   τι διωγμός ...ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟΣ

 4. kastis avatar
  kastis 31/05/2012 15:15:29

  Ποιό είναι το πιό "μεγάλο" κράτος στην ΕΕ;
  Κάποιοι θα πουν: η Ελλάδα. Κι όμως. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πιό "μεγάλα" κράτη είναι αυτά που έχουν τα μικρότερα δημόσια χρέη: οι σκανδιναβικές και οι κεντροευρωπαϊκές χώρες.

 5. paralogo avatar
  paralogo 31/05/2012 18:42:16

  Παραλογισμός και αγνοια στο αποκορύφωμά του...
  Όποιος μιλάει για αποκρατικοποιήσεις οφείλει να πει πως αποτιμά το φυσικό πλούτο της ελλάδας (δηλ. ολων μας) σε €. Π.χ. το νερό έχει τιμή; ανήκει στη ΝΔ ή στο ΠΑΣΟΚ που μπορεί να πάρει απόφαση να το πουλήσει; Οι υποδομές φτιάχτηκαν με χρήματα όλων των Ελλήνων (δίκτυα, φράγματα κ.λπ.) Μπορεί να τα πουλήσει κάποιος αυτά; Αν κάποιος δεν έχει να πληρώσει το νερό θα πρέπει να πεθάνει της δίψας; Να πίνει από μπιτόνια οπως στην Αφρική; Να μην τραβά καζανάκι σπίτι του ή να μην πλένεται;
  Αντίστοιχα για το ηλεκτρικό. Όποιος πιστεύει ότι η ιδιωτική ΔΕΗ ειναι στο συμφέρον μας να πει αν πρέπει να κοβεται το ρευμα σε οποιον δεν πληρώνει (προφανώς θα ζει με κεριά, χωρίς ψυγειο, χωρίς φως, χωρίς ραδιόφωνο ή τηλεόραση, χωρίς θερμοσίφωνο). Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ο λιγνίτης είναι στο χωράφι κανενός κόμματος; Ο αέρας ή ο ήλιος ανήκουν σε κάποια εταιρεία; Θα έκανε καμια εταιρεία δηθεν επένδυση σε απε αν δεν ειχε επιδότηση και εξασφαλισμένη τιμη αγοράς (υψηλότερη από το κοστος παραγωγής ρευματος) Θα έκανε καμια εταιρεία επένδυση αν δεν έδινε ενοίκιο σε δημόσια κτήματα ανάλογο με εκείνο που δίνουν οι μελισσοκόμοι; (για ψάχτε το). Πόσες θεσεις εργασίας δημιουργεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο; ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ. Στο "χαμένο" χωράφι δουλευε ο γεωργός, ο γεωπόνος, ο εργάτης και από εκει τρώγαμε εμείς ντομάτες ελληνικές (κι όχι ινδίας...).
  Ιδιωτικός ΟΤΕ ε; Θυμάστε πόσο καλα ειχαν ανταποκριθεί οι ιδιωτικές εταιρείες στο σεισμό του 99 της Αθήνας; Ανταγωνισμός για μείωση τιμών; Μα πέρα απο καλομασκαρεμένα προγράμματα στην ουσία ειναι καρτελ οι τιμές τους. Καλύτερη ποιότητα επικοινωνίας; Χα! Μόνο στη διαφήμιση συμβαινει αυτό. Σεβασμό στην υγεία; Κρυμμένες κεραίες διπλα σε σχολεία, παραβιάσεις νομοθεσίας κλπ...
  Επίσης σε μια περίπτωση κρισης - πολέμου με τους γειτονες σε ποιανού τον έλεγχο θα ειναι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, τα τρένα, τα λιμάνια μας; Ας μην πουμε δημόσια την απάντηση...

  • takis400 avatar
   takis400 @ paralogo 01/06/2012 15:56:35

   επιτελους βρηκα ανθρωπο που αναλυει με υπομονη, την οποια δεν εχω,αυτα που πιστευω σε απολυτο βαθμο kai προσπαθω με καθε τροπο να τα πω και σε αλλους,μην τυχον καταλαβουν τι παιχνιδι παιζεται στην πλατη ολων μας,οπως και η απολυτη ηλιθιοτητα που περιλαμβανει η λεξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ.Τι σημαινει?δουλεια για ολους με 150 ευρω?και θετικους δεικτες αναπτυξης να τους κοιταμε ,να καμαρωνουμε,ωστε να ξεχναμε την πεινα μας?

 6. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 31/05/2012 20:26:48

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ στο εσωτερικό της Ελλάδας λέει ότι όλα θα κρατικοποιηθούν, στο εξωτερικό δεν αποκλείει τις ιδιωτικοποιήσεις! Διγλωσσία. Ψεύδη και ψάρεμα σε θολά νερά. Ένα κόμμα που δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο.

  Αποκάλυψη από τον υπεύθυνο Οικονομικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σταθάκη στους ξένους τραπεζίτες στο Λονδίνο, χθες στις 5 η ώρα (πηγή: ιστοσελίδα Άδωνι Γεωργιάδη - www.adonisgeorgiadis.gr) :

  Πως είναι εφικτό να παραμείνετε στο € και να μην εφαρμόσετε το μνημόνιο ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Είναι εφικτό. Το μνημόνιο έχει 3 παραμέτρους : το χρηματο-οικονομικό, την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις οικονομικες πολιτικές οι οποίες έφεραν και την ύφεση. Θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε το οικονομικό σκέλος και ν’ αλλάξουμε τις οικονομικές πολιτικές.

  Αλλά θα συμφωνήσουν οι πιστωτές μας να γίνουν όλα αυτά ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Είναι φανερό ότι μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και την Γαλλία η Ευρώπη έχει αλλάξει στάση και έχει συνειδητοποιήσει ότι οι μνημονιακές πολιτικές δεν οδηγούν σε ανάπτυξη.

  Τι μέτρα θα πάρετε εσείς ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Πρώτον θα παγώσουν οι μισθοί, δεν θα μειώσουμε περαιτέρω τις δημόσιες δαπάνες, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εφικτά πακέτα της ΕΕ για να βελτιώσουμε την ανάπτυξη και θα πάρουμε μέτρα για να μειώσουμε την ανεργία.

  Τα μέτρα αυτά που προτείνετε χρειάζονται χρηματοδότηση. Πως να γίνει αυτή η χρηματοδότηση ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Θα αλλάξουμε φορολογικό σύστημα και θα μετατοπιστεί η φορολογία από τους φτωχούς στους πλούσιους, το οποίο απαιτεί 2-3 χρόνια για να ολοκληρωθεί η νέα φορολογική νομοθεσία.

  Αυτό είναι μακροπρόθεσμο μέτρο. Βραχυπρόθεσμα τι μέτρα θα πάρετε ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Βραχυπρόθεσμα θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε ήδη υπάρχοντα εργαλεία όπως η φορολογία ακίνητης περιουσίας όπου θα αυξήσουμε τα ποσοστά φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων. Επίσης θα χρησιμοποιήσουμε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από ΕΕ.

  Ο πρωην πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος είχε δηλώσει ότι η ρευστότητα της χώρας αρκεί μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Συμφωνείτε ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Τα λόγια του κ. Παπαδήμου είναι υπερβολικά, δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες δηλώσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό μπορεί ν’ αλλάξει.

  Υπάρχει σχέδιο Β αν δεν πάρετε χρημοτοδότηση από την ΕΕ ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αποφύγουμε οποιοδήποτε άλλο , οτι η ΕΕ θα δεχτεί τις αλλαγές που προτείνουμε και θα καταλάβει ότι δεν είναι επιλογή οι πολιτικές του μνημονίου. Επίσης χρειαζόμαστε τα χρήματα της ΕΕ για τα επόμενα 5-10 χρόνια.

  Αυτό θα ήταν το επιθυμητό. Αν όμως η ΕΕ δεν το δεχτεί αυτό, είναι έτοιμη η Ελλαδα να βρεθεί εκτός Ευρώπης ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο θέμα. Είναι πιο λογικό να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου παρά να μεινει η Ελλαδα εκτός ΕΕ το οπόιο θα έχει και και μεγαλύτερο κόστος για την ίδια την ΕΕ. Επίσης το προβλημα δεν είναι της Ελλάδας αλλά συνολικά της ΕΕ καθώς και η Ισπανία και η Ιταλία έχουν δανειστεί πάρα πολλά χρήματα απο την ΕΕ.

  Ομως η Αγγλία και η Γερμανία ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους του μνημονίου.

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Παρόλο που η επίσημη θέση της Αγγλίας και της Γερμανίας είναι να τηρηθούν οι όροι του μνημονίου, και σ’ αυτές τις χώρες αναπτύσσεται σιγα-σιγά η άποψη ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική (δραστικές ή όχι αλλαγές) που εφαρμόζεται μέχρι τώρα.

  Ως ποιό σημείο μπορούν να γίνουν αυτές οι αλλαγές και από τις δύο πλευρές (ΕΕ και Ελλάδα) για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο € και να διαπραγματευτούμε όσο περισσότερους όρους του μνημονίου γίνεται.

  Υπάρχει μέρος του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει στη δραχμή.

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Το κυρίαρχο μέρος του κόμματος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να παραμείνουμε στο € και όχι να γυρίσουμε στη δραχμή. Τα αποτελέσματα του να γυρίσουμε στη δραχμή θα είναι χειρότερα από το ίδιο το μνημόνιο.

  Αν ήταν να διαλέξετε μεταξύ € και μημονίου τι θα διαλέγατε ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Η απόφαση είναι να παραμείνουμε στο € και να κάνουμε το λεγόμενο δημοψήφισμα του λαού για να αποφασίσει αν θέλει το μνημόνιο ή όχι.

  Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί τραπεζική κρίση λόγω ρευστότητας ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο που πρέπει ν’ αποφευχθεί με καθε τρόπο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα δεν θ’ αφήσει να συμβεί κάτι τέτοιο λόγω των συνεπειών σε όλη την Ευρωζώνη.

  Μετά τις εκλογές δημιουργήθηκε το φαινόμενο ότι 2-4 δις βγήκαν στο εξωτερικό. Πως το εξηγείτε αυτό ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Τα άλλα κόμματα δημιούργησαν κλίμα φόβου στο λαό ότι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές θα γυρίσει την Ελλαδα στη δραχμή. Συνεπώς ήταν λογικό λόγω φόβου πολλοί να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

  Ποια μέτρα θεωρείτε ότι πρέπει οπωσδήποτε ν’ αλλάξουνε ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Αυτό που σίγουρα θα αλλάζαμε είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες όπως έχουν διαμορφωθεί να μειώσουν σε περαιτέρω μείωση των μισθών.

  Δηλαδή με τα υπόλοιπα μέτρα μπορείτε να παραμείνετε στο μνημόνιο ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Θα επαναδιαπραγματευτουμε όλα τα μέτρα που θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε.

  Για την ιδιωτικοποίηση τι άποψη έχετε ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Ηδη έχει πραγματοποιηθεί αρκετή ιδιωτικοποίηση όπως τα αεροδρόμια, ΟΤΕ κλπ. Και πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη ένα μικρό μέρος για ιδιωτικοποίηση όπως ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο ΟΠΑΠ.

  Υπάρχει δυνατότητα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Αυτό το μέτρο είναι υπερτιμημένο και δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα διότι η δημόσια περιουσία που πραγματικά μπορεί να πουληθεί είναι μικρή σε σχέση με το σύνολο της δημόσια περιουσίας.

  Αν δεν είναι μέλος της επόμενης κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ , ποιες θα είναι οι προτεραιότητες του ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Εμείς θα υποστηρίξουμε τις πολιτικές που να βοηθήσουν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

  Αν η μόνη επιλογή είναι να γίνει οικουμενική κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει ?

  Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Είμαστε της άποψης ότι δεν πρέπει να γίνουν και άλλες εκλογές οπότε θα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση εφόσον γίνουν δεκτοί ορισμένοι βασικοί όροι μας.

 7. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 31/05/2012 20:27:17

  ΣΥΡΙΖΑ διγλωσσία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.