#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/12/2013 09:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Το "σκίσιμο" του μνημονίου έγινε αποδοχή της ασκούμενης πολιτικής

[caption id="attachment_237106" align="alignnone" width="600" caption="Η Αριστερά του Τέξας"][/caption]

Σε γραμμή 70% υπέρ του μνημονίου και 30% κατά του μνημονίου κάλεσε τους βουλευτές του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθούν στις ομιλίες τους κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη βουλή. Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τρίτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της ουσίας έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα ώστε το «σκίσιμο του μνημονίου» να γίνει «αναθεώρηση επί τα βελτίω» του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση Σαμαρά!

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μια αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου προέβη στην εκτίμηση πως ο προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση περιέχει συμφωνημένες με την τρόικα αναθεωρήσεις ωστόσο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση δε θα προλάβει να κάνει τις δικές της επί τα χείρω αναθεωρήσεις αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 2014 ως κυβέρνηση θα αναθεωρήσει επί τα βελτίω τον προϋπολογισμό!

Πρόκειται για μια πλήρη αποδοχή του πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής απ’ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ασχέτως της ρητορικής και των τόνων που χρησιμοποιεί κατά του Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης και πολύ περισσότερο της τρόικας. Στο πλαίσιο της νέας αναπροσαρμογής της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ επί το ρεαλιστικότερο ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε οι παρεμβάσεις των βουλευτών του να είναι «70% η παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και 30% κριτική προς την κυβέρνηση».

Κατά κύριο λόγο η αναπροσαρμογή αυτή οφείλεται στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει τη δυσπιστία των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, δυσπιστία που σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης αφορά εξίσου με την κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να εξειδικεύσει τις κατευθύνσεις του Τέξας.

Στο πλαίσιο αυτής της γραμμής ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία στην οποία ζητείται η παράταση της άρσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 για χρέος έως 200.000 ευρώ και παράλληλα προβλέπεται η απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών σε κερδοσκοπικά funds, κοινώς η απαγόρευση πώλησης κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Απ’ το βήμα του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε επίσης χτες Τρίτη να ακολουθήσει μια έντονη αντιμνημονιακή ρητορική και ανέφερε με νόημα ότι δεν έχει σκοπό να μιλήσει για το παρελθόν, ούτε και να σκιαμαχήσει για το παρόν προσθέτοντας πολύ χαρακτηριστικά ότι το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο θα κληθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να το εφαρμόσει αφού πρώτα θα έχει παραλάβει «καμένη γη»!

Μάλιστα σε συνέχεια των ερωτοτροπιών του με τις οικονομικές ελίτ της χώρας και επιχειρηματικούς κύκλους ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε συστράτευση τις «υγιείς επιχειρηματικές δυνάμεις» και σημείωσε ότι «θα είμαστε αρωγοί προς τους πραγματικούς επενδυτές, αλλά αμείλικτοι με τους αεριτζήδες, με όλους εκείνους που πλούτισαν και εξακολουθούν να πλουτίζουν σε συνεργασία με μέρος του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Οι όροι του παιχνιδιού είναι ξεκάθαροι: Ο δημόσιος, ο κοινωνικός και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας θα συνυπάρχουν, με διακριτή και συμπληρωματική λειτουργία».

Επιπρόσθετα, με γλώσσα που προσεγγίζει πολύ περισσότερο τις διακηρύξεις της κυβέρνησης και τις απαιτήσεις της τρόικας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύτηκε» για τρεις μεταρρυθμίσεις: Στο φορολογικό σύστημα στην κατεύθυνση ενός σταθερού, δίκαιου και αποτελεσματικού πλαισίου λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα. Στη δημόσια διοίκηση για να γίνει φιλική στην «παραγωγική ιδιωτική επιχειρηματικότητα» και στην αγορά με το «άνοιγμα των αγορών από τα καρτέλ της διαπλοκής με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία» και την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού! Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε παραδεκτή την ανάγκη ύπαρξης πλεονάσματος χαρακτηρίζοντας ως πρώτο στόχο και μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Η μόνη διαφορά στη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα έναντι της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της στήριξης των επιχειρήσεων και της διαμόρφωσης προϋποθέσεων κερδοφορίας είναι οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για μια πολιτική ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης και αγοράς με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους. Ενώ παράλληλα απ’ την Κουμουνδούρου γίνεται λόγος για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιούνται προκειμένου να κουρευτούν και τα χρέη των δανειοληπτών.

Αυτό πάντως που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η νέα αυτή γραμμή που αρχίζει να μορφοποιείται όλο και περισσότερο εξαγγέλλεται απ’ τον Αλέξη Τσίπρα απ’ το βήμα του ελληνοαμερικάνικου επιμελητήριου όπου πέρσι είχε κάνει το πρώτο βήμα για τη μετατόπιση απ’ τις προεκλογικές του εξαγγελίες της καταγγελίας του μνημονίου. Από τότε παραδίδει διαπιστευτήρια όταν βρίσκεται ενώπιον αμερικανικού ακροατηρίου με τελευταίο πρόσφατο παράδειγμα τους όρκους πίστης στο ευρώ απ’ το Τέξας.

Κάλχας

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.