ΣΥΡΙΖΑ: «Σεβασμός στη δημοκρατική εκλογή του ακραιφνή νεοφιλελεύθερου Γιούνκερ»!
28/06/2014 07:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: «Σεβασμός στη δημοκρατική εκλογή του ακραιφνή νεοφιλελεύθερου Γιούνκερ»!

Με ένα ιδιαίτερα επιθετικό σχόλιο υποδέχτηκε η Αριστερή Πλατφόρμα την εκλογή Γιούνκερ στην προεδρία Κομισιόν

Με ένα ιδιαίτερα επιθετικό σχόλιο υποδέχτηκε η Αριστερή Πλατφόρμα την εκλογή Γιούνκερ στην προεδρία Κομισιόν. Στην ιστοσελίδα Ίσκρα ο Γιούνκερ χαρακτηρίζεται «νεοφιλελεύθερος διαδρομιστής των Βρυξελλών» απ’ τον τίτλο κιόλας του ρεπορτάζ που φιλοξενεί.

Μάλιστα σχολιάζει περαιτέρω και τα εξής: «Οι ηγέτες της ΕΕ, με προεξάρχουσα τη Γερμανία της Α. Μέρκελ, επέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία στο πρόσωπο του Ζ. Κ. Γιούνκερ το νέο Πρόεδρο της Κομισιόν, ένα έμπειρο, παλαίμαχο διαδρομιστή των Βρυξελλών και δοκιμασμένο ακραιφνή νεοφιλελεύθερο, ικανότατο, όμως, στις ισορροπίες και τις δημόσιες σχέσεις».

Δε σταματά όμως εκεί. Συνεχίζει και ανεβάζει τους τόνους της κριτικής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ συνιστά τη μεγάλη εγγύηση ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να ηγεμονεύει αδιατάρακτα στην ΕΕ με άλλοθι ένα ψευδεπίγραφο ευρωπαϊσμό, ενώ το ευρωπαϊκό σκάφος θα εξακολουθεί να πλέει όλο και πιο γραφειοκρατικά και σε όλο και πιο αντιδραστικές και ολοκληρωτικέςθάλασσες».

Το θέμα δεν είναι τόσο η κριτική της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ήταν αναμενόμενη και κινείται στο πλαίσιο πάγιων εκφρασμένων θέσεων της για την οικονομική πολιτική. Το θέμα είναι αν γι’ αυτά έχουν πει κάτι και στον Αλέξη Τσίπρα. Ή τουλάχιστον αν τον ρώτησαν να μάθουν και ποια είναι η θέση του προέδρου του κόμματός τους για την εκλογή Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Ίσως πάλι η Αριστερή Πλατφόρμα παρασύρθηκε απ’ το τελευταίο σχόλιο του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναφέρει ότι οι θέσεις του Γιούνκερ «είναι συνώνυμες με το μηχανισμό των μνημονίων και της σκληρής επιτήρησης της χώρας» και μάλιστα επιτίθεται στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να εκπροσωπείται από τους φίλους των κκ Γιούνκερ και Μέρκελ»!

Ωστόσο στις αρχές του τρέχοντος μήνα Ιουνίου όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφτεί τις Βρυξέλλες και είχε συναντήσεις με τους ανθυποψηφίους ουσιαστικά στο όνομα των δημοκρατικών διαδικασιών στη λειτουργία της ΕΕ είχε πάρει θέση τέτοια που πρακτικά διευκόλυνε τον Γιούνκερ να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει συγκεκριμένα: «Ο κ. Γιούνκερ είναι ο επικεφαλής της ομάδας που εξέλεξε τους περισσότερους ευρωβουλευτές, έχει το δικαίωμα να πάρει τη διερευνητική εντολή και να διεκδικήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφιστεί, να δημιουργήσει την πλειοψηφία για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής».

Παράλληλα κάνοντας λόγο για σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες είχε γνωστοποιήσει ότι «ζήτησα από τους άλλους υποψήφιους σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ορίσει άλλον για τη θέση του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, πέραν από τους πέντε που πήραμε το χρίσμα από τα κόμματά μας για να διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών, τότε να αρνηθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου να ψηφίσουμε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από τους πέντε, ορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Το πρώτο συμπέρασμα είναι πως σύμφωνα με το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε πλάτη για την εκλογή στην προεδρία της Κομισιόν ενός στελέχους του Λαϊκού Κόμματος «του οποίου οι θέσεις είναι συνώνυμο με το μηχανισμό των μνημονίων και τη σκληρή επιτήρηση της χώρας»!

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως σύμφωνα με την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας έβαλε πλάτη να εκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν ένας «ακραιφνής νεοφιλελεύθερος που συνιστά εγγύηση για την ηγεμονία της Γερμανίας σε μια όλο και πιο αντιδραστική, γραφειοκρατική και ολοκληρωτική ΕΕ»!

Τον Αλέξη Τσίπρα (υπενθυμίζουμε ότι είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ) τον ρώτησαν για αυτά που γράφουν οι σύντροφοί του, τουλάχιστον αυτοί της προεδρικής πλειοψηφίας;

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/06/2014 07:35:43

  Δεν πρόκειται για πρόβλημα εσωτερικό του Τσίπρα αλλά για το περιθώριο στο οποίο βρίσκεται η αριστερά στην Ελλάδα που είναι πρώτο κόμμα χωρίς συμμάχους στην Ευρώπη. Η διαμάχη στην Ευρώπη ήταν μεταξύ του Γιούνκερ,υποψήφιου του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει η ΝΔ και κάποιου υποψήφιου που θα ήθελαν οι Άγγλοι Συντηρητικοί και οι Ούγγροι ,ίσως και οι Σουηδοί ή οι Φινλανδοί που όμως άλλαξαν αργότερα. Επρόκειτο για μια διαμάχη δεξιών υποψήφιων όπου βέβαια ο Γιούνκερ ήταν ο λιγότερο νεοφιλελεύθερος και ο Κάμερον δεν τον ήθελε ακριβώς γιαυτό και ήταν τέτοια η διαμάχη διότι δεν υπάρχει αριστερά στην Ευρώπη.Το παραμύθι αυτό έχει λήξει εκτός Ελλάδος. Οπότε τι λέει ο Λαφαζάνης ή και ο Τσίπρας που αντιπροσωπεύουν πολιτικές τάσεις που στην Ευρώπη έχουν εξαφανισθεί μετά το 1990 λίγη σημασία έχει. Βέβαια το κωμικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο Μαριάς,ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ εντάχθηκε στην ευρωομάδα του Κάμερον,δηλαδή στους πιο νεοφιλελεύθερους,τους κανονικούς θατσεριστές ενώ εδώ κάνει μέτωπα κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

  • George N avatar
   George N @ ψυχραιμια 28/06/2014 08:49:37

   Σωστό εκτός από το ότι ο Cameron υποστήριζε φιλελεύθερο υποψήφιο. Αντιφεντεραλιστή ήθελε ή τουλάχιστον όχι έναν βαμμένο φεντεραλιστή όπως ο Junker. Ο μόνος δρόμος για τις χώρες που δεν βλέπουν την ευημερία τους και το μέλλον τους σε μια dysfactional οντότητα που αδυνατεί να κρατήσει την θέση της στον κόσμο με ταυτόχρονα ραγδαία πτώση της συμμετοχής της στην παγκόσμια οικονομία, είναι η έξοδος. Από απόσταση ασφαλείας θα μπορούν να την παρακολουθούν να αποφασίζει μετά από ατέλειωτες διαβουλεύσεις για την κυρτότητα που πρέπει να έχουν τα αγγούρια.....

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 28/06/2014 22:46:07

  O κ. Τσίπρας - όχι μόνο αυτός αλλά και οι άλλοι 3 μειοψηφήσαντες υποψήφιοι για την προεδρία, ο κ. Σοσιαλιστής Σούλτς, η Πράσινη κ. Κέλερ και ο Φιλελεύθερος κ. Φερχόφσταντ απλώς είχαν επισημάνει το δημοκρατικό αυτονόητο. Και ευτυχώς, στο τέλος, έστω και μετά από ταλάντευση, το Ευρωπαικό Συμβούλιο σεβάστηκε το αυτονόητο Επιτέλους, μετά από καιρό, ένα ευκρινές μήνυμα αποδοχής της δημοκρατικής αρχής και δημοκρατικών αποφάσεων στην ΕΕ. Και άς είναι απλως το δημοκρατικό αυτονόητο: Ο πλειοψηφήσας Ευρωπαίος υποψήφιος - δημοκρατικά, με την άμεση ψήφο των πολιτών - επικυρώνεται από τους εθνικούς ηγέτες.

  Τραγικός ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον. Μόνον ο Ούγγρος περονιστής πρωθυπουργός τον υποστήριξε. Αξίζει κάτι καλύτερο σε ιστορικά έθνη της Ευρώπης όπως οι Βρετανοί και οι Ούγγροι, με τεράστιες προσφορές στον πολιτισμό της ηπείρου και στην πολιτική της ιστορία, από τη Μάγκνα Κάρτα μέχρι τις δημοκρατικές εξεγέρσεις της Βουδαπέστης, από το 1848 ώς το 1956.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 28/06/2014 22:48:46

   Το σχόλιο απο τον ιστότοπο "Μετά την κρίση": "Tο δημοκρατικό αυτονόητο: Γιούνκερ, η επικύρωση του
   δημοκρατικά εκλεγμένου" http://aftercrisisblog.blogspot.com/p/blog-page_15.html

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Uncle Stgm 01/07/2014 18:13:10

    Θα μας τρελάνεις; Ποιός τον ψήφισε τον τύπο; Επειδή εσύ έτσι λάγνα φαντασιώνεσαι, ότι ζεις στο Ευρω-φεντεραλιστάν;

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ ΚΜ 01/07/2014 19:14:57

     Αυτός και το κόμμα του το Ευρωπαικό Λαικό, πηραν τη σχετική πλειοψηφία. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Οι αντίπαλοι απλώς το διαπίστωσαν. Τώρα πάντως μιλάς σαν γνήσιος Tory. Κατάλαβα. Ο Πάνος, ο τζούνιορ σύμμαχος του Ντέηβιντ.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 01/07/2014 20:45:31

      Κανένα «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα» δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο, καθότι δεν ζούμε στο Ευρωφεντεραλιστάν που φαντασιώνεσαι. Ψηφοδέλτιο κατέβασαν οι κατά τόπους εθνικοί σχηματισμοί [1]. Από τα δικά τους, εκ των υστέρων, ανόσια μαγειρέματα, που κατέληξαν στο εν λόγω όν, οι ψηφοφόροι είναι εξ ορισμού αποκλεισμένοι. Κατεξοχήν αντιδημοκρατικό σύστημα. Γι'αυτό το γουστάρεις. Πάντως ευρωφεντεραλισμό δεν θα σώσεις να δεις. Το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται. [1] Και σε κανένα ψηφοδέλτιο δεν έγραφε «Γιούνκερ» (εκτός ίσως στο Λουξεμβούργο του, το πλυντήριο της Γερμανίας σου).

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ ΚΜ 01/07/2014 19:21:30

     Όλα τα κόμματα που αποδέχονται τη βασική αρχή ("ολοένα και στενότερη Ένωση", απο το ΕΛΚ μέχρι το Κόμμα της Ευρ. Αριστεράς, κατέβασαν και πρόβαλαν τους "κορυφαίους υποψήφιους" τους για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής. Γιουνκερ (ΕΛΚ), Σούλτς (Σοσιαλιστές), Κέλερ (Πράσινοι), Φερχόφσταντ (Φιλελέυθεροι), Τσίπρας (Ευρ. Αριστερά). Σύμφωνοι, οι Μεταρρυθμιστές (με επικεφαλής τους Τόρις) δεν κατέβασαν κορυφαιο υποψήφιο. Αλλά σ' ένα κοινοβούλιο, η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία. Άν μερικοί δεν ενδιαφέρεστε με ποιούς κανόνες παίζεται το άθλημα, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα. Όχι του αθλήματος. Η εξέδρα έχει μάτια και βλέπει πότε η μπάλα περνά τη γραμμή.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Uncle Stgm 01/07/2014 20:46:47

      Καλά κρασά κομψευόμενε! Η εξέδρα έχει μάτια και βλέπει όταν το γήπεδο γέρνει.

 3. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 29/06/2014 11:45:50

  Ο Τσίπρας είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της κατηγορίας των ανθρώπων που έχουν μεγάλη γλώσσα και αναντίστοιχο μυαλό... Η Μέρκελ είναι και ο Γιουνκέρ ήταν επικεφαλής δύο επιτυχημένων κρατών... Θα καταφέρναμε σπουδαίο κατόρθωμα εμείς οι Έλληνες αν στέλναμε εκεί στους βόρειους τον Τσίπρα και τα συντρόφια του να τους κυβερνήσουν... Εκείνους, όχι εμάς... Εκείνους! Θα ήταν σπουδαίο κατόρθωμα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.