ΣΥΡΙΖΑ: Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας
11/06/2014 06:20
Του Κάλχα
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας

Η Αριστερή Πλατφόρμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ηττηθεί πολιτικά και ιδεολογικά και το μόνο που της μένει είναι να διαπραγματεύεται ρόλους και θέσεις σε μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταία και ιδιαίτερα στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου αλλά και μετεκλογικά παρατηρείται στο επίπεδο του επίσημου δημόσιου λόγου μια «ύφεση» της Αριστερής Πλατφόρμας του Λαφαζάνη αλλά και άλλων εστιών εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ που παρατηρούσαμε τα τελευταία χρόνια ειδικότερα τα τελευταία δύο – τρία χρόνια με επίκεντρο το ζήτημα του ευρώ και του περιεχομένου της αντιμνημονιακής γραμμής.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτό συνέβαινε ελέω προεκλογικής περιόδου και για να μη θεωρηθούν απ’ την Κουμουνδούρου υπεύθυνοι ενός τυχόν κακού εκλογικού αποτελέσματος. Η σιωπή τους δε ήταν τόσο εκκωφαντική, που ακόμα και το «ανήκουμε στη Δύση, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» του Αλέξη Τσίπρα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές πέρασε χωρίς έστω μια ντουφεκιά για την τιμή των όπλων απ’ την πλευρά της αριστερής πλατφόρμας. Μάλιστα η σιωπή είναι τέτοια που ακόμα και μετεκλογικά απ’ την εσωκομματική αντιπολίτευση που υποτίθεται θέλει την έξοδο απ’ το ευρώ δεν έχει ακουστεί κιχ.

Όλα όμως τα «ανεξήγητα» έχουν εξήγηση. Η Αριστερή Πλατφόρμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ηττηθεί πολιτικά και ιδεολογικά και το μόνο που της μένει είναι να διαπραγματεύεται ρόλους και θέσεις σε μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει στο Λαφαζάνη να μην προσδοκά και πολλά πράγματα και να περιοριστεί σε ρόλο «κομπάρσου». Σε τέτοιο σημείο που ακόμα και στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα και οι αντιπολιτευόμενες ομάδες είναι δύσκολο να έχουν ακόμα και έναν υφυπουργό.

Τελευταίο στοιχείο της καραντίνας στην οποία βρίσκεται η Αριστερή Πλατφόρμα και τα στελέχη της απ’ την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει τα ανοίγματα προς κεντροαριστερά και σοσιαλδημοκρατία αλλά και δέχεται ως πρόεδρο της Κομισιόν τον Γιούνκερ (!), είναι η μη επανεκλογή στο ευρωκοινοβούλιο του Νίκου Χουντή.

Μάλιστα για το θέμα αυτό Στρατούλης και Σόφη Παπαδόγιαννη ανήρτησαν και άρθρο στην Ίσκρα με το οποίο μιλούν «για την απώλεια του Νίκου Χουντή» και αποδίδουν «ευθύνες και στο κόμμα» για τη μη επανεκλογή του.

Είναι φανερό πλέον ότι η ηγετική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα δούλευε με σχέδιο για την περιθωριοποίηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τόσο σε επίπεδο πολιτικών θέσεων αλλά και ρόλων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα της μη επανεκλογής του Χουντή είναι χαρακτηριστικό.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που δόθηκαν απ’ την Κουμουνδούρου στην Αριστερή Πλατφόρμα δόθηκαν σε τέτοιες περιοχές που πάτωσαν για διαφορετικούς λόγους στην καθεμία όπως πχ στην Κεντρική Μακεδονία ή την Κρήτη. Έτσι σε επίπεδο απήχησης στην κοινωνία δεν έχουν να παρουσιάσουν κάτι και να επιδράσουν στους εσωκομματικούς συσχετισμούς πλέον ως Πλατφόρμα.

Και τα στελέχη της Πλατφόρμας έχουν πάρει το μήνυμα και όπως φαίνεται προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν λένε και πολλά, κινούμενοι στην κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη σε σύσκεψη στελεχών της Πλατφόρμας να έχει εμφανώς κατεβασμένους τους τόνους για τη στάση του Τσίπρα σε σειρά ζητημάτων και αρκέστηκε να ψελλίσει κυρίως ότι το προεκλογικό σύνθημα «στις 25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουν» δεν βγήκε για το ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως άλλες πηγές υποστήριζαν ότι εδώ και μήνες σειρά στελεχών της αριστερής αντιπολίτευσης ήδη διαμόρφωναν κλίμα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν χαμηλές προσδοκίες από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Και τελικά αυτό στο οποίο εξαντλούνται τα στελέχη της αντιπολίτευσης του Τσίπρα είναι να διαμαρτύρονται για τη μοιρασιά των ρόλων προκειμένου να κατοχυρώσουν κάτι σε μια μελλοντική κατάσταση. Ακόμα και τον Κουβέλη είναι έτοιμος να σφιχταγκαλιάσει ο Λαφαζάνης για ακόμα μια φορά.

Πλέον η Αριστερή Πλατφόρμα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να μετατραπεί σε κάτι αντίστοιχο σαν αυτό που ήταν κάποτε στο ΠΑΣΟΚ η Αριστερή Πρωτοβουλία του Παναγιωτακόπουλου. Εν τέλει η γοητεία της εξουσίας ή έστω της προοπτικής της εξουσίας είναι πολύ γλυκιά ακόμα και για τους κομπάρσους. Αλλά αυτό είναι το τέλος της διαδρομής που περνάει απ’ το Τέξας…

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ευρωΧαμάλης avatar
  ευρωΧαμάλης 11/06/2014 08:00:33

  ακολουθούν τη λαζαρίδειο πεπατημένη!!

 2. NikosP avatar
  NikosP 11/06/2014 08:35:38

  Ο Τσιπρας περιμενει να κανει χρεοκοπησει το ΠΑΣΟΚ για να του παρει το σημα κοψωχρονια στον πλειστηριασμο.

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 11/06/2014 12:05:33

  «Αλλά αυτό είναι το τέλος της διαδρομής που περνάει απ’ το Τέξας…» Έτσι ακριβώς! Όταν, ιδίοις όμασι οι αδαείς, αριστεροί δρομείς διαπίστωσαν, τι εστί Τεξανός Πολίτης, Δήμαρχος, Σερίφης!..

 4. leme avatar
  leme 11/06/2014 14:56:03

  "Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει στο Λαφαζάνη να μην προσδοκά και πολλά πράγματα και να περιοριστεί σε ρόλο «κομπάρσου». Σε τέτοιο σημείο που ακόμα και στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα και οι αντιπολιτευόμενες ομάδες είναι δύσκολο να έχουν ακόμα και έναν υφυπουργό." Αυτες τις πληροφοριες πρακτορα η ΚΥΠ σου τις εδωσε?

  • Χαλκιδέος avatar
   Χαλκιδέος @ leme 12/06/2014 01:00:05

   Όχι. Τα ξέρασε ο ίδιος ο Λαφαζάνης και μάλιστα χωρίς ξύλο!

 5. σκεπτικιστης avatar
  σκεπτικιστης 11/06/2014 20:22:24

  Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Τόσα σχόλια έγιναν σε αυτό το site , ότι ο Συριζα και η αριστερά έπιασαν "ταβάνι" ( Προσωπικά δεν το πιστεύω, διότι στις εθνικές εκλογές, όλα τα μικρά κόμματα και το ΠΑΣΟΚ θα εξαφανιστούν προς όφελος των 2 μεγάλων). Επομένως, αν θέλει να κυβερνήσει , πρέπει να βρει συμμάχους . Προς τα αριστερά δεν έχει, το ΚΚΕ αρνείται. Πρέπει να κινηθεί δεξιότερά του, προς την κεντροαριστερά. Πέντε χρόνια μνημόνιο και λαϊκό κίνημα δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη. Πέτυχαν οι ψυχολογικές επιχειρήσεις. Αρα , με τακτικούς όρους, δεν είναι λάθος η επιλογή Συριζα. Τα άλλα σχόλια μάλλον δείχνουν φθόνο και κακεντρέχεια , που οι Συριζαίοι, έμαθαν να διεκδικούν την εξουσία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.