#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/12/2013 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Εσωκομματικές βολές και κατά της υποψηφιότητας Τσίπρα για την Κομισιόν


Η αριστερή πλατφόρμα σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας λίγες εβδομάδες πριν από το Τέξας και δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τα πυρά της κατά των επιλογών του προέδρου και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον στο στόχαστρο της πλευράς Λαφαζάνη που ανεβάζει υπέρμετρα τους ευρωσκεπτικιστικούς τόνους των θέσεών της βρίσκεται τώρα η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την Κομισιόν που αναμένεται να επικυρώσει σε λίγες μέρες το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.


Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής έκανε αισθητή μετά από πολύ καιρό την παρουσία της με τις θέσεις που διατύπωσε κατά του ευρώ αλλά και συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον δείχνει αποφασισμένη να τραβήξει το σκοινί όσο θα το τραβάει απ’ την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας προβάλλοντας επίσημες θέσεις του κόμματός του συγκεκριμένα της πλειοψηφίας, όπως συνέβη με την περίπτωση του ευρώ όταν απ’ το Τέξας χαρακτήρισε την έξοδο της χώρας απ’ την ευρωζώνη καταστροφική.

Στο πλαίσιο η εσωκομματική αντιπολίτευση βάλλει εμμέσως πλην σαφώς κατά της υποψηφιότητας Τσίπρα για την Κομισιόν και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πως θεωρεί ότι απ’ τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως ο No1 εκπρόσωπος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εγκλωβίζεται σε μια πορεία που οδηγεί προς «κεντροαριστερή» μετάλλαξη τύπου ΔΗΜΑΡ. Και ο δεύτερος λόγος είναι η ανάγνωση που κάνει η Αριστερή Πλατφόρμα στα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα και η οποία ανάγνωση λέει ότι όπου η Αριστερά δεν αρθρώνει και δεν εκφράζει πολιτική πρόταση εναντίωσης στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση τότε ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς.

Ενδεικτική αυτού του κλίματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως των διαθέσεων της Αριστερής Πλατφόρμας είναι η σχετική αρθρογραφία που προβάλλεται απ’ την ιστοσελίδα Ίσκρα. Σε άρθρο του Σωτήρη Μαρτάλη τη Δευτέρα τονίζεται ότι το ΚΕΑ επαγγέλλεται μια σοσιαλδημοκρατική πολιτική περί επανίδρυσης της ΕΕ την οποία όπως σημειώνει ο αρθρογράφος θα πρέπει να απαντήσει το ΚΕΑ γιατί την έχουν εγκαταλείψει οι εμπνευστές της όπως πχ το Γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρει τη δύναμη να αποφύγει αυτή την παγίδα» της σοσιαλδημοκρατικής μετάλλαξης μέσα απ’ την υιοθέτηση μιας «αριστερής επανίδρυσης της ΕΕ» όπως λέει το ΚΕΑ και αυτό γιατί σύμφωνα με τον αρθρογράφο «Η Κομισιόν και οι λοιπές ευρωηγεσίες έχουν αναδειχθεί ως το Διευθυντήριο της ανελέητης ταξικής επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα».

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται τελευταία και η αρθρογραφία του αριστερού οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα ο οποίος είναι οπαδός της εξόδου απ’ την ευρωζώνη και διατηρεί σχέσεις με το ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ασκεί πολύ οξυμένη κριτική προς τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς που αποδέχονται ως μονόδρομο και θεωρούν ταμπού το ζήτημα της εξόδου απ’ το ευρώ. Σύμφωνα με τη συλλογιστική του αυτά τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς «χαρίζουν» τον ευρωσκεπτικισμό στην ακροδεξιά και κατ’ αυτή την έννοια είναι υπεύθυνα για τη στροφή λαϊκών στρωμάτων προς ακροδεξιά κόμματα που τα τελευταία χρόνια φουσκώνουν εκλογικά σε όλη την Ευρώπη.

Και αυτός επικαλείται το παράδειγμα της Γαλλίας και της Λεπέν και, σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα, το οποίο αναπαράγει και η Ίσκρα, σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά: «Το αδιέξοδο έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο λόγω της προβληματικής στάσης της γαλλικής αριστεράς που – όπως και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης ευρωπαϊκής Αριστεράς – θεώρησε την ΟΝΕ μια «προοδευτική» εξέλιξη στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αρνήθηκε συνεπώς να πάρει απορριπτική στάση προς το ευρώ, ενώ την κατέλαβε τρόμος για πιθανές επιπτώσεις από τη διάλυση της νομισματικής ένωσης. Χειρότεροι όλων ήταν οι οπαδοί του «ευρωπαϊκού επαναστατισμού», ουκ ολίγοι εκ των οποίων απαντώνται και στη χώρα μας. Πρώην ευρωκομμουνιστές, τροτσκιστές, αναρχικοί και άλλοι βρέθηκαν να επικροτούν την κρατική φιλολογία περί της υποτιθέμενης καταστροφής που θα συνέβαινε αν εξέλιπε το ευρώ. … Η γαλλική άκρα Δεξιά δεν είχε τέτοιες ψευδαισθήσεις και κατόρθωσε να αποκομίσει μεγάλα οφέλη απορρίπτοντας και το ευρώ και την παχυλή γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Φτάσαμε έτσι στο απαράδεκτο σημείο να παίρνει η αγανάκτηση κατά της λιτότητας το χαρακτήρα δεξιάς πολιτικής στροφής».

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aris avatar
  aris 10/12/2013 09:10:09

  Πράγματι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, αν ο Σαμαράς δεν επιστρέψει στο αντιμνημονιακό μπλόκ λέγοντας το Μεγάλο ΟΧΙ στο μνημόνιο πριν τις εκλογές του Μαίου, η μόνη ελπίδα να ανακοπεί η πορεία του Τσίπρα προς την Πρωθυπουργία είναι κάποιο εσωκομματικό ατύχημα που θα οφείλεται στη βλακεία των συνιστωσών αν και είναι πλέον πολύ αμφίβολη η εμβέλειά τους...Οσον αφορά τον Λαπαβίτσα, είναι περίεργη τόση πολιτική αφέλεια ανθρώπων με διεθνείς περγαμηνές. Θεωρεί δηλαδή ο Λαπαβίτσας και όσοι συμφωνούν μαζί του, ιδιοκτησία τους τους ψηφοφόρους του ευρωσκεπτικισμού, "και τα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς «χαρίζουν» τον ευρωσκεπτικισμό στην ακροδεξιά "?...
  Ο "ευρωσκεπτικισμός" της πραγματικής Αριστεράς και όχι της "τύπου ΠΑΣΟΚ Αριστεράς" όπως είναι μετά το 1990 όλα σχεδόν τα "Σοσιαλιστικά" κόμματα της Ευρώπης, είναι διαμετρικά αντίθετος με τον Ευρωσκεπτικισμό της Δεξιάς.
  Οι μεν πραγματικοί Αριστεροί απορρίπτουν την Γερμανική Ευρώπη με βάση την Επικυριαρχία του χρήματος των Παγκοσμίων Τραπεζών και επιδιώκουν την Ευρωπαική Ένωση σε ΕΝΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟ κράτος όπως ήταν η αρχική επιδίωξη των ιδρυτών της, Μιττεράν-Ζάκ Ντελόρ, οι δε "Σοσιαλιστές" και κεντροδεξιοί αποδέχονται την Γερμανική Ευρώπη των Τραπεζών. Αυτοί βεβαίως και "χαρίζουν" τον "ευρωσκεπτικισμό" στην άκρα δεξιά αφού δεν είναι δικός τους και διότι αυτό τους βολεύει (προκειμένου να τον εισπράξει η Αριστερά) . Ο δε ευρωσκεπτικισμός της άκρας Δεξιάς είναι αυτός που ήταν πάντα, συνεπής προς τη φασιστική, κακώς νοούμενη "εθνικιστική" νοοτροπία που εκμεταλλεύεται την ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία των αγανακτισμένων κατά του πολιτικού συστήματος γενικώς και αορίστως πολιτών και την μετατρέπει σε ψήφους υπέρ της.

 2. Valter avatar
  Valter 10/12/2013 11:28:32

  Φίλε δεν κατάλαβα ποιες είναι οι διεθνής περγαμηνές του Λαπαβίτσα?
  Το ότι είναι καθηγητής κάπου?
  Δεν λέω, επίτευγμα είναι και μπράβο του , αλλα δόξα ο Θεός έχουμε καθηγητές οικονομικών στο εξωτερικό σε πανεπιστήμια και πανεπιστήμια , σε σχέση με αυτούς ο Λαπαβίτσας είναι αμελητέα ποσότητα.
  Νομίζω όλο το παραμύθι ξεκίνησε από την ανάγκη του κόσμου εκεί στο 2010 που ο Λαπαβίτσας και μερικοί άλλοι γίναν γνωστοί (Καζάκης, Βαρουφάκης, Παναγιώτου , Τσακαλώτος) να βρεθούν σοβαροί οικονομολόγοι που να του πουν αυτά που ήθελε να ακούσει.
  Ο κόσμος ζητούσε αρλούμπες για σβήσιμο χρέους με την γομολάστιχα του περίφημου απεχθούς χρέους (μερικοί το αναφέρουν ως ειδεχθές , να πάμε να τους πούμε δηλαδή "δεν πληρώνουμε το χρέος γιατί είναι φρικιαστικό" , ο δε Τσίπρας το αναφέρει ως επονείδιστο κάτι μάλλον σαν "δεν πληρώνουμε το χρέος γιατί θα έπρεπε να ντρέπεστε για αυτό"!), για κακούς τοκογλύφους που μας πίνουν το αίμα με το μπουρί της σόμπας, για ηρωικές εξόδους από το ευρώ χωρίς συνέπειες μιας και σε αντάλλαγμα για πετρέλαιο θα δίνουμε ... κηπευτικά (αυτή είναι αληθινή δήλωση του Καζάκη!!!).
  Όταν η αγορά έχει μια ανάγκη θα βρεθούν αυτοί που θα την καλύψουν και στην περίπτωση μας βρέθηκαν φυσικά , το μόνο πρόβλημα ήταν πως δεν ήταν οικονομολόγοι με διεθνή αναγνώριση όπως νόμιζε ο κόσμος , αλλα από περιφερειακοί και περιθωριακοί οικονομολόγοι έως γραφικοί και απατεώνες.

  Ο δικός σου ο Λαπαβίτσας εκμεταλλεύτηκε το μπέρδεμα που δημιούργησε κάτω από το όνομα του σε ένα ντοκιμαντέρ ο υπότιτλος "Καθηγητής Οικονομικών , Πανεπιστήμιο του Λονδίνου" , οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι διδάσκει οικονομικά στο London School of Economics. Δεν ήταν όμως έτσι φυσικά , μιας και ο κύριος αυτός είχε ξεχάσει να αναφέρει (μερικές φορές το βάζαν κάτω από το όνομα του αλλα μόνο με τα ακαταλαβίστικα αρχικά SOAS) ότι διδάσκει σε ένα κολέγιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που αφορά τις Αφρικανικές Σπουδές!
  Πως είναι το LSE? E , καμία σχέση! Μελέτη Αφρικανικών πολιτισμών κάνουν και έχουν και έναν περίεργο να τους κάνει .... εναλλακτικά οικονομικά , όπως λέμε εναλλακτική ιατρική ένα πράμα.

  Μετά ήταν ο Καζάκης με μελέτες πάνω στους αεροψεκασμούς και το πιο ... περιεκτικό βιογραφικό που έχω διαβάσει "έχει επαγγελματική διαδρομή σε επιχειρήσεις" , όχι άλλες λεπτομέρειες ρε Καζάκη , πόνεσε το μυαλό μας.
  Ο Βαρουφάκης ήταν ιδιάζουσα περίπτωση , ένας γυρολόγος των πανεπιστημίων προσπαθούσε άδικα να βρει θέση καθηγητή μέχρι που η φιλία με την Λούκα Κατσέλη τον έβαλε στον κύκλο του Παπανδρέου και βρήκε μια θέση στο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Πολύ πετυχημένα και ειλικρινέστατα αναφέρει ότι "προσποιείται τον οικονομολόγο". Ο μόνος από αυτούς που μπορεί να κάνει πραγματική καριέρα λόγω της δημοσιότητας που του έδωσε η κρίση.
  Ο Τσακαλώτος είναι καθηγητής στην Αθήνα , τίποτα το σπουδαίο θα μου πεις , έχουμε τέτοιους δεκάδες , αυτό που του έδωσε την αίγλη του διεθνώς επιτυχημένου δεν είναι το που δίδαξε αλλα το που σπούδασε! Τελείωσε βλέπεις πολιτικές επιστήμες στην Οξφόρδη , άρα στο μυαλό του μέσου Συριζαίου όταν θέλει να μάθει κάτι γύρω από τα οικονομία η βασίλισσα παίρνει τηλέφωνο τον Τσακαλώτο ....
  Τέλος ο αγαπημένος μου Πάνος Παναγιώτου , μεγάλο αστέρι της οικονομικής αναλύσεως διεθνώς ... στον ύπνο του. Αυτός πήγε ένα βήμα πιο πέρα , δεν παρουσίασε την τρίχα τριχιά και δεν πούλησε των εαυτό του ως ειδήμονα ενώ δεν τον ήξερε η μάνα του όπως τα προηγούμενα φιντάνια. Αυτός τα έβγαλε όλα από το μυαλό του!
  Είχα βρει το βιογραφικό του και είχα πάθει πλάκα. Οι εταιρείες που διοικούσε ανύπαρκτες και τα πανεπιστήμια που πήγε κλειστά λόγω του ότι ήταν Diploma mills!
  Κατάφερα να ανακτήσω μια σελίδα από το ανύπαρκτο πλέον πανεπιστήμιο που δήθεν σπούδασε οικονομική ανάλυση. Γελούσα δυο ώρες , ανέφερε κόστος μαθημάτων 50 δολάρια και διάρκεια μιας ημέρας!

  Το ξεχείλωσα φίλε μου αλλα από όσα από αυτά που γράφεις σε έκοψα θύμα των καραγκιόζηδων της κρίσης.

 3. Nikolis avatar
  Nikolis 10/12/2013 12:53:33

  Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να κυβερνήσει τον τόπο βαδίζοντας στο πλάνο του ΠΑΣΟΚ την εποχή του Αντρέα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι ΠΑΣΟΚοι τότε ήταν συσπειρωμένοι γύρω από τον αρχηγό, Ταλιμπάν με τα όλα τους. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με άλλα κόμματα με άλλες ηγεσίες, πριν μια μάχη πηγαίναν ενωμένοι. Με αυτό το σκορποχώρι αλήθεια τι πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορούν να πετύχουν;

 4. Ronaldo avatar
  Ronaldo 10/12/2013 12:59:58

  Το ότι δεν τα βρίσκουν εκεί στον Σύριζα μεταξύ τους δεν απασχολεί νομίζω κανέναν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι, ότι ο πολύς ο κόσμος δεν μαθαίνει τι ακριβώς συμβαίνει στην ένωση αυτή των συνιστωσών και τα βλέπει όλα ρόδινα. Πολύ φοβάμαι ότι η σταθερότητα και η θετική πορεία της χώρας την παρούσα με πρωθυπουργό τον Σαμαρά, θα έρχεται πολύ νοσταλγικά στις μνήμες όλων μας στην περίπτωςση που το συνοθύλευμα της Κουμουνδούρου κυβερνήσει....

 5. Paola avatar
  Paola 10/12/2013 13:03:41

  Αυτό θα πει ηγέτης... Που πας ρε Καραμήτρο; Ούτε οι δικοί σου δεν σε θεωρούν άξιο θες και να γίνεις πρωθυπουργός; Τι το πέρασες το Μαξίμου, Υπατεία;

 6. παραμεθοριος avatar
  παραμεθοριος 10/12/2013 14:04:18

  βρε παολα μην κτυπιεσαι αδικα, εκατο φορες να πας στα σκυλαδικα, αξιον εστι δεν θα ακουσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.