01/01/2014 17:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση «αξιοπιστία» για το 2014

Να προσδώσει αξιοπιστία στην πολιτική του πρόταση θέλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί στο εξής πιο δυναμικά. Σε δύο βασικές κατευθύνσεις θα συνίσταται πλέον η επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου. Αφενός μεν να δείξει ότι είναι ρεαλιστικός στόχος μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για τη ρύθμιση του χρέους και αφετέρου ως συνέπεια του προηγούμενου ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη πολιτική εκτός της λιτότητας και των μνημονίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Με τον τρόπο αυτό το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θέλει να ξεπεράσει το σκόπελο της κριτικής ότι η αντιμνημονιακή πολιτική μπορεί να οδηγήσει εκτός του ευρώ.

 

Το 2014 είναι χρονιά διπλών εκλογών, ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών και θα στείλουν σαφή πολιτικά μηνύματα. Για το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη αξιόπιστη καταγραφή για το «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» αναφορικά με την αντιπολιτευτική του τακτική. Όλες οι μετρήσεις ως τώρα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς καρπώνεται την δυσαρέσκεια απ’ την κυβερνητική πολιτική χωρίς να πείθει ταυτόχρονα ότι ο ίδιος είναι σε θέση να εγγυηθεί μια πραγματικά διαφορετική πολιτική. Πολύ περισσότερο στον αριστερό κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ως η πολιτική δύναμη που μπορεί να επιφέρει ανατροπές και ρήξεις με το κατεστημένο. Ακόμα και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του δείχνει να μην πιστεύει στα σοβαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράξη τα όσα λέει σήμερα ως αντιπολίτευση. Ο δείκτης που ίσως αποτυπώνει πολύ περισσότερο χαρακτηριστικά σε όλες τις μετρήσεις αυτό το κλίμα είναι η αρνητική απάντηση που δίνουν οι πολίτες για το αν υπάρχει δυνατότητα άλλης πολιτικής απ’ τη σημερινή εντός της ευρωζώνης.

 

Αυτό το σκόπελο θα θελήσει να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να δώσει ευρωπαϊκό ρεαλισμό στον αντιμνημονιακό του λόγο, δείχνοντας ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να καμφθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αντιπαρέλθει το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες στους οποίους πόνταρε πολλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν, ειδικά δε αν πάρει κανείς υπόψη του ότι ο μεγάλος συνασπισμός της Γερμανίας μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών δε σηματοδοτεί τίποτε επί της ουσίας διαφορετικό για την ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου.

 

Μια γεύση αυτής της γραμμής που επικοινωνιακά και πολιτικά θα κινηθεί με μεγαλύτερο σθένος και πείσμα ο ΣΥΡΙΖΑ το έδωσε η Αυγή της Κυριακής, η οποία είχε ως πρωτοσέλιδο «Παραδόθηκαν άνευ όρων! Κυνική αποκάλυψη Μέρκελ για τις ελληνικές κυβερνήσεις». Εκεί γίνεται μνεία στις αποκαλύψεις της Le Monde για την τελευταία σύνοδο κορυφής. Η Αυγή σημειώνει σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα που επικαλείται και με την οποία συνεργάζεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ωσεί παρών» ενώ με έμφαση η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η πολιτική της Μέρκελ διχάζει την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο και μάλιστα εμφανίζει τους ηγέτες διαφόρων χωρών να μην είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν μέχρι τέλους την πολιτική της Γερμανίας «καθώς αντιδρούν και παραδοσιακοί σύμμαχοι του Βερολίνου στο Βορρά». Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σημαία του τις τελευταίες τοποθετήσεις του Χέλμουτ Σμιτ, του πρώην γερμανού Καγκελάριου για την ανάγκη ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος προκειμένου να προωθηθεί μια λύση ανάλογη με αυτή για τη Γερμανία το 1953.

 

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφούσα άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να δείξει ότι καταρχήν η αντιμνημονιακή γραμμή δεν οδηγεί εκτός ευρώ και πολύ περισσότερο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά δεύτερο θέλει να καταστήσει κενό περιεχομένου το στόχο της εξόδου απ’ το ευρώ που συνεχίζει να θέτει η εσωκομματική του αντιπολίτευση φοβούμενη ότι η ευρωπαϊκή γραμμή Τσίπρα θα οδηγήσει σε υπαναχώρηση απ’ την πολιτική κατά των μνημονίων και της λιτότητας.

 

Η Κουμουνδούρου ουσιαστικά θεωρεί ότι αυτές είναι οι δυσκολίες με τις οποίες θα πρέπει να αναμετρηθεί καθώς στο εσωτερικό μέτωπο και εκτιμά πως ο χρόνος δουλεύει γι’ αυτήν. Και αυτό γιατί όποια προσπάθεια γίνεται σε επίπεδο ειδικά της αντιμετώπισης της διαφθοράς ενισχύει το κλίμα της οργής κατά όλων όσων μέχρι σήμερα κυβέρνησαν. Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι πως ότι προκύψει με αποκαλύψεις για σκάνδαλα κλπ μάλλον ενισχύουν την οργή κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παρά τους κάνουν πιο συμπαθείς στους πολίτες στο όνομα του ότι επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης αντιμετωπίζονται τέτοιες υποθέσεις διαφθοράς. Αυτό το κλίμα εξέφρασε και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «το 2014 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να αφήσουμε πίσω μας το γερασμένο πολιτικό σκηνικό, τα μνημόνια της καταστροφής και να ξεκινήσουμε τη νέα μεγάλη συλλογική προσπάθεια να ξαναφέρουμε τη δικαιοσύνη, την προκοπή και την ελπίδα σε αυτόν τον τόπο. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή τη χρονιά θα γίνουν πράξη οι επιθυμίες ενός ταλαιπωρημένου λαού που εδώ και τρία χρόνια ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, μέσα στην ανθρωπιστική κρίση».

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αris avatar
  Αris 01/01/2014 20:57:42

  Πολύ σωστό άρθρο. Πράγματι ο Σύριζα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση για να αποδείξει οτι υπάρχει λύση για την Ελλάδα εντός Ευρώ και έχει απόλυτο δίκιο. Η καλύτερη απόδειξη βρίσκεται εδώ σε παράπλευρο άρθρο του antinews με τίτλο "Γιατί η Λετονία δεν θέλει να γίνει Ουκρανία".
  Τόσο η Ευρωζώνη όσο και οι πρώην σοβιετικές χώρες κάνουν σκληρό αγώνα για να ενταχθούν στο Ευρώ, αν και δεν έχουν τις οικονομικές και γωστρατηγικές δυνατότητες της Ελλάδος. Θα ήταν λοιπόν σχήμα οξύμωρο η Ευρωζώνη να εντάσσει στο Ευρώ χώρες όπως η Λεττονία, η Λιθουανία, η ΠΔΓΜ, η Αλβανία και η Ρουμανία με την απόλυτη διφθορά, τις μαφίες, τον κρατισμό και την ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα και να πετάει έξω την Ελλάδα...

 2. Eva avatar
  Eva 01/01/2014 21:44:53

  Ότι προκύψει με αποκαλύψεις για σκάνδαλα
  -όπως γράφετε- θα ενισχυσει την οργη του λαού
  ενάντια στα λαμόγια που βρήκαν φιλόξενη αγκαλιά
  στον σύριζα.
  Ότι έρχεται στο φώς -και τιμωρείται έστω και αργά
  την ενισχύει την ΝΔ.
  Για ποιά αξιοπιστία του σύριζα μιλάμε?
  Τους διεφθαρμένους που τρύπωσαν εκεί
  δεν τους ξεχνάμε, αλλά καλό θα είναι η ΝΔ
  να μας τους θυμίζει που και που.

 3. NK avatar
  NK 02/01/2014 00:38:47

  Με εκφράσεις όπως ''ανθρωπιστική κρίση'' η αξιοπιστία απογειώνεται...

  Ανθρωπιστική κρίση έχουν στη Συρία, τους βομβαρδίζουν, εκατομμύρια ξεσπιτωμένοι ζουν σε σκηνές και περιμένουν το ρύζι του ΟΗΕ. Εύχομαι λιγότερες υπερβολές για το νέο έτος.

  • Εμείς στο Νότο avatar
   Εμείς στο Νότο @ NK 02/01/2014 07:04:02

   Αρρώστια δεν είναι μονάχα ο καρκίνος. Είναι κι η φυματίωση. Όταν προσβάλλει δε εκατομμύρια και δεν υπάρξει δραστική αντιμετώπιση, μια χαρά σε σκοτώνει και ας υπάρχει ....''θεραπεία''.

 4. πολίτης avatar
  πολίτης 02/01/2014 11:18:20

  Αυτό το προσκύνημα στην ευρωζώνη δεν το καταλαβαίνω.
  Και δεν εννοώ μόνο τον Σύριζα, αλλά όλα τα κόμματα, ακόμα και τη ΝΔ.
  Oι χώρες που δεν έχουν ευρώ, δεν ανήκουν στην Ευρώπη;
  Υπάρχει κόμμα που θα πείσει ότι θα δούμε άσπρη μέρα ακολουθώντας πιστά τη γερμανική λιτότητα στις χώρες ειδικά του Νότου;
  Από τον Σύριζα δεν περιμένω αυτό και φαντάζομαι το γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι αν ακολουθήσουν την πεπατημένη, τους περιμένει και το ανάλογο αποτέλεσμα.
  Η περίφημη αξιοπιστία της χώρας πιστεύετε ότι θα ανακτηθεί με τα καλά λόγια των δανειστών ή την υποτέλεια;
  Γεννηθήκαμε με το ευρώ; Δε ζούσαμε πριν;
  Τι έλεγαν τα τέρατα της Αποκαλύψεως για το εθνικό νόμισμα; Δραματική φτώχεια και ανεργία, έλλειψη πετρελαίου και φαρμάκων, κατάρρευση τραπεζών κλπ.
  4 χρόνια το βιώνουμε με αύξουσα σειρά.
  Αν συνεχιστεί, μας περιμένουν και χειρότερα.
  Δεν υποστηρίζω ότι σώνει και καλά πρέπει να βγούμε. Πέρα από τρομοκρατία όμως, δεν έχω ακούσει έναν σοβαρό προβληματισμό για το πού πάμε.
  Περιμέναμε τις γερμανικές εκλογές, τώρα τις ευρωεκλογές για τη ρύθμιση του χρέους. Οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους μας εμπαίζουν. Αυτή η πολιτική δε θα σταματήσει, ο Σόιμπλε πρόσφατα μίλησε για νέα βοήθεια με τους γνωστούς όρους.
  Θα ήθελα κάποιον ηγέτη να τολμήσει να μιλήσει ειλικρινά. Να πει, επιδιώκουμε αυτό. Αν δεν γίνει, να μας εξηγήσει ποια πορεία θα ακολουθήσει η χώρα.
  Φοβόμαστε για τις επενδύσεις; Αν η χώρα έχει προοπτικές, με οποιοδήποτε νόμισμα θα έρθουν.
  Φοβόμαστε για τις καταθέσεις; Οι πλούσιοι τα έβγαλαν ήδη έξω. Οι μικρομεσαίοι ήδη τις χάνουν έμμεσα με αβάσταχτους φόρους.
  Φοβόμαστε για τα εθνικά θέματα; Εδώ μας βούλιαξαν με τις απαιτήσεις τους για αγορά εξοπλισμών. Ποια εγγύηση μας παρέχουν;
  Η σημερινή ευρωζώνη είναι μια ολιγαρχία που θέλει ζωτικό χώρο να επεκταθεί και μας προορίζει για φτωχό εργατικό δυναμικό και τίποτε άλλο. Τους επιστήμονες ήδη τους παίρνουν για δικό τους όφελος.
  Χρειαζόμαστε τον πολιτισμό και την ιδεολογία τους; Εδώ γελάνε. Από ποιους τα πήραν;
  Οι Γερμανοί είχαν κάνει σοβαρή ανάλυση για τυχόν έξοδο της χώρας από το ευρώ δια στόματος Μέρκελ.
  Εμείς έχουμε κάνει σοβαρή ανάλυση; Η τράπεζα της Ελλάδας νομίζω, η οποία είναι ιδιωτική εταιρεία με άγνωστους μετόχους, μην το ξεχνάμε. Καμμιά πιο αξιόπιστη έχουμε; Από ανθρώπους που αγαπάνε τη χώρα τους;
  Και μην ακούσω για λόμπι της δραχμής και ανθελληνισμό.
  Τα υπέρ και τα κατά θέλουν να ακούσουν όλοι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.