#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/12/2013 11:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός

Παρούσες είναι οι δύο γραμμές μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στην κεντρική επιτροπή του κόμματος και αποτυπώθηκαν με εκκωφαντικό τρόπο στη συνεδρίαση της ΚΕ της Κυριακής, δίνοντας την εικόνα ενός κόμματος που δεν ακολουθεί στο σύνολό του τη λεγόμενη «στροφή προς το ρεαλισμό» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δέχεται πυρά πως κινείται σε ορισμένες περιπτώσεις και εκτός των αποφάσεων του συνεδρίου. Ορισμένοι μάλιστα ερμηνεύουν την κατάσταση ως διχασμό μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει των ευρωεκλογών.Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η γύρω απ’ αυτόν ηγετική ομάδα εισέπραξε με εξίσου επιθετικό τρόπο την άρνηση της Αριστερής Πλατφόρμας να αποδεχτεί τη νέα γραμμή πλήρους «νομιμοφροσύνης» προς την ευρωζώνη και την ΕΕ που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας απ’ το Τέξας. Στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής όπου συζητήθηκε η πολιτική απόφαση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αλλά και η διακήρυξη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν αρκέστηκε στην διατύπωση απλά της διαφορετικής άποψής της ως συνήθως αλλά κατέθεσε χωριστά κείμενα και διαχώρισε τη θέση της και στις ψηφοφορίες των τελικών κειμένων-αποφάσεων της κεντρικής επιτροπής. Έτσι υπέρ των προτάσεων Τσίπρα τάχθηκαν 72 μέλη της κεντρικής επιτροπής, 36 καταψήφισαν και 16 εκφράστηκαν με λευκό! Δηλαδή το 1/3 της κεντρικής επιτροπής είναι από επιφυλακτικό έως κάθετα ενάντιο στην κυρίαρχη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι διαφωνίες στο ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή το θέμα της ευρωζώνης απλώνονται στο σύνολο της πολιτικής που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό έγινε εμφανές στη χτεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε ξεχωριστό κείμενο ενώ έντονη ήταν και η αντιπαράθεση γραμμών και τακτικής με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος τον οποίο και κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς πως κινείται στο όριο αν όχι εκτός των αποφάσεων του συνεδρίου του κόμματος για «καμία θυσία για το ευρώ». Ο Αλέκος Καλύβης επεσήμανε πως «όποιος θέλει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα πρέπει να ζητάει διάλυση του ευρώ και την υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου νομισματικού συστήματος. Ούτε στο συνέδριο είπαμε πάντα μέσα στο ευρώ, ούτε είπαμε ότι η έξοδος απ’ αυτό είναι καταστροφή» και υποστήριξε ότι «το ευρώ δεν είναι κοινό νόμισμα και για τον Έλληνα και για το Γερμανό. Είμαστε τύποις μέσα στο ευρώ!».

Στον αντίποδα η πλειοψηφία του κόμματος επιχειρεί να φανεί ενωτική στρεφόμενοι κατά του ύφους και των τόνων της κριτικής που δέχεται. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε απευθυνόμενος στους διαφωνούντες πως θα πρέπει «να είμαστε γόνιμοι και παραγωγικοί» ενώ με φανερή έπαρση που φτάνει τα όρια της ανοησίας ισχυρίστηκε ότι «τα μάτια όλης της υφηλίου είναι στραμμένα στο ΣΥΡΙΖΑ» και προειδοποίησε πως «Το επίδικο είναι πολύ μεγάλο. Για το πλαίσιο της μάχης αυτής δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε μονότονα πράγματα. Δεν μπορείς να λες δεν, δεν, … όταν πάει να γίνει κάτι γόνιμο. Δεν βοηθάμε με παλιές αναλύσεις» και επιτέθηκε στην αριστερή πλατφόρμα λέγοντας ότι «δεν προσφέρει το κείμενο συμβολής. Είναι αφυδατωμένο ταξικά και ούτε στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά δεν μπορείς να απευθυνθείς με αυτό το κείμενο». Στελέχη μάλιστα που πρόσκειται στην πλειοψηφία αντιμετωπίζουν τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ως υπονόμευση της υποψηφιότητας Τσίπρα για την Κομισιόν εκ μέρους της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας εισηγητικά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη στροφή του Τέξας λέγοντας πως «η Ευρώπη είναι το πεδίο των ταξικών συγκρούσεων και των πολιτικών αντιπαραθέσεων». Στον αντίποδα η πλευρά Λαφαζάνη αμφισβήτησε όχι μόνο τη στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ευρωζώνη αλλά και σε σχέση με την πρόταση για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος καθώς επίσης και την αναζήτηση διεθνών συμμαχιών προς τις ΗΠΑ και την αμερικανική σχολή οικονομικής σκέψης. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με μια ιδιαιτέρως αιχμηρή αναφορά για τη στάση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «αν ήταν δυνατόν κάποιοι θα είχαν απαγορεύσει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου απ’ την ΟΝΕ και την ΕΕ στο ΣΥΡΙΖΑ επειδή όπως λένε αναπαράγεται και στα ΜΜΕ» και συνέχισε λέγοντας «βεβαίως και το θέτουμε αυτό το ζήτημα. Δεν είναι ιδεοληψία. Σήμερα σείεται συθέμελα η Ευρώπη και εμάς κάποτε μας έλεγαν γραφικούς», υπογραμμίζοντας ότι το ευρώ «έχει γίνει γερμανική φυλακή». Επιπλέον οι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας τα αδιέξοδα της πλειοψηφούσας γραμμής για κατάργηση της μνημονιακής πολιτικής χωρίς αμφισβήτηση της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ένωσης ανέφερε πως «χωρίς ανατρεπτική ορμή η ευρωπαϊκή αριστερά χτυπάει τα τύμπανα για την ακροδεξιά» και κατηγόρησε την πλειοψηφία πως «σηκώνει τα χέρια ψηλά» την ώρα που «διαλύεται το σύμπαν στην Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός Νότος συνθλίβεται».

Εξαιρετικά αιχμηρή είναι η εσωκομματική αντιπολίτευση λέγοντας τα πράγματα –ασχέτως συμφωνίας ή διαφωνίας μαζί της- με τ’ όνομά τους σε σχέση με την πρόταση Τσίπρα για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. «Ποια διάσκεψη για το χρέος; Αν πιστεύει κανείς ότι θα μας χρηματοδοτούν για να κάνουμε σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς δε νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα έξυπνο» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης , τονίζοντας την ανάγκη του εναλλακτικού σχεδίου ρήξης με την ευρωζώνης καθώς όπως είπε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση.

Πάντως το χάσμα μεταξύ των γραμμών των δύο πλευρών είναι εμφανές και στο γεγονός της κριτικής που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος προσβλέπει σε έναν αμερικανικού τύπου νεοκεϋνσιανισμό ενάντια στην πολιτική της Μέρκελ στην Ευρώπη. Η Αριστερή πλατφόρμα τονίζει τελευταία με έμφαση πως ούτε ο γερμανικός μονεταρισμός ούτε ο αμερικάνικος «κεϋνσιανός» νεοφιλιλευθερισμός δίνουν διέξοδο απ’ την καπιταλιστική κρίση, αλλά μόνο ένα πρόγραμμα υπέρβασης του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Από εκεί και πέρα οι διαφωνίες διατυπώθηκαν με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό τρόπο και στο ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ. Η εσωκομματική αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της συνέχισης της γραμμής της ενότητας των αριστερών δυνάμεων, προσβλέποντας στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ανοίγματα που ξεκινούν απ’ τη ΔΗΜΑΡ, αγγίζουν τους Παπανδρεϊκούς του ΠΑΣΟΚ και φτάνουν μέχρι την κεντροδεξιά και τους ΑΝ.ΕΛ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι και ο προερχόμενος απ’ το ΠΑΣΟΚ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος κατέθεσε δικό του κείμενο προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με το οποίο επισημαίνει την ανάγκη ενός plan b και σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά ότι «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως προς την άλλη Αριστερά και σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ότι, μετά τη δική μας συγκρουσιακή διαπραγμάτευση της εναλλακτικής λύσης, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά»!

Η χτεσινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναμφισβήτητα τραυματίζει την εικόνα ενός παντοδύναμου Αλέξη Τσίπρα και κάνει σαφές ότι παραμένουν εν ισχύ δύο βασικά αντίπαλα ιδεολογικοπολιτικά  ρεύματα του κόμματος με αιχμή τη στάση τους έναντι της ευρωζώνης. Το που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση είναι άγνωστο ωστόσο μάλλον θα βαθαίνει ο διχασμός στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο ο Αλέξης Τσίπρας θα κινείται στη λογική του Τέξας και θα υποτάσσει τα πάντα στην λογική της πλήρους νομιμοφροσύνης στην ευρωζώνη. Ο τύποις ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ δε φαίνεται να έχει λύσει τα χέρια του προέδρου του…

Κάλχας

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 09/12/2013 11:49:30

  Αυτοί στον κόσμο τους, ο άλλος ο γραφικός , ο επαναστάτης ,ο επαγγελματίας κουμουνιστής Κουτσούμπας ,που θέλει να γίνει η Ελλάδα Βόρειος Κορέα ποιός θα τον μαζέψει;

 2. factorx avatar
  factorx 09/12/2013 12:00:29

  «Αν οι «πλειοψηφικές» θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν και αυτές, τότε τι να την κάνεις την «μειοψηφία»…
  Σημερινό ανθολόγιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το νόμισμα της χώρας και την έξοδό μας από την Ευρωζώνη:
  Καλύβης (ΒΗΜΑ FM): Συμφωνώ με τον κ. Λαφαζάνη, (δηλαδή για την έξοδο της χώρας μας από το Ευρώ).
  Μηλιός (Mega): «Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το νόμισμα αλλά οι πολιτικές που ακολουθούνται».
  Βίτσας (Radio Alpha): Ακύρωση Μνημονίου και των εφαρμοστικών του Νόμων, Βαθύ κούρεμα, διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους (προφανώς μονομερώς).
  Ευθέως να μας απαντήσει ο κ. Τσίπρας:
  Θέλει τελικά Ευρώ ή δραχμή;
  Θα δημιουργήσει ναι ή όχι «bank run, φτώχεια, δυστυχία και καταστροφή» η ενδεχόμενη αμφισβήτηση του Ευρώ;».

  • GusP avatar
   GusP @ factorx 09/12/2013 13:35:56

   Μου ανέφεραν σήμερα ότι ο μέγαας Γελωτοποιός Τράγκας πέρναγε γενεές 14 το ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί άραγε;;; Κατά τη δική μου εκτίμηση τους πούλησε το πουλέν Αλέξης και δεν θέλει να βγει από το ευρώ, τουλάχιστον επισήμως. Οπότε σου λέει αμα δεν είναι να πάμε στη δραχμή και να φέρουμε τα κλεμμένα (ευρώ) πάλι μέσα σε πολλαπλάσιες δραχμές και να είμαστε πάλι στον αφρό ποιος ο λόγος να σε στηρίζουμε;;; Αναμένω τα ιδια και από τον άλλο αρχικλέφτη τον Κουρή. Γουστάρωωωωωωω!!!!!!!!

  • Free Democrat avatar
   Free Democrat @ factorx 09/12/2013 19:59:42

   Σε ποιούς να απαντήσει ο Τσίπρας? Σε σας?

   Αφού ότι και να σας πει θα το διαστρεβλώσετε κατά το Σαμαρικό δοκούν..

   Δεν έχετε μάθει σε εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες και στον ελεύθερο διάλογο.

   Δηλαδή περιμένετε ο Τσίπρας να διαγράψει το Λαφαζάνη και να διαλύσει την Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ εσείς προσποιήστε ότι οι δηλώσεις Πολύδωρα και ΟΛΗΣ της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα δεν έγιναν ΠΟΤΕ...

   Όσο ασχολήστε με τον ΣΥΡΙΖΑ τον κάνετε πιο δυνατό και αποδεικνύετε την πολιτική σας ένδοια.

   • Giorgis avatar
    Giorgis @ Free Democrat 10/12/2013 06:37:00

    Μπα χαζεύουμε και περιμένουμε τα πυροτεχνήματα. Θα έρθει η ώρα που θα πεί πως θα τα κάνει στη πράξη. Τότες οι Έλληνες επιτέλους θα πρέπει να δεχτούν τις ευθήνες. Μέχρι τώρα τρώγανε αλουνών και τους βρίζανε. Τέτοια πια κομμένα

    • Free Democrat avatar
     Free Democrat @ Giorgis 10/12/2013 10:00:09

     Τα κομμένα φίλε Γιώργη να τα πεις στην Πασοκονεοδημοκρατική νομενκλατούρα που κυβέρνησε και κυβερνά, διαπλέκεται, διαφθείρεται και συνδιαλλέγεται στο παρασκήνιο.

     Οι ευθύνες θα αποδωθούν. Ξέρεις από ποιούς. Από τους φυσικούς τους εντολείς. ΕΜΑΣ. Και το μπιλιετάκι θα είναι βαρύ... Και δεν θα είναι καθόλου πυροτέχνημα...

 3. βαγόνι avatar
  βαγόνι 09/12/2013 14:31:59

  Αργά ή γρήγορα,η ομάδα Λαφαζάνη και οι "άλλοι" των συνιστωσών
  θα συγκλίνουν με τον Αλαβάνο και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ,επιδιώκοντας
  συνολική διαπραγμάτευση με τους σταλινικούς του ΚΚΕ...οι τελευταίοι
  προτιμούν,βέβαια,το κλειστό μικρό μαγαζί τους,αναμένοντας τον νέο
  ιστορικό κύκλο δικαίωσης εν ευθέτω χρόνω...η παρούσα πλειοψηφία
  είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να βαδίσει το δρόμο της
  "θεσμικής ευρωπαϊκής αριστεράς",πράγμα όχι τόσο απλό στην παρούσα
  συγκυρία...χρειάζονται σοβαρή δουλειά και επεξεργασίες με αποχρώσεις...
  το άσπρο-μαύρο τέλος!
  Δεν μπορεί η πολυδιάσπαση να χτυπάει μόνο τα "συστημικά" κόμματα...
  ήδη, η δεξιά εμφανίζει μιά μεγάλη βεντάλια εκδοχών....για τους
  "κεντροστρεφείς",εκ δεξιών και εξ'αριστερών,αφήστε καλύτερα...πλήθος
  "προσωπικοτήτων" και διεργασιών....υπο τίς παρούσες συνθήκες και οι
  Χρυσαυγίτες αρχίζουν να φραξιονίζουν....αυτά έχει η κρίση....αφήνει
  τα 100 λουλούδια να ανθίζουν....άσε που είμαστε λαός ισχυρότατης
  "ατομικότητας" εν τέλει...στο τέλος θα μας επιβληθούν οι ειδικοί του
  crisis management και φτού κι'απ'την αρχή....un gusto 'po amaro di cose
  perdute,καθώς τραγουδούσε 50 χρόνια πρίν,στο μεγάλο σουξέ sapore
  di mare,o Gino Paoli!

 4. Artistas avatar
  Artistas 09/12/2013 17:04:16

  Είναι τραγικό εντελώς το σκηνικό αυτό ρε παιδιά. Αλήθεια, ο απλός κοσμάκης που λέει και μια ψυχή, τα μαθαίνει όλα αυτά;; Διότι αν θεωρήσουμε πως ναι, τότε οι δημοσκόποι για παράδειγμα δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους...

 5. Ήρων avatar
  Ήρων 09/12/2013 17:08:29

  Είναι γάτα ο Αλέξης! Κάτι ξέρει και μιλάει στο εξωτερικό για τα μνημόνια που πρέπει να μείνουμε μέσα... Ποντάρει στην ασχετοσύνη των στελεχών του με την τεχνολογία!

 6. Vivi avatar
  Vivi 09/12/2013 17:15:07

  Δύο; Δεν μετράτε μάλλον και τις υπόλοιπες συνιστώσες που καραδοκούν... Άντε να βγάλεις άκρη τώρα εσύ; Τρικυμία εν κρανίω... Τι δυστυχία γι'αυτή τη χώρα να μην έχει τους πολιτικούς που της αξίζουν... Τουλάχιστον αυτοί εκεί στην κυβέρνηση προσπαθούν τουλάχιστον και τραβήξαν κουπί γερό ένα χρόνο τώρα... Θα έρθουν οι άλλοι μετά, θα πρέπει να κυβερνήσουν κι αυτοί θα αναλώνονται σε ζητήματα ευρώ η δραχμή... Τι να πω πια; Ο Θεός να μας φυλάει από τους αριστερούληδες της πλάκας και της ανευθυνότητας...

 7. Ελευθέριος avatar
  Ελευθέριος 09/12/2013 17:20:16

  Αν δεν υπήρχε Λαφαζάνης, το plan B του κ. Αλαβάνου θα έκανε πάρτι...έτσι λοιπόν, θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να τον εφεύρει, για να εκφράσει την αριστεροφροσύνη του κόμματος του, εκ των έσω...

 8. Power flower avatar
  Power flower 09/12/2013 17:21:07

  Ο λαός λέει ότι τα μεταξωτά βρακιά, θέλουν κι επιδέξιους πισινούς! Κάποιοι ξεγέλασαν τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ότι είναι κοντά στην ντουλάπα της βασίλισσας με το μετάξι... Δεν είναι και μικρό πράγμα αν το καλοσκεφτείτε... Αλλάζουν επίπεδο τα παιδιά, από το πανέρι και την κατάληψη, στην βιτρίνα και το Μαξίμου λένε... Πολύ θέλει ο άνθρωπος να λαλήσει; Πρέπει να προλάβουμε να χωθούμε μη μας αφήσουν στη απέξω...

 9. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 09/12/2013 18:03:46

  Η ζωή είναι αλλού...Είναι εκεί στη βιοπάλη και στις απολαυές των ανθρώπων.
  Κι οι αυτοκλιθέντες πολιτικοδιανοούμενοι διαβάζουν με τα θαμπά τους γυαλάκια αραχνιασμένα βιβλία πολιτικής οικονομίας...Κι αντί να κάνουν Πολιτική, αναλώνονται σε γιατροσόφια...
  Πολιτική και Πολιτικός σημαίνει υπέρβση της υποκειμενικής βούλησης, γνώσης και ικανότητας υπέρ της γενικής βούλησης, γνώσης και ικανότητας.

 10. factorx avatar
  factorx 10/12/2013 10:22:16

  Ελεύθερε Δημοκράτη (γιατί υπάρχουν και ανελεύθεροι δημοκράτες;) προφανώς είσαι μικρός και τρως αμάσητη την προπαγάνδα τυ ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερά ειδικά αυτή που συγκροτεί σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια; Η νομεκλατούρα της "γενηάς του Πολυτεχνείου" δεν μας κατέστρεψε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.