ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί μας ψηφίζει ο κόσμος;
22/06/2014 19:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί μας ψηφίζει ο κόσμος;

Το ερώτημα «γιατί μας ψήφισε ο κόσμος και μας έδωσε 27%;» πλανάται πάνω από την κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που διχάζεται απ’ το δίλημμα των συνεργασιών προς τα αριστερά και την κοινωνία ή προς τα δεξιά της και την κεντροαριστερά.

Το ερώτημα «γιατί μας ψήφισε ο κόσμος και μας έδωσε 27%;» πλανάται πάνω απ’ την Αθηναΐδα όπου και συνεδριάζει επί δύο συνεχείς ημέρες η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που διχάζεται απ’ το δίλημμα των συνεργασιών προς τα αριστερά και την κοινωνία ή προς τα δεξιά της και την κεντροαριστερά.

Πρόκειται για ένα δίλημμα που αναδεικνύει και πάλι δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε πλευρά για να υποστηρίξει τις δικές της θέσεις προσπαθεί να δώσει και την ανάλογη ερμηνεία στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η πλευρά των διαφωνούντων με την εισήγηση Τσίπρα μιλάνε πλέον ανοιχτά για αλλαγή πολιτικής που υπηρετεί άλλους σκοπούς απ’ τις διακηρύξεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι υποστηρικτές της εισήγησης του προέδρου του Κόμματος κάνουν λόγο για προωθητικούς συμβιβασμούς με αφορμή την απόσπαση 121 βουλευτών απ’ την παρούσα βουλή για την αποτροπή εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην αντεπίθεση η ηγετική ομάδα

Με σφοδρότητα επιτέθηκε στους «αντιρρησίες» ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκος Βούτσης ο οποίος και έκανε λόγο για «προωθητικούς συμβιβασμούς και ανάγκη μετώπων». Απαντώντας στις κατηγορίες που εκτοξεύονται για την ηγετική ομάδα σημείωσε «πως θα γίνει η σύγκρουση με τους άλλους σ’ αυτόν τον πόλεμο; Πως θα στηρίξει η κοινωνία αν δε μιλήσουμε αυτή τη γλώσσα πηγαίνοντας προς την κυβέρνηση; Έτσι δεν πήγαμε ως τώρα; Ρετάλια μαζέψαμε; Τι θέλετε; να μείνουμε μόνοι μας;». Επισημαίνοντας ότι το χειρότερο σενάριο είναι η κεντροαριστερά να πάει στην αγκαλιά του Σαμαρά και μείνει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ με τρίτη τη Χρυσή Αυγή. «Αυτός ο ριζοσπαστισμός μόνο ως απομόνωση και σεχταρισμός μπορεί να εκληφθεί» τόνισε και υπογράμμισε ότι το κόμμα δεν μπορεί να είναι όμηρος αυτών των αντιλήψεων.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Τσίπρα τόσο προς την Αριστερή Πλατφόρμα όσο και σε στελέχη που ανήκαν στην πλειοψηφία όπως ο Γιάννης Μηλιός. «Τρία χρόνια λέμε για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας απ’ τα αριστερά της αριστεράς ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Καινούργιο είναι αυτό; Ή μήπως και αυτό το έφερε κάποιο σκοτεινό κέντρο εξουσίας;» ανέφερε δηκτικά σε όσα εκτοξεύονται απ’ τους διαφωνούντες με την ηγετική ομάδα για να επιβάλλει λειτουργία του κόμματος.

Αριστερή Πλατφόρμα: η συνεργασία με την κεντροαριστερά θα μας αποκόψει από εργατικά και λαϊκά στρώματα

Για εκλογικίστικη τακτική που μας σπρώχνει σε λάθος δρόμους κάνουν λόγο τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αναφορικά με τον κεντρικό στόχο της εισήγησης Τσίπρας για τη συγκέντρωση 121 βουλευτών που δεν θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση Σαμαρά και την παρούσα βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αποδυναμώνει και ακυρώνει όλα τα άλλα. Αναγνωρίζει την επιχειρηματολογία των αντιπάλων της Αριστεράς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει οροφή και δεν μπορεί με το πρόγραμμά του να εκφράσει την κοινωνική πλειοψηφία» σημείωσε η Σόφη Παπαδόγιαννη τονίζοντας ότι η πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ στέλνει μήνυμα ηττοπάθειας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται κεντροαριστερά δεκανίκια, με τα οποία δεν υπάρχει προγραμματική βάση για συμφωνία».

«Η τροπή που δίνει η εισήγηση μας πάει σε λάθος δρόμο. Στις εκλογές δε νίκησε η κεντροαριστερά αλλά η ριζοσπαστική αριστερά. Το άνοιγμα στην κοινωνία θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα και όχι το άνοιγμα στα φθαρμένα και περιθωριοποιημένα στελέχη της κεντροαριστεράς» σημείωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης με γνήσιους λαϊκούς και κοινωνικούς όρους και όχι αναδίπλωση όπως γίνεται εδώ και καιρό και μας στερεί κοινωνική δυναμική. Πολύ μεγάλο λάθος η συνεργασία με την κεντροαριστερά. Θα κάνει αναξιόπιστο το ΣΥΡΙΖΑ και θα αποκοπούμε από πλατιά εργατικά λαϊκά στρώματα».

Απ’ την πλευρά του Αντώνης Νταβανέλλος αναφερόμενος ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι η εισήγησή του για πλατιά συμπαράταξη πολιτικών προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων για την αποτροπή της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας «δεν είναι ένας άλλος δρόμος για τον ίδιο σκοπό, αλλά ένας άλλος δρόμος που οδηγεί σε άλλο σκοπό» ενώ σηκώνοντας το γάντι στο Νίκο Βούτση υποστήριξε ότι «η διεύρυνση πατάει στις κοινωνικές συμφωνίες με το ΣΕΒ όπως διαβάζουμε και στην Αυγή. Δεν υπάρχει έδαφος με αυτές τις δυνάμεις να κάνουμε προωθητικούς συμβιβασμούς».

Για «τυχοδιωκτική ζαριά» που οδηγεί σε συμμαχίες με Κοτζιά, Κατσέλη, Βαρουφάκη και Βουδούρη, που περιλαμβάνουν από στελέχη τύπου Μαργαρίτη μέχρι τον Κώστα Σκανδαλίδη, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, το έτερο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Πάνος Κοσμάς σημειώνοντας ότι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ξενερώσει τον κόσμο της Αριστεράς».

«53»: Το εκλογικό και κυβερνητικό άγχος μας οδηγεί σε αλλαγή πολιτικής

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η κριτική των στελεχών που υπέγραψαν το κείμενο των «53». Μια εξ’ αυτών η Τασία Χριστοδουλοπούλου κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι προχωράει σε αλλαγή πολιτικής μπροστά στο άγχος για την πρόκληση εκλογών. «Ποιος θα ελέγχει τους βουλευτές με τους οποίους θα συμμαχήσουμε για να αποτρέψουμε την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και που μετά θα μας κατσικωθούν;».

«Ο βασικός μας φόβος είναι τα διαλυμένα και ανυπόληπτα κεντροαριστερά μορφώματα να τα μετατρέψουμε σε ρυθμιστικούς παράγοντες» ανέφερε απ’ την πλευρά ο Τάσος Κορωνάκης. Ενώ για κίνδυνο εκχώρησης της πολιτικής πρωτοβουλίας στο Σαμαρά αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβιστεί στην κοινοβουλευτική δράση για την πτώση της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Θοδωρής Δρίτσας λέγοντας ότι «για να ρίξουμε την κυβέρνηση πρέπει να αυξήσουμε την κοινωνική πίεση».

«Ο κόσμος ψηφίζει Αριστερά για να κάνει κάτι άλλο όχι κάτι λίγο καλύτερο»

Ο Σπύρος Λαπατσιώρας που υπογράφει από κοινού με το Γιάννη Μηλιό άρθρο με το οποίο διαφοροποιείται απ’ την πολιτική συνεργασιών με την Κεντροαριστερά τόνισε «είναι λάθος ότι δεν μπορούμε μόνοι μας αν εννοούμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με την Κεντροαριστερά. Ο κόσμος δεν ψηφίζει την Αριστερά για να κάνει κάτι λίγο καλύτερο. Αυτό το επιδιώκει και ο Σαμαράς, και αυτός προσπαθεί για μια νέα παραγωγική ανασυγκρότηση. Ο κόσμος ψηφίζει την Αριστερά για να κάνει κάτι άλλο, διαφορετικό. Αυτό είναι και το δίδαγμα απ’ την εμπειρία της ΕΔΑ σε σχέση με το Κέντρο» κατέληξε στο επιχείρημα Τσίπρα για τα διδάγματα του 1958.

Διαφωνίες στις συμμαχίες στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο εξέφρασαν και στελέχη προερχόμενα απ’ το συνδικαλιστικό χώρο όπως η Μαρία Φραγκιαδάκη που προέρχεται απ’ τη ΓΣΕΕ και η Δέσποινα Σπανού απ’ την ΑΔΕΔΥ, σημειώνοντας ότι η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ δε συμμερίζεται κεντροαριστερές συμμαχίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

«Δεν είναι όλα αυτά η Αριστερά που συμφωνήσαμε» είπε η Μαρία Φραγκιαδάκη υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εκτιμηθεί σωστά το εκλογικό αποτέλεσμα γιατί «αλλάζει η εκλογική σύνθεση του κόμματος». Η Δέσποινα Σπανού σημείωσε ότι «οι 121 βουλευτές πρέπει να είναι αποτέλεσμα και άλλων διεργασιών στην κοινωνική βάση. Όχι συμφωνίες κορυφών. Το παρελθόν τέτοιων στελεχών ενδιαφέρει την εκλογική βάση. Για να προκαλέσεις εκλογές χρειάζεσαι ριζοσπαστική στροφή στην κοινωνία».

Λείπουν οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα

Ο προερχόμενος απ’ την ΚΟΕ Ρούντι Ρινάλντι ο οποίος ανέφερε ότι θα καταθέσει και ξεχωριστές τροπολογίες και προσθήκες στο σχέδιο απόφασης σημείωσε ότι «όταν είσαι στο 27% δεν μπορείς να λες ότι δεν υπάρχει κίνημα. Πάρε πρωτοβουλίες προς σ’ αυτή την κατεύθυνση», είπε απευθυνόμενος στην ηγεσία Τσίπρα και αναρωτήθηκε «Εμείς τι κάνουμε δύο χρόνια; Επικεντρωνόμαστε στα εκλογικά και την επικαιρότητα» έδωσε μόνος την απάντηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 22/06/2014 20:47:17

  Εαν τα πράγματα δεν ήταν σοβαρά, θα έλεγα ότι είναι για γέλια. Ουδεμία συζήτηση για τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας. Ο καημός είναι η ΕΔΑ του 58. Δεν υπάρχει ελπί

 2. franc avatar
  franc 22/06/2014 21:17:46

  .Τον Οκτώβριο κατα πάσα πιθανότητα θα ξέρουμε σαφώς γιατί τους ψηφίζει ο κόσμος, αντί να κάνουμε υποθέσεις . Τό βέβαιο είναι οτι το 25% απο το 27% που πήραν δεν ψήφισε τους "53"...

  • Factorx avatar
   Factorx @ franc 22/06/2014 21:28:46

   Εμείς κάνουμε υποθέσεις, ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα σταματήσεις να διαστρεβλώνεις την αλήθεια; Τόση τύφλα πια;Δεν έχεις την παραμικρή κριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ; Υπόλειμα του σταλινισμού είσαι;

   • Franc. avatar
    Franc. @ Factorx 22/06/2014 21:39:14

    Δεν κατάλαβες οτι κριτικάρω μόνο όσους πέρασαν απο την εξουσία και ποτέ και κανέναν απ' όσους δεν πέρασαν, διότι πιστεύω πρωτίστως οτι "αρχή ανδρα δείκνυσι"? Δηλαδή, όποιος δεν κριτικάρει την ΝΔ είναι τυφλός και υπόλειμα του φασισμού?

    • Factorx avatar
     Factorx @ Franc. 22/06/2014 22:38:19

     Για τη ΝΔ μιλάμε ή για τον ΣΥΡΙΖΑ; Σε κάθε περίπτωση, κάνε εσύ στον ΣΥΡΙΖΑ το 1/10 της κριτικής που κάνουμε εμεις στη ΝΔ και τότε θα μπορείς να μιλάς. Οσο για το "κριτικάρω μόνο όσους πέρασαν απο την εξουσία", την 17Ν δεν την κριτικάρεις;

     • Franc. avatar
      Franc. @ Factorx 23/06/2014 08:45:37

      Aγαπητέ Φάκτωρ μην θυμώνεις. Εχω πεί τα κλύτερα για σένα και αν δεν ήσουν εσύ δεν θα υπήρχε το Θαυμάσιο antinews, ότε εγω θα έγραφα σ' αυτό, γιατί ξέρω οτι υπάρχουν πάρα πολλά μπλογκς. Μάλιστα σ΄αυτό το μπλόγκ γράφω, ακριβώς διότι υπάρχουν πολλοί έντιμοι σχολιαστές που κάνουν σωστή και πολλάκις δριμεία κριτική στην ΝΔ, αν και νεοδημοκράτες. Αν θέλεις με πιστεύεις δεν είμαι Συριζαίος, δεν έχω κομματική ταυτότητα άλλη απο αυτήν του Σαμαρά με τα 2 ευρώ που μου την ακύρωσε ο ίδιος όταν ξανακάλεσε τη Ντόρα στο κόμμα. Μπορεί να ψηφίσω Σύριζα διότι πρέπει η ΝΔ να τιμωρηθεί για τα λάθη και τις παραβάσεις της , όχι για εκδίκηση, αλλα διότι μόνο έτσι θα διωρθωθεί και διότι μετά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν έχουμε άλλη κυβερνητική επιλογή. Αυτό δεν σημαίνει οτι ξέρω ή εγκρίνω τι θα κάνει ως κυβέρνηση (Κανένα κόμμα ούτε η ΝΔ δεν ξέρουμε τι θα κάνει ως κυβέρνηση, όσα προγράμματα και "συμβόλαια" με το λαό κι αν υπογράφει. Ουδέποτε λοιπόν είπα οτι στο antinews δεν γίνεται κριτική στη ΝΔ απο την πλειοψηφία των συμμετεχόντων. Υπάρχουν όμως, όπως υποθέτω θα παραδεχτείς κι εσύ, ακετοί σχολιαστές που ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ κριτική στη ΝΔ, δηλώνουν δε πολλές φορές "τυφλή εμπιστοσύνη στον Α.Σ." Αυτοί λοιπόν έιναι κατάλοιπα του φασισμού? Οχι βέβαια. Η 17Ν είναι κόμμα εξουσίας για να την κρίνω πολιτικά? Αλλωστε ως εγκληματική οργάνωση επανειλλημένα την έχω κριτικάρει και έχω πεί οτι τα μέλη της όπως παλαιότερα ο Γιαγκούλας και ο Σακαφλιάς και σήμερα οι Παπακώστες έχουν βρεί τη μέθοδο "να ζώσιν χωρίς να σκάπτωσιν" ληστεύοντας απο τα έτοιμα των άλλων και καμουφλάροντας την εγληματική τους δράση που τους διασφαλίζει την καλοπέραση με βίλλες στα νησιά, κάτω απο δήθεν "Ιδεολογικό-Αριστερό" μανδύα. Η δράση της αποτελεί προσβολή για την Ελληνική Αριστερά κατά τη γνώμη μου.

     • Factorx avatar
      Factorx @ Franc. 23/06/2014 09:08:59

      Θέλουμε τα δίφραγκά μας πίσω

     • Franc. avatar
      Franc. @ Factorx 23/06/2014 10:32:40

      Αν γίνει κάτι στη σωστή κατεύθυνση για το Εθνος, χαλάλι τα δίφραγκα και τα πεντοχίλιαρα που μας άρπαξαν...

 3. NikosP avatar
  NikosP 22/06/2014 21:29:15

  Απο τρελο και απο μικρο μαθαινεις την αληθεια. Πλεον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στα ματια του απλου, θρησκοληπτου, ψεκασμενου λαου ειναι ο διαβολος μεταμορφωμενος :Η Έλενη Λούκα έκανε την εμφάνιση της στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η γνωστή κ. Λουκά με τις «εφόδους» της όπου υπάρχουν φώτα και κάμερες, είπε ότι «μπορεί να μην ψηφίζει αριστερά, αλλά ο Τσίπρας είναι καλό παιδί».

 4. sender avatar
  sender 22/06/2014 21:40:58

  Ενδιαφέροντες προβληματισμοί.Αλλά οι Ελληνες στους οποίους αναφέρονται,δεν γνωρίζουν τίποτα για την σημερινή αριστερά και ούτε θα ασχοληθούν ποτέ με την ιδεολογία της.Ενας λαός που παρασύρεται εύκολα με υποσχέσεις και μισαλλόδοξες κορόνες είναι,θα το δούν σύντομα στον Σύριζα.Το πιο έντιμο που μπορούν να κάνουν είναι να προβάλλουν ένα συγκροτημένο πρόγραμμα για να γνωρίζουν οι πολίτες τι ψηφίζουν και με ακρίβεια,τις εναλλακτικές τους λύσεις.Αν διαψεύσουν τις προσδοκίες του λαού τους,το πλήγμα στην αριστερά θα είναι μοιραίο και διαχρονικό.

 5. Naruto avatar
  Naruto 23/06/2014 15:58:21

  Γιατί τους ψηφίζει ο κόσμος ; Μα δεν ξέρουν οτι ο πνιγμένος απο το φίδι πιάνεται ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.