ΣΥΡΙΖΑ: Ας τα βρουν για τα ψηφοδέλτια και σκίζουν μετά τα μνημόνια
04/01/2015 20:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Ας τα βρουν για τα ψηφοδέλτια και σκίζουν μετά τα μνημόνια

Οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να αποτελέσουν τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θέλει να είναι υποψήφιοι ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν υπηρετήσει τις μνημονιακές πολιτικές.

Αυτό που έγινε το Σάββατο στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαλήρου από το ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ούτε διαρκές ούτε συνέδριο. Υποτίθεται ότι συγκλήθηκε το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει με ποιο πολιτικό πρόγραμμα και ποιες πολιτικές συμμαχίες θα κατέβει στις εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει την εξουσία. Και τελικά τι συνέβη; Αρκετά από τα μέλη του συνεδρίου κατήγγειλαν ότι η κεντρική επιτροπή τους στερεί το λόγο, τους θέλει χειροκροτητές για να επικυρώνουν άνωθεν αποφάσεις.

Ορισμένοι δε, εξέφρασαν φόβους ότι έτσι δεν λειτουργεί η δημοκρατία στο ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση αναρωτήθηκαν τι θα συμβεί αν κληθούν να κυβερνήσουν όταν τότε θα είναι πιο πιεστικές οι καταστάσεις, φτάνοντας να λένε ότι έτσι πάει περίπατο ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα των μελών του. Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους γιατί καταδεικνύουν ότι αν δεν υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία σε ένα κόμμα πόσο φερέγγυα μπορεί να είναι η υπόσχεση ότι με το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία «θα επιστρέψει η δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε»;

Ως προς τα γεγονότα συνέβησαν τα εξής με βάση τις πληροφορίες του antinews. Στο επίπεδο της ηγεσίας και της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιθέσεις και οι διαμάχες για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων τόσο μεταξύ των διαφόρων ομάδων όσο και σε σχέση με τους συνεργαζόμενους, είναι οξύτατες. Λέγεται ότι οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να αποτελέσουν τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θέλει να είναι υποψήφιοι ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν υπηρετήσει τις μνημονιακές πολιτικές. Από την πλευρά της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δείξει την πόρτα σε περιπτώσεις όπως αυτές των Βουδούρη, Παραστατίδη, Τζάκρη και Μπόλαρη όπως έγινε με τη ΔΗΜΑΡ, σε περιπτώσεις στελεχών της Κοινωνικής Συμφωνίας της Λούκας Κατσέλη ακόμα και η περίπτωση του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη για άλλους λόγους τίθεται εν αμφιβόλω από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κατά τρόπο αντίστοιχο που ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε υποψήφιο τον Κώστα Λαπαβίτσα.

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας «απείλησε» την πλευρά Λαφαζάνη ότι αν επιμείνουν στις θέσεις τους και οξύνουν την αντιπαράθεση στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα κληθεί να αποφασίσει το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την εξέλιξη όμως δεν την ήθελε η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας γιατί ο εσωκομματικός συσχετισμός είναι περισσότερο αρνητικός στο σώμα του συνεδρίου από τη σύνθεση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και θα οδηγούνταν σε μια πανηγυρική ήττα που θα τις έδενε τα χέρια στο δρόμο προς τις κάλπες.

Έτσι λοιπόν βρέθηκε ένας συμβιβασμός. Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ότι τα πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει μνημονιακές κυβερνήσεις ουσιαστικά δεν θα υπουργοποιηθούν, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα να είναι υποψήφιοι βουλευτές, ενώ στην ψηφοφορία η Αριστερή Πλατφόρμα απείχε απλά αποφεύγοντας να καταθέσει δική της πρόταση-τροπολογία όπως συνηθίζει σχεδόν για κάθε θέμα σε κάθε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Και κατ’ αυτό τον τρόπο ατύπως οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα διαρκές συνέδριο το οποίο θα έχει διαδικαστικό χαρακτήρα και θα λειτουργούσε όχι ως ένα βήμα στο οποίο θα εκφράζονταν τα μέλη του κόμματος αλλά θα ήταν πεδίο διαιτησίας και διευθετήσεων για τις καρέκλες σε επίπεδο κορυφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η διαδικασία εξελίχθηκε ως εξής: Μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας δόθηκε ο λόγος σε άλλους 10 περίπου εισηγητές που επανέλαβαν θεματικά τη βασική εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του Διαρκούς Συνεδρίου Νίκος Βούτσης πρότεινε να κλείσουν εκεί οι διαδικασίες αφού ψηφιστούν οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι σε εκείνο το σημείο είχαν αποχωρήσει αρκετοί σύνεδροι μένοντας με την εντύπωση ότι οι διαδικασίες θα συνέχισαν και την Κυριακή για δεύτερη μέρα.

Τελικά κάποιοι αντέδρασαν. Ζήτησαν και πήραν το λόγο και τελικά η διαδικασία έκλεισε μετά από λίγη ώρα το βράδυ του Σαββάτου για να υπάρχει η επίφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακούει τα μέλη του. Κατά τ’ άλλα ορισμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ ζουν σε ψευδαισθήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγικό κόμμα. Πάντως το θέμα των ψηφοδελτίων αναμένεται να κλείσει μέσα στην εβδομάδα σε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 05/01/2015 14:20:55

    Το 2009, σε τηλεοπτική εκπομπή ο Βασίλης Λεβέντης, είχε πει για τον Αλέξη Τσίπρα: .. «Πάμε εις τον κύριο Τσίπρα. Λίγα λόγια θα πω. Έχω τονίσει ότι είναι γιός του εργολάβου-ιδιοκτήτη της Εταιρείας «Σκαπανέας ΑΤΕ». Η Εταιρεία «Σκαπανέας ΑΤΕ», με την «ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ» και την «ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ», στη 10ετία του ’70, ήταν οι 3 μεγάλες Κατασκευαστικές Εταιρείες της χώρας. Το πείραμα Τσίπρα εξατμίστηκε. Λέγαμε: θα πάει 15%, θα πάει 20% κλπ. Τώρα, παρακαλάμε να πάρουνε τα ποσοστά που είχαν πάρει τη προηγούμενη φορά και φοβούμαι ότι δεν θα τα πάρουν. Στον Συνασπισμό πάλι, πιστεύουν στον Κρατισμό. ΌΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ. Δηλαδή, Δεν εδιδάχθησαν καθόλου από τον χρόνο τον τελευταίο, τα συμβαίνοντα. Δηλαδή, αυτοί θέλουν να κάνουν: να κρατήσουμε την Ολυμπιακή Κρατική. Να κρατήσουμε τον ΟΛΠ Κρατικό. Να κρατήσουμε τον ΟΣΕ Κρατικό. Να τα κρατήσουμε Όλα Κρατικά! Δεν μάς λέγουν όμως, ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του: Τα Ελλείμματα Ποιός Θα Τα Πληρώνει; ΔΕΝ μάς το λένε αυτό! Και όσο ΔΕΝ το λένε, είναι και αυτοί, αναξιόπιστοι. Έτσι είναι. Σοβιετική Ένωση να γίνει η χώρα μας εν έτει 2009, είναι ανόητο και είναι αφελείς, όσοι υπερασπίζονται τέτοιες απόψεις. Επιπλέον, εκεί μέσα είναι όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι. Ούτε ο Παπαδημούλης έφυγε, ούτε ο Λαφαζάνης έφυγε, ούτε ο Κουβέλης έφυγε. 35 χρόνια βουλευτές, οι ίδιοι και οι ίδιοι. Και βάλανε ένα πιτσιρικά, για να κρυφτούνε πίσω του. Λοιπόν, ούτε αυτοί πρέπει να πάρουν τη ψήφο του Ελληνικού Λαού. Αυτή είναι η θέση μου. Είναι επαγγελματίες πιά. Είναι δικολάβοι δήθεν, του εργατικού κινήματος. Διορίσθηκαν συνήγοροι αυτόκλητοι των εργαζομένων. Τους οποίους εργαζόμενους, όμως, δουλεύουνε κι εξαπατούν. Αυτό να γνωρίζετε. Εσείς οι εργαζόμενοι, απευθύνομαι σ’ εσάς, κοιτάζοντάς σας στα μάτια: δεν είναι όποιος σάς υπόσχεται αύξηση ή, καλύτερες μέρες, αυτός που σάς αγαπά. Αυτός που αγαπά τον εργαζόμενο, είναι αυτός που φροντίζει Πρώτα, να φτιάξει μία υγιή Οικονομία! Γιατί μία υγιής Οικονομία, μπορεί να δώσει τη δύναμη σ’ ένα Πρωθυπουργό, να σάς κάνει αυξήσεις. Και να σάς βελτιώσει τη ζωή στην ασφάλεια, στη περίθαλψη, στη μόρφωση των παιδιών σας, στην υγεία, σε όλα. Όποιος σάς υπόσχεται έτσι, χωρίς βάσεις, απλά σάς υποτιμά και θέλει να σάς εξαφανίσει. Θέλω να αποφύγετε αυτή τη παγίδα, να ευχαριστείστε, όταν ακούτε πολιτικούς να σάς χαϊδεύουν και να σάς τάζουν. Γιατί δεν θέλω τον Ελληνικό Λαό να είναι τόσο ανώριμος.»

  2. ΔΔΝ avatar
    ΔΔΝ 05/01/2015 16:03:11

    ΕΓΩ ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ, ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ, Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΑΡΧΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΤΕΛΙΚΑ Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΚΥΜΑΔΟΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ, ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ, ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ….. ΟΛΟΙ ΠΑΣΟΚ ΕΙΜΑΣΤΕ !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.