#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/01/2014 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητώντας την ευρωζώνη της …ουτοπίαςΧωρίς να πρωτοτυπεί και επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις του ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει μέσω συνέντευξής του στην ιταλική «La Stampa» ένα «σχέδιο ανάκαμψης χωρίς λιτότητα» και αναζητά μια ιδανική ευρωζώνη, χωρίς την Άγκελα Μέρκελ και τη σημερινή πολιτική του Βερολίνου, η οποία ωστόσο δεν υπάρχει, τουλάχιστον σήμερα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην προβολή της θέσης του για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος ανάλογη με εκείνη του Λονδίνου του 1953 που είχε αντιμετωπίσει το γερμανικό χρέος. Μάλιστα αντεπιτίθεται ενάντια σε όσους τον κατηγορούν ότι με τις θέσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την Ελλάδα εκτός ευρώ και λέει πολύ χαρακτηριστικά:  «Ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε την ΕΕ και όχι να την αποσυνθέσουμε. Είμαστε πιο ευρωπαϊστές από τα συντηρητικά κόμματα που κατέστρεψαν την ιδέα της αλληλεγγύης και που δίχασαν τους λαούς. Η Ευρωζώνη είναι μια αλυσίδα με 18 κρίκους. Αν σπάσει ένας, σπάει η αλυσίδα και κανείς δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο».

Οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τις θέσεις που διατυπώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι και παράγοντες, περί «μπλόφας» «διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών» κλπ προκειμένου να δώσει ρεαλιστικό χαρακτήρα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως ως προς το σκέλος του κατά πόσο είναι δυνατή η πολιτική που επαγγέλλεται εντός της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο η προβολή θέσεων με ιδιαίτερη εναντίωση στην πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο έναντι των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου γίνεται απ’ την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ απαραίτητη αν θέλει να αντιμετωπίσει τον ευρωσκεπτικισμό που εκφράζει κυρίως η ακροδεξιά και άλλα λαϊκίστικα κινήματα. Στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ίσως για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια προσπαθεί να οριοθετήσει το χώρο της Αριστεράς που εκπροσωπεί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν συμμερίζεται τις θέσεις του Μπέπε Γκρίλο, από τη στιγμή που έχουμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα για το οποίο και πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις», ενώ πάει παραπέρα σημειώνοντας ότι «η μεγάλη έκπληξη δεν θα είναι οι διάφορες μορφές λαϊκισμού ή εξτρεμισμού, αλλά η Αριστερά που θέλει να αλλάξει την Ευρώπη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί τα εσωκομματικά πυρά με το αιτιολογικό ότι η πολιτική θέση υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη επιτρέπει στην ακροδεξιά να καρπώνεται το ευρωσκεπτικιστικό του ρεύμα και τη διαρκώς ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια απ’ τις ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές. Αυτός είναι ένας απ’ τους βασικούς λόγους που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει σκληρύνει τελευταία τη ρητορική της τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναντι του Βερολίνου και πολιτεύεται με τη γραμμή «είμαστε πιο ευρωπαϊστές από τα συντηρητικά κόμματα που κατέστρεψαν την ιδέα της αλληλεγγύης και που δίχασαν τους λαούς» της Ευρώπης.

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Rainha avatar
  Rainha 17/01/2014 14:22:18

  Όλες οι ουτοπίες θα ξεπεραστούν, μόνο αν οι άνθρωποι αποκτήσουν φτερά και γίνουν άγγελοι - Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

  • GN avatar
   GN @ Rainha 17/01/2014 16:03:30

   .... τελικά δεν την γλυτώνουμε με τίποτα....

 2. George Ν avatar
  George Ν 17/01/2014 14:28:09

  Αντί να αλλάξουμε την Ελλάδα και τους λόγους που την έφεραν στη χρεοκοπία εμείς επιλέγουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη. Ιδιοφυές! Τυχερή η ΕΕ που μας έχει ως μέλος και σίγουρα θα πετάξει από την χαρά της, τώρα που το μαθαίνει. Οι προοπτικές είναι ατέλειωτες. Μετά μπορούμε να αλλάξουμε την υφήλιο, το ηλιακό σύστημα, τον γαλαξία, το σύμπαν. Πάντως Ζισκάρ και Σμιτ το εκτελεστικό απόσπασμα αποκλείεται να το γλυτώσουν :-)

 3. aris. avatar
  aris. 17/01/2014 15:07:47

  "Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί τα εσωκομματικά πυρά με το αιτιολογικό ότι η πολιτική θέση υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη επιτρέπει στην ακροδεξιά να καρπώνεται το ευρωσκεπτικιστικό του ρεύμα και τη διαρκώς ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια απ’ τις ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές."
  Tώρα όμως έπαψαν αυτά τα πυρά διότι ΟΛΟΙ κατάλαβαν οτι άλλο πράγμα να είσαι φιλοευρωπαιστής τύπου Ντελόρ και άλλο δήθεν "φιλοευρωπαιστής"τύπου Σόιμπλε.
  Ο Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει οτι απο την εποχή του ΚΚΕ εσωτερικού (Ευρωκομμουνιστές-Μπερλινγκουέρ) μέχρι τον ΣΥΝ και τώρα το ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το κόμμα συγκρούσθηκε κάθετα με το ΚΚΕ, ακριβώς λόγω του ότι είναι πιο φιλοευρωπαικό κι απο τα κόμματα που ίδρυσαν την ΕΕ με στόχο την απόλυτη ισοτιμία και την πλήρη ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟΠΟΙΗΣΗ.
  Και όπως ΟΛΟΙ έχουμε αντιληφθεί, η ΕΕ στην οποία επιθυμεί να μας οδηγήσει σήμερα η Γερμανία είναι το αντίθετο της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟΠΟΙΗΣΗΣ . Είναι μια ΕΕ της Γερμανίας και των δορυφόρων της, Αυστρίας και Φινλανδίας, η οποία με την ανοχή της Γαλλίας οδηγεί τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης σε μια μορφή αποικιών της Γερμανίας. Πολύ σωστά λοιπόν ο Τσίπρας λέει οτι οι ΑΛΗΘΙΝΟΙ φιλοευρωπαιστές της αρχικής ιδέας της ΕΕ, οφείλουν όχι απλά να καταψηφίσουν την Γερμανική ΕΕ, αλλά να επαναφέρουν την ΕΕ στην αρχική της ιδέα της πλήρους ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟΠΟΙΗΣΗΣ, έστω κι αν η Γερμανία επιλέξει να μείνει απ' έξω. Οι φασίστες επωφελούνται της Γερμανικής απάτης και λένε όχι σε κάθε είδους Ευρωπαική Ενωση.

  • Κρητικος avatar
   Κρητικος @ aris. 17/01/2014 20:11:42

   Η πικρη αληθεια ειναι οτι το ευρωπαικο συνταγμα καταψηφιστηκε απο τους Γαλλους και τους Ολλανδους ενω οι Γερμανοι πιεζαν μεχρι τελους.
   Οι Γαλλοι,Ισπανοι και Ιταλοι ειναι και νοιωθουν μεγαλες δυναμεις που φυσικα ουτε θελουν να εχουν σχεση με τους Ελληνες.
   Ενα απο τα βασικα προβληματα στη χωρα ειναι ο μικρομεγαλισμος.Νομιζουν πολλοι ,μεταξυ τους και ο κ.Τσιπρας,οτι μπορουν να επερεασουν την γενικοτερη πολιτικη εξελιξη στην Ευρωπη.Κουνια που τους κουναγε.Η χωρα εχει τοση ισχυ οση επιτρεπει η οικονομικη της δυναμη ,η παραγωγικη-εξαγωγικη της ικανοτητα η θεσμικη της οργανωση.Δηλαδη σχεδον μηδενικη.

   • aris 1. avatar
    aris 1. @ Κρητικος 17/01/2014 22:31:07

    Αν είναι έτσι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ θέση στην ΕΕ πλην των 6-7 ισχυρές οικονομικά χώρες. Οπότε δικαιώνονται ο Λαφαζάνης με τον Αλαβάνο και το ΚΚΕ που λένε οτι η θέση μας είναι ΕΚΤΟΣ ΕΕ

    • blue nile avatar
     blue nile @ aris 1. 18/01/2014 02:09:25

     Άρη αν βρισκόμασταν προ ένταξεως μας στην ευρωζώνη και αν η ερώτηση ήταν το αν θα μπούμε στο ευρώ ή όχι τότε η απάντηση μου θα ήταν ένα ξεκάθαρο όχι.
     Όμως τώρα είμαστε μέσα στην ευρωζώνη και η διάλυση της θα κομίσει πλείστα κακά.
     Οι παραγωγικές χώρες θα δουν την ανεργία τους να τριπλασιάζεται ενώ νότιες χώρες και Ιρλανδία θα ζήσουν έναν πρωτόγνωρο στασιμοπληθωρισμό.
     Ανεργία και μεγάλο πληθωρισμό μαζί δηλαδή.
     Είναι αναπόφευκτος ένας κλυδωνισμός στην παγκόσμια οικονομία τέτοιας έντασης που θα μας οδηγήσει σε μια κατάσταση πολύ παρόμοια με αυτή της δεκαετίας του '30.
     Αυτό δεν σημαίνει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να γινόμαστε Ιφιγένεια για να διατηρείται η ευρωζώνη όπως είπε πρόσφατα ο Ρεν.
     Όμως παρά την κάκιστη αρχιτεκτονική με την οποία δομήθηκε η ένωση του ευρώ η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει.
     Και ο μόνος τρόπος να παραμείνει είναι να αλλάξει.
     Όπως έγραψα παραπάνω η μόνη λύση είναι να μιμηθεί το ευρώ το δολλάριο.
     Που όσο η Γερμανία δεν αλλάζει μυαλά το βρίσκω αδύνατο.

    • yannis d. avatar
     yannis d. @ aris 1. 18/01/2014 10:53:55

     Μονο που εξω απο την ευρωζωνη υπαρχει μαλλον μονο η ζωνη της τουρκικης λιρας.Δικο της νομισμα εχει και η Βενεζουελα αλλα ποιος τη ζηλευει.Γενικα οι Ελληνες ονειροπολουν τα χρονια της δραχμης οπως ολοι τη νεοτητα μας.Ηταν ομως ασχημα χρονια.

     • blue nile avatar
      blue nile @ yannis d. 18/01/2014 15:05:52

      Γιάννη δεν θα φλυγουμε από την ευρωζώνη με δική μας θέληση.
      Θα φύγουμε αναγκαστικά λόγω επιείμενης διάλυσης του ευρώ

  • George Ν avatar
   George Ν @ aris. 17/01/2014 21:34:02

   Το Βερολίνο ζητά μεταφορά εξουσιών στις Βρυξέλες και το Παρίσι αντιδρά. Περισσότερη Ευρώπη ζητά η Μέρκελ. Ο σύριζα δεν ζητά κάτι τέτοιο αλλά μεταφορά πόρων από τον πυρήνα στην περιφέρεια. Αρνείται ακόμα και την ανάγκη ελέγχου των προυπολογισμών των χωρών της ΕΖ από τις Βρυξέλες! Αρα απλά θέλει να μπορεί να πληθωρίζει το κοινό νόμισμα και σε αντάλλαγμα να παίρνει επιδοτήσεις. Αυτό δεν είναι φιλο-ευρωπαικό αλλά κάνω σοσιαλισμό με τα δικά σας λεφτά γιατί εμένα μου τελειώσανε ή αλλιώς ψάχνω για κορόιδο και μαντέψτε ποιόν σκέφτηκα. Σεβαστό να το θέτει άλλα σίγουρη και η απάντηση, όταν η Ευρώπη πρέπει να ανταγωνισθεί σκληρά για να επιβιώσει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Οσο για τον φιλοευρωπαίο Ντελόρ και την εκτίμηση που είχε για την χώρα μας, έχει εξηγήσει σχετικά ο τότε πρωθυπουργός Μητσοτάκης. Ο Σοιμπλε είναι φιλέλληνας μπροστά του. Πάντως μέχρι και ο Ζισκάρ έχει ζητήσει συγνώμη από τον Σμιτ που επέμενε να ενταχθεί η Ελλάδα. Αυτό κάτι δείχνει...

   • yannis d. avatar
    yannis d. @ George Ν 18/01/2014 12:27:01

    Σωστος αλλα ποιος ακουει.

 4. Jimakos avatar
  Jimakos 17/01/2014 16:26:27

  Ευρωπαιστές και αντιευρωπαιστές, έλληνες και ξένοι, έχουν λυμένα τα οικονομικά τους προβλήματα, με εμάς τι θα γίνει;

 5. Χρήστος avatar
  Χρήστος 17/01/2014 20:45:13

  Μην υποτιμάτε το μικρό μέγεθος αν το έδαφος είναι έτοιμο. Ένα αναμμένο σπιρτόξυλο αρκεί για να πάρει φωτιά ένα άνυδρο λόγω ξηρασίας (λιτότητας) δάσος. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η αραβική εξέγερση - δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα - ξεκίνησε με αφορμή την αυτοπυρπόληση ενός μικροπωλητή σε μια μικρή αραβική χώρα - την Τυνησία.

  • Κρητικος avatar
   Κρητικος @ Χρήστος 17/01/2014 22:21:21

   Η αραβικη ανοιξη ξεκινησε οταν η ΣΙΑ εκτιμησε οτι ειναι ωριμες οι συνθηκες και τελειωσε οταν δεν τους βγηκαν οι λογαριασμοι στην Αιγυπτο.Λαικες εξεγερσεις μεσω διαδικτιου οργανωνονται μονον στη φαντασια ορισμενων.

 6. blue nile avatar
  blue nile 17/01/2014 20:53:58

  Κρητικέ αν η ευρωζώνη θέλει να διασωθεί θα πρέπει να αλλάξει ρότα και να μιμηθεί περισσότερο την δολλαριακή ένωση.
  Δηλαδή τις ΗΠΑ.
  Και εκεί κάποιες πολιτείες είναι ελλειμματικές αλλά δεν τις βάζουν να δανείζονται μόνες τους με συνέπεια να μην μπορούν να επανακυλήσουν το χρέος τους και να καταφεύγουν σε ΔΝΤ και μηχανισμό στήριξης.
  Ενώ στην Ευρώπη του γερμανικού φαταουλισμού δεν προκρίνεται ως μία σημαντική λύση το ευρωομόλογο ακριβώς για να μην αναγκαστεί η Γερμανία να παραμείνει στην ευρωζώνη.
  Γιατί ευρωομόλογο σημαίνει από κοινού ευρωπαικό χρέος και μετ

 7. blue nile avatar
  blue nile 17/01/2014 21:16:32

  Κρητικέ αν η Ευρώπη δεν απεμπλακεί από τον γερμανικό φαταουλισμό δεν έχει μέλλον.
  Οι Γερμανοί που λόγω του ευρώ είδαν τις εαγωγές τους να πολλαπλασιάζονται και τώρα που πρέπει να συναινέσουν σε λύσεις ορθολογικές δεν το κάνουν.
  Ακόμα και αν αυτές οι λύσεις είναι ανέοδες γι'αυτούς.
  Αν θέλει να επιβιώσει η ευρωζώνη θα πρέπει να μιμηθεί περισσότερο την ένωση του δολλαρίου.
  Τις ΗΠΑ δηλαδή.
  Η Γερμανία που άκουσον άκουσον για δικούς της μικροπολιτικούς λόγους δεν θέλει το ευρωομόλογο που θα ήταν αρκετό ώστε να μην υπάρχει αυτή η καταστροφική και αναίτια λιτότητα που έχει γονατίσει τις χώρες του νότου και την Ιρλανδία ενώ προδιαγράφει το επικείμενο τέλος του ευρώ.
  Γιατί δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε.
  Μπορεί ακόμα το ευρώ λόγω της τραπεζοκίνητης προπαγάνδας να έχει μια ιδεολογική ηγεμονία ακόμα και σε χώρες που πια ολοφάνερα καταστρέφει.
  Όμως χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία δεν θα κάτσουν λόγω του ευρώ να αυτοκτονήσουν.
  Οι επεχόμενες ευρωεκλογές θα δείξουν πολλά.
  Ίσως και να σηματοδοτήσουν μια ώρα αρχύτερα το τέλος της ευρωζώνης.
  Ίδωμεν.

 8. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 17/01/2014 21:59:53

  Η όλη συζήτηση περι ΕΕ, περί του ρόλου της Γερμανίας και περί Βορρά και Νότου βασίζεται στις γεωστρατηγικές αναλύσεις του παρελθόντος. Το ίδιο και η συζήτηση περί οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, κεϋνσιανιμός και μονεταρισμός.
  Με την κατάρρευση της Σ. Ένωσης, την είσοδο στην παγκόσμια παραγωγή της Κίνας, της Απω Ανατολής, της Ινδίας, τις φιλοδοξίες της Λ. Αμερικής, την είσοδο της Κίνας στην Αφρική κτλ η Δ. Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις. Ειδικά η Δ. Ευρώπη.
  Τα κράτη της Δ. Ευρώπης, εκτός Γερμανίας, θα είχαν πλήρως καταρρεύσει χωρίς την ΕΕ και το ευρώ.
  Υπάρχουν δύο λύσεις μεσοπρόθεσμα:
  Τα Κράτη της Ευρώπης μαζί και της Ανατολικής0 θα είναι ή πιόνια στην σκακιέρα της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας ή ενωμένα υπό την ηγεμονία του ισχυρότερου, της Γερμανίας.
  Επιστροφή στην προ του 1990 περίοδο δεν υπάρχει. Έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ των δύο, είτε μας αρέσει, είτε όχι.
  Οι κοινωνίες της Δ. Ευρώπη και της Γερμανίας μαζί είναι ταυτόχρονα υπό την απειλή των δικών τους κυρίαρχων τάξεων που επιδιώκουν τον πλήρες έλεγχο
  του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του εμπορίου και της παραγωγής.
  Διάλυση της μικρομεσαίας παραγωγής, δραστική μείωση του Κράους Πρόνοιας κτλ.
  Οι οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που ασκούνται στη χώρα μας γίνονται και στην Κ. και Β. Ευρώπη. Εκεί αυτές ασκούνται συνταταγμένα κι αθόρυβα τα τελευταία 15 - 20 χρόνια. Προσπαθούν δε απεγνωσμένα να κρατήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, αφού νοίωθουν συνεχώς την απειλή της αποβιομηχανοποίησης. Οι Γερμανοί ξέρουν ότι σε 5 χρόνια η αγορά θα γεμίσει
  με τα κινέζικα αυτοκίνητα. Ήδη αγόρασαν την Volvo.

  • aris 1. avatar
   aris 1. @ Μανιάτης 19/01/2014 21:35:35

   Aγαπητέ Μανιάτη, μην γίνεσαι απόλυτος.
   Η Γερμανία δεν θα είναι για πολύ ακόμα ο ισχυρότερος στην ΕΕ. Οπως το λες, οι Γερμανοί ξέρουν ότι σε 5 χρόνια η αγορά θα γεμίσει
   με τα κινέζικα αυτοκίνητα.Αλλωστε μέχρι το 2000 ο ισχυρότερος ήταν η Γαλλία, που ήταν και ιδρυτής της ΕΕ. Ούτε η ΕΕ θα είναι αντίπαλος με τη Ρωσία για πάντα. Ηδη ενεργειακά-οικονομικά είναι αλληλοεξαρτημένοι.Η διάλυση της μικρομεσαίας παραγωγής, δραστική μείωση του Κράους Πρόνοιας κτλ. οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέο Μάη του '68, αν δεν την σταματήσουν έγκαιρα. Ηδη στη νέα γενιά που θα μας αντικαταστήσει, ο καπιταλισμός ως σύστημα πνέει τα λοίσθια και αντικαθίσταται ραγδαία απο την ανταλλακτική οικονομία και τις αυτόνομες κοινότητες. Η κρίση ναι μεν έσωσε προσωρινά τις τράπεζες, κατέστρεψε όμως και τον βασικό πυλώνα του καπιταλισμού που είναι η υπερκατανάλωση και η συνεχής δημιουργία ψευδών αναγκών.
   Τα BRICS όπως φάνηκε πριν απο ένα εξάμηνο περίπου είναι κυριολεκτικά στο έλεος της FED και της Wall Street. Αν η FED σταματήσει ξαφνικά να τυπώνει δολλάρια, τα BRICS θα πέσουν αμέσως σε ύφεση. Ολα είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ρευστά στην Παγκόσμια οικονομία. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμμία ασφαλιστική δικλείδα μετά την κατάργηση του κανόνα του χρυσού και του Bretton Woods, την επικράτηση του Νεοφιλελευθερισμού-Καζινοκπιταλισμού και την απόλυτη ασυδοσία των Υπερτραπεζών. Η φούσκα που έσκασε το 2009 τώρα είναι πενταπλάσια σε μέγεθος. Η αφαίμαξη του Ευρωπαικού Νότου σταμάτησε προσωρινά το σκάσιμο των"Leehman Brothers".
   To μόνο σίγουρο στο θολό αυτο γεωστρατηγικό τοπίο είναι η αδιαμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ που μάλλον θα αυξάνεται στα επόμενα 100 χρόνια λόγω της επιστημονικής και ερευνητικής πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ που κατευθύνεται αυστηρά και συστηματικά απο το Πεντάγωνο.
   Μόνο η επιστροφή της ΕΕ στον " δρόμο της αρετής"ήτοι η Επιστροφή στην προ του 1990 περίοδο, θα της ξαναδώσει την πρωτοπορεία στην πολιτική και κοινωνική εξέλιξη και επομένως στην ευημερία ΟΛΩΝ των ΙΣΟΤΙΜΩΝ πολιτών του ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης. Η άλλη λύση για την ΕΕ και το Ευρώ είναι η διάλυση και σε καμμία περίπτωση η υποταγή στη Γερμανία με μετατροπή του Νότου (και της Γαλλίας) σε αποικία χρέους. Είναι αδύνατο οι Νοτιευρωπαίοι να μάθουν να ζουν και να εργάζονται ως Κινέζοι χάριν της Γερμανίας. Αν δεν το μάθουν αυτό τότε έιναι αδύνατο να υπάρξει Ευρώπη υπο την ηγεμονία της Γερμανίας.

 9. Κρητικος avatar
  Κρητικος 18/01/2014 12:24:08

  Η επιλογη πολιτικης δεν εχει να κανει μονο με τους ανταγωνισμους κρατων αλλα επιρρεαζουν και την εσωτερικη πολιτικη σε καθε χωρα.Επεκτατικη πολιτικη με ελλειματα ασφαλως και διευκολυνει τον πλουτισμο των επιτειδιων και την καλοπεραση των βολεμενων.Αντιθετα μια σφιχτη πολιτικη αναβαθμιζει το ρολο των δημιουργων και παραγω
  γων.Δεν εχω κανενα προβλημα για τους 300.000 συνταξιουχους κατω των 60.Ουτε για την ανεργια των αποφοιτων της σχολης σλαβικων σπουδων στη Φλορινα.οσο και αν δεν ειναι ορατη η αλλαγη εχει αρχισει.
  Μονο που δεν θα ερθει απο τα συντριμια που αφησε ο υπαρκτος λαικισμος,αλλα απο τους παραπεταμενους του κρατισμου που παντα δουλευαν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.