#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/08/2011 18:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρώσικη ρουλέτα παίζει το fund του ΚατάρΑν ήμουν ο διαχειριστής του περίφημου fund από το Κατάρ, θα είχα φύγει ήδη για τον Παναμά με το πρώτο αεροπλάνο.  Θα είχα γίνει ρόμπα σε όλο το Σίτι και οι εμίρηδες θα είχαν ήδη εκδώσει συμβόλαιο εκτέλεσής μου, κυνηγώντας με σε όλο τον πλανήτη.

Σαν να λέμε δηλαδή ότι μου έχουν εμπιστευθεί μερικά δις ευρώ για να τους τα αυγατίσω και εγώ κλείνω συμφωνίες σε μια χώρα με καταρρέουσα τριτοκοσμική κυβέρνηση, που δε γνωρίζει πότε ακριβώς θα βαρέσει το κανόνι, ή πότε ακριβώς θα παραδώσει ανακουφισμένη την εξουσία στην αντιπολίτευση.

Αν ήμουν τόσο τζογαδόρος, θα είχα να αντιμετωπίσω μια σειρά από πονταρίσματα, που περισσότερο θυμίζουν ρώσικη ρουλέτα:

1. Επενδύω σε δύο εταιρίες, στις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους με μερικά δις σίγουρες ζημιές.  Ίσως θα ήταν φρόνιμο να περιμένω πρώτα να δω πόσα ακριβώς είναι αυτά τα δις.

2. Πρόκειται για δύο εταιρίες υπερδανεισμένες, που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τις διαθέσεις της ΕΚΤ και του κράτους.  Θα έπρεπε πρώτα να λάβω εγγυήσεις, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις με Γάλους και Γερμανούς, ότι θα συνεχίσει να υφίσταται η βοήθεια.

3. Βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής λογιστικός έλεγχος με απρόβλεπτα αποτελέσματα.  Αν δεν ήμουν φάντασμα, θα περίμενα πρώτα τα αποτελέσματα του ελέγχου.  Είθισται, όταν εξαγοράζουμε προβληματικές επιχειρήσεις, να έχει προηγηθεί εκκαθάριση.  Δεν αγοράζουμε πρώτα και κάνουμε την εκκαθάριση μετά, ακόμα και αν πρόκειται για το περίπτερο της κυρίας Κούλας.

4. Τυχόν αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ, έπειτα από άτακτη πτώχευση, θα εξανέμιζε την επένδυσή μου μέσα σε μία νύχτα.  Θα περίμενα κάποιες ασφαλείς ενδείξεις τουλάχιστον ως προς την ανάκαμψη ή τη βιωσιμότητα του μηχανισμού στήριξης.

Παρά το προηγούμενο του φιάσκου με την Εθνική, το Ελληνικό και τον Αστακό, μπορεί να υπάρχουν κάποια ψήγματα αλήθειας και η συγχώνευση να προχωρήσει.  Αυτό με το Κατάρ όμως είναι μεγάλη μούφα.   Θεωρώ δηλαδή πολύ πιθανό, λίγο πριν την κατάρρευση και τον εξευτελισμό, ο κ. Κωστόπουλος να προτιμήσει μια αξιοπρεπή έξοδο (καθότι γνωστός Gentleman) δωρίζοντας το οικογενειακό του κειμήλιο στον Λάτση.  Αυτά τα πασοκικά με το Κατάρ είναι οι γνωστές διαρροές για να φανεί δήθεν υγιές το εγχείρημα.  Γιατί, όπως εύστοχα έγραψε και ένας σχολιαστής: Και από πότε δύο ετοιμοθάνατοι με ίδια ασθένεια μας κάνουν έναν ζωντανό και υγιή ;;;

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς έχει να διαχειριστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα από την έναρξη της κρίσης:  Την ολική κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.  Και αυτό γιατί όλες οι παρατάσεις που έπαιρνε έληξαν και τώρα είναι αντιμέτωπη με τον ξαφνικό θάνατο.  Η ΕΚΤ σταμάτησε τις μηνιαίες ενέσεις και οι κεφαλαιακή ανεπάρκεια που έκρυβαν τρία ολόκληρα χρόνια, βγαίνει τώρα στην επιφάνεια, αφενός με τον έλεγχο της Blackrock και αφετέρου με τις ζημιές από την αναδιάρθρωση.

Αυτό που δεν μπορεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση είναι η επικείμενη απώλεια των καταθέσεων, αν τελικά καταρρεύσουν ως ντόμινο οι τράπεζες.  Ας κάνουμε ένα σενάριο:  Τι θα γινόταν αν κατέρρεε η Alpha;  Μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι θα έμεναν στο δρόμο και εξαγριωμένοι πολίτες θα αναζητούσαν τις καταθέσεις τους (το ταμείο εγγυήσεων έχει δεν έχει μισό δις).  Η τράπεζα θα οδηγούνταν σε πολύχρονη εκκαθάριση και η κυβέρνηση θα έπεφτε την ίδια νύχτα.

Η υποτιθέμενη συγχώνευση είναι μια ακόμα παράταση, μια ακόμα άρνηση μπροστά στο εμπόδιο των απολεσθέντων καταθέσεων, που αδυνατεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Κυκλοφορούν διάφορα αφελέστατα σενάρια, ότι δήθεν ο ELA  και το ΤΧΣ θα σώσουν την κατάσταση και ότι δήθεν η κυβέρνηση θα πάρει σε αντάλλαγμα κοινές μετοχές και μέσω αυτών θα κρατικοποιήσει προσωρινά τις τράπεζες για να εγγυηθεί τις καταθέσεις.  Η αλήθεια είναι πολύ πικρή, καθώς το μέγεθος των τεσσάρων τραπεζών είναι τόσο μεγάλο και οι ζημιές τους τόσο υπέρογκες, που θα χρειαζόταν ένα έλλειμμα κοντά στο 100% του προϋπολογισμού για να καλυφθούν.   Και κανένας στην Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένος να το χρηματοδοτήσει.

Κακοφωνίξ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/08/2011 18:19:15

  Δεν θα ειναι μόνοι.
  Το σχήμα σχεδόν σίγουρα θα μπεί στο μηχανισμό και θα πάρει εγγυήσεις απο το Δημόσιο και ανακεφαλαιοποίηση από τα 20 δις του EFSF.
  Φυσικά θα δώσουν μετοχές στο Δημόσιο και θα τους κατσικωθεί επίτροπος του Δημοσίου. Όπως με την RBS επί Γκόρντον Μπράουν, ή με όλες τις Ιρλανδικές.
  Μιλάμε για ημικρατικοποιημένο σχήμα, με μειοψηφικό μέτοχο το fund του Κατάρ (ήδη συμμετέχουν στην Alfa).
  Μετά από 5 - 10 χρόνια, όταν το Δημόσιο ξαναπουλήσει τις μετοχές σε ιδιώτες για να πάρει το κέρδος (και να αποπληρώσει το δάνειο του EFSF), θα δούν και οι Καταριανοί τι θα κάνουν. Θα πουλήσουν τις μετοχές, θα μείνουν, θα πάρουν κι άλλες; Έχουν δρόμο μπροστά για να δούν.

 2. Grigoris avatar
  Grigoris 28/08/2011 18:24:05

  ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

 3. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 28/08/2011 18:33:39

  Όπως επίσης το γεγονός ότι η παραίτηση του κ. Παμπούκη δεν είναι τυχαία. Σίγουρα στο μέλλον θα φανεί η συμμετοχή του στο deal αυτό με το Κατάρ και τις δύο ελληνικές τράπεζες. Ο καθένας για το τομάρι του πλέον.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/08/2011 18:54:18

  Πάντως, η άρνηση των μετόχων της Alfa (πλήν Κωστόπουλου) να συμπράξουν πέρισυ με την Εθνική, ίσως αποδειχθεί μοιραίο λάθος γι αυτούς. Επικαλέσθηκαν τότε κίνδυνο "ουσιαστικής κρατικοποίησης" και όπως φαίνεται τώρα θα πάνε σε νέο σχήμα με 30 - 40 % των μετοχών στο Δημόσιο, τις μισές από τις υπόλοιπες στον Λάτση και τους δικούς τους, και τα λοιπά να μοιράζονται μεταξύ τους. Με επίτροπο στην κορυφή του τραπεζιού (υβρίδιο Ελληνικού Δημοσίου και EFSF).
  Μήπως η τότε άρνηση ήταν ιδέα των Καταριανών της Alfa, για να μπούν στα χαμηλά ενισχυμένοι, σε ότι σχήμα προκύψει; Και οι άλλοι βασικοί μέτοχοι του "μετώπου της άρνησης", Μαντζούνηδες και λοιποί, τι υπολόγιζαν;
  Καλά κρασιά.

 5. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 28/08/2011 19:06:23

  Ειναι σημαντικό να μάθομε τα πιό κάτω:
  1. Με τη συμμετοχή των δύο τραπεζών στο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής των Ελληνικών ομολόγων, ποιά είναι η ζημιά.
  2. Μετά των έλεγχο των δανειακών χαρτοφυλακίων των απο τη Blackrock, πόσες επιπρόσθεες προβλέψεις θα αναγκαστούν να πάρουν.
  3. Η απαιτουμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας τράπεζας θα είναι η προκύπτουσα ζημιά από τα 1 & 2 ή μεγαλύτερη; Πως υπολογίζεται η αύξηση του sovereign fund του Qatar στα € 2 δισεκατομμύρια και ο υπολογιζόμενος έλεγχος της νέας τράπεζας στο 40% περίπου; Οι κύριοι μέτοχοι της ALPHA και Eurobank θα συμμετάσχουν στην άπαιτουμένη αύξηση καφαλαίου;
  4. Mετά από την εθελουσία ανταλλαγή τν ομολόγων (σε τι τελικό ποσοστό haircut;) και τον έλεγχο της Blackrock, η εικόνα θα μιλήσει μόνη της.
  5. Γεγονός είναι ένα: Δύο τράπεζες ομολογούν τη χρεωκοπία τους και κανένας δεν μιλάει για τις ευθύνες των Διοικήσεών των, ιδίως αυτής της, σε ζελατίνη πολυτελείας διατηρημένης για χρόνια, Eurobank. Shame on you gentlemen.

 6. Πητ avatar
  Πητ 28/08/2011 19:07:09

  Ένας gentleman σου δίνει δάνειο για να αγοράσεις σπίτι στην Κυψέλη με 2.500 το μέτρο; Εγώ αλλιώς θα τον αποκαλούσα, εκτός κι αν το λες σε σύγκριση με τα άλλα δυο καμάρια. Στα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
  Η Ιρλανδία μπήκε σε μνημόνιο επειδή ανέλαβε να σώσει τις τράπεζες της κατόπιν ευρωπαϊκών πιέσεων. Εμείς που είμαστε ήδη σε μνημόνιο και χρωστάμε στους πάντες πως είναι δυνατόν να σώσουμε τράπεζες;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Πητ 28/08/2011 19:22:41

   Πολλοί gentlemen δίνανε αντίστοιχης "θεμελίωσης" στεγαστικά δάνεια, και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού (και όχι μόνον του Σαρωνικού).
   Η μητέρα όλων των φουσκών ήταν παντού τα ακίνητα. Και μύθος ότι φταίγανε μόνον τα subprime ή τα πολύπλοκα παράγωγα προιόντα. Ο μηχανισμός της φούσκας είναι η υπερτίμηση, η απόκλιση από τα θεμελιώδη μεγέθη, η απόκλιση στα σύννεφα από τον κινητό μέσο όρο σε μακροπρόθεσμο διάγραμμα τιμών. Δηλαδή ο "αέρας" που εμπεριέχει η αγοραία τιμή. ¨Οταν η κατασκευή ενός σπιτιού κοστίζει 1000 το τετραγωνικό και η τράπεζα σου δίνει δάνειο για το τριπλάσιο, για 3000, τρομπάροντας 2/3 αέρα στον κατασκευαστή και στον αντιπάροχο του οικοπέδου (με λογική αντιπαροχή - όχι του ...2007), δημιουργεί φούσκα. Και οι φούσκες σκάνε, αργά ή γρήγορα - αλλά ακόμη και το 2007 οι managers έλεγαν ότι οι τιμές είναι υγιείς.
   Ως χώρα δεν είμαστε εξαίρεση. Απλά αργόστροφοι, η φούσκα αργεί να ξεφουσκώσει. Το βασανιστήριο του φσσσσσσσσσσσ!

 7. ataktos avatar
  ataktos 28/08/2011 20:33:31

  Γ. Παπακωνσταντίνου: O δολοφόνος της Χαλκιδικής.....h....p://antigoldgreece.wordpress.com/2011/08/26/vrettos/

 8. Orestios avatar
  Orestios 28/08/2011 21:10:12

  Πάλι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν.
  Το μάθαμε το κόλπο.
  Ήδη φόρτωσαν στην πλάτη των Ελλήνων 100+ δισεκατομμύρια εξαιτίας των λαθών τους.

 9. kapsiotis avatar
  kapsiotis 28/08/2011 23:29:03

  ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ANTINEWS, ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΥΣ ΘΝΗΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ "ΓΑΜΟ" ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ ΜΕ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΙΑΝΟΥΣ...???????????

 10. Dee Jay Stelios avatar
  Dee Jay Stelios 29/08/2011 00:26:51

  Κακοφωνίξ περιμένω ενημέρωση και για τη μεταφράστρια,τέτοιο μελανούρι δεν πιστεύω να το έχει στο χαρέμι του ο μουστάκιας, ο πρώην κολλητός του Χάρι Πότερ.....

 11. XristosK avatar
  XristosK 29/08/2011 18:01:29

  Επειδή οι τού Κατάρ δεν είναι ηλίθιοι κάτι βλέπουν και κάτι προσβλέπουν και σίγουρα γνωρίζουν και ξέρουν πολλά περισσότερα από τον αρθρογράφο. Το deal με την Εθνική δεν έγινε, διότι η Εθνική είχε πολλά ομόλογα τού Δημοσίου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.