#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/09/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρύθμιση δανείων με καταβολή μόνο των τόκωνΠριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση δανείων και τις ελαφρύνσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γράφει σήμερα ο "Ελεύθερος Τύπος". Οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών ξεκίνησαν επισήμως χθες, στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Κορμός της ρύθμισης είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για μείωση των δόσεων στο 30% του εισοδήματος με επιμήκυνση διάρκειας, κατά τα πρότυπα των διευκολύνσεων που υιοθετήθηκαν για τους δανειολήπτες δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν προτάσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικότερο πλαίσιο, με βάση και τις πραγματικές ανάγκες των δανειοληπτών, όπως διαμορφώνονται από την παρατεταμένη ύφεση.

Τα… κόκκινα

Οι τράπεζες έχουν προβεί σε ρυθμίσεις πάνω από 1,2 εκατ. συμβάσεων τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο τουλάχιστον τα μισά από τα ρυθμισμένα δάνεια μέσα σε λίγους μήνες παρουσιάζουν πάλι πρόβλημα. Παράλληλα, τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και εκτιμάται ότι σχεδόν το 20%-25% των χορηγήσεων βρίσκεται σε καθυστέρηση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε δάνεια άνω των 50 δισ. ευρώ. Για το θέμα, πάντως, λόγο έχει και η Τρόικα, εν όψει και των διαπραγματεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για τη ρύθμιση των δανείων και τα θέματα του Τειρεσία, από το υπουργείο ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις του γενικού γραμματέα Καταναλωτή, Γιώργου Στεργίου, με την ΕΕΤ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο ως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας.

Υπό συζήτηση, όπως φαίνεται, είναι η τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, εκδίδονται τον τελευταίο χρόνο αποφάσεις υπέρ των συμφερόντων δανειοληπτών που αποδεικνύουν την αδυναμία τους να αποπληρώσουν παλιά τραπεζικά δάνεια. Για αυτό το θέμα, πάντως, στις διαβουλεύσεις θα μετέχουν και καταναλωτικοί φορείς και νομικοί.

 Προτάσεις

Ένα από τα σχέδια που έχουν στο συρτάρι τους οι τράπεζες είναι το «πάγωμα» της πληρωμής κεφαλαίου για χρονικό διάστημα έως πέντε χρόνια, με καταβολή μόνο τόκων. Ετσι, για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης που έχει πάρει στεγαστικό ύψους 200.000 ευρώ, με επιτόκιο 4% και διάρκεια αποπληρωμής 25 χρόνια, πληρώνει σήμερα δόση 1.060 ευρώ το μήνα. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η δόση μπορεί να πέσει και κάτω από 600 ευρώ το μήνα.

Μια πιο ρηξικέλευθη πρόταση είναι για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται στο Μνημόνιο, η συνολική μηνιαία δόση να μειωθεί στο 30% και το υπόλοιπο ποσό (τόκοι και κεφάλαιο) να κεφαλαιοποιείται άτοκα.

Μια ακόμη σκέψη είναι η λογική του leasing, μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι το δάνειο μετατρέπεται απευθείας σε μακροχρόνια μίσθωση, το ακίνητο περνάει στην κατοχή της τράπεζας και ο πελάτης δεν βαρύνεται πλέον με την υποθήκη του στεγαστικού. Ομως, η τράπεζα παραχωρεί το ακίνητο στο δανειολήπτη-ιδιοκτήτη με μακροχρόνια μίσθωση, όπως ισχύει στις συμβάσεις leasing. Και μπορεί να μείνει στο «σπίτι» του για 25 ή 30 χρόνια, πληρώνοντας τίμημα αντίστοιχο ή κατώτερο του ενοικίου.

Επίσης, μία άλλη λύση είναι η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων πέρα από τα 40-45 έτη που ισχύει σήμερα, με συμβάσεις… 100 ετών. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το ποσό που πληρώνει ως δόση ο δανειολήπτης, ενώ μπορεί να αποκτήσει το ακίνητο στη λήξη της σύμβασης, καταβάλλοντας στην τράπεζα επιπλέον ποσό, που αντιστοιχεί στην αξία του σπιτιού.

 «Ξεπάγωμα» κονδυλίων

 

Στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τους τραπεζίτες, έγινε γενικότερη συζήτηση για το «ξεπάγωμα» χρηματοδοτικών εργαλείων και κονδυλίων που αφορούν επενδυτικά προγράμματα.

Για το ΕΣΠΑ προτάθηκε η απλοποίηση των διαδικασιών, ενώ για τον επενδυτικό νόμο το υπουργείο προσανατολίζεται να ενεργοποιήσει τις τράπεζες στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

Τέλος, για το ΕΤΕΑΝ αναμένονται νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να διοχετευθούν κεφάλαια στην αγορά ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

 Οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι

Μείωση των δόσεων στο 30% του εισοδήματος, με επιμήκυνση διάρκειας

«Πάγωμα» της πληρωμής κεφαλαίου έως και πέντε χρόνια, με καταβολή μόνο τόκων

«Κούρεμα» της συνολικής μηνιαίας δόσης στο 30% και το υπόλοιπο ποσό να κεφαλαιοποιείται άτοκα, για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται στο Μνημόνιο

Υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου της λογική του leasing. Το δάνειο μετατρέπεται σε μακροχρόνια μίσθωση και το ακίνητο περνάει στην κατοχή της τράπεζας

Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, πέρα από τα 40-45 έτη που ισχύει σήμερα, με συμβάσεις… 100 ετών

Από τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 06/09/2012 08:46:22

  Ημίμετρα....Οι τράπεζες πάλι κερδισμένες είναι.

 2. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 06/09/2012 09:27:10

  αφού το ελληνικό κράτος κούρεψε το χρέος του γιατί όχι και οι ιδιώτες, μια που τα εισοδήματα όλων έχουν μειωθεί κατά 60%, εκτός αν αρχίσουμε και έχουμε πάλι χρήματα, όποτε πολύ ευχαρίστως να τα ξεπληρώσουμε!

 3. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 06/09/2012 12:50:45

  'Ολοι τους δουλεύουν για τα συμφέροντα των τοκογλύφων και μας
  δουλεύουν αγρίως.
  Το βέλτιστο θα ήταν να "κουρέψουν" τα δάνεια ανάλογα με το "κούρεμα"
  των μισθών.

 4. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 06/09/2012 18:40:06

  Πληρώνουμε μόνο τόκους οπότε το κεφαλαιο θα μένει ανέπαφο για να αβγατίζει και πάλι τους τόκους;
  Το να πληρώνουμε μόνο κεφάλαιο και να αφήσουμε τους τόκους για μετά δεν παίζει σε κανένα σενάριο;

 5. leyteris dermitzakis avatar
  leyteris dermitzakis 06/09/2012 20:22:04

  ...na ginei kati ousiastiko.. polloi xrwstane polla daneia..k kartes... de ftaiei o kosmos... epese sti periptwsi... ousiastika metra.. loipon... ta xrei einai polla sto kosmo.. k adunato na ta katafernei... enas.. dexios......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.