#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/10/2013 22:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρύθμιση - «ανάσα» για 97.343 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚΑκούμε καθημερινά ότι τίποτε δε γίνεται καλό στην Ελλάδα. Ότι η κυβέρνηση παίρνει όλο μέτρα, βυθίζει τους Έλληνες, είναι μνημονιακή και άλλα πολλά. Και κάθε φορά που βγαίνει μια είδηση κακή, αληθινή ή όχι γίνεται πρώτο θέμα.

Όταν υπάρχει μια καλή είδηση την «θάβουν» γιατί πρέπει να υπάρχει πάντα ένα σκηνικό καταστροφής. Να όμως που γίνονται και καλά σ’ αυτή τη χώρα, κι ένα από αυτό είναι και η ρύθμιση των δανείων στον ΟΕΚ η οποία δίνει ανάσα σε περισσότερες από 93.000 οικογένειες. Τη ρύθμιση ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης σε συνεργασία με τις τράπεζες και τον ΟΕΚ και σύμφωνα με αυτή:

1. Η ρύθμιση αφορά 97.343 ενεργά δάνεια συνολικού ποσού 2,8 δισ. και όλες τις συμβεβλημένες με τον πρώην ΟΕΚ τράπεζες.

2. Βάσει της ρύθμισης οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και έτσι θα επιτυγχάνεται μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που -κατ' εκτίμηση- θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται).

3. Ανάλογα το δάνειο, η μείωση θα ξεκινά από 38% και θα φθάνει για δάνεια που βρίσκονται κοντά στην εξόφληση το 90%.

4. Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών. Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι ο χρόνος των 180 ημερών υπολογίζεται από τη δημοσίευση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης και κατά συνέπεια οι δανειολήπτες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, μόλις 2.000 δάνεια έχουν υπερβεί σε καθυστέρηση τους έξι μήνες.

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα για το περιεχόμενο της ρύθμισης:

1. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ, με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 4ου έτους (μένουν δηλαδή 6 επιδοτούμενα έτη/12 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 125.138 ευρώ.

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 985 ευρώ σε 594 ευρώ (-40%).

2. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 5ου έτους (μένουν δηλαδή 5 επιδοτούμενα έτη/11 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 116.341 ευρώ.

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 989 ευρώ σε 572 ευρώ(-42%).

3. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 7ου έτους (μένουν δηλαδή 3 επιδοτούμενα έτη/9 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 97.937 ευρώ.

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 997 ευρώ σε 522 ευρώ (-48%).

4. Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 8ου έτους (μένουν δηλαδή 2 επιδοτούμενα έτη/8 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 88.313 ευρώ.

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.001 ευρώ σε 492 ευρώ (-51%).

Τα δάνεια που ρυθμίζονται ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον πρώην ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011. Ως γνωστόν, διάδοχος του ΟΕΚ, που καταργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, κατέστη καθολικός ο ΟΑΕΔ, ο οποίος σήμερα έχει και την αρμοδιότητα.

Η ρύθμιση δεν περιλαμβάνει τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί απευθείας από τον πρώην ΟΕΚ, ενώ η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα θεσπιστεί εντός του Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

«Με παρότρυνση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εργαστήκαμε αθόρυβα, αλλά εντατικά και παρουσιάζουμε σήμερα μια ακόμη σημαντική κοινωνική πρωτοβουλία που δίνει βαθιά ανάσα σε 97.343 οικογένειες εργαζομένων που έχουν λάβει στεγαστικά τραπεζικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι η ρύθμιση κατέστη δυνατή «χάρη στην αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, τον διοικητή του ΟΑΕΔ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τους οποίους και ευχαριστώ όλους δημόσια».

«Δημιουργούμε, σε στέρεες βάσεις και με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, έναν ισχυρό ιστό κοινωνικής προστασίας. Χτίζουμε από την αρχή το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας» τόνισε ο κ. Βρούτσης και ανέφερε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα, φέρνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μια σημαντική κοινωνική καινοτομία, ένα νέο και ολοκληρωμένο θεσμό που θα αποτελέσει τον ισχυρό πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο».

«Η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια των βελτιώσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και των διευκολύνσεων για τους ενήμερους δανειολήπτες, που θεσπίσαμε τον Ιούνιο»ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θανάσης Σκορδάς και τόνισε ότι η ρύθμιση αποτελεί «ουσιαστική ελάφρυνση για 97.343 οικογένειες βιοπαλαιστών, που τα φέρνουν πέρα με μεγάλη δυσκολία».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 11/10/2013 23:14:29

  Να προσθέσω κι άλλο ένα σοβαρό μέτρο για πολύ κόσμο:

  Ο ΟΑΕΔ, αντίθετα από τα μνημόνια, θα δώσει και φέτος το εποχιακό επίδομα που αφορά εργαζόμενους στον τουριστικό, επισιτιστικό και οικοδομικό κλάδο. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου δηλαδή. Και φτάνει ακόμη και στα 800Ε. Όλοι το ζητούσαν (είναι θέμα επιβίωσης στους κλάδους αυτούς) και το μνημόνιο από πέρυσι το είχε κόψει οριστικά.


  Και ένα τρίτο: Το πετρέλαιο θέρμανσης αποφασίστηκε να επιδοτηθεί με 35 λεππτά / λίτρο κα με προκαταβολή 25% και με μεγαλύτερα εισοδηματικά όρια.
  Δε γίνεται διαπραγμάτευση λέγατε...

  Δεν πάει καλά η οικονομία λέγατε...

  Άλλα λένε οι πραγματικές ειδήσεις. Τα γεγονότα. Όχι οι υποκινούμενες ή και πληρωμένες ψευδείς φήμες περί ολέθρου και καταστροφής (όπως περί απαίτησης να λείσουν 20 και βάλε περιφερειακά αεροδρόμια).

  Και άλλο πράγμα είναι να λέμε ότι είμαστε καλά (που δεν είμαστε), άλλο πάμε κατά διαόλου (πηγαίναμε μέχρι 1 χρόνο πριν), άλλο δεν υπάρχει ελπίδα (αντίθετα όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν τάση ανάκαμψης για τους γνώστες), άλλο συνήθισα να τα βλέπω όλα μαύρα (προσωπικό θέμα του καθενός προς επίλυση), άλλο δε θέλω να τα βλέπω όλα μαύρα επειδή δεν κερδίζω τίποτα και χάνω και εκεί που θα κέρδιζα επειδή δε θα δω την ευκαιρία λόγω έλλειψης πίστης και ελπίδας.

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 12/10/2013 09:24:11

  Εν ολιγοις να δεχτουμε οτι ειναι μια καλη ειδηση με τις διορθψσεις που πρεπει δηλ ειναι ρυθμιση οχι μειωση ,ειναι ταμειακη διευκολυνση οχι χαρισμα,ειναι ανασα και για τους δανειλοληπτες και για τις Τραπεζες κλπ.Ευκαιριας δοθεισης τι εχει να πει ο λαλιστατος κ Βρουτσης για τα παρακατω που αφορουν τον καταργηθεντα ΟΕΚ.
  1}Ο συλλογος μπατακτζηδων του δεν πληρωνω τα απ'ευθειας δανεια & τις χορηγηθεισες{''κληρωθεισες ''} κατοικιες του ΟΕΚ εξακολουθει να πινει εις υγειαν του κοροιδου εργαζομενου λαου και των εργοδοτων πιστος στο καταστατικο του που ειναι να μην πληρωσουν μια τα μελη του για τα χρηματα & τα σπιτια που πηραν απο τον ΟΕΚ ?
  2}Με την διαλυση του ΟΕΚ δημιουργηθηκε μια Επιτροπη διαχειρισης για την απογραφη και υποβολη εκθεσης επι των οικονομικων δεδομενων του διαλυθεντος ΟΕΚ {στον οποιο το Κρατος δεν εχει βαλει ουτε ενα ευρω οι ποροι του ηταν αποκλειστικα απο εισφορες των εργαζομενων & εργοδοτων } με χρονικο οριζοντα μεχρι το τελος του 2012 να υποβαλλει αυτην την εκθεση στο Υπουργειο.Ερωταται ο λαλιστατος κ Βρουτσης περαν του οτι παραταθηκε η χρονικη διαρκεια υποβολης της εκθεσης απο τον Σεπτεμβριο του 2012 στον Δεκεμβριο του 2012 και μετα στον Ιουνιο του 2013 και δεν ξερω που εχει παει τωρα ,περαν της αντικαταστασης μελων της με κολλητους του κ Βρουτση γιατι δεν εχει υποβληθει ακομη η εκθεση και δεν εχει ληξει η θητεια της Επιτροπης των κολλητων του ?
  3}Τι εχει γινει με την υποχρεωση της Ολυμπιακης Επιτροπης της λαλιστατης -συγγραφεως κ Αγγελοπουλου Γιαννας για την καταβολη στον ΟΕΚ του κοστους μετατροπης των καταλυματων των αθλητων στο Ολυμπιακο Χωριο σε κατοικιες για τους δικαιουχους του και το οποιο ανερχεται σε μερικες δεκαδες εκατομμυρια ευρω?
  Μιας και αρχισαν να πεφτουν μηνυσεις για αμελεια και παραβαση καθηκοντος και σε Υπουργους ας κοιταξει ο κ Βρουτσης να συμμαζεψει τα του οικου του και να παψει να μας βομβαρδιζει καθε φορα με τα επιτευγματα του κατι που πορω απεχει απο το ''εργαστήκαμε αθόρυβα'' που επικαλειται .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.