23/08/2010 00:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρόντος, Νετανάχιου και Παπανδρέου

Οι σύμβουλοι Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική

Ανθρωποι της απόλυτης εμπιστοσύνης του αναλαμβάνουν «ειδικές αποστολές»

Της Δωρας Aντωνιου, στην "Καθημερινή"

Την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν στην Πάρο, δέχθηκε έναν επισκέπτη. Ο Αλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης του από παλιά, από τη θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών των κυβερνήσεων Σημίτη, έφθασε στο κυκλαδονήσι και συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου. Την επομένη, με μια ολιγόλογη ανακοίνωση, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωνε την επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη σε υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας ανέμενε τόσο σύντομα ανταπόδοση της επίσκεψης Παπανδρέου στο Τελ Αβίβ από τον κ. Νετανιάχου.

Η εμπλοκή του κ. Ρόντου στην προετοιμασία της επίσκεψης Νετανιάχου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους γνωρίζοντες τα του ΥΠΕΞ. Με πολύ πιο διακριτικό τρόπο από ό, τι στο παρελθόν, ο Αλεξ Ρόντος έχει επανεμφανισθεί δίπλα στον κ. Παπανδρέου από την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και μετά και, όπως φαίνεται, καταγράφεται διαρκώς αυξανόμενη εμπλοκή του στις δραστηριότητες του ΥΠΕΞ. Με δεδομένες τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η παρουσία του στο υπουργείο την περίοδο 1999 - 2004, εύκολα ερμηνεύεται η επιλογή να παραμείνει στην τωρινή συγκυρία «άνθρωπος της σκιάς». Τότε, συμμετείχε σε όλες τις υψηλόβαθμες συσκέψεις στο υπουργείο και είχε αφήσει εποχή η φράση «in english please», που εκστόμιζε στην αρχή κάθε σύσκεψης, καθώς τα ελληνικά του ήταν πολύ φτωχά.

Στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών δεν εμφανίζεται, ούτε διαθέτει γραφείο. Εκτιμάται ότι διαθέτει γραφείο σε κάποιο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίζοντας την παράδοση που είχε εγκαινιαστεί κατά την πρώτη θητεία του Γιώργου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ, όταν δεκάδες σύμβουλοί του στεγάζονταν σε ενοικιαζόμενα γραφεία σε διάφορα κτίρια επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Μπορεί ως φυσική παρουσία ο κ. Ρόντος να μην εμφανίζεται, ωστόσο πρέσβεις και διπλωμάτες βρίσκουν τα «ίχνη» του στον δρόμο τους. Ετσι, προ μηνών, οι πρέσβεις της χώρας μας στα δυτικά Βαλκάνια ενημερώθηκαν από συνάδελφους τους χωρών της Ε. Ε. για μια ελληνική πρωτοβουλία που προωθείτο μέσω του Αλεξ Ρόντου στην περιοχή. Τα «ίχνη» που αφήνει πίσω του ο κ. Ρόντος λέγεται ότι έχουν προκαλέσει την ενόχληση του κ. Δρούτσα, που βρίσκεται σε ορισμένες περιπτώσεις προ εκπλήξεων και εξελίξεων για τις οποίες δεν έχει ενημερωθεί.

Οι πληροφορίες που φθάνουν στα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου μιλούν για εμπλοκή του στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και, φυσικά, λόγω της προηγούμενης ενεργού δράσης του στα Βαλκάνια, στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ. Μάλιστα, γίνεται λόγος για δύο παράλληλες παρασκηνιακές διαδικασίες που εξελίσσονταν κάποια στιγμή, η μία με τον Αλεξ Ρόντος και η άλλη με την κ. Μαριλένα Κοππά, στην οποία επίσης ο πρωθυπουργός ανέθεσε «ειδικά καθήκοντα» και συγκεκριμένα μια άτυπη διαπραγμάτευση με την πλευρά των Σκοπίων, προκειμένου να φανεί εάν υπάρχουν περιθώρια επίτευξης συμφωνίας.

Λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας έχει, αναμφίβολα, ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης. Από στελέχη του ΥΠΕΞ περιγράφεται ως ο άνθρωπος που «τα παρακολουθεί όλα και έχει παρεμβατικό ρόλο», καθώς τις απόψεις του και την κρίση του φαίνεται ότι εκτιμά σε μεγάλο βαθμό ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παμπούκης είναι επίσης ένας από τους ανθρώπους «ειδικών αποστολών». Αυτός ανέλαβε, την περίοδο λήψης κρίσιμων αποφάσεων για την Ελλάδα από την Ε.Ε., εν μέσω οικονομικής κρίσης, την προσέγγιση με το Παρίσι και την κυβέρνηση Σαρκοζί, ενώ χειρίζεται και θέματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία. Και ο κ. Παμπούκης έχει εμπλακεί στην ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στις διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και άλλες επενδύσεις αραβικών κεφαλαίων στη χώρα, λόγος για τον οποίο ταξίδεψε με την κ. Νόρα Κατσέλη στο Αμπου Ντάμπι.

Σε ειδικό ρόλο στο ΥΠΕΞ, με φυσική παρουσία όμως και γραφείο στο κτίριο, βρίσκεται και ο κ. Δημήτρης Δόλλης, που έχει χρισθεί πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Σε αυτόν ο κ. Παπανδρέου ανέθεσε τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του δάσκαλου Θανάση Λερούνη, όταν ο τελευταίος αιχμαλωτίσθηκε από τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Ο «άνθρωπος από την Αυστραλία», που χαίρει γενικότερης εκτίμησης στο ΥΠΕΞ, διαχειρίζεται θέματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστά

Διαβάστε κι αυτό:

Η Ορσαλία, ο Αλεξ Ρόντος και οι μνηστήρες του ΔΝΤ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=25926949

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μετανάστης στη χώρα μου avatar
  Μετανάστης στη χώρα μου 23/08/2010 00:32:36

  Τι Καλό "Παιδί"...νάναι απο αυτούς που ο Πάγκαλος (ως πρώην υφυπουργός ΕΞ) εννοούσε όταν έλεγε πριν τις εκλογές του 2004 ότι "το Υπουργείο έχει γεμίσει από ελληνοαμερικανούς που δεν λιλάνε καν ελληνικά;"

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Μετανάστης στη χώρα μου 23/08/2010 00:35:50

   Mονο που αυτος δεν ειναι Ελληνοαμερικανος αλλα Ελληνοαφρικανος αφου εχει γεννηθει στην Αφρικη.Λεπτομερειες.

 2. Orestios avatar
  Orestios 23/08/2010 01:51:24

  Όλα τα καλά παιδιά κάνουν παρέα τελικά. Μόνο στο θάνατο είναι καθένας μοναχός του.

 3. Κικη avatar
  Κικη 23/08/2010 08:19:33

  Για να δουμε το παληκαρι,τι σκεφτεται για μας,γιατι οι συμβουλες του στην Γιουγκοσλαβια,ηταν τραγικες,και στην Γεωργια χειροτερες.
  Μαλλον εχει δραστηροποιηθει στα Βαλκανια παλι και προφανως την βαψαμε.

 4. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 23/08/2010 09:09:49

  Αυτός ειδικεύεται σε διασπάσεις χωρών. Στη Γιουγκοσλαβία πέτυχε την αποστολή του. Βέβαια είχε και τη βοήθεια του ράδιου Βελιγραδίου του Soros.
  Ως σύμβουλος του Σιακασβίλι απέτυχε ή έκανε μέτρηση των αντιδράσεων της Ρωσίας.Ως πρόσωπο φιγουράρει στο βιβλίο του Λιακόπουλου "Απόρρητος Φάκελος Τζαμουριά" (2003). Και μόνο που βρίσκεται στην περιοχή....
  Ο ΓΑΠ τον είχε διώξει παλαιότερα(πριν το 2004) από συμβουλό του, έπειτα από αποκαλύψεις του Αδέσμευτου Τύπου , για τις διασπαστικές ικανότητές του.

 5. δρόμος avatar
  δρόμος 23/08/2010 10:12:08

  Καλημέρα σε όλους και καλό κουράγιο για το φθινόπωρο που έρχεται!

  Φάκτορες, υποψιάζομαι πως η Νόρα Κατσέλη αναφέρεται μόνον εκ παραδρομής στο κείμενο...εκτός κι αν άρχισε η πολυπόθητη ανανέωση σκηνικού!

  Κατά τα άλλα, η σημαντικότατη συμβολή των Αντινέων στην ενημέρωση και τον διάλογο ας ενισχυθεί με κάθε τρόπο, οι καιροί είναι σημαδιακοί και χρειαζόμαστε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις στην πρώτη γραμμή.

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 23/08/2010 11:08:54

  Αυτός ειδικεύεται σε διασπάσεις χωρών. Στη Γιουγκοσλαβία πέτυχε την αποστολή του. Βέβαια είχε και τη βοήθεια του ράδιου Βελιγραδίου του Soros.
  Ως σύμβουλος του Σιακασβίλι απέτυχε ή έκανε μέτρηση των αντιδράσεων της Ρωσίας.Ως πρόσωπο φιγουράρει στο βιβλίο του Λιακόπουλου “Απόρρητος Φάκελος Τζαμουριά” (2003). Και μόνο που βρίσκεται στην περιοχή….
  Ο ΓΑΠ τον είχε διώξει παλαιότερα(πριν το 2004) από συμβουλό του, έπειτα από αποκαλύψεις του Αδέσμευτου Τύπου , για τις διασπαστικές ικανότητές του.
  Reply "  στη γεωργια απετυχε,,και η αμερικη χανει ουσιαστικα..
  μακαρι να αποτυχει και στην Ελλαδα με τον πρωθυπουργο μαριονετα -παρενθεση Γαπ..

 7. BlueSky avatar
  BlueSky 23/08/2010 14:50:58

  Factor ξέρω ότι έχεις εξαιρετικές αναρτήσεις για τον Αλεξ Ρόντο. Αναδημοσίευσε μερικές, εαν θέλεις, προς τέρψη των αναγνωστών!

  Factor +άπειρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.