Ρωσική τορπίλη: Δεν υπάρχει συμφωνία για προκαταβολή 3-5 δισ. στην Ελλάδα!
18/04/2015 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρωσική τορπίλη: Δεν υπάρχει συμφωνία για προκαταβολή 3-5 δισ. στην Ελλάδα!

Δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ από τα κέρδη του «Ελληνικού αγωγού» φυσικού αερίου, που αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όχι δεν υπήρξε», απάντησε ο κ. Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε για το σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel στον αέρα του ραδιοσταθμού Business FM και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν «μόνος του είπε στη συνέντευξη Τύπου (σ.σ. με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα) ότι κανείς δεν ζήτησε βοήθεια».

«Είναι φυσικό ότι το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε. Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε», είπε ο κ. Πεσκόφ στον οικονομικό ραδιοσταθμό της Μόσχας Business FM.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στις 8 Απριλίου, ο πρόεδρος Πούτιν είχε πει ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης κοινών ενεργειακών σχεδίων «μπορεί να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες θα μας επέτρεπαν όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε αυτά ή εκείνα τα σχέδια, που συζητήσαμε μαζί σήμερα, αλλά και να επιλύσουμε ζητήματα πιστωτικών σχέσεων σε πιο ευρύ πλαίσιο κατά την υλοποίηση αυτών των σχεδίων».

Και αμέσως μετά είχε προσθέσει ότι: «Εάν, ας υποθέσουμε, θα υλοποιήσουμε ένα μεγάλο σχέδιο, που θα φέρνει έσοδα στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει, ότι από αυτά τα έσοδα μπορούν να υπάρξουν και εξοφλήσεις εκείνων των δανείων, τα οποία σήμερα αναφέραμε παρεμπιπτόντως. Δηλαδή λόγος γίνεται όχι για βοήθεια, αλλά για συνεργασία, μεταξύ άλλων και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σε διασύνδεση με συγκεκριμένα μεγάλα σχέδια».

Σχετικά με τον σχεδιαζόμενο "Ελληνικό αγωγό" κυβερνητικές πηγές στη Μόσχα είχαν αναφέρει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ότι "εξασφαλίστηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου, πάντοτε εντός των θεσμικών πλαισίων της ΕΕ. Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και η λειτουργία του αγωγού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την 1/1/2019" και ότι θα επιφέρει κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως από τα τέλη διέλευσης και μόνο.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσεύς avatar
  οδυσσεύς 18/04/2015 20:28:48

  Το θέμα δεν είναι αν θα πάρει ο Τσίπρας προκαταβολή απο τον Αγωγό, αλλά αν οι Αμερικάνοι θα τον ματαιώσουν όπως και τον άλλο απο το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη. Αν οι Αμερικάνοι δεν έχουν αντίρρηση για τον Turkish stream, τότε τα 5 δίς προκαταβολή ο Τσίπρας τα έχει στο τσεπάκι. Bεβαίως αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα υπογράψει το μέο μνημόνιο για τα 40 δις της Ε.Ζ, που τα έχει απόλυτη ανάγκη ως το τέλος της τετραετίας του.

 2. tt avatar
  tt 18/04/2015 21:07:08

  Χαχα, με το μαλακό το φλιτ παιδιά. Ψεκασμένη κυβέρνηση.

 3. pythagorean avatar
  pythagorean 19/04/2015 07:43:56

  Ο τουρκο-ελληνικός South Stream μπορεί να προσφέρει σημαντική εναλλακτική ενεργειακή οδό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και να μειώσει τους κινδύνους των αμερικανικών εκβιασμών (π.χ. Βουλγαρία) και πραξικοπημάτων (Ουκρανία). Για την Ελλάδα τα κέρδη θα ήταν οικονομικά και γεωστρατηγικά. Πάντως δεν χρειάζεται βιασύνη αλλά σχέδιο και υπομονή για την υπογραφή τέτοιας συμφωνίας. Το κλειδί είναι η στάση της Γερμανίας, η οποία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται αρνητική.

  • KM avatar
   KM @ pythagorean 19/04/2015 15:00:53

   Δεν είμαι σίγουρος για το τελευταίο, γιατί το Κράτος-Βαμπίρ τροφοδοτείται με αέριο απευθείας από τη Ρωσία, με τον αγωγό «Βόρειο Ρεύμα» (Nord Stream). Οπότε, τον έχουν δεμένο οι Γερμανοί τον γάιδαρό τους και ας πληρώσουν οι μαυριδεροί του Νότου τα σπασμένα της Ουκρανικής κρίσης (για την οποία και οι ίδιοι οι Γερμανοί έχουν μεγάλη ευθύνη, πχ, με την διπλωματική νομιμοποίηση των τετελεσμένων του πραξικοπήματος).

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ KM 19/04/2015 23:37:55

    Με τον Nord Stream στην πόρτα της, είναι πολιτικά πολύ δύσκολο για τη Γερμανία να εναντιωθεί ανοιχτά στον South Stream. Κάτι τέτοιο θα την εξέθετε ως κράτος-βαμπίρ στους λαούς πολλών χωρών που θέλουν τον αγωγό. Στην Ελλάδα η ζυγαριά θα έγερνε σαφώς προς το GR-exit και τη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία. Το Βερολίνο απεύχεται το σενάριο αυτό. Γι’ αυτό, μάλλον θα κάνει την πάπια για τον αγωγό και θα συνεχίσει τη στρατηγική της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας & επιβολής λιτότητας. Αλλά ο αγωγός έχει καλές οικονομικές και πολιτικές προοπτικές να προχωρήσει. Φυσικά, για εμάς θα είναι καλύτερα αυτό να γίνει χωρίς GR-exit και ρήξη με το Βερολίνο.

 4. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 19/04/2015 16:29:47

  Πάει κι αυτό το παραμύθι των Συριζανέλ. Άντε να δούμε ποιον άλλο μύθο θα εφεύρουν οι νεο-Αίσωποι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.