#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/11/2010 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρούχα, αυτοκίνητα, έπιπλα και… ο συμπυκνωμένος χυμός τομάταςΗ τρίτη δόση, αυτή του Δεκεμβρίου κλείδωσε, η τέταρτη όμως του Μαρτίου θα δοθεί μόνο αν η κυβέρνηση προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ουσιαστικά αφορούν στους μισούς και παραπάνω τομείς της οικονομικής και διοικητικής διάρθρωσης της χώρας μας. Δηλαδή ο ΓΑΠ και οι υπουργοί του (από τους οποίους οι μισοί δε μπορούν και άλλοι μισοί δε θέλουν) οφείλουν να αλλάξουν όλα αυτά που δεν άλλαξαν εδώ και τρείς δεκαετίες, ή ακόμα, να αγγίξουν αυτά που δεν άγγιξαν εδώ και έξι μήνες και τα οποία έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Απολύσεις και δραστικός περιορισμός του δημοσίου. Συγχωνεύσεις και κλείσιμο οργανισμών. Μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις. Συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις. Ενιαίο μισθολόγιο. Επιδόματα. Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Αναδιάρθρωση εφοριών. Απελευθέρωση της ενέργειας. ΦΠΑ. Και άλλα τόσα.

Για την ανάπτυξη όμως ακούσαμε τίποτα; Συγκεκριμένο, ουσιαστικό, πρακτικό. Όπως, για παράδειγμα, ένα νέο, τολμηρό αναπτυξιακό νόμο που θα παρέχει κίνητρα και θα απλοποιεί διαδικασίες.

Για το ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών ακούσαμε τίποτα; Που έχει μόνιμα αρνητικό πρόσημο. Όπως, για παράδειγμα, την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Τη μεταποίηση, την τυποποίηση, την πιστοποίηση.

Το προχώρησα όμως πολύ (μεταποίηση-πιστοποίηση) αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραγωγή στην Ελλάδα έχει καταντήσει σύντομο ανέκδοτο. Από τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μόνο, μπαίνουμε κατευθείαν στο νόημα: 80% του μοσχαρίσιου κρέατος, 65% του χοιρινού, 35% των γαλακτοκομικών προϊόντων και 30% των οπωρολαχανικών που καταναλώνουμε τα εισάγουμε. Και μετά απορούμε γιατί το καλοκαίρι υπάρχουν «Ντομάτες Βελγίου», «Λεμόνια Αργεντινής» και το φθινόπωρο «Πορτοκάλια Αφρικής».

Και δυστυχώς, δε χρειάζεται να φτάσουμε μέχρι τη λαϊκή αγορά ή το supermarket για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Μια ματιά στο σπίτι μας αρκεί.

Ξεκινώντας απ’ το σαλόνι, η τηλεόραση, το στερεοφωνικό και το dvd-palyer είναι από την Ιαπωνία. Αποδεκτό σκέφτομαι, προέρχονται από τη χώρα της τεχνολογίας. Ο καναπές, το τραπεζάκι και η βιβλιοθήκη είναι από τη Σουηδία. Τα αθλητικά παπούτσια και ο σάκος, που είναι παρατημένα πιο δίπλα στο χολ, κατασκευάστηκαν στην Ταϊβάν. Και συνεχίζουμε με το υπνοδωμάτιο όπου το κρεβάτι και η ντουλάπα είναι και αυτά από τη Σουηδία, το φωτιστικό, αγορασμένο από ελληνική επιχείρηση, αλλά με χώρα προέλευσης την Κίνα. Μια γρήγορη ματιά στις ετικέτες των ρούχων, πολλά από αυτά ακριβοπληρωμένα, όπου διαβάζουμε «Made in China» και «Made in Turkey».

Καταλήγουμε στην κουζίνα. Τις ηλεκτρικές συσκευές τις προσπερνάμε, μη χάνουμε χρόνο, και προχωράμε στα ντουλάπια και τα συρτάρια. Ένας αναπτήρας «Made in Spain» και κάτι σπίρτα από τη Βουλγαρία. Τα ποτήρια, τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα αγορασμένα από τα γνωστή σουηδική πολυεθνική αλλά κατασκευασμένα στην Τουρκία. Εκεί που η συγκεκριμένη εταιρία άνοιξε καταστήματα αλλά παράλληλα και εργοστάσιο. Δίπλα σε αυτά, ανάμεσα σε κάτι βαζάκια με καφέ και ζάχαρη έρχεται όμως η ελληνική απάντηση: μια κονσέρβα με «Ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας για σάλτσα», «100% ελληνικής παραγωγής».

Στις ηλεκτρικές συσκευές, τα ψυγεία, τα ρούχα, τα αυτοκίνητα, τα έπιπλα και όλα τα υπόλοιπα η Ελλάδα έχει να αντιπαραβάλλει σάλτσες και κονσέρβες. Και αναρωτιέμαι πώς όταν δεν παράγεις τίποτα (καλές οι υπηρεσίες αλλά δεν επαρκούν) μπορείς να επιβιώσεις; Σ’ αυτόν που θα δώσει την απάντηση θα απονεμηθεί τουλάχιστον… το Νόμπελ Οικονομίας.

Casper

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σοσιαληστής avatar
  Σοσιαληστής 25/11/2010 09:27:05

  Τέτοια γράφετε και θα πάρει και άλλα κιλά ο πανγ-καλος από την στενοχώρια.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 25/11/2010 09:34:35

  Έχει πάντως γραφεί κατά κόρον (και εδώ μέσα) ότι το στερεότυπο "δεν παράγουμε ούτε πινέζες" είναι ένας μύθος. Ελληνικά προϊόντα υπάρχουν, αλλά με την υποδούλωση στο ευρώ δεν έχουμε, ως καταναλωτές, κανένα λόγο να μην προτιμήσουμε τα φτηνά εισαγόμενα.

  Όταν όμως, οσονούπω, δεν θα μπορούμε να είμαστε καταναλωτές (γιατί δεν θα είμαστε εργαζόμενοι για να έχουμε εισόδημα προς κατανάλωση), τότε θα καταλάβουμε πώς το ευρώ μας έκανε, τελικά, να σκάψουμε τον ίδιο μας το λάκκο.

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 25/11/2010 10:01:52

  Υπάρχουν ελληνικά προϊόντα, αρκεί να μην ψωνίζουμε βάσει της τηλεόρασης και να θέλουμε να τα ανακαλύψουμε.
  Στη λαϊκή πρώτα πρώτα, όλα τα φρέσκα είδη οπωροκηπευτικής.
  Αρκεί να φύγει η συνήθεια αγοράς φρούτων και οπωροκηπευτικών από το σουπερμάρκετ.
  Ψάρια, κρέατα, ελληνικά.
  Στο σούπερ μάρκετ πάρα πολλές ελληνικές μάρκες διατροφής.
  Χωρίς να αναφέρουμε τα ακριβότερα βιολογικά.
  Επιπλα και είδη σπιτιού επίσης (μαχαιροπήρουνα όχι, δεν θα βρεθούν σε καλή ποιότητα ανοξείδωτα).
  Υπάρχουν κατασκευαστές αντέχουν ακόμα.
  Η μεγάλη ζημιά έγινε στην ένδυση και στην υπόδυση.
  Ωστόσο υπάρχουν ακόμα και ελληνικά υποδηματοποιεία.
  Ανοίξτε το χρυσό οδηγό και θα δείτε ένα σωρό ελληνικές επιχειρήσεις.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ αλλενάκι 25/11/2010 12:45:22

   Αλλενάκι, το θέμα όμως είναι ότι ολοένα και λιγότεροι μπορούν πλέον να επισκέπτονται λαϊκές αγορές. Οι ρυθμοί της δουλειάς (όσων έχουν) δεν επιτρέπουν τέτοιες "παρεκκλίσεις". Βέβαια, και στο σούπερ μάρκετ, μπορούμε να αναζητούμε ελληνικά προϊόντα μαναβικής. Το κακό είναι ότι ολοένα και αραιότερα βλέπεις τα ελληνικά προϊόντα μαναβικής στους πάγκους (ακόμα και των ελληνικών) σούπερ μάρκετ.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 25/11/2010 10:07:15

  Η ζημιά που έκανε το κινέζικο προϊόν του 1 ευρώ στο ελληνικό ακριβότερο έγινε πρώτα στο μυαλό του καταναλωτή.

  Σε εποχές προ κρίσης τους εκπαίδευσαν κατάλληλα οι εισαγωγείς μέσω της διαφήμισης να αναζητούν το φθηνό [που το τρώνε οι σκύλοι], χωρίς αυτή η αναζήτηση να συνοδεύεται από ανεπτυγμένη αποταμιευτική συνείδηση.

  Διότι αν υπήρχε σοβαρή, ή έστω στοιχειώδης αποταμιευτική συνείδηση, δεν θα είχε δημιουργηθεί και η κρίση ιδιωτικού καρτοδανεισμού, πολύ απλά.
  Αλυσίδα πάνε αυτά.

  Και τώρα πληρώνουν το αντίτιμο των επιλογών τους, έχοντας γίνει εκτός από καταναλωτές κινέζικης σαβούρας και κινέζοι εργάτες.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ αλλενάκι 25/11/2010 10:29:40

   Πολύ σωστά αλλενάκι, το θέμα είναι κοινωνικό, πρώτα από όλα. Θέμα κοινωνικής συνείδησης. Όχι "εθνικής" ("να πάω στο ελληνικό προϊόν επειδή είναι ελληνικό"), αλλά κοινωνικής. Υπερκαταναλωτισμός και "η φθήνεια τρώει τον παρά" που έλεγαν οι παλιοί.

   Αν ζητούσαμε την ποιότητα σε όλες μας τις ενέργειες, δεν θα είχαμε φτάσει στο σημερινό χάλι.

  • Misha avatar
   Misha @ αλλενάκι 25/11/2010 10:29:44

   Αλλενάκι

   Η ευθύνη της ασύστολης διαφήμισης του πλαστικού χρήματος σε ποιον ανήκει;
   Δεν φταίει η πρασινομπλέ Κυβέρνηση, είναι αθώοι οι «έλληνες» (απάτριδες, άφιλοι και άθρησκοι στην πραγματικότητα-ο μαμωνάς πατρίδα, και φίλος και θεός τους) τραπεζίτες , τους οποίους κάποιοι αφελείς συνομιλητές μας καλούν να συμπονέσουμε (ποιος απο δαύτους συμπονούσε τον υπάλληλο που τού πήραν το σπίτι για μια καθυστερημένη δόση δανείου;), είναι άμοιροι του αίματος οι καναλάρχες κι οι δημοσιοκάφροι που κάθε δέκα λεπτά παπαγαλίζουν σε τηλεοράσεις και ράδια την διαφήμιση για το νέο σούπερ-σχεδόν δωρεάν δάνειο που θα κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα;

   Λοιπόν, τέρμα το δούλεμα.
   Η Μαφία είναι μία, δούλευε και δουλεύει ρολόι:
   Μαυρογιαλούροι-Νόμιμοι τοκογλύφοι- και Ντελάληδες της λαμογιάς (ΜΜΕ) είναι σε αγαστή συνεργασία , πλένουν ολημερίς, όσο μπορούν καλύτερα, τα μυαλά των χαϊβανιών με σκοπό την υποδούλωση και την υποταγή της πατρίδας και του λαού της στους υπερεθνικούς νταβατζήδες ...

   Προπαγάνδα ναζιστικού επιπέδου και έντασης, και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε: 90 δις χάρισμα στις τραπεζες σε έναν χρόνο , 1.500.000 άνεργοι και δεν κουνιέται φύλλο...

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 25/11/2010 10:19:27

  Υπάρχει σήμερα ελληνική βιοτεχνία κατασκευής αυτ/των στην Κατερίνη με εξαγωγές στην κεντρική Ευρώπη.

  Γκουγκλίστε επίσης: Η ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας αυτοκινήτων, για να δακρύσετε.

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ αλλενάκι 25/11/2010 10:39:43

   H Replica Cars; Ο ανθρωπος αυτός είναι ή προσωποποίηση της εξέλιξης ενός επαγγέλματος(μηχανικός-φαναρτζής),σε συνδυασμό με τήν σοβαρή επιχειρηματικότητα,ΚΑΙ υπευθυνότητα.
   Απλά πράγματα πού βγάζουν λεφτα.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ παγωτατζής 25/11/2010 10:42:25

    υπάρχει και μετατροπέας συμβατικού σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, υπάρχουν και προσπάθειες από τεχνολογικά ιδρύματα

    υπάρχει τμήμα επιπλοποιίας στο τει φθιωτιδας με καταπληκτικά αποτελέσματα

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ αλλενάκι 25/11/2010 10:58:32

     Και ΤΕΙ Βιομηχανικού σχεδιασμού Ξύλου-Επίπλου στήν Καρδίτσα,επίσης με εξαιρετική δουλεια

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 25/11/2010 10:34:00

  Εδώ παρατηρούμε την εξής αλλοπρόσαλλη καταναλώτική συμπεριφορά: ψώνιζαν και φθηνή εισαγόμενη σαβούρα
  και πανάκριβο εισαγόμενο μάρκας.
  Ελληνικό ενδιάμεσο ποτέ.

  Έτσι και βύθισαν την ελληνική παραγωγή και χρεώθηκαν αυτοί.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ αλλενάκι 25/11/2010 10:35:53

   Εμ, ευρωλιγουρισμός. Κι αυτό κοινωνικό φαινόμενο, με εθνικές διαστάσεις όμως. Πολλαπλά χτυπήματα στην εγχώρια παραγωγή, οφειλόμενα σε ελλειμματική παιδεία.

   • sanderson avatar
    sanderson @ Επώνυμος 25/11/2010 18:36:23

    Δεν νομίζω ότι φταίει το ευρώ. Η συμπεριφορά αυτή υπήρχε από την εποχή του Λαλάκη του εισαγόμενου, του τζάμπα και του μέγκλα.

 7. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 25/11/2010 10:34:33

  Λοιπόν, να διευκρινίσουμε κάτι. Μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, σίγουρα είναι καλό να παράγουμε και σε επίπεδο παραγωγής προϊόντων. Σε ό,τι αφορά όμως το Μνημόνιο και τις σχέσεις μας με την τρόικα, το αν θα παράγουμε προϊόντα είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟ με το αν μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο. Κι αυτό, γιατί φόρους δίνει το ίδιο καλά και μια οικονομία παροχής υπηρεσιών, όπως η δική μας.

  Μακροπρόθεσμα φυσικά και χρειαζόμαστε την παραγωγή (με την έννοια που το αναφέρει ο αρθρογράφος και η mainstream αντίληψη), αλλά ακόμη και να μην παράγουμε (με την έννοια που το λέει ο αρθρογράφος), πάλι μπορούμε να επιβιώσουμε. Δηλαδή, πώς επιβιώναμε μέχρι σήμερα. Με στρεβλώσεις, αλλά επιβιώναμε. Η οικονομία, καλώς ή κακώς, λειτουργεί με διαφορετικούς κανόνες. Μπορείς να είσαι ελλειμματικός στην παραγωγή προϊόντων και πάλι να παράγεις πλούτο που να περισσεύει να "πετάς" λίγο από αυτόν τον πλούτο στο εξωτερικό για να φέρνεις αυτά που σου λείπουν.

  Το όλο ζήτημα είναι η παραγωγή εσωτερικής προστιθέμενης αξίας και αυτή (η εσωτερική προστιθέμενη αξία) στηρίζει ένα σύστημα να μπορεί να επιβιώσει ακόμη και αν είναι ελλειμματικό στην παραγωγή προϊόντων.

  Στο τέλος της ημέρας, βέβαια (που λένε και οι Αγγλοσάξωνες), δεν μπορούν να τα παράγουν όλα οι ξένοι, αλλά μια που το είδαμε το πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσουμε.

  Μην ακούω όμως ότι επειδή "δεν παράγουμε τίποτα" είμαστε καταδικασμένοι να μείνουμε για πάντα σε ένα Μνημόνιο, σε αναδιάρθρωση, κλπ.

  • Misha avatar
   Misha @ Επώνυμος 25/11/2010 10:43:49

   Έχεις δικιο Επώνυμε.
   Τι παράγει η ελληνική ναυτιλία; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ! Μεταφορές , μετακομίσεις κάνει σαν τους φορτηγατζήδες , αλλά σε πολλαπλάσια μεγέθη.
   Τι χειροπιαστό παράγει ο τουρισμός; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ! Προσφορά υπηρεσιών είναι...
   Και ουτω καθεξής ...
   Οπότε μάλλον και το «δεν παράγετε τίποτα» , εντάσσεται μάλλον στην προπαγάνδα, χωρίς αυτό, όπως σωστά τονίζεις, να αναιρεί την αναγκαιότητα να γίνουμε αυτάρκεις όσο το δυνατόν περισσότερο ....

 8. Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
  Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 25/11/2010 11:37:44

  Να συμβάλω κι εγώ με προσωπικά παραδείγματα.

  Δεν χρειάζεται καταρχήν (και δεν μπορούμε) να γίνουμε Κίνα,Ιαπωνία κλπ...
  Πρέπει να παράγουμε προϊόντα ποιότητας που απαιτούν μεράκι και γνώση. Χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη γραμμή παραγωγής. Και δεν αναφέροομαι στα κλασσικά κλισέ με το λάδι, τα βιολογικά προϊοντα κλπ..

  Ένα από τα χόμπυ μου είναι η μουσική.
  Εψαξα λοιπόν και βρήκα τα καλύτερα εμπορικά monitor ηχεία (επαγγελματικά αυτοενισχυόμενα) για να πάρω... Sony? Panasonic? Yamaha? ΟΧΙ... Genelec, made in Finland. Και μόνο που θα τα πιάσετε θα καταλάβετε τη διαφορά. Τη διαφορά θα την καταλάβετε και όταν τα πληρώσετε... 200% πάνω από τον ανταγωνισμό (και ποιον ανταγωνισμό ε? όλη την hi end τεχνολογία της Ιαπωνίας...)
  Έψαξα να βρω μία συγκερκιμένου τύπου κονσόλα... Βρήκα την καλύτερη εμπορική που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Korg, Yamaha, Akai (Ιαπωνικοί κολλοσοί στον τομέα αυτό) ? ΟΧΙ! Elektron, Σουηδική! 50% πιο πάνω οι τιμές τις...αλλά ξεπουλάνε λόγω ποιότητας...
  Στον κόσμο του ιντερνετ, της υπερεξειδικευμένης ενημέρωσης μέσω blogs και niche marketing (νέος όρος, μη σας κουράζω) είναι πολύ εύκολο μία μικρή εταιρία ΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ, να προσεγγίσει το target πελατειακό της group.... O ανταγωνισμός είναι σκληρός, αλλά οι ευκαιρίες πολύ μεγαλύτερες...

  Γιατί λοιπόν να μην μπορούμε να έχουμε εδώ στο Λαύριο πχ, ή στη Σίνδο μία μικρή εταιριούλα που να φτιάχνει high end και πανάκριβα ηχεία; Ακόμα αναρωτιέμαι. Τη γνώση την εχουμε. Τόσα παιδιά με PhD...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 25/11/2010 12:31:11

   Ηχεία είχαμε - και πολύ καλά. Δεν θυμάμαι τη φίρμα, για να δω αν έχουν επιβιώσει.

   • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
    Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ Προφήτης 25/11/2010 12:37:27

    Είτε ειχαμε είτε έχουμε ακόμα... το γεγονός είναι ότι δεν έχουν φτάσει
    στο επίπεδο αναγνώρισης διεθνώς που θα μπορούσαμε

 9. blue nile avatar
  blue nile 25/11/2010 12:11:04

  Για ηχεία hi end έχουμε καναδυό πολύ καλές εταιρίες.

 10. απελπισμένος avatar
  απελπισμένος 25/11/2010 19:38:06

  Ας δουμε τις βασικές συσκευές: κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων & πιάτων, A/C...
  Υπάρχει άραγε καμία Ελληνική πουθενά και μου διαφεύγει; Γειτονικών χωρών μπορεί να βρεί ο φτωχός εργαζόμενος αλλά Ελληνική μπααααα.
  Μόνο κάτι αεροκουρτίνες έχω υπ'όψιν, άντε και καμια σόμπα. Τι θα απογίνουμε μετά τη χρεωκοπία????

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.