#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/02/2012 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρουσφέτι Παπαδήμου στην ΕΚΤ σε βάρος της Ελλάδος

Σκανδαλώδης ανταλλαγή ομολόγων της ΕΚΤ για να αποφύγει το κούρεμα!

[caption id="attachment_149310" align="alignnone" width="575" caption="Από τη συνάντηση του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ με τον νυν πρόεδρο Μάριο Ντράγκι στις 22 /11/2011"][/caption]

Διαστάσεις μείζονος σκανδάλου παίρνει πλέον  η προκλητική  εξαίρεση της ΕΚΤ (του κ. Παπαδήμου) από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων για την οποία γράψαμε και χθες (http://www.antinews.gr/2012/02/25/149198/).

Να σημειωθεί ότι σε διαδοχικά δημοσιεύματα, που έμειναν αναπάντητα από ελληνικής πλευράς, από τις 16 Φεβρουαρίου, οι Φαινάνσιαλ Ταιμς αποκάλυψαν την «χαριστική συμφωνία» της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΚΤ για την σκανδαλώδη εξαίρεση των ομολόγων που κατέχει από ενδεχόμενη εφαρμογή ρήτρας συλλογικής δράσης. Η υπόθεση θα έχει ασφαλώς συνέχεια, καθώς και αμερικανοί αρθρογράφοι όπως ο γνωστός σχολιαστής της WSJ, Μαρκ Γράντ, επισημαίνουν ότι οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων και ειδικότερα ενός μικρού αριθμού(περίπου 7%)που υπάγονται σήμερα στο αγγλικό δίκαιο θα προσφύγουν κατά της χώρας μας ζητώντας…εξηγήσεις γι αυτή την προνομιακή μεταχείριση της ΕΚΤ από τον Ελληνα πρώην υπάλληλο της…

Το χρονικό του σκανδάλου

Το χρονικό του σκανδάλου ξεκίνησε λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο για το νέο ελληνικό  πακέτο βοήθειας και το PSI, όταν η  ΕΚΤ, μονομερώς και αυθαιρέτως,  αντάλλαξε τα ομόλογα της με νέα του ελληνικού δημοσίου, απαλλασσόμενη από οποιαδήποτε συμμόρφωση σε ενδεχόμενη επιβολή ρήτρας συλλογικής δράσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να υποστεί την παραμικρή απώλεια από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων!  Η μόνη ...παραχώρηση ήταν η δέσμευσή της να δώσει, γενναιόψυχα,  λίγα…ψιλά από το ταμείο, στα κράτη μέλη, ώστε να χαμηλώσουν κατά μισή μονάδα το επιτόκιο του ελληνικού δανεισμού σε βάθος τριετίας, όπου…ποιος ζει-ποιος πεθαίνει…

Σύμφωνα με την Wall Strret Journal, η συμφωνία της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης αντικατοπτρίζει την λεπτή ισορροπία μεταξύ της παροχής βοήθειας στην Αθήνα για να παραμείνει στο ευρώ και της προστασίας των συμφερόντων της.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ, αγόρασε ελληνικά ομόλογα,  ονομαστικής αξίας  50 δισ. Ευρώ,  σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης χρέους  στην Ευρώπη.

Τα ομόλογα αποκτήθηκαν  στη δευτερογενή αγορά και η ΕΚΤ εξασφάλισε εκπτώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ακόμα και το 70%! Δηλαδή,  ένα ομόλογο αξίας 100 ευρώ, η ΕΚΤ το απέκτησε πληρώνοντας 30 ευρώ!

Τα έσοδα από τα συγκεκριμένα ελληνικά ομόλογα θα προστεθούν στα ετήσια κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Τα κέρδη αυτά “ θα καταβληθούν στα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΚΤ, ενώ ορισμένα από τα κέρδη των κρατών ενδέχεται στη συνέχεια να δοθούν στην Αθήνα”, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τρίτη.

“ Η ΕΚΤ κατάφερε να συνεισφέρει έμμεσα στην λύση του προβλήματος…μάλλον για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της”, ανέφεραν οικονομικοί αναλυτές.

Θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα πάντα με την WSJ, θα μπορούσαν να κάνουν πιο γενναία βήματα,  ώστε να παράσχουν μία άμεση ανακούφιση  στην Αθήνα από το χρέος της.

Στην αρχή έδειξαν ότι συμφωνούν να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας  (EFSF).

Σύμφωνα μ’  αυτό το σενάριο, το EFSF θα αγόραζε τα ομόλογα στην ίδια μειωμένη τιμή με αυτή που κατέβαλε η ΕΚΤ. Μια τέτοια  συμφωνία, ίσως  μείωνε το ελληνικό χρέος πάνω από 10 δις. ευρώ.

Όμως, η ΕΚΤ επέλεξε να θωρακίσει  τα ελληνικά ομόλογα από όποιες απώλειες και έτσι πέτυχε να τα  ανταλλάξει με νέα τα οποία δεν θα υπόκεινται στις συλλογικές  ρήτρες  δράσης (CAC)!

Οι συλλογικές ρήτρες δράσης, μπορούν να αναγκάσουν την πλειοψηφία των ομολογιούχων  να συμμετάσχουν υποχρεωτικά στο κούρεμα.

Η ΕΚΤ όμως επειδή αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά, ήθελε οπωσδήποτε να απαλλαγεί από τις ρήτρες για να μην υποστεί απώλειες.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρνηθήκαν πεισματικά να “ρίξουν” τα ομόλογά τους στο παιχνίδι. Αν έκαναν κάτι τέτοιο, όπως οι ίδιοι είπαν, θα παραβίαζε τους κανόνες της ΕΚΤ, οι οποίοι της απαγορεύουν να παράσχει οικονομική βοήθεια σε κυβερνήσεις.

Τι σημαίνει αυτό; Η  ΕΚΤ θα κερδίσει περίπου 5 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια!

Η Αθήνα, πιθανότατα θα λάβει κάτι λιγότερα από το εν λόγω ποσό.  Στο πρώτο ελληνικό πακέτο βοήθειας, είχε συμφωνηθεί να δίδονται στην Ελλάδα διμερή δάνεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Όμως, μετά από την συμφωνία της Τρίτης και με την μείωση των αποδόσεων, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία έχουν μεγαλύτερο κόστος δανεισμού από το επιτόκιο που τους καταβάλει στην παρούσα φάση η Ελλάδα. Έτσι, οι χώρες αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κέρδη από τις κεντρικές τράπεζές τους για να μην υποστούν απώλειες από την συμφωνία.

Κερδοσκοπία σε βάρος της Ελλάδος;

Σύμφωνα με τον έγκριτο οικονομολόγο της Wall Street , Mark Grant, η ΕΚΤ, από μόνη της και χωρίς καμία έγκριση από τα κράτη μέλη, μετέτρεψε τα παλιά ελληνικά ομόλογα σε νέα, ώστε να μην υπόκεινται σε οποιαδήποτε «ρήτρα συλλογικής δράσης».

Έκανε μονομερώς μία τέτοια ενέργεια και χωρίς τη συγκατάθεση των άλλων κατόχων ελληνικών ομολόγων και χωρίς την έγκριση άλλων κυβερνήσεων στην Ευρώπη.

Ο Grant  αναφέρει επίσης, ότι η αλλαγή αυτή έγινε αναδρομικά, και με καθεστώς ιδιαίτερης μεταχείρισης με βάση τη σύμβαση που έχει συναφθεί από την Ελλάδα με όλους τους κατόχους των ομολόγων της.

Μάλιστα, αφήνονται υποψίες ότι υπήρξε κερδοσκοπία, αφού έφεραν την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα προ τετελεσμένων, με την ΕΚΤ να το πράττει με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα ερωτήματα

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές τίθενται ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:

Πρώτον, όλα αυτά έγιναν με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή του κ. Παπαδήμου και του κ Βενιζέλου που είναι επιφορτισμένος με τις διαπραγματεύσεις, οι οποίοι αντί να διασφαλίσουν  την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προτίμησαν να ..προστατέψουν την  ΕΚΤ.

Αντί να αρνηθούν τις περαιτέρω μειώσεις στου μισθούς και τις συντάξεις του ελληνικού λαού, προτίμησαν  να μην μειωθούν τα κέρδη της ΕΚΤ!

Δεύτερον, ποιός εξουσιοδότησε τους κυρίους Παπαδήμο και Βενιζέλο να συμφωνήσουν σε μια τέτοια συναλλαγή η οποία προφανώς και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας;

Τρίτον, γιατί οι κύριοι Βενιζέλος και Παπαδήμος δεν έχουν ακόμα ενημερώσει επίσημα τον ελληνικό λαό γιατί προχώρησαν σ’ αυτή τη συναλλαγή που αντιμετωπίζει προνομιακά την ΕΚΤ;

Τέταρτον, ειδικά για τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, εγείρεται και ένα θέμα ηθικής τάξεως. Μήπως έπρεπε να απέχει από μια τέτοια ενέργεια με τους πρώην ....εργοδότες του; Νόμιμο θα μας πεί οτι ήταν. Ηθικό, ρωτάμε εμείς;

Στα ερωτήματα αυτά αρμόδια να απαντήσει είναι μάλλον μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

(Antinews με πληροφορίες από Financial Times και Wall Street Journal)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος avatar
  Κωνσταντινόπουλος Γεώργιος 26/02/2012 08:09:18

  Δεν κοιτάω τα πολλά του άρθρου, το θέμα είναι γνωστό εδώ και καιρό. Να πληρώσει και η Ε.Κ.Τ. εφόσον έκανε την κίνηση να επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα. Να υπάρξει μια στοιχειώδης δικαιοσύνη.

 2. Φιλιππος avatar
  Φιλιππος 26/02/2012 12:03:58

  "Δεύτερον, ποιός εξουσιοδότησε τους κυρίους Παπαδήμο και Βενιζέλο να συμφωνήσουν σε μια τέτοια συναλλαγή η οποία προφανώς και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας μας;"Μηπως αυτοι που στηριζουν αυτη την κυβερνηση;Μηπως μεσα σ'αυτους ειναι και καποιοι που στη μεχρι τωρα ρητορικη τους ειχαν και τη διαπραγματευση;

 3. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 26/02/2012 12:48:06

  http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2540.aspx
  Η ΕΚΤ δεν θα συμμετέχει στη διαγραφή, επειδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε ανάμιξη στη χρηματοδότηση ενός κράτους-μέλους, η οποία απαγορεύεται(!). Για να το αποφύγει, η ΕΚΤ έχει ήδη ανταλλάξει τα παλαιά ομόλογα της με νέα – τα οποία έχουν την ίδια ακριβώς μορφή, με μοναδική εξαίρεση τα διακριτικά νούμερα. Το γεγονός αυτό αποτελεί, κατά την άποψη μας, ένα μεγάλο σκάνδαλο – όχι μόνο επειδή έτσι η ΕΚΤ κερδοσκοπεί εις βάρος της Ελλάδας, αλλά και λόγω του ότι χαρακτηρίζεται εύλογα ως μία απαράδεκτα επιλεκτική αντιμετώπιση της, σε σχέση με τους ιδιώτες πιστωτές.

 4. mike avatar
  mike 26/02/2012 13:15:47

  ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΚΑΜΙΑ 50ρια ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 5. Ραβινος avatar
  Ραβινος 26/02/2012 13:51:00

  Εδω τιθεται και ενα αλλο ζητημα μειζονος σημασιας και αφορα το PSI & το ’ΚΟΥΡΕΜΑ’ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΣΦ.ΤΑΜΕΙΑ που αποτελει ωρολογιακη βομβα στα θεμελια της οποιας νεας κυβερνησης προκυψει μετα τις εκλογες .
  Επι του θεματος τιθενται μια σειρα από ερωτηματα & υποερωτηματα τα οποια χρηζουν αμεσης απαντησης :
  Πως θα καλυφθουν οι απωλειες των ΟΕΔ {Ομολογων Ελληνικου Δημοσιου } ?
  1. Τοσο αυτων που κατεχουν οι ιδιοι οι Ασφαλιστικοι Οργανισμοι οσο και αυτων που επενδυσε η Τραπεζα Της Ελλαδος με τον Ν 2469/97 ερημην της συμφωνου γνωμης των ΔΣ των Ασφαλιστικων Ταμειων ?
  2. Σημειωνεται ότι το υψος των ΟΕΔ ανερχεται κατά δημοσιευματα σε 24 δις € και συζηταμε για ‘’κουρεμα’’ 12 δις € .Ποιο ΔΣ Ασφαλιστικου Ταμειου θα συναινεσει σε τοιου ειδους επομειωση των αποθεματικων των Ασφ Ταμειων την στιγμη που αμφισβητειται ακομη και η δυνατοτητα συμμετοχης αυτων στο PSI {Private Sector Involvement} όταν αυτά εχουν τον χαρακτηρα του ΝΠΔΔ {Ιδε και συγγραμμα του κ Προβοπουλου ''Ελληνικοι Δημοσιονομικοι Θεσμοι {Εκδοσεις Σακκουλα 1983 σελ 227-259 } στο οποιο συμπεριλαμβανει τον θεσμο της κοινωνικης ασφαλισης στους Δημοσιονομικους Θεσμους !Γιατι δεχτηκε ο κ Προβοπουλος να ενταχθουν τα Ασφ Ταμεια στο PSI που αφορα ιδιωτες και όχι ΝΠΔΔ που το χρεος του Κρατους με ΟΕΔ σ’αυτά αποτελουν ενδοκυβερνητικο χρεος και όχι χρεος της γενικης κυβερνησης
  3. Γιατι ειχαν εξαιρεθει του PSI του Ιουλιου 2011 του 21 % και τωρα ενταχτηκαν ενώ στην αρχη με δηλωσεις του κ Βενιζελου ειχαν εξαιρεθει και από το PSI της αποφασης της 27.10.2011 ?Μηπως η απροθυμια των Τραπεζων να λαβουν μερος στο PSI οδηγησε στην αναιρεση της αρχικης τοποθετησης του κ Βενιζελου ? Τι είναι αυτό που λεει η κυβέρνηση ότι επιθυμεί την καθολική και «οικειοθελή» συμμετοχή των Ταμείων στο haircut και πως θα το πετυχει αυτό εάν αρνηθουν οι Διοικησεις των Ασφ Ταμειων να συναινεσουν ?. Όπως αναγραφουν σχετικα δημοσιευματα ‘’Για το λόγο αυτό άλλωστε, όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η στήριξη των ταμείων θα γίνει με τη μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου σε αυτά, χωρίς αυτή η κίνηση να επηρεάσει το μέγεθος του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε να αναπληρωθούν οποιεσδήποτε απώλειες. Η κυβέρνηση όμως, για να «θολώσει τα νερά» αλλά και να προωθήσει τη διαδικασία ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, σχεδιάζει τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού, στη βάση του αποικιοκρατικού σχεδίου eureca, με στόχο, υποτίθεται, να περιορίσει τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων τους κατά περίπου 12 δισ. ευρώ. Με το απαράδεκτο αυτό κυβερνητικό σχέδιο συμφωνεί και η ηγεσία της ΓΣΕΕ(!), η οποία φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί ακόμα και κρατική-ακίνητη περιουσία «με άμεση ρευστοποίηση και αξιοποίηση ή μετοχές του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλο. Η ηγεσία δηλαδή της ΓΣΕΕ συναινεί στη ληστεία-«κούρεμα» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων με αντάλλαγμα περιουσιακά στοιχεία αμφιβόλου αξίας!!! Την ίδια στιγμή βέβαια, πληθαίνουν οι ενστάσεις από τα ΔΣ των Ταμειων που εχουν στην κατοχή τους σημαντικό αριθμό ομολόγων, ενώ δεν είναι λίγα τα ταμεία που αναμένεται να λάβουν πρωτοβουλία ώστε να ενημερωθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος για το ύψος των κεφαλαίων που είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα.’’
  4. Ηδη τα Ασφαλιστικα Ταμεια καταγραφουν απωλειες των 3,7 δις € από την πτωση της αξιας των χρεωγραφων του χαρτοφυλακιου τους ως σχετικη ειδησεογραφια ‘’ Σοβαρότατες απώλειες κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία τον τελευταίο 1,5 χρόνο από τοποθετήσεις σε κρατικά χρεώγραφα, όπως αποδεικνύεται μετά από απάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Παν. Κουρουπλή.’’
  5.Η ΤτΕ είναι πολλαπλως υπολογη στην συνειδηση του ελληνικου λαου για τον ρολο που επαιξε στην ατελη διαχειριση των αποθεματικων των Ασφ. Ταμειων τοσο για τις επενδυσεις που εκαναν με την αγορα των ΟΕΔ ερημην της γνωμης των ΔΣ αυτων οσο και για την διαφορα – κερδος που απεκομισε αυτή λογω της καταβολης επιτοκιου 3,8 % στα Ασφ Ταμεια και δανεισμου του Κρατους με του λαχιστον 6 % με την αγορα των ΟΕΔ με χρηματα των Ασφ Ταμειων .Ποιος καρπουται την διαφορα του επιτοκιου για παρα πολλα χρονια και γιατι όχι και τα ασφαλιστικα ταμεια ?Σημειωτεον οτι η ΤτΕ είναι ιδιωτικος κερδοσκοπικος οργανισμος με μετοχους το δημοσιο και τον ιδιωτικο τομεα.

 6. NONOS avatar
  NONOS 26/02/2012 13:56:29

  Κι αυτα δεν τα βλέπει η κανει πως δε τα βλέπει η Συγγρού,τι κανουν ολοι οι μεγαλοσυμβουλατορες του Προέδρου αετό πετανε λογω ημερών....ξυπνάτε ρε εκει στη Συγγρού καταλαβετε το πως ειστε κομμα εξουσίας δείξτε τους λιγο τα δόντια σας φτάνει πια η συνενεση σε όλα...θα την πληρώσετε ακριβά..πιο ακριβά κι απο τα cds του ΓΑΠ.....ελεος πια ορμάτε να τους φυγει η μαγγιά.............

 7. Silence t. avatar
  Silence t. 26/02/2012 14:56:50

  Το παράξενο θα ήταν ο Παπαδήμος και ο Βενιζέλος να ενεργήσουν με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και του λαού της .

 8. Τινα avatar
  Τινα 26/02/2012 15:00:53

  Για τις πρακτικές σου κ. Σαμαρά δεν θα σε ψηφισω.Και θα σας παρακαλούσα να μην σβήνετε-αποσύρετε τα σχολια μου έστω κι αν δεν ειναι αρεστά σε σας ή το κόμμα της Ν.Δ. Ευχαριστώ πολύ.

  • factorx avatar
   factorx @ Τινα 26/02/2012 15:17:44

   Ξέρεις με τι διασκεδάζω περισσότερο; Με τους εγκάθετους της Ντορίτας και του Καρατζαφύρερ που δεν μπορούν να κρατηθούν, αλλά θέλουν να γράφουν στο antinews αλλά πετάνε κι ένα "μην μου σβήσετε το σχόλιο". Γιατί να το σβήσουμε μανδάμ; Πως θα διασκεδάζουμε κι εμείς;

  • Ραβινος avatar
   Ραβινος @ Τινα 26/02/2012 15:18:33

   Ωρα καλη στην πρυμνη σου κι αερα στα πανια σου αλλα δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να σε διαβαζουμε στις παραπλανησεις σου !Υπαρχουν αλλα blogs της ΔΗΜΑΡ,ΔΥΣΗ,ΛΑΟΣ,ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ κλπ για εκτονωση σου !Οχι εδω παρακαλω !

 9. antikatathliptikos avatar
  antikatathliptikos 26/02/2012 15:20:52

  Αυτός μαζί με τον Βενιζέλο επιδιώκουν να "ξεκάνουν" εντελώς τους Έλληνες!
  Να τους έχουμε υπόψη μας στις επερχόμενες εκλογές.
  Αρκεί μόνο να βάλει ο Θεός το χέρι του να μην είναι πολύ αργά έως τότε.
  Πάντως καλού κακού δεν τους στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος κανένα Σταυρό να τους ευλογίσει, απο τον κανονικό ορθόδοξο όμως όχι του Βυβαντινού τύπου γιατί μπορεί να το παρεξηγήσουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.