#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/02/2012 13:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρουμπινί: Ο κολλητός του ΓΑΠ προπαγανδίζει την χρεοκοπίαO γνωστός «προφήτης» των αγορών και αγαπημένος συνομιλητής του Γιώργου Παπανδρέου, ο αμφιλεγόμενος οικονομολόγος και γερός «παίκτης» με τις χρεοκοπίες των χωρών, ξανακτύπησε.

Ο λόγος για τον Νουριέλ Ρουμπινί ο οποίος ήρθε και πάλι στην Αθήνα για να μας πει ότι πρέπει να χρεοκοπήσουμε και να βγούμε από το ευρώ αν θέλουμε να σωθούμε. Δεν παρέλειψε να πει ότι «αν συνεχιστεί η ύφεση στην Ελλάδα θα βγουν τα τανκς».

Χρεοκοπία ή τανκς, σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί ο οποίος δεν ξέρουμε αν συναντήθηκε με τον ΓΑΠ αλλά σίγουρα θα πρέπει να τον ευχαριστήσει πολλές φορές. Διότι λέγεται ότι ο κ. Ρουμπινί έχει παίξει τα... ρέστα του στη χρεοκοπία της Ελλάδας και αν συμβεί κάτι τέτοιο θα γίνει ο ίδιος και οι πελάτες του ζάμπλουτοι.

Πως λοιπόν να μην ευχαριστήσει τον πρώην πρωθυπουργό που δύο χρόνια τώρα έκανε ότι ήταν δυνατό προκειμένου η Ελλάδα να φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας. Κι αν το «καταφέρει» αυτό θα πρέπει να τους στήσει ανδριάντα έξω από τα γραφεία της εταιρείας του στην Αμερική.

Παραβλέποντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αλλά και οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι χειρότερη από αυτά που ζούμε σήμερα και θα βυθίσει τους πολίτες στη φτώχεια, ο Ρουμπινί έκανε απτόητος τη διάλεξή του.

Όχι ότι έχει άδικο σε πολλά από αυτά που είπε αλλά η επιλογή της χρεοκοπίας που «πουλά» σε όλο τον πλανήτη έχει συγκεκριμένο σκοπό. Τη διάλυση ή τουλάχιστον την αποδυνάμωση του ευρώ ώστε να κερδοσκοπήσουν απίστευτα όλοι όσοι έχουν δολάρια, όσοι έχουν ποντάρει σε cds ή θέλουν την αμερικανική οικονομία κυρίαρχο του πλανήτη.

Τόσα χρόνια το ευρώ τους έχει χαλάσει τη μαγιά των «πλανηταρχών» και δε θα έλεγαν όχι σε επανάκαμψη του δολαρίου ως το βασικότερο νόμισμα στις αγορές.

Αυτά υπηρετεί πιστά ο Ρουμπινί, όπως φυσικά και τις τσέπες των πελατών του.

Είναι σωστό που λέει ότι «η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει, λόγω των σκληρών μέτρων, σε ένα φαύλο κύκλο και η ύφεση θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη μέσα στον χρόνο». Αυτά τα λέμε κι εμείς εδώ και καιρό, πως αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, δουλειά δε γίνεται με ότι δάνειο κι αν έρθει.

Όταν όμως ο Ρουμπινί λέει: «είτε θα εξέλθετε από την ευρωζώνη, είτε θα πρέπει να προετοιμαστείτε για ύφεση άλλων πέντε ετών τουλάχιστον. Ύφεση που θα οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση», εδώ έχουμε σοβαρές ενστάσεις. Γιατί ο κ. Ρουμπινί δε μας λέει τι θα αντιμετωπίσει ο κόσμος με την επιστροφή στη δραχμή; Γιατί δε μας λέει πώς θα αγοραστούν έναντι πινακίου φακής τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας από τους ξένους κι από όσους έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω;

Επίσης, δε μας λέει πώς θα αγοράσουμε πετρέλαιο, τρόφιμα κι άλλα εισαγόμενα προϊόντα.

Άξιο υποστηρικτή των λεγόμενών του ο κ. Ρουμπινί βρήκε στο πρόσωπο του καθηγητή οικονομικών Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος είπε πως «με τη δραχμή απ’ όσο θυμάμαι δε ζούσαμε στην Ελλάδα ούτε στα δέντρα, ούτε στις σπηλιές».

Ο Ρουμπινί είπε κι άλλα σωστά όπως «το φάρμακο της Τρόικας αρρωσταίνει όλο και περισσότερο τον ασθενή. Ο κόσμος θέλει ελπίδα και ελπίδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».

Δεν είπε πως θα υπάρξει ελπίδα εκτός ευρώ. Πώς θα γίνουμε ανταγωνιστικοί δηλαδή όταν θα φύγουν όλοι οι νέοι σε άλλες χώρες; Πώς θα γίνουμε καλύτερη κοινωνία και χώρας με μισθούς Αφρικής και με τα φθηνά εργατικά χέρια να αποτελούν την καλύτερη μαγιά για τα σχέδια των ξένων που θέλουν να «επενδύσουν» στην Ελλάδα.

Προφανώς ο κ. Ρουμπινί θα πρέπει να εμβαθύνει περισσότερο στις... σοσιαλιστικές ιδέες του φίλου του κ. Παπανδρέου που αγωνιά για την τύχη της Κόστα Ρίκα και της υπόλοιπης σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά την Ελλάδα την κατάντησε μπανανία του ανύπαρκτου σοσιαλισμού.

Μήπως να ξανακάνουμε τον κ. Παπανδρέου πρωθυπουργό και να βάλει υπουργό Οικονομικών τον κ. Ρουμπινί έτσι ώστε να μη χάνουμε χρόνο στο δρόμο προς την καταστροφή;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικος avatar
  Νικος 22/02/2012 13:11:29

  Λάθος το ότι η παραμονή στο ευρώ είναι πανάκεια μόνο η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα μπορεί να καταστήσει μια μη παραγωγική και καινοτόμο χώρα-οικονομία ανταγωνιστική ξανά. Έχει δίκιο ο Ρουμπινί.

 2. franc avatar
  franc 22/02/2012 13:13:30

  Mετά απο τόσο παταγώδη αποτυχία (είχε ρητά και κατηγορηματικά προβλέψει την Χρεοκωπία της Ελλάδος το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2010 αν δεν κάνω λάθος) εξακολουθεί να έχει πελάτες και ακροατές?
  Η απλά το παλεύει κι' ότι αρπάξει?

  • odysseus avatar
   odysseus @ franc 22/02/2012 14:24:25

   Αν ο κ. Ρουμπινί θέλει να περισώσει κάτι απ' τη χασούρα, ας ακούσει και τη συμβουλή ενός εμπειροτέχνη οικονομολόγου: Φίλε Ρουμπινί, όσα έπαιξες στη χρεοκωπία της Ελλάδας γύρισέ τα τώρα στο Ελληνικό χρηματιστήριο για να είσαι μέσα οταν αρχίσει το πάρτι μπας και εξιλεωθείς εν μέρει στούς πελάτες σου.

 3. ΑΠΛΗ ΣΚΕΨΗ avatar
  ΑΠΛΗ ΣΚΕΨΗ 22/02/2012 13:19:30

  ααααχ, προσέξτε λίγο τα άρθρα, μας ανεβαίνει η πίεση και το ζάχαρο!
  Είμαστε και ευπαθείς ομάδες του πληυθσμού ....

  • Ανδρομέδα avatar
   Ανδρομέδα @ ΑΠΛΗ ΣΚΕΨΗ 22/02/2012 13:23:30

   Να μπει ειδική σήμανση στα άρθρα, όπως και στα τηλεοπτικά προγράμματα.
   Ακατάλληλο για διαβητικούς. Ακατάλληλο για υπερτασικούς. Κατάλληλο απαραίτητη η ιατρική συναίνεση.

 4. Orestios avatar
  Orestios 22/02/2012 13:30:06

  Άντε πάλι με τα τάνκς.
  Πολύ πλάκα έχουν αυτοί οι σοσιαλίζοντες οικονομολόγοι.
  Τα μόνα τάνκς που βλέπουμε είναι στις Σοβιετικού τύπου δικτατορίες που ευαγγελίζονται

 5. λεω avatar
  λεω 22/02/2012 14:35:39

  Eπειδή στην χθεσινή συζήτηση ήμουν παρών δεν είπε πουθενά ο Ομιλητής Χρεοκωπία ή Τάνκς!!
  Είπε ότι εάν συνεχιστεί η ύφεση για μεγάλο χρονικό διαστημα θα υπαρξουν κοινωνικές εντάσεις .
  Το αυτονόητο είπε δεν είπε κάτι ακραίο.
  Υποστηριξε ότι υπάρχουν τρεις δυνατότητες για την Ελλάδα
  1) Αλλαγή ισοτιμίας (κατά 30% τουλάχιστον υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου) πραγμα αδύνατο γιατί δεν αποφασίζει η Ελλάδα για κάτι τέτοιο

  2) Το φαρμακο που είδη παιρνει η Ελλάδα μέ την Τροικα είναι ένας αργος και βασανιστικός θάνατος που οδηγεί σε μεγαλύτερη υφεση .
  Και ανεφερε χαρακτηριστικά ότι για να μειωθεί η ανεργία θα πρέπει να αυξάνεται το ΑΕΠ κατά 4 % τουλάχιστον .Ομως όπως ανεφερε η τροικα η αναπτυξη προβλεπεται κοντά στο 2,5 % ..οπότε αναρωτηθηκε γιατί πρέπει να προσκολάται η χώρα σε ένα νομισμα φετιχ και επιλέγει τον αργό θάνατο απο ένα ξαφνικό τέλος που όμως θα χτίσει το καινουργιο απο τους ίδιους τους Ελληνες και όχι απο μέτρα που αποφασίζονται απ έξω ( Τροικα)
  Τονισε ότι η διατηρηση της ανεργίας σε πολύ υψηλα επίπεδα θα προκαλέσει κοινωνικές συγκρουσεις.
  3) Αλαγή του νομισματος και επανασχεδιασμός του τι πρεπει να παραγει η Ελλάδα .Παραδεχθηκε πως στην αρχή τα πράγματα θα είναι δύσκολα ..αλλά μέσα σε ένα χρόνο το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί .
  Παιρνοντας την σκυτάλη ο Λαπαβίτσας υπευνθυμισε ότι το καινουργιο δεν μπορεί να χτιστεί απο τα παλιά υλικά (κόμματα και καλεσε τον κόσμο να στέψει την προσοχή του στο Νέο)

  Με το δεδομενο ότι ο Λαπαβίτσας ( αν δεν κάνω λάθος σχετιζεται με τον χώρο της Αριστεράς) και είχε εχθές ταυτοσημες αποψεις με τον Ρουμπινί τον κάνει εξίσου καταστροφολόγο??

 6. λεω avatar
  λεω 22/02/2012 14:41:29

  Πριν Αλέκτωρ λαλήσει τρις ιδού και η υποβάθμιση σε κατηγορία σκουπίδι

  http://www.capital.gr/News.asp?id=1418675

  Οπότε μηπως να δούμε ψύχραιμα μήπως ο Ρουμπινί έχει δίκιο ότι η υφεση με το μνημόνιο θα παράγει ύφεση στο διηνεκές των επόμενων χρόνων .??

  • franc avatar
   franc @ λεω 22/02/2012 18:59:36

   E, κι αν τα επόμενα χρόνια, ας πούμε το 2014 διαπιστώσουμε οτι η ύφεση συνεχίζεται παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας, δεν θα μπορούμε να τα παρατήσουμε και να χρεωκοπήσουμε τότε? Γιατί αν κάνουμε λάθος και χρεωκοπήσουμε τώρα με τη θέλησή μας δεν μπορούμε να το διορθώσουμε, ενώ το αντίθετο γίνεται...

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/02/2012 15:58:32

  Με συγχωρείτε, αν ο Ρουμπινί (που προσωπικά δεν με εμπνέει, αλλά άσχετο) είναι με τον ΓΑΠ (που δεν είναι), η Μιράντα με ποιον είναι;

  • factorx avatar
   factorx @ archaeopteryx 22/02/2012 17:13:59

   Με τον Μητσοτάκη

  • λεω avatar
   λεω @ archaeopteryx 22/02/2012 17:22:50

   Oσο κι αν φαινεται παράδοξο η Ξαφά μετα κυρίως απο ερωτηση του ακροατηρίου καταφέρθηκε εναντίον των υφισταμενων πολιτικών σχημάτων.
   Ο Λαπαβίτσας απο την αρχή του λόγου μιλησε ότι για να στηριχθεί αλλαγή στο νόμισμα είναι απαιραιτητη τελείως αλλαγή στο τρόπο με τον οποίο οι νέοι αποφασίζουν και εκλεγουν!!
   Δεν είναι δυνατόν οι αλλαγές να έρθουν απο τον ισχύον πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε την κρίση.
   Ο Ρουμπινί ήταν ξεκαθαρος τόσο στην κυρια ομιλία όσο και στις σχετικές ερωτήσεις ότι είναι προτιμότερος ένας ξαφνικός θάνατος παρά ένα παρατεταμένο μαρτυριο θανάτου και μάλιστα κάλεσε τους ακροατές να σκεφτούν ότι καλύτερα οι έλληνες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους κάνοντας στάση πληρωμών και έξοδο απο το ευρώ χτιζοντας απο την αρχή τις παραγωγικές δομές γιατί μόνο αυτοί (οι Ελληνες δηλαδή) γνωρίζουν τις επιθυμίες τους παρά να τους επιβάλουν ξένοι (ΤΡΟΙΚΑ) μετρα που βυθιζουν σε μακροχρόνια ύφεση .
   Αποκάλεσε φαυλο κυκλο την περικοπή μισθών (λιτότητα και ανεργία) και ανεφερε ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγουμενο όπου μια ΄χωρα τα καταφερε μέσα απο διαρκή λιτότητα χωρις να έχει στα χέρια της η ίδια τον νομισματικό μηχανισμό .
   Oι θέσεις δεν μου φάνηκαν ουτε ανθελληνικές ούτε καταστροφικές.

  • franc avatar
   franc @ archaeopteryx 22/02/2012 18:54:08

   archaeopteryx,Mη μου πείς οτι δεν κατάλαβες οτι αυτοί οι τρείς είναι στην ίδια κλίκα?
   Η μόνη σου δικαιολογία είναι τό κόλλημά σου με την εδώ και τώρα χρεωκοπία, λές και αργότερα θα χάσουμε την ευκαιρία...
   Αγαπητέ φίλ, αν είσαι έτοιμος να αρχίσεις απο το μηδέν το κάνεις όποτε εσύ αποφασίσεις. Δεν υπάρχει λόγος να χάσεις και την παρτίδα όσο αυτή εξελίσσεται...

 8. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/02/2012 16:43:27

  Θα κατατεθεί μήνυση κατά του κ. Ρουμπινί για διασπορά ψευδών ειδήσεων

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 22/02/2012 16:46:12

   Επίσης για εμπλοκή σε παιχνίδια κερδοσκοπίας. Ή αλλιώς θα του απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, το λιγότερο. Αν είχαν ορισμένοι τα κότσια

 9. arxhaeopteryx avatar
  arxhaeopteryx 22/02/2012 19:38:03

  χμμ... ίσως έχουμε άλλη εκτίμηση στο ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τον "χρόνο". Θα "άρχιζα από το μηδέν" με όσο το δυνατόν πιο γεμάτο ντεπόζιτο και λιγότερη εξάντληση.

  Ίσως υποτιμώ πόσο γεμάτο είναι το ντεπόζιτο, πόσο τσακάλια είμαστε ή πόσο κουτόφραγκοι είναι οι φράγκοι. Φοβάμαι ότι το escrow account και τα ψιλά του γράμματα δεν τα καταλαβαίνουμε.

  Κόλλημα; Κανένα κόλλημα. Προσωπικά δεν έχω να κερδίσω ή να χάσω τίποτα από οποιαδήποτε απο τις δύο εκβάσεις . Ξέρεις, "δεν θέλω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα... κλπ". Ο μόνο φόβος είναι απώλεια της χώρας, που μου κακοφαίνεται πολύ. Δατς ωλ.

  • franc avatar
   franc @ arxhaeopteryx 22/02/2012 21:40:17

   “δεν θέλω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα… κλπ”.
   Eπιτέλους τα βρίσκουμε. Ακριβώς αυτό λέω και εγώ.
   Το ντεπόζιτο μην σε απασχολεί. Σε διαβεβαιώ οτι θα είναι εντελώς άδειο. πάρ'το απόφαση. Για την εξάντληση μη σε απασχολεί. "είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει". Ανεξάντλητοι για πάντα...

 10. αναγνωστης avatar
  αναγνωστης 22/02/2012 19:54:02

  Αρχαίε τώρα την είδες τώρα και Καζαντζάκης. Φυσικά και δεν φοβάσαι τίποτα. Αμα έχεις καβατζώσει πακέτα από την δουλειά σου μπορείς να παριστάνεις τον πατριώτη της δραχμής εκ του ασφαλούς - δεν είσαι εργάτης για να παρακαλάς για μεροκάματο. Τώρα αν στην μανία σου για την δραχμή ταυτίζεσαι με όλον τον κερδοσκοπικό συφερτό, είναι βέβαια άλλο θέμα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ αναγνωστης 22/02/2012 20:10:24

   δεν βρήκα κάποια ρήση του Κροπότκιν, για αυτό έβαλα Καζαντζάκη. Αλλά έχεις δίκιο. Αποκαλύφθηκα. Ζω από πετρελαιοπηγές και τάνκερς και φωτοβολταϊκά, και είμαι αδιάφορος.

   Γιατί δεν διαβάζεις την ανάρτηση του αντινιουζ, λίγο πιο πάνω; h++p://www.antinews.gr/2012/02/22/148939/. Θα βλέπεις τέτοια, και ακόμα πού είσαι! Και όταν καταλάβεις το escrow, το αυγό θα είναι βαθειά μέσα (που λέει και ο τέκης).

   Μπλοφάρουμε δεν μπλοφάρουμε, η μόνη μας ελπίδα είναι να καταψηφιστεί στην Γερμανική Βουλή, αλλά και εκεί συντετατγμένοι είναι, ξέρουν ότι εάν φύγουμε θα φύγει και η Πορτογαλία, Ισπανία κλπ.

   Οι πρoσωπικές επιθέσεις δεν είναι επιχειρήματα.

 11. Bob Velis avatar
  Bob Velis 23/02/2012 00:59:05

  Στη περίπτωση αυτή ο Ρουμπινί έχει δίκιο, όχι γιατί είναι ο Ρουμπινί, αλλά γιατί υποστηρίζει κάτι που είναι προφανές και θα το υποστήριζε οποιοσδήποτε είχε κοινή λογική.
  Είναι αντιφατικό να λέγεται από τη μία μεριά ότι σε περίπτωση νέου νομίσματος δεν θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις και από την άλλη μεριά να προβλέπεται σε λίγο πλεόνασμα!
  Η αντικειμενική πραγματικότητα βρίσκεται στη περίπτωση μιας γηραιάς συνταξιούχου που μου είπε ότι έπαιρνε 618 € σύνταξη και τους δύο τελευταίους μήνες πήρε μόνο 450 €. Πολλοί Ελληνες οδεύουν προς την χρεωκοπία γιατί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κάνουν κούρεμα χρεών που συσσωρεύονται και υφίστανται την αμείλικτη αύξηση των τιμών.
  Με πολιτικούς σαν τον κ. Σαμαρά που ψηφίζει και αυτός με κλειστά μάτια ότι του παρουσιάζουν και θεωρώντας εαυτόν "ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ" και που πιθανότατα να γίνει πρωθυπουργός σαν αρχηγός του πρώτου κόμματος σε νέες εκλογές, την τελική ευθύνη την έχει τελικά ο εκφυλισμένος ελληνικός λαός.
  Η Ελλάδα θα είναι το πρώτο ολοκληρωτικό θύμα του εν εξελίξει οικονομικού πολέμου. Και βέβαια δεν αμφισβητώ το ότι για ένα βασίλειο της απόλυτης αναξιοκρατίας, οι αιτίες είναι σε μεγάλο βαθμό και εσωτερικές.

 12. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/02/2012 11:52:11

  Έχουμε, εκτός των άλλων, διαμάχη θεωριών και θεωρητικών.
  Ο Ρουμπινί είναι σκληρός νεο-Κευνσιανός (ο σκληρότερος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη).
  Ο Κρούγκμαν, επίσης νεο-Κευνσιανός, λέει περίπου τα ίδια.
  Ο Στίγκλιτς, νεο-Κευνσιανός αλλά όχι τόσο σκληρός, είναι πιό σκεπτικιστής και μετριοπαθής στα συμπεράσματά του.
  Προ μηνών, ο Ρουμπινί, άν και όχι Μαρξιστής αλλά Κευνσιανός (ο Κέυνς απέρριπτε εντελώς τον Μάρξ ως οικονομολόγο), διακήρυξε ότι ίσως ο Μάρξ είχε δίκιο στο θέμα της πτωτικής τάσης του ποσοστού του κέρδους (και αυτό φαίνεται σε τούτη την κρίση): Οπότε το κεφαλαιοκρατικό σύστημα είναι καταδικασμένο σε κατάρρευση.
  Η σύγκλιση ορισμένων "ανατρεπτικών Μαρξιστών" οικονομολόγων από τον αγγλοσαξωνικό χώρο (π.χ. του Κ. Λαπαβίτσα) με τον δρα Doom δεν είναι καθόλου τυχαία. Βλέπουν πιθανή κατάρρευση του συστήματος, χωρίς να το λένε πάντα, διότι ομιλούν σε ακαδημαικό και πολιτικό κοινό, που "δεν θέλει" ν' ακούει τέτοια. Ακόμη και άν η υπόθεσή τους ευσταθεί, κάνουν ένα σοβαρο λάθος αναλογιών, λάθος της κοινής λογικής και της αριθμητικής, όχι της οικονομικής "επιστήμης": Aν επιφυλάσσουν στην Ελλάδα το ρόλο "πυροκροτητή", η χώρα είναι πολύ μικρή για να προκαλέσει το big bang.
  Ως νοητική άσκηση, θα έπρεπε μάλλον να προσέξουν την Ιταλία, που έχει το κατάλληλο εκτόπισμα.
  Η σύγκλιση άλλων ανατρεπτικών, μη Μαρξιστών (όπως π.χ. του Αρχαιοπτέρυγος) με τον δρα Doom, δεν εντάσσεται στο παραπάνω σχήμα και χρήζει ιδιαιτέρας ερμηνείας, προς το παρόν ανέφικτης για τον γράφοντα.

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 23/02/2012 13:21:13

   Τελικά έχουμε τους κλασσικούς Μαρξιστές, τους μετριοπαθείς Κευνσιανούς και γενικώτερα την πλειοψηφία των Μακροοικονομολόγων να ταυτίζονται επιτέλους με την κοινή λογική που λέει ότι η ασυδοσία του Νεοφιλελευθερισμού που επέτρεψε μετά το 1989 στις τράπεζες τα κάθε λογής παράγωγα σε συνδυασμό με την αχαλίνωτη απληστία των Μεγαλοκεφαλαιούχων καθώς και την απρόσκοπη λειτουργία των Φορολογικών παραδείσων μας οδήγησε σε μια πελώρια Παγκόσμια φούσκα 3,7 ΤΕΤΡΆΚΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ετήσιου τζίρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (εντελώς αφορολόγητες!!!) στην οποία η πραγματική οικονομία, το πραγματικά παραγόμενο χρήμα είναι μόλις το 1,7% του συνόλου!!!!!!! Ποιά τρύπα να πρωτοβουλώσουν τα ταλαίπωρα κράτη με τους πολιτικούς-υπαλλήλους του συστήματος των τραπεζιτών είτε με τύπωμα χρήματος είτε με άγριες λιτότητες? Και πως είναι δυνατό να ξεφουσκώσει αυτή η ΣΟΥΠΕΡ φούσκα χωρίς διγραφή των χρεών, φορολόγηση συναλλαγών και κλείσιμο Φορολογικών παραδείσων?

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ franc 23/02/2012 14:13:23

    Ούτε ο Λαπαβίτσας είναι ΚΛΑΣΙΚΟΣ Μαρξιστής, ούτε ο Ρουμπινί ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΗΣ Κευνσιανός.
    Κλασικός Μαρξιστής οικονομολόγος είναι π.χ. ο Γιάννης Δραγασάκης του ΣΥΝ, ο οποίος έχει πολύ πιο "συγκρατημένες" απόψεις.
    Μετριοπαθής Kευνσιανός είναι π.χ. ο Στίγκλιτς.
    Ο μηχανισμός της φούσκας είναι πολύ πιό σύνθετος από τη Virtual οικονομία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με τα εξωπραγματικά νούμερα. Περιλαμβάνει ως βασικό στοιχείο τομείς της πραγματικής οικονομίας όπως των ακινήτων και την καταναλωτική υπερβάλλουσα ζήτηση.
    Η πραγματική φούσκα μπορεί να ξεφουσκώσει κυρίως με προσγείωση των τιμών καταναλωτικών αγαθών, και κυρίως των ακινήτων, σε επίπεδα "fair trade", δηλαδή κόστος παραγωγής + ΛΟΓΙΚΟ κέρδος (άς πούμε 15 % αντί του σημερινού 150 %).
    Η διαγραφή δημόσιου χρέους δεν λύνει το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή τον υπερδανεισμό του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα και την υπέρογκη μεταφορά πόρων από τον δημόσιο τομέα προς αυτόν, μέσω ακριβώς του υπερδανεισμού. Για την επάνοδο στην ισορροπία θα εξαερωθεί μέρος του ιδιωτικού επιχειρηματικού πλούτου, είτε εικονικού (χρηματοπιστωτικό), είτε πραγματικού (πάγια και κινητά επενδεδυμένα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα). Αυτή είναι η κλασική Μαρξιστική προσέγγιση (ο μηχανισμός των καπιταλιστικών κρίσεων).
    Κλασική Κευνσιανή αντιμετώπιση είναι αυτό που κάνει η διοίκηση Ομπάμα στις επίσης υπερχρεωμένες ΗΠΑ: Κόβει χρήμα και το παρέχει στην πραγματική οικονομία είτε άμεσα (ως δημόσιες επενδύσεις) είτε προσπαθώντας έμμεσα (μέσω του τραπεζικού συστήματος). Με πολλές δυσκολίες και αργοπορίες, 0 "Κέυνς στις ΗΠΑ" φαίνεται να λειτουργεί. Τουλάχιστον καλύτερα απ' ότι η περιοριστική πολιτική στην ΕΕ.

 13. GRIGORIS avatar
  GRIGORIS 23/02/2012 12:21:14

  Μια ερωτηση εχω εαν ξερει καποιος την απαντηση.Υπαρχει δυνατοτητα για ,προσωρινη σταση πληρωμων ,δανειστων κ.τ.λ. χωρις να βγουμε απο το ευρω?

  • franc avatar
   franc @ GRIGORIS 23/02/2012 13:29:30

   Φυσικά και υπάρχει, αρκει να κρατήσουμε στο στόμα μας το τελευταίο Ευρώ για το βαρκάρη. Εχει εκσυγχρονιστεί κι αυτός και δέχεται και ευρώ...

   Για να πάμε στη δραχμή πρέπει να αγωνιστούμε φίλε μου. Πρέπει να το απαιτήσουμε σθεναρά, να καταθέσουμε αίτηση στο Εurogroup με αριθμό πρωτοκόλλου, να γίνει ομόφωνα αποδεκτή για να αποχωρήσουμε απ' το Ευρώ. Δεν ξέρω αν πρέπε να πληρώσουμε και έξοδα αποχώρησης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.