25/06/2010 14:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρουμανία: τα μέτρα του ΔΝΤ είναι αντισυνταγματικά

Ένα μέρος των δρακόντειων μέτρων λιτότητας, που προτείνονται από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμανίας για τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), είναι αντισυνταγματικό, αποφάνθηκε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο.

"Οι διατάξεις του άρθρου 9 που αναφέρονται σε μείωση των συντάξεων κατά 15% (...) στο νόμο που έχει στόχο την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας είναι αντισυνταγματικές", διευκρινίζει το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαΐου περικοπές κατά 25% στους μισθούς στο δημόσιο τομέα καθώς και κατά 15 % στις συντάξεις και σε διάφορες κοινωνικές παροχές.

Το υπόλοιπο σχέδιο εγκρίθηκε από τους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Τα μέτρα λιτότητας έχουν στόχο να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα στο 6,8% του ΑΕΠ κατά το 2010, όπως απαιτεί το ΔΝΤ, ενώ η Ρουμανία εξακολουθεί να είναι βυθισμένη στην ύφεση.

Η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να καθυστερήσει την καταβολή μιας νέας κρίσιμης δόσης του δανείου που χορηγήθηκε από το ΔΝΤ στο Βουκουρέστι για να αντιμετωπίσει τη σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει αυτή τη χώρα της ΕΕ.

Το ΔΝΤ έχει εξαρτήσει την καταβολή μιας δόσης περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ από την αποτελεσματική εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η ισοτιμία του ρουμανικού νομίσματος λέι έπεσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Ο κύριος δείκτης του ρουμανικού χρηματιστηρίου σημείωσε επίσης σημαντική πτώση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. lpap avatar
  lpap 25/06/2010 14:46:56

  Αναρωτιέμαι τι νόήμα είχε και τι σκοπό εξυπηρετούσε η ένταξη μιας τόσο προβληματικής χώρας στη ΕΕ. Με οδηγό τη Ρουμανία βλέπω και την Ελλάδα να βυθίζεται στην εξαθλίωση. Κι όσο κι αν υπάρχει το Ευρώ δεν θα έχει μεγάλη διαφορά.Μην αυταπατώμαστε δεν θα μας "σώσει" τελικά. Αντίθετα θα μας βυθίσει βαθύετρα.

  • Dal avatar
   Dal @ lpap 25/06/2010 15:57:15

   Η ΈΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΆΛΛΩΝ ΧΩΡΏΝ ΤΟΥ ΠΡΏΗΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ, ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΚΟΠΟ ΕΞΥΠΕΡΕΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΝΑ ΠΕΡΙΕΛΘΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΚ ΝΕΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΉ Τ. ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ.
   ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΕΙΣΗΛΘΑΝ-ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΣ ΑΥΤΟ- ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΕΕ.ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΒΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΕΡΕΣΗ.
   Η ΕΕ ΠΡΟΣΕΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. ΣΤΟ ΕΥΛΟΓΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΟΥ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΊΝΑΙ ΌΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΛΕΠΑΝ -ΩΣ ΑΝΙΣΤΌΡΗΤΟΙ- ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ

  • hot dog avatar
   hot dog @ lpap 25/06/2010 23:06:22

   Τον ίδιο σκοπό που θα εξυπηρετούσε κι η ένταξη της Τσεχίας (Με μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα) ή της Ουγγαρίας (υπό το ΔΝΤ όπως κι η ψωροκώσταινα μας).Ο Dal μάλλον έχει δίκιο. Τον ίδιο σκοπό δεν ενστερνίζεται κι η λέσχη "Μπιλ..";;; Την ανησυχία ανάπτυξης αντι-αμερικανικού αισθήματος στην Ευρώπη;

 2. Tassos Karras avatar
  Tassos Karras 25/06/2010 14:49:14

  Την Ρουμανία την κυβερνουν Μάφία και καρτέλ του παρελθώντος.

  • hot dog avatar
   hot dog @ Tassos Karras 25/06/2010 22:54:24

   Όπως και στην Ελλάδα η Μαφία έχει όνομα: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
   :-)

 3. Hase avatar
  Hase 25/06/2010 15:00:59

  Ενω την Ελλαδα φιλε μου δεν την κυβερνουν οι Μαφιες του παρελθωντος.

 4. Misha avatar
  Misha 25/06/2010 15:15:43

  O σκοπός τους είναι να επιβάλλου τσάτρα-πάτρα το οικονομικοπολιτικό τους μοντέλο σε όλο τον κόσμο.
  Για να ανασάνεις θα δίνεις αναφορά στην ΕΕ.Αυτή η νέα δουλεία, το καθεστώς μεσαιωνικής φεουδαρχίας με τους εκατομμύρια δουλοπάροικους καταναλωτές κόκα κόλα και ρηάλιτυ είναι ο σκοπός τους, μέχρι να ολοκληρωθεί το σκηνικό με την «παγκόσμια διακυβέρνηση» που επιδιωκει ο Αβερελ-ΓΑΠ.

 5. anonymos avatar
  anonymos 25/06/2010 19:07:50

  Μ.εχρι και οι ρουμάνοι αποδείχτηκαν πιο τζόρες από μας

  • Orestios avatar
   Orestios @ anonymos 25/06/2010 19:14:21

   Δύσκολα ξεχνιέται η εποχή του Σοσιαλιστή Τσαουσέσκου.

   • hot dog avatar
    hot dog @ Orestios 25/06/2010 22:59:47

    Η αλήθεια είναι πως είναι ο μόνος που κατάφερε να μηδενίσει το εξωτερικό χρέος της Ρουμανίας, αλλά ο λαός του είχε ματώσει από τη λιτότητα και το τρόπο ζωής που τους επέβαλε. Τον ίδιο καιρό που αυτός ζούσε στο περίφημο ανάκτορο με τα χίλια δωμάτια.

 6. Tassos Karras avatar
  Tassos Karras 26/06/2010 09:06:43

  Κάτι άλλο ότι υποδομή υπάρχει σε όλη τη Ρουμανία είναι επι εποχής Τσαουσέσκου, εδώ και 20 χρόνια δεν έχουν κάνει ή συντηρήσει τίποτε από τα παλίά. Υπάρχουν χωριά και εργοστάσια ερημομένα έτσι θέλουν και τους Ελληνες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.