Ρουκέτα Ντάισελμπλουμ: Εξετάζουμε σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα
17/03/2015 18:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρουκέτα Ντάισελμπλουμ: Εξετάζουμε σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή που ο Τσίπρας κάνει την ύστατη διπλωματική προσπάθεια για να βρει μια πολιτική λύση στα σαλόνια της Ευρώπης, οι εταίροι προειδοποιούν πλέον ξεκάθαρα την Ελλάδα με κούρεμα καταθέσεων και περιορισμό κεφαλαίων.

Την ίδια στιγμή που ο Τσίπρας κάνει την ύστατη διπλωματική προσπάθεια για να βρει μια πολιτική λύση στα σαλόνια της Ευρώπης, οι εταίροι προειδοποιούν πλέον ξεκάθαρα την Ελλάδα με κούρεμα καταθέσεων και περιορισμό κεφαλαίων.

Στην αρχή ήταν μια ανάλυση που έκανε λόγο ακόμη και για «ανορθόδοξες λύσεις» σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει και η ρευστότητα την πνίξει.

Ήρθε μετά το γερμανικό περιοδικό Spiegel που μίλησε ξεκάθαρα για μοντέλο Κύπρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περασμένου Σαββατοκύριακού, Αγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε, μεταξύ των… ανορθόδοξων λύσεων που σκέφτονται για την Ελλάδα ώστε να μη βγει από το ευρώ, είναι και το… μοντέλο Κύπρου, Δηλαδή κούρεμα καταθέσεων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν από δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται μήπως είναι λύση ένα ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Πλέον, από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του... χοιροβοσκού και αχώνευτου Γέρουν Ντάισελμπλουμ μπαίνει πάνω στο τραπέζι το μοντέλο Κύπρου, δηλαδή κούρεμα καταθέσεων και περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το μόνο δυνατό σενάριο. Εάν η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινωθεί, τότε υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του στον ολλανδικό ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR και έδωσε ως παράδειγμα την Κύπρο και τα μέτρα που ελήφθησαν στη δική της περίπτωση, όπως η επιβολή ελέγχων στις ροές κεφαλαίων, ο περιορισμός των αναλήψεων και η πιθανότητα «τραπεζικής αργίας», όπως συνέβη στην Κύπρο όπου έκλεισαν οι τράπεζες.

Είναι προφανές ότι η νέα αυτή δήλωση εντάσσεται στο παιχνίδι των εντυπώσεων και των πιέσεων προς την Αθήνα. Με το που ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε πολιτική λύση και συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες ήρθε καπάκι η απειλή της Κύπρου για να μας... συνετίσει.

Το κακό είναι, όμως, ότι πλέον το συζητούν και με δυνατή φωνή. Ένα κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων θα είχε... ευεργετικές συνέπειες στις τράπεζες αλλά με τι μούτρα θα έβγαινε ο πρωθυπουργός της Αριστεράς να το δικαιολογήσει; Αυτά είναι... δεξιά πράγματα που λένε και οι κομμουνιστές.

Για σκεφτείτε τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να δικαιολογήσει με διάγγελμα ένα λουκέτο στις τράπεζες, κλοπή των αποταμιεύσεων αλλά και αδυναμία των πολιτών να πάρουν από τα ΑΤΜ όσα λεφτά θέλουν; Εδώ δεν είναι Κύπρος θα πέσει ξύλο.

Δυστυχώς οι πληροφορίες μας λένε ότι κάποιοι στην Ευρώπη και εντός της Ελλάδας ετοιμάζονται για το εφιαλτικό αυτό σενάριο. Και η κυβέρνηση προκειμένου να αποπροσανατολίσει τον κόσμο ετοιμάζεται να παίξει το παιχνίδι των εντυπώσεων με σκανδαλολογία και εντυπωσιασμό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 17/03/2015 19:25:43

  Ο Ντάισελμπλουμ δεν είναι χαζός και ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει η δήλωσή του και τι αντίκτυπο έχει. Αναμφίβολα όλα αυτά εντάσσονται στο σφίξιμο του κλοιού γύρω από την ελληνική κυβέρνηση και στην επιτάχυνση της ήδη εμφανούς (κατά τη γνώμη μου) τάσης πλήρους συνθηκολόγησης που έχει τις τελευταίες ημέρες.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Διογένης 18/03/2015 00:09:12

   Που είδες ουσιαστική υποχώρηση της κυβέρνησης; Τις καθυστερήσεις παίζει ενώ είμαστε λίγο προ της άτακτης χρεωκοπίας. Μιλάμε για απίστευτους τύπους που μόνο με πλάτες των ΗΠΑ μπορεί να κάνουν ότι κάνουν.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Γεώργιος Τ. 18/03/2015 07:12:56

    Νομίζω ότι πίσω από τις κουρτίνες έχουν συνθηκολογήσει, αλλά δεν ξέρουν πώς να το πουν στους δικούς τους. Π.χ., χθες λένε "συνεχίζουμε κανονικά τα νομοσχέδια" τα οποία τους απαγόρευσε ο Κοστέλο να συζητήσουν και αμέσως μετά συνεκάλεσε ο Τσίπρας έκτακτη σύσκεψη στου Μαξίμου για να δει τι θα κάνουν. Από την άλλη, ο Σουλτς λέει ότι περιμένει συμφωνία "μέσα στην εβδομάδα". Ούτε η Μέρκελ θα καλούσε τον Τσίπρα εάν δεν υπήρχε έδαφος συμφωνίας πίσω από τις κουρτίνες. Αυτά κατά τη γνώμη μου είναι ενδείξεις πλήρους υποχώρησης, αλλά φυσικά δεν θέλουν να βγει κάτι τέτοιο προς τα έξω. Ακόμη. Προς το παρόν ψάχνουν πώς θα το πουν. Δεν μπορούν να ψάχνουν για πολύ ακόμη, η εβδομάδα τελειώνει και μαζί με την εβδομάδα τελειώνουν, κατά πώς φαίνεται, και τα λεφτά.

  • dim avatar
   dim @ Διογένης 18/03/2015 20:45:14

   Η δήλωση Νταιζεμπλούμ ουσιαστικά σημαίνει ότι ο κύβος εριφθη... Όταν βλέπουν οι Ευρωπαίοι την πιο άχρηστη και ανεύθυνη κυβέρνηση της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας να παίρνει από 36% στη κάλπη, 45% στη τωρινή πρόθεση ψήφου, και να ρίχνει 24 μονάδες στην αξιωματική αντιπολίτευση που εκπροσωπεί τις υπεύθυνες και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του λαού, τότε αντιλαμβάνονται ότι οι Έλληνες και ο λαϊκισμός δεν αντιμετωπίζονται με λόγια... Χρειάζονται έργα... Ο λαός καταλαβαίνει μόνο από ένα πράγμα: από τη τσέπη του... Αν πάει στις 27 Μάρτιου (ή στις 27 Απριλίου, αν δεν προλάβουν τώρα να κόψουν τα ΑΤΜ, πάντως τη χρονική στιγμή που μπαίνουν μισθοι και συντάξεις θα αποφασίσουν να χτυπήσουν, για να έχει αντίκτυπο η κίνηση τους), και δε μπορεί ο μισθωτός και ο συνταξιούχος να σηκώσει τα 800 ευρώ του για να ζήσει την οικογένεια του, αλλά του πεί η τράπεζα «sorry, ημερήσιο όριο 30 ευρώ, και αυτά όχι εγγυημένα, αλλά μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων σε χαρτονομίσματα, αλλιώς, καθήσε γεροντάκι στην ουρά για αύριο πάλι που θα γεμίσουνε το ΑΤΜ και όποιος προλάβει πάλι...», τότε και μόνο τότε το 45% ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει 20% εντός τριών ημερών, και τότε και μόνο τότε ή θα αναγκαστεί ο Σύριζα να κάνει τη κωλοτούμπα, για να περισώσει και αυτό το 20% και να μείνει μερικά χρονάκια στην εξουσία, ή θα πέσει από την οργή των συνταξιούχων, των αγροτών, των μισθωτών, που δε θα μπορούν να ταϊσουν την οικογένεια τους... Βέβαια, όλη η οικονομία, όλοι μας, θα πάμε 3 χρόνια πίσω, μέχρι να επανακάμψουμε, διότι όταν πλήτεται το τραπεζικό σύστημα, οι καταθέσεις, η αξιοπιστία, μετά θέλει χρόνο για να επαναφέρεις την οικονομική ζωή στα έστω και αυτά τα τωρινά χαμηλά επίπεδα... αλλά αυτό είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουμε δημοκρατικά όλοι, αφού δημοκρατικά επιλέξαμε να μην είμαστε υπεύθυνοι και να πάρουμε εξαρχής το δύσκολο αλλά υπεύθυνο δρόμο, αλλά επιλέξαμε να δοκιμάσουμε μαγκιές, τσαμπουκάδες, και να επιβραβεύουμε με 80% μεσαία δάχτυλα και απειλές για κούγκια....

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 17/03/2015 19:45:00

  'O,τι και να πιστεύει κανείς γι'αυτή την κυβέρνηση-και δεν είναι λίγα αυτά που μπορεί να της καταλογίσει-, η παρέμβαση αυτού του front man είναι ευθέως εχθρική και χυδαία...πρώτα η θηλιά στο λαιμό και μετά η εξώθηση αναλήψεων, απο αύριο.....! Υπήρξαν,όμως,αδιάβαστοι οι κύριοι του Σύριζα...και εκτός συσχετισμού και κάδρου ισχύος....θα μπορούσαν, το ελάχιστο, να έχουν ξεφυλλίσει μιά απο τις μικρές ιστορίες του κ.Κόϋνερ του Μπρέχτ, όπου: ...εισβάλλει, ο κατακτητής, στο σπίτι του κ. Κ, το επιτάσσει και δίνει παραγγελίες....ο κ. Κ. εκτελεί χωρίς σχόλια θετικά ή αρνητικά...ταϊζει,μέχρις σκασμού, τον εισβολέα κι΄όταν αυτός πεθαίνει απο το πολύ φαϊ και το πιοτί, τον καθαρίζει, τον τυλίγει στο νεκροσέντονο και λέει δυνατά: ΟΧΙ...! Μεταλλαγμένοι Σταλινικοί...δεν έχουν ούτε την στοιχειώδη πονηρία του πατερούλη...όσο για την σημερινή"Ευρώπη" του κ.Σόϊμπλε, είναι προφανής η ευτέλεια της....!

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ βαγόνι 17/03/2015 20:56:03

   Αγαπητέ μου, μην είσαι τόσο σίγουρος ότι είναι αμέτοχη η ελληνική κυβέρνηση και πάντως τουλάχιστον ένα μέλος της από αυτή την ιστορία. Υπάρχει από χθες τα μεσάνυχτα τουλάχιστον μια μαρτυρία δημοσιευμένη περί τούτου και κανένας δεν έσπευσε να τη διαψεύσει ή να ασχοληθεί μαζί της. Ανησχυτικό, τουλάχιστον! "Η παρουσία πρώην στελέχους της Lehman Brothers, με εμπειρία στην επιβολή περιορισμών διακίνησης κεφαλαίων στην ομάδα που ενίσχυσε τον Γιάνη Βαρουφάκη στις Βρυξέλλες, είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό γεγονός. Θέλω να ελπίζω πώς βρέθηκε εκεί για να παράσχει συμβουλές με βάση την πλούσια εμπειρία του από άλλες περιπτώσεις, και όχι από την Ισλανδική." http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2256312&uid=2256312 Σαν πολλούς περίεργους συμβούλους έχει αυτός ο Βαρουφάκης... Λαζάρ, Παναρίτη, τώρα και πρώην στέλεχος της Lehman Brothers με εμπειρία στους περιορισμούς κεφαλαίων... Και όσο σκέφτομαι ότι ο Τσίπρας έκανε πέρα όλους τους δικούς του για να βάλει ΥπΟικ τον υπότροφο του Σόρος...

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ Διογένης 17/03/2015 21:19:11

    ....τόσο το χειρότερο εάν υπάρχει συμπαιγνία...! μένω στα προφανή και αποφεύγω τους μή ορατούς συσχετισμούς.... και πάντως, τίποτε δεν αλλάζει για την σημερινή ευρωπαϊκή εικόνα...μαυρίλα!

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ βαγόνι 17/03/2015 21:29:36

     Τα προφανή... Ερώτηση: Εάν είναι να κάνει τη "μη διαπραγμάτευση" που κάνει αυτή τη στιγμή, τι τη θέλει την ακριβοθώρητη Λαζάρ, που δουλεύει όμως, για δες! χωρίς αμοιβή στην πολύκροτη υπόθεση της Ελλάδας; Τι τους θέλει αυτούς τους ξένους συμβούλους όπως αυτό τον κύριο της Lehman Brothers - και προφανώς υπάρχουν και άλλοι; Τι σόι διαπραγμάτευση "δημιουργικής ασάφειας" χρειάζεται τόσους ξένους συμβούλους; Το σενάριο της δήθεν "ανοησίας" κινδυνεύει από κάτι τέτοιες "λεπτομέρειες", όσο και εάν έχουν εμπειρία μετά την ιστορία του Παπανδρέου, που ήταν κακοστημένη και τους πήρε χαμπάρι πολύς κόσμος... Νομίζω ότι μαεστρικά μας οδηγούν εκεί που είχαν εξαρχής στόχο... στη δραχμή...

     • Fotini avatar
      Fotini @ Διογένης 17/03/2015 21:47:12

      ᾿Εγώ ἡ ἀνίδεη ἀπό οἰκονομικάς ἐπιστῆμας τό βλέπω--ἐπιστροφή στό ἐθνικό νόμισμα. ῾Ο V ἐξαφανίζεται μετά τό "δημοψήφισμα" τοῦ γαπ καί τσούπ ἐμφανίζεται, φτάνοντας καταιδρωμένος ἀπό τό Τέξας γιά νά ἀναλάβη ΥΠΟΙΚ τοῦ τσίρα πού καί αὐτός εἶχε ἐπισκεφθεῖ τό Τέξας. Καί τί σύμπτωση, ἡ παναρίτη, πρωτοεμφανιζόμενη μέ τόν γαπ, ἐπανεμφανίζεται μέ τόν V! Πολλές συμπτώσεις βρέ παιδί μου!!!

     • Aegean Light avatar
      Aegean Light @ Fotini 17/03/2015 22:05:37

      Μπορεί να δηλώνεις ανίδεη στα οικονομικά αλλά στην συνομωσιολογία ξεπέρασες και τον Dan Brown ! αχαλίνωτη φαντασία βρε παιδί μου !!!

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Aegean Light 18/03/2015 00:11:11

      Όσα δε φτάνει η αλεπού...

     • Aegean Light avatar
      Aegean Light @ Γεώργιος Τ. 18/03/2015 02:11:13

      ... πηδάει και τα πιάνει !

     • Fotini avatar
      Fotini @ Aegean Light 18/03/2015 00:42:22

      Aegean Light, σὺ εἶπας, ἐγώ ἔγραψα γιά συμπτώσεις. :)

     • βαγόνι avatar
      βαγόνι @ Διογένης 17/03/2015 22:19:07

      ...υπονοείτε "ελληνο-αμερικανική" σύμπραξη του 2010-'12 και την συνέχεια της από το'15 και εντεύθεν, για υπονόμευση του ευρώ;...τίποτε δεν αποκλείεται...! στο μεταξύ, ανατρέξτε στους όρους δημιουργίας του κοινού νομίσματος από την εποχή του Μάαστριχτ και μετά...Delors-Deutsche Bank....ασύμμετρο και θνησιγενές...ακόμη και η γαλλική πλευρά του γνωστού άξονος παραπαίει....αυτή η "λουθηρανή ηγεμονία" αναζητά "ζωτικό χώρο" πέρα από τις ιστορικά βεβαιωμένες δυνατότητες της...κατά τα άλλα, Διογένη, σε παραπέμπω στην εκτενή, είν'άλήθεια, προσέγγιση του Ιαπετού στο διπλανό "Γδυθείτε" του Προφήτη...είναι πολύ άρτια....όθεν: μια μικρή χώρα χαμογελά σε Δύση και Ανατολή και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, αποφεύγοντας τις προσδέσεις...χρειάζεται βέβαια μεγάλη ηγεσία και σημαντικές ελίτ...πάντως, το στυλ Σόϊμπλε δεν καταπίνεται...επ'ουδενί, σε διαβεβαιώ!

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ βαγόνι 18/03/2015 01:30:04

      Το στυλ Σοιμπλε είναι το μονο που δυνητικά θα μάς έβγαζε από την κρίση. Αρπάξτε μεγαλοφοροφυγάδες, εξορθολογείστε δαπανες δημόσιου τομέα, ζήστε με όσα βγάζετε. Αλλά, λόγω Ανδρέα, οι Έλληνες έμαθαν να ζουν με τα τριπλάσια απ' ό,τι βγάζουν. Η διαφορά - δανεισμός. Δηλ., the american way. Γι' αυτό πάνω από το εθνικό κουφάρι μαλώνουν δυο οικονομικές κοσμοαντιλήψεις , κάπως όπως τα αναλύει ο Ιαπετός.

 3. Διογένης avatar
  Διογένης 17/03/2015 20:00:35

  Εντωμεταξύ ο Κοστέλο, εκείνος ντε που ήταν εκείνου του πράγματος που το έλεγαν "τρόικα" αλλά τώρα πια έχει αλλάξει δυο-τρία ονόματα, έστειλε "επιστολή" που λέει στην κυβέρνηση να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την λεγόμενη "ανθρωπιστική κρίση" και τις 100 δόσεις. Φαντάζομαι θα πήγε στο ταχυδρομείο και θα αγόρασε γραμματόσημο για την "επιστολή". Πώς αλλιώς να τη στείλει; Με e-mail; Αφού αυτή η χώρα δεν κυβερνιέται πια με e-mail! Όχι τίποτε άλλο, στο νομοσχέδιο για τη λεγόμενη "ανθρωπιστική κρίση" περιέχονται και οι διατάξεις για τους περίφημους "αναπληρωτές γραμματείς" των υπουργείων, που θεσπίζονται μετά την πανηγυρική κατάργηση των συμβούλων. Πώς θα βολέψουν τα δικά τους παιδιά; Η πληροφορία από το Πρώτο Θέμα: http://www.protothema.gr/economy/article/460277/bloko-apo-tin-komision-sta-nomoshedia-gia-tis-100-doseis-kai-tin-anthropistiki-krisi/

  • Kίττυ avatar
   Kίττυ @ Διογένης 18/03/2015 00:46:47

   Ιδιαίτερα αυτά τα δύο νομοσχέδια, για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις, θα ήταν πολύ καλό να τα ψήφιζε και η ΝΔ. Καλό για το ίδιο το κόμμα, την εξαθλιωμένη κοινωνία, την συνοχή της χώρας, την ενδυνάμωση της όποιας διαπραγματευτικής δύναμης στους προσεχείς μήνες ή και χρόνια...

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Kίττυ 18/03/2015 22:01:25

    Νομίζω πως έβγαλε ανακοίνωση ότι θα τα ψηφίσει.

 4. aris. aold avatar
  aris. aold 17/03/2015 21:49:22

  Χάθηκε το μέτρο της σοβαρότητας και από τους Ευρωπαίους από ότι φαίνεται. Συναγωνίζονται τον Βαρουφάκη σε υπερέκθεση. Δεν συνάδουν με την θέση του επικεφαλής του Eurogroup τέτοιες δηλώσεις που πλήττουν ευθέως τον ακρογωνιαίο λίθο της ελεύθερης οικονομίας το τραπεζικό σύστημα. Από ότι φαίνεται στην Ευρώπη υπάρχει αδυναμία κατανόησης του εκλογικού αποτελέσματος και των κομματικών συσχετισμών εντός της χώρας. Λύση στο πρόβλημα της χώρας χωρίς τον Σύριζα και τον Τσίπρα δεν μπορεί να βρεθεί. Ούτε πιστεύω ότι μπορούν οι Ευρωπαίοι με κινήσεις όπως του hair cut να μεταβάλλουν την εκλογική δυναμική των κομμάτων. Προσπαθούν με τις παλιές συνταγές των συνεχών δηλώσεων και των εκφοβισμών να φέρουν τα πράγματα στα μέτρα τους. Ομως αυτήν την φορά χρειάζεται χρόνος και ηρεμία.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ aris. aold 18/03/2015 01:23:56

   Άρη, μη τρελλαθούμε...
   Τί συνιστά το εκλογικό αποτέλεσμα; Την απόφαση των παλιοπασόκων-νεοσυριζαίων να μην χάσουν το προνόμιο της πολυτελούς ζωής με εθνικά δανεικά που οφείλουν να εξωφλήσουν όλοι οι υπόλοιποι ηλίθιοι.
   ΑΥΤΟ πάει να υπερασπίσει ο Τσίπρας, αυτό είναι το φλάμπουρό του και ο Φλαμπουριάρης του. Τα περί "δημοκρατίας" να πάνε να τα πούνε στα παιδιά του ιδιωτικού τομέα που δουλέυουν ασταμάτητα, απλήρωτοι (τουλάχιστον) 6 μήνες

   • blue nile avatar
    blue nile @ Προφήτης 18/03/2015 02:01:57

    Νομίζω τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα... Τι σημαίνει ένα κούρεμα καταθέσεων και περιορισμός στη διακίνηση κεφαλαίων; Σημαίνει καταρχήν ότι καταπατείται μία βασική αρχή της ευρωζώνης η οποία ιδρυτικά θεσμοθέτησε την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, πολιτών και προϊόντων. Θα έχουμε μια κατάσταση όπου ένα ευρώ στις ελληνικές τράπεζες θα αξίζει πολύ λιγότερο από ότι ένα ευρώ στις τράπεζες των άλλων ευρωζωνικών χωρών. Θα μου πείτε ότι κάτι τέτοιο έγινε στην Κύπρο αλλά άλλο Κύπρος και άλλο Ελλάδα.
    Αν τελικά ισχύσει αυτό θα έχουμε όλα τα κακά του κοινού νομίσματος αλλά δεν θα έχουμε πολλά από τα καλά του. Οπότε μάλλον θα πρέπει μετά να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι θα ήταν πιο συμφέρουσα μια εθελούσια έξοδος από το ευρώ. Στην Κύπρο το παιχνίδι ήταν στημένο.
    Οι εταίροι ήξεραν ότι με Αναστασιάδη στο τιμόνι η κυπριακή κυβέρνηση θα υποχωρήσει. Και εκβίασαν. Εδώ τα πράγματα με τους θερμοκέφαλους του ΣΥΡΙΖΑ και τους ψεκασμένους είναι πολύ διαφορετικά οπότε και πιστεύω ότι θα σταματήσουν στις λεκτικές απειλές. Δεν πρέπει να βγάζουμε ποτέ από το μυαλό μας ότι αν ήταν εύκολο για το ευρωπαικό ιερατείο να διαχειριστεί μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μας είχαν πετάξει ήδη έξω... Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε εμείς να εκβιάζουμε. Οι Γερμανοί θα προτιμήσουν να τη διαλύσουν τη νομισματική ένωση παρά να φανεί ότι υποχωρούν. Αν συνεχίσουμε όμως σε ένα μετριοπαθή δρόμο κάτι θα βγάλουμε και θα γλυτώσουμε τη διάλυση. Ζούμε δύσκολες ώρες, βέβαια όλοι γνώριζαν ότι μια πραγματική διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη. Όμως τώρα πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό. Από την πρώτη στιγμή της συμφωνίας γέφυρας ο Σόιμπλε με εμπρηστικές δηλώσεις, που δεν αρμόζουν σε μια τετράμηνη ανακωχή, προσπαθεί να την αποδομήσει. Τώρα ο Ντάισεμπλουμ πετάει τη δική του χειροβομβίδα. Όλα αυτά όμως δημιουργούν τεράστια ανασφάλεια εντός συνόρων και πτώση της κατανάλωσης. Αυτά θα έπρεπε να καταγγέλονται θεσμικά.
    Με επιστολές προς όλους τους ευρωπαίους ηγέτες και την Λαγκάρντ. Και όχι να απαντάμε στις προκλήσεις με ατάκες του Βαρουφάκη, του Καμμένου και του Ζουράρη

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ blue nile 18/03/2015 07:14:30

     Είναι κρίμα να βλέπει κανείς το μυαλό των Ελλήνων να έχει υποστεί την πλήρη πλύση εγκεφάλου του ΣΥΡΙΖΑ και τρώει τόσο αβασάνιστα το κουτόχορτο της "πραγματικής διαπραγμάτευσης" που δίνει αφειδώς στο πόπολο η κυβέρνηση.

    • Δημήτριος Κ. avatar
     Δημήτριος Κ. @ blue nile 18/03/2015 17:19:29

     Αγαπητέ blue nile, Τελικά όλη η ιστορία για παραμονή η έξοδο απο το Ευρώ δημιουργείται για τους επόμενους 20 μήνες. Διότι προφανώς η Μαρίν Λεπεν θα κερδίσει στις Γαλλικές Προεδρικές εκλογές, και αυτή δεν θα κάνει διαπραγματεύσεις. Πρώτα θα βγάλει τη Γαλλία απο το Ευρώ, αφού ήδη οι Γάλλοι στις δημοσκοπήσεις λένε ΟΧΙ στο ευρώ με 70% που αναβαίνει συνεχώς, και μετά θα συζητήσει για τα υπόλοιπα. Επομένως το ερώτημα για τον Τσίπρα είναι Δραχμή απο τώρα, ή σε 20 μήνες? Και πολύ λογικά ο άνθρωπος ζητάει από παράταση σε παράταση για να βγούμε όλοι μαζί συντεταγμένα. Αν δε του την δώσουν, απλά θα επιταχυνθεί η έξοδος που σ' αυτή την περίπτωση θα βγαίνει ένας-ένας, μέχρι να βγούμε όλοι αρχές του 2017. Ούτως ή άλλως ευρωπαική "ΕΝΩΣΗ" δεν υφίσταται πλέον, αφου οι 18 χωρίς πρόφαση είναι ο καθείς μόνος του εναντίον ΟΛΩΝ...Το βλέπεις "ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ" να καταλήγει στην μόνη λύση, ήτοι ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ισοτιμίας και αλληλεγγύης? Δεν νομίζω.

   • aris. aold avatar
    aris. aold @ Προφήτης 18/03/2015 10:20:20

    Την δύσκολη δουλειά στην Ελλάδα για τους ξένους την έκανε πάντα η περίφημη κεντροαριστερά. Για την ιστορία να θυμίσω θεσμοθέτηση ΑΣΕΠ, ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών, μετοχοποιήσεις ΔΕΚΟ, είσοδο στο μνημόνιο με μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ολα έγιναν από το Πασόκ. Να συμφωνήσουμε ότι οι δύο ιερές αγελάδες της Ελλάδας είναι το Δημόσιο και η διαφθορά-διαπλοκή. Και τις δύο μόνο μια κεντροαριστερή κυβέρνηση μπορεί να τις σφάξει χωρίς να ανοίξει μύτη. Αυτά τα γνωρίζουν και οι ξένοι για αυτό "έσπρωξαν" τον Σϋριζα στην εξουσία. Το κομβικό σημείο είναι τι θέλει ο Τσίπρας από την ζωή του. Αν γνωρίζει τι θέλει να ζητήσει από τους ξένους ή είναι χαμένος σε ιδεοληψίες και Βαρουφάκειες θεωρίες. Οι Ευρωπαίοι θα του δώσουν την δυνατότητα ενός συμβιβασμού που καταπίνεται. Η θα τον αποδεχτεί και κατα την γνώμη μου θα πάει σε εκλογές μέσα στον Απρίλιο ζητώντας επαναεπιβεβαίωση της λαικής εντολής για να κρατήσει την χώρα στο ευρώ και να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ή θα πάμε σε ακραίες καταστάσεις με περιορισμούς στις τράπεζες και εσωτερική στάση πληρωμών. Οι εκλογές θα του δώσουν την ευκαιρία να καθαρίσει και από τα πόδια του τους αντιφρονούντες. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό θέμα με κάποιον τρόπο είτε παραμονή στην ευρωζώνη είτε έξοδο από το ευρώ οδηγείται προς το τέλος του. Οι Γερμανοί γνωρίζοντας τα πραγματικά στοιχεία και βλέποντας ότι το πράγμα δεν πάει άλλο θα τρέξουν τα γεγονότα επειδή γνωριζουν ότι πλέον η ελληνική οικονομία δεν έχει αντοχές. Καλοκαίρι είτε θα κάνουμε με ευρώ και σκληρή δημοσιονομική πειθαρχεία με διευθέτηση του ελληνικού χρέους είτε με δραχμή.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ aris. aold 18/03/2015 13:56:04

     Νομίζω ότι η εκ μέρους σας ανάγνωση της πραγματικότητας είναι εσφαλμένη. Τι συνηγορεί υπέρ του ότι τάχα "θα του δώσουν τη δυνατότητα ενός συμβιβασμού που καταπίνεται"; Τίποτα! Η συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είναι σαφής και λέει ξεκάθαρα ότι συνεχίζετε από εκεί που τα άφησαν οι προηγούμενοι, μόνον που θα δούμε μήπως μειώσουμε για φέτος και μόνον το στόχο, που εμείς θα πούμε πόσο θα μειωθεί, με δεδομένο ότι η ανάπτυξή σας θα πάει χάλια για αυτό το έτος. Αυτό είναι όλο που του "δώσανε". Που καλύτερα να μην το δίνανε, με την έννοια να μην είχε ανάγκη να το δώσουν, διότι θα προεβλέπετο ανάπτυξη 2,9%, όσο ακριβώς προέβλεπε η Κομισιόν το Νοέμβριο του 2014 και άρα θα επιτυγχάνονταν οι στόχοι. Δεν θα του δώσουν τίποτε άλλο. Οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν ότι με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου το ελληνικό ζήτημα έκλεισε. Το ξαναάνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι πολύ απλά δεν θέλει να την τηρήσει, διότι πολύ απλά τους κορόιδεψε. Και δουλεύει τους ψηφοφόρους του (ή όχι μόνο;) ότι δήθεν συμφώνησε κάτι διαφορετικό από αυτό που ο καθένας μπορεί να διαβάσει στην ανακοίνωση του Eurogroup. Τώρα λοιπόν γιατί να του δώσουν κάτι άλλο από αυτό που ήδη συμφωνήθηκε; Για να επιβραβεύσουν την αναξιοπιστία του και την ανηθικότητά του; Για να τους πιάσει κότσο; Γιατί είναι και πολύ μάγκας; Ο Τσίπρας το είπε ανοικτά στο κόμμα του ότι είχαν στήσει σκηνικό πλήρους ασφυξίας αν δεν συναινούσε στις 20 Φεβρουαρίου. Τώρα τι έχει αλλάξει; Πόσο μάλλον που η ελληνική πλευρά έκτοτε έχει χάσει πολύ χρόνο και όλα της σχεδόν τα ταμειακά διαθέσιμα. Άρα η Ευρώπη σχεδόν δεν χρειάζεται πια να κάνει τον κακό - το κακό στην Ελλάδα θα συμβεί από μόνο του. Το Δημόσιο και η διαφθορά-διαπλοκή είναι και τα δύο παιδιά της αριστεράς. Το 1981 είχαμε 230.000 δημοσίους υπαλλήλους. Η γιγάντωση του δημοσίου και η γιγάντωση της διαφθοράς είναι έργο της κεντροαριστεράς. Ο Κουβέλης δεν έφυγε από την κυβέρνηση Σαμαρά για τα σκληρά μέτρα αλλά για την... ΕΡΤ! Το τεμπελχανείο της ΕΡΤ! Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έταξε δουλειά στους ανέργους, αλλά επαναπρόσληψη σε όποιο πουλάκι έφυγε από τη ζεστή φωλίτσα του δημοσίου. Και ας είναι κηφηναριό, και ας μπήκε με πλαστά πιστοποιητικά. Οι "ξένοι" δεν έσπρωξαν κανέναν στην εξουσία. Κι άλλη λάθος ανάγνωση της πραγματικότητας. Ερμηνεύετε τον ΣΥΡΙΖΑ σαν να είναι ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 70 και τον Σόιμπλε σαν να είναι Κίσσινγκερ. Άλλες εποχές, άλλη νοοτροπία, άλλες προτεραιότητες. Καμία σχέση. Η Γερμανία δεν φέρεται επιθετικά. Η Γερμανία φέρεται αμυντικά. Άλλο ότι αυτό έχει οδηγήσει σε έναν άνευ προηγουμένου θρίαμβο της γερμανικής επιρροής στην Ευρώπη. Η Γερμανία κλήθηκε την επαύριο της επανένωσης να δώσει το νόμισμά της στην Ευρώπη, ως αντάλλαγμα για την επανένωση. Δέχθηκε, αλλά μόνον με τον όρο, το νέο νόμισμα να σχεδιαστεί "κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση" του μάρκου. Το 2010 κινδύνευσε το νομισματικό της μοντέλο, ως ευρώ, και έκτοτε πάντοτε κινδυνεύει από την Ελλάδα, με εξαίρεση την ύφεση της περιόδου 2012-2014 λόγω κυβέρνησης Σαμαρά. Το ζήτημα για τη Γερμανία δεν είναι να αλλάξει την Ελλάδα, δεν είναι να κάνει ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Το ζήτημα είναι μόνον να έχει η Ελλάδα από μόνη της, αυτοδύναμα, την ίδια νομισματική σταθερότητα που έχει η Γερμανία. Αν αυτό μπορούσε να της το δώσει υπό συνθήκες φυσιολογικότητας ο Σαμαράς, δεν θα είχε πρόβλημα να στηρίξει Σαμαρά έως τέλους. Ο λόγος που άδειασε τον Σαμαρά είναι ότι έβλεπε να έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και αν είχε συμφωνήσει με τον Σαμαρά δεν θα είχε τρόπο να πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ την επαύριο των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από μόνος του και η Γερμανία έπρεπε να τον διαχειριστεί. Δεν τον "έσπρωξε" κανένας στην εξουσία. Τέλος, "αντιφρονούντες" στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τελικά όλοι. Το 92/200 ψήφοι που πήρε όταν τον αμφισβήτησε η Αριστερή Πλατφόρμα είναι τεραστίας εκτάσεως ήττα. Όχι τόσο λόγω των 108 που έμμεσα ή άμεσα καταψήφισαν. Αλλά λόγω του ότι και οι 92 ακόμη δεν υπερψήφισαν αυτό που έλεγε η συμφωνία, αλλά το "κόλπο ήταν για να επιβιώσουμε" του Αλέξη, που προσποιήθηκαν ότι το πίστεψαν. Πολύ απλά, ο Τσίπρας έχει ντοπάρει τους πάντες στο κόμμα του ότι υπάρχει το μαγικό ραβδάκι. Όταν μια μέρα τους πει "εεε, ξέρετε, τελικά δεν είχα το μαγικό ραβδάκι, όπως νόμιζα" τότε δεν θα ξέρουν από πού να πρωταρχίσουν. Θα έχουν χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Ίσως μόνον ο Δραγασάκης να είναι πιο ρεαλιστής, αλλά μιλάμε ΜΟΝΟΝ για τον Δραγασάκη. Αυτά τα ολίγα σε πρώτη φάση, για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε.

 5. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 17/03/2015 22:47:55

  Πώς γίνεται να εφαρμόσουν το κούρεμα στις καταθέσεις και να το φωνάζουν από πρίν; Στην Κύπρο το αποφάσισαν εν μιά νυκτί και το εφάρμοσαν αμέσως. Εδώ,πώς περιμένουν ότι θα τους περιμένουν οι καταθέσεις στις Τράπεζες για να τις κουρέψουν;...

  • airman avatar
   airman @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 18/03/2015 08:28:42

   Η προειδοποίηση ίσως έχει στόχο και τους καταθέτες να προφυλάξει έμμεσα (στέγνωμα λογαριασμών) και το αποτέλεσμα να προσεγγίσει όσον αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών. Οι μαζικές αναλήψεις και το κούρεμα στο ίδιο σημείο οδηγούν. Όσες καταθέσεις παραμείνουν στις τράπεζες θα κουρευτούν, ενώ στη συνέχεια όσοι έχουν "κασέρι" στο σεντούκι αναγκαστικά σταδιακά θα το ρίξουν στην αγορά, είτε για λόγους βιοπορισμού εάν το ποσό είναι μικρό είτε για άλλες αγορές εάν το ποσό είναι μεγαλύτερο.

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 18/03/2015 08:31:11

   Αυτό είναι πρόβλημα δικό μας, όχι δικό τους...Στα χνάρια του Γιωργάκη βαδίζουν, με τους ίδιους οδηγούς και συμβουλάτορες... Κατά τα άλλα ο "κακός" σόιμπλες το είπε φωναχτά.. Οι Έλληνες αριστεροί δεν θέλουν να φορολογίσουν και αυτοί, τους εφοπλιστές και τους πλούσιους Έλληνες.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 18/03/2015 14:05:27

   Έτσι όπως το λες είναι, Κυθήριε. Πρόκειται για πραγματικό και αισχίστου είδους εκβιασμό, από αυτους που δεν επιτρέπεται να κάνει κάποιος πολιτικός που θέλει να παίζει με στοιχειώδες fair play. Είναι κτύπημα κάτω από τη μέση. Το λέω αυτό εγώ που θα ήθελα να μας είχαν τραβήξει την πρίζα στις 26 Ιανουαρίου, ώστε να είχαμε γλιτώσει μια ώρα αρχύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι ο Ντάισελμπλουμ επιδιώξει να εκμαιεύσει μια ελληνική υποχώρηση αυτές τις ημέρες τώρα-γρήγορα. Όπως σωστά λες, εάν ήταν να κάνουν κούρεμα, θα το ανακοίνωναν μια ωραία Παρασκευη απόγευμα χωρίς τίποτε να προϊδεάζει για αυτό. Τώρα δεν το λένε για να κάνουν, αλλά για να πετύχουν κάτι άλλο. Ωστόσο, ακόμη και άλλη στόχευση να έχουν, δεν παύει να είναι άθλιο κτύπημα κάτω από τη μέση.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Διογένης 18/03/2015 14:52:54

    Εκεί καταλήγω κι εγώ με το φτωχό μου το μυαλό φίλε Διογένη.

   • George N avatar
    George N @ Διογένης 18/03/2015 16:30:09

    Λύση Κύπρου είναι και τα capital controls. Σε αυτή την φάση "κούρεμα" δεν δικαιολογείται. Αν γίνει default τότε το πράγμα αλλάζει μια και υπάρχουν τα T-Bills.

 6. Μάνια avatar
  Μάνια 17/03/2015 23:15:33

  http://www.protothema.gr/greece/article/460273/poreia-adiexousiaston-sto-kedro-tis-athinas/

 7. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 18/03/2015 16:11:10

  1) https://www.youtube.com/watch?v=su1O8xMhygk Οι συμβάσεις 2) https://www.youtube.com/watch?v=-T9HrVdNVPE Ο Τοκογλύφος 3) https://www.youtube.com/watch?v=R3j9GJ7eX24 Τα λόγια και η Πράξη 4) https://www.youtube.com/watch?v=EfqumWBiYuA ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΘΗΣΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.