Ρουά Ματ Σαμαρά
02/10/2014 08:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρουά Ματ Σαμαρά

Η κίνηση Σαμαρά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης βάζει στη θέση τους τα οργανωμένα και άναρχα συμφέροντα που ήθελαν με κάθε τρόπο πολιτική αναταραχή και εκλογές μέσα στον Οκτώβριο.

Δεν ξέρουμε αν τον Φεβρουάριο – Μάρτιο θα υπάρξει αδυναμία εκλογής Προέδρου και αν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Αυτό θα το αποφασίσουν οι βουλευτές αφού πρώτα γίνει η επιλογή του κατάλληλου προσώπου.

Αυτό που ξέρουμε, όμως, είναι ότι η κίνηση Σαμαρά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης βάζει στη θέση τους τα οργανωμένα και άναρχα συμφέροντα που ήθελαν με κάθε τρόπο πολιτική αναταραχή και εκλογές μέσα στον Οκτώβριο, όπως άλλωστε και εκτιμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια ακόμη αποτυχημένη εκτίμηση του Τσίπρα ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια έχει προβλέψει καμιά δεκαριά φορές εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης. Μένει με το… όνειρο στο χέρι για τους επόμενους μήνες.

Γερή «τάπα» τρώνε όμως και όσοι με κάθε τρόπο πίεζαν για τη δημιουργία κυβέρνησης «τραβεστί», με έναν νέο Παπαδήμο να αντικαθιστά τον Σαμαρά και με μια δήθεν «οικουμενικότητα» που θα έβγαζε την Ελλάδα από το αδιέξοδο. Θυμηθείτε τις δηλώσεις του Τζιτζικώστα, τους Βλάχου, του Κακλαμάνη, του Μπουτάρη που ζητούσαν οικουμενική κυβέρνηση.

Θυμηθείτε την Ντόρα να κάνει τα κόλπα της και να προετοιμάζεται για τη μεγάλη ρεβάνς. Δείτε τον πάστορα Κουβέλη, ο οποίος με το ανύπαρκτο κόμμα του, θέλει για άλλη μια φορά να το παίξει ρυθμιστής των εξελίξεων.

Και σκεφτείτε τα επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζουν συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα που τον τελευταίο καιρό βυσσοδομούσαν κατά της κυβέρνησης. Κι όλα αυτά ενώ τα δύσκολα για την οικονομία έχουν περάσει και η χώρα βρίσκεται ένα βήμα από την έξοδο από το Μνημόνιο.

Κάποιοι, που τελευταίως έκαναν τον Αλεξάκη, Αλέξη και του έφτιαχναν το προφίλ του μεγάλου ηγέτη, μπορούν να περιμένουν και να καταστρώνουν άλλα σχέδια για το πώς θα ρίξουν την κυβέρνηση. Η ουσία είναι ότι την ατζέντα τη διαμορφώνει ο Σαμαράς και δεν αφήνει να παίξουν το παιχνίδι τους όλοι οι υπόλοιποι.

Το καλό είναι ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και αποκλείονται οι εκλογές τώρα. Το κακό είναι ότι μπαίνουμε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο που κανείς δεν ξέρει τώρα τι ζημιά μπορεί να κάνει. Μπορεί π.χ. η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με άνεση τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα και το χρέος;

Είναι κακό επίσης το γεγονός ότι επισφραγίζεται αυτή η προεκλογική αναταραχή που κανείς δεν ξέρει που θα βγάλει. Οι ξένοι επενδυτές που είχαν ξαναβάλει την Ελλάδα στο μικροσκόπιο, τώρα τι θα κάνουν; Θα περιμένουν πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για να βάλουν τα ωραία τους λεφτά; Και τι θα γίνει με την προσπάθεια εξόδου στην αγορά; Είθισται η πολιτική αναταραχή να προκαλεί άνοδο στα spreads, κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την Ελλάδα.

Καλό μπορεί να βγει επίσης από την κίνηση Σαμαρά σε ότι αφορά την Μέρκελ και τους λοιπούς δανειστές. Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση. Τι θα κάνει τώρα; Θα συνεχίσει να πιέζει την Ελλάδα να καταρρεύσει; Ίσως λοιπόν το μήνυμα του Σαμαρά να μαλακώσει κάπως τους δανειστές, να αποδεχθούν τις φοροελαφρύνσεις, να βγει η χώρα από το μνημόνιο και τότε η κυβέρνηση να πάει στην Προεδρική εκλογή με άλλη ατζέντα. Μια κυβέρνηση που θα έχει πετύχει την έξοδο από την κρίση και θα έχει αρχίσει να επιστρέφει κάποια λεφτά στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ασφαλώς έχει καλύτερη τύχη.

Και μην ξεχνάμε ότι τα νέα από το εξωτερικό είναι καλά. Τα stress tests των τραπεζών θα είναι καλά ενώ σήμερα ο Ντράγκι ανακοινώνει τα σχέδιά του για την ενίσχυση της ρευστότητας από την οποία οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να πάρουν περί τα 10 δις και να τα διαθέσουν στην αγορά.

Όλα αυτά είναι καλά στοιχεία ότι η οικονομία μας βγαίνει από το τούνελ. Η ουσία είναι μία: Θα χύσουμε την καρδάρα με το γάλα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. iconology2009 avatar
  iconology2009 02/10/2014 10:08:56

  Ουσιαστικά αυτό που λείπει από την αντιπολίτευση και που όμως έχει με επάρκεια το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι καλής ποιότητας κοινοβουλευτικό προσωπικό και έτσι πάντα καταλήγει κάθε κοινοβουλευτική μάχη να είναι μια συντριπτική ήττα. Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί έτσι είναι μετρημένα τα κουκιά αλλά γιατί υπάρχει έξυπνη διαχείριση των διαδικασιών, που σε καμιά περίπτωση δεν είναι το μόνιμα, το κραυγαλέα επαναλαμβανόμενο ΟΧΙ σε όλα. Οι διαδικασίες κρύβουν ουσία και όποιος τις χειρίζεται προς αυτό το σκοπό και όχι αυτόν των εντυπώσεων, κερδίζει κοινοβουλευτικές μάχες. Εξάλλου το ξέρουμε κι απ'τα δικαστήρια αυτό: οι χασοδίκες μια ζωή στη διαδικασία κολλάνε και είναι ανήμποροι να αρθρώσουν επιχειρήματα επί της ουσίας. Τ'ακούς κυρία Κωνσταντοπούλου μου αυτό, που θέλεις να πλασαριστείς και σαν κοινοβουλευτικό αστέρι;(με την ευκαιρία να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει και από επιστημονικά στελέχη στο νομικό τμήμα του: οι συνταγματολόγοι του είναι απλά για κλάματα!).

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ iconology2009 02/10/2014 15:56:45

   Το κυβερνητικό στρατόπεδο βέβαια είναι εν προκειμένω ο εξής ένας, ο Βενιζέλος. Πού είναι οι παλιές εποχές που πλαισίωναν την κάθε κυβέρνηση διακεκριμένοι συνταγματολόγοι; Ακόμη και ο Καραμανλής είχε έναν Παυλόπουλο, όχι του πολιτικού βεληνεκούς του Βενιζέλου, ασφαλώς, αλλά είχε κάποιον. Πού είναι σήμερα αυτοί οι άνθρωποι να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ΝΔ, σε έναν ΣΥΡΙΖΑ; Είναι εντυπωσιακό ότι και ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ έχει π.χ. τον Χρυσόγονο, αλλά τώρα πια έχει εξαφανιστεί ο Χρυσόγονος από τον δημόσιο λόγο ή είναι η εντύπωσή μου; Έχει πέσει άραγε στη δυσμένεια του Προέδρου Αλέξη διότι κάποια στιγμή νομίζω ότι διαφοροποιήθηκε; Λείπει πάντως αυτή η διασύνδεση της πολιτικής με τον ακαδημαϊκό γίγνεσθαι που την γνωρίζαμε από παλιά και είχαμε συνηθίσει όχι απαραίτητα ευχάριστα, αλλά που τέλος πάντων χάριζε πολύ αλατοπίπερο στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και θεσμικότητα στις μάχες. Είχαν κάποιο νόημα οι λέξεις Σύνταγμα, παραβίαση του Συντάγματος. Πού είναι σήμερα πια εκείνες οι μάχες. Τι γινόταν ακόμη το 1985 με την ψήφο Αλευρά, θυμάμαι. Πράγματα που δεν θα τα μάθει ποτέ η νεώτερη γενιά. Οι συγκρούσεις είναι κακής ποιότητας και έτσι καταλήγει ένας Βενιζέλος, που είναι ίσως ο μόνος που έχει ξεμείνει στην ενεργό πολιτική από μια διαφορετική γενιά πολιτικοποιημένων ακαδημαϊκών, που παίζει πια τον ΣΥΡΙΖΑ σαν τη γάτα με το ποντίκι. Και τώρα και στην υπόθεση της απόπειρας προτάσεως μομφής κατά του Στουρνάρα στα τέλη Μαρτίου, ο Σαμαράς ήταν τυχερός που είχε τον Βενιζέλο στο πλήρωμα του πλοίου. Και ας μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Βενιζέλο για μύρια άλλα όσα.

   • Σωκράτης avatar
    Σωκράτης @ Διογένης 02/10/2014 18:07:37

    Αγαπητέ Διογένη Αναφέρεις σε 10 γραμμές 5 φορές το όνομα του Βενιζέλου. Μάλον κακό του κάνεις. Όλοι ξαναθυμηθήκαμε τις "επιτυχίες" του. Αυτός θα ήθελε να τις ξεχάσουμε

    • Crevettes à la provençale avatar
     Crevettes à la provençale @ Σωκράτης 02/10/2014 18:17:14

     Τον αγαπάει τον Βενιζέλο, ακόμα και το χαράτσι του.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Σωκράτης 03/10/2014 12:10:08

     Δεν με ενδιαφέρει αν θα του κάνω "κακό", ούτε επιδιώκω να του κάνω "καλό". Τη γνώμη μου λέω και για το ότι δεν έχουμε πια τα ακαδημαϊκο-πολιτικά όντα που είχαμε κάποτε. Χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτε άλλο.

   • Crevettes à la provençale avatar
    Crevettes à la provençale @ Διογένης 02/10/2014 18:08:30

    Τυχερός είναι ο Βενιζέλος που ενόψει των μόλις χθες-προχθές, περιπτώσεων Σκανδαλίδη, Χρυσοχοΐδη, Σαχινίδη, Μωραΐτη κλπ, τον συνδράμουμε.

 2. common sense avatar
  common sense 02/10/2014 10:30:01

  Για να είμαστε δίκαιοι, σύλληψη βενιζέλου ήταν την οποία αποδέχτηκε ο σαμαράς. Σωστά..λάθος..; Το μέλον θα δείξει...Πάντως οι εκλογές τον φεβρουάριο δεν αποφεύγονται με τίποτα.

 3. Λουκάς avatar
  Λουκάς 02/10/2014 10:54:10

  Διακρίνω μια δόση υπερβολής αλλά σας τη συγχωρώ. Η κίνηση αυτή άντε, να επιφέρει ένα εσωτερικό μάντρωμα στην ΝΔ. Τίποτα παραπάνω.

 4. danas avatar
  danas 02/10/2014 12:11:15

  ας πάνε στην βουλή τα συνεταιράκια να δούμε τί θα μας πούνε αυτή την φορά. Καλά οι βολευτάδες θα τους ψηφίσουν, αλλά δεν καταλαβαίνουν οτί όποτε εμφανίζονται εκνευριζόμαστε ακόμη πιό πολύ? Ρε κρυφτείτε να περάσουν τα φορομπηχτιλίκια που μας ρίξατε και βγείτε μετά. Αλλά οχι, θέλετε να μας πείτε παιδιά και θα πληρώνετε και θα μας λέτε και ηγέτες. Θράσος και μόνο θράσος

 5. Seagull avatar
  Seagull 02/10/2014 13:31:04

  Οτι θα την κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα την κερδίσει, εμείς τι θα τραβήξουμε είναι το ζητούμενο μιάς και την άλλη εβδομάδα προβλέπεται να γίνει πάλι του bank run και της δραχμής το κάγκελο με αυτά που θα ακουστούν. Τι να κάνουμε, υπομένουμε.

 6. foros1 avatar
  foros1 02/10/2014 14:05:43

  μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, ομαδικές απολύσεις, και τόσα άλλα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση να μην υποχωρήσει.... αυτά ενδιαφέρουν τον κόσμο. και αν είναι άλλη μια φορά να ζήσουμε την άτακτη υποχώρηση μπροστά στην τρόικα, ....ας χυθεί και η καρδάρα με το γάλα.

 7. Σνταξιούχος avatar
  Σνταξιούχος 02/10/2014 14:12:00

  Σιγά το ΜΑΤ. Εμένα τον συνταξιούχο τι με ενδιαφέρει η ψήφος εμπιστοσύνης?? Με ενδιαφέρει να αυξηθεί η σύνταξή μου και να έχουν δουλειά τα παιδιά μου.

 8. μάρθα avatar
  μάρθα 02/10/2014 15:24:22

  τους έφυγε το άγχος στην κουμουνδούρου...τουλάχιστον για τέσσερις μήνες την γλίτωσαν πάλι..

  • Seagull avatar
   Seagull @ μάρθα 02/10/2014 16:12:41

   Φαντάζεσαι τον Santos Che Lafazan να έπρεπε να παρατήσει στην μέση την διαδήλωση στο Σύνταγμα και να τρέχει να ράβει κουστούμια! Θεός φυλλάξει.

   • ΚΑΝΕΝΑΣ avatar
    ΚΑΝΕΝΑΣ @ Seagull 02/10/2014 17:41:23

    Mπράβο βρε Seagull ψυχολόγα! Που να ράβει κοστούμια τωρα ο Λαφαζάν-Αλονζανφάν...Του χρόνου και βλέπουμε...

 9. Θανος avatar
  Θανος 02/10/2014 17:45:56

  Μπράβο Σαμαρά, ασε τους καταστροφολόγους ξερούς και σώσε το μπάχαλο που λέγεται Ελλάδα...

 10. ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ avatar
  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 02/10/2014 22:17:58

  Εγώ θα ήθελα να κάνει μία ακόμα κίνηση ο Σαμαράς. Να προκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει και αυτός προϋπολογισμό για το 2015. Έτσι θα πέσουν οι μάσκες. Τότε θα γελάσει κάθε πικραμένος. Τότε θα δει και ο παραπάνω συνταξιούχος πόσο θα αυξηθεί η σύνταξή του.

  • George N avatar
   George N @ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 03/10/2014 22:48:46

   Ο παραπάνω συνταξιούχος δεν κατανοεί ότι ο μεγάλος φόρος στην εργασία (εισφορές) αλλά και οι μεγάλοι φόροι στις επιχειρήσεις που επιβάλλονται για να πληρωθεί η σύνταξή του και το εφαπαξ του, κάνουν δύσκολο το να βρουν (ή να διατηρήσουν) τα παιδιά του δουλειά. Οχι ο συγκεκριμένος αλλά ο τυπικός συνταξιούχος "πιστεύει" ότι έχει δώσει τις ανάλογες εισφορές για τα εφάπαξ και τις συντάξεις που παίρνει. Πρέπει να το "πιστεύει" γιατί αλλιώς θα πρέπει να ομολογήσει στον εαυτό του ότι ουσιαστικά έχει κλέψει το μέλλον των παιδιών του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.