#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/12/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρομπέν των Δασών εναντίον Σερίφη του Νόττινχαμ: «ηθικό» vs «νόμιμο»Ως γνωστόν ο Ρομπέν των Δασών (Robin Hood) ήταν ένας αρχετυπικός λαϊκός ήρωας: ένας αβρός κι ευσεβής παράνομος της μεσαιωνικής εποχής, ο οποίος είναι διάσημος για το γεγονός ότι έκλεβε τους πλούσιους και μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς, πολεμώντας την τυραννία και την αδικία. Επίσης παρουσιάζεται ως ένας δεινός τοξοβόλος.

Κύριος αντίπαλος του Ρομπέν ήταν ο Σερίφης του Νόττινχαμ, ο οποίος χρησιμοποιώντας την εξουσία του, κάνοντας επιλεκτική ανάγνωση και εφαρμογή των νόμων, συστηματικά καταπίεζε, οικειοποιούμενος εκτάσεις γης, κυνηγώντας τους φτωχούς και θέτοντας υπέρογκη φορολογία στους υπηκόους του. Φυσικά τα περισσότερα από αυτά διαπράττονταν από το Σερίφη υπό το μανδύα του Νόμου, δηλαδή «νόμιμα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του πάμπτωχου ανθρώπου που σκότωσε ένα ελάφι γιατί τα παιδιά του λιμοκτονούσαν. Το ελάφι ήταν εντός των βασιλικών δασών και ο φτωχός θα έμπαινε στη φυλακή. Τότε ο Ρομπέν αναλαμβάνει την ευθύνη ότι αυτός σκότωσε το ελάφι και χτυπά τους φρουρούς του βασιλιά. Θεσπίζεται τότε η ποινή του θανάτου για όποιον σκοτώσει βασιλικό ζώο. Ο Ρομπέν επικηρύσσεται και τα κτήματά του δημεύονται.

Η ιστορία αυτή δεν καταγράφηκε τυχαία από τη λαϊκή παράδοση της Μεσαιωνικής Αγγλίας. Σε περιόδους μεγάλης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής κρίσης η ιστορία του Ρομπέν είναι πάντα επίκαιρη.

Κι αυτό γιατί περιγράφει μια πολιτική τάξη βαθιά ηθικά χρεοκοπημένη. Μια τάξη η οποία κληροδοτεί όλες τις εκφάνσεις της εξουσίας σε γιους, κόρες, ξαδέλφια και «χρυσoαίματους» κολλητούς. Οι εκπρόσωποι της ήταν μπλεγμένοι αποκλειστικά σε περιπτώσεις διαφθοράς, ενώ οι νόμοι χρησιμοποιούνταν ή φτιάχνονταν για να καλύπτουν τις ανομίες της πολιτικής τάξης και των «συνεργατών» τους. Αυτή η τάξη χαρακτήριζε τον Ρομπέν και τους ακόλουθους του ως κλέφτες, τρομοκράτες και παράνομους. Και ναι ήταν. Όπως και πολύ άλλοι ήρωες της ελληνικής Ιστορία και Μυθολογίας!

Το θέμα είναι όμως έναντι ποιου;

Διότι η διαφορά ενός τρομοκράτη-δολοφόνου με έναν χαρακτήρα του τρομοκράτη-στυλ «Ρομπέν» είναι η αιτιολόγηση του γιατί τρομοκρατεί την άρχουσα οικονομικό-πολιτική τάξη και όχι το λαό. Ο τρομοκράτης – δολοφόνος τρομοκρατεί τους πάντες και αποκλειστικά για το δικό του όφελος γι΄ αυτό και δεν έχει μακρόχρονη απήχηση και υποστήριξη από την κοινή γνώμη.

Και άλλοι κατά καιρούς αντιτάχτηκαν ενόπλως σε εξουσία, ωστόσο ουδέποτε αγαπήθηκαν από το λαό. Γιατί δεν ήταν απλοί, δίκαιοι και μάχιμοι. Ο «Ρομπέν» ήταν ένας από το λαό παρά το γεγονός των ηγετικών του ικανοτήτων. Τα έβαζε με το εκκλησιαστικό Ιερατείο χωρίς να βρίζει τη θρησκεία. Δεν πούλαγε προοδευτική παπάντζα ούτε διαλεκτική «ινστρούχτορα της εργατικής τάξης». Μαχόταν υπέρ μιας νόμιμης εξουσίας της χώρας του, των θεσμών και των παραδόσεων του Έθνους του. Πάλευε για Δικαιοσύνη και Ισονομία. Πίστευε στη τιμωρία όσων έβλαψαν το λαό της χώρας του και αγωνιζόταν για την επιβολή αυτής της τιμωρίας στους εκφραστές αυτής της νομότυπης δεσποτικής εξουσίας.

Ο «Σερίφης του Νόττινχαμ» όπως και οι διαβόητες εισπρακτικές εταιρίες, για παράδειγμα στις μέρες μας, λειτουργούν στο πλαίσιο του Νόμου. Ωστόσο όταν εκατομμύρια άνθρωποι χρωστούν, όταν η πλειονότητα των υπηκόων μιας κοινωνίας είναι χρεωμένοι για 40-50 χρόνια, τότε είναι καθήκον των πολιτικών ταγών να νομοθετήσουν τον τρόπο προστασίας της κοινωνίας από την γενικευμένη χρεωκοπία των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους. Αυτό όμως δεν συνέβαινε την εποχή του «Ρομπέν» όπως δεν συμβαίνει και τώρα στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα αποδεικνύεται πλέον σιγά σιγά η άμεση μονοπωλιακή σχέση πολιτικών φατριών με συγκεκριμένες οικονομικές χρυσοφόρες δραστηριότητες. Οι άρχουσα τάξη της Μεσαιωνικής Αγγλίας φορολογούσε αγρίως, κυβερνούσε δεσποτικά με φρουρές κρανοφόρων και έβγαζε στη παρανομία (επί ποινή φυλάκισης ή θανάτου) όποιον διαφωνούσε ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ με αυτήν. Η παρέα του δάσους Σέργουντ ήταν δε χαρακτηρισμένη ως εγκληματική συμμορία.

Σήμερα ορδές βαρβάρων (όπως και το Μεσαίωνα) έχουν εισρεύσει στην Επικράτεια μας. Οι πολίτες αναρωτιούνται γιατί δεν διώκονται, αναρωτιούνται γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος περί αλλοδαπών. Ανειδίκευτοι έλληνες θα δούλευαν σε βενζινάδικα για 500 ευρώ το μήνα, με ασφάλιση ωστόσο, αλλά καμία επιθεώρηση εργασίας δεν ελέγχει χιλιάδες βενζινοπώλες αν ασφαλίζουν τους αλλοδαπούς υπαλλήλους τους.

Οι πολίτες φορολογούνται βάναυσα και οριζόντια για την κάλυψη ενός δημοσίου χρέους για το οποίο κανένας λογιστικός έλεγχος δεν έγινε ποτέ και κανένας δεν τιμωρήθηκε για τη δημιουργία του. Αντιθέτως, ο λαός βλέπει τους ίδιους αυτούς υπαίτιους της καταστροφείς να συνεχίζουν να καταλαμβάνουν δημόσιες θέσεις και οφίτσια.

Ο καταναλωτής πληρώνει για είδη πρώτης ανάγκης 3-4 φορές παραπάνω από άλλες χώρες της ΕΕ εδώ και χρόνια και κανείς δεν εφάρμοσε ένα νόμο για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.

Τα κόμματα χρωστούν άνω των 200 εκατομμυρίων σε δάνεια στις Τράπεζες και πριν λίγους μήνες νομοθετήθηκε η μη δίωξη Τραπεζικών στελεχών τα οποία ενέκριναν αυτά τα δάνεια με μόνη κάλυψη τα μελλοντικά εκλογικά αποτελέσματα. Γιατί αναρωτιέται λογικά ο πολίτης πρέπει να πλειστηριαστεί το ακίνητο του όταν δεν συμβαίνει το ίδιο για τους «πυλώνες» της Δημοκρατίας στη χώρα αυτή; Υπάρχει επιλεκτικότητα στο «δανεικά κι αγύριστα» στη Διεθνή Τραπεζική κύριοι της Τρόικας;

Ένα θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Η ανάγκη του λαού στην υποστήριξη ενός «Ρομπέν» θα υπάρχει όσο η εξουσία έχει τα χαρακτηριστικά του «Σερίφη του Νόττινχαμ». Όσοι περισσότεροι άνθρωποι πιέζονται από τον τελευταίο, τόσο περισσότερο θα ψάχνει η κοινωνία για τον «Ρομπέν», ακόμη κι εκεί που δεν πρέπει. Μη ξεχνάμε ότι ο «Ρομπέν» εκτός από δίκαιος ήταν και «άσσος» με το τόξο του. Ο λαός και τις δυο ιδιότητες του αυτές εκτιμούσε…

Κι ασχέτως αν ο «Ρομπέν» βρεθεί ή όχι, ο Σερίφης του Νόττινχαμ, τα αφεντικά και οι οικείοι του θα είναι ΠΑΝΤΑ ΜΙΣΗΤΟΙ από τους πολίτες.

Τόνια Γεωργίου 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mariana avatar
  Mariana 12/12/2013 12:22:34

  Λογιστικό έλεγχο χρέους θέλει αυτή! Μήπως είναι συριζαία ή κάτι τέτοιο αντιπατριωτικό τέλος πάντων?

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Mariana 12/12/2013 20:40:37

   Παρακαλώ;;;

   • Mariana avatar
    Mariana @ Tonia G. 12/12/2013 23:25:36

    ? Έτσι δε γράψατε? "...δημοσίου χρέους για το οποίο κανένας λογιστικός έλεγχος δεν έγινε ποτέ...".

 2. Δρυς avatar
  Δρυς 12/12/2013 12:27:02

  Τα σέβη μου Τόνια.

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Δρυς 12/12/2013 13:19:59

   Tονια μπραβο σου!!!Επιτυχεις οι παρομοιωσεις και οι συνειρμοι.....
   Εκεινη η ταυτιση του σεριφη με τις εισπρακτικες, ολα τα λεφτα!

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 12/12/2013 13:44:52

  Κι ὅμως! Τό ρόλο τοῦ Ρομπέν τόν διεκδικοῦν τά δύο τελευταῖα χρόνια οἱ χρυσαυγίτες.Βαστῶντας μέ περηφάνια τά ὄπλα καί ποζάροντας μ' αὐτά,διεκδικοῦν ἀκριβῶς τό ρόλο τοῦ ἐκδικητή γιά τούς φτωχούς καί αὐτούς πού στά δύσκολα ξέρουν νά στοχεύουν ἀκριβῶς στίς ἀνάγκες τοῦ ἀπλοῦ λαοῦ...
  Ἀκριβῶς δέ,ἐπειδή ὁ τύπος τοῦ τρομοκράτη-δολοφόνου διεκδικεῖται ἀπό τόν τρομοκράτη-Ρομπέν,γι 'αὐτό ἡ εὐθύνη ὅσων ἐμπιστεύονται τέτοιους ἀνθρώπους,τέτοιων ἀκραῖων κομμάτων,εἶναι πολύ μεγαλύτερη στήν παρούσα συγκυρία.
  Ἀγαπητή Τόνια,εὐχαριστοῦμε πολύ γιά τό ἀκόμη ἕνα πόνημα-εὐκαιρία γιά προβληματισμό.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Κυθήριος 12/12/2013 20:31:43

   Χαίρε φίλε Κυθήριε! Τι να πω... πολλοί για τα μάτια του δοκιμάζόμενου λαού το "παίζουν Ρομπέν". Αυτός που θα έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια και συνέπεια φαντάζομαι ότι θα είναι ο επικρατών της όλης ιστορίας.

 4. blue nile avatar
  blue nile 12/12/2013 14:03:48

  Ωραία η Τόνια.

 5. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 12/12/2013 14:39:19

  Η λύση είναι μόνο μία:
  Πίσσα και πούπουλα στον Σερίφη του Νοτιγχαμ.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Γιώργος Αχαιός 12/12/2013 20:34:01

   Δηλαδή Μαύροοοοο;

 6. γιάννης αγιάννης avatar
  γιάννης αγιάννης 12/12/2013 15:05:45

  είστε σίγουρη ότι θα πήγαινε με 500 ευρώ ο έλληνας να δουλέψει στο κρύο και τη βροχή? μήπως να το ξανασκεφθείτε? παιδιά του λαού από το κολωνάκι και συμπαθούντες εισοδηματίες, παρακαλώ μη μπείτε στον κόπο να απαντήσετε.

  • πΔπ avatar
   πΔπ @ γιάννης αγιάννης 12/12/2013 16:07:12

   Δυστυχώς, έχεις δίκαιο!

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ γιάννης αγιάννης 12/12/2013 17:24:20

   Μην απενοχοποιείτε την Επιθεώρηση Εργασίας. Ας κάνουν τη δουλειά τους, ας ελευθερωθούν 5.000 θέσεις εργασίας στα βενζινάδικα για αρχή και μετά βλέπουμε αν θα υπάρξει ανάγκη για εισαγωγή εργατικού δυναμικού σε αυτό τον κλάδο. Πόλλα έχουν αλλάξει τα τελευταία 3 χρόνια.

 7. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 12/12/2013 15:24:39

  Στο τελος ομως και ο Ρομπεν,οχι μεσω εκλογων αλλα μεσω ερωτα,ανεβηκε πολλα σκαλοπατια και εγινε μελος της αρχουσας ταξης.Και ο μυθος δεν λεει αν η εξουσια αλλαξε την προσωπικοτητα και τις πεποιθησεις του.
  Με τον ρολο του Σεριφη,που στην προκειμενη ειναι σε πληθυντικο αριθμο,συμφωνω απολυτα

 8. γιάννης αγιάννης avatar
  γιάννης αγιάννης 12/12/2013 15:27:29

  μια σύντομη ερώτηση. αφου εκατομμύρια, όπως λέτε, αδίκως χρωστάνε, να ρωτήσω - ο αφελής - πως δημιουργήθηκε το χρέος; τι λέτε; όλοι αθώοι; όλοι μέγκα;

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ γιάννης αγιάννης 12/12/2013 17:25:41

   αυτό κατάλαβες γιάννη;;;

 9. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 12/12/2013 15:46:44

  μπράβο

 10. βαγόνι avatar
  βαγόνι 12/12/2013 16:04:04

  Η "οργανωμένη αλητεία",όποιο ιδεολογικό άλλοθι να επικαλείται,είναι πολύ
  μακριά απο αυτή την εικόνα...στο τέλος,θα γίνει φρουρά παλιών η νέων
  αφεντάδων...οι Ρομπέν,οι Ζορό και οι Γκεβάρα έχουν φυσική αβρότητα,
  αρχοντιά και λαϊκότητα,συνδυασμός εξαιρετικά δυσεύρετος!
  Ο "μέσος" πολίτης,όταν καταρρεύσει το κοινωνικό του dream,απευθύνεται,
  όχι λίγες φορές,στον πρώτο που θα του κτυπήσει την πόρτα...κατανοητό,
  όχι όμως και αξιοζήλευτο....οι Ρομπέν,φτωχοί ή εύποροι,είναι πρόσωπα
  υψηλής ηθικής,δηλαδή εξεγερμένοι gentlemen...γι'αυτό και σπάνιοι!

 11. γιάννης αγιάννης avatar
  γιάννης αγιάννης 12/12/2013 17:38:23

  τόνια δεν κατάλαβα. διάβασα και αναπαρήγαγα. σε τι είναι αθέμιτο να εισπράτεις? ο νεκροθάφτης είναι ανήθικος που σε παραχώνει 3 μέτρα γης? σε ποια χώρα του κόσμου θα ακουγόταν κάτι σαν και αυτά που γράφεις λογικό, εκτός της ελλαδάρας.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ γιάννης αγιάννης 12/12/2013 20:26:52

   Μη βάζεις λόγια στο στόμα μου. Δεν είναι όλοι όσοι χρωστάνε δόλιοι ούτε μπαταχτσήδες... Όσο για το νεκροθάφτη σεβαστό το επαγγελμα του αλλά λίγοι το κάνουν και κανένα δε γνώρισα στα νιάτα του να έχει τέτοιο όνειρο... Το ίδιο ισχύει και για τους εισπράκτορες των κόκκινων δανείων... Μόνο που αυτοί ακόμη πιο δύσκολα και από το νεκροθάφτη λένε το επάγγελμά τους όταν συστήνονται.

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Tonia G. 12/12/2013 21:12:33

    "Μόνο που αυτοί ακόμη πιο δύσκολα και από το νεκροθάφτη λένε το επάγγελμά τους όταν συστήνονται"

    Λογικό είναι. Το επάγγελαμα του νεκροθάφτη ΔΕΝ είναι ανήθικο ενώ η εργασία σε εισπρακτική ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΗ και ψυχιφθόρα για αυτόν που την κάνει εκτός αν είναι ή μετά απο λίγο γίνεται ζώον.

    Ο νεκροθάφτης κάνει μία δύσκολη δουλειά αλλά σεβαστή, μία δουλειά που δεν θα μπορούσαν να κάνουν οι συγγενείς του κάθε εκλιπόντος στην κατάστασή τους.

    Αλλά ο κύριος της εισπρακτικής; Ποια η εργασία του; Να θυμίσει σε αυτούς που χρωστάνε ότι... χρωστάνε; Μα καλά γίνεται να το ξέχασαν; Μακάρι να μπορούσαν να πληρώσουν οι ταλαίπωροι. Ποια η εργασία του; Να γίνεται φορτικός; Να απειλεί απελπισμένους;

    Δεν συμφωνώ ότι η δουλειά δεν είναι ντροπή. Εξαρτάται την δουλειά. Υπάρχει κάτι το τελείως πρόστυχο στην προσωπικότητα του υπαλλήλου εισπρακτικής.

    Ακόμη και ο δήμιοι που υπήρχαν την παλιά την εποχή πιο ηθικοί ήταν. Εκαναν ότι έκαναν αισθανόμενοι πολλές φορές συμπάθεια για το θύμα. Τα εκτελεστικά αποσπάσματα πολλές φορές δάκρυζαν.

    • Tonia G. avatar
     Tonia G. @ Γιώργος Αχαιός 12/12/2013 22:07:16

     Σωστα. Σύνδεσε το τώρα αυτό με την περίπτωση της οικογένειας μεγάλου πολιτικού Νονού (τέως "Πατέρα των Πατέρων") του πρόσφατου κυβερνητικού παρελθόντος μας πολλαπλασίασε το με 5.000 και έχεις αμέσως όλες τις περιπτώσεις του ποιος ελέγχει εδώ και 40 χρόνια την οικονομία, τη νομοθεσία που οδηγεί σε επιχειρηματικά θαύματα, τα συμφέροντα σε κάθε τομέα της οικονομίας μας κτλ κτλ. Να πως ο πλούτος μαζέυτηκε σε συγκεκριμένα χέρια... Να πως φτωχοποιείται ο όχλος... Να πως γεννιούνται οι "Ρομπέν¨ αληθινοί και ψεύτικοι...

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ Tonia G. 13/12/2013 07:30:37

      μιλάτε χωρίς επίγνωση της πραγματικότητας και κρίνεται ανθρώπους που δε γνωρίζεται ούτε εξ όψεως.

     • Tonia G. avatar
      Tonia G. @ Γιάννης Αυλακιώτης 13/12/2013 10:00:49

      Τα γραφόμενα σας περί άγνοιας της πραγματικότητας περιγράφουν ακριβώς τα λόγια σας. Γιατί και ξέρουμε και γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι δανειολήπτες δανείστηκαν "κανονικά" και νόμιμα πληρώντας τις διαδικασίες και τους όρους πιστωτικού ελέγχου από Τραπεζικά Ιδρύματα, τα οποία τους αξιολόγησαν με βάση τις συνήθεις διαδικασίες εγκρίσεως (με βούλα απο την Τράπεζα της Ελλάδος) . Κατόπιν οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι έχασαν χωρίς να ευθύνονται τις δουλειές τους χωρίς να ευθύνονται, έμειναν χωρίς εισοδήματα. Στον ιδιωτικό τομέα ειδικά μιλάμε για "ολοκαύτωμα". Δεν το γνωρίζετε αυτό; Αυτό αγαπητέ κύριε συνέβη σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Εσείς που ζείτε αλήθεια; Τώρα αν καποιοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της είσπραξης από τη υποχρεωτική δυστυχία των άλλων, κρίνονται από την κοινη γνώμη. Εσείς τους υπερασπίζεστε και δικαίωμα σας. Kρίνεστε κι εσείς όμως όπως όλοι μας.

    • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
     Γιάννης Αυλακιώτης @ Γιώργος Αχαιός 13/12/2013 08:03:25

     κ.Αχαιέ, υποθέτω ότι αστείευεσται. Αν είναι ατιμία το να εισπράττεις, είναι 10 φορές μεγαλύτερη ατιμία να χρωστάς. δε θα μπω στον κόπο να σας υπενθυμίζω ότι το δράμα που βιώνει ο ελληνικός λαός σήμερα οφείλεται 100% σε λογικές όπως αυτές που περιγράφεται, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι τις εκπροσωπείται.

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Γιάννης Αυλακιώτης 13/12/2013 09:01:29

      Είναι ατιμία το να χρωστάς έχοντας δόλο.

      Λέτε, οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που χρωστάνε να το είχαν δει σε μαγική σφαίρα ότι απο την μια στιγμή στην άλλη δεν θα μείνει όρθιο τίποτα στην ζωή τους και στην χώρα; Όχι.

      Πάνω τώρα στην αγωνία των δυστυχών έρχονται να κερδίσουν χρήματα οι εισπρακτικές. Ναι είναι ατιμία.

      ΑΠΟΡΩ ΚΑΙ ΕΞΟΡΓΙΖΟΜΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙ.

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ Γιώργος Αχαιός 13/12/2013 10:47:51

      χρησιμοποιείται ένα ρητορικό σχήμα το οποίο πουλάει πολύ τελευταία: εκατοντάδες, εκατομμύρια κλπ συμπολιτών μας... δηλαδή όλοι αυτά τα εκατομμύρια συμπολιτών εξαπατήθηκαν παίρνοντας τα δάνεια; τι είδους συλλογιστική είναι αυτή που το κράτος πρέπει πατερναλιστικά να φροντίζει για το ότι κάνει ο καθένας; έχετε πάει παραέξω; πηγαίνετε σε κανένα άλλο κράτος να πείτε τι ζητάτε εδώ και θα εισπράξετε την απάντηση.

     • Γιώργος Αχαιός avatar
      Γιώργος Αχαιός @ Γιάννης Αυλακιώτης 13/12/2013 11:26:39

      "περιγράφετε και εκπροσωπείτε", εννοείτε προφανώς.

      "αι" στο τέλος πηγαίνει όταν το ρήμα είναι παθητικό κι όχι όταν ο Γ. Αχαιός περιγράφει ή εκπροσωπεί κάτι.

     • γιάννης αγιάννης avatar
      γιάννης αγιάννης @ Γιώργος Αχαιός 13/12/2013 16:36:39

      χαίρομαι για την ευρυμάθεια σας. μιλάτε συχνά σε τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό σας. επί της ουσίας, ας αποφύγουμε τους βερμπαλισμούς και τις δημόσιες καταδίκες. αν αυτό σας έμεινε από όλη αυτή την περιπέτεια, λυπάμαι αλλά κάπως έτσι οδηγηθήκαμε σε αυτή. εξυπνακίζοντας και μιλόντας επί της ηθικής, ενώ δίπλα μας γινόταν πάρτυ.

 12. Zame avatar
  Zame 12/12/2013 18:20:34

  Αθεμιτο ειναι οτι παραγει η δολιοτητα.

  Αν το ισχυρό του δικαίου..
  και όχι
  το δίκαιο του ισχυρού ..
  τότε ούτε η βία θα φέρνει ποιό πολύ βία ..
  & το αίμα να φέρνει ποιό πολύ αίμα..
  που σημαίνει 'αναδουλειές ?

  ΟΤΑΝ πλέον
  (τα αφεντικά και οι οικείοι του θα είναι-oxi monon- ΠΑΝΤΑ ΜΙΣΗΤΟΙ από τους πολίτες..- αλλα & με μία πολιτική ηγεσία διαπιστευμένα !!!απροετοίμαστη???
  στις ορέξεις μιας αδηφάγου παγκόσμιας οικονομίας-κλπ.
  ωστε - οικονομία ισχυρότερη της Πολιτικης-
  -που ούτε να απολαύσουνε τα πλούτη τους δεν θα μπορούν..)
  ακομα και με αυτήν την εύκολη αμφίδρομη μετάλλαξη του
  (τρομοκράτη-δολοφόνου με τρομοκράτη-Ρομπέν)

  ΙΣΩΣ (ευχή) μπορεί
  (η συμμετρική λογισμένη ευνόητη πίεση)
  να μετατραπεί έτσι ώστε να γινει η μεγάλη ευκαιρία του καπιταλισμού
  να "ΔΕΙ" & να κάνει το μεγάλο Αλμα στην Ιστορία
  καταστρέφοντας ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πλούτου
  (ένοχου έτσι & αλλιώς)
  προσεγγίζοντας την περίφημη παγκοσμιοποίηση
  ποιό ανθρωποκεντρικά βιώσιμα.&. φιλικά
  με μια διαφορετική 'οπτική κοινωνικού φιλελευθερισμού..
  περνώντας ομαλά στην νέα εποχή του ταλεντισμου.
  με νέους κανόνες πού έχουν προ-απαιτούμενο
  μια γενναιόδωρη παγκοσμια ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ.
  δράση πού είναι η μόνη ικανή να ξαναπαράγει
  πολιτισμικό πλούτο
  & όχι μόνον.

 13. victoria (true) avatar
  victoria (true) 12/12/2013 18:46:12

  Ενδιαφέρων ο προβληματισμός που μας δίνεις Τόνια...

 14. Ιπτάμενος Ολλανδός avatar
  Ιπτάμενος Ολλανδός 13/12/2013 00:25:20

  Μία (ενδιαφέρουσα, όπως πιστεύω) παραλλαγή της ιστορίας του Ρομπέν των Δασών:

  Στη γνωστή ιστορία υπήρξε ένας μηχανισμός που τα έπαιρνε από τους λίγους (άρχοντες) και τα έδινε στους πολλούς (εξαθλιωμένους χωρικούς). Με σημερινή φρασεολογία θα λέγαμε "αναδιανομή του πλούτου για μερική τουλάχιστον αποκατάσταση κοινωνικών ανισοτήτων".

  Αυτό που ζήσαμε στα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ήταν ακριβώς το αντίστροφο: έναν μηχανισμό που τα έπαιρνε από τους πολλούς και τα έδινε στους λίγους. Και δεν χρειαζόταν ο μηχανισμός αυτός στρατιώτες με πανοπλίες στην υπηρεσία του άρχοντα, όπως στη γνωστή ιστορία. Αρκούσε η χειραγώγηση και το μπέρδεμα της νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας (π.χ. νομοθετούμε για την μή εξορθολογισμένη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, ενθαρρύνουμε τον τζόγο στο χρηματιστήριο χωρίς τους αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς, κάνουμε τα στραβά μάτια για τον υπερδανεισμό, θεσμοθετούμε την ατιμωρησία των πολιτικών, οδηγούμε τη δικαστική εξουσία ουσιαστικά σε καταστάσεις αρνησιδικίας κλπ).

  Ουσιαστικά πρόκειται για την αναδιανομή πλούτου (του όποιου παραγόμενου τελοσπάντων εισοδήματος από παραγωγική εργασία) από τους πολλούς στους λίγους, με αποτέλεσμα την έξαρση των κοινωνικών ανισοτήτων.

  Πολύ φοβάμαι ότι ο μηχανισμός αυτός δεν προέκυψε τυχαία ή από συγκυρία, αλλά στήθηκε με πρόθεση, οργάνωση και σχέδιο.

  Είναι η ιστορία του Ρομπέν των Δασών από την ανάποδη...

 15. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 13/12/2013 11:32:46

  Τόνια G, τι ζώδιο είσαι;

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Γιώργος Αχαιός 13/12/2013 12:58:45

   Θα μου πεις το μέλλον μου αγαπητέ Γ.;

   • γιάννης αγιάννης avatar
    γιάννης αγιάννης @ Tonia G. 14/12/2013 10:41:26

    η ευρυμάθεια που λέγαμε. εκκολαπτόμενος χορταρέας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.