#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/09/2012 10:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες Καθημερινά γίνεται λόγος για τα δάνεια των ιδιωτών και για την ανάγκη κουρέματος ώστε να μπορούν να αντέξουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μέσα στη δίνη της κρίσης, που μαστίζει τη χώρα. Οι τράπεζες είναι σαφώς αντίθετες σε μία τέτοια εκδοχή, αλλά και όσοι μέχρι τώρα έχουν αποπληρώσει δάνεια στο ακέραιο αισθάνονται αδικημένοι αν συμβεί το κούρεμα. Τονίζεται μάλιστα από την πλευρά τους ότι πάλι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καλύψουν τις απώλειες των τραπεζών.

 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη, ότι από ενδεχόμενο κούρεμα των δανείων ή από άλλες λύσεις που θα αναλυθούν στη συνέχεια, το βάρος θα σηκώσουν πάλι οι φορολογούμενοι. Αντίθετα όσο καθυστερούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα τόσο περισσότερα μέτρα περικοπών και φορολογίας αναγκάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει γιατί σε ότι αφορά στους πολίτες, η αδυναμία αποπληρωμής σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση των τραπεζών οδηγεί μεγάλο μέρος από το διαθέσιμο εισόδημα στο δάνειο και δεν περισσεύει τίποτε για πληρωμή φόρων ή κατανάλωση, που δημιουργεί έσοδα στο κράτος και θέσεις εργασίας. Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, αντίστοιχα η μείωση της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών σε συνδυασμό με το δανεισμό τις οδηγεί σε συνεχόμενα λουκέτα και τους εργαζόμενους στην τεράστια λίστα των ανέργων. Ποιό είναι λοιπόν το επιθυμητό; Να αφήνουμε το ζήτημα των δανείων να βαλτώνει και την ύφεση να καλπάζει ή να βρούμε λύσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες ώστε να γίνει πράξη η επανεκκίνηση της οικονομίας. Τέτοιες λύσεις υπάρχουν και δεν είναι μόνο το κούρεμα των δανείων.

 

1. Προσαρμογή επιτοκίων προς το χαμηλότερο

 

Είναι γεγονός πως υπάρχουν όμοια δανειακά προϊόντα, με τις ίδιες εξασφαλίσεις, αλλά με διαφορετικό επιτόκιο μεταξύ πελατών της ίδιας τράπεζας. Πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός και να εξισωθούν όλα τα επιτόκια στο χαμηλότερο.

 

2. Απεμπλοκή του φυσικού προσώπου μετά τον πλειστηριασμό

 

Η συνεχής απομείωση της αξίας των ακινήτων ή άλλων εξασφαλίσεων πρέπει να αφορά τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού ρίσκου. Δυστυχώς στην Ελλάδα αφού πλειστηριαστεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο που αποτελεί εξασφάλιση δανείου αν υπολείπεται κάποιο ποσό συνεχίζει να βαραίνει το δανειολήπτη. Με τον τρόπο αυτό καταστρέφεται ολοκληρωτικά και δεν του δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσει από την αρχή.

 

3. Αναστολή πληρωμής για δύο χρόνια όσων ήταν συνεπείς μέχρι το 2010

 

Η οικονομική ζωή του τόπου ανατράπηκε δραματικά με την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης το 2010. Η πλειοψηφία των δανειοληπτών εξυπηρετούσε με συνέπεια τα δάνεια αλλά σήμερα δεν μπορεί. Η αναστολή πληρωμής για τα επόμενα δύο χρόνια, με κεφαλαιοποίηση των τόκων. είναι αναγκαία και θα δώσει "ανάσα" στην αγορά με θετικό αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους.

 

4. Υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και των ΜμΕ

 

Αφού καθοριστεί το πλαίσιο της υπερχρεωμένης επιχείρησης, η υπαγωγή της στον ισχύοντα νόμο για τα νοικοκυριά θα δώσει λύση και διέξοδο σε αρκετές ΜμΕ που στενάζουν. Σε τί διαφέρει άλλωστε μία ατομική υπερχρεωμένη επιχείρηση από έναν μισθωτό που είναι σήμερα άνεργος; Μόνο στο ότι δεν θα πάρει επίδομα ανεργίας αν κλείσει την επιχείρησή του.

 

5. Εφαρμογή των κανόνων της Τράπεζας της Ελλάδος

 

Τα δάνεια και η λειτουργία των τραπεζών, ανεξάρτητα από ότι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες που έχει θεσπίσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Η άμεση εφαρμογή ΟΛΩΝ αυτών των κανόνων είναι επιβεβλημένη και θα ανακουφίσει μεγάλη μερίδα δανειοληπτών.

 

6. Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης για ακόμη δύο χρόνια

 

Οι πλειστηριασμοί στην παρούσα συγκυρία το μοναδικό αποτέλεσμα που θα έχουν είναι η μεγαλύτερη απομείωση των αξιών των ακινήτων και η ολοκληρωτική καταστροφή των δανειοληπτών. Είναι μία περίπτωση που δεν συμφέρει ούτε τις τράπεζες με τις παρούσες αξίες. Απλά αποτελούν μοχλό πίεσης. Η αναστολή τους μέχρι να αλλάξει τροχιά η οικονομία της χώρας είναι αναγκαία και μας απομακρύνει και από μία άλλη πηγή κοινωνικής έκρηξης.

 

7. Πληρωμή τόκων ανά έτος και ταυτόχρονη κεφαλαιοποίηση

 

Στα κεφάλαια κίνησης που η πληρωμή τόκων γίνεται συνήθως ανά τρίμηνο η αλλαγή σε πληρωμή ανά έτος θα βοηθήσει τις τράπεζες να μην εγγράψουν επισφάλειες για την τρέχουσα χρήση και να προχωρήσουν σε ταυτόχρονη κεφαλαιοποίηση των τόκων δίνοντας έτσι περιθώριο δύο ετών στις επιχειρήσεις.

 

8. Ρύθμιση δανείων ΤΕΜΠΜΕ

 

Τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου πρέπει να μπορούν να ρυθμίζονται όταν έχει αποπληρωθεί τουλάχιστον το 20% του ποσού που αφορούσε την τράπεζα. Για τα άτοκα δάνεια του πρώτου κύκλου η ρύθμιση να έχει επιτόκιο όσο το επιτόκιο των έντοκων του δεύτερου κύκλου.

 

9. Επιμήκυνση

 

Κάθε μορφής επιμήκυνση που θα ελαφρύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι σημαντική. Δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει μονομερώς από τις τράπεζες (αύξηση επιτοκίου, πρόσθετες εξασφαλίσεις κλπ). Πρέπει να είναι στο πλαίσιο νομοθετικής ρύθμισης προς όφελος των δανειοληπτών με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τις τράπεζες.

 

Όσα αναφέρθηκαν δεν έχουν στόχο την καταστροφή των τραπεζών και την αποφυγή πληρωμής από πλευράς των ιδιωτών και των επιχειρήσεων. Εντάσσονται στο πλαίσιο της πλέον απρόβλεπτης και μεγάλης μεταβολής των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποφυγή μίας κοινωνικής έκρηξης με διαφορετικά από τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά. Ακόμη και το Αστικό Δίκαιο, αστική σύμβαση είναι εξάλλου η σύμβαση δανείου, λαμβάνει υπ' όψη την απρόβλεπτη μεταβολή. Σε αυτή μάλιστα τη διάταξη βασίζονται και οι μειώσεις ενοικίων για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις.

Βασίλης Τσιαλιαμάνης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γραβατοφορος avatar
  Γραβατοφορος 14/09/2012 10:57:59

  Πραγματικα ...Ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις για τους δανειολήπτες.

  Αρκει να ανοιξουν τα ματια τους και τα αυτια τους οι αρμοδιοι, και να διαβασουν αυτη τη πραγματικα δικαιη προταση.

 2. Jim Bim avatar
  Jim Bim 14/09/2012 11:38:50

  Πρέπει να γίνει κούρεμα των στεγαστικών ώστε να αποφύγουμε την καταστροφή που έγινε στις ΗΠΑ.

  Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να αλλάξει η νομοθεσία και η υποθήκη να ακολουθεί το ακίνητο και όχι τον δανειολήπτη ….

  Πρέπει τελικά και οι Τράπεζες να έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

  Να μην έδιναν δάνεια και στην κουτσή Μαρία !!!!!!!!!!!!!!!

  • Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
   Βασίλης Τσιαλιαμάνης @ Jim Bim 14/09/2012 12:34:37

   Ακριβώς αυτό. Η υποθήκη να ακολουθεί το ακίνητο και όχι το δανειολήπτη.

 3. 0030salvador avatar
  0030salvador 14/09/2012 11:39:53

  Οταν μου κόβουν μισθούς και δεν μπορώ να αποπληρώσω το δάνειό μου για να πληρωθεί χρεος που αφορά ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών που ξεκίνησε απο τον Αλογοσκούφη είναι προφανές ότι θα απαιτήσω κούρεμα χρεους απο την τράπεζα και όχι τοκογλυφικές ρυθμίσεις και άλλες εξυπνουλίστικες λύσεις,τελεία και παύλα.δεν το θεωρώ ανακούφιση αλλά υποχρέωση διότι δεν είναι ανακούφιση να σε γδάρω και μετά να σου βάλω αλοιφή για να μην υποφέρεις και να σε χρεώσω και απο πάνω.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 14/09/2012 11:40:50

  Πότε θα έρθουν τα νέα ειδοποιητήρια της εφορίας
  http://on-msn.com/URyEZu

 5. zame avatar
  zame 14/09/2012 12:27:48

  χαχαα..Δικαια λυση...-το αλλο με τον Τοτο ειναι καλυτερο-...

  ειναι εξοργιστικα & χυδαιο ..τουλαχιστον
  ..για να μην πω τιποτε αλλο..
  (- προχωρήσουν σε ταυτόχρονη κεφαλαιοποίηση των τόκων-)
  "πυροδοτοντας το φυτιλι..του ΧΑΜΟΥ"

  ΟΧΙ -οριζοντιως & καθετως- στις οποιες ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ...
  ειναι επιβεβλημενο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το ΑΤΟΚΟ ΠΑΓΩΜΑ για οσο χρονο χρειαστει μεχρι να ΞΑΝΑΠΑΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ η κατεστραμενη αγορα..
  & το μονο που ειναι δεδομενο ΔΕΝ την κατεστρεψαν οι δανειοληπτες.ΟΥΤΕ ηταν υποψιασμενοι για το τι επακολουθησε...και χασαν τα λεφτα τους την δουλεια τους τον οποιο προγραματισμο τους & τα ονειρα τους..κατι που σαφως ΡΟΚΑΝΙΖΕΙ και την ΥΓΕΙΑ τους..

  ...και ετσι οπως πανε τα πραγματα.. ακομα & 3 θαυματα να γινουν..ΧΛΩΜΟ.
  (1θαυμα) να ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΛΑ τα ΔΑΝΕΙΑ...ακόμα και αυτά που μπορούν ακόμα να εξυπηρετηθούν..
  πριν ξεσπάσουν ομαδικές αγωγές & προσφυγές ασφαλιστικών μέτρων για τις ζημιές που υπέστησαν
  από την πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά ύφεση..που οδηγεί στην βιοποριστική σύνθλιψη..& σε ανθρωπιστική κρίση.

  (2θαυμα) Μηδενικά ενοίκια -για ένα εύλογο χρονικό διάστημα-
  (αφού η αγοραστική δύναμη δεν καλύπτει ούτε τα λειτουργικά έξοδα..
  οδηγώντας παραλληλα κόσμο & κοσμάκη στην απελπιστικά καλπαζουσα ΑΝΕΡΓΙΑ )
  ..ευνοώντας παράλληλα (τα εργασιακά ευνόητα ) και την εξάπλωση των πολυεθνικών..
  πού τείνουν να διαθέτουν πλέον σχεδόν μονοπωλιακά τα ειδή βασικών αναγκών..κλπ)

  (3 θαυμα) Δωρεάν Αξιοπρεπή ΣΤΕΓΗ-με ΦΩΣ-ΝΕΡΟ-ΤΗΛ+ΤΡΟΦΗ & ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ. για την κατανάλωση
  (μόνον ως έτσι μπορουν να χαρακτηριστούν οι μισθολογικές αμοιβές)
  ...και όλα αυτά αφού πρώτα αλλάξουν ριζικά οι μακροχρονιες & στρεβλές νοοτροπίες.
  ..ο Κομφουκιος το ειπε..?
  Βρες πρώτα μια απασχόληση που σου αρέσει & να την αγαπάς...δούλεψε την.."προπονήσου" καλά & θα έρθουν και τα χρήματα..
  (και να τα φορολογουν τοτε απο το πρωτο euro )
  ...και ΟΧΙ το ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
  ..επιβαρυνόμενο μάλιστα από την χυδαία αύξηση του κόστους ζωής..
  & συνθλίβοντας τα εισοδήματα..που παράλληλα είναι & η κατανάλωση του άλλου..(αδιέξοδο το εκρηκτικό κοκτέιλ) & ο νοων νοητο.

 6. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 14/09/2012 12:39:51

  Θα συμφωνούσα αλλά
  1. Το κράτος μου κόβει στο μισό τον μισθό μου(περικοπές+αυξηση της φορολογίας) ή μου κλέινει την επιχείρηση αφου αρνείται να μου πληρώσει τα χρωστούμενα και συνεχώς με παραπέμπει στο επόμενο πακέτο που θα πάρουμε απο την τροικα ή με αφήνει στην ανεργία αν είμαι ιδιωτικός υπάλληλος
  2. Απο την άλλη κουρεύει μέσω PSI τα ομόλογα των τραπεζών αφού ομως πρώτα έχει δώσει εγγυήσεις δεκάδων δις και μετέπειτα ανακεφαλαιώσει τις τράπεζες μέσω του μηχανισμού στήριξης.

  Και ποιά είναι στην ουσία η πρόταση;
  1.να γίνει αναστολή πληρωμών για 2 χρόνια αλλά να κεφαλαιοποιηθούν οι τόκοι; Περισσότερο κεφάλαιο δεν σημαίνει αυτομάτως και περισσότερους τόκους για όλα τα επόμενα χρόνια; Αστε που και η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη κάνει λογο για σχετικά πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας απο το 2020 και μετά

  2.Στην χώρα δεν εφαρμόζεται μια βίαιαη εσωτερική υποτίμηση; Τα 100 ευρώ που παίρναμε πριν 3 χρόνια τωρα απέμειναν στην καλύτερη περίπτωση 70 ενώ με το νέο πακέτο πιθανά να πάνε στα 60
  Τα 100 ευρω όμως που χρωστουσαμε στην τράπεζα οχι μόνο δεν θα μειωθούν ή παραμέινουν 100 αλλά με την κεφαλαιοποίηση των τόκων θα γίνουν 110 ή παραπάνω.
  Με ποιό τρόπο θα πληρωθούν; Μαθηματικά δεν οδηγούμαστε στην κατάσχεση απο τις τράπεζες της περιουσίας των δανειοληπτών;
  Μήπως τελικά αυτός ειναι ο τελικός στόχος;

  Επειδή δεν έχω καμμία σχέση με τα σύγχρονα οικονομικά αλλά τις σκεψεις και τους υπολογισμούς τους κάνω βασιζόμενος στα μαθηματικά του δημοτικού διορθώστε αν κάνω λάθος

  • Βασίλης Τσιαλιαμάνης avatar
   Βασίλης Τσιαλιαμάνης @ Χμμμμ 14/09/2012 12:49:12

   Τα μαθηματικά σας είναι απολύτως σωστά. Οι λύσεις που προτείνονται είναι εναλλακτικές στην περίπτωση που δεν γίνει κούρεμα των δανείων αλλά και συμπληρωματικές κάποιες από αυτές. Επίσης είναι λύσεις που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και να ανακόψουν το πρόβλημα, έστω μέχρι την απόφαση κουρέματος, αν αυτό γίνει.

 7. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 14/09/2012 12:50:59

  Ας αφήσουμε και τα εξώδικα που στέλνουν για μικρές καθυστερίσεις και ουσιαστικά είναι ακόμη ένας τρόπος για να αυξήσουν τα έσοδά τους.
  Ποιός όμως έχει τα κοχόνες για να τα βάλει με τις τράπεζες; Ο Σταϊκούρας και ο κάθε Σταϊκούρας; Το σχέδιο είναι η αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, ακόμη κι αυτής που αποκτήθηκε από προηγούμενες γενιές. Μέσω αυτού θα μπορέσουν να δημιουργήσουν το φθηνό εργατικό δυναμικό που ονειρώνονται κι η άλωση της χώρας.

  Μέχρι τώρα οι τράπεζες με τις ρυθμίζεις δανείων είναι μόνο κερδισμένες, δεν έχουν χάσει τίποτε. Είναι ώρα να συμμετάσχουν κι αυτές ( οι μεγαλομέτοχοι ) στην κρίση και στη σωτηρία της χώρας ( του λαού της ).

 8. zame avatar
  zame 14/09/2012 12:56:28

  sorry αλλα... Η ηθική ως συνείδηση ,και το δίκαιο ως αίσθημα δικαιοσύνης είναι προυπόθεση και θεμέλιο του συλλογικού βίου.
  Χωρίς ντροπή και χωρίς δίκαιο οποιαδήποτε μορφή κοινωνικής συμβίωσης είναι απλώς Α δ ύ ν α τ η!

 9. xbab avatar
  xbab 15/09/2012 15:57:59

  Το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων είναι ΚΡΑΤΙΚΟ πιστωτικό ίδρυμα.
  Τι την εμποδίζει την κυβέρνηση να κουρέψει κεφάλαια[πχ στεγαστικών], αλλά και τα μειώσει τα τσιμπημένα επιτόκια;
  Γιατί δεν το κάνει για ν' ανασάσει ο κόσμος;
  Γιατί κ.πρωθυπουργέ;

 10. Στέφανος avatar
  Στέφανος 20/10/2012 13:40:14

  Μακροχρόνιες δεσμεύσεις, όπως τα δάνεια 20ετούς διάρκειας, είναι αυτό ακριβώς. ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Άσχετα με το πως θα πάει η οικονομία, μισθοί, κέρδη, έσοδα κλπ. Όσοι δεσμεύονται με αυτά, καλά θα έκαναν να ήξεραν τι υπέγραφαν. Είπαμε: Το π.. σου και την υπογραφή σου δεν τη βάζεις οπουδήποτε.

  Αν τους τα χαρίσουμε όλα, τότε αυτοί που ήταν σόφρωνες και δεν δεσμεύτηκαν, αντί να τους διατίθονται φτηνά ακίνητα/αυτοκίνητα/επιχειρήσεις κλπ, αυτά θα παραμείνουν στους (μη-σόφρωνες) τρέχοντες ιδιοκτήτες τους. Δηλαδή, στη διαμάχη μεταξύ τζίτζικα και μέρμυγκα κερδίζει ο τζίτζικας. Συγνώμη, αυτό απλά δεν γίνεται, ότι και να λένε οι νόμοι.

 11. Karenin avatar
  Karenin 20/10/2012 14:17:51

  Ο δανειολήπτης στην ουσία ρευστοποιησε το μελοντικό του εισόδημα μέ το δάνειο που πήρε. Οχι όλο το 30% μόνο. Υποτίθεται ότι η τράπεζα τσεκάρισε αν το ποσοστό αυτό καλύπτει την δόση την συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία. Οπότε οι ρυθμίσεις δεν μπορουν να ξεπερνάν αυτό το ποσό. Για τους άνεργους ανάστολή απλά. Για πρώτη κατοικία αναστολή με ρήτρες ανάπτυξης.
  Για διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες μακράν η καλύτερη η Κατσέλη.
  Τώρα τι θα γίνει οταν καταλάβουμε ότι το σπίτι που πήραμε με δάνειο 300.000,
  αποτιμάται σήμερα τα μισά, και για τα 25 χρόνια αποπληρωμής χρωστάμε 600,000, είναι άλλη ιστορία που πιστεύω θα την αναλύσει καλύτερα ο Θείος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.