#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/10/2013 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ραντεβού Σαμαρά-Βενιζέλου


Με μια …καυτή ατζέντα μπροστά τους Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος συναντιούνται αύριο το απόγευμα στο Μαξίμου, σε ένα από τα πιο κρίσιμα ραντεβού τους.


Μπορεί πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να είναι σε ανοικτή γραμμή, αλλά τα θέματα που έχουν μπροστά τους, με κορυφαίο αυτό της  προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επέβαλαν την συνάντηση, ώστε να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, στο τέλος της εβδομάδας και οι επαφές του, με Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς παράγοντες, η έλευση της τρόικας και η σκληρή διαπραγμάτευση, οι κόντρες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Δ. Αβραμόπουλου και η ολοκλήρωση του κειμένου της προγραμματικής συμφωνίας των δύο εταίρων, που έχει στιχιώσει, συνθέτουν την ατζέντα του αυριανού τετ α τετ Σαμαρά-Βενιζέλου.

Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα που αναμένεται να απασχολήσει την συνάντηση των δύο ανδρών είναι βεβαίως ο σχεδιασμός της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι εμφανίζονται σκληροί απέναντι στην χώρα μας και αξιώνουν νέα μέτρα, αγνοώντας προκλητικά τα όσα έχουν επιτευχθεί από ελληνικής πλευράς και αθετώντας τις δεσμεύσεις τους για ρύθμιση του χρέους.

 

Σαμαράς και Βενιζέλος έχοντας συμφωνήσει, ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται την επιβολή νέου μνημονίου και διεκδικεί την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup, του Νοεμβρίου του 2012, πρέπει τώρα να θέσουν τα όρια του σκληρού μπραντεφέρ με την τρόικα και να ετοιμάσουν το plan Β, σε περίπτωση ναυαγίου στην διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Βασικός διαπραγματευτικός άξονας παραμένει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, σε συνδυασμό της απόφασης του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου, αλλά οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα συζητήσουν και τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν από την όποια εξέλιξη υπάρξει στην κόντρα με την τρόικα. Ο Ε. Βενιζέλος αναμένεται να επαναδιατυπώσει στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και πως η κυβέρνηση οφείλει να επιμείνει στις θέσεις της μέχρι τέλους.

 

Το δεύτερο και ίσως το πιο ακανθώδες ζήτημα για την κυβερνητική συνύπαρξη Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ είναι η προγραμματική συμφωνία των δύο εταίρων, η οποία συνεχώς εξαγγέλλεται και διαρκώς αναβάλλεται. Η Ιπποκράτους πιέζει να ολοκληρωθεί και να δοθεί στην δημοσιότητα το κείμενο, ενώ το Μαξίμου μοιάζει να κρατάει καθυστερήσεις στο θέμα, αφού υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

 

Ωστόσο οι πληροφορίες εμφανίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιμένει πολύ στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μένει να δούμε αν η προγραμματική κυβερνητική συμφωνία δικαιώσει και αύριο τον στιχιωμένο χαρακτήρα της.

 

Πάντως το βασικό περίγραμμα της συμφωνίας μοιάζει δεδομένο, αφού οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στους κύριους άξονες του κειμένου, που είναι όχι σε νέα οριζόντια μέτρα, ναι στην προσπάθεια για ανάπτυξη και την οικονομική στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

 

Συμφωνία  υπάρχει ακόμη στο θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, της θωράκισης της Δημοκρατίας και των θεσμικών αλλαγών που πρέπει να προωθηθούν το επόμενο διάστημα.

Μείζον είναι και το θέμα της κακής χημείας που υπάρχει στην σχέση του Ε. Βενιζέλου με τον Δ. Αβραμόπουλου και η οποία συχνά προκαλεί «θερμά επεισόδια» και μίνι κυβερνητικές κρίσεις, αναδεικνύοντας πρόβλημα συνοχής του κυβερνητικού σχήματος.

Ροβεσπιέρος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτριος ο Μυροβλύτης avatar
  Δημήτριος ο Μυροβλύτης 22/10/2013 13:55:30

  οὓς ὁ Θεὸς συνέζευξεν, ἄνθρωπος μή χωριζέτω.

  Άντε και καλούς απογόνους.

 2. Μπόρα avatar
  Μπόρα 22/10/2013 15:25:57

  Το Μαξίμου ΚΑΛΥΠΤΕΙ π λ ή ρ ω ς ΒΕΝΙΖΕΛΟ για τον Σκαραμαγκά

  ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα κατά του Α ν τ ι π ρ ο έ δ ρ ο υ της κ υ β έ ρ ν η σ η ς και Π ρ ο έ δ ρ ο υ του Π Α Σ Ο Κ για το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού είναι ανυπόστατη και ωμά συκοφαντική με μόνο στόχο την κυβέρνηση και την εξυπηρέτηση της τυχοδιωκτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει περιέλθει σε στρατηγικό αδιέξοδο και δεν έχει τίποτα ουσιαστικό και υπεύθυνο να πει για την πορεία της χώρας.

  Οι παρεμβάσεις του κ. Βενιζέλου στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2010-11 έγιναν υπό συνθήκες δ ι α φ ά ν ε ι α ς και σε εκτέλεση ειδικού νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή προκειμένου να αντιμετωπισθεί ένας γόρδιος δεσμός που είχε δημιουργηθεί λόγω των κακών αρχικών συμβάσεων.

  Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το ποια άποψη είχε κ ά θ ε κόμμα την εποχή εκείνη για την μία ή την άλλη επιλογή. Το β έ β α ι ο είναι ότι οι επιλογές έγιναν με απόλυτη διαφάνεια από την ίδια τη Βουλή προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική λύση - υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες- για τα συμφέροντα του δημοσίου και της εθνικής οικονομίας.

  Γι’ αυτό και τ ώ ρ α η θέση της κυβέρνησης έχει ως β ά σ η το νόμο του 2010. Στόχος μας είναι η διάσωση των ναυπηγείων και η ολοκλήρωση και παραλαβή των υποβρυχίων, που με βάση το νόμο αυτό έχουν περιέλθει στην κυριότητα του δημοσίου.

  Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εμπλεκόμενα μέρη είναι δύσκολη. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι οι συντονισμένες ενέργειες όλων των συναρμοδίων υπουργείων που ακολουθούν την ενιαία αυτή γραμμή, θα αποδώσουν σύντομα αποτελέσματα χάριν της εθνικής ναυπηγικής υποδομής, των εργαζομένων και των αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.

  Επισημαίνουμε στον κ. Τσίπρα πως αυτή την ώρα κάθε απόπειρα διάσπασης του εσωτερικού μετώπου απέναντι στην ιδιοκτησία των ναυπηγείων τροφοδοτεί εκούσια ή ακούσια με επιχειρήματα τους αντιδίκους του ελληνικού δημοσίου».

 3. Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα... avatar
  Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα... 22/10/2013 19:07:43

  Τι βαρύ ...βαρίδι!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.