#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/06/2012 19:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη μετά την ήττα της Μέρκελ



 Ραγδαίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται στην ευρωζώνη, μετά τις ιστορικές αποφάσεις των 17 Ευρωπαίων ηγετών, τα ξημερώματα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες. Η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία προσήλθε στη βελγική πρωτεύουσα με την κεκτημένη ταχύτητα των 18 προηγούμενων Συνόδων από την έναρξη της κρίσης δημόσιου χρέους και τη βεβαιότητα πως μπορεί να συνεχίζει το «nein» σε όλα, αυτή τη φορά έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ και, όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, πέρασε από κάτω…

Σε πολιτικό επίπεδο οι εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής σηματοδοτούν σημαντικές αλλαγές με νέα πρόσωπα που εμφανίζονται πλέον στο προσκήνιο και αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα, όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και κατά δεύτερο λόγο ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το γερμανογαλλικό δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί, που φέρει κολοσσιαία ευθύνη για τη σημερινή δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλές χώρες της ευρωζώνης, δεν ανανεώθηκε μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ. Αν και είναι ακόμη νωρίς για εξαγωγή του συμπεράσματος ότι ο γαλλογερμανικός άξονας έχει καταρρεύσει, το βέβαιο είναι πως δεν βρισκόμαστε μακριά από αυτή τη διαπίστωση. Από την πρώτη στιγμή ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας δημιούργησε μια άλλη δυναμική στην ευρωζώνη μαζί με τους ηγέτες του Νότου και αυτή η δυναμική είναι που οδήγησε στην άτακτη υποχώρηση της καγκελαρίου στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Μέρκελ βρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης σχεδόν μόνη της, έχοντας μια χλιαρή υποστήριξη από τον Φινλανδό πρωθυπουργό, απέναντι σε 15 ηγέτες της ευρωζώνης, όλους τους ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους, αλλά και τους διεθνείς εταίρους, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τηλεφωνικώς πίεζε και αυτός από την πλευρά του. Είναι προφανές και οφείλεται σε ιστορικούς λόγους πως οι Γερμανοί δεν αντέχουν την απομόνωση και το στιγματισμό. Και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι η Μέρκελ άλλα έλεγε φεύγοντας από το Βερολίνο και άλλα έκανε στις Βρυξέλλες. Το ότι έφυγε άρον άρον το πρωί της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να μη ληφθεί απόφαση για την ανανέωση της θητείας του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι ενδεικτικό της δυσφορίας της για τη δεινή ήττα που υπέστη.

Δύο φορές στη διάρκεια της συζήτησης ο Μόντι και ο Ραχόι απείλησαν πως θα βάλουν βέτο στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου, ενώ εμπόδισαν τον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, να δώσει συνέντευξη Τύπου για τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με την ανάπτυξη. «Δεν υπάρχουν αποφάσεις για κανένα θέμα, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για άμεση λήψη μέτρων με στόχο να εφησυχάσουν οι αγορές», είπαν και οι δύο στον πρόεδρο της Ε.Ε., ενώ και ο Ολάντ τού διαμήνυσε πως, αν δώσει συνέντευξη Τύπου, οφείλει να πει όλη την αλήθεια για το τι συμβαίνει στην αίθουσα. Τελικά, ακολούθησε μια μαραθώνια συνεδρίαση μέχρι τις 5 το πρωί της Παρασκευής, η οποία οδήγησε και στις πολύ σημαντικές αποφάσεις για την ευρωζώνη.

Η πρώτη μεγάλη απόφαση θέτει τις βάσεις για την άμεση δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Ολες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα τεθούν σε εποπτεία Μηχανισμού υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επιπλέον οι προβληματικές τράπεζες θα σταματήσουν να επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη δεν θα αναλαμβάνουν πλέον τη διάσωσή τους. Αυτή θα γίνεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα προχωρά στην ανακεφαλαιοποίησή τους. Οι παραπάνω αποφάσεις θα εγκριθούν και τυπικά στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 9 Ιουλίου, ενώ οι νομικές πτυχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τους έτους.

Η δεύτερη μεγάλη απόφαση προβλέπει για πρώτη φορά τη δυνατότητα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον επόμενο μήνα, να μπορεί να αγοράζει στη δευτερογενή αγορά ομόλογα μιας χώρας που βρίσκονται υπό πίεση στις αγορές. Βασική προϋπόθεση που τίθεται είναι η εν λόγω χώρα να τηρεί κατά γράμμα τους κανόνες περί δημοσιονομικής πειθαρχίας και όλους τους στόχους που έχουν τεθεί (στην εν λόγω χώρα) στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης. Πρόκειται για μια απόφαση αδιανόητη για τους Γερμανούς ακόμη και λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο.

Μπόνους στην Ιρλανδία για την υποταγή στο Μνημόνιο

Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ πήρε ένα σημαντικό «δώρο» από τους εταίρους, που ανοίγει το δρόμο ώστε ένα μεγάλο μέρος τους χρέους της, που οφείλεται στη δανειοδότηση για τη διάσωση των τραπεζών, να περάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αυτομάτως χαλαρώνει το Μνημόνιο της Ιρλανδίας από δημοσιονομικής πλευράς.

Η ανταπόκριση στην Ιρλανδία οδηγεί και σε ένα άλλο συμπέρασμα που θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της και η ελληνική κυβέρνηση. Τη διάθεση πλέον να επιβραβεύονται οι μνημονιακές χώρες που τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Αλλωστε, το αναφέρει αυτό η απόφαση της Συνόδου της ευρωζώνης.

Με άλλα λόγια, αν η χώρα μας βρισκόταν σήμερα εντός των στόχων στο Μνημόνιο, θα μπορούσε να ζητήσει τα 50 δισ. ευρώ (περίπου 25% του ΑΕΠ) που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να μη «φορτωθούν» στο ελληνικό χρέος. Αυτό εκ των πραγμάτων θα οδηγούσε σε χαλάρωση των όρων του ελληνικού Μνημονίου. Ωστόσο, η απόφαση της Συνόδου αναφέρει με ρητό τρόπο ότι αυτό που έγινε με την Ιρλανδία μπορεί να εφαρμοστεί στο μέλλον και σε άλλες χώρες.

Το βέβαιο από τη Σύνοδο είναι ότι η ευρωζώνη αλλάζει πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, μια εξέλιξη από την οποία θα πρέπει να επωφεληθεί και η χώρα μας. Διαφορετικά, όσο θωρακίζεται η ευρωζώνη με αποφάσεις όπως αυτές τις Συνόδου Κορυφής τόσο λιγότερο επώδυνη θα είναι γι’ αυτήν η αποχώρηση μιας χώρας από το ευρώ.

 

Νίκος Μπέλλος για τον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dyer avatar
  Dyer 30/06/2012 21:46:55

  Οι νομοταγείς μνημονικές χώρες μέχρι τώρα περίμεναν την επιβράβευση από τις αγορές η οποία όμως δεν ερχόταν με τίποτα. Τελικά τα μνημόνια ήταν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.
  Μετά τη σύνοδο κορυφής, άσχετα με τα περί ήττας των Γερμανών, παίρνεται ουσιαστικά η απόφαση οι νομοταγείς χώρες να απολαμβάνουν δικαιωματικά κάποιων συγκεκριμένων αμοιβών από την ΕΕ και να μη περιμένουν μόνο την επιείκεια των αγορών.
  Από μια άποψη η ήττα των Γερμανών επειδή συνδέεται με την «νομιμότητα» την οποία επιζητούσαν δεν ξέρω τελικά πόσο ήττα ήταν. Έχει πολλά έργα ακόμα να δούμε και η χώρα μας συνεχίζει στα πολύ δύσκολα. Οι ελπίδες να ξεφορτωθούμε τα 50 δις είναι ακόμα πολύ μακριά.

 2. Βασίλης avatar
  Βασίλης 30/06/2012 23:28:07

  Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί θα πρέπει να συνδέεται το ζήτημα της μη εγγραφής στο δημόσιο χρέος των χρημάτων που θα λάβουν για την στήριξή τους οι τράπεζες με την πορεία του Μνημονίου. Τι θα πει να δίνεται ως "ανταμοιβή για τις χώρες που αποδεικνύουν ότι τα πάνε καλά"; Τα λεφτά πάνε στις τράπεζες, το κόστος πρέπει να το επωμίζονται οι τράπεζες, τελεία και παύλα. Τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, αυτή είναι απαράδεκτη πολιτική εκβιασμού, πρέπει να χαρακτηριστεί ως τέτοια ΔΗΜΟΣΙΩΣ και δεν πρέπει επ'ουδενί να γίνει αποδεκτή! Πρέπει να απαιτήσουμε να αποδωθεί δικαιοσύνη!

 3. franc avatar
  franc 30/06/2012 23:48:13

  Επομένως αν πληρωθουν τον επόμενο μήνα όλοι οι Ελληνες με ομόλογα του κράτους ώστε να πιάσουμε τους στόχους, θα μπορέσουν οι τράπεζές μας να εισπράξουν καμια 200ριά δις για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους ρος το Ελληνικό κράτος και εκείνο με τη σειρά του να μειώσει το χρέος στο 60% του ΑΕΠ
  και να τελειώσει η κρίση? ή όλα αυτά είναι μόνο για τους άλλους και θα χρειστεί να τους στείλουμε τον Τσίπρα για να μή βγαίνει απο τη σύσκεψη αν δεν πάρει τα λεφτά όπως ο Μόντι?

  • anetos avatar
   anetos @ franc 01/07/2012 13:17:31

   "οι τράπεζές μας να εισπράξουν καμια 200ριά δις για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους ρος το Ελληνικό κράτος "

   σε λιγο θα μας πεις οτι φταινε οι τραπεζες για το χρεος ...ουτε ο τσιπρας εν το ειπε ....

   • franc avatar
    franc @ anetos 01/07/2012 23:18:00

    To είπαν και το έγραψαν όλοι οι νομπελίστες οικονομολόγοι. Αν δεν έσκαγαν οι Northrock Bank, Leehman brothers,Dexa, Bankia, και όλες οι Ισλανδικές, Ιρλανδικές, και οι μισές Ελληνικές, Ιταλικές και Ισπανικές τράπεζες, δεν θα υπήρχε κρίση. Δεν το κατάλαβες?

 4. blue nile avatar
  blue nile 01/07/2012 00:28:26

  Η Ευρώπη πήρε κάποιες ανάσες και το ευρώ κέρδισε μια ολιγόμηνη παράταση ζωής.
  Ήταν η πρώτη Σύνοδος που είχε κάποια χειροπιαστά ουσιαστικά αποτελέσματα.
  Το πρόβλημα της ευρωζώνης δεν λύθηκε.
  Καταρχήν κανείς δεν ξέρει αν αυτές οι αλλαγές θα ψηφιστούν από το γερμανικό κοινοβούλιο.
  Όμως όλα δείχνουν ότι είμαστε για πρώτη φορά στον μόνο δρόμο που μπορεί να χαρίσει τα χαμόγελα σε όλη την ευρωζώνη.
  Μένουν άλλες δύο κινήσεις: το ευρωομόλογο (χωρίς υποτέλεια) και η διαδραμάτιση σημαντικότερου ρόλου από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.
  Ο Μάριο Μόντι έδειξε το πως πρέπει να ενεργεί ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός τραπεζίτης. Δημιούργησε εκείνες τις συμμαχίες που έπρεπε και στρίμωξε για πρώτη φορά την Μέρκελ.
  Όχι σαν το δικό μας ανεκδιήγητο Παπαδήμο που πιο πολύ νοιαζόταν να μη χάσει κάνα ευρώ η ΕΚΤ της οποίας υπήρξε το Νο 2, έτσι δεν κούρεψε τα 60 δις ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Τουλάχιστον 30 δις χαμένα για μας ενώ Μέρκελ και Λαγκάρτ ενέκριναν και πίεζαν για το κούρεμα.
  Θα τα ξαναπούμε με τον Λουκά μόλις καταλαγιάσει λίγο η κατάσταση...
  Ο Σαμαράς με τη ψήφιση της δανειακής λοιδωρήθηκε όπως λίγοι πολιτικοί. Πλησιάζει η ώρα που θα δικαιωθεί πανηγυρικά.
  Τίποτα από όλα όσα υπέγραψε δεν μπορούν να ισχύσουν πλέον μετά από όσα κέρδισε η Ιρλανδία. Τίποτα.
  Ναι θα έρθει η τρόικα θα ζητήσει πάλι τα ακατανόμαστα αλλά τώρα μπορεί να ακούσει ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ με την αιτιολογία ότι δεν μπορούν να ισχύουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Και μη τολμήσει να πει κανείς ότι η Ιρλανδία έπιασε τους στόχους. Να θυμηθεί πρώτα ότι στην Ιρλανδία δεν εφαρμόστηκαν οι καταστροφικές οριζόντιες περικοπές που εφαρμόστηκαν εδώ οι οποίες γονάτισαν την πραγματική οικονομία κάνοντας ανέφικτο το πιάσιμο του κάθε στόχου.
  Στις 17 του Ιούνη ξημέρωσε ελπίδα που τώρα κάνει πιο αισθητή την παρουσία της.
  Λίγο ακόμα και θα τη νιώσουν όλοι.

  • franc avatar
   franc @ blue nile 02/07/2012 11:33:43

   Αγαπητέ blue nile, Ο Μάριο Μόντι έσωσε ισως προς το παρόν τις τράπεζες. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό μέχρι το επόμενο χτύπημα των "οίκων" θα κρατήσει η ατμόσφαιρα αισιοδοξίας . Οπως τα λες και εσύ, αν δεν βγει το Ευρωομόλογο ή αν δεν τυπωθεί χρήμα, σωτηρία για το ευρώ δεν θα υπάρξει.

 5. Πάνος Χατζηκωνσταντίνου avatar
  Πάνος Χατζηκωνσταντίνου 01/07/2012 20:10:29

  Σχετικά με την "κακιά" (και για τους Γερμανούς άραγε;) Merkel, θα σας θέσω το παρακάτω ερώτημα στο οποίο θα σας παρακαλούσα να απαντήσετε με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα.
  "Πόσοι από εσάς θα είχαν αντίρρηση, και γιατί, να έχουν τη Μ σαν αρχηγό του κράτους μας (να προασπίζεται δηλαδή τα δικά μας συμφέροντά όπως το κάνει για τους Γερμανούς τώρα) αντί τους διάφορους Καραμανλίδες, Παπανδρέου (πατέρας και γιος), Σημίτηδες και Σια., που μας έχουν καταστρέψει όλα αυτά τα χρόνια"; Σε τελική ανάλυση πιστεύω ότι "αγαπάει" την Ελλάδα περισσότερο από όλους αυτούς τους καραγκιόζηδες. Τουλάχιστον προσπαθεί να μας επιβάλει κάποια δημοσιονομική πειθαρχία, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από εμάς τους ίδιους εδώ και 40 χρόνια! Αν ετίθετο θέμα, η ψήφος μου θα πήγαινε μονοκούκι στη κυρία αυτή! Αυτή τουλάχιστον "ξέρει τι κάνει, γιατί το κάνει και πώς να το κάνει", σε αντίθεση με όλους τους δικούς μας μαθητευόμενους, αλλά αποδεδειγμένα ανεπίδεκτους μαθήσεως, μάγους!
  Θα «τολμήσει» κανείς να μου απαντήσει με το "χέρι στην καρδιά";
  Περιμένω
  Πάνος Χατζηκωνσταντίνου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.