07/03/2010 17:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρήξη στο επιτελείο της Οικονομίας

 ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαίωσαν ότι οι σχέσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και της κυρίας Λούκας Κατσέλη έχουν φθάσει σε οριακό σημείο.

Το βράδυ της Πέμπτης, η υπουργός Οικονομίας αναγκάστηκε να αποσύρει από τη Βουλή διάταξη για τις τιμές των φαρμάκων, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με βουλευτές του ΠαΣοΚ και απέφυγε να τη στηρίξει ο υπουργός Οικονομικών. Μία ημέρα νωρίτερα οι δύο υπουργοί διαφώνησαν ενώπιον των συναδέλφων τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε προτάσεις της κυρίας Κατσέλη, με τον Πρωθυπουργό να παρακολουθεί αμήχανος την παντελή αδυναμία συνεννόησης μεταξύ δύο κορυφαίων υπουργών που υποτίθεται ότι συνεργάζονται καθημερινά.

Τα 4 κρίσιμα λάθη
Κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ επισημαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση έκανε τέσσερα κρίσιμα λάθη που επιδείνωσαν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θα εμποδίσουν και την εφαρμογή των νέων μέτρων.

1 Δυαρχία στην οικονομία
Η δυαρχία Κατσέλη- Παπακωνσταντίνου αποδείχθηκε μοιραία για πολλούς λόγους, με κυριότερο τις επαφές με τις τράπεζες και τις αγορές. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών διαχειρίζεται τις επαφές με τις αγορές,αλλά την εποπτεία επί των ελληνικών τραπεζών την έχει η κυρία Κατσέλη,με αποτέλεσμα ένα αλαλούμ.

2 Απουσία ομάδας αποφάσεων
Στο Μαξίμου δοκιμάστηκαν πολλά σχήματα. Ατυπα υπουργικά, συντονιστικές ομάδες υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο, διευρυμένες συσκέψεις τύπου πρωινού καφέ,κλειστές συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό ή τον κ.Παμπούκη.Αποτέλεσμα: περισσότερες οι συσκέψεις και λιγότερες οι αποφάσεις.

3 Το opengov.gr
Η επιμονή σε χρονοβόρες και ατελέσφορες διαδικασίες επιλογής στελεχών για νευραλγικής σημασίας θέσεις (γενικές και ειδικές γραμματείες κ.ά.) οδήγησε σε βραχυκύκλωμα τη διοίκηση και στέρησε το υπουργείο Οικονομικών από γραμματείς και εμπειρογνώμονες για μακρό διάστημα.

4 Το «πάγωμα» των αλλαγών στο Δημόσιο
Εφορίες και νοσοκομεία παρέμειναν και παραμένουν με διοικήσεις που είχαν διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και εν αναμονή της απομάκρυνσής τους λειτουργούσαν σαν να ήταν σε αποδρομή. Οι εισπρακτικοί μηχανισμοί δεν λειτούργησαν και τα ελλείμματα της Υγείας γιγαντώνονται.

Από το ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dimi avatar
  Dimi 07/03/2010 17:45:28

  aAthens Post / Πολιτική Σελ. 6-7 Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2010

  «Κωδικός: «Xάρης»

  Το «λογαριασμό θα πληρώσουν οι υπουργοί που έκαναν λάθη

  Η ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων αποτελεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού σκηνικού. Ο Γ. Παπανδρέου αναμένει τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που διενεργεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις έρευνες που θα γίνουν γιά λογαριασμό των μέσων ενημέρωσης. Γιατί, εκτός από τους εταίρους μας στην Ευρώπη και τις αγορές που θα ήθελαν «αίμα», είναι πολύ πιθανό και ο λαός να ζητήσει «εξιλαστήρια θύματα». «Οι πολίτες θα χάσουν τα λεφτά τους, κάποιοι στην κυβέρνηση θα χάσουν τα κεφάλια τους» είπε στην «Α.Ρ.» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

  Το μήνυμα προς όσους καθυστερούν, αντιδρούν ή έχουν την ευθύνη που ο Γ. Παπανδρέου έχασε πολύτιμο χρόνο είναι σαφές. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιρρίπτουν ευθύνες και στους δύο οικονομικούς υπουργούς. Πιστεύουν ότι τόσο ο Γ. Παπακωσταντίνου όσο και η Λ. Κατσέλη «έδιναν λάθος εικόνα στον πρωθυπουργό». Οχι, βέβαια από σκοπιμότητα. «Από πολιτική άποψη ή από λάθος αντίληψη των πραγμάτων». Η ουσία είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει έτσι. Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός απαιτεί από όλους τους υπουργούς και βουλευτές, να στηρίξουν τα νέα μέτρα. Να βγούν στην επαρχία και τις γειτονιές της Αθήνας και να εξηγήσουν στους πολίτες ότι δεν γινόταν αλλιώς και ότι στο τέλος όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Μιλώντας στη κοινοβουλευτική ομάδα την Τρίτη ήταν σαφής: “Δεν θα ανεχθώ λιποτάκτες”! Προκειμένου, μάλιστα, να δείξει ότι αυτά που λέει τα εννοεί έβαλε τον Χ. Παμπούκη να γράψει τον κώδικα καλής συμπεριφοράς των μελών της κυβέρνησηςκαι του υπόλοιπου πολιτικού προσωπικού. Οσοι κάνουν το λάθος να τον παραβούν θα αποπεμφθούν. Χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.

  Αρθρο 1: Απαγoρεύεται η δημόσια κριτική!
  Στον κώδικα Παμπούκη επισημαίνεται πως «το έργο της κυβέρνησης ασκείται συλλογικά, σύμφωνα με τις αρχές του κυβερνητικού προγράμματος. Ασκηση κριτικής μεταξύ των μελών της κυβέρνησης που αφορά πολιτικές επιλογές πρέπει να γίνεται με διακριτικότητα και σύνεση στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα με τελικό αποδέκτη το Υπουργικό Συμβούλιο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

  Αρθρο 2: Μην κρύψεις κάτι που μπορεί να αποκαλυφθεί.
  «Μέλη της κυβέρνησης και υφυπουργοί γιά τους οποίους έχει δημιουργηθεί, έστω και αθεμελίωτα, ζήτημα παράβασης νόμου ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς, οφείλουν να ενημερώσουν σχετικά τον πρωθυπουργό, προκειμένου να εξευρεθεί η ενδεδειγμένη στάση την οποία οφείλει, κατά περίπτωση, να τηρήσει ο εμπλεκόμενος κατά τη διερεύνηση του ζητήματος. Παράλειψη τήρησης της υποχρέωσης αυτής από μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργό συνιστά σοβαρή πολιτική ευθύνη η οποία δικαιολογεί την αποπομπή»!

  Αρθρο 3: Να δίνεις απαντήσεις στους βουλευτές.
  «Τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί οφείλουν να παρέχουν σαφείς, επαρκείς και αιτιολογημένες απαντήσεις, εντός των προβλεπομένων προθεσμιών, στις ερωτήσεις μελών του Κοινοβουλίου οι οποίες υποβάλλονται στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής».

  Αρθρο 4: Να δέχεσαι και να απαντάς στους πολίτες.
  «Τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί οφείλουν να συμμετέχουν, χωρίς καθυστέρηση και με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, σαφείς, επαρκείς και αιτιολογημένες απαντήσεις σε ερωτήσεις πολιτών, κοινωνικών φορέων ή αιρετών εκπροσώπων του λαού οι οποίες περιέρχονται στο γραφείο τους και αφορούν ζητήματα τα οποία άπτονται της σφαίρας ευθύνης τους. Οφείλουν επίσης να είναι προσιτοί στα ανωτέρω πρόσωπα και να μην αποφεύγουν τη διαπροσωπική επικοινωνία, όπου αυτή κρίνεται σκόπιμη γιά την προαγωγή ζητημάτων αμιγώς δημοσίου συμφέροντος».

  Αρθρο 5: Μην κάνετε χάρες σε συμφέροντα!
  «Τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί καθώς και οι λοιποί ασκούντες πολιτική εξουσία, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους με σκοπό την εξυπηρέτηση αθέμιτων συμφερόντων προσώπων και οικονομικών φορέων ή γιά την προσέλκυση εκλογικής πελατείας κατά πρόδηλη παράβαση των αρχών της νομιμότητας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, οφείλουν δε να μεριμνούν γιά την αμερόληπτη στάση όλων των ασκούντων πολιτική εξουσία και των συνεργατών, οι οποίοι βρίσκονται στη σφαίρα ευθύνης τους».

  Αρθρο 6: Απαγορεύονται οι διαρροές!
  «Τα μέλη της κυβέρνησης λαμβάνουν ιδιαίτερη μέριμνα γιά τη διαφύλαξη του απορρήτου των συζητήσεων του Υπουργικού Συμβουλίου οι οποίες δεν είναι ανοικτές στο κοινό».

  Αρθρο 7: Μην κάνετε σχόλια στα μέσα ενημέρωσης!
  «Απαγορεύονται απολύτως ενέργειες οι οποίες υπονομεύουν τη συνοχή και το έργο της κυβέρνησης, όπως ιδίως η διαρροή του περιεχομένου των απορρήτων ή εμπιστευτικών συζητήσεων και ο σχολιασμός των συλλογικών πολιτικών επιλογών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο Διαδίκτυο ή σε οποιονδήποτε τρίτον».

  Αρθρο 8: Μην μπλέκετε με συμφέροντα.
  «Οι ασκούντες πολιτική εξουσία οφείλουν να μην εμπλέκονται σε καταστάσεις οι οποίες δημιουργούν σύγχυση μεταξύ της άσκησης των καθηκόντων τους και των ιδιωτικών, οικονομικών ή άλλων, συμφερόντων τους, καθώς και των συμφερόντων των οικείων τους ή των συνεργατών τους».

  Αρθρο 9: Εκτός εξουσίας η «οικογένεια».
  «Απαγορεύεται ειδικότερα στους/στις συζύγους και τα τέκνα των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών καθώς και των λοιπών ασκούντων πολιτική εξουσία να εμπλέκονται σε καταστάσεις οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν στους πολίτες την εντύπωση ότι επωφελούνται προσωπικά, κατά τρόπο αθέμιτο, από τη σχέση τους με πρόσωπα τα οποία ασκούν πολιτική εξουσία”.

  Αρθρο 10: Mην «παίζετe» με μετοχές και εταιρείες.
  «Τα μέλη της κυβέρνησης και οι υφυπουργοί υποχρεούνται να μεταβιβάσουν μετοχές και μερίδια συμμετοχής σε εταιρείες, η διατήρηση των οποίων δημιουργεί ή φαίνεται να δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με τις αρμοδιότητές τους. Απαγορεύεται η κτήση μετοχών και μεριδίων από μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργό ή από τους λοιπούς ασκούντες πολιτική εξουσία, κατά τη διάρκεια της θητείας τους».

  Αρθρο 11: Αλλο υπουργείο, άλλο πολιτικό γραφείο.
  «Δεν επιτρέπεται στους ασκούντες πολιτική εξουσία να χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις οι οποίες ανήκουν στη σφαίρα ευθύνης τους, καθώς και δημόσιους οικονομικούς ή άλλους πόρους γιά κομματικούς ή εκλογικούς σκοπούς, ούτε να χρησιμοποιούν το προσωπικό ή τα υλικά μέσα της δημόσιας διοίκησης γιά την προετοιμασία και διανομή προεκλογικού υλικού».

  Αρθρο 12: Κομμένα τα δωράκια!
  «Αντικείμενο εκτιμώμενης, σύμφωνα με την αγορά, αξίας άνω των 250 ευρώ επιστρέφονται χωρίς καθυστέρηση στο δωρητή”.

  Αρθρο 13: Κομμένα και τα πολυτελή ταξίδια!
  «Οι ασκούντες πολιτική εξουσία λαμβάνουν ειδική μέριμνα για τον περιορισμό της δημόσιας δαπάνης, την οποία συνεπάγονται οι μετακινήσεις των ιδίων και των συνεργατών τους στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Δεν επιτρέπεται η κάλυψη των εξόδων μετακινήσης μελών οικογενείας ή οικείων των αξιωματούχων και των συνεργατών τους».
  * * *

  • salmonellas avatar
   salmonellas @ Dimi 07/03/2010 19:31:06

   Τα αρθρα δεν λενε τιποτα περα απο το αυτονοητο, ομως η κωδικοποιηση τους παραπεμπει σε μια αρρωστη ατμοσφαιρα ελλειψηε στοιχειωδους εμπιστοσυνης στο κυβερνητικο σχημα.

 2. perastikos avatar
  perastikos 07/03/2010 18:22:42

  Αρθρο 2: Μην κρύψεις κάτι που μπορεί να αποκαλυφθεί.
  Αρθρο 5: Μην κάνετε χάρες σε συμφέροντα!
  Αρθρο 8: Μην μπλέκετε με συμφέροντα

  Τωρα μάλιστα μας πείσατε... ενα παράδειγμα μόνο ως ενδειξη οτι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να μιλάει για μέτρα με αισθήμα δικαίου, ισονομίας ή βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής, κάθε μορφής κατεστημένων συμφερόντων και συντεχνιών, κλπ. ειναι το εξης:

  Να μας εξηγήσει η Κυβέρνηση τα κριτήρια και τους λόγους για τους οποίους ο επι σειρά ετων καταχρηστικός συντελεστής ΦΠΑ 4,5% που απολαμβάνουν οι κάθε μορφής εκδοτικές επιχειρήσεις (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πορνοπεριοδικά, κλπ.) έγινε μόλις 5% και δεν έγινε 21%, όπως άλλωστε η συντρηπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

  Να σκεφτεί κανείς οτι ακόμα και τα τρόφιμα και άλλα ήδη πρώτης ανάγκης έχουν 10% ΦΠΑ. Εκτός κι αν η "τροφή" και εν γένει οι υπηρεσίες που μας προσφέρουν οι εκδοτες και τα μέσα τους, είναι τόσο σημαντικές για την επιβίωσή μας ωστε να εκφράσουμε προκαταβολικά την ευγνωμοσύνη μας στην κυβέρνηση που σκέφτεται πρίν απο εμάς για εμάς και το δικό μας καλό!

  Ανεπίσημα σχολίασαν οτι αν υπάρξει μια αύξηση στο ΦΠΑ στο 21%, θα αυξηθεί πολύ η τιμή των εφημερίδων και πορνοπεριοδικών! Ε και? Μήπως οταν πέφτει η τιμή του χαρτιού αυτοί οι κύριοι μειώνουν αντίστοιχα τις τιμές των προϊόντων τους? Τα τελευταία 10 χρόνια η τιμή του δημοσιογραφικού χαρτιού έχει πέσει κατά 15% αλλά στο ίδιο διάστημα οι τιμές των φυλλάδων τους αυξήθηκε κατά 500%!!! (μήπως δεν αγοράζαμε τότε τις κυριακάτικες εφημερίδες πρός 200 δρχ. και τώρα πρός 1.000 δρχ περίπου?). Ας αυξήσουν λοιπόν τις τιμές των έντυπων τους. Θα είναι μία ευκαιρία για να δούμε αν μπορούμε επιτέλους να ζήσουμε και χωρίς αυτά. Θα αγοράζουμε με 2-3 εφημερίδες την εβδομάδα αντί των 7-8 και άλλα 2-3 περιοδικά τον μήνα αντί 5-6 επίσης. Τουλάχιστον θα μας κάνει και καλό γιατι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα και όριμα και όχι σύμφωνα με τα συμφέρονται και τίς σκοπιμότητες που το κάθε μέσο εξυπηρετεί...

  Ξέρετε πιο ειναι το ποσό που χάνει ετησίως το Δημόσιο στο σύνολο της εκδοτικής δαστηριότητας στην χώρα απο την "ανοχη" που επιδεικνύεται στους εκδότες με την ένταξή τους στον καταχρηστικό αυτό συντελεστή? (και που επιμελώς ολα τα μέσα τους αποφεύγουν να αναφέρουν ποιός κλάδος το απολαμβάνει). Τουλάχιστον 60-65 εκατ. αν τους έβαζαν στο 10% και 200 εκατ. ευρω περίπου αν τους έβαζαν στο 21%!
  Αν σκεφτούμε οτι η εφαρμογη του ΦΠΑ στην Ελλάδα άρχισε το 1987, δηλαδή πριν 23 χρόνια, θα μπορούσε κανείς να πει οτι η απώλεια των εσόδων για το κράτος απο την προνομιακή αυτή ευνοια των των εκδοτών (ειναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τους χαρίστηκε το 1987 με το 4% το οποίο έγινε 4,5% επι Αλογοσκούφη το 2005) κυμαίνεται απο 1,2 έως 4,3 δισεκ. ευρω ανάλογα με τον αν ειχαν ενταχτεί στο μεσαίο ή υψηλό συντελεστή! Μικροποσά θα μου πείτε μπροστά στα 300 plus δισεκ. του συνολικού χρέους...

  Με λίγα λόγια, δεν φτάνει το γλέιψιμο που απολαμβάνουν απο τούς πολιτικούς μας ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, τους χαρίζονται και απο πάνω μερικά εκατομμύρια ευρω ετησίως για να τα φορτώνονται οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και ο λαός γενικώτερα! Μήπως είναι και αυτοί μερικοί απο τους λόγους που βλέπουμε κάθε χρόνο όλο και περισσότερο σχετικούς και άσχετους να μπαίνουν στον κλάδο αυτό φορώντας τον βαρύγδουπο τίτλο του εκδότη?

  Και κάτι ακόμα. Ακούγεται οτι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση, εξαιρούνται της υποχρέωσης επιβολής ΦΠΑ! Δηλαδή, οι business του μέλλοντος με βάση την "πράσινη ανάπτυξη" θα απαλλάσσονται απο ΦΠΑ? Μήπως θα πρέπει κάποιος "τεχνοκράτης" υπεύθυνος να μας εξηγήσει πρός τι αυτή η εξαίρεση, αν έχουν κοστολογηθεί τα ποσά της απώλειας για το Κράτος και πως αυτά θα αναπληρωθούν? Δεν θα εκπλαγώ αν ακούσω και πάλι οτι πίσω και απ' αυτήν την καταχρηστική "διευκόλυνση" εμπλέκονται "συμπτωματικα" εκδότες και λοιποί διαπλεκόμενοι...

  Τελικά φαίνεται οτι όλοι αυτοί οι διαπλεκόμενοι βρίσκουν πάντα κάποιο τρόπο να τα παίρνουν νόμιμα και μόνιμα από το Κράτος και κατ' επέκταση απο όλους εμάς και οι πολιτικοί μας ακόμα και σήμερα στα πρόθυρα κατάρρευσης της οικονομίας μας συνεχίζουν όχι μόνο να τους απαλλάσουν απο οποιοδήποτε βάρος αλλά να τους γλείφουν κι απο πάνω!

 3. TASSOS avatar
  TASSOS 07/03/2010 18:34:53

  Ο σύντροοφος Σκανδαλίδης Real θύμα του κώδικα Παμπούκη?

 4. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 07/03/2010 19:28:44

  Ποιο επιτελείο;
  Δύο γάιδαροι τσακώνονται σε ξένες τσέπες...

 5. Y. avatar
  Y. 07/03/2010 19:45:11

  Μήπως αντί Κατσέλη, αποδομήσουν τον Π#Κωνσταντίνου? Η πρώτη έχει ερείσματα στο ΔΝΤ, λόγω Γεράσιμου (επικεφαλής του Ταμείου κάπου στα ’70, στη Χιλή), αλλά ακι της πανεπιστημιακής της παρουσίας στο Αμέρικα. Ο δεύτερος, στους μπουρεοκράτες της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Αν τελικά την βρούνε με το ΔΝΤ, φεύγει ο πρώην σύμβουλος του κινέζου. Αν με την ΕΕ, φεύγουν την Κατσέλη. Ίδωμεν.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 07/03/2010 20:27:17

  Ο καλός πασόκος και ο κακός πασόκος.

  Δημιουργούν εμφάνιση εσωτερικών διαφωνιών για δημόσια κατανάλωση.

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 07/03/2010 21:36:25

   Έτσι είναι αρχαίε. Το παλιό καλό κόλπο.
   Αλλά δεν είναι για χόρταση. Πόσο θα προσποιούνται ακόμα?
   Χρήματα δεν υπάρχουν και το Πάσχα θα πάνε στις περιφέρειες για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι μετά και τις αυξήσεις την αντίδραση. Μέχρι τώρα καλά τα καταφέρνουν.
   Όπως μου είπε σήμερα ένας γνωστός μου στο βορρά : μπορεί να είναι ωραίο να βλέπεις το χιόνι να πέφτει, αλλά δεν είναι καθόλου ωραίο να βλέπεις την στάθμη του πετρελαίου στον καυστήρα να πέφτει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.