03/09/2010 09:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ράμπο εναντίον μπάχαλου

Νέο σώμα από 200 Ράμπο της εφορίας που θα βγουν παγανιά και θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 64.000 επιχειρήσεις που ενώ κόβουν αποδείξεις δεν καταβάλλουν τον ΦΠΑ, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μπροστά στο δημοσιονομικό Βατερλώ επιστρατεύονται όλα τα μέσα ώστε να πιαστούν οι φοροφυγάδες. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες οι οποίες επέλεξαν να πληρώσουν το ενοίκιο ή την προμήθεια νέων προϊόντων παρά τον ΦΠΑ. Και ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος θα πουν στην κυβέρνηση και οι Ράμπο δε θα καταφέρουν τίποτε αφού δεν υπάρχει σάλιο στην αγορά.

Κατά τα άλλα, στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Αν και πώς θα επιβληθεί η κατάργηση του χαμηλού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για παράδειγμα. Σκέφτονται να βάλουν εισοδηματικά κριτήρια και οι φτωχότεροι να παίρνουν τα χρήματα που θα πληρώνουν ως επιπλέον φόρο. Όμως στις πολυκατοικίες θα δημιουργηθεί το απόλυτο μπάχαλο αφού ο διαχειριστής θα πληρώνει, αλλά το πώς θα γίνεται η μοιρασιά είναι στον αέρα.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης επανέρχεται και το σενάριο της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%. Επίσης, θα αλλάξει το σύστημα των αποδείξεων και θα δίνεται μπόνους για όσους παίρνουν αποδείξεις από επαγγέλματα που ξέρουν όλοι ότι φοροδιαφεύγουν (γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.).

Μια ακόμη αλλαγή προβλέπεται να γίνει με τη φορολόγηση των τσιγάρων καθώς το μέτρο φαίνεται να μην τραβάει και οι βιομηχανίες και οι περιπτερούχοι πιέζουν για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 03/09/2010 09:44:30

  Πλήρης αποτυχία το οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης.
  Τα επιπλέον μέτρα φανερώνουν το αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν.
  Εδώ ταιριάζει γάντι η έκφραση: Τί έχουν τα έρμα και ψοφάν?
  Έτσι ψόφησαν τα προηγούμενα μέτρα καθώς είναι παράλογα και μη ρεαλιστικά.
  Και έτσι θα ψοφήσουν όσα πάρουν γιατί η βάση στην οποία στηρίζονται είναι λάθος.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 03/09/2010 11:39:03

  Πάντως ένας από τους... πατενταρισμένους εκπροσώπους Τύπου της γερμανόφερτης τρόικας (ο Τάσος Τέλλογλου στο protagon.gr) το έγραψε χθες απερίφραστα: όσοι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΦΠΑ, να κλείνουν αυθωρεί και παραχρήμα:

  "Χθες πολλοί από εκείνους που θεωρούν σχεδόν φυσιολογική την μη απόδοση ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών, έγραψαν στο σχόλιο για τη «Μεγάλη και τη μικρή Φοροδιαφυγή», ότι άλλο η υπεξαίρεση των κρατήσεων υπέρ τρίτων από τους μεγάλους και άλλο από τους μικρούς. Κάτι σαν το «ολίγον έγκυος». Θα προσέξατε ίσως από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ για τις 5 ομάδες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ότι μία ειδική κατηγορία αφορά τους ανείσπρακτους φόρους. Ο ΦΠΑ δεν είναι υποκατάστατο του μπλοκ επιταγών η του πελάτη που δεν πληρώνει. Όποιος δεν πληρώνει ΦΠΑ πρέπει πολύ απλά να κλείνει. Δεν έχει σχέση αυτό με την επιχειρηματικότητα, σε καμία χώρα του κόσμου δεν αποδέχεται το κοινωνικό σύνολο μία τέτοια «επιχειρηματικότητα».

  Τα προηγούμενα χρόνια πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις άνοιξαν στην Ελλάδα γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν τίποτα καλύτερο να κάνουν. Αυτός δεν είναι επαρκής λόγος για να ανοίξει μια επιχείρηση, αλλά επαρκέστατος για να κλείσει. Στην πραγματικότητα ο επιχειρηματίας είναι ένας εργαζόμενος με ιδέες, κυρίως με ιδέες που «εγκρίνει» η αγορά με την εκδήλωση της ζήτησης."

  Και συνεχίζει ξεδιάντροπα για το μέλλον των μικρομεσαίων:

  "Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ έχουμε το προνόμιο να ξεπερνούν οι αυτοαπασχολούμενοι τους ετεροαπασχολουμένους του ιδιωτικού τομέα κατά 600.000 ανθρώπους, είμαστε μία χώρα με πάρα πολλούς αυτοαπασχολούμενους και αυτοί στο επόμενο διάστημα θα μειωθούν. Το ζήτημα τέθηκε από την τρόικα στην επίσκεψή της τον Αύγουστο και δεν νομίζω ότι ακούστηκε διαφορετική γνώμη σε πολλές από τις συναντήσεις της, όχι μόνο με την κυβέρνηση. Το πώς θα διαχειρισθούν τα κόμματα αυτή την πραγματικότητα τα αφορά. Αλλά όσοι πληρώνουν τους φόρους τους δεν νομίζω ότι τους ενδιαφέρει να διαλέξουν ανάμεσα στη μικρή και τη μεγάλη φοροδιαφυγή."

  • Sta_a avatar
   Sta_a @ Αυριανιστής 03/09/2010 11:51:03

   Ο Τέλλογλου που τα λέει αυτά ειναι αλλού. Ξέρεις πόσοι υπάρχουν με συμβάσεις έργου που αναγκάζονται να γίνουν "επιχειρηματίες-μισθωτοί". Πριν λιγο καιρό γνώρισα κάποιον που απο το ΦΠΑ που του έδινε η εταιρία τον κρατούσε για να πληρώσει το νοίκι του και να φάει και απόδιδε το φπα με καθυστέρηση. Απλά πράγματα. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι με συμβασεις έργου που αναγκάζονται να ανοίξουν βιβλία γιατί οι εταιρίες δεν τους παίρνουν μισθωτούς για ευνόητους λόγους.

   Τελλογλου, δεν πας να ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.