#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/11/2011 17:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ράιχενμπαχ: πουλήστε τα όλαΔεν μας έφταναν οι εκθέσεις της Τρόικας τώρα θα έχουμε κάθε τρεις μήνες και τις εκθέσεις του... Ράιχ-ενμπαχ, του επικεφαλής της ομάδας δράσεις που επέβαλε η Κομισιόν για να αλλάξει, δήθεν την Ελλάδα. Και καλά, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, κανείς δε λέει όχι, πώς θα γίνουν είναι το θέμα και τι αντάλλαγμα ζητά ο γκαουλάιτερ.

Η έκθεση, πάντως, που παρουσίασε στις Βρυξέλλες έχει και πολλές αλήθειες όπως να φτιάξουμε το κράτος, να εισπράξουμε τους φόρους, να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και το δημόσιο τομέα. Έχει όμως και ορισμένες παρατηρήσεις αποικιοκρατικού περιεχομένου. Όπως π.χ. Να παραχωρηθούν τα έσοδα από τις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, το πρόγραμμα HELIOS, τη διαχείριση απορριμμάτων και γενικά όλα τα μελλοντικά έσοδα του κράτους να τιτλοποιηθούν και να δοθούν είτε για τη μείωση του κράτους είτε ως εγγυήσεις για τα δάνεια που θα πάρουμε και το κούρεμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του κ. Ράιχ-ενμπαχ:

* Η Ελλάδα καταγράφει απώλειες 60 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και ο χαρτογιακάς της Κομισιόν είπε ότι μπορούν άμεσα να εισπραχθούν φόροι 8 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος και υποσχέθηκε βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου. Προφανώς εννοεί ότι θα έρθουν οι ξένοι ειδικοί για να φτιάξουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό που είναι χρόνια διαλυμένος. Θα έχει πολύ πλάκα να τα βάλουν με τους εφοριακούς.

* Τόνισε ότι η Κομισιόν «κατεβάζει» το στόχο για αποκρατικοποιήσεις το 2011 στα 1,3 δισ. ευρώ, από 5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά. Είπε επίσης ότι το πρόγραμμα γενικώς με την αξιοποίηση της περιουσίας πάει κατά διαόλου καθώς έχει καθυστερήσει δραματικά. Η επισήμανση αυτή δε φαίνεται να άρεσε στο υπ. Οικονομικών και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Η πρώτη έκθεση της Ειδικής Ομάδας αναφέρει το πρόγραμμα εργασίας της και τα πρώτα επιτεύγματά της ιδίως σε τρεις τομείς προτεραιότητας:

-Πρώτον, υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας: Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση του προγραμματισμού και στην επιτάχυνση της εκταμίευσης χρηματοδοτικής συνδρομής από την πολιτική συνοχής. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε ορισμένα από τα καθυστερημένα δημόσια έργα, που είναι σε θέση να τονώσουν τις επενδύσεις και να διατηρήσουν πολλές θέσεις εργασίας. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί επίσης όλο και περισσότερο πηγή ανησυχίας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Μέρος από τη συνδρομή που προβλέπεται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, αναδιατίθεται για τη στήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης Μικρομεσαίων Eπιχειρήσεων (ΜΜΕ).

-Δεύτερον, εξασφάλιση αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και υγιούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών: Ένα ισχυρότερο και δικαιότερο φορολογικό σύστημα θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Έγινε η δρομολόγηση ενός εκτενούς προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του ελληνικού συστήματος φορολογικής διοίκησης και διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.

-Τρίτον, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης: Η υπερβολική γραφειοκρατία και οι διοικητικές διατυπώσεις καταπνίγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και εμποδίζουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία απασχόλησης. Η Ειδική Ομάδα καταρτίζει ένα συνεκτικό πρόγραμμα για την τεχνική βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα για να επέλθουν αποτελεσματικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις, να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον· να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στην επίτευξη δημόσιας υγείας· και να βελτιωθεί η εκτέλεση βασικών διοικητικών λειτουργιών, όπως οι δημόσιες προμήθειες και πληρωμές.

Η ειδική ομάδα της Κομισιόν περιγράφει με μελανά χρώματα τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό και ζητά μεταξύ άλλων:

Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση: αναζήτηση ικανών στελεχών, καλύτερη διάρθρωση και συντονισμό μεταξύ διαφόρων υπουργείων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και καταπολέμηση διαφθοράς.
Πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με μείωση γραφειοκρατίας, απλοποίηση διαδικασιών, αλλαγές στις χρήσεις γης, κανόνες ανταγωνισμού.
*Φορολογία: ενίσχυση μηχανισμού είσπραξης φόρων, ταχύτερη επίλυση φορολογικών διαφορών, καλύτερος έλεγχος μεγάλων και πλούσιων φορολογούμενων, διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για συμφωνία φορολόγησης καταθέσεων.
Έλεγχο δαπανών: θα ενισχυθεί το ΓΛΚ και η διεύθυνση προϋπολογισμού, έλεγχος στα κονδύλια της Κοινωνικής Πρόνοιας, έλεγχοι δαπανών στα υπουργεία.
Μέτρα ελέγχου δαπανών στη δημόσια υγεία: μείωση στις τιμές των φαρμάκων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κλπ
Αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητος στην Αγορά: χρηματοδότηση από την ΕΕ που από 78% φτάνει στο 85% και προοπτικά στο 95%, δεσμεύσεις του επιτρόπου Χάαν για να διατεθούν 500 εκατ. σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διεύρυνση των δικαιούχων των προγραμμάτων με περισσότερες επιχειρήσεις κλπ (μέχρι τον Δεκέμβριο θα έλθει πάλι στην Ελλάδα ο κ.Χάαν)
Αποκρατικοποιήσεις: ενίσχυση ταμείου Αξιοποίησης με «καλούς πραγματογνώμονες» και συμβούλους, κυρίως σε θέματα real estate.
Αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, ταχύτερη επίλυση διαφορών κλπ
Αντιμετώπιση των προβλημάτων Μετανάστευσης με δύο σχέδια, για τη φύλαξη συνόρων και με προγράμματα και κονδύλια από το πρόγραμμα SOLID για την διαχείρηση ανθρώπινων ροών (πάνω από 120 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Jimakos avatar
  Jimakos 17/11/2011 17:45:01

  60 δις; Ονειρο ειδε;

 2. tsolias avatar
  tsolias 17/11/2011 17:45:47

  τι να μας παει ο αγαθιαρης
  εδω ειναι ελλαδα,σιγα μην περασουν ολα αυτα.
  αυτα ολα ειναι αυταπατες των ευρωπαιων μηπως και μεινουμε στο ευρω.
  αλλα εμεις κατα βαθος δεν θελουμε και δεν μπορουμε,ας το παρουμε αποφαση και ας την κοπανησουμε.
  γιατι να τους παιδευουμε αλλωστε? η ευρωπη για μας ηταν μια απλη αρπαχτη,τωρα που τελειωσαν τα δανεικα και τα πακετα τι να κανουμε?

  • ariskamp avatar
   ariskamp @ tsolias 17/11/2011 20:33:27

   σωστός!!!

 3. manos avatar
  manos 17/11/2011 17:47:18

  Οχι ρε, δεν τα πουλάμε. Ελα να τα πάρεις,

 4. tak avatar
  tak 17/11/2011 17:50:23

  Αν είναι να σωθούμε από τέτοιους τύπους, ποτέ να μη σωθούμε! Τι μου θυμίζει! Μόνο η στολή του λείπει!

  • akis avatar
   akis @ tak 17/11/2011 18:11:14

   Ετσι ειναι οι νεες στολες...

 5. george avatar
  george 17/11/2011 17:58:57

  Και όμως παρά τον ειρωνικό τίτλο σας ο Ράϊχενμπαχ έχει δίκαιο ως προς το ύψος της ετήσιας διαφυγής εσόδων από το κράτος που τα υπολογίζει σε 60 δις.
  Μόλις πρόσφατα ο Σήφης Βαλυράκης δήλωσε οτι η διαφθορά ανέρχεται σε 8% του ΑΕΠ ετησίως δηλαδή περίπου 20δις.
  Αν λάβουμε υπόψη οτι η παραοικονομία αποτελεί το 35% του ΑΕΠ και οτι η εισφοροδιαφυγή μαζί με την μη απόδοση του ΦΠΑ είναι άλλα 20δις ευρώ ετησίως βλέπουμε οτι το νούμερο που αναφέρει ο Ράϊχενμπαχ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
  Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.....

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ george 17/11/2011 18:35:16

   Η παραοικονομία είναι στο 23% στην Ελλάδα και όχι 35% που έλεγαν.
   Δημοσιεύθηκε πίνακας.

   Η χώρα με τη μικρότερη παραοικονομία ειναι η Αμερική!

   Και η Γερμανία είναι στο 18%.

   • george avatar
    george @ αλλενάκι 17/11/2011 20:46:22

    Αλλενάκι το διάβασα και εγώ για το 23%, είναι εκτίμηση κάποιας ξένης εταιρείας. Ομως το πιστεύεις; Τα ελληνικά στοιχεία μιλούν για 35 -40%.

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ george 17/11/2011 18:55:27

   Είχε δίκιο και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Στην έκθεση γράφουν πως από παλιά υπάρχει θέμα και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Τώρα θα βγουν κάποιες ΜΚΟ να τον πουν φασίστα.

  • tak avatar
   tak @ george 18/11/2011 08:14:17

   Έτσι είναι, κανένας δεν αμφισβητεί... Όμως το κράτος δεν μειώνεται, δεδομένου πως τα έξοδά του αυξάνουν, ενώ πρώτο μέλημα της φορολογικής αστυνομίας έπρεπε να είναι η πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο και ιδιαίτερα στους γνωστούς χώρους, όπου και γίνεταιτο "μεγάλο φαγοπότι". Όσο για τη φοροδιαφυγή και τα υπόλοιπα, ΦΠΑ έχουμε όταν αυξάνεται η προστιθέμενη αξία, στους συμψηφισμούς το κράτος χρωστάει πολλά περισσότερα στην αγορά από όσα του χρωστάει η ίδια και την παραοικονομία το ίδιο το κράτος την προκαλεί, όταν ανεβάζει υπερβολικά τους άμεσους και έμμεσους φόρους, ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να παίρνει υπερβολικό μερίδιο, "νταβατζιλίκι" που λένε, από όπου μπορεί, εχοντας θεσπίσει το ίδιο, αυτή την απαράδεκτη τακτική του "αέρα" - υπεραξίας, την οποία η αγορά έχει καταργήσει, αλλά το κράτος τη ... βλέπει, πού;
   Τέλος το κράτος δεν έχει δώσει δα και κανένα κίνητρο στον ιδιωτικό τομέα ούτε καν τις υποδομές που απαιτούνται, σε όλα τα επίπεδα, για τη λειτουργία της αγοράς, δεν έχει καταφέρει να στήσει...

 6. tsolias avatar
  tsolias 17/11/2011 18:05:13

  υπαρχει ενα αρθρο εδω..http://www.capital.gr/stoupas/?i=i17112011
  που δινει μια ερμηνεια της κρισης της χωρας μας ,εξω απο συνωμοσιες και γενικη μπουρδολογια.
  δεν συμφωνω σε ολα με τον εν λογω κυριο,αλλα ο πινακας ανταγωνιστικοτητας- κατα κεφαλην ΑΕΠ, λεει ολα..
  ολα τα υπολοιπα ειναι μπαρουφες..
  εαν εχουμε ανταγωνιστικοτητα 90 και εισοδημα 31 οπως γραφει,και δεν βελτιωσουμε την ανταγωνιστηκοτητα που ειναι αδυνατον θα χρειαστουν δεκαδες χρονια..το εισοδημα μας θα το πανε οι αγορες πολυ γρηγορα εαν φυγουμε απο το ευρω, η αργα αλλα θα φτασουμε εκει σε μερικα χρονια εαν μεινουμε μεσα.
  δηλαδη θα παμε ταχυτατα στο ενα τριτο του σημερινου επιπεδου διαβιωσης..πιο κατω και απο την βουλγαρια ..
  αυτο ακουγεται τρομακτικο αλλα ειναι η ωμη αληθεια..
  προσδεθειτε συντροφοι..

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/11/2011 18:21:18

  δις ιζ έλα Πάρτα

  • Ένας Τυχαίος avatar
   Ένας Τυχαίος @ archaeopteryx 17/11/2011 20:26:06

   μολων λαβέ...molon lave...τα εχουμε ετοιμα...http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231138006

 8. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 17/11/2011 18:30:48

  - Θες κι αποδειξη;

 9. Γιώργος msn avatar
  Γιώργος msn 17/11/2011 19:25:11

  Ντάξει δε λέει και τίποτα κακό η συγκεκριμένη έκθεση εδώ που τα λέμε.
  Το θέμα είναι πως για τα εγχώρια δεδομένα θα εξελιχθεί σε μια ακόμη έκθεση ιδεών.

  Υ.Γ όσο και να μην συμπαθώ τη νοοτροπία κολοτούμπα, ρε "σύντροφοι" του πασοκ, δεν το κόβετε αυτό το εμετικό κλάμα για τη συνεργασία με την ακροδεξιά και το πρόβλημα συνείδησης;
  Δεν σας είδα να έχετε πρόβλημα συνείδησης που η ανεργία χτύπησε 20%, που είμαστε πάτος στην ανταγωνιστικότητα, κορυφή στη διαφθορά.
  Κανείς φυσιολογικά σκεπτόμενος άνθρωπος δεν γουστάρει νεοναζί, ή ακροδεξιές αντιλήψεις, αλλά αυτό το σόου μου προκαλεί αναγούλα πλέον...
  Γραφικούς, πατριδοκάπηλους μπορείς να τους πεις, αλλά δεν υφίσταται και τέτοιο πρόβλημα πια για χαλαρώστε...

 10. Nik avatar
  Nik 17/11/2011 19:57:53

  Οτι και να κάνουμε, για να βγούμε από το τέλμα χρειάζονται μερικά απλά πράγματα, που όλοι τα ξέραμε, αλλά κανείς δεν ήθελε να σκοτιστεί για να γίνουν, και μερικά από αυτά τα λέει ο Γερμανός.

  Επιχειρηματικότητα είναι βρώμικη λέξη στην κοινωνία μας. Θεωρείται προτιμότερη η λαμογιά στο δημόσιο και εκεί σπρώχναμε τα παιδιά μας.

  Να ανακαλύψουν οι ξένοι επιθεεωρητές, και να το πουν, ότι η μεγαλύτερη θεσμική αποθάρρυνση της οικονομικής δημιουργικότητας πηγάζει στο υπουργείο ..... οικονομικών, στις εφορίες. Ισως να καταλάβουν ότι με το υπάρχον σύστημα είναι αδύνατο για μια επιχείρηση να είναι νόμιμη, επειδή το σύστημα σχεδιάτηκε για να μας έχει όλους στο χέρι.

  Αν καταφέρει να φτιάξει το σύστημα ο Γερμανός, θα τον παραδεχτώ. Αλλά μάλλον δεν θα τα βγάλει πέρα με τους εφοριακούς. Πάντως θέλω να δω την μούρη του όταν θα ακούσει εκείνο το μοιραίο "δεν γίνεται" ή το "δεν προβλέπεται" ή το "πρέπει να φέρετε μια βεβαίωση με θεωρημένεη υπογραφή". Να τον βάλουν να τρέχει να καταλάβει τι τραβάμε και δεν πάμε μπροστά.

 11. Νικηφόρος Ουρανός avatar
  Νικηφόρος Ουρανός 17/11/2011 21:47:05

  Πέρα από τις εθνικές μας ευαισθησίες μια είναι η αλήθεια. Δεν κάναμε ποτέ τα αυτονόητα. Αυτά που ζητά ο Ράιχενμπαχ έπρεπε να είχαν γίνει από τους ηλιθίους που κυβέρνησαν στην μετά Κ. Καραμανλή εποχή. Τόση ήταν η βλακεία τους που όταν κάποιος τους πρότεινε να αντιγράψουν , επιτέλους, κάποιο σύστημα από την Ευρώπη , απ' αυτά που απέδιδαν , έδιναν την περίφημη απάντηση. "Εδώ έχουμε τις ελληνικές ιδιαιτερότητες" . Να ποιές είναι οι ελληνικές ιδιαιτερότητες. Η κομπίνα και η συγκάλυψή της. Η ελληνικότης των πραγμάτων . Μπράβο μας.

 12. popolaros avatar
  popolaros 17/11/2011 22:10:59

  Ραίχενμπαχ μην τα βάφεις όλα...άσε και καμιά άσπρη τρίχα για ξεκάρφωμα.

 13. Ο Βουνίσιος avatar
  Ο Βουνίσιος 17/11/2011 22:27:10

  Αν θέλουμε να έχουμε έσοδα σαν κράτος και δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών, θα πρέπει να εισάγουμε και εμείς αυτούσιο το φορολογικό σύστημα της Αμερικής ή και της Γερμανίας και να το εφαρμόσουμε αμέσως. Με αυτόν τον τρόπο θα πληρώσουν ΟΛΟΙ όσοι όλα τα χρόνια δεν πληρώνουν τσακιστή δεκάρα, αλλά αντιθέτως κλέβουν το κράτος, πλουτίζουν παρανόμως και δεν ελέγχονται. Κυκλοφορεί στην Χώρα μας πολύ μαύρο χρήμα που μεταφράζεται σε βίλες, εξοχικά, ακριβά αυτοκίνητα, ακριβές διακοπές, λογαριασμοί στην Ελβετία, κ.λ.π., η φορολόγηση του οποίου θα αποδώσει στο Κράτος πολλά δίς, τα οποία έχουμε ανάγκη. Πρώτοι δε ας πληρώσουν οι πολιτικοί, οι οποίοι μπαίνουν φτωχοί και φεύγουν ζάμπλουτοι, καθώς και όλοι όσοι ενώ ζούν με μεγάλες ανέσεις, δεν δηλώνουν εισοδήματα και αρκετοί μάλιστα εισπράτουν και προνοιακά επιδόματα. Το ισχύον φορολογικό σύστημα είναι για να πληρώνουν μόνον τα ¨κορόϊδα¨ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.-

 14. ΜΠ avatar
  ΜΠ 18/11/2011 10:27:54

  Το θέμα είναι ότι ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΉΝΟΥΝ να κάνουμε και να έχουμε ΑΝΆΠΤΥΞΗ διότι δεν μας θέλουν επιχειρηματίες. Μας θέλουν μεροκατιάρηδες στις δικές τους επιχειρήσεις που ονειρεύονται να έχουν εδώ. Αντί λοιπόν ο ΣΕΒ να τους ξεμπροστιάσει και να βρει διεξόδους στο πρόβλημα σε συνεργασία με τις τράπεζες που έχουν πάρει τα λεφτά και έχουν κλείσει τις στρόφυγγες, καθόμαστε και αμπελοφιλοσοφούμε για τον αν θα είμαστε μέσα ή έξω σπ´ την Ε.Ε και το ευρώ. Αν πρόκειται για την ανάπτυξη και ενδείκνυται η δραχμή μας, τότε να επιστρέψουμε στη δραχμή μας. Με αυτήν μεγαλώσαμε, και εμείς και οι γονείς μας. Το έχω ξαναπεί. Η δραχμή είναι πιο τίμια απ´ το ευρώ. Η μεγάλη προδωσία θα γίνει με τα swaps των ομολόγων και το PSI, και την ένταξή τους στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο. Εάν συμβεί αυτό είμαστε πλέον καυαδικασμένοι, γιατί όχι μόνον ανάπτυξη δεν θα δούμε, αλλά θα έχουμε παραδοθεί αμαχητί με την εκχώρηση της Εθνικής μας Κυριαρχίας.

 15. TARAMAS avatar
  TARAMAS 18/11/2011 13:04:29

  Μια χαρά τα λέει ο Γερμανός, όλοι μας λίγο πολύ τα λέγαμε, αλλά το θέμα είναι ότι δε θέλουμε να τα κάνουμε. Είτε γιατί δε θέλουμε να ξεβολευτούμε από κει που μασάμε, είτε γιατί τόσο μας κόβει με την αριστερή κουλτούρα που μας έχουν διαποτίσει. Π.χ. αυτά με τα μολών λαβέ και τα τοιούτα... σοβαρά τα λέτε; Ε ας το γυρίσουμε σε σοβιετία, όλα κρατικά. Κρατική περιουσία και πράσινα άλογα, ρε.. χαρίστε τη. Και τώρα που είναι κρατική, είναι μόνο για να τη λυμαίνονται κάποιοι και να την εκδίδουν οι πολιτικοί. Να τη χαρίσουν μπορούνε; (με την προϋπόθεση της εξασφάλισης της λειτουργίας του ανταγωνισμού στην αγορά) Τα οφέλη στην οικονομία θα είναι πολλαπλάσια (και μόνιμα) σε σχέση με κάτι ψωροεκατομμύρια στο κρατικό ταμείο που ούτως η άλλως θα τα κατασπαταλούσαν στο κράτος-καταβόθρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.