#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/07/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ράβε - ξήλωνε ο νέος Φορολογικός ΚώδικαςΜόλις την Τρίτη ανακοίνωσαν το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Γράψαμε σχετικά μ’ αυτόν, για τις ελαφρύνσεις, τις επιβαρύνσεις και τα κόλπα με τα οποία ήθελαν να πάρουν περισσότερα χρήματα από τους φορολογούμενους. Κι αφού δόθηκαν καμιά 60αριά σελίδες στη δημοσιότητα, αφού έγινε ο κακός χαμός και έκραξαν την κυβέρνηση, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Οικονομικών για τα φορολογικά, είπαν… Mea culpa. Κάποιοι ψιθύρισαν ότι έγινε λάθος, άλλοι ότι δεν ήταν οι τελικές ρυθμίσεις και στο τέλος όλοι μαζί ότι ο Κώδικας θα αλλάξει στα σημεία που επιβαρύνει τον έτσι κι αλλιώς δοκιμαζόμενο πολίτη.

Μα αν ήταν να αλλάξει 24 ώρες από τη δημοσιοποίησή του, γιατί τότε δόθηκε στη δημοσιότητα; Και γιατί τόση κουτοπονηριά να λένε ότι θα αλλάξει στο πλαίσιο της… διαβούλευσης. Ας παραδεχθούν γενναία ότι έκαναν λάθος ή ότι πήγαν να κοροϊδέψουν τον κόσμο αλλά αυτός δεν «τσίμπησε». Έτσι, λοιπόν, το ράβε – ξήλωνε σε ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο, θα είναι το βασικό σπορ του αρμόδιου υφυπουργού και των υπηρεσιακών παραγόντων. Για να αποδειχθεί ακόμη μια φορά το γνωστό του Σουρή: «Ποιητής εκ του προχείρου, έχων τη μορφή του χοίρου».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται, οι αλλαγές που θα γίνουν είναι:

1. Παρακράτηση φόρου. Δεν θα καταργηθεί τελικά η έκπτωση 1,5% που παρέχεται σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Η έκπτωση θα επανέλθει ενώ παράλληλα διορθώνεται η αρχική διάταξη αφού όπως έχει διατυπωθεί δεν λαμβάνονταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% αλλά και ο μη υπολογισμός της έκπτωσης φόρου θα «ψαλίδιζε» ακόμη περισσότερο τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές.

2. Αποζημιώσεις: Στο 20% θα επανέλθει ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ. Το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση προβλέπει την αύξηση του συντελεστή στο 25%.

3. Προκαταβολή φόρου για Ο.Ε και Ε.Ε. Ο νέος Κώδικας προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής φόρου από 55% στο 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν το υπουργείο σχεδιάζει να διατηρήσει στο 55% το συντελεστή της προκαταβολής φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες.

4. Τεκμαρτό εισόδημα. Παγίδα που φέρνει περισσότερους φόρους σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους κρύβει η παράγραφος 1 του άρθρου 34 του νέου Κώδικα. Προβλέπει ότι όσοι πιάνονται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τη διάταξη η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα αλλά διαθέτουν μια κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων. Για παράδειγμα ένας άγαμος φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα που έχει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών εκατοστών θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ για το αυτοκίνητο και 3.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης). Ο φόρος που αναλογεί ανέρχεται σε 1.820 ευρώ (7.000 Χ 26%). Παράλληλα θα βεβαιωθεί και προκαταβολή φόρου 55% που στο συγκεκριμένο παράδειγμα ανέρχεται σε 1.001 ευρώ (1.820 Χ 55%). Δηλαδή ο φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα επιβαρύνεται με φόρο 2.821 ευρώ!

Η διάταξη αυτή αναμένεται να διορθωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες η νέα διατύπωση θα προβλέπει ότι η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα προσαυξάνει το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και συνταξιούχων.

5. Φοιτητές: Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι φοιτητές δεν περιλαμβάνονται στα προστατευόμενα-εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου. Από τη στιγμή που οι φοιτητές δεν θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη οι φορολογούμενοι χάνουν το επίδομα τέκνων. Το υπουργείο θα διορθώσει και αυτή την παράλειψη.

6. Δωρεάν παραχώρηση κατοικίας. Με το νέο Κώδικα καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως. Το μέτρο αυτό αναμένεται να αλλάξει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 04/07/2013 09:41:59

  Παλιό το κόλπο, και δεν πιάνει πλέον!
  Διαρρέουν κατα αρχήν ένα εξωφρενικό νομοσχέδιο καταγράφουν τις αντιδράσεις και μετά, κάνουν την μίνιμουμ απαιτούμενη διόρθωση. Και φαινόνται και φιλολαϊκοί. (έτσι νομίζουν δηλαδή)
  Οι άνθρωποι αυτοί είναι ανεκδιήγητοι. Έχουν μείνει ήδη στην ιστορία!

  • Απόλυτη ομοφωνία avatar
   Απόλυτη ομοφωνία @ εναςάσχετος 04/07/2013 18:39:20

   Βρήκαν και τα κάνουν......

 2. GO avatar
  GO 04/07/2013 10:02:26

  Ειδικά με αυτές τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών, οι παλινωδίες, οι υπαναχωρήσεις, το είπα-ξείπα, το ράβε-ξήλωνε είναι πάγια τακτική.
  Το καταπληκτικότερο, όμως, όλων είναι ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κοντεύουν να παραταθούν, σχεδόν, μέχρι το τέλος του χρόνου.
  Τι να πει κανείς;

 3. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 04/07/2013 11:17:20

  Δεν υπάρχει πρόγραμμα , δεν υπάρχει στόχος, δεν υπάρχει προοπτική ανάπτυξης , δεν υπάρχει μέλλον , αυτό που φαίνεται να υπάρχει είναι μια διαχείριση ¨ αρπαγής ¨για να πληρωθούν οι δανειστές (Ξένα και ντόπια funds) όπως.. όπως ....και να φύγουν με τις μικρότερες απώλειες ,η έχοντας αρπάξει μετρητά η έχοντας κατοχυρώσει άξιες (γη - φυσικό πλούτο - Δεκο ) , και σε αυτό κινείται δυστυχώς η κυβέρνηση !!
  Δείτε τις αστειότητες του φορολογικού ( εδώ και τρία χρόνια ) , ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ , ΑΠΟ ΤΟ Γεγονός ΚΑΙ ΜΟΝΟ που διαδίδεται η προκαταβολη φορου επιχειρήσεων στο 80% , έχει εξαφανίσει την σκέψη υγιών επιχειρηματιων για ¨επένδυση στην Ελλάδα¨ - σε μια αστεία χώρα !!!
  ΑΥΤΟΙ που θέλουν να επενδύσουν είναι , ειτε χθεσινά λαμογια με μανδύα fund (πρώτοι οι τραπεζιτες) η μεταλλαγμένα fund σε αυριανα λαμογια η 0ι πραγματικοί πολιτικοί ( μεγαλο-οικογενειες ) , σε μια νεα αναδιανομή του πλούτου τους , και οχι οι εικονικοί της βουλής -αχυράνθρωποι .
  ΑΥΤΗ ειναι η νεα Ελλαδα που δημιουργειται !!

 4. Νίκοςς avatar
  Νίκοςς 04/07/2013 11:20:11

  Το εκπληκτικό είναι η φορολόγηση που προτείνεται για τα έσοδα από ενοίκια.
  Πετώντας ένα ξεροκόμματο σε εισοδηματίες μέχρι τα 12000 Ε, εξασφαλίζουν την σιωπή τους για τους μεγαλοϊδιοκτήτες που ενώ φορολογούνται με την κλίμακα, τώρα θα γλυτώσουν άπειρα λεφτά με την αυτοτελή φορολόγηση.
  Τα έσοδα από ενοίκια είναι εισόδημα και πρέπει να πηγαίνουν στην κλίμακα εισοδήματος τελεία και παύλα!!
  Επιπλέον οι εισπράττοντες ενοίκια, δεν αποτελούν και καμιά παραγωγική τάξη της χώρας για να προστατεύονται!
  Κουβέντα δεν θα ακούσουμε γι ‘αυτό ακόμα και με προηγούμενα θερμούς υποστηρικτές της φορολόγησης με την κλίματα
  Οι πολιτικοί μας, δέσμιοι των συμφερόντων που τούς διασυνδέουν με τις προνομιούχες κοινωνικές ομάδες και ανίκανοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων το μόνο που ξέρουν καλά είναι η μείωση των συντάξεων.

  • Hrthe_to_telos avatar
   Hrthe_to_telos @ Νίκοςς 05/07/2013 08:05:36

   !!!!

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/07/2013 12:33:37

  Εκπλήσσομαι, δεν περίμενα τόση προχειρότητα, ειδικά μετά από τα Ζάπεια Ι και ΙΙ. Δεν υπάρχουν σοβαροί στο υπουργείο οικονομικών;
  Δεν είχαν εκπονηθεί σχέδια αλλαγών στρατηγικά;
  Δεν είχε μελετηθεί το παλιό πλαίσιο;
  Άλλο πράγμα (ένας) σταθερός φορολογικός νόμος και άλλο ο φορολογικός κώδικας και οι επί μέρους μεταβολές.
  Πως περιμένουμε να έρθουν επενδύσεις με τέτοιο αλαλούμ ;
  Λιγος σεβασμό στον πολίτη της χώρας, κ.κ. του υπουργείου οικονομικών θα μας πήγαινε έτη φωτός μπροστά.
  Και τί απέγεινε ο απλοποιημένος νόμος και τα αναλογικά βάρη;
  Αν δεν ξέρουν τι να κάνουν,
  1) Μην νομοθετέιτε στο γόνατο τσαπατσούλικα, και
  2) Αντιγράψτε ένα πρόγραμμα που όντως δουλεύει, πχ το Αμερικάνικο.

 6. ΤΑΣΟΣ ΚΩΤΣΗΣ avatar
  ΤΑΣΟΣ ΚΩΤΣΗΣ 04/07/2013 13:09:35

  Η ιστορία με το φορολογικό, θα είναι η ταφόπλακα της Ελληνικής Οικονομίας, τεράστια σε μέγεθος, επειδή θα χρειασθεί να σκεπάσει όλους τους μικρομεσαίους...
  Τα λέμε και κανείς δεν ακούει Νίκο Αργεάδη...
  Πέρα από τα στρατηγικά του έναντι των δανειστών, το ΥΠΟΙΚ έχει καταντήσει ένας θίασος για λύπηση...
  Το κακό είναι πως κανείς από τους "κολλητούς" του πρωθυπουργού, δεν κάνει τον κόπο να τον ενημερώσει επί της ουσίας...
  Ο λαός αρχίζει να αντιλαμβάνεται το πολίτευμα ως τυραννία και θα αντιδράσει οσονούπω με απρόβλεπτες συνέπειες...
  Αν ο Αντώνης Σαμαράς δε φρενάρει τα άσχετα παιδάκια του ΥΠΟΙΚ, θα πληρώσει αυτός και θα πληρώσει εντελώς άδικα!
  Τώρα να το κάνει...
  Σήμερα...
  Έχει φίλους να τον ενημερώσουν και για την κατάσταση και για την αλήθεια...

 7. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 04/07/2013 14:51:44

  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ..........ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ..............

 8. Θόδωρος 17.06.2013 ? avatar
  Θόδωρος 17.06.2013 ? 04/07/2013 14:55:17

  Είναι αλήθεια ότι ο νέος φορολογικός νόμος ήρθε γραμμένος στα Αγγλικά και στο υπουργείο μόνο τον μετέφρασαν?

  Θέλω να ξέρω τι κάνουν στο ΥΠ.ΟΙΚ.? Μήπως εκτός απ' την ΕΡΤ πρέπει να γίνουν κι αλλού "εκκαθαρίσεις"?
  Αυτό είναι ο πολυαναμενόμενος, σύγχρονος και προοδευτικός φορολ. νόμος που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής? Κόψε-ράψε, πάρε από δω, βάλτο εκεί.
  Προκαταβολή 80%?!
  Άνεργος με ένα 1000άκι 3,000€ φόρο?!

  Υπάρχει ΕΝΑΣ στο ΥΠ.ΟΙΚ. που να έσκυψε το κεφάλι και να δούλεψε για το θέμα με γνώση και μεράκι? Που να έκανε δικαιότερη την επιβάρυνση από τους πλούσιους προς τον πολύ κόσμο?
  ΕΝΑΣ, ΜΩΡΕ??

  Ό,τι και να πει κανείς, λίγο είναι. Απογοήτευση. Τι να πω, ας το γκρεμίσουμε να 'ρθει ο Αλεξάκος να το ξαναχτίσει..

 9. Σ.Κ.Μ. avatar
  Σ.Κ.Μ. 04/07/2013 17:42:21

  Θα ήταν τιμιότερο να οριστεί κεφαλικός φόρος και να σκίσουν όλα αυτά τα κουρέλια του "φορολογικού κώδικα μς φερμουάρ" με τις απαράδεκτες απαιτήσεις κάθε χρόνο. Μάζευε αποδείξεις, μη μαζεύεις αποδείξεις, πάρε επίδομα, κάνω ότι μπορώ για να μην το πάρεις.
  Ας ερωτηθούν λοιπόν οι γείτονες Τούρκοι που έχουν το know how σχετικά. Θα έχουμε λιγότερες φασαρίες και σίγουρα θα πληρώνουμε λιγότερα. Αι σιχτιρ...

 10. Πολίτης Θ avatar
  Πολίτης Θ 04/07/2013 22:14:11

  Επιμένουν να ξεζουμίζουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Δεν εχουν καταλάβει ακόμη οτι τα ποσοστά της ανεργίας δεν πέφτουν με την έλευση μεγάλων επενδύσεων. Από την ανάπτυξη των μικομεσαίων πέφτουν. Και μη μου πει κανείς πως η αναπτυξη των μικρών είναι επακόλουθο των μεγάλων επενδύσεων. Αυτό απαιτεί 10ετίες για να ολοκληρωθεί. Και δεν είμαστε πια στο 1950. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
  Αν (μεγάλη κουβέντα...) μπορέσει η καθε μικρομεσαία επιχείρηση να προσλάβει 1-2 ανθρώπους πόσο θα μειωθεί η ανεργία και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα αυτών των προσλήψεων;
  Αλλά τι ψάχνουμε τώρα... Η κυβερνήσεις μας το μόνο που μπορούν να κάνουν καλά είναι να υπερφορολογούν, να ψηφίζουν περίπλοκα φορολογικά νομοσχέδια τα οποία κάποιες φορές μόνο με τη βοήθεια ...ονειροκρίτη μπορούν να ερμηνευτούν και φυσικά να μην μπορούν να βρούν ακόμη πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του κράτους. Σ' αυτό ειδικά πρέπει να "παίζουμε" μόνοι μας. Θέλουμε να προσλάβουμε υπαλλήλους, θέλουμε να απολύσουμε υπαλλήλους και δεν ξέρουμε πόσους υπαλλήλους χρειαζόμαστε.
  Ειλικρινά απορώ πως υπάρχουμε ακόμη ως χώρα...

  • drider avatar
   drider @ Πολίτης Θ 05/07/2013 09:43:40

   "Θέλουμε να προσλάβουμε υπαλλήλους, θέλουμε να απολύσουμε υπαλλήλους και δεν ξέρουμε πόσους υπαλλήλους χρειαζόμαστε."

   Η πιο συχνή ερώτηση για τα voucher 18-29: Ωραία, παίρνω έναν υπάλληλο, πότε μπορώ να τον διώξω;!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.