#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/09/2009 15:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς να αποκωδικοποιείτε τις δημοσκοπήσεις (μυστικές και απόκρυφες)…

 


Τι ακριβώς συμβαίνει με τις δημοσκοπήσεις; Πόσο πραγματικές είναι; Ή πόσο μας… «δουλεύουν»;


Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να «στήσει» κανείς μια δημοσκόπηση και ταυτόχρονα να πληροί τα (τεχνικά) κριτήρια «επιστημονικότητας».


Εδώ, όμως, θα ασχοληθούμε όχι με τις σφυγμομετρήσεις που δημοσιεύονται, αλλά με τις άλλες, τις λεγόμενες «κρυφές», τις οποίες παραγγέλλουν τα κόμματα προς ίδια ενημέρωση, και για τις οποίες ακούμε τις τελευταίες μέρες – λόγω απαγόρευσης – «σημεία και τέρατα»…


* Πρώτον, ας υποθέσουμε ότι αυτές δεν είναι «στημένες» ή «πειραγμένες».


* Δεύτερον, όλες προβλέπουν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ την 4η Οκτωβρίου.


* Τρίτον, απ’ όλα τα νούμερα που ακούμε, πρέπει να ξεκαθαρίζουμε πριν απ’ όλα, αν πρόκειται για «πρόθεση ψήφου» η «εκτίμηση αποτελέσματος».


Η πρόθεση ψήφου μετράει αυτούς που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κάποιο κόμμα…


Η εκτίμηση αποτελέσματος συμπεριλαμβάνει και την «αναγωγή των αναποφάσιστων»…


* Τέταρτον, η αναγωγή των αναποφάσιστων είναι εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία και περιλαμβάνει «ασαφείς υποθέσεις» για το πώς θα ψηφίσουν αυτοί οι «δύσκολοι» ψηφοφόροι.


* Πέμπτον, στη αναγωγή των αναποφάσιστων των μεγάλων κομμάτων, συνήθως υποτίθεται ότι όλοι τους ψηφίζουν – το κόμμα από το οποίο προέρχονται ή κάποιο άλλο. Αν δεν πάνε να ψηφίσουν (πράγμα που συνέβη στις Ευρωεκλογές, για παράδειγμα), τότε μπερδεύεται το πράγμα γιατί μικραίνει το συνολικό εκλογικό σώμα (ψηφίσαντες) και μεγαλώνουν τα ποσοστά όλων των κομμάτων.


* Έκτον, γενικά το πρόβλημα με την αναγωγή των αναποφάσιστων που προέρχονται από τα δύο μεγάλα κόμματα, έγκειται στο γεγονός ότι συνήθως υποτίθεται η «συμμετρική» συμπεριφορά τους. Δηλαδή ότι θα πάνε όλοι να ψηφίσουν το πρώην κόμμα τους, κατά το ίδιο ποσοστό: 100%, 80% 60% κλπ.


Δεν είναι εύκολο να υποθέσει κανείς «ασύμμετρη συμπεριφορά», δηλαδή ότι οι αναποφάσιστοι του ενός κόμματος θα επιστρέψουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους αναποφάσιστους του άλλου. Αυτό είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί τεχνικά κι έτσι συνήθως το αποφεύγουν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων. Γενικά όλες οι «ασύμμετρες υποθέσεις» και οι ασύμμετρες κατανομές αποφεύγονται ως «τεκμήρια μεροληπτικότητας».


Κι έτσι όταν έχουμε ενδείξεις τέτοιας «ασύμμετρης συμπεριφοράς», αυτές τις συμπεριλαμβάνουν αυξάνοντας τα όρια σφάλματος των αποτελεσμάτων τους (όπως θα δούμε, αυτό ακριβώς έκανε η Public Issue).


* Έβδομον, στην περίπτωσή μας, η ΝΔ ξεκίνησε με πολύ μικρότερη συσπείρωση (62%) των ψηφοφόρων της του 2007, έναντι του ΠΑΣΟΚ (85%). Από το υπόλοιπο 38% των ψηφοφόρων της που δεν την ξαναψήφιζαν κάποιοι πήγαιναν σε άλλα κόμματα (όπου μετράμε «καθαρές» μετακινήσεις) και κάποιοι άλλοι έμεναν απλώς «αναποφάσιστοι». Αυτοί κατέληγαν να είναι 21% των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ή 8,8% του εκλογικού σώματος.


Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ είχε πολύ μεγαλύτερη συσπείρωση (85%) των παλαιών ψηφοφόρων του, είχε αρκετούς που μετακινούνταν από άλλα κόμματα και παρέμενε κι ένα ποσοστό αναποφάσιστων 15% των παλαιών ψηφοφόρων του ή 5,7% του εκλογικού σώματος.


Επειδή οι αναποφάσιστοι της ΝΔ είναι περισσότεροι των αναποφάσιστων του ΠΑΣΟΚ, αν κάνουμε τη «συμμετρική υπόθεση» (ότι και οι δύο κατηγορίες θα επιστρέψουν στο ίδιο ποσοστό στο αρχικό τους κόμμα), η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μικραίνει με τις αναγωγές.


Πόσο μικραίνει;


Η εκτίμηση αποτελέσματος που προκύπτει είναι το 75% της πρόθεσης ψήφου αν κατανεμηθούν όλοι συμμετρικά. Δηλαδή, αν υποθέσουμε ότι η διαφορά που προκύπτει από την «πρόθεση ψήφου» είναι 4,8% υπέρ του ΠΑΣΟΚ, αν όλοι όσοι παραμένουν αναποφάσιστοι γυρίσουν στο παλιό τους κόμμα η διαφορά θα πέσει  περί το 3,6%.


Αν όμως η πρόθεση ψήφου δεν κατανεμηθεί συμμετρικά, τότε υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:


            -- Είτε οι παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν κατά μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι ψηφοφόροι της ΝΔ, οπότε η διαφορά θα μεγαλώνει, δηλαδή θα πλησιάζει «από κάτω» την πρόθεση ψήφου).


            -- Είτε οι παλαιοί ψηφοφόροι της ΝΔ θα επιστρέψουν κατά μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, οπότε η διαφορά θα πέσει κι άλλο κάτω από το 75%.


* Όγδοο, τις τελευταίες μέρες η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας αυξάνεται ταχύτερα, αλλά παραμένει κάτω από τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ μικραίνουν και οι καθαρές «διαρροές» της προς άλλα κόμματα. Έτσι, η πόλωση είναι πιθανό να φέρει τελικά μεγαλύτερο ποσοστό αναποφάσιστων της ΝΔ να την ξαναψηφίζουν. Και η τελική εκτίμηση αποτελέσματος (μαζί με την αναγωγή) βρίσκεται πλέον ανάμεσα στο 75% και το 50% της πρόθεσης ψήφου που εκτιμάται κάθε στιγμή.


            -- Για παράδειγμα, αν η πρόθεση ψήφου δείχνει διαφορά 6 ποσοστιαίων μονάδων η πραγματική διαφορά θα είναι (εκείνη τη στιγμή) από 3% ως 4,5%.


-- Αν η πρόθεση ψήφου δείχνει διαφορά 5 ποσοστιαίων μονάδων η πραγματική είναι από 2,5% ως 3,7%.


-- Κι αν η πρόθεση ψήφου δείχνει διαφορά 4 ποσοστιαίων μονάδων, τότε η πραγματική θα είναι από 2% ως 3%.


            Η αυτοδυναμία απαιτεί σε περίπτωση 5κομματικής βουλής 41,5%. Αυτό σημαίνει ότι αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι υψηλότερο όριο για τη ΝΔ είναι το 37% τότε η ελάχιστη διαφορά που δίνει αυτοδυναμία (στο ΠΑΣΟΚ) είναι 4,5% σε τελικό αποτέλεσμα. Κι αυτό αντιστοιχεί σε πρόθεση ψήφου τουλάχιστον 6% (και πάνω).


            Αφού οι περισσότερες μετρήσεις (πριν την απαγόρευση) έδειχναν διαφορά πρόθεσης ψήφου 6% ή μικρότερη, αυτό σημαίνει ότι παρέπεμπαν σε διαφορά τελικού αποτελέσματος 4,5% και μικρότερη, άρα η αυτοδυναμία είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο. Το πιθανότερο μέχρι στιγμής είναι ΜΗ αυτοδυναμία (αν πιστέψουμε αυτές τις μετρήσεις).


            Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να ανατραπούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από κάτι που θα συμβεί τις τελευταίες ώρες. Ή από μια «κρυφή δυναμική» που θα αναπτυχθεί και την οποία δεν την πιάνουν οι δημοσκόποι.


            Πάντως, η Public Issue στην τελευταία της δημοσιευμένη ανάλυση έδωσε ευρύτατα περιθώρια διακύμανσης: Κεντρική πρόβλεψη αποτελέσματος ΝΔ:35,5% (συν, πλην 1,5%) και κεντρική πρόβλεψη ΠΑΣΟΚ: 41,5% (συν, πλην 2%).


            Προσέξτε: εδώ η διαφορά (ανάμεσα στις δύο κεντρικές προβλέψεις) είναι 6%. Αλλά αν λάβετε υπόψη τα όρια των διακυμάνσεων η διαφορά μπορεί να διακυμανθεί ανάμεσα στο 9,5% (ΝΔ κατώτατο όριο 34%, και ΠΑΣΟΚ ανώτατο όριο 43,5%) και το 2,5% (ΝΔ ανώτατο όριο 37% και ΠΑΣΟΚ κατώτατο όριο 39,5%).


            Μ’ άλλα λόγια η εταιρία αυτή προέβλεψε… τα πάντα! Η διαφορά θα κυμανθεί ανάμεσα στις 2,5 και τις 9,5 ποσοστιαίες μονάδες!


            Φυσικά αυτό δεν είναι ακριβώς «πρόβλεψη»: Είναι σαν να σε ρωτούν τι καιρό θα κάνει αύριο, και να απαντάς θα βρέξει ή θα χιονίσει ή θα έχει συννεφιά ή θα έχει λιακάδα, με ζέστη ή με κρύο. Αυτά τα ξέραμε και πριν σε ρωτήσουμε.


            -- Στην προκειμένη περίπτωση, αν η ΝΔ χάσει με 2,5% στις 4 Οκτωβρίου είναι απίθανη η αυτοδυναμία και αρχίζει να γίνεται πιθανή ακόμα και πλήρης ανατροπή στις επαναληπτικές εκλογές! Γενικά ήττα με κάτω από 3% την επόμενη Κυριακή βάζει ξανά τη ΝΔ στο παιγνίδι, σχεδόν «στα ίσα»…


            -- Αντίθετα αν η ΝΔ χάσει με ποσοστό 9,5% αυτό θα ισοδυναμεί με πανωλεθρία της! Και ασφαλώς ήττα της ΝΔ με τελικό ποσοστό πάνω από 6% καθιστά πιθανότερη την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ ήδη από την ερχόμενη Κυριακή.


Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που ακούμε τις τελευταίες ώρες δείχνουν διαφορές σε πρόθεση ψήφου κάτω από 5,3% δηλαδή με εκτίμηση αποτελέσματος από 3-4% .


Κι αυτό είναι πιθανό να κινηθεί χαμηλότερα, αν η συσπείρωση της ΝΔ αυξηθεί κι άλλο…


Το πράγμα αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον. Κι όχι μόνο «δημοσκοπικό»…


                                                                                                                       


Θ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 28/09/2009 15:19:52

  Κύριοι,
  η συσπείρωση των Νεοδημοκρατών είναι πολύ μεγάλη. Ξέρω τι λέω. Κυριακή κοντή γιορτή λένε στο χωριό μου. Θα τρίβουν τα μάτια τους τα παπαγαλάκια της greek TV.

 2. qwert avatar
  qwert 28/09/2009 15:26:39

  Καλή ανάλυση. Πάντως, πρέπει να γίνει αναφορά σε δύο επίσης κρίσιμους παράγοντες και λιγότερο μετρήσιμους:
  α) αποχή, ιδίως την προέλευσή της και την ισχύ της,
  β) δυναμική μικρών κομμάτων: με δεδομένη την σχετική άνοδο Συριζα, Ο-Π και την αξιοσημείωτη πτώση του ΛΑΟΣ, η διαφορά θα μειωθεί περαιτέρω, αλλά επειδή οι Ο-Π δεν θα μπουν στη Βουλή, αλλά θα πετύχουν νούμερο κοντά στο 2,8%, το μέτρο της αυτοδυναμίας πέφτει. Εάν από αυτά που λέτε δεν φθάσει το Πασοκ ούτε το 40,5% που θα χρειάζεται, θα είναι έκπληξη.

 3. ti le re file avatar
  ti le re file 28/09/2009 16:04:09

  Κορμος του συλλογισμου σου ειναι πως οι αναποφασιστοι θα επιστεψουν στα κομματα απο τα οποια προερχονται συμμετρικα ,οπως λες.
  Εντελως τυχαια(?) αυτο ειναι και το ευνοϊκο σεναρια για την ΝΔ.
  Ευνοϊκο με ψυχολογικους ορους (μικρη ηττα) αφου εν τοις πραγμασι η διαφορα και η αυτοδυναμια δεν σχετιζονται.
  Αν αυτο που περιγραφεις ηταν ο κανονας στις εκλογικες αναμετρησεις, το εκλογικο αποτελεσμα θα εκιματο με απολυτη ακριβεια μηνες πριν, απο τις καθαρες μετακινησεις και μονο.
  Δυστυχως για το συλλογισμο σου οι αναποφασιστοι εκτος απ'το να επιστρεψουν στο μαντρι, μπορουν και να αλλαξουν μαντρι ή να παν για μπανιο.
  Και στις δυο αυτες περιπτωσεις η ψαλιδα ανοιγει.
  Ειναι θεμα πολιτικης εκτιμησης το πως νομιζει ο καθενας πως θα κινηθει αυτη η ετερογενης ομαδα ψηφοφορων.
  Εκτιμω παντως πως το γενικο πολιτικο κλιμα (δυσμενες εν προκειμενω για την κυβερνηση και το κομμα της ΝΔ), αλλα και η βεβαιοτητα νικης του Πασοκ θα οδηγησουν σε μετακινησεις μεταξυ των αναποφασιστων διαφορετικες απο αυτες που περιγραφεις ή απλως ...ελπιζεις.
  Κυριακη ...μακρια γιορτη (και οχι κοντη),
  και μεχρι τοτε ...
  ...παρηγορια στον αρρωστο.

 4. Trifonas avatar
  Trifonas 28/09/2009 16:50:22

  Επι τελους εστω και με σοδα, χωνεψατε οτι ηταν αρκετα τα 5,5 χρονια κοροίδιας και ψευτοτσαμπουκα. Το αρνητικο ειναι οτι, επειτα απο τοσα που εγιναν τα προσφατα χρονια , αρκετοι πρεσβευουν ακομη και υποστηριζουν την αυτοδυναμια, ωστε να μας "πηδανε" και με την "αδεια της αστυνομιας". Ημαρτον !!!!

 5. Alex avatar
  Alex 28/09/2009 19:53:41

  Επιτέλους μια σοβαρή και τεκμηριωμένη ανάλυση. Να προσθέσω ότι το άθροισμα των ποσοστών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει ένα άνω φράγμα (80% ή και μικρότερο), κάτι που αποκλείει ένα τμήμα από το φάσμα των δυνατών σεναρίων.

 6. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 28/09/2009 20:24:25

  Πως του ρθε του ΓΑΠ και κάνει δηλώσεις τώρα;;

 7. babis3565 avatar
  babis3565 29/09/2009 11:01:06

  ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ.
  1. Ο GAP ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.
  2. Η Ν.Δ. ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ.
  3. ΟΙ "ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ"?- ΜΑΥΡΟΙ, ΘΑ ΠΑΤΩΣΟΥΝ, ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ.
  KAI H ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ...

 8. doctor avatar
  doctor 29/09/2009 14:22:36

  Θ.Κ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΠΛΕΥΡΟ. ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΟΠΩΣ ΞΑΠΛΩΣΕΣ ΜΗ ΣΟΥ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.