26/01/2009 15:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πώς θα «ξεμπλοκάρει» η ρευστότητα

Η Ευρώπη (κι όχι μόνον η Ελλάδα) ψάχνει να βρει τρόπους να πείσει τις Τράπεζές της να μειώσουν τα επιτόκια στην «πραγματική» οικονομία - δηλαδή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αυτό, δεν κατέστη δυνατό μέχρι τώρα, παρά τα γενναιόδωρα προγράμματα στήριξης της ρευστότητας (μεταξύ των οποίων και το δικό μας, με τα περιβόητα 28 δισεκατομμύρια ευρώ). Κι αυτό γιατί προσπάθησαν να λύσουν τα προβλήματα των τραπεζών (χωριστά) κι όχι του τραπεζικού συστήματος (συνολικά).

Οι Τράπεζες ως εισηγμένες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν σε μια ολιγοπωλιακή αγορά προσπαθούν να σώσουν την κερδοφορία τους (για την ακρίβεια, την απόδοση του ενεργητικού τους). Έτσι κάθε μία χωριστά υπονομεύει το μέλλον του τραπεζικού συστήματος συνολικά. Γιατί όσο διατηρούν την υψηλή κερδοφορία τους σε συνθήκες ύφεσης, τόσο υπονομεύουν την θέση των ίδιων των «πελατών» τους, δηλαδή των δανειοληπτών. Κι όσο συμβαίνει αυτό, τόσο αυξάνονται οι «επισφάλειες τους (στα υφιστάμενα δάνειά τους) και τόσο δυσκολεύονται να δώσουν νέα δάνεια.

Από την άλλη πλευρά, όσο χειροτερεύει η κεφαλαιακή τους επάρκεια, τόσο δυσκολεύονται να δανειστούν οι ίδιες, και τόσο πιο δύσκολο γίνεται να ρίξουν τα επιτόκια τους. Ενώ η ίδια η ολιγοπωλιακή διάρθρωση του τραπεζικού συστήματος δεν επιτρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός προς τα κάτω, δηλαδή να υπάρξει ανταγωνιστική μείωση επιτοκίων. Όπως συμβαίνει κάθε φορά που μια ξαφνική συστημική κρίση προστίθεται σε μια χρόνια στρέβλωση, η λύση μπορεί να προέλθει από την κρατική παρέμβαση:

* Είτε οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν - προσωρινά έστω - να κρατικοποιήσουν τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες και να επιβάλουν μείωση κερδοφορίας για να σώσουν το τραπεζικό σύστημα συνολικά

* Είτε θα δημιουργηθούν νέες κρατικές τράπεζες,  με στήριξη από το δημόσιο ταμείο (και την Κεντρική Τράπεζα), ώστε να εξαναγκάσουν τις ιδιωτικές τράπεζες, υπό την πίεση του ανταγωνισμού, να ρίξουν τα επιτόκιά τους σε παλαιά και νέα δάνεια.

Καθώς θα πέφτουν τα επιτόκια προς τους δανειολήπτες θα παίρνει μπρός και η οικονομία, θα ξεπερνιέται η ύφεση, θα μειώνονται οι επισφάλειες και θα βελτιωθεί δραστικά η κεφαλαιακή επάρκεια όλων των τραπεζών.

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αργά ή γρήγορα θα υιοθετήσουν μια απ' αυτές τις λύσεις.

Καλό είναι η Ελλάδα να σπεύσει από τις πρώτες, όχι να ακολουθήσει τελευταία.

Το πρόβλημα πλέον δεν είναι η «επιτήρηση των Βρυξελλών», σε μια ευρωζώνη όπου 11 χώρες παραβιάζουν ήδη το όριο ελλείμματος του 3%.

Το πρόβλημα είναι να ξεπεραστεί η δεσπόζουσα θέση των τραπεζών. Πράγμα που θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα εξυγιάνει τις ίδιες της Τράπεζες.

Χρύσανθος Λαζαρίδης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Aurora avatar
  Aurora 26/01/2009 15:42:07

  και φυσικα πρεπει να πεσουν τα επιτοκια αλλιως αν δνε εκτελεσθει η εντολη κοινης πολιτικης της ΕΕ αμεσως θα πρεπει να πεσει η κυβερνηση
  και μαλιστα σουμπιτο.
  Η οικονομικη πολιτικη αυτη την κρισιμη στιγμη θα πρεπει να ειναι μεσα στην ενωση κοινη και εννιαια
  για να τεθει ο μοχλος της οικονομικης ατμομηχανης παλι σε κινηση.

 2. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 26/01/2009 15:57:50

  Επανάληψη από προηγούμενο.

  "Προέχει το καταχέριασμα των τραπεζιτών που δεν κατέχουν τράπεζα με τα δικά τους λεφτά, και επιπλέον διαχειρίζονται τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών (πλέον των πάσης φύσεως λαθρεμπόρων). Εκεί έστησε ο Αλογό το θέατρο του παραλόγου.
  Η διαπλοκή έρχεται σε δεύτερη μοίρα, γιατί και αυτή με την σειρά της εξαρτάται (ειδικά τώρα) από τα golden boys των Τραπεζών.
  Οταν ανακαλύψουν τα ντουλάπια με τους σκελετούς στις Τράπεζες θα έρθει στην θέση της και η διαπλοκή (δηλαδή όσοι δουλεύουν αέρα με ξένα χρήματα, γρήγορες αρπαχτές και μηδέν εγκατεστημένη παραγωγική δύναμη).
  Και τρίτο στη σειρά το μπορδέλο της Ελληνικής Διοίκησης καμωμένο ειδικά για την θεσμική ανωμαλία που σήμερα θεραπεύεται με το φακελάκι και την πολιτική παρέμβαση."

  Είναι εθνικό καθήκον πλέον να ασκηθεί αυστηρότος έλεγχος στα πεπραγμένα των Τραπεζών, να ριχτεί φως στους ισολογισμούς μαιμούδες και να βλέπουμε συνεχώς κατά Αμερική μεριά γιατί εκεί θα γίνει η μεγάλη σφαγή.

  Και άς καταλάβουν οι Τραπεζίτες ότι ο Μεσαίωνας Αλογοσκούφη τελείωσε. Οι υπουργοί μάλιστα που διατείνονται ότι η πολιτική Αλογοσκούφη ήταν συλλογική, ας το καταλάβουν δύο φορές.

 3. Naruto avatar
  Naruto 26/01/2009 17:54:58

  Πολυ καλο αρθρο imo.
  Μαζι με το θεμα των αδασμολογητων εισαγωγων και outsourcing θα συμπληρωνε το προβλημα του δυτικου κοσμου και του globalisation.

 4. tony avatar
  tony 26/01/2009 18:51:01

  Καινούριες τράπεζες μπορούν νά κόψουν καινούριο χρήμα.Παπούτσια μπορούν νά φτιάξουν?Αν οχι οσο χρήμα και νά κόψουν θα το δώσουμε στους Κινέζους για
  να πάρουμε παπούτσια και σώβρακα.Κόσμος που δεν παράγει παπούτσια.
  Πρώτος κόσμος,ξυπόλητος κόσμος.
  Και πρώτοι και ξυπόλητοι.
  Αφου η εθνική παραγωγή πάει κατά διαόλου είναι αδύνατον πλέον να παράγεις στην Ελλάδα,τι θα κάνουν οι τράπεζες,τρόφιμα?
  Οι τράπεζες ήταν ικανές για να μας καταστρέψουν.
  Πιστεύει κάνεις ότι είναι ικανές και να μας σώσουν?

 5. Γραφίδης avatar
  Γραφίδης 26/01/2009 20:15:54

  Η είδηση από τον ΣΚΑΙ!
  Τι τελικά πρέπει να πιστέψουμε... πολλές οι Κασσάνδρες στην Ελλάδα!!!!

  ΔΕΝ βλέπει επιτήρηση η Merrill Lynch!!
  Σύμφωνα με τους αναλυτές της Merril Lynch οι κυβερνήσεις θα παίξουν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης

  Σύμφωνα με τους αναλυτές της Merril Lynch οι κυβερνήσεις θα παίξουν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης
  Σύμφωνα με τις ετήσιες εκτιμήσεις της συμβουλευτικής εταιρίας, Merrill Lynch, σε έκθεσή της που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, η ελληνική οικονομία δε θα μπει σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Επίσης, η Merrill Lynch εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση του Spread των κρατικών ομολόγων, κατά 75 μονάδες βάσης αγγίζοντας δηλαδή τις 375. Αυτό σημαίνει, ότι τα χρήματα που θα δανειστεί η κυβέρνηση για να καταβάλει τις παροχές των δύο δισ. που εξήγγειλε τις τελευταίες δέκα ημέρες, θα τις κοστίσουν πολύ ακριβά.

  Δε θα μπει σε επιτήρηση


  Ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται για μόνιμο φαινόμενο.

  Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές της Merril Lynch οι κυβερνήσεις θα παίξουν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καθώς θα πρέπει να καταφύγουν σε περικοπές φόρων και σε αύξηση των δημοσίων επενδύσεων προκειμένου να προωθήσουν την ανάπτυξη.

 6. Αμεθυστος avatar
  Αμεθυστος 26/01/2009 21:35:33

  Γενικα το δουλεμα παει συνεφο.
  Μην πιανετε τους "μοχλους" της αναπτυξης.

 7. minister avatar
  minister 27/01/2009 00:31:17

  Μετά συνχωρήσεως αλλά τελείως άστοχο το άρθρο. Το πρόβλημα δέν είναι ούτε ρευστότητας (διαπιστώνεται π.χ. απο το παθητικό Κεντρικών τραπεζών) ούτε κερδοφορίας/επιτοκίου. Απλά δε ξέρουν πού να δανείσουν. Ψάχνει κανείς φερέγυγος απο εδώ μέσα για στεγαστικό? Οι μόνοι που ψάχνουν για λεφτά τώρα ειναι αυτοί με μεγάλες ανάγκες πολλοί απο τους οποίους δε θα αντέξουν γιαα πολύ. Οι τράπεζες κάνουν λοιπόν αυτο που ξέρουν - μεγιστοποίηση κέρδους. Βέβαίως και γίνεται να έχουμε αλτρουιστικές κρατικές τράπεζες απλά δε βοηθάει πουθενά, χρέος και πρόθεση ψήφου μεγαλώνεις.

 8. Γραφίδης avatar
  Γραφίδης 27/01/2009 11:54:35

  Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
  Επί τάπητος η έκδοση ευρωομολόγου
  Υποχώρησε το spread του 10ετούς μετά την απόφαση της BlackRock να αγοράσει ελληνικά ομόλογα
  Του Σωτηρη Nικα

  Εντείνεται η συζήτηση στην Ευρώπη για την εξεύρεση λύσεων υποστήριξης των αδύνατων αγορών ομολόγων της Ε.Ε., ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκει «συμμάχους» οι οποίοι στηρίζουν -με το... αζημίωτο βέβαια- τους κρατικούς της τίτλους.

  Την Τετάρτη, θα συναντηθούν εκπρόσωποι των Οργανισμών Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) των κρατών - μελών της Ε.Ε., για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή αγορά ομολόγων. Πρόκειται για μία καθιερωμένη συνάντηση που γίνεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο την τελευταία 10ετία και δεν λαμβάνεται κάποια απόφαση. Τα συμπεράσματά της όμως προωθούνται, όποτε κρίνεται απαραίτητο, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. (Εcofin).

  Πάντως, στην παρούσα συγκυρία αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται να συζητηθούν οι λύσεις που έχει στο «συρτάρι» της η Ευρώπη, για να εξασφαλίσει ότι τα κράτη - μέλη της θα συνεχίσουν να δανείζονται χωρίς κανένα πρόβλημα, εν μέσω κρίσης.

  Ηδη, έχουν δει το φως της δημοσιότητας σενάρια για έκδοση ευρωομολόγου ή την παροχή εγγύησης από κράτη της Ευρωζώνης στις εκδόσεις ομολόγων άλλων ασθενέστερων εταίρων τους. Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι μια ενιαία έκδοση ομολόγων (ευρωομόλογο) είναι «εξωπραγματικό» σενάριο, ενώ και οι δύο εκδοχές έρχονται σε αντίθεση με τη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αναφέρει ρητά ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών της.

  Και η αγορά όμως, δείχνει να απορρίπτει την πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγου, αφού χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία δεν φαίνονται διατεθειμένες να υποστηρίξουν τα προγράμματα δανεισμού των περιφερειακών κρατών, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

  Αντιθέτως, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές προτάσεις σε περιόδους εκτάκτου ανάγκης, δηλαδή ύφεσης και κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε. Τέτοιες, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, θα μπορούσαν να είναι:

  1. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να αγοράζει το χρέος των κρατών άμεσα, όπως κάνει αυτή τη στιγμή η FED και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας. Θα χρειαστεί όμως να αλλάξει το καταστατικό της ΕΚΤ.

  2. Η δημιουργία ενός fund από την Ε.Ε., στο οποίο θα εισφέρουν κάποιες χώρες και αυτό θα υποστηρίζει τις εκδόσεις ομολόγων, όποτε κρίνεται απαραίτητο.

  3. Η υπό προϋποθέσεις εγγύηση κάποιων χωρών, για τον δανεισμό άλλων. Για παράδειγμα, θα μπορούσε η Γαλλία να δηλώσει ότι τα δάνεια της Ελλάδας που θα αφορούν την απόκτηση των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών, θα τα εγγυηθεί η ίδια, καθιστώντας έτσι ευκολότερη την απορρόφηση από την αγορά των συγκεκριμένων ελληνικών τίτλων. Ολα αυτά, όμως, είναι σκέψεις που γίνονται από τους ανθρώπους της αγοράς και για να υλοποιηθούν χρειάζεται πολιτική βούληση από τις κυβερνήσεις.

  Πάντως, χθες παρατηρήθηκε αντιστροφή κλίματος στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), μετά από μία βδομάδα μαζικών πωλήσεων των ελληνικών ομολόγων και κατάρριψης αλλεπάλληλων ρεκόρ στα spreads (διαφορές απόδοσης των ελληνικών τίλων με τους αντίστοιχους γερμανικούς).

  Χθες, το spread του 10ετούς ομολόγου ανήλθε κάποια στιγμή σε νέο υψηλό δεκαετίας (306 μονάδες βάσης), όμως μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της J.P. Morgan και του μεγαλύτερου money manager των HΠA, της BlackRock, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε και το spread υποχώρησε στην περιοχή των 285-290 μονάδων βάσης. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στα spreads των 3ετών και 5ετών ομολόγων που κυμάνθηκαν χθες στα επίπεδα των 309 μονάδων και 348 μονάδων βάσης, αντίστοιχα.

  Η J.P. Morgan σε έκθεσή της υποστηρίζει ότι οι φόβοι για τη σταθερότητα της Ελλάδας είναι υπερβολικοί και συστήνει στους επενδυτές να αυξήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα. Από την πλευρά του, ο διευθυντής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της BlackRock, κ. Scott Thiel, δήλωσε χθες ότι με τόσο υψηλά spreads που δίνουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, η BlackRock έχει ξεκινήσει να αγοράζει τα ομόλογα των χωρών αυτών.

  Μάλιστα, χθες στην ΗΔΑΤ, οι αγορές (681 εκατ. ευρώ) ξεπέρασαν τις πωλήσεις (245 εκατ. ευρώ) μετά από αρκετές ημέρες που συνέβαινε το αντίθετο. Σύμφωνα με τον κ. Thiel, οι τιμές των κρατικών ομολόγων υποδηλώνουν πιθανότητες 10% με 20% διάσπασης της Ευρωζώνης και είναι πλέον καιρός να «διερωτηθούμε σε ποιο σημείο αυτό γίνεται γελοίο». Βέβαια, η BlackRock σημειώνει ότι ενδέχεται να αυξηθούν λίγο ακόμα τα spreads, αλλά η αναγκαστική αποχώρηση κάποιας χώρας από το ευρώ, είναι «απίθανο να συμβεί».

 9. χρηματιστης avatar
  χρηματιστης 27/01/2009 13:49:21

  ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

  factorx: άποψη έχετε παρακαλώ;

 10. Aurora avatar
  Aurora 27/01/2009 15:02:46

  Αμερο/ ληπτικα παρακολουθωντας σημερα την εξελιξη σχολιων εδω μεσα σκονταψα σ' ενα βραχο, που κανεις δε φαινεται να εχει διαθεση να σκυψει να τον σηκωσει.
  Η κι αν εχει προς τι τοση Αποστροφη;;;

 11. stelios avatar
  stelios 28/01/2009 12:11:04

  Εξαιρετικό εύστοχο το άρθρο.
  Μακάρι όλα τα τεχνοκρατικά θέματα σαν αυτό να εκλαικευόντουσαν τόσο αποτελεσματικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.