20/10/2009 02:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πύρρειο προβάδισμα της ΝτόραςΧθες το βράδυ στο Mega παρουσιάστηκε και η πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων που δείχνει προβάδισμα της κ. Μπακογιάννη.

Ειδικότερα στο βασικό ερώτημα «ποιον θέλουν για πρόεδρο της Ν.Δ». οι ψηφοφόροι του κόμματος, σύμφωνα με τη GPO δίνουν στην κ. Μπακογιάννη το 40,7%, στον κ. Σαμαρά το 29,8, στον κ. Αβραμόπουλο το  20,4 % και στον κ. Ψωμιάδη το 4,5%.

Έτσι ο Πρετεντέρης έλεγε ότι η Ντόρα έχει μια «αξιοσημείωτη διαφορά» από τους άλλους δύο, που μεταξύ τους είναι «περίπου ισοδύναμοι» !!!

Ποια είναι η πραγματικότητα; Η διαφορά του Σαμαρά και από τη Ντόρα και από τον Αβραμόπουλο είναι γύρω στις 10 μονάδες.

Δηλαδή σε ένα εμφανώς στημένο γκάλοπ ο Σαμαράς βγαίνει καθαρά δεύτερος, από εκεί που σχεδόν δεν υπήρχε στα προηγούμενα γκάλοπ των ΜΜΕ. Και η μάχη ακόμα δεν ξεκίνησε.

Με άλλα λόγια το αποτέλεσμα είναι σαφώς ανατρέψιμο, επειδή το παιχνίδι δεν έχει ακόμα ανοιχτεί στις νεοδημοκρατικές μάζες. Για παράδειγμα, μόνο το 45,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ εμφανίζεται διατεθειμένο να ψηφίσει για την εκλογή του νέου αρχηγού.

Στο σύνολο των πολιτών τα ποσοστά αλλάζουν με την κ. Μπακογιάννη να προηγείται με 27,2% και τον κ. Σαμαρά να ακολουθεί με 22,9%, τον κ. Αβραμόπουλο 21,7% και τον κ. Ψωμιάδη 7,4%.

Πως προέκυψαν τα αποτελέσματα αυτά του γκάλοπ; Οι άνθρωποι της Ντόρας στα ΜΜΕ και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων θέτουν ως πρωτεύον το ζήτημα της «κυβερνησιμότητας» της ικανότητας δηλαδή που έχει ο καθένας να κυβερνήσει καλύτερα. Και αυτό επειδή θεωρούν πως η Ντόρα έχει ένα μεγαλύτερο αβαντάζ εκεί , λόγω του ότι έχει δοκιμαστεί (αποτυχημένα, αλλά έχει) σε σημαντικότερα ζητήματα πολιτικής σε σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά και το υπουργείο Πολιτισμού. Άρα ο κόσμος την έχει στο μυαλό του πιο έτοιμη για να κυβερνήσει. Εκεί ποντάρουν για αυτό και κάνουν τις τετ-α-τετ ερωτήσεις (τον έναν ή τον άλλο).

 Στην βάση όμως της ΝΔ το παιχνίδι θα αφορά την ιδεολογία και τις ηγετικές ικανότητες του καθενός

Να σημειωθεί ότι όλα αυτά γίνονται για να μην ενεργοποιηθούν τα "αντι-μητσοτακικά" αντανακλαστικά του μεγαλύτερου μέρους των νεοδημοκρατών...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Albatros avatar
  Albatros 20/10/2009 03:44:41

  "Ανθ' ημών, Γουλιμής;"

  Η ΝΔ καταποντίστηκε επειδή πρόβαλλε ως ένας απλός διαχειριστής της εξουσίας και μάλιστα παντελώς ανίκανος στο χειρισμό ακόμη και των πιο απλών προβλημάτων της καθημερινότητας. Δεν γίνεται καν λόγος για σχεδιασμό και παραγωγή υψηλών πολιτικών.
  Παραπέρα, ήρθε με το σύνθημα: "Σεμνά και ταπεινά -καθαρά χέρια", κι έφυγε με δυο μούντζες: "Καβαλημένα Καλάμια - Ποιος θα πρωτοσουφρώσει το παγκάρι".
  Την ρητορεία, και πολλές απ' τις θέσεις της συντηρητικής δεξιάς, τις εξέφρασε, ως ένα βαθμό, το ΛΑΟΣ. Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, έτρεξαν πίσω απ' το ΛΑΟΣ, αντιγράφοντας πάρα πολλές απ' τις θέσεις του: τόσο σε θέματα εσωτερικής, όσο και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η σαρωτική άνοδος του ΛΑΟΣ, τόσο στις προηγούμενες ευρωεκλογές, όσο και στις πρόσφατες βουλευτικές, απέδειξε ότι η συντηρητική δεξιά έχει δυναμική στην κοινωνική βάση. Το ΛΑΟΣ ήταν το μόνο κόμμα που, σε απόλυτους αριθμούς, αύξησε εντυπωσιακά (σχεδόν κατά 50%) την συνολική εκλογική του δύναμη απ' τις προηγούμενες εθνικές εκλογές.Η ΝΔ απλώς συντρίφτηκε, το ΠΑΣΟΚ ήρθε ίσα βάρκα ίσα νερά, κι η αριστερά έχασε ελαφρώς.
  Η δυναμική που αναπτύσσει το ΛΑΟΣ αφορά στην απήχηση των συντηρητικών θέσεων της λαϊκής δεξιάς πάνω σ' ένα μεγάλο κι ικανό κομμάτι του εκλογικού σώματος.
  Μόνο που το ΛΑΟΣ παραμένει ένα κόμμα διαμαρτυρίας, ενώ πολλές απ' τις θέσεις του, αλλά, κυρίως, πάρα πολλοί απ' το πολιτικό του προσωπικό χαρακτηρίζονται και είναι ακραίοι. Ταυτόχρονα, έπεσε προεκλογικά σε πολλές παλινωδίες, ανακολουθίες και πρωτοφανείς γελοιότητες, πράγμα που το εμπόδισε να καρπωθεί το σύνολο των διαρροών απ' τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ.
  Μια νέα συντηρητική παράταξη, μια γνήσια λαϊκή δεξιά, με σαφή ιδεολογική πλατφόρμα κι απαλλαγμένη απ' τα βαρίδια τόσο του νεοφιλελευθερισμού, όσο κι κάποιων γραφικών ακροδεξιών απολήξεων, θα μπορούσε να συσπειρώσει ένα πολύ μεγάλο κι ικανό κομμάτι του ελληνικού λαού, το οποίο στην συντριπτική του πλειονότητα παραμένει ένα παραδοσιακά συντηρητικό εκλογικό σώμα.
  Η ΝΔ δεν συντρίφτηκε επειδή απώλεσε την απήχησή της στον περιβόητο "κεντρώο χώρο.
  Συντρίφτηκε, όπως έχει αναλύσει κι ο Νικολακόπουλος, επειδή έχασε ένα 5% του σκληρού της πυρήνα, των παραδοσιακών ψηφοφόρων της.
  Τι σημαίνει άραγε «νεοδημοκρατης»;
  Οι ιδέες του καθενός μας δεν είναι μόνον απλές ανακλαστικές αντιδράσεις κατεστημένων συμφερόντων ή ατομικών φιλοδοξιών σε συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά, επίσης, αυτόνομοι μοχλοί πολιτικής δράσης που καθορίζουν προσωπικές διαδρομές και τρόπους ζωής. Οι ιδεολογίες βρίσκονται σε μια σχέση διαρκούς αλληλεπίδρασης με τις υλικές κι ιστορικές δυνάμεις, αλλά και με τις συμπεριφορές και τις δράσεις των ατόμων. Η ηγεμονία των αστικών ιδεολογιών δεν είναι μόνον απότοκο της κυριαρχίας της αστικής τάξης στα μέσα πνευματικής παραγωγής και στους ιδεολογικούς μηχανισμούς του νεώτερου αστικού κράτους, αλλά επίσης απόρροια της ικανότητας της αστικής ιδεολογίας να εκφράζει, στις περισσότερες περιπτώσεις, τον "κοινό νου" και να μετουσιώνεται σε πράξη.
  Σε αντίθεση με το σύνολο των αφηρημένων και προκαθορισμένων σοσιαλιστικών ιδεών, που προβάλλουν σαν κάποιου είδους αυτοεκπληρούμενης προφητείας, ο συντηρητικός φιλελευθερισμός αφορά στην "παραδοσιακή στάση", δηλαδή σε πραγματιστικές προσεγγίσεις που λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές συνθήκες και τα πραγματικά δεδομένα, την ανθρώπινη εμπειρία και την ιστορία ως έναν ασφαλή οδηγό για τον καθορισμό της πολιτικής πρακτικής. Οι ιδεολογίες είναι χρήσιμες, εφόσον, πέραν των αναλυτικών, έχουν και κανονιστικές δυνατότητες εφαρμογής.
  Άσχετα, πάντως, με το τι συνέβαινε παλιότερα, σήμερα οι έννοιες "δεξιός-αριστερός" δεν είναι παρά σημασιολογικά κελύφη.
  Ας πούμε, ποιος είναι σήμερα "αριστερός";
  Εκείνος που αντιδρά κι αντιπαλεύει τις μεθοδεύσεις και τους σχεδιασμούς της παγκοσμιοποίησης, και της πολιτικής ρύθμισης της νέας τάξης, ή εκείνος που συνηγορεί;
  Εκείνος που ενδιαφέρεται για το τι μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα για ν' αλλάξει προς το καλύτερο το κοινό παρόν και μέλλον ή εκείνος που καλύπτει την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα πίσω από ιδεολογικά τοτέμ;
  Το μέλος η ο φίλος του ΠΑΣΟΚ υπονοεί πως έλκεται, κι εν πολλοίς αυτοπροσδιορίζεται απ’ την σοσιαλιστική ιδεολογία (ή, τέλος πάντως, ό, τι έχει απομείνει από δαύτην στο ΠΑΣΟΚ).
  Αλλά ποια είναι η ιδεολογία που έλκει ή προσδιορίζει το μέλος, τον οπαδό ή τον φίλο της ΝΔ;
  Σε ποια πολιτική ταυτότητα αντιστοιχεί, πώς προσδιορίζει ιδεολογικά το πολιτικό υποκείμενο που επιλέγει να ενταχθεί στο κόμμα αυτό;
  Ο «φιλελευθερισμός», θα απαντούσε κάποιος μ’ ευκολία.
  Μόνο που η έννοια του (πολιτικού και οικονομικού) φιλελευθερισμού δεν σημαίνει τίποτα για την συντριπτική πλειονότητα των νεοδημοκρατών και, νομίζω, τις περισσότερες φορές περισσότερο μπερδεύει, παρά αποσαφηνίζει και νοηματοδοτεί.
  Εκείνο που οφείλει, πρωτίστως, να πράξει η ΝΔ είναι να ανασυγκροτήσει μια εναργή και στιβαρή ιδεολογική πλατφόρμα.
  Η επανίδρυση μιας γνήσιας, λαϊκής, κινηματικής δεξιάς παράταξης είναι σήμερα το μεγάλο πολιτικό στοίχημα. Η λαϊκή δεξιά αντιπροσωπεύει τον μέσο μικροαστό, τον Έλληνα νοικοκύρη. Εκείνον που ζητά κοινή προκοπή και πρόοδο, ευνομία, τάξη, ασφάλεια, κοινωνικό κράτος δικαίου, εθνική και πολιτική αυτονομία και δημοκρατική μέθοδο.Τον απλό, καθημερινό, εργαζόμενο άνθρωπο δηλαδή.
  Ακριβώς γι' αυτό, επειδή αφορά κυρίως στα λαϊκά στρώματα, είναι πολύ εύκολο να μεταβληθεί σε μαζικό κίνημα.
  Είναι σημαντικό, όταν μιλάμε για κινηματικές διαδικασίες, να το κάνουμε με ιεροπρεπή σοβαρότητα.
  Ο τρόπος σκέψης, όχι της νέας, αλλά της συντηρητικής δεξιάς, θέλει την κοινωνία πέρα απ' το άτομο, σαφώς σημαντικότερη απ' αυτό, αλλά χωρίς να απαλείφει τον ατομικισμό.
  Επίσης, μιλά για ένα σαφώς ταξικό κράτος, αλλά επίσης αναγνωρίζει τα προστάγματα του πολιτικού φιλελευθερισμού, των δικαιωμάτων του ατόμου και του πολίτη, της συνοχής του κοινωνικού ιστού μέσα απ' τους δεσμούς που σφυρηλατεί η παράδοση, η έννομη εξουσία και η κοινή ηθική.
  Η νέα συντηρητική, λαϊκή, δεξιά, ως "τρίτη δύναμη", υιοθετεί πολλά διακυβεύματα της παραδοσιακής και νέας αριστεράς, αλλά τα εντάσσει μέσα σε μια πολιτική και προγραμματική εξειδίκευση που αφορά στη σύγχρονη μετανεωτερική πραγματικότητα κι όχι σε δογματικές αγκυλώσεις και αυτοεκπληρούμενες προφητείες: Το κράτος πρόνοιας, οι αναδιανεμητικές κοινωνικές πολιτικές, οι αμεσοδημοκρατικές, δημοψηφισματικές, πολιτικές μέθοδοι, οι έμπρακτες αντιστάσεις απέναντι στις οικονομικές, αλλά κυρίως πολιτικές, ρυθμίσεις της παγκοσμιοποίησης, η προστασία κι η συνοχή του κοινωνικού ιστού, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα υπό την προϋπόθεση της ηθικής στη διαφορετικότητα, η εθνική και πολιτική αυτονομία, η γενικευμένη κοινότητα συμφερόντων των πολιτικών και εθνικών υποκειμένων, αποτελούν μερικές μόνο απ' τις θέσεις κλειδιά του σκληρού πυρήνα της νέας συντηρητικής, λαϊκής, δεξιάς.
  Ο Rawls στο βιβλίο του Θεωρία της Δικαιοσύνης (1971) έδωσε τις βασικές αρχές την ενορασιοκρατίας, δηλαδή της πολιτικής ηθικής του φιλελευθερισμού, που (θα έπρεπε να) εκφράζεται απ' την συντηρητική δεξιά, αντί των στυγνού ωφελιμισμού.
  Η ενορασιοκρατία του κοινού νου μορφοποιείται σε ομάδες σχετικά συγκεκριμένων προσταγμάτων, καθεμιά απ' τις οποίες βρίσκει εφαρμογή σε ένα επιμέρους πρόβλημα δικαιοσύνης. Έτσι, μια ομάδα προσταγμάτων βρίσκει εφαρμογή στο ζήτημα του ακριβοδίκαιου μισθού, μια άλλη σε αυτό της φορολογίας, μια τρίτη στο πρόβλημα του κολασμού κ.ο.κ. Προκειμένου να καταλήξει κανείς, φερ' ειπείν, στην ιδέα του ακριβοδίκαιου μισθού, θα πρέπει, κατά κάποιον τρόπο, να σταθμίσει διάφορα ανταγωνιστικά μεταξύ τους κριτήρια, όπως για παράδειγμα, αυτά της δεξιότητας, της κατάρτισης, της καταβαλλόμενης προσπάθειας, του βάρους της ευθύνης ή των κινδύνων της δουλειάς, καθώς επίσης και να αφήσει κάποιο περιθώριο για το μέγεθος της ανάγκης. Φανταζόμαστε πως κανείς δεν θα αποφάσιζε με βάση ένα μονάχα από αυτά τα κριτήρια, αλλά ότι θα πρέπει να επιτυγχάνεται κάποιος συμβιβασμός μεταξύ τους.
  Με βάση την αρχή αυτή, της πολιτικής ηθικής που είναι εδραιωμένη πάνω στην αρχή πως οι άνθρωποι δεν αξίζουν τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά ταυτόχρονα έχουν κάθε δικαίωμα για να διαχειριστούν ελεύθερα τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους προς όφελός τους, ο Rawls καταλήγει στις Αρχές της Δικαιοσύνης:
  Πρώτη Αρχή - Κάθε πρόσωπο πρέπει να έχει ίσο δικαίωμα στο πιο εκτενές συνολικό σύστημα ίσων βασικών ελευθεριών που είναι συμβατό με ένα παρόμοιο σύστημα ελευθερίας για όλους.
  Δεύτερη Αρχή - Κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες πρέπει να διαρρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε και οι δύο:
  α) να αποβαίνουν προς το μεγαλύτερο όφελος των λιγότερο ευνοημένων, και
  β) να συνδέονται με αξιώματα και θέσεις ανοιχτές σε όλους, υπό συνθήκες ακριβοδίκαιης ισότητας ευκαιριών.
  Πρώτος Κανόνας Προτεραιότητας (Η προτεραιότητα της Ελευθερίας) - Οι αρχές της Δικαιοσύνης πρέπει να ιεραρχούνται κατά λεξικογραφική διάταξη και, επομένως, οι βασικές ελευθερίες μπορούν να περιορίζονται μόνο χάριν της ελευθερίας.
  Δεύτερος Κανόνας Προτεραιότητας (Η προτεραιότητα της Δικαιοσύνης έναντι της αποδοτικότητας και της ευημερίας) - Η Δεύτερη Αρχή της Δικαιοσύνης προηγείται λεξικογραφικά της αρχής της αποδοτικότητας και της μεγιστοποίησης του σύνολου των πλεονεκτημάτων· και η Αρχή των Ακριβοδίκαιων Ευκαιριών προηγείται της Αρχής της Διαφοράς.
  Ωστόσο, υπάρχουν δυο ακόμα θέματα που καλείται ν' αντιμετωπίσει η Αρχή της Δικαιοσύνης:
  Οι διαφορετικές θέσεις εκκίνησης των ατόμων μέσα σ' ένα πολιτικά και οικονομικά φιλελεύθερο περιβάλλον και τα άτομα που αδικήθηκαν εκ φύσεως.
  Κανένας δεν αξίζει μια μεγαλύτερη φυσική ικανότητα, ούτε είναι άξιος μιας πιο ευνοϊκής θέσης εκκίνησης στην κοινωνία (...) αυτός δεν είναι λόγος για να αγνοήσει κανείς και -πολύ λιγότερο- να απαλείψει τις διακρίσεις. Αντίθετα, η βασική διάρθρωση μπορεί να διαρρυθμιστεί έτσι ώστε αυτές οι τυχαιότητες να λειτουργούν προς όφελος των λιγότερο τυχερών. Έτσι, αν επιθυμούμε να οικοδομήσουμε το κοινωνικό σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς να μην κερδίζει ή να χάνει από την αυθαίρετη θέση που κατέχει στη διανομή των φυσικών χαρισμάτων ή από την αρχική του θέση στην κοινωνία, χωρίς να αποζημιώνει ή να αποζημιώνεται γι' αυτό, οδηγούμεθα στην Αρχή της Διαφοράς"
  Η Αρχή της Διαφοράς ορίζει πως οι περισσότερο ευνοημένοι, είτε απ' τις φυσικές τους δεξιότητες είτε απ' την αρχική θέση εκκίνησης όπου έτυχε να βρεθούν μέσα στην κοινωνία, θα πρέπει να διαθέτουν ένα μέρος των επιπρόσθετων εσόδων, που καρπώνονται λόγω της αρχικής τυχαιότητας, για να στηρίζουν μια δέσμη μέτρων προς όφελος εκείνων που ατύχησαν είτε με φυσικές αναπηρίες είτε με ύστερη θέση αρχικής εκκίνησης μέσα στην κοινωνία.
  Ενώ, δηλαδή, θα πρέπει να είμαστε απολύτως υπεύθυνοι για το κόστος των επιλογών μας, κάποιος δεν θα πρέπει να ζημιώνεται για τυχαιότητες που είτε τον φέρνουν σε φυσική μειονεκτική θέση είτε τον τοποθετούν αρχικά σε ύστερο σημείο εκκίνησης μέσα στην κοινωνία από κάποιον άλλον.
  Χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε μια κοινωνία "Φιλανθρωπίας", ούτε σε επιδότηση των αργόσχολων και των πολυδάπανων, ο Rawls προτείνει μια Κοινωνία Δικαίου, που θεραπεύει τις ανισότητες "που επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων κι όχι που προκύπτουν απ' τις επιλογές τους".
  Θεραπεία των περιστάσεων, δηλαδή, κι όχι των επιλογών.
  Απ' την άλλη, μια κοινωνία Δικαίου θα πρέπει να επιδοτεί τις επιλογές των ατόμων, έτσι που να είναι απολύτως ελεύθερα για να πραγματώσουν τους σκοπούς της ύπαρξής τους, αλλά όχι να τα αποζημιώνει για το ενδεχόμενο κόστος τους.
  Δεν απομένει, λοιπόν, παρά μια μόνο λύση:
  Ο επαναπροσδιορισμός της ιδεολογικοπολιτικής πλατφόρμας της ΝΔ προς την κατεύθυνση μιας γνήσιας λαϊκής, δεξιάς παράταξης.
  Με τον τρόπο αυτόν, όχι μόνον η ΝΔ θα μπορέσει ν' αποκτήσει ένα εναργές ιδεολογικό πλαίσιο αναφοράς, το οποίο τα τελευταία χρόνια απουσιάζει ή είναι εντελώς νεφελώδες, αλλά θα υπάρξει και μια νέα πολιτική ταυτότητα, που θα προσδιορίζει επακριβώς την ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση της σύγχρονης, λαϊκής, κεντροδεξιάς του τόπου μας.
  Κάποτε, αντί για τον Κωστή Στεφανόπουλο, η ΝΔ επέλεξε για Πρόεδρό της τον Κ. Μητσοτάκη!
  "Ανθ' ημών, Γουλιμής!"
  Τώρα η ΝΔ έχει φτάσει σ΄ένα αντίστοιχο σταυροδρόμι και καλείται να επιλέξει εκ νέου ανάμεσα στην σοβαρότητα και τη συνέπεια ή τον πολιτικό καιροσκοπισμό.
  Αν οι νεοδημοκράτες επιθυμούν, έστω την ύστατη ώρα, να σταματήσουν την ελεύθερη πτώση της ΝΔ στον Καιάδα του πολιτικού αφανισμού, η μόνη επιλογή που τους απομένει είναι να προκρίνουν τον Αντώνη Σαμαρά ως τον επόμενο αρχηγό της κεντροδεξιάς παράταξης. Όχι σαν έναν "αντι-Παπανδρέου", αλλά σαν την πρόταση μιας νέας πολιτικής, κεντροδεξιάς, θεώρησης.

  • anetos avatar
   anetos @ Albatros 20/10/2009 08:49:56

   καλα ολα αυτα αλλα ...οι ιδεολογιες ΤΕΛΟΣ...... προ πολλου !!!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Albatros 20/10/2009 11:01:19

   Ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν υπήρξε Δεξιά όπως αυτή που προτιμάτε. Άλλος είναι ο προορισμός και ο ρόλος της (όποιας) Δεξιάς παράταξης στα πολιτικά συστήματα Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.
   Άν είχε υπάρξει ποτέ τέτοιου είδους Δεξιά, δεν θα ήταν δεξιό πολιτικό κόμμα αλλά ίδρυμα καλών και φιλανθρωπικών προθέσεων (χρήσιμο και καλό μέν, αλλά...).
   Όπως ακριβώς, άν η γιαγιά μου είχε καρούλια, θα ήταν σιδηρόδρομος.

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 20/10/2009 11:45:10

    Άς εξηγηθώ όμως, με όρους κοινωνιολογικούς (βεμπεριανούς μάλλον παρά μαρξικούς):
    Τα πολιτικά μορφώματα αντιπροσωπεύουν πάντοτε υπαρκτές κοινωνικές οντότητες και δυνάμεις. Άν λοιπόν η ΝΔ δεν αντιπροσωπεύσει αυτούς που της αναλογούν, ποιός θα το κάνει; Ο ΛΑΟΣ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;

  • antiathlitikos avatar
   antiathlitikos @ Albatros 20/10/2009 12:04:53

   Αγαπητέ Albatros,
   Εξαιρετική η προσπάθειά σου να συνοψίσεις και να διατυπώσεις θεωρητικά τις βάσεις μιας ιδεολογικής πλατφόρμας του «συντηρητικού φιλελευθερισμού». Θα ήθελα εδώ να εκφράσω δύο προβληματισμούς και να κάνω δύο επισημάνσεις.
   Πρώτα οι προβληματισμοί:
   1. Το μόνιμο πρόβλημα του φιλελευθερισμού (χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς) είναι προφανώς και ευλόγως ο ορισμός της ελευθερίας. Δεν είναι τυχαία ούτε η ανάγκη της προσθήκης των επιθετικών προσδιορισμών (νεο-, κοινωνικός, συντηρητικός, άκρατος, ριζοσπαστικός κοκ) προκειμένου να ιστορικοποιηθεί η ίδια η έννοια περιοριζόμενη ή διευρυνόμενη, ούτε η δυσκολία π.χ. να κατανοήσει κανείς την «πρώτη αρχή» του Rawls αν θέλει να μη τη θεωρήσει ταυτολογική. Αυτό φυσικά και δεν είναι κατ΄ανάγκη κακό. Η αδυναμία κατανόησης αφήνει όμως περιθώρια αυθαίρετης (και συνεπώς κατά μία έννοια «ελεύθερης») εφαρμογής της αρχής σε συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Πάρε για παράδειγμα την «τρομοκρατία». Ποιές είναι οι ελευθερίες που μπορούν (διάβαζε: επιτρέπεται) να ανασταλούν ή απλώς να περισταλούν προς όφελος της γενικής ελευθερίας;
   2. Ως προς την δεύτερη αρχή, όπου τα πράγματα φαντάζουν πιο συγκεκριμένα και όπου όπως λες λαμβάνονται υπόψη «οι πραγματικές συνθήκες και τα πραγματικά δεδομένα, η ανθρώπινη εμπειρία και η ιστορία ως ένας ασφαλής οδηγό για τον καθορισμό της πολιτικής πρακτικής» καο όπο, «οι ιδεολογίες είναι χρήσιμες, εφόσον, πέραν των αναλυτικών, έχουν και κανονιστικές δυνατότητες εφαρμογής», θέλουμε δε θέλουμε η παγκοσμιοποίηση (που άρχισε πάντως μετά το 1971) έχει θέσει νέα προβλήματα που δεν επιλύονται στο συστηματικό πλαίσιο της «αρχής της δικαιοσύνης» που διατυπώνεται. Πάρε παράδειγμα τους μετανάστες. Ορίζονται ή όχι από τη σκοπιά του συντηρητικού φιλελευθερισμού ως μειονεκτούσες εκ περιστάσεως ομάδες. Ή μήπως η θέση τους είναι αποτέλεσμα επιλογής και άρα καλούνται να πληρώσουν μόνοι το κόστος της επιλογής τους;
   Και οι επισημάνσεις:
   1. Ακόμη και σ΄αυτό εδώ το blog, όπου το επίπεδο αντιπαράθεσης είναι ίσως το υψηλότερο που μπορεί κανείς να συναντήσει, φαντάζει ολίγον παράτερη η παρέμβασή σου. Όχι επειδή οι ιδεολογικές αποσαφηνίσεις δε θεωρούνται απ΄όλους απαραίτητες αλλά γιατί ο χρόνος είναι ασφυκτικά λίγος. Μέχρι τουλάχιστον τις 6 Δεκεμβρίου όλοι «μάχονται» για το αν ο Αντώνης θα κερδίσει τη Ντόρα – ή το αντίστροφο - και όχι με βάση ποια κριτήρια. Για να μη μιλήσουμε για τους εμπαραθυρόκλειστους βουλευτάς. Όσο για τη «βάση» της ΝΔ, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, άσε καλύτερα ...
   2. Ως εκ τούτου επίτρεψέ μου να διατηρήσω τις επιφυλάξεις μου για το αν ο Αντώνης θα μπορέσει και θα τολμήσει να θέσει κάποια από τα θέματα που αναλύεις, μιλώντας κυρίως πολιτικά για το «δια ταύτα». Μακάρι να το κάνει - ανοίγοντάς τα έστω. Αλλά αν δεν το κάνει η υποστήριξη που του προσφέρεις είναι κι αυτή ολίγον αυθαίρετη.

   • Alabtros avatar
    Alabtros @ antiathlitikos 20/10/2009 13:10:21

    Αγαπητέ φίλε, ο συσχετισμός του φιλελευθερισμού με την έννοια της ελευθερίας δεν νοηματοδοτεί το πολιτικό κέλυφος της ΝΔ. "Ελευθερία" ευαγγελίζονται σχεδόν όλες οι πολιτικές ιδεολογίες, ακόμη κι ο φασισμός ακόμη!
    Πολιτικά και οικονομικά φιλελεύθερες είναι, ουσιαστικά, και οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, η λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ιδεολογικά στον σοσιαλισμό (!) κι αυτό τους προσδίδει μια ιδιαίτερη ιδεολογική ταυτότητα, που λίγο πολύ όλοι κατανοούν κι επικαλούνται. Ο νεοδημοκράτης, απ' την άλλη, είναι ιδεολογικά μετέωρος. ΣΤην μεγάλη τους πλειονότητα, οι περισσότεροι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ θα ήθελαν να δηλώσου "δεξιοί", μια ιδεολογική ταυτότητα που καταλαβαίνουν απόλυτα και συνδέεται με παραδοσιακά συντηρητικές, λαϊκές και πατριωτικές πολιτικές, αλλά φοβούνται να το πράξουν υπό τον φόβο του αριστερού αναθέματος. Βλέπεις, η ΝΔ στον τόπο μας, ακόμη κι όταν θεμελίωσε τους μεταπολιτευτικούς συνταγματικούς και δημοκρατικούς θεσμούς, αναζητούσε πάντοτε εναγωνίως την δημοκρατική "νομιμοποίηση" της, λεγόμενης, αριστεράς, λες και κουβαλούσε πάνω της όλες τις πομπές και τα κρίματα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.
    Το ΠΑΣΟΚ, απ' την άλλη, δεν είχε τέτοια προβλήματα: κουβαλούσε "προίκα" τα δημοκρατικά κι "επαναστατικά" παράσημα, έστω κι αν σε μεγάλο βαθμό δεν τα δικαιούτο ούτε κατ' ελάχιστο. Κι έτσι, μπορούσε να αγνοεί τις ριζοσπαστικές υλακές εξ' αριστερών του, χωρίς ν' απαρνείται το αριστερό του προφίλ. Ακόμη και σήμερα, μετά την ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση Σημίτη, το ΠΑΣΟΚ, με σχεδόν απαράλλαχτο πολιτικό προσωπικό, παίζει μ' εξαιρετική επιτυχία το χαρτί του αριστερισμού!
    Η ΝΔ, λοιπόν, χρειάζεται οπωσδήποτε να διαμορφώσει τη φυσιογνωμία ενός χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, χωρίς ψυχοπαθητικές ενοχές έναντι της "αριστεράς" και χωρίς να ντρέπεται για την ιστορία της και το ιδεολογικό της υπόβαθρο. Χρειάζεται κυρίως να εστιάσει στον τύπο του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού που είναι απαλλαγμένος από ακροδεξιά, αλλά και νεοφιλελεύθερα βαρίδια και να προσδώσει και πάλι στον παραδοσιακό νεοδημοκράτη μια καθαρή ιδεολογική ταυτότητα: εκείνη του δεξιού, δηλαδή του παραδοσιακού συντηρητικού και φιλελεύθερου πολιτικού υποκειμένου.
    Σε ό, τι αφορά τον Σαμαρά, η γνώμη μου είναι πως αποτελεί το "χρυσό χαρτί" για την επανίδρυση μιας τέτοιας παράταξης. Σε αντίθεση με τον πολιτικό καιροσκοπισμό και τις νεοφιλελεύθερες καταβολές της Μπακογιάννη, αλλά και τον ανερμάτιστο, απολιτικό ναρκισσισμό του Αβραμόπουλου, ο Σαμαράς μπορεί να ενσαρκώσει την προσπάθεια της ΝΔ να εξελιχθεί σ' ένα μοντέρνο συντηρητικό και φιλελεύθερο πολιτικό οργανισμό, που θα μπορεί να προτείνει πολιτικές μεγάλου βεληνεκούς στη βάση μιας στιβαρής ιδεολογικής πλατφόρμας. Διαφορετικά, καθώς έγραψα και πρωτύτερα, νομίζω πως το μέλλον αυτής της, εκφυλισμένης και παρακμιακής, μικροκομματικής ΝΔ διαγράφεται στον Καιάδα της ελληνικής πολιτικής κονίστρας.

    • antiathlitikos avatar
     antiathlitikos @ Alabtros 20/10/2009 14:08:12

     Albatros, δε θα διαφωνήσω με τον μετεωρισμό της νδ – ιδεολογίας ούτε με την ιστορικά διαμορφωμένη – δικαιολογημένα ή όχι δεν έχει καθώς φαίνεται σημασία – ενοχικότητα του έλληνα δεξιού. Μόνο που η (μη) ιδεολογία αυτή δεν είναι σύμφυτη μόνο με τη ΝΔ. Κι ενώ για παράδειγμα η γερμανική CDU άντεξε και μετεξελίχθηκε παρά τα δύο σοκ μεγατόνων (του χαμένου πολέμου και της κατάρρευσης του ναζισμού αφενός και της επανένωσης αφετέρου) η ελληνική δεξιά δε μπόρεσε να αρθρώσει πειστικό ιδεολογικοπολιτικό λόγο ούτε μετά τη νίκη της στον εμφύλιο ούτε μετά τη πτώση της χούντας, που τηρουμένων των αναλογιών απετέλεσαν πολύ «ηπιότερα» γεγονότα. Από εκεί και η εγκρατής μου απαισιοδοξία για τις δυνατότητες της «χρυσής» όπως την ονομάζεις λύσης Σαμαρά για το επίπεδο που συζητούμε. Γιατί όπως ο καιάδας σηματοδοτεί το ιδεολογικό μέλλον αυτής της παράταξης σε περίπτωση επικράτησης του φαινομένου “Dora – Nothing” έτσι και ο όρος δεξιός ως η μόνη συνεκτική αναφορα στο τρέχον (δυστυχώς) ιδεολογικό επίπεδο δεν είναι καθόλου εύκολο να μετασχηματισθεί σε κάτι πιο χειροπιαστό και συγκεκριμένο με οδηγό κάποιον που – απ’ όσο γνωρίζω – δεν έχει δώσει σχετικά δείγματα γραφής. Πόσοι Νδάτες γνωρίζουν άραγε τι πρεσβεύει ο Αντώνης Σαμαράς. Και πότε θα το μάθουν;

 2. ΜΙΧΑΛΗΣ Σ avatar
  ΜΙΧΑΛΗΣ Σ 20/10/2009 08:41:12

  Μεγάλο ζόρι πρέπει να τραβάτε με την Ντόρα και το προβάδισμα της. Αν ξέρατε τη βάση της Ν.Δ. δεν θα είχατε αμφιβολίες για την επικράτησή της!

  • Kώστας Θ. avatar
   Kώστας Θ. @ ΜΙΧΑΛΗΣ Σ 20/10/2009 08:51:33

   Εμείς είμαστε η βάση της ΝΔ, αγαπητέ μου κύριε !

   • crunch avatar
    crunch @ Kώστας Θ. 20/10/2009 14:23:16

    και'μεις τί είμαστε..;

    • Πονοκέφαλος avatar
     Πονοκέφαλος @ crunch 20/10/2009 16:53:45

     Η βάση της Ντόρας.

    • Blimblomblim avatar
     Blimblomblim @ crunch 20/10/2009 17:44:59

     Η ΝΔ ποτέ δεν θα δεχθεί τη Ντόρα, αλλά δεν το έχετε καταλάβει ακόμη. Είναι έξω από τη συνείδηση αυτού του κόμματος να δεχτεί τη Ντόρα για αρχηγό.

  • Vachus avatar
   Vachus @ ΜΙΧΑΛΗΣ Σ 20/10/2009 08:56:12

   Σίγουρα! Όλοι οι ΝΔτες είναι υπερήφανοι για την άτεγκη της στάση με τον Καραβελλα, την ΜΗΖΕΝΣ γενικά, οπου ξεδιπλώθηκε και το διαπραγματευτικό της ταλέντο, αφού μπόρεσε και πήρε λεμονοστίφτες σε τιμές του μεσοπολέμου, την σιδηρά στάση της έναντι των Τούρκων και την κατατρώπωση τους σε Αιγαίο & ΕΕ. Επίσης είναι περήφανοι για την πατριωτική της στάση έναντι του σχεδίου Α(υ)νάν,που πρέπει να πούμε οτι σε αυτη συνέβαλλε τα μέγιστα αυτός ο φοβερός πατριώτης και μπαμπάς της, αλλά και για την πυγμή που έδειξε με τους Σκοπιανούς. Είναι και περήφανοι οι ΝΔτες, για αυτή την ικανότητα και ταλέντο στις κολοτούμπες που έχει κάνει τελευταία στο θέμα της εκλογής αρχηγού από τη βάση καθώς και για το αλάνθαστο πολιτικό ένστικτο της, που συνεπικουρούμενο με αυτό του Σουφλιά οδήγησαν τον χοντρούλη σε εκλογές.
   Σνιφ, Σνιφ! Με συγκίνησες βρε μπαγάσα!!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΜΙΧΑΛΗΣ Σ 20/10/2009 09:52:13

   Το πρόβαδισμά της είναι σίγουρα μικρότερο από αυτό που χρειάζεται. Κυρίως, είναι η "οροφή" της. Δεν υπάρχουν λόγοι για να την ψηφίσει κανείς. Είναι ανατρέψιμο στους ψηφοφόρους ΝΔ που δεν έχουν συνειδητοποιηθεί όσο εμείς οι υπόλοιποι. Δεν είναι τέτοιο που να δικαιολογεί τις κραυγές σας "θα βγει η Ντόρα". Ο Αβραμόπουλος, που προμοτάρατε για δεύτερο, θα ξεφουσκώσει στην πορεία, καθώς το αντιμητσοτακτικό - αντιντορικό μέτωπο θα συσπειρωθεί γύρω από το Σαμαρά.

   Άνθρωποι των μηχανισμών τύπου Μεϊμαράκη είναι τελειωμένοι από αυτήν την προσπάθεια. Μένει μόνον ο στενός μηχανισμός του Μητσοτακαίικου και η διαπλοκή (ελληνική και ξένη) να στηρίζει τη Ντόρα. Δεν θα ανατρέψει τη βαθύτερη επιθυμία της βάσης (παρά το 40% που έδωσε στη Ντόρα ο τηλεοπτικός προπηλακισμός της, της βάσης εννοώ), η οποία ενισχύεται από την κομματική - καραμανλική νομιμοποίηση που δίνει στην υποψηφιότητα Σαμαρά η υποστήριξη του στενού, του πολύ στενού καραμανλικού πυρήνα των Μολυβιάτη, Αχιλλέα, Λιάπη.

  • what avatar
   what @ ΜΙΧΑΛΗΣ Σ 20/10/2009 11:05:01

   Για πες μας λοιπόν πώς είδε η βάση τον "διορισμό" του γιου της σαν σύμβουλο στο υπουργείο εξωτερικών.
   Οι κακές γλώσσες λένε πως ο πιτσιρίκος το 'παιζε δερβέναγας εις βάρος εμπειρότατων διπλωματών που είχαν κυριολεκτικά παραγκωνιστεί.

   • Kώστας Θ. avatar
    Kώστας Θ. @ what 20/10/2009 12:04:22

    Θα πάει και για βουλευτής στην Ευρυτανία, έτσι;
    Βλέπω τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να χτυπούν κάποιον γόνο Μητσοτάκη σε κανά blog ή ότι έχουν τότε..

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ ΜΙΧΑΛΗΣ Σ 20/10/2009 11:07:55

   Η βαση της ΝΔ, δηλαδη ολοι εμεις ΔΕΝ ΤΗ ΘΕΛΟΥΜΕ.

 3. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 20/10/2009 09:42:07

  Αφού βγάλαν και 2ο το Σαμαρά πάλι καλά!

  Όσο για τα δρακουλόπαιδα που έχουν ξαμοληθεί στο διαδίκτυο ας μιλάν τουλάχιστον για την βάση!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ «Κασσάνδρα» 20/10/2009 09:59:01

   30 τον έβγαλαν.

   • «Κασσάνδρα» avatar
    «Κασσάνδρα» @ Επώνυμος 20/10/2009 11:07:16

    Εννοώ 2ο (δεύτερο)

 4. Chris avatar
  Chris 20/10/2009 10:00:12

  Η Ντόρα τόλμησε και εκστόμισε στην πρώτη δήλωσή της ως υποψήφια τις δύο μαγικές λέξεις "ηθικό πλεονέκτημα". Χαιρετίζω το θάρρος της αλλά μην τις ξαναπεί γιατί μπορεί και να χάσει. Έτσι άλλωστε έχασε και ο Μπενι προ 2ετίας...

 5. κοστας avatar
  κοστας 20/10/2009 10:37:49

  ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΝΤΟΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ 40% ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ. 35 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΙΛΑΩ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ.
  ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ.

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ κοστας 20/10/2009 19:29:44

   Ελα που δεν ξέρεις πως γίνεται... μεταξύ μας όλοι ξέρουμε.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 20/10/2009 11:11:12

  To ποσο θα κρατησει ειναι αγνωστο.Το σιγουρο ειναι οτι υπαρχουν ακομη στη ΝΔ ανθρωποι που πιστευουν στο ρητο του Καραμανλη του Α΄ "η Ελλας ανηκει εις την Δυσιν",οτι στοχος του κομματος ειναι η Ευρωπαικη Ομοσπονδια και οτι πιστευει στην ελευθερη οικονομια.
  Δεν λεω οτι καποιος απο τους υποψηφιους δεν πιστευει σε αυτα τα πραγματα.Απλως μερικοι οπαδοι καποιων φαινονται να μη πιστευουν.Αλλα υπαρχουν και εκεινοι που δε θελουν την αντιμεταθεση με το ΠΑΣΟΚ,δηλαδη να γινουμε εμεις ενα ειδους δεξιο ΠΑΣΟΚ εποχης Ανδρεα και να βυθιζουμε το Χορα με τα λογια.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ψυχραιμια 20/10/2009 11:22:48

   Έθεσες τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.
   Αυτό ακριβώς είναι το κυριότερο πολιτικό διακύβευμα της εκλογής νέου αρχηγού - για ό,τι αφορά μόνον τα μέλη και τους οπαδούς βέβαια, όπως ορθά διευκρινίζεις.
   Παιχνίδια με το φαντασιακό βέβαια, η ένταξη στη Δύση είναι γεγονός ακλόνητο και ανεπίστρεπτο. Αλλά ακόμα κι αυτά τα παιχνίδια διαμορφώνουν κλίμα, τριβές και προσωρινές εθνικές παλινδρομήσεις προς δρόμους αδιέξοδους.

   • Blimblomblim avatar
    Blimblomblim @ Sic transit gloria mundi 20/10/2009 14:21:24

    Το βασικό αυτή τη στιγμή είναι να μην γίνουμε δεξιό ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο διαπλοκής και μηχανισμών. Να μην γίνουμε οι διάδοχοι του Σημίτη. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν πρέπει να εκλεγεί η Ντόρα. Και, βέβαια, ο μεγάλος της ενδοτισμός στα εθνικά.

    Όσον αφορά το "βυθίσατε το Χόρα", που ναι μεν ταίριαζε στο λαϊκιστή Ανδρέα, αποκαλύφθηκε όμως μετά ότι το είπε μετά από συνεννόηση με τον Καραμανλή τον Α, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι καλά θα ήταν να καταρρίπταμε κάνα-δυο τουρκικά αεροπλάνα για να μην ξανατολμήσουν να κάνουν τίποτα και να λήξει έτσι απλά και όμορφα το θέμα του Αιγαίου. Έτσι κι αλλιώς, παίρνουμε εννιά στις δέκα αερομαχίες. Δεν δέχομαι τη νοοτροπία να πληρώνουμε τόσο στρατό για να υπόχωρούμε στην κάθε τουρκική απειλή, ούτε ότι οι Τούρκοι μπορούν να παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ατιμώρητα. Ιστορικά, πρώτη φορά ο Ελληνισμός δείχνει τέτοια υποχωρητικότητα σε καθημερινές εξωτερικές εισβολές (γιατί περί αυτού πρόκειται, αυτό είναι οι παραβιάσεις).

    Αλλά αυτό έχει μόνον έμμεσα σχέση με την εκλογή. Δεν ψηφίζουμε Σαμαρά για να ρίξει τουρκικά αεροπλάνα, αλλά για να ξαναβρούμε λίγο από τη χαμένη μας εθνική αξιοπρέπεια. Τεράστιο κεφάλαιο για τον Αντώνη και μεγάλο μειονέκτημα της αντιπάλου του.

    • trellakias avatar
     trellakias @ Blimblomblim 20/10/2009 17:11:50

     Δυστυχώς Κύριοι πιθανόν το μεγαλύτερο και βασικότερο πρόβλημα δεν είναι το τι κάνει η θυγατέρα ή οι άλλοι επίδοξοι μνηστήρες της καρέκλας του Μαξίμου μελλοντικά, που ως άλλοι ευπατρίδες θέλουν και αυτοί να σώσουν την Ελλάδα, αλλά τι κάνει ο Ελληνικός Λαός που με την μικρή αυτοεκτίμιση του έφερε και πάλι μια γνωστή συνταγή από τα παλιά να τον κυβερνήσει. Ένα Πασοκ με σύνχρονη κορδέλλα αλλά με τις ίδιες ΣΑΠΙΕΣ αντιλήψεις, της διμιουργικής λογιστικής του αλησμόνητου Τάπερμαν και με μαζική φοροκαταιγίδα να έρχεται σύντομα. Όσο θα ασχολείται με τα εσωτερικά της η ΝΔ θα χάνει. Θέλω να πιστεύω πως όποιος και αν βγει αρχηγός θα πρέπει από τώρα να έχει κάποιον υπεύθυνο από το επιτελείο του να ασχολείτε με τις κυβερνητικές κορώνες!

 7. ΜΙΧΑΛΗΣ Σ avatar
  ΜΙΧΑΛΗΣ Σ 20/10/2009 11:14:21

  Επαναλαμβάνω, ΜΕΓΑΛΟ ΖΟΡΙ ΤΡΑΒΑΤΕ ΜΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ. Αλλωστε αν ο Σαμαράς είχε ηγετικές ικανότητες τότε δεν θα διαλύονταν η Πολιτική Άνοιξη που ξεκίνησε με τις μεγαλύτερες αβάντες του Κόκκαλη!!! 16 χρόνια περίμενα αυτή την κόντρα, θα την απολαμβάνω μέχρι τέλος αγαπητέ Αντώνη!!!

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ ΜΙΧΑΛΗΣ Σ 20/10/2009 11:51:23

   Αυτα περι Κοκκαλη μονο εσυ και ο γεροΜητσοτακης εχετε μεινει να τα πιστευετε. Παντως πραγματι θα ειναι απολαυστικη η περιοδος μεχρι τις 6 Δεκεμβρη. Θα αποκαλυφθει ποσο ο κοσμος της ΝΔ εχει γραμμενα τα ΜΜΕ και ποσο μπορουμε να μην επηρεαζομαστε απο τη μαυρη προπαγανδα και τα στημενα γκαλοπ. Ο,τι εγινε και το 2007 δηλαδη που ολη η διαπλοκη φωναζε με ενα στομα μια φωνη ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ αλλα το αποτελεσμα ηταν αλλο. Ο μελλοντικος πρωθυπουργος ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ειναι πιο μεγαλοψυχος απο το Γιωργακη. Δε θα δωσει το ΕΘνικης Αμυνης στη Ντορα αλλα κατι καλυτερο..

  • Kώστας Θ. avatar
   Kώστας Θ. @ ΜΙΧΑΛΗΣ Σ 20/10/2009 12:16:05

   Oκ, ηρέμησε τώρα.
   Μάλλον εσύ τραβάς μεγάλο ζόρι με τον Αντώνη, όπως φαίνεται.

 8. blue nile avatar
  blue nile 20/10/2009 11:48:25

  Κανείς ποτέ δεν μπορεί να προεξοφλήσει με ασφάλεια ένα εκλογικό αποτέλεσμα.
  Εδώ στις τελευταίες εκλογές κανείς δεν μπόρεσε να προυπολογίσει πόσο μεγάλο ποσοστό έχασε η ΝΔ επειδή σημαντική μερίδα των οπαδών της δεν μπήκε στον κόπο να πάει να ψηφίσει.
  Η αλήθεια είναι ότι η Ντόρα είναι υπολογίσιμος αντίπαλος. Πέρα από την τεράστια χείρα βοήθειας που της δίνουν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ τόσο αυτά όσο και η ίδια αποφεύγουν τα κραυγαλέα επικοινωνιακά λάθη της περίπτωσης Βενιζέλου.
  Μην υποτιμηθεί και όλη αυτή η προσπάθεια διαμόρφωσης ψυχολογίας του κόσμου, ότι η εκλογή της είναι ένα τετελεσμένο γεγονός σίγουρα θα αποδώσει καρπούς.
  Η πρώτη Κυριακή θα αποτελέσει την καλύτερη δημοσκόπηση.
  Λογικά κανείς δεν θα μπορέσει να κερδίσει με τη μία εκεί.
  Θα δούμε όμως τι θα βγει από την κάλπη.
  Αν ο Σαμαράς είναι κοντά με τη Ντόρα λίγο πάνω λίγο κάτω τότε μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα εκλεγεί άνετα. Αν η διαφορά είναι αυτή που λέει το Mega τότε θα γίνει μάχη, με την Ντόρα να έχει ελαφρό προβάδισμα.
  Το ατυχές για τον Σαμαρά είναι ότι αφενός χρειαζόταν 1-2 χρόνια παραπάνω να οικοδομήσει πλήρως το ηγετικό προφίλ του και αφετέρου η πλευρά που τον υποστηρίζει είναι ουσιαστικά η χαμένη των εκλογών. Μαζί με ον ΚΚ δέχθηκε πλήγμα και ο καραμανλισμός γενικότερα, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα ανακλαστικά του κόσμου που στις προηγούμενες εθνικές εκλογές ούτε που ψήφισε. Από την άλλη οι Ντορικοί είναι σαφώς πιο ορεξάτοι μια που τώρα είναι η μεγάλη τους ευκαιρία να καρπωθούν την αρχηγία.
  Προσωπικά η επιλογή Σαμαρά με εκφράζει και μου δημιουργεί ελπίδα η ιδέα ότι θα υπάρξει μια ιδεολογικοποιημένη δεξιά που να προτείνει τρόπους κοινωνικής και κρατικής ύπαρξης και συνύπαρξης.
  Νομίζω άλλωστε ότι και οι περισσότεροι εδώ μέσα για το ένα ή για τον άλλο τρόπο τάσσονται υπέρ σε μια τέτοια πρόταση.
  Δε ξέρω αν αντικατοπτρίζουμε όμως τον μέσο νεοδημοκράτη.
  Κάπου μέσα μου θεωρώ την εκλογή Σαμαρά σίγουρη χωρίς να μπορώ να καταλάβω αν αυτό είναι ευσεβής πόθος ή έγκαιρη διάγνωση των δεδομένων.

 9. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 20/10/2009 11:56:15

  Ο Σαμαρας δεν κουβαλαει τη φθορα της Ντορας. Ηταν υπουργος του Καραμανλη μολις τους τελευταιους 9 μηνες και μαλιστα Πολιτισμου με σημαντικοτερο γεγονος τα εγκαινια του νεου μουσειου Ακροπολης. Η Ντόρα υπηρξε μια κακη υπουργος Εξωτερικων με αμερικανοδουλη τακτικη για Κυπρο, Σκοπια, κλπ. Ο Σαμαρας πρεπει να ανοιξει βημα σε ο,τι αφορα τα επικοινωνιακα, να εχει πιο μεγαλη παρεμβαση στο Ιντερνετ και στα διαφορα blogs που αλωνιζουν οι παπαγαλοι των Μητσοτακεων και να μιλησει με ειλικρινεια στον κοσμο της ΝΔ. Δεν εχει τιποτα να φοβηθει.

 10. fatfat avatar
  fatfat 20/10/2009 12:06:59

  @ Γιάννης.......το ΒΕΤΟ του Καραμανλή στο Βουκουρέστι, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ πως εντάσσονται στην δήθεν "αμερικανόδουλη τακτική για Σκόπια" που αναφέρεις?

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ fatfat 20/10/2009 13:43:39

   Έχει σημασια να δουμε ποιος εθεσε βετο. Ο Καραμανλης ή η Ντορα? Τί θα εκανε η Ντορα αν ηταν εκεινη πρωθυπουργος και ποσες αντιστασεις θα ειχε μπροστα στις πιεσεις των ΗΠΑ? Με 'αν' δε γραφεται η ιστορια βεβαιως ομως η ολη της συμπεριφορα δειχνει και τις απαντησεις στα ερωτηματα που θετω.

 11. fatfat avatar
  fatfat 20/10/2009 12:11:37

  απλή ερώτηση.......εδώ ο κύριος Αχιλλέας Καραμανλής απέτυχε παταγωδώς να εκλεγεί βουλευτής στις Σέρρες,θα καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο στην ΝΔ?

  Υ.Γ : Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο κύριος Σαμαράς δεν έχει πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ - όλοι οι προεδρικοί υποψήφιοι έχουν πιθανότητες, αφού ο προεκλογικός αγώνας μόλις άρχισε.......

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ fatfat 20/10/2009 13:40:55

   Ο Αχιλλεας Κραμανλης κακως εθεσε υποψηφιοτητα σε αυτες τις εκλογες καθως ειναι 80 ετων. Όμως κανεις δε μπορει να μηδενισει την προσφορα του στην παραταξη και τον τοπο, αλλα και στις Σερρες τις οποιες εκπροσωπησε συνολικα 36 χρονια στη Βουλη. Δε λεμε πως εχει τη δυναμη να εκλεξει προεδρο στη ΝΔ. Ομως ειναι συμβολισμος εντονος. Ο αδερφος του Εθναρχη ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΑΜΑΡΑ. Δε μπορει να περασει απαρατηρητο αυτο.

 12. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 20/10/2009 12:21:05

  Πατέρας, γαμπρός, κόρη, αδελφός και υιός; Μετά το "Συμπέθεροι απ' τα Τίρανα", καιρός να ανέβει και το Συμπέθεροι απ' την Κρήτη.

 13. αρτινος avatar
  αρτινος 20/10/2009 12:21:12

  Ολοι εμεις που ειμαστε στη βαση τις Νεας Δημοκρατιας πρεπει να καταλαβεται πως δεν θελουμε αλλο την οικογενειοκρατια να κυβερναει αυτο τον τοπο.
  Δεν θελουμε ατομα στο κομμα που με τον ενα η τον αλλο τροπο ειναι υποδουλοι στα κατεστημενα αλλα ατομα που ενδιαφερονται πραγματικα για τον λαο.
  Και αυτο το δειξαμε στις εκλογες που εγιναν με ενα ηχηρο μηνυμα μπας και καποιοι το καταλαβουν.Αλλα μαλον δεν το καταλαβαν ακομα.Ετσι το μονο που μας μενει ειναι να ξαναστειλουμε το μηνυμα σε αυτους που δεν ανελαβαν τις ευθυνες τους για αυτη την ητα.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ αρτινος 20/10/2009 13:47:30

   Μζι σου φιλε μου, ομως ΚΑΙ σε αυτες τις εκλογες εξελεγησαν πολλοι γονοι. Το 22% των βουλευτων μας προερχεται απο πολιτικες οικογενειες και τοπικες βαρωνειες. Ολγα Κεφαλογιαννη πχ. Διεγραψαν τον Σχοινα που ειχε τεραστια επιρροη στους ψηφοφορους του ΠΑΣΟΚ και εκανε πρωτη τη ΝΔ στο Ρεθυμνο το 2007, με αποτελεσμα να χασει 20 μοναδες σε 2 χρονια η παραταξη μας στο Ρεθυμνο. Ολα εγιναν για να εκλεγει η κυρια Ολγα...Αυτα ειναι εγκληματα στο ονομα της οικογενειοκρατιας και πρεπει η βαση της ΝΔ να μην επιτρεψει ξανα τετοιες αθλιοτητες.

 14. eleftheros avatar
  eleftheros 20/10/2009 12:29:33

  Παράτησαν (προς το παρόν) το Γιωργάκη οι καναλάρχες και τα δίνουν όλα για τη Θοδωρούλα.
  Πήραν το πρωτάθλημα, τώρα θέλουν και το ντάμπλ.
  Καλά κρασιά, συντροφοι.
  ΥΓ.: Η GPO του Πρετεντέρη δεν ήταν εκείνη η εταιρία που ο ιδιοκτήτης της, ήταν στο πάρε δώσε με κάτι ισοβίτες και δολοφόνους στα Tρίκαλα;
  Κάτι Βλαστους κάτι ανθρώπους της νύχτας , κάτι άλλους "παράγοντες" και κατασκευαστές μεγάλων έργων;
  Να αρχίσουμε να θυμόμαστε και τα ονόματα τώρα;

 15. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 20/10/2009 12:42:52

  Φανταστείτε ποιά θα είναι η στενή ηγετική ομάδα του κόμματος σε περίπτωση νίκης της Ντόρας:

  Κασίμης, Κεδίκογλου, Πετραλιά, Γιακουμάτος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Μητσοτάκης (έρχεται κι αυτός), Ιωαννίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη.

  Ο αφρός της πολιτικής ζωής του τόπου! Ευτυχώς θα υπάρχει ο Χατζηδάκης να κάνει καμιά σοβαρή δουλειά. Και η Όλγα για προφανείς λόγους.

 16. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 20/10/2009 12:48:21

  Και ο Μ.Βαρβιτσιώτης.

  • Kώστας Θ. avatar
   Kώστας Θ. @ καθρέφτης 20/10/2009 12:52:15

   Αυτόν θα τον κάνει Επίτροπο στην ΕΕ.

 17. ΜΙΧΑΛΗΣ Σ avatar
  ΜΙΧΑΛΗΣ Σ 20/10/2009 13:10:10

  Ενώ ο Αχιλλέας, ο Λιάπης και ο Μιχαλολιάκος είναι το αγλάισμα της πολιτικής. Λυπάμαι που θα σας στενοχωρήσω φίλοι της Πολιτικής Άνοιξης αλλά έρχεται βροχή έρχεται Ντόρα!!!

  • Kώστας Θ. avatar
   Kώστας Θ. @ ΜΙΧΑΛΗΣ Σ 20/10/2009 13:39:02

   1. Δεν ήμουν ποτέ στην Πολιτική Ανοιξη. Ημουν πάντοτε ΝΔ. Το ότι προσπαθείτε να παρουσιάσετε όλους τους υποστηρικτές Σαμαρά ως μέλη της ΠΟΛΑΝ, είναι φαίνεται το νέο κόλπο του επιτελείου της Ντόρας.
   2. Ο Αχιλλέας είναι σε κάθε περίπτωση πιο σημαντικός από ότι ο Θόδωρος που βάλατε να υπογράψει για την Ντόρα μήπως ξεγελάσετε κανέναν καραμανλικό.
   3. Ο Μιχαλολιάκος ήταν αυτός που έκανε την ΟΝΝΕΔ αυτό που ήταν, αν έχεις ακουστά. Αλλά φαίνεται πως δεν έχεις. Εσύ είσαι μόνο με την Ντόρα.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ ΜΙΧΑΛΗΣ Σ 20/10/2009 14:23:52

   Θα έλεγα μάλλον: έρχεται βροχή για τη Ντόρα

 18. το ζητούμενο avatar
  το ζητούμενο 20/10/2009 13:19:18

  Καλημέρα σε όλους τους οπαδούς της αυτοκράτειρας θεοδώρας.
  Έπιασαν δουλειά νωρίς σήμερα.

 19. stam avatar
  stam 20/10/2009 13:36:23

  ....οι οπαδοι της ντορας εχουν την εντυπωση οτι θα συνεχισουμε αλλη μια δεκαετια να απολογουμαστε για τα σκανδαλα ντορας και χαλβαδο -δεξιας?....θελω στη Ν.Δ αρχηγο που να κουβαλα φρεσκαδουρα,,,και εστω λοφω της συγκυριακης του αποχης τοσων χρονων, τον ρολο αυτο μονο ο σαμαρας μπορει να τον επιτελεσει

 20. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 20/10/2009 14:34:20

  Ενώ όταν κάποτε λέγαμε σε κάποιο στρατηγό πολλών αστέρων "ιδού ο Στρατός Σας", τα κυριαρχικά δικαιώματά μας ήταν άτρωτα.
  Μόνον μετά την είσοδο στην ΕΕ (την τότε ΕΟΚ) - κι αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε ως επίτευγμα του Καραμανλή του Α' η χώρα μας απέκτησε πραγματικά κυριαρχικά δικαιώματα. Για τα προηγούμενα, καλό θα ήταν ν' αναλογισθούμε και να κρίνουμε το καθεστώς των σχέσεων με ΗΠΑ επί Παπάγου, 1ης οκταετίας ΚΚ του Α', τις Παλατιανές ιστορίες, Χούντα - Παπαδόπουλο - Ιωαννίδη - Κύπρο, και μετά να εκφέρουμε γνώμη για κυριαρχικά δικαιώματα.

 21. Koureli avatar
  Koureli 20/10/2009 15:35:20

  Ρε παιδιά, πώς γίνεται εγώ που είμαι η βάση της ΝΔ (οργανωμένος επαγγελματικά και εκτός σ΄αυτό το κόμμα) με όποιον νεοδημοκράτη κι αν μιλάω να πνέει μένεα για τη Ντόρα και να της καταλογίζουν ακόμη και την ήττα της ΝΔ (υπερβολικό)και ο Πρετεντέρης -ο οποίος μόνον μεσα στο συγκρότημα μπορεί να λειτουργήσει ως δημοσιογράφος (ξέρω τι λέω)- να τη βγάζει πρώτη; Περίεργο πράγμα! Σε λίγο θα χρειασθεί και δήλωση Σπεκχαρτ ή Ομπάμα για τη στήριξή της.....
  Εγώ θα ψηφίσω Σαμαρά, οοποίος σημειωτέον ήταν εξαιρετικός προχθες στον Ευαγγελάτο για τις θέσεις του, την ευκρίνεια των λεγομένων του (κακό αυτό όμως, αν κρίνουμε από τις προεκλογικές μπαρούφες του Γιωργάκη)και την αποφασιστικότητά του.

 22. fatfat avatar
  fatfat 20/10/2009 16:01:16

  1)όσοι υποστηρίζουν τον κύριο Σαμαρά δεν σημαίνει ότι είναι αποκλειστικά μέλη της ΠΟΛ.ΑΝ.......σαφώς και ο κύριος Σαμαράς έχει πλέον διευρυμένο ακροατήριο,όχι μόνο στην ΝΔ.....
  2)όσοι υποστηρίζουν την κυρία Μπακογιάννη, δεν σημαίνει ότι είναι "Ντοράκια" ή άνθρωποι των μηχανισμών - όπως απαξιωτικά υπαινίσσονται διάφοροι άμεσα ή έμμεσα -..........ανέκαθεν η κυρία Μπακογιάννη είχε υψηλή δημοφιλία όχι μόνο μέσα στην ΝΔ,αλλά και μέσα στην κοινωνία.......και αν δεν κάνω λάθος, όσες φορές έχει κατέβει ως υποψήφια στην Α' Αθηνών έχει πάρει τους περισσότερους σταυρούς για την ΝΔ......δεν γίνεται κάποιοι να τα ισοπεδώνουν όλα, επειδή απλώς δεν θέλουν την κυρία Μπακογιάννη πρόεδρο της ΝΔ -κάτι που βέβαια είναι δικαίωμά τους -.......
  3)Το διακύβευμα αυτών των εσωκομματικών εκλογών είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ της ΝΔ...........μην το ξεχνάτε ποτέ.........
  4)Η αντιπαράθεση πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά στο πολιτικό - ιδεολογικό επίπεδο......
  5) Με απαξιωματικά σχόλια και ευφυολογήματα δεν πρόκειται να πειστεί κανένας πολίτης.
  6)Γιατί δεν γράφει κανένας για τον κύριο Αβραμόπουλο? Μήπως όλοι τον έχουν υποτιμήσει και τον θεωρούν "καμμένο χαρτί"? Το ίδιο λάθος δεν είχε κάνει και ο κύριος Πάγκαλος που τον είχε υποτιμήσει σε κάποιες δημαρχιακές εκλογές?

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ fatfat 20/10/2009 17:33:57

   2) Η θητεία της Ντόρας στο ΥΠΕΞ την έβλαψε πολύ. Έχασε μεγάλο μέρος της όποιας δημοφιλίας της.
   3) Το διακύβευμα αυτών των εσωκομματικών εκλογών είναι να μην κάνουν οι αμερικανοί το 2 στα 2. Εξάλλου, τι πρόβλημα θα έχει η ενότητα της ΝΔ αν βγει ο Σαμαράς; Η Ντόρα είπε ότι μπορεί να μείνει με αρχηγό Σαμαρά; Γιατί το λέτε και το ξαναλέτε;
   4) Η αντιπαράθεση είναι ως προς το ποιόν του καθενός. Αν υπάρχουν αναπάντητες, πάντα, υποψίες για τη σχέση Ντόρας - Ζήμενς, γιατί αυτό δεν είναι ένα σοβαρό ζήτημα;
   5) Η έλλειψη επιχειρημάτων είναι χαρακτηριστικό όσων γράφετε υπέρ της Ντόρας.
   6) Δεν υπάρχει υποτίμηση Αβραμόπουλου, για να μιλήσω για τον εαυτό μου, το θέμα είναι ότι δεν έχω να πω κάτι γι' αυτόν. Αντιλαμβάνομαι ότι τον προτιμάτε ως αντίπαλο, αλλά, σε ό,τι με αφορά, δεν έχω να πω κάτι επ' αυτού.

 23. fatfat avatar
  fatfat 20/10/2009 16:13:55

  @ ΓΙΑΝΝΗΣ........ΒΕΤΟ έθεσε συνολικά η Ελλάδα.....βέβαια κύριος εκφραστής αυτής της πολιτικής ήταν ο κύριος Καραμανλής ως πρωθυπουργός της Ελλάδος.
  Δεν άκουσα πουθενά, ούτε διάβασα πουθενά ότι η κυρία Μπακογιάννη διαφωνούσε με αυτή την πολιτική ή ότι άσκησε πιέσεις στον κύριο Καραμανλή για να μην ασκήσει ΒΕΤΟ......κατά την γνώμη μου όποιος και να κυβερνούσε την χώρα και δεχόταν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως "Μακεδονία" (χωρίς να έθετε ΒΕΤΟ δηλαδή), την άλλη μέρα θα τον είχαν ρίξει οι δικοί του βουλευτές και η οργή του κόσμου.
  Αν θέλεις να αναφερθείς πάλι στο ίδιο θέμα, να προσκομίσεις αποδείξεις των ισχυρισμών σου.....και όχι μόνο λόγια του αέρα.......να σου θυμίσω ότι λίγο πριν την σύνοδο του Βουκουρεστίου,και για τον κύριο Καραμανλή είχε αναπτυχθεί η σχετική φημολογία ότι θα κάνει πίσω στις ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ και θα αλλάξει στάση στο θέμα του ΒΕΤΟ, αλλά κάποιοι διαψεύστηκαν οικτρά.......κυρίως τα στελέχη της αμερικάνικης κυβέρνησης που είχαν δώσει στα Σκόπια απατηλές υποσχέσεις, επειδή δεν λογάριασαν σοβαρά την αντίδραση της Ελλάδος.......

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ fatfat 20/10/2009 17:37:32

   Ξαφνικά βλέπεις τη Ντόρα να οικειοποιείται το... βέτο! Μια υπόθεση στην οποία δεν πίστευε καθόλου. Λοιπόν, επειδή δεν θα μας τρελάνετε εσείς, η πολιτική Ντόρας (δηλαδή, των Αμερικανών) ήταν η εξής: κάνουμε μια εσπευσμένη καταρχήν συμφωνία με τα Σκόπια, ώστε να φανεί ότι υπάρχει διέξοδος, και προχωρούμε χωρίς βέτο. Είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ τα γεγονότα και δεν θα μας τρελάνετε όλους. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος ήταν αυτός που έσπευδε να υποχωρήσει σε κάθε αμερικανική απαίτηση. Όπως και ποια ήταν αυτή που έφερε το αεροπλάνο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Κέρκυρα για να πουλήσει μούρη δίπλα στη φίλη της Χίλαρυ.

   Οι ΗΠΑ πίστευαν ότι δεν θα υπάρξει βέτο, επειδή έτσι τους διαβεβαίωνε η Ντόρα. Οι μετοχές της έπεσαν πάρα πολύ στον αμερικανικό παράγοντα μετά την αποτυχία της να αποτρέψει το βέτο. Προσωρινά βέβαια, διότι οι Αμερικανοί μετά κατάλαβαν ότι δεν έχουν κανέναν καλύτερο στη χώρα μας.

 24. fatfat avatar
  fatfat 20/10/2009 16:20:47

  @ Koureli................το λάθος που κάνουμε ΟΛΟΙ εδώ μέσα είναι ότι δεν είμαστε εμείς πραγματικά η βάση της ΝΔ............η ΝΔ δεν είναι μόνο εγώ,εσύ και άλλοι 50-100 που γράφουν σχόλια εδώ μέσα.......η ΝΔ είναι οι 2.300.000 ψηφοφόροι των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και οι 300.000 απογοητευμένοι ψηφοφόροι της που δεν πήγαν να ψηφίσουν στις 04/10/2009......μην ξεχνάς ότι 1000 σύνεδροι του έκτακτου συνεδρίου ήδη τάχθηκαν υπέρ της κυρίας Μπακογιάννη....όλους αυτούς, τα μέλη της ΝΔ τους έχουν εκλέξει(βουλευτές,μέλη νομαρχιακών επιτροπών,μέλη ΟΝΝΕΔ κτλ).......η βάση της ΝΔ λοιπόν θα μιλήσει στις 06/12/2009.........

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ fatfat 20/10/2009 17:39:39

   Με αυτά και μ' αυτά, κλίμα δεν φτιάχνετε. Αν ο Πρετεντέρης δίνει στο σύνολο της ΝΔ και με τη διαπλεκόμενη GPO μόνον 10% προβάδισμα και στο σύνολο των (σε μεγάλο βαθμό) ανυποψίαστων ψηφοφόρων και όχι σε όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν, τότε τα πράγματα είναι πολύ σκούρα για εσάς.

   Δεν είναι ότι επίτηδες σας αποκαλούμε ντοράκια, είναι ότι φαίνεται ποιος είναι μέρος μιας κατάστασης και ποιος γράφει για λογαριασμό του. Ποιος κάνει παιχνίδι επειδή έτσι του είπαν και ποιος εκπροσωπεί μόνον τον εαυτό του.

  • Κώστας Θ. avatar
   Κώστας Θ. @ fatfat 20/10/2009 17:43:59

   Αυτοί οι 1000 φίλε fatfat στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν αποφάσισαν
   τώρα τι να υποστηρίξουν. Είναι το γνωστό κύκλωμα της Ντόρας στο κόμμα, αυτό το έτοιμο από καιρό, το οποίο ήταν ανά πάσα ώρα και στιγμή στην υπηρεσία της . Και δεν αντιστοιχούν στη βάση στο βαθμό που υποννοείς. Αυτοί παίζουν τα δικά τους παιχνίδια.

 25. Πονοκέφαλος avatar
  Πονοκέφαλος 20/10/2009 16:57:53

  Απλή απορία.

  Με τη Ντόρα αρχηγό, ποια θα είναι η διαφορά στο ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ και γιατί θα πρέπει ο κόσμος να προτιμήσει τον έναν από τον άλλο;

 26. nikolaelf avatar
  nikolaelf 20/10/2009 18:03:14

  Το'χω πάρει απόφαση. Σε 30 χρόνια θα έχω πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ nikolaelf 20/10/2009 19:32:06

   Αν γίνει και αυτό φεύγω μετανάστης.-

   • ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ avatar
    ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ @ «Κασσάνδρα» 24/10/2009 00:58:18

    ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΝΑ ΠΑΣ!

 27. Κώστας Θ. avatar
  Κώστας Θ. 20/10/2009 18:48:24

  Και τι έχει το σύνθημα δηλαδή? Πολύ ωραίο είναι! Τα υπόλοιπα είναι δικά σου.
  Το λέγαμε παλιά στις ομιλίες του Σαμαρά στα αμφιθέατρα,όταν ήταν Υπουργός. Χαμός γινότανε.

  • ΜΙΧΑΛΗΣ Σ avatar
   ΜΙΧΑΛΗΣ Σ @ Κώστας Θ. 20/10/2009 18:55:52

   Ο Μητσοτάκης όταν έχασε το 1993 απέναντι στον Ανδρέα και στον Αντώνη πήρε 39% όχι 33,5%. Γιατί υπήρχε κόμμα και οργάνωση. Τι τα θυμάσαι τα παλιά!!!

 28. Ariadne avatar
  Ariadne 22/10/2009 13:22:14

  Οποιοσδήποτε κάνει μια βόλτα από blog σε blog θα δει πόσο θυμωμένοι είναι όσοι γράφουν για την Μπακογιάννη. Σίγουρα η βάση της ΝΔ είναι πολύ μεγαλύτερη από εμάς που συζητάμε στα blogs άλλα όπως και σε μια δημοσκόπηση το στίγμα είναι εμφανές στις συζητήσεις. Η προσπάθεια να προωθηθεί η Ντόρα από τα ΜΜΕ είναι εμφανής, όσο εμφανής ήταν η προσπάθεια των ιδίων μέσων να προωθήσουν των ΓΑΠ προεκλογικά. Δεν την θεωρώ σωστή επιλογή για τη ΝΔ και δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα όσα γράφονται γι’ αυτήν. Αρκεί το ότι πρέπει να σταματήσει κάποτε η οικογενειακή διάδοχη στο κόμμα. Αν είναι να συνεχίσουμε έτσι να μας πουν ότι ο μετά τη Ντόρα αρχηγός θα είναι ο Κυριακός, μετά τα παιδιά τους και μετά τα εγγόνια τους. Το κόμμα θέλει νέα πρόσωπα. Εγώ θα ψηφίσω Αβραμόπουλο γιατί όσο καιρό ήταν στο Υπουργείο τόλμησε να πιάσει τα θέματα που δεν άγγιξε κανένας : Προμήθειες υγείας και κάπνισμα. Ειδικά η απαγόρευση του καπνίσματος άλλαξε τη ζωή μου στην εταιρία – ντουμάνι που δουλεύω. Και ναι πιστεύω ότι διαθέτει το λόγο που μπορεί να αναδείξει και πάλι την κεντροδεξιά. Όποιος και να βγει πάντως πρέπει να διατηρηθεί η συνοχή της παράταξης και να υπάρξει συνεργασία απ’ όλους. Αλλιώς ο επόμενος αρχηγός θα μείνει μόνο αρχηγός αντιπολίτευσης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.