08/10/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πότε και πώς θα καθοριστεί ο νέος κατώτατος εθνικός μισθός

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ύψους του κατώτατου μισθού (σ.σ.: και μέσω αυτού, ψαλίδι στις αυξήσεις μέσω τριετιών) φέρνει το χρονοδιάγραμμα (time table) των αποφάσεων που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας στον πρωθυπουργό και την Τρόικα.

Ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Σύμβασης δεν θα πέσει κάτω από τα 586 ευρώ, δήλωσε χθες ο κ. Βρούτσης, ο οποίος το Σάββατο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο και ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων.

Αύριο Τρίτη θα γίνει -εκτός απροόπτου- νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα «εργασιακά», με αιχμή τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης κατά 30%.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου (σ.σ.: που αποκάλυψε ο «ΤτΚ») και χθες δόθηκε στη δημοσιότητα:

Θεσμοθετείται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 ο νέος μηχανισμός βάσει του οποίου θα καθορίζεται (με την εμπλοκή του κράτους) ο κατώτατος μισθός μετά τη λήξη της τριετούς διάρκειας (1η/1/2010-1η/1/2013) Εθνικής Σύμβασης.

Ο νέος εθνικός μισθός θα εφαρμοστεί σε συμβάσεις που θα υπογραφούν από την 1η Απριλίου του 2013, καθώς τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων ισχύουν για τρεις μήνες (μετενέργεια) μετά τη λήξη της σύμβασης.

Με το νέο μηχανισμό, ο εθνικός μισθός θα είναι συνάρτηση τριών παραγόντων:

-Της πρότασης στην οποία θα καταλήξουν (αν καταλήξουν) οι κοινωνικοί εταίροι, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, δεδομένου ότι ο ΣΕΒ θέλει τριμερή διάλογο (σ.σ.: εργοδότες, ΓΣΕΕ και υπουργείο), ενώ η ΓΣΕΕ διαφωνεί με τη συμμετοχή του υπουργείου.

-Του λεγόμενου «ευρωπαϊκού κεκτημένου», βάσει του οποίου είναι κατοχυρωμένες οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά με την «εποπτεία» του κράτους.

-Της τήρησης της μνημονιακής δέσμευσης (ν. 4046 του Φεβρουαρίου του 2012), βάσει της οποίας «ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Τούτων δοθέντων και με τη ρητή δήλωση του Γιάννη Βρούτση ότι ο βασικός μισθός θα μείνει παγωμένος ως το 2014 και δεν θα μειωθεί περαιτέρω (μετά την περικοπή του κατά 22% από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ), θεωρείται βέβαιο ότι με το νέο μηχανισμό θα αλλάξουν (ψαλιδιστούν) και οι τριετίες, ώστε οι αυτόματες προσαυξήσεις που σήμερα είναι 9% ανάλογα με την προϋπηρεσία, να πέσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ε.Τ.», δύο από τα κριτήρια που εξετάζονται για το ύψος του κατώτατου -εθνικού- μισθού είναι:

1. Ρήτρα αναπροσαρμογής του (μετά το 2014) βάσει του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, ώστε ο βασικός μισθός να ενσωματώνει τη μεταβολή (σ.σ.: μικρή αύξηση) από το ποσοστό του πληθωρισμού της ευρωζώνης, και

2. Αντικατάσταση των σημερινών τριετιών με μια μικρή «ποσοτική», αντί «ποσοστιαίας», αύξηση.

«Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν. 4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανακοινώνοντας χθες το χρονοδιάγραμμα του νέου μηχανισμού που έχει ως εξής:

1. Διάλογος για τη δημιουργία νέου μηχανισμού καθορισμού των αμοιβών σε εθνικό επίπεδο (αντικαθιστώντας την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου 2012.

2. Μετά τη λήξη του κοινωνικού διαλόγου και συνεκτιμώντας τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει, μέχρι τέλος του 2012, στη νομική προετοιμασία συγκεκριμένου «νέου μηχανισμού», στον οποίο αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία καθορισμού κατώτατου μισθού θα έχει το κράτος, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

3. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δημόσια και θα καταθέσει στη Βουλή το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2012.

4. Μετά τη θεσμικά προβλεπόμενη κοινωνική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, η νομοθετική ρύθμιση για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού» θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.

5. Η πρώτη εφαρμογή του «νέου μηχανισμού» θα γίνει τον Απρίλιο του 2013. Δηλαδή από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμό».

(Από τον Ελεύθερο Τύπο)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. theo1611 avatar
  theo1611 08/10/2012 17:13:56

  Το ελληνικό κράτος περενέβαινε και παρεμβαίνει παντού.

  Το πολιτικό μας σύστημα αυτό έχει μάθει να κάνει και αυτό "πουλάει τοις μετρητοίς" και στους εταίρους μας.

  Εσείς στη θέση τους δεν θα το παίρνατε?

  Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή!!!

  Ουδέν άλλο σχόλιο. Έτσι όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε ή θα αλλάξουμε τα στρωσίδια? (και θα αναλάβουμε το κόστος που πέφτει απάνω μας!!!)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.