01/09/2007 21:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πότε η μη αυτοδυναμία θα ευνοήσει τον Καραμανλή

Είναι βέβαιο ότι τα σενάρια περί μη αυτοδυναμίας και ακυβερνησίας, πέρα από την πραγματική υπόστασή τους, εξυπηρετούν κυρίως τη ΝΔ που θέλει έτσι να καλλιεργήσει τις φοβίες των συντηρητικών ψηφοφόρων. Ψύχραιμοι όμως και καλά πληροφορημένοι παρατηρητές των εξελίξεων υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα η προοπτική μη αυτοδυναμίας μπορεί να αποβεί ευνοϊκή για τον Καραμανλή αν συνδυασθεί με μια μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, της τάξης του 3-4%.  Η εξασφάλιση άλλωστε μεγάλης διαφοράς από το ΠΑΣΟΚ είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, ο βασικός στρατηγικός στόχος του κ. Καραμανλή αυτή τη στιγμή, δεδομένων των τάσεων που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα.
Στην περίπτωση που η ΝΔ δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία (πάρει δηλαδή 148-149 έδρες) αλλά ταυτόχρονα θα έχει μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, ικανή να προκαλέσει μια έντονη αμφισβήτηση του Γ. Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής ενδέχεται να προχωρήσει σύντομα στη διεξαγωγή και δεύτερης εκλογικής μάχης, η οποία όμως θα μπορεί να διεξαχθεί με λίστα. Το σενάριο αυτό ισχύει και στην περίπτωση ισχνής αυτοδυναμίας, οπότε ο τρίτος γύρος ενδέχεται να διεξαχθεί τον προσεχή Μάρτιο (μαζί με τις Ευρωεκλογές) ύστερα από την επίκληση εθνικού ζητήματος. Στην περίπτωση αυτή ο Καρατζαφέρης θα στριμωχτεί στη γωνία και αν συνυπολογίσουμε τις ψήφους των ομογενών, τότε ο Κ. Καραμανλής θα έχει μερικά ισχυρά ατού στην τσέπη τους αν όλα του πάνε όπως θέλει.

Όλα εξαρτώνται δηλαδή από το ποσοστό που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ. Αν θα έχει απέναντί του έναν πιο αδύνατο Παπανδρέου, ο Κ. Καραμανλής θα μπορεί να ελπίζει ότι στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση μαζί του θα τον νικήσει πάλι και θα εξασφαλίσει μια ισχνή μεν αυτοδυναμία, αλλά με απολύτως ελεγχόμενη από τον ίδιο κοινοβουλευτική ομάδα.
Σε κάθε περίπτωση είναι πλέον σαφές ότι ενώ μέχρι τώρα ο Κ. Καραμανλής «χρειαζόταν» τον Γ. Παπανδρέου, τώρα θέλει να τον συντρίψει. Αυτό βέβαια δεν θα μπορεί να γίνει αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να έχει μια μικρή διαφορά από τη ΝΔ το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου.
Το θέμα πάντως είναι τι λένε η Ντόρα και το μητσοτακέϊκο για όλα αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick avatar
  Nick 02/09/2007 11:13:57

  Μου φαίνεται το εκλογικό νόμο δεν τον έχετε διαβάσει και θα έπρεπε να το κάνετε πριν γράψετε τέτοιες ανοησίες. Σας παραπέμπω εκεί για να κάνετε μια ανανέωση του άρθρου ώστε να έχει μια νομική βάση. Εύχομαι όμως σε περίπτωση που επανεκλεγεί η ΝΔ να μη σας κάψουν το σπίτι.

 2. Le canard avatar
  Le canard 02/09/2007 14:51:31

  Αυτό το "εύχομαι σε περίπτωση που επανεκλεγεί η ΝΔ να μη σας κάψουν το σπίτι", μπορεί να το κάνει λιανά ο nick; Διότι εάν εννοεί ότι η ΝΔ βάζει τις φωτιές έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσουμε και τα επιχειρήματά του. Διότι, πράγματι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που από το μυαλό τους περνάει ότι προεκλογικά έπραξαν κάτι τέτοιο παρακρατικοί κύκλοι προσκείμενοι στη ΝΔ. Εάν όμως, ο nick υποννοεί ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από το Αντί αυτό το διάστημα και στέλνει μήνυμα, καλό θα ήταν να δώσει κάποια παραπάνω στοιχεία.

 3. Gianni avatar
  Gianni 02/09/2007 19:42:25

  «Κάποιοι έλεγαν ότι ως παράταξη είχατε το άγχος της παρένθεσης», είπε στον Καραμανλή ο Παπαχελάς. Και ο πρωθυπουργός απάντησε: «Tουλάχιστον προσωπικά δεν είχα ποτέ το άγχος της παρένθεσης». Αυτό ακριβώς ήταν το μεγάλο ατού του Καραμανλή. Διότι θέλει κότσια για να πεί κανείς (πρίν τις εκλογές του 2004) μπροστά στον Λαμπράκη ότι «εάν δεν με θέλουν, θα πάω να μεγαλώσω τα δίδυμα». Γι’αυτό τον στήριξε ο κόσμος. Αυτή η στάση του όμως, απεδείχθη και το μεγάλο μειονέκτημά του. Διότι δεν πάλεψε με πάθος. Και το κυριώτερο, δεν στράφηκε στον λαό –που τον ψήφισε- για να τον κινητοποιήσει, προκειμένου να πετύχει τον αστικό εκσυγχρονισμό (εξευρωπαϊσμό να το πούμε) της χώρας. Ηταν μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα. Ηταν μια χαμένη ευκαιρία και για τον Καραμανλή για να διεκδικήσει τη θέση ενός εθνικού ηγέτη. Το αν μια κυβέρνηση ή ένας πολιτικός θα είναι παρένθεση δεν είναι προδιαγεγραμμένο ούτε μοιραίο. Παλεύεται και διεκδικείται σκληρά. Πάντως, οι ισορροπιστικές λογικές, οι ακροβατισμοί του ελληνικού πολιτικού μικροαστισμού, ανάμεσα στα «γαλάζια παιδιά», τον «κεντρώο χώρο», και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, σίγουρα δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να κάνει ένας πολιτικός τη μεγάλη υπέρβαση.

 4. Nick avatar
  Nick 02/09/2007 23:00:41

  Εγώ δεν υπονοώ τίποτα απλά μεταφέρω την αγανάκτηση του κόσμου που έχασε τις περιουσίες του και μαυρίζει τη ΝΔ για να μη κάψει με την εγκληματικού χαρακτήρα ανικανότητα της και την υπόλοιπη Ελλάδα. Τώρα για τους κύκλους προσκείμενους στη ΝΔ που επιδιώκουν την ήττα της στις επερχόμενες εκλογές και όλοι ξέρουμε ποιοι είναι (όσοι τουλάχιστον είμαστε στα ενδότερα των κομμάτων) δεν υπαινίσομαι απολύτως τίποτα ούτε έχω στοιχεία για να το επιχειρηματολογήσω περαιτέρω. Το ΑΝΤΙ δυστυχώς έχει ακολουθήσει το λάθος δρόμο τις τελευταίες μέρες, όπως και άλλα blogs αλλά το καράβι ήδη βρίσκεται σε τρικυμία και είναι θέμα ημερών να βουλιάξει. Ο δε καπετάνιος του το έχει ήδη εγκαταλείψει.

 5. Σπύρος avatar
  Σπύρος 09/09/2007 23:56:56

  Ο Τεγόπουλος σήμερα έδωσε γραμμή.
  Μη αυτοδυναμία και συνεργασίες.
  Σαν έτοιμοι απο καιρό οι μισθοφόροι τού ΣΥΝ αγοράζουν Armani
  Πάντως εάν πιστεύει κανείς ότι οΓιωργάκης θά κερδίσει εκλογές μάλλον είναι γελασμένος.
  Και εάν βγεί δευτερος και καταϊδρωμένος να δώ πώς θά σταθεί Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
  Μετά τρεις ήττες και την τελευταία μαλιστα υπο ευνοϊκές συνθήκες γι΄αυτόν η παραμονή του ως αρχηγός τού ΠΑΣΟΚ θά αποδεικνύει τήν υποστήριξη του απο αλλα κέντρα εξουσίας.Αλλως τε δεν υπάρχει στήν σύγχρονη ιστορία μας πιό διεφθαρμένο κόμμα απο το ΠΑΣΟΚ και κυρίως το Σημιτικό .
  Και μόνον που ο πλουσιότερος ελληνας ξαναεμφανίστηκε και κάνει τα γελοια σποτάκια τού κόμματός του προκαλεί αηδία.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.