#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/01/2014 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτό το φορολογικό χάος;Πολύ πριν τα Χριστούγεννα γίνεται μια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, εν μέσω τρόικας, απαιτήσεων, φορολογικών μέτρων και γενικού χαμού. Ρωτάει ο Στουρνάρας τον Μαυραγάνη και τον Θεοχάρη, που είναι υπεύθυνοι για τα φορολογικά και τα έσοδα: «Πείτε το τελικό σχέδιο για τις αποδείξεις ώστε να ξέρουμε τι θα ισχύσει από την αρχή του χρόνου».

Η απάντηση που δόθηκε ήταν «δεν ξέρουμε ακόμη, το επεξεργαζόμαστε».

Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός, και ακόμη περισσότερος όταν εδώ και τρία – τέσσερα χρόνια ασχολούμαστε κάθε λίγο και λιγάκι με το τι θα ισχύσει τελικά με τις αποδείξεις.

Έχουμε ακούσει όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια. Πότε ο ένας λέει ότι δεν θα ισχύσουν οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα. Πότε το παίρνουν πίσω και λένε ότι θα ισχύουν αλλά στο 50%. Μετά το ξαναπαίρνουν πίσω και διαρρέουν ότι θα δίνεται μεγαλύτερο βάρος στη συλλογή αποδείξεων από ελεύθερους επαγγελματίες.

Το ξαναπαίρνουν πίσω και επεξεργάζονται άλλα σενάρια για εξαίρεση των συνταξιούχων από τη συλλογή των αποδείξεων και στη συνέχεια όλοι οι υπόλοιποι να τρέχουν και να μη φτάνουν καθώς θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις μόνο από συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς κ.λπ.

Αν για παράδειγμα μέσα στη χρονιά δεν αρρωστήσει κάποιος ή δεν σπάσει η βρύση για να έρθει ο υδραυλικός δεν θα έχει και αποδείξεις, επομένως θα φορολογηθεί περισσότερο.

Όλα αυτά είναι σενάρια φυσικά και περιμένουμε να δούμε πότε θα αξιωθούν κάποιοι που το μοναδικό τους αντικείμενο είναι τα φορολογικά, να φτιάξουν ένα σοβαρό και σταθερό πλαίσιο. Που δεν θα αλλάζει κάθε τρεις και λίγο και που δεν θα προκαλεί απίστευτη ταλαιπωρία και φορολογική τρέλα.

Τη μία έχουμε το φόρο υπεραξίας που έχει διαλύσει την κτηματαγορά και ο κόσμος τραβάει τα μαλλιά του. Την άλλη έχουμε την αποδείξεις, την τρίτη τον κλειδάριθμο και τις ουρές στην εφορία. Τώρα σκέφτηκαν να δίνουν τις βεβαιώσεις για τα εισοδήματα από συντάξεις στους συνταξιούχους του δημοσίου μόνο από το TAXIS και με κλειδάριθμο. Για να γλιτώσουν τα έξοδα αποστολής στα σπίτια των...περήφανων γηρατειών.

Ας μας πει κάποιος σοβαρός άνθρωπος. Πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτό το φορολογικό χάος; Δε φτάνει όλη αυτή η απίστευτη λαίλαπα φορολογικών μέτρων θα πρέπει να επιβεβαιώνει η κρατική μηχανή το μπάχαλο που υπάρχει και που κανείς δεν βγάζει άκρη; Αν δεν μπορούν οι αρμόδιοι να κάνουν μια δουλειά ας παραιτηθούν. Απλά πράγματα. Αλλά σε μια σύγχρονη χώρα (λέμε τώρα) δεν επιτρέπεται άλλη ξεφτίλα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. νικος π. avatar
  νικος π. 25/01/2014 09:08:22

  οι πολιτισμενες χωρες που δεν βρισκονται στην υποσαχαρια ζωνη οπως εμεις πως εχουν αντιμετωπισει το συγκεκριμενο θεμα,ας ρωτησουν οι "φωστηρες" να μαθουν και να τελειωνουμε καποια στιγμη,ελεος τοσα χρονια με τις αποδειξεις.

  • foros avatar
   foros @ νικος π. 25/01/2014 09:50:21

   Καταρχήν, δημιουργείς Υπουργείο Φορολογίας όπως π.χ η Δανία στη συνέχεια επιλέγεις τον καλύτερο γνώστη του αντικειμένου ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων, μετά το στελεχώνεις με το καλύτερο προσωπικό ( εδώ δεν θα έχεις πρόβλημα γιατί με τους Γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ έχεις εξαιρετικό υλικό, πίστεψέ με!) και δημιουργείς φορολογικά δικαστήρια που τελεσιδικούν οι αποφάσεις σε 1 μήνα όπως π.χ χώρες NORDIC και Αγγλοσαξωνικές). Στο τέλος ανακοινώνεις ότι ο φορολογικός σου νόμος θα μείνει σταθερός για τα επόμενα δέκα χρόνια.
   Βέβαια αυτές οι αποφάσεις κολλάνε σε επαγγελματικές συντεχνίες.

 2. George N avatar
  George N 25/01/2014 09:40:27

  Σπασμωδικές κινήσεις λόγω πανικού. Αδιαφορία για την πραγματική οικονομία που έχει πέσει στα βράχια με νέες στρατιές ανέργων να έρχονται. Ολα ξεκινούν από την λογική "πόσα μου λείπουν" αντί για το "πόσα κάνει να παίρνω" με ταυτόχρονο περιορισμό των δημοσίων δαπανών. 80 δις πρωτογενείς δαπάνες σε 180 δις ΑΕΠ το 2013, με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση! Η επιμονή του να βάζω το κάρο μπροστά από το άλογο είναι κωμική αλλά έχει τραγικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Το χειρότερο: είναι αδιέξοδη.

 3. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 25/01/2014 09:47:35

  Οσο το κρατος θα ειναι μια απεραντη ΣΟΒΙΕΤΙΑ με προστασια στους γνωστους πελατες του συστηματος( ΔΗΜΟΣΙΟ-ΑΓΡΟΤΕΣ-κρατικοδ.επιχ/τιες) δεν θα υπαρξει διαφυγη απο το ΧΑΟΣ σε ολους τους τομεις. Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ομως σιγα-σιγα αρχιζει και διαλυεται.........οσο και αν την προστατευουν.

 4. Nik avatar
  Nik 25/01/2014 10:16:06

  Ανεπάρκεια, αυτός είναι ο κανόνας. Μια γρήγορη ματιά στο σύστημα και τις μυριάδες εγκυκλίους δείχνει ότι φορολογικά δεν ξέραμε, και δεν ξέρουμε που πάν τα τέσσερα.

  Προσθέστε μιαν εθνική αντιπάθεια προς το απλό και πρακτικό και την ανατροπή του τεκμηρίου αθωοτητας του φορολογούμενου (η βασική υπόθεση είναι ότι είμαστε όλοι κλέφτες) και ολοκληρώνεται η εικόνα.

  Για να επιβεβαιώσετε τα παραπάνω κάνετε ένα απλό τεστ: βρείτε έστω έναν πολίτη που δεν έχει ακούσια παραβιάσει κάποιον φορολογικό κανόνα. Δεν υπάρχει, διότι με το σύστημα αυτό είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να είσαι καθόλα νομοταγής.

 5. Geros avatar
  Geros 25/01/2014 10:25:21

  Πότε θα σταματήσει το φορολογικό χάος στην Ελλάδα?
  Νομίζω ότι το φορολογικό χάος θα σταματήσει όταν η Ελληνική κοινωνία (μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων των συντεχνιών της ή των ομάδων της) πάψει να ζητάει να εξαιρεθεί από ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
  Οι νόμοι στην Ελλάδα αποτελούνται από το σύνολο των εξαιρέσεων από τον νόμο, και το σύνολο των χαριστικών διατάξεων!
  Λέμε όλοι για την ανάγκη για ένα φορολογικό πλαίσιο μικρό και ξεκάθαρο , αλλα αν το έφερνε κανένας τρελός στην βουλή τι θα γινόταν?
  Να σας πω εγώ τι θα γινόταν.
  Συντεχνίες , δημοσιογράφοι και κόμματα θα το διάβαζαν και θα άρχιζαν τα .... αμείλικτα ερωτήματα:
  Γιατί οι γιαγιάδες δεν εξαιρούνται από αυτό?
  Γιατί οι παππούδες δεν εξαιρούνται από το άλλο?
  Γιατί οι ένστολοι φρουροί τις πατρίδος δεν εξαιρούνται από το τρίτο?
  Γιατί οι τίμιοι φουρναραίοι που ταΐζουν τον κοσμάκη δεν εξαιρούνται από το τέταρτο?
  Γιατί οι αγρότες που με τον ιδρώτα τους μας τρέφουν δεν εξαιρούνται από το πέμπτο?
  Γιατί οι Δ.Υ. που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν (αυτό λέγεται σαν να είναι μειονέκτημα τους! Γκαντεμιά τους! Που όμως δεν ισχύει γιατί πολλοί από αυτούς έχουν αλλα εισοδήματα αδήλωτα και είναι φοροφυγάδες ολκής) δεν εξαιρούνται από το έκτο?
  Και έτσι μέχρι την δευτέρα παρουσία!

  Μετά οι εκλεγμένοι (επιμένω στο εκλεγμένοι , δηλαδή είναι ΤΗΣ ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΜΑΣ) εκπρόσωποι μπαίνουν στο παιχνίδι. Μαζεύουν τις ενστάσεις , τις διαμαρτυρίες και τα κλάματα και αρχίζουν να εξαιρούν παππούδες , γιαγιάδες , φουρναραίους , αγρότες , τον έναν , τον άλλον ..... όποιον γενικά μπορεί να τους "πουλήσει" μερικά ψηφαλάκια.
  Το αποτέλεσμα του κάθε νομοσχεδίου φυσικά μετά από αυτό το κόψε ράψε είναι ένα χάος.
  Ένα χάος που περιέργως αν και είναι δημιούργημα μας δεν μας αρέσει καθόλου!
  Θέλουμε και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη!
  Και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και Ελληνικό ρουσφέτι!
  E δεν γίνεται ρε παιδιά, δεν γίνεται!

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 25/01/2014 12:30:15

  Φάκτορα, δεν θα σταματήσει. Έλα να δεις τι γίνεται στα ΑΕΙ με τους κομματικούς κομμισσάριους που θεωρούν την κοινωνία κτήμα τους. Αυτοί έναι οι Θεοχάρηδες που μας κάθονται μετά στο λαιμό ελέω της παραστικής κομματοκρατίας των κλεπτών. Γι' αυτό τελευταία ακούω κάτι για όπλα. Ο κόσμος θα πάρει όπλα για να απλλαγεί απλο αυτά τα πρασινοερυθρογάλαζα παράσιτα που τα εχουν στο χέρι τα ξένα συμφέροντα.

 7. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 25/01/2014 12:33:00

  "Ξέχασες" να αναφέρεις την "τιμημένη" συντεχνία των εφοπλιστών.
  Εν πάση περιπτώσει αυτά που αναφέρεις πολύ λίγη σχέση έχουν με τη πραγματική αιτία του φορολογικού χάους που επικρατεί στη χώρα.
  Οι βασικοί λόγοι είναι πρώτον η ανικανότητα του προσωπικού , πολιτικού και τεχνοκρατών, του ΥΠ.ΟΙΚ. και δεύτερον η φιλοσοφία η οποία διέπει το φορολογικό σύστημα και εξηγούμαι. Ένα σωστό φορολογικό σύστημα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά (κατά σειρά προτερότητας) 1) Δίκαιο 2) Ρεαλιστικό 3) Αναπτυξιακό και τέταρτο "εισπρακτικό". Στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχουν εξαλειφθεί τα τρία πρώτα και επικρατεί μόνο το τρίτο το οποίο μάλιστα είναι και εκτός πραγματικότητας. "Λέει" ο Στουρνάρας (κατ' εντολή της τρόικας) θέλω να μαζέψω 2,9 δις € από τα ακίνητα άρα φτιάχνω νόμο για 3,5 δις € (αυτή η τακτική είναι παγκόσμια πρωτοτυπία) και από εκεί και πέρα αρχίζουν τα γνωστά ευτράπελα με το "ράβε - ξήλωνε" του νόμου. Κάποιος θα πρέπει να πει σε αυτούς του "άσχετους" "χαρτογιακάδες" (και δε θα είναι ο Στουρνάρας αυτός) εκ Βρυξελλών ότι τα δις € δεν είναι "στραγάλια" ώστε να εισπράξεις 2,9 € από ένα λαό και μια αγορά (ακινήτων) κατεστραμμένους οικονομικά. Αντ' αυτού ο Καραβίτης ομιλεί περί ριζοσπατικού φόρου , ο Θεοχάρης περί αριστερού φόρου ο δε Στουρνάρας περί δίκαιου φόρου με τον οποίο θα πληρώσουν επιτέλους και οι "absentee landlords " της Εκάλης.

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ Γιάννης Κιαπέκος 25/01/2014 14:10:37

   Διόρθωση : "... και επικρατεί μόνο το τέταρτο (εισπρακτικό)"

  • Geros avatar
   Geros @ Γιάννης Κιαπέκος 25/01/2014 16:01:56

   40 χρόνια βρε Γιάννη όλοι άσχετοι? Τέτοια γκαντεμιά?

   Μέχρι που θα φτάσεις για να αθωώσεις τον βασικό υπεύθυνο? Την νοοτροπία μας ως πολίτες.
   Το παραμύθι με την "ανικανότητα του προσωπικού" πέθανε Γιάννη. Εμείς είμαστε το προσωπικό.
   Είναι η κλασική δικαιολογία του Ελληνάρα , όλοι είναι άσχετοι αλλα αν ήταν αυτός στα πράγματα .....
   Στις Βρυξέλλες είναι όλοι άσχετοι χαρτογιακάδες και εσύ είσαι ο σχετικός? Σοβαρά ρε Γιάννη?

   Ξέχασα πολλές συντεχνίες , δεν μπορούσα να τους βάλω όλους , δεν τους ξέρω όλους (το ήξερες εσύ ότι οι μάντρες οικοδομών είναι κλειστό επάγγελμα?) , τους εφοπλιστές όμως δεν τους ξέχασα.
   Υπάρχουν πρακτικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν την φορολόγηση (πέραν της τυπικής και συχνά συμβολικής) στους εφοπλιστές. Όσοι λένε για το ... σκάνδαλο με την μη φορολόγηση των εφοπλιστών είναι ή άσχετοι ή λαϊκιστές και ψεύτες.
   Όσοι λένε ότι αν ανεβούν στην εξουσία θα τους φορολογήσουν σε δουλεύουν Γιάννη.
   Γιατί?
   Γιατί ο εφοπλισμός δεν λαμβάνει χώρα πουθενά συγκεκριμένα , τα πλοία κινούνται σε διεθνή ύδατα και δένουν σε λιμάνια στα οποία τους προστατεύουν διεθνείς συνθήκες. Πάντα δε υπάρχουν πρόθυμα κράτη και κρατίδια για να προσφέρουν σημαίες ευκαιρίας.
   Την στιγμή λοιπόν που αν τον φορολογήσεις μπορεί σε διάστημα ημερών να μεταφέρει την έδρα του αλλού χωρίς καμία συνέπεια για την επιχείρηση του , απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ.
   Οπότε πάρε τα πλεονεκτήματα που σου δίνει το να τους έχεις εδώ (και τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά) και σταμάτα να λιγουρεύεσαι την περιουσία τους.
   Αν φορολόγησης ένα εργοστάσιο υπέρμετρα θα σηκωθεί και αυτός να φύγει αλλα το κόστος είναι τεράστιο , οι επιπτώσεις μεγάλες , και ο χρόνος που απαιτείται είναι πάνω από 5 χρόνια.
   Ο εφοπλιστής ενεργοποιεί την εταιρεία που ήδη έχει σε ένα άλλο κράτος , περνάει τα καράβια σε αυτήν και σου κουνάει μαντίλι σε 24 ώρες , πως θα τον φορολογήσεις OEO?

   • GLAD avatar
    GLAD @ Geros 25/01/2014 18:44:05

    Μη κουράζεσαι . Δεν καταλαβαίνουν τίποτα άλλο , από το "τι θα κάνουμε με τα λεφτά των άλλων" .
    Έτσι σκέφτεται το συντριπτικό ποσοστό των "προοδευτικών" αλλά δυστυχώς "μη προνομιούχων Ελλήνων. Έτσι εκπαιδεύτηκαν από τους ει-δικούς τους.
    Δεν καταλαβαίνουν ότι μπορεί "να τα πάρουν"μιά φορά , αλλά τη δεύτερη που θα προσπαθήσουν θα βρούν απέναντί τους τον Καράμπελα.

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ GLAD 25/01/2014 21:45:53

     Δεν καταλαβαίνουν τίποτα άλλο , από το “τι θα κάνουμε με τα λεφτά των άλλων” .
     αυτό κατάλαβες εσύ ότι υποστηρίζω στην πρώτη μου ανάρτηση ; αν ναι τότε εσύ δεν έχεις πάρει "μυρουδιά" από το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Φίλε εγώ και η συντριπτική πλειοψηφία των συνελλήνων δεν έχουμε καμιά πρόθεση να "τα πάρουμε" από κανένα ! Ταυτόχρονα όμως δεν είμαι διατεθιμένος να "μου τα παίρνει" αενάως ο Στουρνάρας και ο κάθε Στουρνάρας επειδή επί τρία χρόνια το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι ανίκανο να διαχειριστεί μια κρίση.

   • Γιάννης Κιαπέκος avatar
    Γιάννης Κιαπέκος @ Geros 25/01/2014 19:15:11

    Θα σου απαντήσω με μια πρόταση : αυτά που συμβαίνουν στη χώρα τα τρία τελευταία προσβάλουν βάναυσα την λογική μου (και ισχυρίζομαι ότι διαθέτω τουλάχιστον! common sense) και την αξιοπρέπειά μου ως Ευρωπαίος πολίτης. Αν εσύ θεωρείς ότι αυτά που γίνονται είναι σωστά θα διαπιστώσεις και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο, πόσο τραγική (για να μη πω γραφική) μειοψηφία είσαι, το βράδυ της 25 Μαΐου 2014. Και για να σε προλάβω : ο γιαλός ποτέ δεν είναι στραβός.

 8. antiprovatos avatar
  antiprovatos 25/01/2014 13:26:11

  όταν οι "εφοριακοί" βγούν στο δρόμο (και ξεβολευτούν απο το 8ωρο και την αργομισθία έστω & με bonus), οι "πολιτικοί" σταματήσουν να ανοίγουν "taxlawindows" και η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη (π.χ κατασχέσεις εξπρές,δήμευση) κόψει κ..λους τότε ίσως σταματήσει η φοροδιαφυγή (αν θέλουν και οι βαρώνοι -νταβατζήδες).

 9. anonymous avatar
  anonymous 25/01/2014 23:42:36

  Ο Θεοχάρης συμπεριφέρεται σαν ανθύπατος και είναι ανίκανος.

  • romeo avatar
   romeo @ anonymous 26/01/2014 10:39:56

   Εντελώς!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.