15/08/2009 22:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πόσο κοστίζει ο κάθε Ταλιμπάν;»Πριν από πολλά χρόνια,  είχα διαβάσει κάτι που μου είχε κάνει  μεγάλη εντύπωση. Ότι δηλαδή, οι Αμερικανοί είχαν ξοδέψει σε όλη τη διάρκεια της αποτυχημένης τους εμπλοκής στο Βιετνάμ ένα τόσο μεγάλο και δυσθεώρητο ποσό που αν το διαιρούσαν δια του κάθε Βορειοβιετναμέζου, θα αντιστοιχούσε περίπου στις $30.000 για τον καθένα τους. Ένα απίθανο ποσό, όταν εκείνη την εποχή το μέσο ετήσιο εισόδημα των κατοίκων του Βορείου Βιετνάμ ήταν μόλις $20. Δηλαδή αν τα έδιναν σε μετρητά, το Βόρειο Βιετνάμ θα είχε  γεμίσει ξαφνικά  από «πλούσιους» κατοίκους, που μάλλον δεν θα είχαν και πολύ όρεξη να πολεμούν για χάρη του κομμουνιστικού τους καθεστώτος… Και οι Αμερικανοί θα είχαν γλιτώσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και μια  γενική κρίση που τάραξε συθέμελα και για πάρα πολλά χρόνια την αμερικανική κοινωνία.

 

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Διότι πρόσφατα, το περιοδικό ΤΙΜΕ παρουσίασε στοιχεία, πως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν κοστίζει περίπου $4 δισ.  κάθε μήνα και μάλιστα χωρίς κανένα φως στο βάθος του τούνελ. Γιατί λοιπόν, αναρωτιέται το περιοδικό , να μην «αγοράσει» η Αμερική τους οπλοφόρους των Ταλιμπάν; Ο καθένας τους κερδίζει $10 την ημέρα. Υπάρχουν περίπου 10.000 έως 15.000 από αυτούς. Αν τους διπλασιάσεις το μεροκάματο, το κόστος θα ήταν $300.000 την ημέρα ή κάτι λιγότερο από το 1% του καθημερινού  συνολικού κόστους της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα. Να μη ξεχνάμε, πως κάτι παρόμοιο έγινε και στο Ιράκ, όπου 100.000 Σουνίτες αντάρτες πληρώθηκαν μέχρι και $300 το μήνα προκειμένου να κατεβάσουν τα όπλα. Μπορεί όμως κάτι παρόμοιο να πετύχει και στο Αφγανιστάν; Όπως υπολογίζει ο Joe Biden, μόνο το 5% των πολεμιστών Ταλιμπάν είναι «αδιάφθοροι», το 70% συμμετέχει για τα λεφτά και μόνο. Ένας αναλυτής υπολογίζει πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «αγοράσουν την εξέγερση με λιγότερα χρήματα από ότι κοστίζει η διατήρηση μιας και  μόνο στρατιωτικής βάσης, αυτής  στη πόλη Bagram.

 Strange Attractor

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ορθολογιστής avatar
  Ορθολογιστής 15/08/2009 23:06:42

  "Φώς στό βάθος τού Τούνελ". Αλλά γιά ποιόν λόγο; Έχει κανείς καταλάβει τί ακριβώς κάνουν εκεί πέρα; Καί δέν έχει καί πετρέλαιο τό Αφγανιστάν.

 2. thouthou avatar
  thouthou 16/08/2009 00:26:19

  Καρδία χώρα, Ισλάμ, πολιτικοοικονομική σταθερότητα, αναδιανομή επιρροής.... Χρειάζονται κι άλλα;
  Κενό στην καρδία χώρα, θα αναπληρωθεί από τις εκρηγνυόμενες νεοδυνάμεις, με άγνωστα αποτελέσματα. Νέα γεωπολιτική θεωρία που να μην ανατρέπει τα υπάρχοντα δεν υπάρχει. Άρα συνεχίζουμε με τα δεδομένα των προηγουμένων αιώνων. Μεταϊστορία με δεδομένα πρωτοβιομηχανικής εποχής... Το πλήρες ξεβράκωμα των (υπερ)νεοϊστορικών... Παγκοσμιοποίηση με μεταμεσαιωνικά υλικά...
  Θα ήταν αστεία προβλέψιμο, αν δεν ήταν τόσο βάρβαρα κυνικό, αν δεν ήταν τόσο εκσυγχρονισμένα περίπλοκο... Αν δεν ήταν τόσο ασύμβατο με την λογική του Ελληνικού κόσμου....
  Η επιλογή είναι απλή πλέον: ή αναδιαμορφώνουμε την πορεία, ή χανόμαστε στις δίνες της... Μοίρα κακιά, μας έπεσε πάλι το ζάρι, και στην χειρότερη ιστορική μας κατάσταση...
  ;;;

 3. occultist avatar
  occultist 16/08/2009 12:46:32

  Παλιά δοκιμασμένη συνταγή Αγόρασε. Εφαρμόστηκε και σε χώρα της ΕΕ με πρόσθετη παροχή-δώρο σε οικιακές συσκευές όπως αποχυμωτές, μιξερ ηλεκτρικές σκούπες.

 4. Greek Java Man avatar
  Greek Java Man 17/08/2009 12:11:07

  Σε περίπτωση που εξαγοράσουν τους Ταλιμπάν και λήξει ο "πόλεμος", τότε τα αμερικανάκια που δεν έχουν αλλη δουλειά και καταλήγουν στα στρατα τι θα κάνουν; Πόσες γέφυρες έχει η Αμερική για να "φιλοξενήσει" κι αλλους άπορους;
  Μηπως ο πόλεμος γίνεται για να κυκλοφορεί το χρήμα;

  • lypon avatar
   lypon @ Greek Java Man 17/08/2009 12:18:08

   Ποιό χρήμα; Εκείνο το πληθωριστικό; Εκείνο που μαζεύουν οι Κινέζοι και Άραβες και έχουν αγοράσει όλες τις ΗΠΑ;

   Εδώ και τέσσερα χρόνια ή πέντε χρόνια, αν θυμάμαι καλά, η FED στμάτησε επίσημα να ανακοινώνει το ποσοστό του καινούργιου (=φρεσκοτυπωμένου) χρήματος που ρίχνει στην αγορά κάθε χρόνο.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Greek Java Man 17/08/2009 12:34:02

   πότε ήσουν τελευταία φορά στην Αμερική και είσαι τόσο ενήμερος;

   • lypon avatar
    lypon @ archaeopteryx 17/08/2009 13:13:36

    Το διάβασα ενθάδε, σε κάτι ψιλά εφημερίδων...

    Και το έχω διασταυρώσει.

    Και, τελικά, στη ρίζα της κρίσης αυτό είναι. Τα πήλινα πόδια του γίγαντα. Η κερδοσκοπία είναι απλά τα μαλακισμένα που ξεμπρόστιασαν την κατάσταση.

    Όχι πως δε θα εκδηλωνότανε από μόνη της...

 5. Greek Java Man avatar
  Greek Java Man 17/08/2009 12:22:43

  Αυτό που δίνει την ψευδαίσθηση στον αμερικανο στρατιώτη ότι μπορεί να επιβιώσει.. όσο για την Κίνα φαίνεται ότι έχει αγοράσει αέρα, διότι η αμερική έχει την μηχανή και κόβει όσα λεφτά θέλει!

 6. Greek Java Man avatar
  Greek Java Man 17/08/2009 12:37:59

  Δεν έχω πάει ποτε!

  Δε δηλώνω ότι είμαι ενημερωμένος, τα λέω όπως τα βλέπει κάποιος έλληνας, ή τουλάχιστον πως τα βλέπω εγω.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Greek Java Man 17/08/2009 12:54:03

   ελεύθερος ο καθένας είναι να βλέπει όπως τα θέλει, και καλά κάνεις, απλά μην έχουμε εντελώς λάθος άποψη, που μας οδηγεί σε λάθος συνειρμούς ή συμπεράσματα. Μπορώ να εικάσω πολλούς μη προφανείς λόγους για κάποιον πόλεμο, αλλά αυτοί που μένουν κάτω από γέφυρες το κάνουν για άλλους λόγους. Μπορεί να είναι άποροι, αλλά συνηθως είναι ψυχολογικές περιπτώσεις που αρνούνται νοσηλεία (και που δεν είναι "επικίνδυνοι" ώστε να "νοσηλεύονται με το ζόρι"). Και ενώ υπάρχει το φαινόμενο, κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, ούτε δεν το δεις εύκολα (παλιά το έβλεπες στην ΝΥ) σαν επισκέπτης του μήνα ή του διμήνου. Φτώχεια υπάρχει σε ορισμένες αγροτικές περιοχές ή περιοχές που είχαν παλιά ορυχεία, και βιομηχανικές περιοχές με έντονη πρόσφατη αποβιομηχάνιση. Ανεργία και ανασφάλεια σαφώς υπάρχει, αλλά οι εικόνες εξαθλίωσης έργων του μεσοπολέμου, ή γκέτο της δεκαετίας του 60 και 70 δεν θα βρεις εύκολα. Σε αντίθεση με εμάς και την Ευρώπη, γενικά, οι κάτοικοι εκεί μετακινούνται όταν χρειάζεται, και γεωγραφικά και επαγγελματικο-κοινωνικά. Τα αναφέρω αυτά μόνο για χαλαρή ενημέρωση...

   • Greek Java Man avatar
    Greek Java Man @ archaeopteryx 17/08/2009 12:59:27

    Το δέχομαι, απλά το ανέφερα ως το τι θα γινόταν αν δεν υπάρχει και η βιομηχανία του πολέμου ώστε να δημιουργεί επιπλέον άχρηστες θέσεις εργασίας.

    Σημειωση: Τις θεωρώ άχρηστες γιατι πιστεύω ότι ο πόλεμος είναι εξ' ορισμού άχρηστος.

   • lypon avatar
    lypon @ archaeopteryx 17/08/2009 13:18:09

    Αχ βρε αρχαιοπτέρυγα, η λέξη 'νεόπτωχοι' σου λέει κάτι;

    Να σου παραθέσω κάτι μη διασταυρωμένο: Πριν από την 8ετία Μπους στα συσσίτια πήγαιναν κάτι λιγότερο από 30 εκ. Αμερικανοί. Μετά την 8ετία πλησιάζουν τα 40 εκ.

    Και φυσικά μιλάμε για άτομα που δεν έχουν ασφάλιση κτλ κτλ.

    Για αυτούς γίνεται η αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας από τον Ομπάμα.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 17/08/2009 14:58:46

    lypon, έχω ακούσει τον όρο νεόπτωχοι. Ωστόσο σε μια χώρα 300 ή 350 εκατομ., ο μέσος άνθρωπος θα ήξερε αν το 10% ή το 15% είναι σε συσίτιο. Το 60% αντιμάχεται την κοινωνικοποίηση της Υγείας. Ένα ποσοστό είναι απαθές... Γιατί δεν ξέρω κανέναν που να ξέρει κάποιον που να είναι σε συσίτιο;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.