#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/09/2011 16:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πόσο θα κοστίσει μια ελληνική κατάρρευση;Σε άρθρο του το Stratfor, θεωρεί ότι θα δοθούν, τελικά εγγυήσεις στην Φινλανδία. Θεωρεί επίσης ότι οι Γερμανοί θα μπλοκάρουν το ESFS2. Το κόστος του "προβλήματος" στην Ευρωζώνη είναι σύμφωνα με το ίδιο περί τα 2 τρις (κάτι σαν της Αμερικής, δηλαδή) και "πολιτικά" προβλήματα πχ Ιταλία και Βέλγιο μπορεί να φέρουν τα πάνω κάτω. Ιδού μια ευρεία περίληψη του άρθρου:

Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν της παρασχεθεί μια συνεχής ροή επιδοτήσεων. Η μόνη επιλογή της Ευρώπης είναι: ή να συνεχίσει να την επιδοτεί, ή να τη διώξει από την ευρωζώνη.

Πριν όμως συμβεί το δεύτερο, θα πρέπει να στηθεί ένας νέος μηχανισμός περιορισμού των βλαβερών συνεπειών μιας  ελληνικής κατάρρευσης..

Το πρώτο βήμα είναι η ψήφιση και η εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης (EFSF2) που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τραπεζικές κρίσεις, και να κάνει πιο βιώσιμες τις όποιες διασώσεις κρατών.

Υπάρχουν όμως δυο βασικές προκλήσεις, όπως αυτή της Φιλανδίας και της Ολλανδίας που ζητάνε εγγυήσεις. Εμείς εδώ στο STRATFOR πιστεύουμε πως οι εγγυήσεις  αυτές θα συμφωνηθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι η Γερμανία, που συνέταξε τα πρωτόκολλα του EFSF2, αλλά που δεν τον ψηφίζει. Κι αυτό διότι οι Γερμανοί ψηφοφόροι αντιδρούν, ειδικά αυτοί που στηρίζουν τους συντηρητικούς του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το δεύτερο βήμα είναι η επέκταση του μηχανισμού, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει και επιπρόσθετα προβλήματα. Προς το παρόν, ο  νυν μηχανισμός έχει την εξουσία να μαζεύει έως και €440 δισ με κρατικές εγγυήσεις. Αυτό το ποσό μπορεί να αρκεί για την Ελλάδα, αλλά δεν επαρκεί για τα μελλοντικά προβλήματα, ένα εκ των οποίων είναι η Ιταλία με χρέος €1.9 τρισ. Αν καταρρεύσει ή φύγει από το ευρώ η Ελλάδα, θα ακολουθήσει και η Ιταλία. Και στη περίπτωσή της, θα χρειαστούν τουλάχιστον €700-800 δισ.  Αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα χρειαστούν τουλάχιστον €400 δισ. για να αποφευχθεί η μεταδοτικότητα της κρίσης αλλού. Αν κρίνουμε από την αμερικανική περίπτωση του 2008, ίσως να χρειαστούν συνολικά €800 δισ για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Αν τα προσθέσουμε όλα αυτά, το συνολικό ποσό (για διασώσεις) πιάνει τα €2 τρισ.

Έστω και ότι βρεθούν αυτά τα χρήματα, πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Για παράδειγμα, κάποια κράτη (κυρίως η Γερμανία) μπορεί να θεωρήσουν τα ποσά πανάκριβα, και να αρνηθούν να υπερψηφίσουν το σχέδιο διάσωσης. Αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του συστήματος.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι πως η Ελλάδα, προβλέποντας μια αποπομπή της, μπορεί να προλάβει και να κηρύξει πτώχευση, πριν ετοιμαστεί κατάλληλα ο μηχανισμός στήριξης, συμπαρασύροντας ολόκληρο το οικοδόμημα στα τάρταρα.

Τέλος, το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης μπορεί να είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που δείχνει, και  να μην του φτάνουν ούτε €800 δισ.

‘Όπως και  νάναι, αυτή λύση είναι η μοναδική για την Ευρώπη, αν είναι να σωθεί η ευρωζώνη.

Stratfor

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. akrovolistis avatar
  akrovolistis 16/09/2011 16:51:14

  Για κρατήστε την τελευταία επισήμανση. Οτι αν μυριστεί η Ελλάδα την νομοτελειακή αποπομπή της, μπορεί να τους φορέσει μονομερώς την πτώχευση στο κεφάλι. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τελικά διαπραγματευτικό χαρτί. Αλλά ποιός θα το χρησιμοποιήσει; Ο υπάλληλος των δανειστών που παριστάνει τον πρωθυπουργό;

  • giwta avatar
   giwta @ akrovolistis 16/09/2011 17:04:15

   Συμφωνώ με τον akrovolisti. Ο Γιωργάκης είναι δικό τους παιδί! Μετά πως θα τους αντικρίσει? Για εμάς δεν υπάρχει πρόβλημα, όλα τα ανεχόμαστε.

 2. Paratiritis avatar
  Paratiritis 16/09/2011 16:58:54

  Ολο το ζουμί κρύβεται εδώ: " Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι πως η Ελλάδα, προβλέποντας μια αποπομπή της, μπορεί να προλάβει και να κηρύξει πτώχευση, πριν ετοιμαστεί κατάλληλα ο μηχανισμός στήριξης, συμπαρασύροντας ολόκληρο το οικοδόμημα στα τάρταρα" . Δηλαδή, με λίγα λόγια μας λέει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που θα τραβήξει το χαλί για να διαλυθεί η ΕΕ. Εάν τα πράγματα γίνουν έτσι τότε όλα τα κομμάτια του παζλ θα έχουν τοποθετηθεί!! Γειά σου Γιώργο ' Ελληνα!!

 3. GregoryPennyRobot avatar
  GregoryPennyRobot 16/09/2011 17:08:01

  Με το PSI και τα διακρατικά δάνεια του μνημονίου τα ομόλογα που θα περισσέψουν τα οποία θα υπόκεινται σε Ελληνική νομοθεσία δεν θα ξεπερνούν τα 50-60 δις και θα λήγουν μετά το 2014.

  Μετά το PSI , το διαπραγματευτικό χαρτί της πτώχευσης θα έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί.Δυστυχώς.

 4. Dal avatar
  Dal 16/09/2011 17:45:10

  " Η Ελλάδα έφερε την Ευρώπη στο χείλος του γκρεμού.Ναι, αλλά την Ευρώπη δεν την έσωσε το πακέτο οικονομικής στήριξης που ενέκρινε για την Ελλάδα , αλλά η απόφαση της Αθήνας να το πάρει και να μην κηρύξει πτώευση. Διότι η πτώχευση θα ήταν πιο βολικός δρόμος, από τις σημερινές δραστικές περικοπές. Και αυτό επειδή το 80% των πιστώσεων της Ελλάδος προέρχεται από το εξωτερικό επομένως οι Έλληνες θα ήταν σε καλλίτερη θέση εάν προχωρούσαν σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους και δεν έπαιρναν το ευρωπακέτο. "Από άρθρο της γερμανικής Finacial Times της 12/8/2010 με τίτλο "ο άνθρωπός μας στην Αθήνα." δλδ ο Γιώργος. Τα λέει όλα.

 5. εξυπνάκιας avatar
  εξυπνάκιας 16/09/2011 18:54:23

  γιατί έχω την ανεξήγητη αίσθηση ότι την πτώχευση ,χωρίς προειδοποίηση, θα την βαρέσουν πρώτοι οι ιταλοί?

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 16/09/2011 21:37:33

  Να γιατί φωνάζω από την αρχή δις ιζ Πάρτα. Θα΄μας είχε μείνει λίγο ξύγκι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.